miercuri, 14 iulie 2021

Fereastra Overton

 

Candva, mai demult, in urma cu cativa ani, pe vremea cand nu-mi notam visele lucide, am avut un vis pe care l-as descrie fara cuvinte, doar aratand poza de mai sus, care insoteste articolul de mai jos. A fost un vis premonitoriu, caci fix ce am visat atunci se intampla in aceasta perioada, incepand de anul trecut incoace.

----------------------------------------------------

"Cetățeanul simplu este ușor de manipulat, din cauză că asupra necesității legalizării ideii sau rezolvării problemei se pronunță specialiști în domeniu.

Omul de rând nu are de unde să știe că specialiștii au fost cointeresați – prin mijloace financiare, prin funcții sau alte beneficii pe care procurorii le încadrează la “foloase necuvenite”!

A dat mură-n gură domnul Profesor, a confirmat domnul Consultant, ne-a explicat Specialistul, a punctat esențial domnul Doctor Docent, a parafat domnul Academician etc. etc. etc. Ce e, plebe, de neînțeles?!? În acestă situație, cine ești tu, cetățean obișnuit, să nu fii de acord cu punctul de vedere exprimat academic de mințile luminate? Tu, cetățene plătitor de taxe și impozite, ai următoarele obligații: să iei notă și să respecți legea!"

"(...) Fereastra Overton are, deci, șase etape:

1. Inacceptabil – nu se poate deschide subiectul. Este inacceptabil și nociv, vine împotriva vieții și a societății.

2. Radical – se poate discuta despre idee, în cercuri excentrice, este insinuată în societate prin intermediul unor cercuri periferice, care au totuși dreptul la existență, nu?

3. Acceptabil – apar primele opinii mai degrabă favorabile din partea unor personaje considerate respectabile, dornice de afirmare, care vor oferi alternative de percepție asupra temei („vedete” și „formatori de opinie”).

4. Rațional – se produce departajarea clară, între opiniile pro și contra bazate pe argumente, ambele tabere înclinând într-o parte și cealaltă balanța.

5. Popular – mass-media promovează fără rezerve noul și originalitatea ideii, temei și produce o emulație în societate. Repetitorii se pun în mișcare și repetă fără să judece argumentele celor în care au încredere, producând un întreg curent favorabil.

6. Politică – acesta este momentul oportun pentru stabilirea unui întregi politici, odată cu care nu va mai fi posibilă reluarea subiectului. Se propune formal în dezbatere publică, se votează emoțional.

Subiectul tabu din trecut a devenit o temă mereu actuală și toată lumea mimează fericirea și jubilează mare salt înainte al societății și depășirea prejudecăților. Toate avantajele noilor politici sunt larg recunoscute, toate dezavantajele sunt adânc îngropate…"

PS. eu cred ca sunt detui oameni care se ocupa cu "de-astea", este cazul si timpul si pentru echilibrarea balantei. Noi am invatat la vremea noastra astfel de tehnici, ca asa erau programele universitare, jurnalismul, marketinkul, cumva tot pe-acolo. Imi foloseste invatatura aia doar cat sa nu fiu naiva si sa recunosc "decorul" din jur, insa nu merita practicata falsitatea asta. Este dincolo de Adevar, iar uneori eludeaza Adevarul de-a dreptul. 

14.07.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)