luni, 12 iulie 2021

Respectul este pentru om, nu pentru functie

 


Am citit textul de mai jos pe pagina unei prietene si mi-am amintit ca si in corporatia in care am lucrat eu, femeia de serviciu era privita cu superioritate si chiar cu dispret de multe colege.

Si, desi ea avea peste 50 de ani, unele dintre colege (care aveau pana in 30-35 de ani) ii vorbeau la per tu. Am fost singura din tot colectivul care i s-a adresat permanent, de la inceput pana la sfarsit, cu "Doamna Elena" si cu respect pentru anii si omul care era. Era o femeie foarte harnica si tare mult iubea florile, ca si mine!

Multi uita ca functia (sau pozitia sociala) este doar o eticheta. Una provizorie, temporara. Caracterul este profunzimea unui om, el este cel care il reprezinta cu adevarat in ochii celorlalti, caci caracterul isi pune amprenta pe comportament.

Dar... depinde de fiecare ce vrea sa vada in oglinda.

PS. Respectul si recunostinta fata de oameni sunt inca lectii care mai trebuie insusite de unii. Daca nu invata de la cei care ofera un exemplu personal, vor veni peste ei fix acele situatii de viata (neplacute) care ii vor aduce in starea de a constientiza nevoia de respect si recunostinta a celorlalti fata de ei insisi. Dumnezeu este un bun profesor, el ofera alternative pana cand lectiile sunt invatate de toti.

PS1. sunt cazuri si cazuri, asa cum exista conventii personale si tot felul de relatii care creeaza conexiuni speciale. Insa tonul face muzica. In ton se simte dragul de om... sau nu. Chiar la per tu cand ii vorbesti unui om strain, daca exista respect si placerea conversatiei, daca exista deschidere de suflet si dorinta apropierii, chiar nici nu conteaza ce apelative sunt folosite. Insa acolo unde nu exista drag de om, asta se simte, iar tonul si intonatia dezvaluie adevarul de dincolo de orice forma conventionala de politete, sau formula de adresare, oricat de pretioasa sau reverentioasa ar fi ea. Deci, pana la urma, nici macar cuvintele n-au importanta, daca respectul este oferit in tot restul comportamentului si cu toate dovezile adevaratului caracter.  Foarte clar, concis si la obiect, referitor la acest caz, da - Ego. Supraapreciere de sine prin minimizarea oricui se poate. Eh, oameni si oameni!

***

"La examenul de licenţã a unei Facultãţi cunoscute din Iasi, la proba de evaluare a cunoştinţelor fundamentale şi de specialitate, ultima întrebare a testului a fost o surprizã pentru toţi studenţii. ŞTIŢI CARE ESTE NUMELE FEMEII DE SERVICIU CARE FACE CURAT? Toți au crezut că este o glumă. La sfârşitul examenului, studenții au prezentat foile de examen, fără să fi răspuns nimic la neașteptata întrebare. Un student l-a întrebat pe un profesor universitar, dacă ultimul subiect va conta la nota finală a examenului.

- Fără îndoială că da, a rãspuns profesorul. De-a lungul carierelor voastre, veţi cunoaşte multe persoane. Toate sunt importante, toate merită atenţia şi îngrijirea voastră, chiar dacă ele vi se adresează doar cu un simplu - Bună ziua!

A fost o lecție pe care studenții nu o vor uita niciodată. Desigur, toți o știau. Era înaltă, căruntă, în jur de 60 de ani, harnicã ca o albinã, dar foarte tãcutã. De unde să știi cum o cheamã? Pe cine interesa acest lucru? Toţi au trecut pe langã ea de sute de ori, fãrã ca prezenţa ei sã conteze pentru unii sau pentru alţii. Şi uite aşa au aflat că o chemã Ecaterina, are 57 ani, este vaduvã, şi are 2 copii: unul inginer IT la Cluj şi celãlalt, medic oftalmolog la o clinicã din Bucureşti şi cã lucreazã ca femeie de serviciu în cadrul Facultãţii de 23 de ani şi este foarte mulţumitã de acest lucru.

Concluzie: TOŢI SUNTEM IMPORTANŢI, INDIFERENT DACĂ SUNTEM BOGAȚI SAU SĂRACI, CU SAU FĂRĂ ȘCOALĂ, FEMEI SAU BÃRBAŢI, PROFESORI, DIRECTORI SAU FEMEIE DE SERVICIU...TOŢI CONTĂM." Sursa via Karla Vasile

12.07.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)