luni, 1 ianuarie 2024

26.Generozitatea, o cale inaltatoare de evolutie

 
Ultima actualizare in 08.10.2023: texte noi la final

Motto: "Nu poti salva pe nimeni. Poti fi alaturi de altii, sustinandu-i dintr-o stare de echilibru energetic si pace interioara. Poti sa le impartasesti din Cunoasterea ta, sa le impartasesti perspectiva ta asupra unor situatii, dar nu le poti inlatura tu durerea. Nu poti merge pe Calea lor, in locul lor. Nu le poti da raspunsurile potrivite pentru ei. Este necesar ca ei sa-si puna propriile intrebari, sa isi gaseasca propriile raspunsuri, sa-si traiasca propria nesiguranta, sa isi priveasca propriile incertitudini. Este necesar ca ei sa faca propriile greseli, sa isi simta propriile tristeti, sa-si invete propriile lectii. Daca vor cu adevarat sa fie in pace cu ei insisi, este necesar ca ei sa urmeze cu incredere Calea propriei vindecari, care li se dezvaluie pas cu pas. Li se dezvaluie lor, nu altora." Sursa: Jeff Foster


Generozitatea are mai multe niveluri, din punctul meu de vedere. Și reflectând asupra subiectului generozității m-am întrebat care este legătura între generozitate și biologia omului. Altfel spus, m-am întrebat dacă generozitatea este o nevoie biologică a omului. Pentru că noi toți știm, la modul general, că este de dorit să fim buni, să îi ajutăm pe cei care se află în situații dificile, însă întrebarea pe care mi-am pus-o eu este dacă generozitatea este o condiție necesară pentru a avea o stare bună de sănătate, dacă serviciul în slujba Binelui comun reprezintă o condiție pentru a avea o stare bună de sănătate.

Am căutat legătura între disponibilitatea noastră de a servi Binele comun și starea noastră de sănătate. Și am descoperit că această legătură este reprezentată de alchimia intuiției, pentru că intuiția te ghidează, de fapt, în sensul de a servi Binele comun.

În miile de scrisori primite de la diverși oameni care îmi descriau efectele miraculoase pe care actele lor de bunătate le-au avut asupra altora, mulți dintre ei spuneau ceva de genul „Ceva din interiorul meu m-a împins să fac/ spun acel lucru”, „Am simțit că ceva din mine mă îmboldea să-i spun acel lucru, deși nu înțelegeam de ce îi spun asta”, „Am simțit că asta trebuie să fac în acel moment; nu m-am gândit, pur și simplu am făcut-o”. Acesta este modul în care suntem construiți, ghidarea noastră intuitivă ne împinde să spunem/ facem lucruri care înseamnă enorm pentru ceilalți, chiar dacă noi nu suntem conștienți cât de mult am ajutat un alt om spunând acel lucru sau făcând acel gest de bunătate.

Eu am spus întotdeauna că intuiția nu este un dar, ci este o abilitate pe care o avem cu toții, însă unii o au mai dezvoltată decât alții.

Noi toți ne putem dezvolta intuiția, dacă dorim. De la intuiția de nivel primar, care ne susține supraviețuirea, noi învățăm să trecem la intuiția folosită la modul conștient în viața de zi cu zi.

Dacă cineva trece pe lângă tine cu mâinile pline de pachete și scapă pe podea mai multe pachete, tu te apleci instinctiv și ajuți acel om să adune pachetele de pe jos, nu e ceva la care reflectezi: „Să ajut această persoană sau să n-o ajut?”. Te apleci și aduni pachetele de pe jos înainte să-ți dai seama la modul rațional ce faci, pentru că asta este natura umană, ne ajutăm unii pe alții, o facem din instinct, nu e mare lucru pentru noi.

Există însă și acte de generozitate care sunt profund transformaționale pentru cel care beneficiază de acel tip de susținere.

Pentru cei mai mulți oameni este foarte simplu și plăcut să ofere cadouri în perioada sărbătorilor de iarnă și eventual să trimită pachete cu alimente pentru nevoiași.

Pe de altă parte, noi putem oferi altuia o idee/ informație care îl poate ajuta să rezolve o problemă. De asemenea, generozitate este și faptul că cineva îți face cumpărăturile și ți le aduce acasă atunci când tu zaci la pat și nu te poți ocupa de astfel de lucruri.

Toate acestea sunt acte de generozitate, însă nu din acelea care îți transformă la modul profund viața.

Există o foarte mare diferență între a da unui om un pește, ca să se hrănească și a învăța un om să pescuiască. Ambele sunt acte de generozitate, însă al doilea este unul profund transformațional.

Și de asemenea, cel de-al doilea act de generozitate te provoacă mai mult decât ai vrea să recunoști, te gândești mai mult când e vorba de a face așa ceva, decât te gândești atunci când e vorba de „a-i oferi unui om un pește”.

Și vreau să precizez foarte clar că nu este vorba despre faptul că un anumit tip de generozitate este „mai bun” decât altul, că anumite acte de generozitate sunt „superioare” altora. Dacă îmi este frig, prefer să primesc de la tine o haină călduroasă, decât o prelegere despre cum îmi pot schimba viața schimbându-mi gândurile.

Deci nu e vorba despre a evalua actele de generozitate, ci este vorba despre a investiga motivele pentru care noi oferim ajutor altora și de asemenea, motivele pentru care oferim un anumit tip de ajutor, dar nu suntem dispuși să oferim un alt tip de ajutor. Mă refer la faptul că generozitatea noastră are o limită, că, spre exemplu, unii dintre noi nu avem nicio problemă în a ne oferi ca voluntari pentru o activitate în parc sau la biserică, dar nu suntem dispuși să facem voluntariat la un azil de bătrâni. Este vorba despre a ne uita la genul de generozitate pe care îl practicăm noi și la evoluția actelor de generozitate pe care le facem, conștientizând că, de fapt, ceea ce observăm este evoluția noastră spirituală și implicit, evoluția modului în care suntem dispuși să servim Binele comun. (Caroline Myss) Traducerea Mihaela Dan

În opinia mea, a discuta despre generozitate înseamnă a discuta despre serviciul în slujba Binelui comun. Pentru că eu am convingerea că nevoia de a ne pune în serviciul Binelui comun este parte din ființa noastră, așa cum intuiția este parte din ființa noastră.

Și totul începe de la stima ta de sine, pentru că nivelul stimei tale de sine determină capacitatea ta de a-ți auzi intuiția și determină, de asemenea, dacă ai sau nu curajul să ieși din zona ta de confort și să-ți urmezi intuiția. Nivelul stimei tale de sine determină, de asemenea, nivelul deschiderii tale către a ajuta un alt om.

Nivelul intuiției tale determină capacitatea ta de a „citi” energetic un alt om și de a înțelege că el are nevoie de ajutorul tău, chiar dacă nu spune nimic.

Nivelul intuiției tale determină cât de mult poți ajuta un alt om, dar și modul în care îl ajuți. Pentru că uneori ajutorul pe care îl oferi este unul vizibil și alteori este invizibil.

Cu cât îți dezvolți mai mult intuiția, cu atât mai mult devii capabil să oferi un ajutor invizibil, nu doar unul vizibil. Altfel spus, ești capabil de acte de putere invizibile, nu doar de acte de putere vizibile.

Ce înseamnă „un act de generozitate/ putere invizibil”? Înseamnă, spre exemplu, că ești capabil să te uiți la un om aflat într-o situație foarte dificilă și să îți dai seama că în primul și în primul rând el nu are nevoie de ceva de mâncare, ci are nevoie de respect, că are nevoie să se simtă ascultat, nu judecat.

Faptul că îi spui unui om aflat într-o situație dificilă ceva care îl face să simtă respectat, să simtă că are valoare sau care îi dă speranță, poate însemna enorm. Toate acestea înseamnă mult mai mult decât dacă îi dădeai niște bani sau ceva de mâncare.

Și este mare lucru să fii capabil să înțelegi de ce tip de ajutor are nevoie un om în momentul respectiv și să îi oferi exact acel gen de ajutor de care are nevoie, chiar dacă nu e unul vizibil.

Este mare lucru să treci de la acele acte de generozitate făcute la modul public, care sunt văzute și apreciate/ lăudate de ceilalți, la acele acte de generozitate invizibile, care sunt profund transformaționale pentru beneficiarul lor, pentru că sunt exact ceea ce are el nevoie la momentul respectiv.

Sunt foarte puțini oameni capabili de acte de generozitate invizibile. (Caroline Myss) Traducerea Mihaela Dan


Ce faci când ai ideea/ informația care ar putea rezolva problema unui om, dar acel om îți este antipatic? Poți fi generos în aceste condiții?

Ce faci când ai ideea/ informația care ar putea ajuta un om să aibă un succes care te-ar putea eclipsa/ afecta pe tine (egoul tău)? Poți fi generos în aceste condiții?

Ai capacitatea de a sesiza ceea ce are nevoie cu adevărat un om aflat într-o situație dificilă, dincolo de aparențe?

Această capacitate, precum și o intuiție dezvoltată, reprezintă atributele Vindecătorului care se află în fiecare dintre voi. Când ai această capacitate tu înțelegi că actele de generozitate profund transformatoare pe care le faci sunt, de fapt, acte de vindecare.

Mulți oameni vor să își dezvolte intuiția ca să o folosească în interes personal, să câștige mai mult, să aibă o mai mare siguranță financiară și eventual să aibă și o imagine de persoană evoluată spiritual în ochii celor care sunt mai puțin intuitivi. Noi am ajuns să transformăm intuiția într-un produs spiritual de pe urma căruia încercăm să obținem un profit financiar și de imagine cât mai mare… Dar nu acesta este rostul intuiției. Și este nevoie de mare curaj ca să ieși din această paradigmă a interesului personal și să conștientizezi că intuiția ne ghidează, de fapt, în sensul de a servi Binele comun în modul cel mai eficient de care suntem noi capabili. Intuiția ne ajută să VEDEM/ SIMȚIM de ce anume are nevoie cu adevărat om aflat într-o situație dificilă, dincolo de aparențe. (Caroline Myss) Traducerea Mihaela Dan



Un exemplu despre ce înseamnă să VEZI/ SIMȚI de ce tip de ajutor are nevoie cel mai mult un om, dincolo de aparențe:

O femeie care este avocat mi-a scris despre faptul că în urmă cu mai mulți ani, ca urmare a unor circumstanțe mai complicate, a ajuns să nu mai aibă niciun venit și a fost nevoită să ceară ajutor social, ca să poată să-și hrănească fetița. În ziua în care s-a dus să depună cererea pentru ajutor social s-a simțit mai umilită ca niciodată în viața sa și pe drum se gândea că e bine că fetița sa are numai 2 ani și nu înțelege că mama sa a ajuns să trăiască din mila statului.

Aceasta femeie mi-a scris că odată ajunsă la oficiul unde trebuia să depună acea cerere, i s-a cerut să completeze niște documente și îi era atât de rușine de situația sa, încât nu putea să o privească în ochi pe funcționara de la birou, care îi spunea ce are de făcut.

Acea funcționară a văzut în ce stare era femeia, s-a ridicat de la birou, a venit lângă ea, i-a spus „Hai să începem discuția noastră altfel!” și a îmbrățișat-o. „Eu sunt aici ca să te ajut. Și știu că va veni o zi în care n-o să mai ai nevoie de acest ajutor social, fiindcă lucrurile se vor rezolva și o să te descurci foarte bine. Aceasta este doar o situație temporară, pe care o vei depăși. Ajutorul pe care îl primești acum îl vei returna prin taxele pe care le vei plăti; este dreptul tău să îl primești”, i-a mai spus acea funcționară.

Iar cea care mi-a trimis scrisoarea îmi spunea că acum, după ani de zile de la acea întâmplare, este un avocat de succes, are o situație financiară foarte bună și printre altele, îi apără pe cei care ajung în acel oficiu în care a fost și ea cu mult timp în urmă.

Această femeie n-a uitat și nu va uita niciodată cât de mult au însemnat pentru ea acea îmbrățișare și acele cuvinte pline de bunătate într-un moment în care simțea că atinsese pragul de jos al umilinței.

Acea funcționară care lucra în oficiul respectiv probabil că nu și-a spus niciodată în viața ei: „Eu sunt un Vindecător intuitiv”. Probabil că nu i-a trecut niciodată prin minte așa ceva și nici n-are nevoie să o numească cineva așa.

Dar acea femeie, fără să știe, este un Vindecător intuitiv, pentru că ea este capabilă să fie cu adevărat prezentă alături de un om aflat într-o situație dificilă, să aibă inima deschisă, să SIMTĂ de ce anume are nevoie cel mai mult acel om în situația respectivă și să-i ofere ceea ce are nevoie. Acea funcționară este capabilă să facă acte de generozitate profund transformaționale. Despre asta este vorba.

Funcționara respectivă putea să gândească: „Ești avocat, probabil că ai câștigat în viața ta mult mai mult decât câștig eu aici, în oficiul ăsta și cel mai probabil o să găsești o slujbă destul de repede și o să ai un salariu mult mai mare ca mine, care muncesc din greu zi de zi. De ce te-aș compătimi?”.

Dar ea n-a gândit așa. Ea a simțit că acea femeie se simțea profund umilită, că îi era rușine de situația în care a ajuns și i-a oferit ajutorul de care avea nevoie în acest context. Acea funcționară avea inima deschisă și știa că o simplă îmbrățișare, însoțită de cuvintele potrivite, are puterea să vindece. Acea funcționară simțea că un act invizibil de generozitate poate ajuta enorm un om și că urmare a acestui act invizibil de generozitate, lucrurile din vizibil se vor aranja de la sine. (Caroline Myss)


Faptul că oferi cuiva mâncare cu o atitudine disprețuitoare poate că îl ajută pe acel om să se hrănească în ziua respectivă, dar îl distruge la nivel emoțional și psihic, fiindcă îl umilești, îi calci în picioare demnitatea.

Faptul că îi oferi unui om ceva de mâncare din toată inima și îi spui și o vorbă bună îi dă speranță acelui om, îl ajută să se hrănească la toate nivelurile.

Nivelul stimei noastre de sine determină dacă suntem sau nu capabili să înțelegem de ce anume are nevoie cu adevărat un om, dincolo de aparențe și determină și disponibilitatea noastră de a-i oferi acelui om exact ceea ce are nevoie.

Și uneori este necesar să ne uităm la noi înșine și să ne întrebăm: „Ce anume mă sperie atât de tare cu privire la viața mea, încât mă oprește să ajut un om care este foarte speriat de ceva ce se întâmplă în viața sa?”. (Caroline Myss) Traducerea Mihaela Dan


O să vă prezint nivelurile generozității, care, în viziunea mea, sunt legate de cele șapte chakre din corpul fizic:

PRIMUL NIVEL, legat de prima chakră, se referă la actele de generozitate ce țin de asigurarea nevoilor primare: hrană și un acoperiș deasupra capului.

AL DOILEA NIVEL, legat de cea de a doua chakra, se referă la actele de generozitate ce țin de bani și creativitate.

E ușor să ajuți pe cineva care nu are ce mânca sau nu are un acoperiș deasupra capului. Dar ești capabil să ajuți pe cineva pentru a începe o afacere sau pentru a-și dezvolta talentul, ceea ce l-ar putea face să aibă mai mult succes decât tine?

Ești capabil să ajuți un coleg să-și păstreze serviciul, chiar dacă acesta nu va ști niciodată că tu ai pus o vorbă bună pentru el, care a contat când s-a discutat despre o posibilă concediere?

Mulți oameni nu sunt capabili de acest gen de generozitate.

AL TREILEA NIVEL, legat de cea de a treia chakra, se referă la actele de generozitate ce țin de stima de sine. Și mă refer, de exemplu, la a fi generos în a lăuda oamenii, în a le spune cuvinte de apreciere, în a-i face să se simtă prețuiți, să simtă că au valoare, ceea ce le crește stima de sine.

Mulți oameni nu sunt capabili de un asemenea nivel de generozitate.

De asemenea, un astfel de act de generozitate este să nu-i judeci pe alții. Tot un act de generozitate este să-ți asumi riscuri pentru a ajuta un alt om.

Primele trei niveluri ale generozității țin de partea de instinct și de supraviețuire.

Următoarele patru niveluri vizează o generozitate practicată la modul conștient, în sensul în care vei reflecta dacă faci sau nu aceste acte de generozitate.

AL PATRULEA NIVEL, legat de cea de a patra chakra, este generozitatea ce vine sub forma Iubirii, iertării și compasiunii.

Voi toți știți că atunci când este vorba despre iertare, reflectați mult mai mult decât atunci când e vorba de a oferi ceva de mâncare unui om al străzii.

Voi reflectați mult mai mult când este vorba despre a spune unui om „O să fiu alături de tine până la capăt în chestia asta, poți să te bazezi pe mine”, decât atunci când vă oferiți să faceți voluntariat într-o activitate socială într-o după-amiază. Și nu mă refer la a-i spune unui om „O să fiu alături de tine până la capăt în chestia asta, poți să te bazezi pe mine” pentru că ai un interes romantic sau de altă natură, ci mă refer la un ajutor oferit fără niciun fel de interes ascuns.

AL CINCILEA NIVEL, legat de a cincea chakra, este generozitatea ce vizează curajul și ghidarea.

Poate că nu v-ați gândit că a oferi cuiva ghidare este un act de generozitate, dar este. Gândiți-vă la calitatea ghidării pe care o oferiți oamenilor și la modul în care o oferiți.

Mulți dintre oamenii care mi-au trimis mesaje mi-au scris că unele dintre actele de generozitate care i-au ajutat cel mai mult au venit din partea unor oameni care le-au spus „Ai depășit limita cu asta!”. Și nu a fost vorba în primul rând despre ghidarea propriu-zisă („Ai depășit limita cu asta!”), ci de modul blând și iubitor în care a fost ea oferită, ceea ce i-a ajutat să conștientizeze că persoana respectivă avea dreptate.

Un pompier mi-a scris că ar prefera oricând să intre în foc ca să salveze oameni dintr-o clădire, decât să își privească în ochi prietenul și să-i spună „Știu că ești dependent”.

Are curajul să intre în foc, dar nu are curajul să-i spună în față prietenului său acest adevăr dureros.

Este un act de generozitate să ai curajul să-i spui prietenului tău: „Știu că ești dependent. Și știu că faptul că îți spun acest adevăr s-ar putea să mă facă să pierd prietenia noastră, dar am de ales între a pierde prietenia noastră și a te pierde pe tine, fiindcă vei muri. Prefer să încerc să îți salvez viața, riscând să pierd prietenia ta”.

Un alt act de generozitate la acest nivel este acela de a ști când să taci, doar să-l asculți pe celălalt, fără să-ți dai cu părerea cu privire la ceea ce îți împărtășește acel om, pentru că știi că el este într-un moment foarte vulnerabil și părerea ta sinceră i-ar mări tulburarea.

Un act de generozitate este să-ți folosești discernământul și să nu-i spui unui om un adevăr dureros exact în momentul în care el este foarte vulnerabil, când nu poate duce mai mult decât deja duce.

AL ȘASELEA NIVEL, legat de a șasea chakra, este generozitatea înțelepciunii și a optimismului.

Poate că nu consideri optimismul un act de generozitate, dar chiar este. O doză bună de optimism, la momentul potrivit, este neprețuită.

Și o să vă dau un exemplu legat de lipsa de generozitate față de propria persoană: crezi că nu ai noroc în viață, crezi că dacă ți se întâmplă ceva rău nimeni n-o să te ajute, că nu are rost să încerci ceva nou, fiindcă oricum nu-ți ies lucrurile așa cum ți-ai dori, te aștepți întotdeauna să ți se întâmple tot ce este mai rău? Cu o asemenea atitudine este foarte posibil să nu ai parte niciodată de miracole, fiindcă nu creezi contextul potrivit pentru ca ele să apară.

Un act de generozitate este să-ți alegi cu înțelepciune cuvintele, atunci când vorbești cu cineva.

Un act de generozitate este să-ți folosești înțelepciunea când decizi dacă împărtășești sau nu altora niște intuiții pe care le ai în legătură cu ei, dacă știi că acele informații i-ar putea dărâma emoțional.

Un act de generozitate este să fii atent cum îți formulezi feedback-ul, atunci când îți este cerut, fiindcă știi că ceea ce spui îl poate răni pe acel om sau îl poate împuternici, iar tu alegi să îl împuternicești.

AL ȘAPTELEA NIVEL, legat de chakra a șaptea, îl reprezintă îngerii deghizați sau ceea ce numim „bunii samariteni”, care spun/fac ceva ce îți schimbă radical viața în câteva clipe. Aici vorbim despre generozitatea divină, care vine către tine din „locuri” mai înalte decât cele obișnuite. (Caroline Myss) Traducerea Mihaela Dan


Nu există „coincidență” și nu există „din întâmplare”.

De ce este important să înțelegi asta? Pentru că atunci când apare cineva care te ajută sau când tu te afli în prezența unui om care are nevoie de ajutor și pe care îl poți ajuta, nu este cazul să consideri că a fost vorba despre „un noroc”. A fost vorba despre o coreografie divină perfectă, care v-a adus unul lângă altul la momentul potrivit.

Există un motiv pentru care apar în calea ta oameni care te ajută și există un motiv pentru care tu ești adus în calea unor oameni pe care îi poți ajuta. (Caroline Myss) Traducerea Mihaela Dan


Atunci când ai o nevoie de ajutor - voi toți ați experimentat și veți mai experimenta astfel de situații, pentru că asta este viața –, cere ajutor Divinității și apoi dă drumul acelei preocupări, lasă-l pe Dumnezeu să se ocupe de acea chestiune.

Și nu face lucrurile mai dificile prin a gândi „Nu văd cum se poate rezolva problema asta”. Niciodată să nu mai spui/ gândești așa ceva! Fii convins că Dumnezeu va găsi o cale.

Nu uita niciodată că ceea ce faci tu pentru alții și ceea ce fac alții pentru tine au consecințe vindecătoare pentru Întreg. Dacă ajuți un singur om, tu ajuți umanitatea în ansamblul său, pentru că noi suntem UNA.

Atunci când faci acte de generozitate „invizibile”, nu vezi efectul uriaș pe care îl au acestea asupra celui/ celor care beneficiază de ele, dar acestea au un efect uriaș. Când ajungi la nivelul la care ești capabil să faci acte de generozitate „invizibile”, tu ai încredere deplină că ele au efect - nu contează că uneori nu vezi efectul lor.

Și când trăiești la modul conștient aproape orice faci reprezintă un act de generozitate „invizibil” – un act de generozitate la adresa ta sau la adresa altora. (Caroline Myss) Traducerea Mihaela Dan

“Nu stiu de ce ar vrea cineva sa arunce cu rosii stricate, intr-o persoana care indeamna la iubirea de sine si la apreciat lucrurile marunte in viata.

Exact hate-ul asta ma termina pe mine: „Daaaa’, pai tu iti permiti sa vorbesti asa senin, ca ai bani, ca nu stiu ce!”. De parca n-am plecat toti de jos.

Da, toti avem rate, griji, cheltuieli, venituri care nu reusesc mereu sa acopere asta, poate cazuri de boli grave in familie.

Dar asta nu inseamna ca nu pot sa apreciez ca astazi a fost mai racoare si am tinut geamul deschis dimineata, lasand sa intre aer rece, in casa. Nu pot sa nu apreciez ca am avut o ora libera, timp in care am citit si m-am simtit bine. Nu pot sa nu apreciez o melodie frumoasa. Nu pot sa nu apreciez o simpla plimbare in parc. Nu pot sa nu ma simt bine ca azi am gustat o cafea foarte buna.

Toate astea sunt gratis. Nu costa. Dar fiind constienti de lucrurile marunte, ne dam noi o stare de bine. Cand avem o stare de bine, parca toate lucrurile se rezolva mai usor, nu?

Intotdeauna, recunostinta va atrage recunostinta. Cu cat suntem mai recunoscatori pentru lucrurile care ne inconjoara, da, chiar si lucrurile mici, cu atat vom primi mai multe motive sa fim recunoscatori. Cu cat vom vedea mai mult lucrurile urate si vom cauta sa aruncam cu noroi, cu atat universul va trimite mai multe motive ca noi sa continuam sa facem asta. Se cheama legea atractiei.

Daca nu esti fericit ACUM, cu putinul pe care il ai si mereu te gandesti ca „o sa fiu fericit atunci cand…” cumva, lucrurile se vor aseza astfel incat ca tu niciodata sa nu fii de fapt fericit. Pentru ca atragi starea aia de „asteptare”. Si mereu va aparea ceva care sa prelungeasca starea. Personal, trec prin asta chiar acum si ma chinui sa scap, pentru ca in trecut a functionat, cand eram fericita cu mine insami. Dorinetele se indeplineau pe banda rulanta si imi mergea bine. E greu, cand ai atatea motive sa zici „daca as avea X lucru/ daca as face X chestie/ daca as fi cu X persoana as fi mai fericita”.

Dar, exersam…

Sursa : comentariu la postarea de aici https://www.printesaurbana.ro/2018/09/bucuria-deplina-viata-vine-din.html?fbclid=IwAR0Zin_0bJdmLf60J0kAvD9tVS3RWZujKfAdRU297VPKopyHl6hbA5TA9-0

"Cele mai multe femei au fost programate la modul subtil, fiind învățate că trebuie să se pună pe ultimul loc în ordinea priorităților, așa cum a fost ea stabilită de societatea patriarhală... Ele au acceptat tacit că nevoile lor - indiferent dacă era vorba de nevoi fizice, emoționale, mentale sau spirituale - erau cele mai puțin importante în familie și în ierarhia socială.

Cele mai multe dintre noi s-au conformat în tăcere.

Cele mai multe dintre noi au crezut că e “de datoria noastră”, a femeilor, să ne punem pe ultimul loc.

Cele mai multe dintre noi au jucat rolul martirului și s-au sacrificat pentru alții.

Cele mai multe dintre noi nu au pus niciodată la îndoială această stare de fapt.

Nenumărate femei cu inimile rănite au jucat acest rol de martir toată viața lor, de milenii. Noi am încercat să-i facem fericiți pe toți cei din jurul nostru. Am considerat că este responsabilitatea noastră să le facem pe plac altora, renunțând la propriul nostru adevăr, la nevoile și dorințele proprii, din dorința de “a fi bine”, într-o încercare de “a trăi în bună înțelegere”.

De-a lungul timpului, noi, femeile, am încercat să fim fericite făcându-i pe toți ceilalți fericiți. Dacă ceilalți erau fericiți, simțeam că ne-am jucat perfect rolul și că astfel, puteam să ne considerăm și noi fericite.

Pentru o vreme am fost mulțumite că persoanele dragi au nevoie de noi. Am crezut că dacă au nevoie de noi o să ne simțim apreciate, acceptate și iubite. Tot ce ne doream era o validare a valorii noastre, venită din partea celor ale căror nevoi le-am pus mai presus de nevoile noastre.

Dar a fost un preț uriaș de plătit, pentru că simțeam un gol interior, o amorțeală întunecată... O amorțeală pe care nici măcar nu puteam să o identificăm, pentru că ea a fost mereu acolo, distrugându-ne pe tăcute respectul de sine, demolându-ne puțin câte puțin puterea personală, închizându-ne încetul cu încetul inimile.

Noi am încercat cu îndârjire să umplem acest gol interior care apăruse ca urmare a faptului că ne-am neglijat nevoile și dorințele proprii, că ne-am negat/ ignorat propriul adevăr și că am acceptat să trăim zi de zi în acest fel. Am încercat să umplem acest gol interior preocupându-ne și mai mult de binele celorlați, concentrându-ne și mai mult pe nevoile și dorințele lor, în speranța că fărâmele de iubire primite din partea acestora ne vor fi de ajuns și în sfârșit, ne vom simți și noi împlinite, fie și pentru o perioadă scurtă de timp.

Noi n-am înțeles, nu ne-am dat seama că, de fapt, acest gol era provocat de lipsa de IUBIRE. Noi am dat mereu de la noi - am dat atât de mult, încât rezervoarele noastre s-au golit.

Aceasta e durerea ascunsă din istoria Femininului, care a fost gravată în paginile timpului, în societatea patriarhală a Pământului.

Vremurile se schimbă acum. Femeia și-a recuperat și asumat puterea personală. Ea s-a ridicat în toată gloria ei și în cele din urmă, a înțeles că golul pe care îl simte în interiorul ei nu poate fi umplut decât din interior.

Ea nu mai pune nevoile altora deasupra nevoilor proprii. Ea își rostește adevărul cu grație. Își urmeaza calea sigură pe ea, acceptând doar ceea ce rezonează cu ea și ce o onorează.

Și în acest fel, Femeia nu se schimbă doar ea însăși - ea schimbă lumea. Nu-și mai dorește ca ceilalți să aibă nevoie de ea, ca să se simtă validată; a plătit un preț prea mare atunci când își baza fericirea proprie pe fericirea altora, așa că în cele din urmă, a decis să se pună pe ea însăși pe primul loc în ordinea priorităților sale."

Sursa: Karen Star














































27.09.2023


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)