luni, 1 ianuarie 2024

28.Aceasta generatie de Copii (oglinda parintilor) si importanta Anturajului.

 

Ultima actualizare in 18.03.2024: texte noi la final

Motto: "Nu poti salva pe nimeni. Poti fi alaturi de altii, sustinandu-i dintr-o stare de echilibru energetic si pace interioara. Poti sa le impartasesti din Cunoasterea ta, sa le impartasesti perspectiva ta asupra unor situatii, dar nu le poti inlatura tu durerea. Nu poti merge pe Calea lor, in locul lor. Nu le poti da raspunsurile potrivite pentru ei. Este necesar ca ei sa-si puna propriile intrebari, sa isi gaseasca propriile raspunsuri, sa-si traiasca propria nesiguranta, sa isi priveasca propriile incertitudini. Este necesar ca ei sa faca propriile greseli, sa isi simta propriile tristeti, sa-si invete propriile lectii. Daca vor cu adevarat sa fie in pace cu ei insisi, este necesar ca ei sa urmeze cu incredere Calea propriei vindecari, care li se dezvaluie pas cu pas. Li se dezvaluie lor, nu altora." Sursa: Jeff Foster


In randurile de mai jos este vorba despre aceasta generatie de copii care au acum intre 10, 15, 20 de ani.

Sunt perfect de acord cu ce scrie autoarea mai jos. 

Educatia data copilului in primii 7 ani de acasa este baza comportamentului si a caracterului viitorului adult. Ce vede copilul in familie in primii 7-10 ani, ce aude si vede la parintii lui, va deveni modelul lui de viata. 

Acolo unde copilul a crescut frumos, armonios, echilibrat, cu principii sanatoase de viata, cu un comportament civilizat, educat, cultivat, inseamna ca acel copil a avut niste modele demne de urmat.

Inseamna ca acel copil a avut niste modele de Oameni care l-au influentat pozitiv, care i-au insuflat niste valori morale sanatoase, care l-au indrumat spre a deveni un adult responsabil, adaptabil, bine ancorat in realitate, in mediul inconjurator, care intelege cum merg lucrurile si cum are el nevoie sa fie, in mod demn, pentru a reusi.

Acel copil a avut modele de Oameni care l-au facut sa inteleaga ca nu banii si averea inseamna succesul, ci modul in care te construiesti ca om integru, autentic, curat si sincer, onest si respectuos, ca om care isi cunoaste valoarea si limitele, care stie sa-si stabileasca granitele, sa si le faca respectate, si care stie sa le respecte si pe ale celorlalti.

Acel copil a avut modele de Oameni care i-au dovedit prin propriul lor comportament, prin exemplu personal, cum sa devina Om. 

Asadar, va las sa cititi textul la care am facut trimitere prin introducerea de mai sus.


Autorul textului de mai jos: Mira Moga 

"Vă miră ce s-a întâmplat la Hunedoara? Vă miră că niște copile au bătut cu bestialitate un alt copil? Pe mine nu! Pentru că această generație de copii este crescută de o generație de părinți defecți, într-o societate defectă...

Copiii de azi s-au născut într-o societate absolut oribilă, clădită nenatural într-o fostă țară comunistă. Noi nu am înțeles nici până în ziua de azi ce înseamnă libertatea. Noi nu am avut parte de un tranzit lin de la sărăcie la abundență, de la o societate spălată pe creier la una deschisă la minte. 

In societatea asta greșită au reuşit oportuniştii, dădătorii din coate, urmaşii privilegiaţilor din sistemul anterior, modelele de vulgaritate şi obrăznicie, hoții și curvele. Sau cel puţin aceştia au devenit cei mai vizibili şi vocali. Pe ei îi vedem la TV, despre ei scriu ziarele, pe ei îi laudă mass media, pe ei îi invidiază prietenii, vecinii etc.

Vecinul cu BMW și cu haine de firmă, care fură prin străinătate sau care vinde droguri, e mai apreciat decât vecinul care are 2 facultăți pentru că are ce să arate, e șmecher.

Curva care face bani cu fundul prin Europa, pe la Dubai sau prin State e mai apreciată decât educatoarea de la etajul 2, care șlefuiește caractere și care ne învață copiii să scrie și să citească, pentru că "se descurcă, s-a realizat": și-a luat casă, mașină bună, are haine scumpe, arată bine etc.


Valorile pe care a fost construită societatea românească modernă sunt profund greșite... Instituțiile noastre de învățământ supraviețuiesc pe modul de avarie, de zeci de ani, din inerţie. Cultura străzii a înlocuit-o pe cea pe care ar trebui să o dobândim în sânul familiei și la școală. Profesorii, mulți dintre ei slab pregătiți, sunt produsul aceleiași societăți.

Asistăm la o înstrăinare a părinţilor de propriii copii. Iar asta se întâmplă fie pentru că părinții muncesc prea mult în încercarea disperată de a ține pasul cu restul (între copii și alți părinți există o concurență acerbă pentru cine are cel mai ridicat statut social, cel mai bun telefon, cele mai bune haine, cele mai luxoase vacanțe, cele mai frumoase case etc), fie pentru că generația de părinți de azi e complet absentă din viața copiilor, unii muncind prin străinătate, fie pentru că părinții, deși prezenți, au 0 valori pe care le pot transmite copiilor.


Îmi povestea cineva cum fiica ei s-a întors profund rănită de comentariile unui băiat pe care l-a întâlnit la un festival. Junele i-a spus că e frumoasă dar nu e de nasul lui fiindcă poartă pe picioare "niște șobolani de Nike", în timp ce el avea niște adidași de 500-1000 de euro. 

Societatea, mass media și rețelele sociale i-au învățat pe acești tineri să fie extrem de focusați pe bunurile materiale și să nu-i mai intereseze alte valori. Iar părinții cad în capcana de a pompa bani în niște copii lipsiți de valori, lipsiți de educație, dar îmbrăcați în haine scumpe.


La 12-14 ani nu-mi amintesc să fi mers la festivaluri de muzică de capul meu, nu ajungeam acasă mai târziu de ora 21:00 (vara!), n-am bătut cu bestialitate pe nimeni, deși probabil aș fi putut (ținând cont de faptul că am făcut toată viața sport de performanță și am fost un copil foarte dezvoltat), nu mi-am băut mințile, nu m-am drogat. 

Și asta nu pentru că nu aș fi avut ocazia să fac asta, ci pentru că totul se rezumă la educația pe care am primit-o, la felul echilibrat în care am fost crescută de către părinți și de către bunici, oameni care n-au fost la fel de impactați ca și generația actuală de părinți de libertatea (înțeleasă prost) de care am beneficiat după Revoluție.

Totul, absolut totul, pleacă de la educația primită în familie, de la valorile care ne sunt insuflate și de la "ghidajul" pe care-l primim în primii ani de viață de la părinți. 

Un părinte cu 0 valori va transmite 0 valori copiilor săi. 

Din păcate trăim într-o societate în care foarte puțini adulți (oameni de 30-40-50 de ani) care sunt părinți își ghidează viața după valori și principii. 

Și atunci nu e de mirare că avem o groază de copii care cresc precum buruienile, care suferă de depresie, de singurătate, care au accese de furie sau de violență, care comit infracțiuni la vârste fragede etc.

Copiii sunt oglinda societății. Iar societatea românească este putredă..."

Dezvoltarea copilului, vazuta prin capacitatile parintelui:

-inainte de conceperea copilului, partenerii sa fi discutat cand aduc pe lume un copil, spontan sau planificat, cum il vor creste si cum vor fi vietile lor intrerupte, modificate si schimbate

-cum sarcina le-a modificat ambilor dispozitia, sexul, distractia si anxietatea si cum se mentine cuplu cu toate astea. Cum face mama fata incertitudinii si fricii ca nu va naste un copil perfect. Capacitatea lor de parteneri sa se pregateasca sa se joace de-a mama si tata, constientizand si evitand ca proprii lor parinti ii pot interfera si invada. Sa verifiice daca au iesit din sfera de influenta a propriilor parinti.

-nasterea, alaptarea si pornitul copilului in lume (vaccinuri, botez) au nevoie de rezistenta fizica si psihica pentru somnul pe apucate, alaptat cu generozitate si rabdare, capacitatea de-a fi disponibil pentru copil sa l coreglezi, sa-l veghezi si sa te conectezi cu el cat de mult se poate. Plansul copilului cere o mama cu ureche inteligenta, sa auda si sa decripteze ce cere sau ce spune copilul prin plans sau scancit. Plansul copilului are nevoie ca mama sa nu se ambaleze mai rau ca copilul cand plange copilul ci sa stie sa se autoregleze si sa coregleze copilul. Parintii trebuie sa aiba capacitatea de-a se ajusta cu sexualitatea in jurul oboseliii copilului si sa fie prieteni, parinti dar si iubiti, neaparat si iubiti. Parintii ar trebui sa aiba sociabilitatea necesara sa aiba persoane la care sa apeleze sa ii ajute. Sau, daca au persoane care ii ajuta (soacre, mame, bunici, bone) sa fie clari si precisi in instructiunile pe care le dau persoanei cu care lasa copilul.

-sa aiba disponibilitatea de a se juca cu copilul copilareste. Sa aiba capacitatea de-a nu reactiona exagerat la boala copiluli sau la vreun mic sau mare accident. Sa aiba capacitatea de-a duce copilul la gradi cu inima usoara, fara sa se astepte ca copilul sa nu se adapteze sau acolo sa se certe cu doamna sau sa reclame in permanenta chestii.

-sa aiba resurse cand copilul mai creste de a-i permite copilului sa aiba un prieten doi care sa vina acasa reciproc unul la altul. Sa propuna lucruri copilului pe care acesta sa le accepte sau refuze, gen curs de pian. Sa creada in copil si cand copilul performeaza si cand copilul e mediocru sau slab. Sa nu aiba asteptari perfectioniste de la copil. Sa fie o autoritate corecta si iubitoare.

-Sa aiba constanta in reactii la greselile copilului. Sa nu minta copilul. Sa se lase transformat permanent de copil.

-cu cat creste copilul, sa lase copilul sa creasca, sa stie sa-i dea libertate si sa accepte incertitudinea a ceea ce face copilul, a surselor de influenta care ii impresioneaza copilul.

-sa intre in adolescenta pregatit ca adolescentul sa testeze chestii si sa si adapteze relatia cu adolescentul in mod vulnerabil, recunoscandu-si ca va culege ce-a semanat. Sa fii pregatit sa vezi din mers ca copilul incepe sa nu ti mai semene si ca se diferentiaza de tine mult si sa poti sa ramai demn sa traiesti cu asta. Ca tu esti măr, sotul e prun si copilul e smochin. Sa accepti asta si sa mai fii si fericit sa ai o viata personala.

-sa poti sa accepti eventuale abateri de-ale copilului de la linia dreapta, sa accepti ca educatia pe care i-ai dat-o n-a fost suficienta ca sa tina copilul ferit de rele. Sa accepti puterea uriasa a anturajului, sa poti sa accepti lumea tinerilor si sa stii ca lumea iti va „fura” copilul, ti-l va impresiona mai mult decat ati facut-o voi ca parinti.

-sa poti sa te descurci cu idealurile tale vechi pentru copil (sa invete bine, sa ajunga bine, sa fie un mandru om) si sa le arzi pentru ca pe copil nu l-a interesat niciodata si ceea ce vrea el/ea pentru el, e ceva aiurea, putin, sau decadent sau de „neacceptat”. Sa poti sa mai crezi in copilul tau daca pe el il intereseaza altceva decat ati vrut voi, chiar daca voi i-ati vrut doar binele.

-sa lasati copilul sa creasca si voi sa va modificati in permanenta comportamentul ca sa-i asigurati lui cresterea. Sunt parinti care au mari calitati sa creasca un copil mic dar nu mai au abilitati pentru copilul scolar. Altii n-au pentru adolescenta, pur si simplu nu stiu cum sa lase copilul sa creasca, ei sa doarma linistiti cand copilul nu e noaptea acasa. (si eu am fost pe aici. Am fost nu mai sunt).

-sa ai ca parinte deschiderea de-a lasa copilul sa plece de acasa imputernicindu-l cand pleaca la facultate. Sa nu-l controlezi, sfatuiesti, sufoci si pe acolo si sa fii pregatit sa adere la tampenii tentante care se intampla in lumea moderna.

-sa poti sa-i primiti partenerii/partenerele pe care le va avea si sa va puteti abtine sa nu somati nonverbal (dandu-i de inteles) ca trebuie sa se casatoreasca de tanar. Sa puteti sa scutiti copilul de „a fi in randul lumii si de a nu te rade lumea”, pentru ca astea sunt tampeniile din capul generatiilor din urma.

-sa poti ca parinti sa accepti greselile si succesele pe care copilul vostru le face fara sa fiti judecatori sau salvatori sau manipulatori.

-nu in ultimul rand, pregati va batranetea, faceti va un plan de imbatranire astfel incat sa puteti imbatrani lejer, imbolnavi sau muri fara ca copilul vostru sa va traiasca toate astea in carca sa.

Oh si cred ca n-am nominalizat tot, asta e ce mi-a venit. Dupa cum vedeti, sa ai copil/copii presupune flexibilitate ca parinti, toleranta diferentelor si greselilor, operarea cu incertitudine, capacitatea de-a oferi un sistem de recompensa si pedeapsa clar, capacitatea de a te impaca cu alegerile copilului care pot fi la polul opus de ce voiai tu pentru el, capacitatea ca tu sa renunti la idealurile tale construite pentru el, capacitatea de-a te bucura de ceea ce este, asa cum este.

Dupa cum vedeti, sa fii parinte inseamna sa fii, sa ai, sa faci, sa poti multe lucruri. Orice deficit ar avea unul sau ambii parinti intr una din capacitatile enumerate, produce stagnare, blocarea comunicarii in casa si simptome la copil. (Viki Dumitrache)



Dispreț, aroganță și opulență

Horia CORCHEŞPublicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023

(…)Mi se pare o mare dramă faptul că, în general, modelele pe care le scoate la iveală societatea, atît de vizibile prin expansiunea mass-media în mediul virtual, sînt cam toate din categorii interogabile moral și atitudinal. Oamenii care au vizibilitate și care sar în ochii copiilor noștri sînt îngrozitor de departe de normalitatea unui om de succes obișnuit. Dar mai dramatic mi se pare faptul în sine că aceste categorii de oameni au succes și, mai ales, că l-au dobîndit pe căi ilicite sau la rîndul lor interogabile. Nu școala, educația, este cea care i-a făcut să aibă succes, transpare din imaginea lor publică, ci altceva. Fie o șmechereală, fie o serie de aroganțe, fie o împrejurare ilicită. Școala mai degrabă îi încurcă. (...)

Ca om care iubește sportul și face sport, mă întristează și faptul că modelele sportive au preponderent această „vestimentație” ostentativă a șmecheriei. Gigi Becali, Anamaria Prodan, mai recent și Simona Halep, cu o etichetă pe care aș fi bucuros să reușească să o dezlipească de pe ea. Desigur, sînt și modele valide, și-mi vin în minte David Popovici și Gheorghe Hagi. Dar parcă acestea sînt oarecum estompate. În plus, imaginea aceasta este dublată și de cîștigurile aiuritoare pe care aceștia le obțin, cîștiguri care aruncă în derizoriu și pun, prin opoziție, eticheta mizeriei pe noi, oamenii obișnuiți, care ne ducem traiul într-o zonă a decenței, nu a opulenței.

În aceeași ordine de idei, schimbînd doar domeniul, poți vedea cu ușurință acest dispreț al opulenței și al ilicitului și în cazul altor categorii sociale. Îmi vine acum în minte, ca exemplu recent, cazul președintelui de consiliu județean reținut zilele acestea de DNA, ca urmare a mitei uriașe pe care o luase. Asta pentru că am citit mărturisirea unui fost coleg al său de facultate, de la filosofie, care îl înfățișa în perioade diferite ale parcursului său ca un om total transformat, de la studentul studios, care citea filosofie și scria în reviste culturale, la omul politic lipsit de scrupule, care a ajuns să fie un infractor, dar unul cu o avere impresionantă. Cum ajungi să te transformi în acest fel? Misterul nu este chiar mare, pentru că banul, ochi al dracului, poate să pervertească, dacă ajungi să-l ai în cantități ce depășesc limita bunului-simț, a normalității unei vieți îndestulate, și nu-l poți înmulți pe căi legale, cu mijloace cinstite. Pur și simplu, probabil, nu te mai poți opri. Pentru că, așa cum rețin replica dintr-un film, dacă ajungi să dansezi cu diavolul, nu el se va transforma, ci te va transforma pe tine. Iar acest model social ajunge la ochii copiilor, care nu văd, mai ales, faptul că l-a prins legea, ci faptul că bogăția nu i-a venit de la studiile de filosofie.

În vremuri în care imaginea publică nu era atît de ușor de mediatizat, faptul că, desigur, existau astfel de oameni nu afecta atît de tare imaginarul și construcția mentalitară. În zilele noastre, însă, impactul este uriaș. Disprețul care transpare sau este manifestat explicit prin aroganță, precum și mesajul că școala nu este importantă, mai important  este să ai acces la rețele de șmecherie, de înșelăciune, de călcat în picioare a bunului-simț.  

Ce vreau să spun cu reflecțiile acestea? Educația și școala ar trebui să fie promotoare ale cunoașterii și ale valorilor, iar profesorii să joace un rol esențial în transmiterea lor. Dar cînd modelele publice, indiferent de domeniu, promovează disprețul față de educație, moralitate și bun-simț, aceste valori pot fi erodate treptat. Dacă opulența și succesul aparent rapid par să fie la îndemînă, este greu să le transmiți copiilor că nu este chiar așa. Și că, în schimb, prin educație și cunoaștere pot să ajungă la un succes al decenței vieții, nu strălucitor și opulent, dar mulțumitor. 

Ne străduim, în școală, să transmitem că educația autentică, munca asiduă și integritatea sînt valori care au predominanță într-o societate sănătoasă și echitabilă. Profesorii își asumă responsabilitatea de a le promova și de a transmite mesajul că importanța educației rezidă în obținerea succesului prin mijloace onorabile. Dar este destul de greu să devină ei modele, prin comparație cu celelalte, care fac concurență neloială.

Nu văd o asanare posibilă sută la sută. În fond, așa funcționează lumea asta, cu oameni care vor ieși întotdeauna în evidență prin statutul lor de „zei” care au ajuns în Olimpul lor operînd cu dispreț față de valori și cu cinism față de semeni. La îndemînă rămîn tot educația și școala. Părinții și profesorii, care sînt cele mai apropiate modele pe care copiii le pot avea." Autor: Horia Corcheș - este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.


"Cele mai multe femei au fost programate la modul subtil, fiind învățate că trebuie să se pună pe ultimul loc în ordinea priorităților, așa cum a fost ea stabilită de societatea patriarhală... Ele au acceptat tacit că nevoile lor - indiferent dacă era vorba de nevoi fizice, emoționale, mentale sau spirituale - erau cele mai puțin importante în familie și în ierarhia socială.

Cele mai multe dintre noi s-au conformat în tăcere.

Cele mai multe dintre noi au crezut că e “de datoria noastră”, a femeilor, să ne punem pe ultimul loc.

Cele mai multe dintre noi au jucat rolul martirului și s-au sacrificat pentru alții.

Cele mai multe dintre noi nu au pus niciodată la îndoială această stare de fapt.

Nenumărate femei cu inimile rănite au jucat acest rol de martir toată viața lor, de milenii. Noi am încercat să-i facem fericiți pe toți cei din jurul nostru. Am considerat că este responsabilitatea noastră să le facem pe plac altora, renunțând la propriul nostru adevăr, la nevoile și dorințele proprii, din dorința de “a fi bine”, într-o încercare de “a trăi în bună înțelegere”.

De-a lungul timpului, noi, femeile, am încercat să fim fericite făcându-i pe toți ceilalți fericiți. Dacă ceilalți erau fericiți, simțeam că ne-am jucat perfect rolul și că astfel, puteam să ne considerăm și noi fericite.

Pentru o vreme am fost mulțumite că persoanele dragi au nevoie de noi. Am crezut că dacă au nevoie de noi o să ne simțim apreciate, acceptate și iubite. Tot ce ne doream era o validare a valorii noastre, venită din partea celor ale căror nevoi le-am pus mai presus de nevoile noastre.

Dar a fost un preț uriaș de plătit, pentru că simțeam un gol interior, o amorțeală întunecată... O amorțeală pe care nici măcar nu puteam să o identificăm, pentru că ea a fost mereu acolo, distrugându-ne pe tăcute respectul de sine, demolându-ne puțin câte puțin puterea personală, închizându-ne încetul cu încetul inimile.

Noi am încercat cu îndârjire să umplem acest gol interior care apăruse ca urmare a faptului că ne-am neglijat nevoile și dorințele proprii, că ne-am negat/ ignorat propriul adevăr și că am acceptat să trăim zi de zi în acest fel. Am încercat să umplem acest gol interior preocupându-ne și mai mult de binele celorlați, concentrându-ne și mai mult pe nevoile și dorințele lor, în speranța că fărâmele de iubire primite din partea acestora ne vor fi de ajuns și în sfârșit, ne vom simți și noi împlinite, fie și pentru o perioadă scurtă de timp.

Noi n-am înțeles, nu ne-am dat seama că, de fapt, acest gol era provocat de lipsa de IUBIRE. Noi am dat mereu de la noi - am dat atât de mult, încât rezervoarele noastre s-au golit.

Aceasta e durerea ascunsă din istoria Femininului, care a fost gravată în paginile timpului, în societatea patriarhală a Pământului.

Vremurile se schimbă acum. Femeia și-a recuperat și asumat puterea personală. Ea s-a ridicat în toată gloria ei și în cele din urmă, a înțeles că golul pe care îl simte în interiorul ei nu poate fi umplut decât din interior.

Ea nu mai pune nevoile altora deasupra nevoilor proprii. Ea își rostește adevărul cu grație. Își urmeaza calea sigură pe ea, acceptând doar ceea ce rezonează cu ea și ce o onorează.

Și în acest fel, Femeia nu se schimbă doar ea însăși - ea schimbă lumea. Nu-și mai dorește ca ceilalți să aibă nevoie de ea, ca să se simtă validată; a plătit un preț prea mare atunci când își baza fericirea proprie pe fericirea altora, așa că în cele din urmă, a decis să se pună pe ea însăși pe primul loc în ordinea priorităților sale."

Sursa: Karen Star

Unele lucruri pot trăi și pot înflori numai într-un anumit mediu.

De exemplu, un pește are nevoie de apă ca să poată trăi și să poată să-i fie bine.

O floare are nevoie de pământ ca să poată crește și înflori.

Dacă rupem floarea și o punem într-o vază, poate fi o prezentare mai frumoasă a florii, dar nu este mediul cel mai bun pentru ea.

Dacă rupem floarea și o punem într-un buchet, și aceasta poate fi o prezentare mai frumoasă, dar nu este mediul cel mai bun pentru ea.

Ce vreau să spun cu asta? Că unii dintre voi căutați să fiți într-un mediu/ anturaj care să vă avantajeze, care poate dă bine ca imagine, dar care nu vă ajută să creșteți și să înfloriți.

Dumnezeu vă spune acum că vrea ca voi să ieșiți din acel mediu și să mergeți în mediul care poate nu dă la fel de bine ca cel în care v-ați aflat, dar care este cel cu adevărat benefic pentru voi, cel în care puteți crește și puteți înflori. Acela este mediul în care vă puteți atinge adevăratul potențial.

Cei mai mulți oameni nu înțeleg că este necesar să te afli în mediul potrivit pentru a înflori, pentru a crește, pentru a-ți pune în valoare la modul cel mai eficient Darurile, pentru a-ți atinge cel mai înalt potențial. Ei nu înțeleg cât de mult contează oamenii cu care se însoțesc, nu sunt conștienți că se însoțesc cu oamenii nepotriviți și ca atare, nu-și împlinesc niciodată cel mai înalt potențial. (Michael Todd) Traducerea Mihaela Dan


Credința în Dumnezeu crește și înflorește când ești într-un mediu format din oameni care au credință în Dumnezeu.

Ce mediu/ anturaj crezi că este cel mai benefic pentru tine, dacă vrei să fii un om ancorat în Dumnezeu și vrei să-ți împlinești Menirea: un mediu/ anturaj format din oameni care nu cred în Dumnezeu, un mediu/ anturaj format din oameni care trăiesc în frică sau un mediu format din oameni care au credință nestrămutată în Dumnezeu?

Și ține cont de faptul că sunt o mulțime de oameni care spun că ei cred în Dumnezeu, dar trăiesc în frică și își fac alegerile din spațiul fricii.

Dacă tu știi că Dumnezeu îți spune să faci ceva și împărtășești acest lucru cu familia/ prietenii tăi, iar ei nu cred în Dumnezeu sau spun că au credință, dar trăiesc în frică, ce crezi că se va întâmpla? Te vor încuraja să faci acel lucru sau vor încerca să te descurajeze, să te convingă să te răzgândești, fiindcă li se pare că este „riscant”/ „lipsit de sens”/ „imposibil de realizat” sau se tem de ce va zice lumea?

Înțelegi cât de important este să fii selectiv când e vorba de a alege oamenii cărora le împărtășești niște lucruri care înseamnă mult pentru tine?

Fiți atenți cu cine vorbiți despre astfel de lucruri, fiindcă dacă voi vorbiți în mediul/ anturajul nepotrivit, acei oameni vor semăna nesiguranța, îndoiala, dubiile în mintea voastră, iar uneori vor încerca să vă oprească să faceți ce aveți de făcut, „pentru că țin la voi”. Ei vor distruge ceea ce v-a spus Dumnezeu să semănați, ceea ce era menit să vă hrănească în viitor. Pentru că voi vorbiți astfel de lucruri cu oamenii nepotriviți, ei distrug din fașă ceva ce era menit să vă ajute să creșteți.

Oamenii nepotriviți vor ucide visul vostru când este în stadiul de sămânță. Protejați lucrurile pe care vi le spune Dumnezeu, nu le mai spuneți în stânga și-n dreapta, asigurați-vă că atunci când le împărtășiți cu cineva, este persoana potrivită!

Unii dintre voi nu aveți pe nimeni în jurul vostru cu care să puteți vorbi despre astfel de lucruri. Și asta este ceva care să vă pună pe gânduri: anturajul vostru/ cercul apropiaților voștri este format din oameni cu care nu puteți vorbi despre lucruri profunde, despre mesajele pe care vi le dă Dumnezeu, pentru că ei nu vă înțeleg cu adevărat.

Ar fi timpul să vă găsiți mediul/ anturajul care vă este benefic. Știu că asta vă va scoate din zona de confort, dar eu vă îndemn să găsiți oamenii cu care să puteți vorbi despre astfel de lucruri profunde, care să vă înțeleagă. Nu trebuie să fie la același nivel profesional/ educațional/ financiar/ social cu voi, tot ce este necesar este să fie oameni care au o conexiune profundă cu Dumnezeu, oameni cu care vorbiți aceeași limbă.

Unele dintre anturajele în care vă simțiți cel mai confortabil sunt niște medii care vă împiedică să vă atingeți cel mai înalt potențial. (Michael Todd) Traducerea Mihaela Dan


Credința în Dumnezeu, ca și credința în orice altceva (de exemplu, în frică) se întărește prin ceea ce auzi în mod repetat. De aceea mediul/ anturajul în care petreci cel mai mult timp te influențează, chiar dacă nu-ți dai seama. De aceea este important să ții aproape de oameni care îți întăresc credința în Dumnezeu. De aceea este important să fii atent ce spun oamenii cu care petreci mult timp, să verifici dacă principiile, credințele și cuvintele lor sunt unele benefice pentru tine.

Dacă tu vrei să mergi pe Calea care înseamnă credința nestrămutată în Dumnezeu și împlinirea Menirii personale, atunci este important să ții aproape de oameni care au aceleași priorități în viață.

Cine face parte din cercul prietenilor/ apropiaților tăi? Care sunt prioritățile lor?

Cât timp pe săptămână/ lună petreci cu oameni care au aceleași valori/ priorități ca tine?

Cât din timpul vostru îl petreceți în fața unor persoane/ aparate care vorbesc despre boală, moarte, război, medicamente, scumpiri, concedieri, accidente, infracțiuni, corupție, bârfe, etc? Tot ce ascultați vă influențează. Pe cine ascultați? Despre ce vorbesc oamenii pe care îi ascultați acasă, la serviciu, la petreceri, la cumpărături, în vizite, la meci, la televizor, la radio, etc?

Ce oameni au acces la urechea și la mintea voastră, prin faptul că vă spun tot felul de lucruri și voi îi ascultați?

Prietenii, vecinii, coafeza, șeful, colegii de serviciu, rudele, un influencer de pe o rețea de socializare, o vedetă, un speaker motivațional, un terapeut, un pastor?

Vi s-a întâmplat să vă schimbați părerea despre un om doar pentru că ați ascultat ce spune despre el o persoană care nici măcar nu-l cunoaște?

Sunteți conștienți că niște oameni care au un anumit statut social, care sunt cunoscuți, care sunt considerați „experți”, în care aveți încredere, pot să vă bage în cap tot felul de lucruri care nu vă sunt benefice?

Înțelegeți că faptul că un om este considerat „expert” într-un anumit domeniu nu înseamnă că este cazul să-l ascultați orbește?

Înțelegeți că dacă un terapeut v-a ajutat să rezolvați o problemă de sănătate, nu înseamnă că el are răspunsurile corecte la toate problemele voastre, nu înseamnă că este cazul să deveniți depedenți de acel om, să-l ascultați orbește?

Cui îi permiteți să vă influențeze? Ați verificat dacă acei oameni vă influențează în sensul de a vă întări credința în Dumnezeu sau dacă nu cumva vă influențează în alt mod, care nu vă e benefic?

Ați verificat vreodată dacă părinții voștri vă influențează într-un sens benefic sau într-un sens distructiv? Sunteți conștienți că oricât v-ar iubi, părinții voștri nu cunosc Planul lui Dumnezeu pentru voi, că ei cred că știu ce este cel mai bine pentru voi, dar de fapt nu știu? Înțelegeți că uneori părinții voștri sunt la un nivel de conștiință care nu le permite să vă dea sfaturi benefice, ci vă dau sfaturi venite din spațiul fricii?

Înțelegeți că s-ar putea să vină un moment în viață în care să aveți de ales între ceea ce vă spune/ cere Dumnezeu și ceea ce vă spun/ cer părinții voștri? (Michael Todd) Traducerea Mihaela Dan


Când treci printr-o încercare, ce îți spun prietenii tăi?

Îți spun să ignori ce s-a întâmplat, să uiți de necaz, să încerci să-și distragi atenția cu droguri, alcool, sex, shopping sau alte lucruri de genul acesta, să faci orice ca să scapi de gândurile negre (inclusiv lucruri lipsite de integritate) sau îți spun că orice încercare are un rost, te îndeamnă să-ți simți pe deplin emoțiile în timp ce treci prin acea situație, să găsești lecția din ceea ce se întâmplă, îți spun să te rogi și să ai încredere în Dumnezeu și îți spun că sunt alături de tine, dacă vrei să te rogi sau dacă vrei să vorbești despre ceea ce ți s-a întâmplat și despre ceea ce simți ca urmare a acelei experiențe?

Dacă aflu de la tine ce îți spun prietenii tăi într-o situație de acest gen, pot să-ți spun dacă anturajul tău este unul în care poți crește și prospera sau este unul care te trage în jos.

Nivelul de conștiință al oamenilor cu care vorbești/ te sfătuiești/ împărtășești lucruri importante pentru tine - adică al oamenilor foarte apropiați - îmi arată mie care este adevăratul nivel al credinței tale.

Cine are acces la urechile tale și la mintea ta?

Înțelegi că este necesar să stabilești limite în relațiile cu oamenii care nu îți sunt benefici? Și aici intră inclusiv familia ta, oameni pe care îi iubești, dacă ei te trag în jos, dacă sunt genul care îți omoară visurile.

Dacă vrei să-ți atingi cel mai înalt potențial, să-ți împlinești Menirea, nu poți să-ți permiți să asculți oamenii care toarnă otravă în urechile și în mintea ta.

Dumnezeu îți dă un Scop în viață, dar este responsabilitatea ta să-l protejezi și să te asiguri că-l împlinești. Și îl protejezi prin a nu-i mai asculta pe oamenii care varsă otravă în urechile și în mintea ta, pe oamenii care te trag înapoi în zona de confort, pe oamenii care încearcă să te convingă să nu faci ceea ce-ți cere Dumnezeu să faci, fiindcă „Nu vei reuși niciodată”/ „Nu te pricepi la așa ceva”/ „Riști să pierzi……”/ „N-a făcut nimeni din familia noastră așa ceva”/ „Nu ai pregătirea necesară pentru așa ceva”, etc.

Atunci când Dumnezeu îți spune ceva, nu permite unor influențe exterioare să altereze mesajul Lui. Nu discuta despre acel lucru decât cu oamenii care au capacitatea să te înțeleagă și care te susțin în decizia de a urma ghidarea divină.

Voi aveți nevoie să țineți aproape de oameni care sunt capabili să înțeleagă lucrurile la nivel mai profund, care au aceleași valori/ priorități ca voi, care vorbesc aceeași limbă ca voi. (Michael Todd) Traducerea Mihaela Dan


Unii oameni au șansa de a avea o familie care cultivă în ei din fragedă pruncie credința în Dumnezeu.

Și aceștia, dar și cei care nu au avut această șansă, pot să-și creeze la maturitate un grup de prieteni care au o credința nezdruncinată în Dumnezeu.

Am descoperit că dincolo de familie și de prieteni care au credință nezdruncinată în Dumnezeu, mai există un grup de oameni care îți pot fi de ajutor, când vrei să trăiești o viață ancorată în Dumnezeu: cel al luptătorilor neînfricați care au credință nezdruncinată în Dumnezeu.

E bine să ai o familie care te susține pe Calea ta, este bine să ai prieteni care fac o prioritate din credința în Dumnezeu, din împlinirea Menirii personale și din a servi Binele comun, dar în ceea ce mă privește, când trec printr-o încercare foarte grea, vreau să am alături de mine oameni care cred cu toată tăria că eu pot depăși acea încercare, că mă pot vindeca de acea boală despre care medicii spun că este incurabilă, că pot ieși din acel întuneric și care îmi vor ține spatele până la capăt, indiferent dacă faptul că mă apără pe mine îi va face să aibă de pierdut. Vreau să am oameni alături care sunt dispuși să sacrifice ceva, ca să mă susțină pe mine până la capăt, care să-mi dea putere să lupt atunci când eu nu mai am putere, care să mă facă să cred în mine atunci când mi-am pierdut încrederea în mine.

Cei mai mulți oameni nu au între apropiați astfel de luptători.

Dacă tu nu ai în viața ta un om care te-a văzut în cele mai rele ipostaze și care este, totuși, dispus să lupte pentru tine până în pânzele albe atunci când ești la greu, atunci poți să știi că nu ai un astfel de luptător în viața ta. (Michael Todd) Traducerea Mihaela Dan


Dacă Dumnezeu vă cheamă într-un teritoriu necunoscut, nu vă lăsați influențați de ceea ce vă spun oamenii care au încercat să meargă acolo și n-au reușit. Poate că Dumnezeu i-a chemat și pe ei în acel teritoriu, dar dacă nu au reușit să intre, asta este posibil să fi avut de-a face cu fricile lor, cu nesiguranțele lor.

Nu considera că experiența lor eșuată va fi și experiența ta. Nu lua de bună ghidarea lor, fiindcă dacă ei nu au intrat niciodată în acel teritoriu, nu pot să-ți dea informații care ți-ar fi de folos. Pot să-ți vorbească doar în limbajul fricii și al nesiguranței și vor exagera experiența pe care au avut-o, ca să pară că eșecul lor a fost unul justificat.

Dacă vrei să crești, vor fi momente în care este necesar să-i dai la o parte pe cei care îți spun că nu se poate trece dincolo de acea limită/ nimeni n-a reușit/ sunt pericole mari și să faci pasul în față. Nu permite ca frica altora să te oprească din a înainta!

Uneori vor fi oameni care v-au ajutat în trecut, dar care nu au putut merge mai departe, care nu au putut urca la un alt nivel și care acum, când voi vreți să urcați la acel nivel, „încearcă să vă avertizeze asupra pericolelor”. Nu luați de bun tot ce vă spun acei oameni, doar pentru că în trecut ei au avut dreptate cu ceea ce v-au spus. Nu permiteți ca oameni care v-au ajutat în trecut să vă oprească să faceți pasul în față, doar pentru că ei nu au putut merge mai departe, acolo unde Dumnezeu vă cheamă pe voi! Nu mai luați de bune cuvintele pline de frică unor oameni care nu au intrat în acel teritoriu necunoscut, dar sunt gata să vă spună o grămadă de lucruri înfricoșătoare despre el. (Michael Todd) Traducerea Mihaela Dan


Dumnezeu ascultă ce spui, atunci când treci prin testul deșertului.

Dumnezeu ascultă ce spui, atunci când primești un diagnostic care te sperie.

Dumnezeu ascultă ce spui, atunci când treci printr-o încercare foarte dificilă.

De aceea îți spun că oamenii care fac parte din cercul apropiaților tăi sunt foarte importanți - pentru că atunci când treci printr-o încercare dificilă, vei căuta ajutor/ susținere/ sfaturi la cei din cercul apropiaților tăi. Și ceea ce spun ei te va influența, mai ales când ești într-o stare vulnerabilă.

Cu cine vorbești atunci când treci printr-o perioadă dificilă? Cui îi permiți să te influențeze prin cuvintele sale?

Faptul că vorbești cu oameni capabili să vadă în profunzime ce se petrece sau vorbești cu oameni capabili să vadă doar aparențele, poate face uneori diferența între viață și moarte, pentru tine.

Asigură-te că vorbești cu oamenii potriviți, când treci printr-o încercare dificilă!

Fă o evaluare a tuturor celor din cercul apropiaților tăi și vezi dacă ai în preajma ta oameni potriviți pentru a le împărtăși astfel de lucruri sau nu.

Fă o evaluare a posturilor de radio, posturilor de televiziune, podcasturilor, muzicii pe care o asculți. Acestea reprezintă o influență benefică în viața ta sau nu? Acestea îți întăresc credința în Dumnezeu sau nu? (Michael Todd) Traducerea Mihaela Dan


Cum știi că ești într-o perioadă în care Dumnezeu te conduce către ape mai adânci?

În viața ta se întâmplă ceva ce te face să te simți inconfortabil, te face să simți că nu mai ai controlul asupra acelei situații.

Când Dumnezeu te cheamă/ trimite în ape mai adânci, practic, El îți cere să faci ceva ce n-ai mai făcut niciodată până atunci și dacă tu alegi să-l asculți, tot ceea ce poți spune este ceva de genul „Ok… o s-o fac și pe-asta!”. Nu va fi o situație de genul „A, am mai făcut asta în trecut, știu despre ce este vorba, nu e o problemă pentru mine!”.

Când ești trimis în ape mai adânci, singurul lucru pe care o să poți să-l spui o să fie „Ok… o s-o fac și pe-asta! Nu știu exact cum, nu știu deocamdată cum se face, dar o s-o fac, dacă Dumnezeu îmi cere să o fac”.

Fii convins că dacă Dumnezeu ți-a cerut să faci un lucru, El are încredere în tine că poți să-l faci, El știe că ești capabil să-l faci, chiar dacă tu te gândești că nu ai nicio idee cum se face acel lucru. Dacă Dumnezeu ți-a cerut să faci ceva, poți să fii sigur că te va ghida și-ți va pune la dispoziție resursele necesare, la momentul potrivit, astfel încât să poți să faci ce ți-a cerut.

Nu contează că nu ai făcut niciodată așa ceva, că nu știi cum se face, că nu ai pregătirea necesară, că nu ai fondurile necesare; dacă Dumnezeu îți cere s-o faci, tot ce ai de spus este: „Ok… o s-o fac și pe-asta!”.

Nu contează cine spune că nu ai cum să faci acel lucru, că nu ești capabil să faci acel lucru, nu contează cine te părăsește pentru că faci acel lucru, nu contează că nimeni nu te înțelege; tu apucă-te de treabă!

Uneori, când Dumnezeu te trimite în ape mai adânci, rămâi singur. Familia ta, prietenii tăi, colegii tăi nu ajung în acele ape, ei nu te pot ajuta.

Oamenii care nu au o conexiune profundă cu Dumnezeu nu ajung niciodată în ape adânci.

Dacă te hotărăști să asculți Chemarea și să mergi în ape mai adânci, ai nevoie de o ancoră - aceasta este credința nestrămutată în Dumnezeu. (Michael Todd) Traducerea Mihaela Dan


"Nu fugi de oameni atunci când ceva nu îți place la ei, ci rămâi o vreme, să-ți cunoști umbrele.

Nu poți fugi la infinit de lumea care te deranjează și îți apasă ,,butoanele" , fiindcă ei sunt lumea ta interioară- umbra ta întunecată care vrea să fie recunoscută, acceptată și iubită.

A fugi de lume, e ca și cum ai renega propria umbră.

A căuta iubirea în exterior, înseamnă, de fapt a refuza propria iubire.

Tiparul de oamenii pe care-l respingi, devine obiectivul prioritar al subconștientului,

de cautare în viitor.

Degeaba selectăm, și eliminăm oamenii din viața noastră, că vor veni aceeași oameni ca și energie, dar diferiți ca FORMĂ.

În realitate, câmpul nostru energetic - atractor prin legea magnetismului atrage oamenii cu același nivel de conștiința, și cu aceeași energie.

Noi doar schimbăm ,, ambalajul"

(forma)" prin selecție.

Oamenii potriviți din viața noastră sunt exact cei care sunt în acest moment.

Când noi vom fi ,,diferiți" vor apărea oameni diferiți.

Circula des fraza asta pe facebook :

,,Renunță la oamenii care nu sunt pregătiți să te iubească" .

Nu cumva, renunți mai bine la propriile bariere din minte(credințe- convingeri), care te fac, să vezi numai lipsa iubirii în jur?

Nu cumva oamenii, nu sunt pregătiți să te iubească, fiindcă îți lipsește propria acceptare și iubire de Sine? Ce zici?

Nu cumva oamenii la care vrem să renunțăm, reflectă oglinda noastră interioară?

Nu cumva fugim de umbra noastră neacceptată și neiubită?

Când realizezi că lumea este propria ta proiecție, ești liber de ea.

Când crezi că ai reușit să elimini din viața ta

toți oamenii, care te supărau și deranjau, apare umbra ta, care începe să- ți facă din nou cunoștință cu toți. "

Sursa: New Mind


Mulți dintre noi confundă treaba de a fi părinte - gătit, teme, dus și adus - cu a fi ”prezent” pentru copiii noștri. Deși poate că suntem prezenți pentru nevoile lor materiale, fizice și chiar intelectuale, asta înseamnă deloc că suntem prezenți pentru nevoile lor emoționale și spirituale.

Pentru a satisface nevoia de conectare a copiiilor noștri, ne trebuie un anumit set de abilități. Înseamnă să ne ascultăm copiii, să auzim cu adevărat ce ne spun, fără a simți că trebuie să reparăm, corectăm sau să ținem predici. În acest sens, trebuie să le observăm corpul, inclusiv gesturile, afectul și energia. Le permitem să ne pătrundă cu o receptivitate crescută.” (Shefali Tsabary - ”Părintele conștient. Cum să ne transformăm pe noi pentru a avea copii puternici”)



Mesaj sfâșietor al fostului preot Daniel Balaș adresat copiilor care își urăsc părinții: „Cei care n-au avut noroc să crească într-o familie, ci la casa de copii sau abandonaţi prin gări, ce să mai zică?”

Într-un clip recent postat pe reţelele sociale, fostul preot Daniel Balaş face referire la deteriorarea relaţiilor dintre părinţi şi copii. Balaş îi critică pe aceia care se supără pe părinţi, ba, chiar ajung să-i urască, doar pentru că părinţii nu le-au dat tot ce le-au cerut sau le-au dat mai puţin decât le-au dat fraţilor lor.

Daniel Balaş face o paralelă între generaţii: bunicii şi părinţii noştri erau obişnuiţi cu munca grea şi nu spuneau nu niciunei munci, pentru că era singura variantă pe care o aveau la dispoziţie ca să le pună ceva pe masă copiilor. Pe câtă vreme, cei din generaţia de azi îşi schimbă tot mai des joburile fiind în permanenţă în căutarea acelora unde se muneşte mai puţin.

Daniel Balaş, critici deosebit de dure la adresa copiilor care îşi urăsc părinţii

„Gândeşte-te doar atât. Maică-ta ţi-a dat oportunitatea să vezi lumina zilei, să iubeşti, să te bucuri, să trăieşti. Iartă-i doar pentru nopţile pe care nu le-au dormit când tu plângeai şi nu puteai să le spui ce ai, ce te doare, ce-ţi lipseşte. Iartă-i pentru clipele în care au crezut că mori când te înecai, când n-au ştiut ce să-ţi facă din cauza plânsului tău de la colici.Iartă-l pe taică-tu că până la 16 ani a tras să-ţi aducă o mâncărică pe masă. Poate nici el n-a avut de la tatăl lui nimic, dar s-a chinuit. N-a plâns, n-a venit la tine la pat să-ţi zică: ‘Fiule, n-am ce să-ţi aduc! Te duci tu la muncă, ai 10 ani’. A luat traista în băţ şi s-a dus să-ţi aducă de mâncare. Maică-ta la fel. Ţi-a preparat-o, ţi-a pus masa. Fii recunoscător pentru toate astea […]

Nu mai găseşti un bărbat care să spună: ‘Da, mă, mie mi-a plăcut să mă chinui. Bărbatul de astăzi sunt ca urmare a faptului că ai mei m-au lăsat să mă descurc de unul singur’. Toţi au aceeaşi poveste de viaţă, că au dormit pe stradă, că au plâns…Ce voiaţi să vă dea părinţii? V-au dat educaţie, v-au dat dragoste, grijă, atenţie. Ei ce-au primit de la părinţii lor? Coceni de porumb după ceafă. N-au primit nimic şi nu s-au mai văitat cât vă văitaţi voi. Acum aveţi maşină la scară şi vă e lene să vă duceţi până la primul market.Bunicii noştri se urcau în căruţă şi se duceau la 10-15 km după câteva bidoane de apă şi nu se mai văitau. Mamaia a trecut prin două războaie mondiale şi nu se mai văita. La 80 şi ceva de ani îşi lua săpăliga şi se ducea prin curte. ‘Lasă, mamă, că ne-a dat Dumnezeu pământ. Să-l săpăm!’ Cu leprele astea puturoase de azi nu ai nicio treabă.

Îi rogi să se ducă la muncă şi ei nu vor. Că nu mi-a dat tata… Ce voiai să-ţi dea? Direct maşină, casă. După aia îi scoţi ochii că nu ţi-a dat şi elicopter. ‘Că nu pot să mai conduc maşina, că mi-e lene, e şi hidramată…’Hai, mă, să ne revenim şi să fim recunoscători pentru tot ce am primit de la părinţi. Pentru educaţie, pentru grijă, pentru timp, pentru dragoste, pentru iertare. Că le-am făcut atâtea şi ne-au iertat de atâtea ori. Eu nu înţeleg ce vreţi să primiţi de la părinţi: elicoptere, avioane, case, împărăţii, pământuri? Nu luaţi nimic cu voi.Toţi plecăm cu mâinile goale din această lume. Important e să plecăm cu ele curate.Nici ei n-au avut oportunitatea să primească nimic de la părinţii lor. Decât bătaie, mulţi dintre ei.Am prieteni care se plâng că au rate. Dar cine v-a pus să vă faceţi ratele alea? Ai bani, îţi iei. N-ai bani, nu-ţi iei. Ei făceau figuri că nu au nu ştiu ce Dacie cum apăruse atunci? Nu. Acum aveţi două-trei maşini şi sunteţi supăraţi că nu aveţi încă trei-patru supercaruri”,

Dragostea şi recunoştinţa, cele mai importante valori

Fostul preot Daniel Balaş insistă pe faptul că Dumnezeu nu vrea decât recunoştinţă, iar atunci când omul Îi este recunoscător pentru toate câte i le-a dat, Dumnezeu îi va da şi mai mult.

„Nemulţumitului i se cam ia darul şi cred că în scurt timp o să ni se ia darul libertăţii. Şi cred că ăsta e cel mai mare dar. O să ni se ia darul prieteniei. Degeaba ai tu vile cu piscină dacă nu ai doi-trei prieteni să-i suni.

O să ni se ia darul trăirii sau al traiului normal. S-ar putea să revenim la un trai în care ne uităm că nu avem ce pune pe masă. Aşa au fost mulţi dintre străbunicii noştri. Sau mâncau acelaşi fel de mâncare trei-patru zile. Acum ziceţi că aţi mâncat aceeaşi mâncare şi acum o săptămână. Se uită după reţete sofisticate. Mămăliga cu untură şi cu tochitură nu mai merge, e scârboasă.

Să ne dăm puţin cu reveneală, că dragostea şi recunoştinţa sunt cele mai importante. Doamne, mi-ai dat nişte părinţi, aşa cum au fost ei, aşa cum m-au crescut ei, alţii n-au avut oportunitatea să crească într-o familie, au crescut pe la casele de copii, prin gări, abandonaţi. Îţi dai seama cât au însemnat părinţii pentru tine atunci când nu îi mai ai.

Părinţii şi bunicii noştri au muncit şi la câmp, şi colo, şi colo, n-au zis nu nicăieri. De-asta am ajuns noi s-o ducem bine. Şi o ducem prea bine. Avem oportunitatea să plecăm prin ţări străine, avem atâtea oportunităţi şi tot nu ne e bine. Până într-o zi în care Dumnezeu o să zică nemulţumitului i se ia darul. Dumnezeu vrea recunoştinţă, atât. Mai departe, are El grijă de toate„, a răbufnit Daniel Balaş pe Facebook.

https://stiriromania.ro/mesaj-sfasietor-al-fostului-preot-daniel-balas-adresat-copiilor-care-isi-urasc-parintii-cei-care-n-au-avut-noroc-sa-creasca-intr-o-familie-ci-la-casa-de-copii-sau-abandonati-prin-gari-ce-s/?fbclid=IwAR2IrlQshNCR0o4zp_v01bUN3Lfo03uZoxrIBPFIG28sfY7D2wGPT3gjMk4


Copiii nostri sunt prizonieri

Se duc la scoala, apoi la after, apoi vine mama/tata/bunica/vecina si il ia de acolo, ajung acasa, stau in fata unui televizor/telefon/tableta/play-station, mai fac ceva teme, cresc putin, se introduc meditatiile si viata lor se invarte intre jocuri pe calculator si meditatii, lectii, teme.

Nu au cum sa stabileasca relatii de prietenie solide, colegul de banca sta in alt cartier si cand nu sunt la scoala vorbesc doar prin intermediul unui ecran.

Vine si varsta de 12 ani si parintii incep sa se intrebe: Mai, dar copilul asta nu iese din casa, nu are prieteni, sta toata ziua pe calculator??!!

Pai sta toata ziua pe calculator, ca a stat toata viata lui pe calculator/telefon/tableta. Cand era mic era ok, pentru ca va lasa voua parintilor mai mult timp liber dar iaca, vine adolescenta si va dati seama ca ceva nu e in regula.

Voi, parintii, va Inchideti copiii intr-o inchisoare a ecranelor.

Copiii nu mai socializeaza, nici nu mai au chef si mai mult, nici nu au vreo motivatie sa socializeze.

De ce sa iasa afara si sa joace nu stiu ce joc stupid, cand se poate juca virtual pe calculator/tableta ( indiferent ce platforma, nu conteaza ) oricand ?! Acolo, dincolo de ecranul ala gaseste oricand un partener de joaca care sta tot in fata unui ecran.

Copiii devin roboti, incet incet, si iaca, are 15 ani si el tot in fata calculatorului este, voi ca parinti deja deveniti putin ingrijorati, chiar putin mai mult.

Incepeti sa va ganditi sa veniti cu copilul la psiholog, ca aoleu, copilul meu are probleme, nu se mai dezlipeste deloc de calculator.

Are vreun motiv sa se dezlipeasca de calculator? Nici unul. Acolo gaseste joaca, acolo gaseste socializarea ( chiar daca e plina de injuraturi si minimalizari ) acolo isi gaseste validarea ( a mai trecut de prag al jocului ) , acolo stie el sa isi petreaca viata. Problema e ca nu stiu sa isi petreaca viata in alta parte, pentru ca nu au fost invatati.

Copiii sunt dusi la scoala cu masina si luati cu masina, nu mai exista ideea de prieteni din aceasi clasa, nu prea mai exista ideea de “ ne jucam in spatele blocului” Care spate al blocului, ca acolo e o parcare si in fata blocului e bulevardul?

Unii parinti isi dau cumva seama de pericolul ecranelor si incearca sa isi duca copiii la dans, muzica, teatru, sport etc, dar dinamica este cam aceeasi, copiii sunt dusi cu masina si adusi cu masina, nu au timp si posibilitate sa ramana impreuna, sa socializeze mai mult, sa lege prietenii, totul ramane de plastic, o viata formala, relatii de plastic, stimuli afectivi spre zero.

Daca ii iei calcualtorul copilul intra in depresie instant. De ce? Pentru ca el nu stie ce sa faca cu viata lui fara calculator. Nu stie sa se joace, nu are cu cine sa se joace, se simte singur intr-o lume mare pe care nu o cunoaste. Timpul lui, socializarea lui, viata lui s-a petrecut in spatele unui ecran si acum habar nu are ce sa faca in viata care brusc, devine reala.

Esti parinte? Vrei sa ai grija de copilul tau? Ajuta-l sa isi faca prieteni reali, nu virtuali, iesi cu el in parc de mic, fii alaturi de el cand se joaca cu copiii din parc, petrece cat mai mult timp cu copilul intr-o viata reala, nu virtuala.

Fa tot posibilul sa iti inveti copilul ce inseamna viata reala, excursii cu alti copii, alege un parc aproape de casa, unde copilul se poate intoarce si isi poate regasi partenerii de joaca. Fii alaturi de copilul tau ca el sa creeze relatii durabile, nu relatii de genul - ne jucam doua ore si nu ne mai vedem niciodata.

Daca iti duci copilul intr-un loc de joaca din mall, dinamica va fi aceeasi cu cu il duci la scoala cu masina si il iei cu masina.

Nu are timp si posibilitate sa isi faca prieteni reali.

Copiii nostri sunt prizonieri intr-o lume virtuala. Si chiar daca usa inchisorii este deschisa ei nu au curajul sa paseasca afara. Viata reala deja este o viata inspaimantatoare pe care nu o cunosc.

O pasare care nu a zburat niciodata nu isi va parasi colivia.

Mariana Dragan

Dragi părinți...

În ultimii ani am observat un trend terifiant.

Mulți copii vin cu probleme uriașe de dezvoltare. Acest lucru este valabil atât pentru grădiniță, cât și pentru școală.

Gândindu-ne la ce se întâmplă, vrem să vă cerem ajutor, pentru că noi-instituțiile de educație nu putem face față problemelor fără implicarea dvs.

Imiplicați-vă acum, când copilul e mic, pentru că de multe ori este prea târziu când se ajunge la școală !

1) Țineți smartphone-urile departe de copii!

Știm că nu este ușor. Nu dați niciodată un telefon unui copil pentru ca acesta să tacă, să nu interfereze și să îi permită să facă ceva.

2) Vorbiți cu copiii

În mașină, la plimbare, acasă, când pregătiți masa etc. Spune-ți copilului despre sine, întreabați-l despre el.

Nu fiți comozi.

Împărtășiți-vă sentimentele și gândurile .

3) Copilul ar trebui să aibă obligații în casă

Trebuie să aibă grijă de cineva

Să știe ce trebuie să facă ceva.

4) Cereți-i ajutor chiar dacă nu aveți nevoie

5) Nu faceți pentru copil ceea ce poate face el însuși

Chiar daca el o face prost și tu o faci bine !!! Sau el - încet, iar tu - repede...

6) Copilul trebuie să aibă grijă de sine.

Trebuie să poată să se îmbrace și să se dezbrace singur, să se spele,să își spele dinții, să încheie nasturi, fermoare, jachete, să se încalțe.

Nu mai cumpărați pantofi fără șireturi !

Învață-ți copiii cum să-și lege șireturile

Aproape 100% dintre elevii de clasa I nu știu să facă asta !!!

Nu este nevoie să căutați să fie cât mai ușor

Trebuie să fie dificil.

Dificultăți și probleme - aceasta este viața.

Toate acestea se dezvoltă și acest lucru este important pentru o dezvoltare de succes.

Iertați-ne că v-am învățat, adulți.

Dar este foarte important.

Mulți dintre copiii care s-au născut începând cu 1994 sunt suflete care au avut o singură încarnare pe Pământ, cea din această viață, și au venit pe planetă special pentru aceste timpuri, au fost special pregătiți înainte de a se naște pentru a fi capabili să preia conducerea în următorii ani.

Unii dintre ei au probleme în a vorbi, sunt mult mai pricepuți la limbajul telepatic. Și unul dintre lucrurile care îi împiedică să vorbească ține de efectul nociv al radiațiilor electromagnetice ce provin de la telefoanele mobile, antenele de tot felul și cablurile electrice din jur.

De asemenea, unii dintre ei sunt afectați de programarea la care sunt supuși la școală. Cei care sunt mai rebeli și nu se lasă îndoctrinați au un nivel de conștiință mai înalt decât oamenii obișnuiți.

Copiii sunt învățați că trebuie să-și facă o carieră, să-și găsească o slujbă bine plătită și să avanseze ierarhic, să ajungă într-o funcție înaltă, „să fie cineva”, să aibă un statut social, fiindcă asta înseamnă „să ai succes în viață”. Părinții și profesorii îi împing pe copii într-o anumită direcție, le spun ce „trebuie” să facă dacă vor să le fie bine/ să aibă succes în viață.

Dar lumea aceasta se schimbă major, iar tot mai mulți oameni o să facă ceea ce se simt chemați să facă, ceea ce iubesc să facă. Tot mai mulți oameni încetează să mai asculte vocile altora, care le spun ce „trebuie” să facă și ascultă în interior, ascultă vocea sufletului lor și încep să trăiască altfel. Așa încep oamenii să-și creeze fericirea din interior, pentru că fac ceea ce iubesc, creează ceea ce vrea inima lor să creeze, își exprimă liber creativitatea și de multe ori pot face asta de la domiciliu, având copiii alături, nu își mai dau copiii în grija altora, care să-i programeze, care le spun că nu există extratereștri, că nu există OZN-uri, că nu există zâne, etc.

Dacă îți asculți copiii și le permiți să-ți spună ce au de spus, dacă nu le negi experiența, dacă nu le spui că nu există ceea ce ai au văzut că există, ei vor evolua cu totul altfel. Când îi asculți cu deschidere ei îți vor spune ce vor să facă. Și dacă nu se simt liberi să spună ce vor să facă, poți să-ți dai seama din desenele lor. (Judith Kusel) Traducerea Mihaela Dan


În urmă cu niște ani, când eram bibliotecară, era un băiețel de 3 ani, Daniel, care nu vorbea, dar pe care mama lui îl aducea destul de des și lui îi plăcea să stea în poala mea, în timp ce eu îmi făceam treaba. Într-o zi, când răsfoiam niște cărți de astonomie și altele despre dinozauri, el a devenit foarte interesat și entuziasmat și îmi arăta cu degetul desenele din acea carte, cu planete, sistemul solar, galaxii, precum și desenele cu dinozauri. Mi-am dat seama că voia să-mi comunice ceva, că el își amintea de acele lucruri, că își amintea că a călătorit prin spațiu și își amintea și de vremurile în care a văzut dinozauri.

L-am dus la o masa în bibliotecă, i-am dat mai multe cărți de astronomie și cărți despre dinozauri și a stat acolo mult timp uitându-se în ele, captivat de acele imagini. Se vedea că era încântat de toate acele fotografii.

La un moment dat, mama lui, care făcea altceva, a venit și a văzut la ce se uita Daniel, a fost indignată că am îndrăznit să-i dau astfel de cărți, că „îi bag prostii în cap” și a plecat cu el. Timp de câteva luni nu l-am mai văzut pe Daniel și apoi, într-o zi, tatăl lui a venit și m-a întrebat ce s-a întâmplat în acea zi. I-am povestit ce s-a întâmplat și mi-a spus că de când mama lui nu l-a mai adus la bibliotecă băiețelul a început să se simtă tot mai rău, că a ajuns numai piele și os și că este foarte îngrijorat în legătură cu el. M-a întrebat ce cred că ar putea face ca să-l ajute și i-am spus că Daniel are nevoie să i se permită să se exprime așa cum vrea el, să fie ascultat cu adevărat, ca să se simtă înțeles și validat. Faptul că i-a fost blocat accesul la cărțile acelea care îi aminteau de cine este el a făcut ca Daniel să simtă că nu este înțeles și acceptat așa cum este și s-a închis în el.

„Daniel încearcă să vă spună ceva. Sunteți dispuși să-l ascultați cu adevărat? Sunteți dispuși să-l AUZIȚI? Sunteți dispuși să-l acceptați așa cum este el, nu cum vreți voi să fie? Chiar dacă el nu poate rosti cuvintele, poate comunica telepatic cu voi, dacă sunteți dispuși să-l ascultați. Dacă el se arată entuziasmat de ceva, asta se întâmplă pentru că vrea să vă arate că rezonează cu acele lucruri, că își amintește de acele lucruri, vrea să vă spună ceva despre el. El vă comunică «Vreau să vă vorbesc despre asta!». Și dacă voi nu îl ascultați simte că nu este iubit, că nu este validat”, i-am spus bărbatului.

El mi-a cerut să-i dau câteva cărți care l-a interesa pe Daniel și apoi mama lui a început să-l aducă din nou la bibliotecă. În prima zi în care au început să vină din nou la bibliotecă Daniel a alergat către mine și m-a luat în brațe. Acel băiețel era atât de fericit că în sfârșit este înțeles…

La două luni după ce a revenit la bibliotecă Daniel a început să vorbească – și a vorbit fluent din primul moment. (Judith Kusel) Traducerea Mihaela Dan


Copiii cu autism, ADD, ADHD au un nivel înalt de inteligență, dar ei nu pot comunica cu noi în acel mod arhaic de comunicare care înseamnă să vorbești, să rostești cuvinte. Ei operează la un alt nivel, ei comunică mult mai ușor la nivel telepatic.

Părinții trebuie să învețe un alt mod de a-și crește copiii, fiindcă noile generații de copii nu mai seamănă cu copiii de acum câteva decenii, nu mai pot fi crescuți în vechiul mod.

Fiți atenți la ce le place să facă acestor copii, fiți atenți la ce desenează acești copii, fiți atenți ce îi pasionează și încurajați-i în acea direcție, în a le stimula talentele, nu-i forțați să învețe lucruri care nu-i interesează, doar pentru că asta le cere sistemul educațional actual, care este evident

depășit.

Mie mi s-a întâmplat să merg la un moment dat la o doctoriță și aceasta era însărcinată, iar bebelușul ei din pântec mi-a transmis telepatic diverse lucruri; mi-a spus ce nume vrea să i se dea, mi-a spus că va fi foarte înalt și și că va fi un om de știință de top, că va face anumite lucruri în această viață umană. I-am dat aceste informații mamei lui, iar când s-a născut, băiatul a primit numele pe care l-a cerut el. De când era foarte mic acel copil era interesat de puzzle-uri complicate, nu a fost niciodată interesat de jocurile care le plac copiilor „obișnuiți”.

Copiii vin pe Pământ având un anumit Plan la nivel de suflet, este stabilit deja ce este menit să facă fiecare dintre ei în această viață umană. În vechile culturi, când se năștea un copil i se întocmea harta natală și se determina ce este menit să facă el pe Pământ, iar de la vârsta de 5 ani părinții și comunitatea îl ghidau pe fiecare în parte în direcția în care era menit să meargă în viață. (Judith Kusel) Traducerea Mihaela Dan


O mulțime de oameni cred că sunt deținătorii Adevărului absolut, că ceea ce cred ei că este „adevărat”, este adevărat pentru toată lumea. O mulțime de oameni pun patimă în a-și apăra adevărul, se ceartă cu alții, încearcă să-i convingă pe alții că „au dreptate”, nefiind conștienți că ceea ce cred ei a fi „adevărul” este doar adevărul lor, opinia lor, convingerea lor. Și este valabil în orice domeniu, indiferent că e vorba de știință, religie, politică, spiritualitate, etc.

O mulțime de oameni spun că-și iubesc copiii mai mult decât orice pe lumea asta, că nu există egal pentru o asemenea iubire. Aceiași oameni, după ce au avut o experiență în apropierea morții și au văzut/ simțit cum este Dincolo, se conving că acel gen de Iubire este mult peste ceea ce înseamnă iubirea umană a părintelui față de copiii săi. Aproape întotdeauna cei care au astfel de experiențe nu vor să se mai întoarcă de Dincolo, chiar dacă au copii aici, pe Pământ. E nevoie să fie convinși să se întoarcă, să fie trimiși înapoi.

De cele mai multe ori, persoanele care au experiențe în apropierea morții, ajung Dincolo și nu vor să mai vină înapoi, atunci când li se spune „Încă nu a venit vremea. Trebuie să te întorci la viața ta umană”, simt o frustrare: „Atunci de ce m-ai mai adus aici, dacă nu mă lași să rămân?!”.

Când ajungi Acolo, este ceva atât de frumos, încât nu vrei să mai pleci.

Și nu vreau să spun prin asta că iubirea părinților pentru copiii lor nu este ceva real, ceva frumos, ceva puternic. Vreau să spun că acel gen de iubire este depășită cu mult de Iubirea care este prezența lui Dumnezeu pe care o simți când treci pentru câteva momente Dincolo. Această Iubire este atât de mare, încât nu poate fi descrisă în cuvinte. Și nu reprezintă totalitatea Iubirii care înseamnă Dumnezeu, ci doar așa, o „aromă”.

Nu putem percepe în toată amploarea sa Iubirea pe care o reprezintă Dumnezeu atât timp cât suntem în corp uman. Putem avea experiențe care pentru scurt timp ne oferă o idee despre ce înseamnă acea Iubire, dar nu o putem percepe în totalitatea ei.

Spre exemplu, uneori meditația te aduce în acea stare, dar nu este o stare care să dureze. Așa că nu vă mai judecați pe voi înșivă pentru faptul că nu reușiți să păstrați acea stare de grație decât foarte scurt timp. (Michael Mirdad) Traducerea Mihaela Dan



Mircea Toplean

Un tată îmi spunea de curând că nu îl sperie munca extrem de epuizantă pe care o face sau faptul că trebuie să-și susțină financiar familia, ci...emoțiile celor doi copii ai lui. Dacă copilul nu înțelege? Dacă le cere prea mult? Dacă le închide oportunități? Dacă e prea puțin ce oferă ? Dacă, dacă, dacă… iar la finalul sentimentul că orice ar spune și face, tot nu e suficient de bine, iar copiii ar putea fi “marcați”.

Preocuparea asta nesfârșită pentru emoțiile copiilor e cât se poate de ridicolă. Nu duce la nimic bun. Dimpotrivă, îi epuizează pe părinți și îi fragilizează pe copii. Grija excesivă pentru ce simt copiii le dă acestora senzația că ceva nu e în regulă cu ei, că nu sunt suficient de echipați pentru o lume foarte complicată și ostilă, că cineva “le greșește” mereu. Emoțiile și sentimentele au sens și consistență în relație cu lumea DIN AFARA în primul rând, abia în al doilea rând cu lumea interioară. Înțelegi trăirile într-un context de viață concret, nu așa… prin scenarii posibile și prin ele însele. Concretul are limite, are reguli, are legi de funcționare pe care nu le poți trece cu vederea. Aici începe rolul central al părintelui: el e reprezentantul lumii REALE, pe de o parte și, pe de alta, e cel care îl ajută pe copil să înțeleagă această lume reală. Asta se face nu cu date din capul tău, ci cu mare atenție la tot ce este copilul, inclusiv - NU exclusiv - la emoțiile lui. Pe scurt, părintele este un reprezentat al realității, un reprezentant “de treabă”, nu unul parșiv sau care induce în eroare. Numai asta îl va ajuta pe copil să-și înțeleagă emoțiile.


„Fiica mea de 13 ani se teme de întuneric, simte spirite, îmi spune că e un gen de monstru în camera ei și e foarte frică să doarmă singură. Ce pot face ca să o ajut?”

Am discutat cu o mulțime de copii care au această frică de întuneric, le este frică să doarmă singuri în camera lor fiindcă simt spirite.

Mulți dintre copiii din ziua de azi văd mai mult decât văd adulții, simt mai mult decât simt adulții și aud mai mult decât aud adulții. Ei văd spirite, văd tot felul de entități, simt energiile și le e frică.

Dacă un adult ar începe să vadă diverse entități, s-ar speria, deci nu e de mirare că un copil este speriat de faptul că simte spirite în camera lui.

Cele mai multe spirite nu sunt acolo ca să facă rău, dar copiii se sperie fiindcă nu știu despre ce este vorba, nu sunt obișnuiți cu așa ceva și interpretează că ar fi vorba de „monștri”.

Sugestia mea este ca în primul rând să nu mai vorbiți cu copiii despre ceea ce li se întâmplă ca și cum ar fi ceva „rău”, să nu vă arătați speriați de ceea ce vă povestesc ei, fiindcă așa le confimați că e ceva „de speriat”.

Modul în care i-aș explica eu unui copil ceea ce se întâmplă este în felul următor: sunt energii/ spirite/ entități în jurul nostru tot timpul, dar pentru că nu le vedem, nu ne dăm seama de acest lucru. Pentru că nu le vedem, nu înțelegem aceste spirite, nu știm ce vor de la noi și ne speriem. E normal să te sperii. Dar în general este vorba de îngeri sau ghizi spirituali, nu sunt acolo ca să le facă rău copiilor.

În al doilea rând, învătați-vă copiii că ei au control asupra propriului spațiu, că sunt ființe suverane și pot cere oricărei energii să plece imediat din spațiul lor/ camera lor.

De asemenea, puteți crea o rugăciune pe care să o spuneți împreună înainte ca ei să se culce. În rugăciune puteți spune că acel copil este în siguranță în camera sa, că sunt îngeri în jurul lui și că nicio energie nu va intra în spațiul lui personal ca să îi facă rău. Chemați îngerii în jurul copilului ca să îl protejeze în timpul somnului, pentru că acest lucru îi face pe cei mici să se simtă în siguranță. Și învațați-l ca dacă se trezește în timpul nopții și simte o energie ciudată, să îi ceară ferm să iasă imediat din camera lui.

Învățați-i pe copii suveranitatea personală, învățați-i că ei au control asupra spațului lor energetic și pot cere oricărei energii să iasă imediat din spațiul lor personal. Învățați-i asta: „Ieși din camera mea acum! Nu te vreau în camera mea!”. O pot spune cu voce tare sau în gând.

Spuneți-le să-și cheme în fiecare seară îngerii înainte de culcare, fiindcă cei mici au o mulțime de îngeri. (Lorie Ladd) Traducerea Mihaela Dan


Decalogul Mamei, conform Psihogenealogiei.

Am născut un copil care nu este al meu.

El aparține Lumii.

Acest fiu nu a venit să-mi împlinească proiectul personale, nici proiectele arborelui meu genealogic, ci pe ale lui.

Nu îl botez cu vreun nume deja prezent în arbore, și nici cu nume al vreunui strămoș, pentru ai da un destin.

Îi dau totul, îl ridic cu afecțiune, fără a înceta să fiu eu însumi, fără dependență de sacrificiu, dar cu Responsabilitate și din Libertate.

Îi ofer instrumente care să-l ajute la construirea propriei vieți, dar accept să le ia liber pe cele pe care le consideră potrivite, și să le respingă pe cele nepotrivite pentru el.

Îmi dau seama că cel mai bun mod de a învăța un copil nu este prin pedepse, nici cu limite, ci prin exemplu.

Accept că într-o zi nu o să-mi mai spună „mamă” atunci când va decide el, ci va dori să-mi spună pe nume, pentru că asta rupe legăturile de dependență și relația dintre noi doi se va echilibra.

Voi permite și voi facilita să aibă un spațiu privat și intim în casă, unde să se simtă ca în propriul teritoriu.

În ceea ce privește alegerea prietenilor, cariera, activitățile de agrement etc., îl ascult, îi dau cu părerea, dar nu îi selectez nimic, și nici nu-i interzic sau forțez.

Îl las pe fiul meu să facă greșeli, să cadă, să nu fie perfect.

Înțeleg că fiecare eșec este o schimbare de drum și odată cu el cresc și eu în fiecare zi. Dacă îl voi proteja prea mult nu va învăța adevăratele lecții, și nu va fi niciodată adult.

Nu-mi voi defini niciodată fiul („ este calm”, „este nervos”, „e timid”…), pentru că înțeleg că copiii își formează conceptul de sine în funcție de ceea ce spun părinții lor despre ei.

Îi transmit că în el sunt toate posibilitățile Ființei, și el are acest potențial.”

Alejandro Jodorowsky


Mai nou oamenii nu mai seamănă a oameni, iar noua generaţie (Z - mileniali cred că le zice), sunt obosiți gata de cum absolvă ciclul primar. Rar câte unul care seamănă a tânăr/adolescent, îmbrăcat decent, fără tatuaje piercing-uri și machiaj agresiv și de prost gust, care-ţi zgârie ochii și te agreseaza psihic. Mulţi par gata zombizaţi și/sau drogați, chiar dacă nu sunt. Mă întreb cum de am lăsat să se întâmple toate aberațiile astea care categoric sunt împotriva naturii (umane, în primul rând)? Unde naiba am fost?

Răspund tot eu, cred că ăsta e unul dintre motive: părinți obosiți și epuizați de "binefacerile" economiei de piaţă, lucrând mai mult și mai greu decât înainte. Ajung acasă epuizați și ei, nu mai au timp să fie părinți ci niște mașini care fac bani, curățenie, cumpărături, mâncare, spălat. Și copiilor nu le mai ajunge timpul să înveţe de la părinți să fie oameni. Trist! (Mire Ionescu)


Acest text circula pe NET si circula bine! Il redau ca atare.

Dragul meu fiu,

Vineri ai ales să nu mergi la școală, pentru a protesta împotriva încălzirii globale și a celor care nu fac suficient pentru a o stopa.

Sunt foarte mândru de faptul că, iei atitudine și, mai ales, pentru că mi-ai deschis ochii, arătându-mi ceea ce trebuie făcut pentru  a salva planeta. Fiind emoționat profund de maturitatea, de care dai dovadă la vârsta liceului, am decis să fiu solidar cu generația voastră și am luat câteva decizii esențiale pentru a reduce amprenta noastră de carbon:

1) Ne vom debarasa de toate smartfonurile din casă, vom renunța la consolele de jocuri video și toate ecranele de televizor: știm că astea toate produc deșeuri și poluează râurile din sud-estul asiatic.

2) Am anulat toate contractele de internet și telefonie, cutiile în care sunt instrumentele de conectare provoacă, și ele, poluare.

3) Vom schimba modul nostru de viață: nu mai mergem de două ori pe an la schi în Elveția și nu vom mai pleca în vacanță cu avionul. Am anulat vacanța din California de la vară. Am vândut apartamentul de pe Coasta de Azur. Am cumpărat biciclete, cu care vom face un traseu în munți. Desigur, bicicletele nu sunt electrice, pentru că bateriile aferente nu sunt reciclabile.

4) În ceea ce privește hrana noastră, am renunțat total la fileul de vită (știi bine cât de mult poluează vacile) și în loc vom avea greieri pane și mult tofu. Trebuie să privilegiem circuitele alimentare scurte, de aceea am cumpărat 20 de găini și un porc. În fiecare dimineață, la ora 6, va trebui să cureți în cocina porcului și să îi dai de mâncare. În fiecare săptămână îți revine sarcina să tai o găină și să o jumulești. Renunțăm la Nutella, la Coca Cola sau alte băuturi de acest gen.

5) Am decis să vând instalația de aer condiționat, iar iarna vom avea cel mult 16 grade în casă, 10 în camera în care dormi.

6) Am cumpărat o grădină în afara orașului, unde vei putea să plantezi toate legumele, de care avem nevoie. Din păcate, după operația mea de hernie de disc nu mai pot lucra grădina, așa că va trebui să sapi și să plivești tu, împreună cu prietenii tăi.

7) Cu siguranță vei fi de acord cu schimbarea garderobei : am dat celor mai săraci toate hainele tale de firmă și toate perechile de pantofi: am citit că ele sunt fabricate de oameni foarte prost plătiți și folosesc materiale sintetice. Așa că vei găsi în dulap 3 perechi de pantaloni, tricouri și alte haine necesare, făcute din materiale eco-responsabile, cum ar fi inul și cânepa. Găsești, în dulapul cu pantofi, și o pereche de sandale. Nu vom mai folosi bumbac, pentru că e cunoscută risipa de apă care se face cu culturile de bumbac.

8) Nu aș vrea să suferi de lipsa distracțiilor la vârsta ta fragedă. Te-am înscris la clubul de șah local și am instituit ora de lectură în fiecare seară. Toate cărțile vor fi făcute din hârtie reciclată. Începem cu studiul scrierilor lui Thomas Mann și a clasicilor greci.

Îți mulțumesc, dragul meu fiu, că nu mă lași să devin un reacționar și să mă mențin în ton cu mentalitatea tinerei generații.

Tatăl tău iubitor.


"Astăzi despre suferința la copii. Adică înghețul emoțional la copii. Și bula de fericire continuă în care îi ținem.

M-a sunat o mamă ceva timp în urmă. Avea o fetiță pe care o iubeau toţi ca pe ochii din cap. Crescută ca un ou fragil, cu 2 părinţi și două perechi de bunici gravitând în jurul ei. Într-o zi, le-a murit pisica. Fata avea vreo 11 ani. Ca să scurtez, tragedia a fost aşa de mare încât, fata nu își mai revenea. Mama m-a sunat extrem de alertată, după ce fata a încercat să se sinucidă de disperare că i-a murit pisica.

Am mers pe firul întâmplărilor și am cules informații. Pentru fata de 11 ani, era primul contact cu realitatea și cu suferința. Până la 11 ani reușiseră cele 3 perechi de adulţi-sateliți să o țină zdravan în bula de fericire. Evident că fata a clacat.

Eram la o clasă și îi întrebam pe rând emoţii pe care le-au experimentat. Dintr-o clasă de 30 de copii, au reușit să identifice doar 3 emoţii: furie, tristețe, plictiseală.

Sunt deja de 2 săptămâni în tabere. Am avut și alte serii de tabere și anii trecuți.

Și întâlnesc părinţi care sunt stresați că, pe timp de 10 zile, copilul său nu este fericit continuu.

Păi nu este fericit continuu. În tabără mai are vreo 29 de copii. Necunoscuți la început. Și trebuie să convieţuiască împreună. Și este pe cont propriu. Și le va câștiga simpatia și prietenia copiilor prin ceea ce ESTE și nu prin ceea ce ARE și face mama și tata. Aici sunt toţi egali și devine lider cel care dă dovadă de abilități, flexibilitate, empatie, creativitate, rezilienţă. Aici nu-i mai pune mama și tata totul pe tava...aici trebuie să-și câștige fiecare centimetru din tot ce înseamnă o tabără.

Și asta înseamnă și că va reuși uneori, și că nu va reuși alteori. Și că va fi iubit și că va fi respins. Și că se va plictisi că nu are telefon în tabără. Și că va suferi de dor după ai lui. Și că va trebui să-și gestioneze singur lucrurile. Și că va pierde la diferite jocuri. Și că va rămâne nemâncat la o masă pentru că este obișnuit doar cu pizza și paste sau 87 de feluri de mâncare până se "nimerește" felul preferat. Și că vor auzi înjurături (nu am copii de la mănăstire) și că vor auzi ca există penis și sex ( copiii discută între ei pe şuşotite despre asta...și la şcoală, și în parcuri și în tabere..pentru că vor să ştie, dar pentru multe familii este un subiect tabu ...încă).

Haideți să-i scoatem din bulă. Le facem un imens deserviciu. Când nu vom mai putea să-i ținem în bula de fericire, se vor prăbuși la primul obstacol. Moartea unei pisici îi va face să-și dorească și ei moartea pentru că nu au rezilienţă psihologică, nu au contact cu realitatea, nu au habar de miile de emoţii pe care un om ar trebui să le experimenteze în viață.

Ne nenorocim copiii cu nebunia asta a noastră de a-i vedea continuu fericiți. Și de a fi clovnii lor ca nu cumva să se plictisească. Și de a-i feri de suferinţă.

Lăsați-i să simtă toate emoţiile, lăsați-i să fie înfrânţi, lăsați-i să și sufere. Lăsați-i să fie tristi. Lăsați-i să ia contact cu viața, aşa cum este ea.

Care părinte este mai bun? Cel care își trimite copilul în jungla cu o tolbă plină de săgeți și antrenament de a le folosi?

Sau acel părinte, care, pentru CONFORTUL PROPRIU stă și copleșește copilul și nu-i spune și nu-l pregătește cu nimic pentru momentul plecării în junglă..deşi acest moment este inevitabil?

Când a murit mama mea brusc, în accident de maşină, aveam 17 ani și trăisem într-o bulă care nu avea nici o legătură cu realitatea. Nici ceai nu ştiam să fac. Nu ştiam cum sunt oamenii. Nu ştiam nimic. A fost crunt...crunt. Eram în junglă dintr-o dată...cu mainile și pieptul gol...fără nici o săgeată la mine. Greu am supraviețuit..

Dragilor, nu vă mai speriați dacă copilul plânge, suferă, este respins, este trist. Dați-le săgeți în tolbă și învățați-i să le folosească. Dar nu-i scutiți de viață aşa cum este ea..și cu bune și cu rele...nu le veți putea face rost de scutire de viață la nesfârșit. La un moment dat vor da piept cu ea..și cu cât îi țineți mai în puf acum, cu atât șocul lor va fi mai mare. Și oricât de urât sună, să știți că voi îi protejați excesiv pentru confortul vostru, nu pentru binele lor.

Ştiu asta pentru că și eu am făcut la fel. Și mi-a fost făcut la fel. Și nu a fost bine. Și acum mă lupt la Luca cu consecințele perioadei mele de mama-dronă.

Haideți să ne lăsăm copiii să trăiască viața, nu să-i ferim de ea.

Este spre binele lor.

Lăsați-i să-și asume propriile comportamente. Nu le mai rezolvați voi conflictele. Asumarea consecințelor propriilor comportamente este esențială pentru traiul în societate. Altfel vor fi nişte inadaptaţi și marginalizați care vor aștepta tot timpul ajutor de la alţii (de la mama și tata în special).

Ca și părinţi, este esențial să ne amintim că nu noi îi putem face pe copiii nostri fericiți. Ei trebuie să-și câștige un sentiment pozitiv de sine, pe cont propriu. Și procesul pentru a face acest lucru implică, de obicei, o anumită luptă și greutăți (o călătorie a eroului aşa cum le-o spunem copiilor noștri cu fiecare poveste pe care le-o citim)."

Magdalena Drăgan


COPIII SUNT CA NISTE OGLINZI.

DACA SE AFLA IN PREZENTA IUBIRII, EI REFLECTA IUBIREA.

DACA IUBIREA ESTE ABSENTA DIN VIATA LOR, EI NU AU NIMIC DE DARUIT CELOR DIN JUR.

CE IMI DORESC SA INVETE COPIII LUMII

SI COPIII MEI LA SCOALA

COPIII LUMII, în loc de integrale, INVATA că fiecare om este responsabil pentru propriile alegeri.

Notele de la purtare sunt puse nu în funcţie de cât de mult se supun regulilor, ci după cât de frumos ştiu să accepte, să dea drumul şi să lase.

La fel de important ca ABC-ul este lecţia de încredere în sine si lecţia despre cum să gândeşti pozitiv.

După ora de religie, copiii invata cum se joacă Universul de-a v-aţi ascunselea cu noi şi cum să-l găsim atunci când ni se pare că l-am pierdut.

COPIII LUMII invata, de mici, faptul că frica nu ii ajută cu nimic, în 99% din cazuri; că a-si face griji este o modalitate foarte eficientă din a-si opri creierul să se ocupe de chestiuni mai interesante; că foarte puţine lucruri din viaţa noastră sunt dezastre cu adevărat, restul sunt poveşti bune de spus mai târziu nepoţilor.

Dupa orele de dictare, copiii invata câteva lecţii despre cum să se asculte pe ei insisi.

Apoi, la muzică, prin muzica si cant, copiii cerceteaza mai departe sunetele inimii, ale respiraţiei şi ale gândurilor.

Înainte de prima lege a termodinamicii, copiii invata ca cea mai importantă lege a vieţii este că nu te poţi lupta împotriva a ceea ce nu poţi schimba, iar oamenii pe care îi iubesc fac parte din categoria asta.

Studiind poeziile lui Eminescu, copiii invata că atunci când dau iubire, primesc la rândul lor iubire, dar nu ca un troc, ci ca o revărsare necondiţionată; apoi, în loc de comentarii, copiii efectueaza câteva exerciţii practice de iubit cei mai nesuferiţi oameni din lume, începând cu însăşi profa de română...

Iar la minunatul obiect Psihologie, copiii invata si constientizeaza diferenţa dintre nevoie, atasament şi dragoste, iubire neconditionata.

La dirigenţie, copiii discuta despre secretele şi fricile lor, doar pentru a descoperi că toată lumea gândeşte la fel şi ca nu suntem deloc singuri.

Iar în pauză, copiii se bucura de « pauza de gândit », în care să le fie lăsat creierul în pupitru ca pe o carte şi să-si petreaca tot timpul pauzei bucurându-se că “nu gândesc, dar totuşi exista”....

Şi mai presus de orice, din clasa întâi, li se explica CLAR tuturor copiilor că notele pe care le iau nu contează, coroniţa nu contează, restanţele nu contează, diploma nu contează, olimpiadele nu contează, ci singurul lucru care contează ESTE, până la urmă, IUBIREA, CALEA, ADEVARUL SI VIATA.

COPIII INVATA SA IUBEASCA NECONDITIONAT....

E singurul lucru la care merită să iei coroniţă.... ....

(Autor necunoscut)


'Azi, dupa 20 de ani de cariera, am clacat in clasa. Am preferat sa ies din clasa, ca sa nu plesnesc pe cineva. Azi mi-a ajuns cutitul la os. Elevii au ajuns la un grad de nesimtire si tupeu maxim. Un elev si-a deschis telefonul si a inceput sa filmeze in ora, parerea mea e ca facea live pe tik tok. I-am cerut sa inchida si sa imi dea telefonul. Intentia mea era sa il pun pe catedra pentru a putea sa imi continui ora. Elevul in cauza si colegii au sarit cu gura ca nu am voia sa le iau lucrurile personale, o fata aproape ca tipa ca de ce ating elevul ca nu am voie sa pun mana pe el, in conditiile in care nu am atins copilul nici macar cu un deget. M-am intors spre domnisoara respectiva si am atentionat-o cu calm sa isi coboare tonul vocii si sa fie mai atenta ce afirmatii face si sa nu distorsioneze lucrurile pentru ca lucrurile neadevarate, indiferent de natura lor pot afecta un om. Stiti ce mi-a raspuns? " stiti ca pe mine ma vor crede, pe mine si pe colegii mei pentru ca toti vom spune ca l-ati atins". Nu te puteai intelege cu ei, parca erau "posedati". E o clasa cu probleme dar niciodata nu au facut asa. Am iesit din clasa ca sa nu imi pocneasca ceva la cap,ma mir ca nu am facut vreun avc pana acum. Bine ca era spre sfarsitul orei. Nu am fost om toata ziua. Vorbim de clasa a VII a, scoala de cartier. Probleme au mai fost la aceasta clasa, nu doar la ora mea ci si la alti profesori sau in pauze, parintii chemati la scoala dar depasiti de situatie. Ridicau din umeri si spuneau "nici eu nu mai stiu ce sa fac cu el" sau "asa face si acasa".

Politia a fost chemata de cateva ori la scoala in urma unor incidente dar a ramas la stadiul de constatare.

Daca nu se va face ceva curand in scoli, unde gradul de violenta, tupeu, nesimtire a atins cote maxime, daca vom continua sa toleram asemenea derapaje si sa acceptam la nesfarsit toate tampeniile debitate de diverse ong-uri ca noi nu stim sa educam, ca scoala e despre jocuri si fericire, ca trebuie sa educam cu blandete, ne ducem naibii cu totii.

Am facut o facultate, am invatat atat de mult ca sa ma duc la un loc de munca unde un copil de 13-14 ani isi bate joc de mine si eu nu pot sa ii fac nimic? Asta e balamuc, nu scoala!!! Intru in scoala zambind, relaxat si plec cu capul bubuind si cu teama ca imi pocneste inima? Chiar nu se mai poate !!! Vreau sa ma duc la scoala sa imi fac orele in liniste, sa am liniste la ore si imi dau si sufletul pt ei. Sustinere??? Nu ai de la nimeni. Esti lasat singur in cusca cu lei. Pe usa scrie SCOALA. Ar trebui sa scrie BALAMUC pentru ca asta nu e o scoala din Uniunea Europeana.'

*Preluată de pe pagina Colegiul Cadrelor Didactice. Declarația unui profesor în 2023

Unul dintre comentariile la această postare spunea așa:

'Recent în Coreea de Sud a fost grevă a profesorilor din cam aceleași motive: manifestarea terorii elevilor și a părinților asupra cadrelor didactice. În ultimii 5 ani peste 100 cadre didactice coreene s-au sinucis. Ultima sinucidere a dus la grevă. Cutremurător!'

Iar alt comentariu:

'Și eu am ieșit din clasă (clasa a-IV-a) ! Elevul avea pe bancă mai multe bancnote de 100 de lei și doua telefone la care asculta manele ! A spus sa nu ma ating de lucrurile personale , chiar dacă sunt tentata... a auzit el ca avem salariile mici și ne fac ochii ca la " păcănele " când vedem atâția bani!'

Dragi părinți, cum vă creșteți copiii? Singurii vinovați pentru acești mulți de Goe sunteți doar voi. Dacă vouă vă lipsește respectul pentru învățător și profesor, cum să îl aibă copilul vostru?

Cum adică 'nu am ce îi face. Așa face și acasă?'

Aici v-a adus lipsa de educație, limite și reguli care se pun copiilor încă de la 2 ani. Aici v-a adus educația cu libertate deplină unde copilul conduce o casă și lui îi sunt îndeplinite și cele mai aberante dorințe.

Pe vremuri un părinte ar fi intrat în pământ de rușine să fie chemat la școală și să i se spună toate tâmpeniile făcute de copilul lui. E logic și normal să îi iei apărarea copilului tău atunci când i s-a făcut o nedreptate! Dar nu să aperi comportamente de derbedeu. Nu mai justificați că acasă e cuminte. E imposibil! Doar dacă suferă de bipolarism. Altfel, sigur îi vedeți de acasă cu acest mod deplasat de a reacționa, dar le tolerați. Nu e și treaba profesorului de a o face.

Respectul se învață de acasă! Nu școala face asta cu copiii voștri. Voi aveți această responsabilitate de a vă educa frumos copiii. Să nu vă mirați când copiii voștri se vor purta cu voi așa cum o fac cu profesorii. Cine le-a pus ecranele în brate de când gângureau? Cine le-a dat totul, 'pentru că noi nu am avut?'.

Culegeți ce ați semănat.

Din nefericire până să vă dați seama de propriile greșeli, mai au mulți profesori de plătit pentru lipsa voastră de implicare.

Tot ce au copiii nevoie este un acoperiș deasupra capului, mâncare pe masă și părinți aproape.

Dar când le oferiți palate, icre negre și bone tailandeze, să nu vă mai mire de ce veți avea lângă voi mai târziu....  (Ana Ivan)



Otilia Mantelers

Despre a fi curva

Mai intai, imi cer scuze pentru acest limbaj atat de neliterar. Atat de grotesc si de dureros. Insa imi permit sa il folosesc, stiti de ce? Pentru ca fetele noastre (pre)adolescente il aud si il folosesc in fiecare zi. Iar noi avem nevoie sa coboram un pic din culcuselul nostru construit cu dragoste, empatie si non-violenta si sa ne uitam la realitatea copiilor nostri, pe care ei stiu sa o ascunda foarte bine de noi. O ascund pentru ca noi nu stim ce sa facem cu ea. Realitatea e atat de dureroasa, incat noi o respingem din start, iar copiii nu au ce sa faca decat sa se descurce cu ea, asa cum pot ei. Ei, cu alti copii ca si ei.

Asta vara am scris despre agresivitate - din online, din real life, din sine. Azi vorbesc despre a fi curva, fiindca fenomenul este simplu - pare mai rau decat era in vremurile noastre. Desi vorbim mai mult ca oricand despre emanciparea fetelor si a femeilor, copiii nostri inca vorbesc despre cum se pierde virginitatea, despre cine e curva, de cate orip a luat 'm..ie'. Am privilegiul sa cunosc copii adolescenti din toate anturajele. Din toate. Doar in ultima saptamana am ascultat povesti groaznice despre cum un baiat ii pune fetei o substanta in bautura, iar apoi o pune pe fata sa ii faca favoruri sexuale, pe care frumoasa fata si le aminteste, dar nu mai stie sigur. E o confuzie totala in sistemul ei nervos. Si multe alte povesti similare.

- Ai zis cuiva adult de oroarea asta? intreb eu ne-naiva. Cu scopul de a ajuta fata sa inteleaga ca nu e vina ei.

- Nu, ca ma omoara parintii.

Intelegeti acum de ce se perpetueaza abuzul sexual? Pentru ca persoanele de atasament, de la care copilul trebuie sa primeasca iubirea aia neconditionata, isi condamna fetele. Cu intrebari de toata durerea, ca sa nu ma exprim mai neliterar: "Ce cautai acolo la ora aia?", "De ce te-ai dus cu el?" "Eu ce te-am invatat, sa nu pleci de langa bautura, sau sa n-o mai bei?" si, acum vine cea mai cea afirmatie posibila: "Probabil ca ti-a placut si tie!"

Ce cauta fata acolo la ora aia? Hai sa va zic eu ce cauta. Era curiosa sa se exploreze ca adolescenta. Curioasa sa inteleaga baietii. "Da, mai stiu eu baieti care nu respecta fetele, insa poate asta e altfel. Poate asta ma va iubi. Ma va mangaia frumos. se va uita la mine ca la soare. Off...nici asta nu e asa. Si asta vrea doar sex de la mine. Dar, fiindca tanjesc dupa iubire, dupa o mangaiere, oricum ar fi ea, dupa o atingere calda si buna, o sa fac orice. Foamea de atingere e mult prea mare. Nevoia de a ma simti dorita e mai mare deca nevoia de protectie. Acasa nu mai am nimic, ca parintii oricum ma considera o curva daca fac ce fac acum. Stai, deja sunt o curva, fiindca am facut chestiile astea cu mai multi baieti. Pai, daca tot sunt, hai sa imi asum rolul cu convingere."

Sau: "Nu stiu ce sa fac in situatia asta, cand baiatul imi cere favoruri sexuale. Daca nu i le dau, o sa zica ca sunt tocilara proasta. Iar eu nu mai vreau asta. Eu nu stiu ce sa aleg, imi e frica ca pierd ceva important in seara asta, daca nu fac ce imi cere. Faza e ca eu nu stiu sa am grija de mine. Nu m-a invatat nimeni treaba asta. Mama si tata nu au nici ei grija de sufletul lor, asa ca nu am un model. Nu m-am simtit realmente protejata ca si fetita, asa ca nu stiu ce e aia protectie. Nu simt ca mi s-a luat partea de catre ai mei, ca sa simt ca merit sa fiu bine, sa fiu ingrijita. Am fost mai degraba certata cand greseam fata de altii. Asa ca eu nu inteleg notiunea de protectie. Stiu ca am nevoia de protectie, dar habar nu am cum se implineste ea de catre cei apropiati, de catre mine. Asa ca, I go with the flow cu copiii acestia adolescenti, care sunt prietenii mei."

Nu imi place sa dau sfaturi, dar imi vine sa zic acum sa iesim din culcusel, sa coboram in strada si sa privim realitatea. Sigur, daca avem copiii in siguranta, nu e cazul sa ne stresam, atunci cand cunoastem anturajul copiilor nostri si il evaluam ca fiind bun. Aceasta postare nu e pentru copiii vostri, dar e si pentru voi. Este pentru toti, fiindca as vrea asa:

** Daca esti parinte de fata, ai grija cum ii comunici ca ea nu e curva niciodata, orice ar face ea. Ai grija sa vina la tine daca, Doamne fereste, la 11 ani i se intampla un abuz sexual si ea nu stie ca e abuz si ca nu il merita. Ai grija sa o asculti si sa o iubesti, cu durerea si teroarea prin care trece, ca urmare a abuzului ei. Du-te la terapie si schimba-ti, te rog, aceasta mentalitate care o doare. O inteleg din adancul sufletului, stiu cum se perpetueaza abuzul, stiu cat de adanci sunt aceste convingeri provenite din religie, din familie, nu conteaza de unde. Dar lets get it over with. Hai sa ne mai si schimbam.

** Daca nu esti un parinte de fata, dar intalnesti fete care iti povestesc ce li se intampla, ai grija sa le spui ca sunt frumoase si ca nu merita asa ceva, ca vrei sa le sprijini. Ele nu povestesc degeaba. Este un strigat de ajutor. Cere-le acordul sa le vorbesti parintilor ei. Iar daca nu ti-l da, nu o face. Fii acea persoana care i-a aratat fetei ca nu merita asa ceva. O astfel de persoana ii schimba total viata fetei. Am auzit multe povesti in terapie de la oameni care au spus ca au avut o intalnire de 20 de minute in viata cu cineva, iar acel cineva le-a aratat ca nu e vina lor. Ca ei sunt buni si ca merita iubire. Ca datorita acelei persoane nu s-au sinucis, sau au ales calea buna. Fii acea persoana care schimba perceptia fetei despre ea insasi, fa ceva, orice.

Multumesc!

*** LE, in plus fata de primul comentariu: daca esti parinte de baiat, invata-l ca Nu e Nu, desi el poate sa nu invete asta din ce il invatam. Asa cum nici fetele nu 'invata' din povetele noastre de a nu se duce cu acel baiat. Procesul invatarii e profund si subtil si nu ajuta doar educatia verbala. Dar invata-l si sa vina la tine sa iti zica cand aude cazuri din astea, ca tu sa faci ceva.



Octavian Herţa

N-am copii, după cum probabil știți mulți dintre voi. Sunt ok cu asta, chiar dacă din când în când mi se pare că nu-s. Însă, per total, mă gândesc că e mai bine așa. Că nu-s înzestrat cu calitățile de părinte, că n-am răbdarea și echilibrul necesare șamd.

În schimb, de cinci luni am o cățelușă Cane Corso pe care, ați ghicit, o consider din ce în ce mai mult drept propriul copil, oricât de banal ar suna. În bună măsură, creșterea unui cățel e similară cu a unui copil. Lizy are nevoie de cam aceleași lucruri: dragoste, atenție, hrană sănătoasă și administrată regulat, igienă, mișcare etc.

Încă învăț să fac lucrurile astea cum trebuie. Și dacă nu, are Lizy grijă să mă învețe să fiu un părinte mai bun și să-mi aducă aminte de propria-mi copilărie în cele mai neașteptate și nu întotdeauna plăcute feluri. Hai să vă dau un exemplu.

Ca orice cățel, Lizy are momente când te aduce la disperare. E curioasă, se bagă în sufletul tău, fură lucruri, chestii de felul ăsta. Luni de zile, am certat-o cu voce răstită. De fiecare dată, a luat-o razna. Nu exagerez, de câte ori mă răstesc la ea, o apucă toate damblalele. O ia la fugă, se lovește de mobile, ia covoarele târâș.

Nu învață nimic din cearta aia, ba, mai rău, zici că o lovește nebunia. N-avem decât să așteptăm să se calmeze, cu cât țipăm la ea să se oprească, cu atât înnebunește mai tare. Nu ai ce să-i faci, mai ales că la aproape 50 de kile, te ia târâș. Am făcut greșeala asta de atâtea ori, că m-am plictisit.

Iar într-o bună zi, n-am mai făcut nimic. Am renunțat să mai țip după ce a făcut o prostie, în schimb, i-am vorbit blând, având însă grijă să încerc să-i arăt că nu sunt mulțumit de ceea ce a făcut. Minune, au încetat nebuniile, izbitul de mobile, alergătura dementă.

Mi-am dat seama că, de fapt, îi era teamă de câte ori o certam. Intra în panică și, neștiind ce altceva să facă, o lua la fugă. Iar noi, continuând să țipăm la ea, nu făceam decât să turnăm gaz pe foc. Cum ne-am schimbat atitudinea, s-a schimbat și ea.

Am înțeles, în sfârșit, că este un câine temperamental, ca orice mastiff care se respectă. Că, în pofida mărimii, este încă un pui care învață să trăiască în preajma noastră. Și că, mai ales, nu trebuie să aducem în relația cu ea nimic din propriile probleme emoționale. Nu e ea vinovată că noi nu ne-am învățat lecțiile.

Chestia asta mi-a adus aminte de copilul care am fost acum o mie de ani. Și, ce să vezi, nu era mare diferență între el și cățelușa care astăzi mă învață cum să-i fiu părinte.

Am fost ceea ce, în limbajul comun și adesea inexact, se cheamă „copil dificil”. Adică eram cam tâmpit, cum ar veni. Mi s-a spus de nenumărate ori atunci, dar și mulți ani după aceea, că provocam atât de multe probleme, încât îi aduceam la exasperare pe părinți, dar și pe bunici, în egală măsură.

Mama se plângea tuturor că nu mai știa cum să procedeze, că-i venea să-și ia lumea în cap, numai să nu mai fie nevoită să mă suporte în fiecare zi. Mai târziu, bunicul din partea mamei își smulgea părul din cap, la propriu, convins fiind că am venit din iad pe pământ special ca să-l aduc pe el în pragul nebuniei.

Iar eu, abject, nu găseam altceva mai bun de făcut decât să-l întreb candid de ce își smulgea părul din cap, că și așa nu mai avea decât pentru vreo două dușuri. Vă dați seama că săracu’ simțea cum e pe punctul de a mă omorî cu sadism și ca să nu o facă, își mai smulgea câteva smocuri.

Mi-o luam într-o veselie de la toată lumea, am încasat atâtea palme încât mă obișnuisem și chiar căutam bătaia cu lumânarea. Mai și rânjeam ca prostul, enervând pe toată lumea și provocând noi valuri de țipete și palme. Pe unde mă duceam, trebuia să fac o idioțenie. Ajunseseră ai mei să se teamă de orice ieșire în public, numai ca să nu se expună unui nou scandal.

Imaginați-vă că aveam vreo trei ani, eram cu ai mei la o terasă în Eforie Sud, iar eu m-am urcat pe masă și am început să urlu ca dementul, făcându-i pe toți cei de la mesele învecinate „căcănari”. De unde și până unde, cum de am folosit cuvântul ăla, habar n-am. Tata m-a tras jos de pe masă și a urmat, normal, o nouă repriză de căpăceală.

Îmi imaginez cât de rușinați se simțeau mama și tata cu un astfel de copil – problemă. Probabil că au resimțit comportamentul meu ca pe eșecul lor personal, de parcă ei ar fi dat-o în bară cu educația mea. Fiecare geam spart, bătaie ori criză de personalitate nu erau altceva decât dovezi ale fiascoului educațional sau, de ce nu, ale faptului că era ceva profund în neregulă cu copilul lor, dincolo de orice influență părintească.

Poate că, de fapt, eram profund rău, dovadă că dragostea și grija lor nu reușeau să mă aducă pe calea cea bună. Că orice ar fi încercat, nu funcționa. Îi sfidam în permanență, nu acceptam autoritatea și nu aveam respect pentru nimeni. Nu-mi asumam greșelile și, cu cât eram presat să recunosc că eram vinovat pentru ceva, negam cu și mai mare ferocitate.

Fiecare critică, palmă sau pedeapsă de orice fel nu făceau decât să mă ambiționeze și mai tare în comportamentul meu execrabil. Cu cât se urla mai tare la mine, cu atât deveneam mai agitat și mai puțin dispus să mă cumințesc. Exasperarea tuturor era kerosen pentru viitoarele mele manifestări tembele. Deveneam și mai agresiv cu fiecare reacție ostilă primită de la părinți, bunici sau orice altă terță persoană cu care se nimerea să intru în contact.

Mă simțeam decuplat de familie, neînțeles, incapabil, la rândul meu, să pricep ce se dorea de la mine, în condițiile în care nimeni nu părea să aibă răbdarea de a mă vedea așa cum eram cu adevărat. În același timp, începeam să resimt un acut sentiment de inadecvare, de vinovăție profundă că nu reușeam să înțeleg lumea din jurul meu, să fiu așa cum ceilalți se așteptau să fiu.

Simțeam rușine, însă mă purtam cu nerușinare. Simțeam vină, însă acționam ca și cum nu aș fi fost vinovat pentru nimic. Mă dureau criticile și palmele, dar rânjeam indolent, de parcă mi-ar fi făcut plăcere.

Refuzam să respect cele mai elementare reguli, să duc la capăt cele mai simple sarcini. Dacă mi se spunea că peretele era alb, ceva din mine mă forța să declar că era negru. De multe ori, numai ca să sfidez, refuzam să fac lucruri care altfel mi-ar fi făcut plăcere, pe care le-aș fi dorit cu intensitate. Așa numitul „counterwill”, cum îl numește psihologul Gordon Neufeld. Contra-reacție izvorâtă din rezistența inconștientă la presiunea părinților de a mă controla. Nu știam atunci, așa cum nu știau nici ai mei, că de fapt nu era voință conștientă, ci doar contra-voință generată de instinctul de a-mi prezerva individualitatea.

Vorbeam mult, enervându-i pe cei din jurul meu. Sunt convins că era tare neplăcut pentru ei să audă un mucos turuind despre vrute și nevrute. Îmi plăcea să citesc iar apoi să descarc toate lucrurile pe care le aflam în tirade iritante. Ceea ce pentru mine era extrem de interesant, pentru ei era doar sursă de nervi.

Am început să scriu pe la 8 ani, cred, tot felul de povești, umplând caiete și exasperându-i, din nou, pe ai mei, care nu găseau în voracitatea asta de a citi, scrie și vorbi continuu, decât o nouă confirmare că aveau un copil ciudat. Nu vă gândiți că ai mei erau niște proști, care aveau ceva împotriva scrisului și cititului. Din contră, aveau o bibliotecă masivă, de peste două mii de volume, amândoi citeau constant iar tata chiar scria din când în când. N-am avut niciodată prilejul să aflu ce, din păcate, habar n-am ce s-a ales de caietele lui.

Ideea e că deși iubeau cărțile, nu apreciau prea tare obsesia mea față de ele. Acum cred că înțeleg și de ce: aveau senzația că îmi alimentau hiperactivitatea și că, în același timp, mă izolau și mai tare de lumea reală. Că, dat fiind contextul, îmi făceau mai mult rău decât bine. Dacă aș fi fost un copil normal, după toate standardele, nu ar fi avut nicio problemă cu faptul că citeam și scriam. Însă, aparent, nu eram deloc normal.

Țin minte că stăteam într-un colț și scriam într-un caiet tot ce se vorbea în jurul meu. Nu am înțeles multă vreme de ce am făcut lucrul ăsta ani la rând. E posibil să-mi fi dorit să opresc cumva timpul, să captez felii din prezentul acela pentru mai târziu, conștient fiind de faptul că atunci nu puteam înțelege pe deplin ce se întâmpla în jurul meu.

Sau poate că era doar o formă de a fi prezent în realitate, dar din afara ei, ca un spectator. Atât puteam face, să înregistrez ce spuneau ai mei, încercând să rămân invizibil, știind că nu le plăcea ceea ce făceam. În felul ăsta știam eu să particip la viața de familie, să-mi aduc aportul, cum ar veni. Undeva în mintea mea credeam că făceam un cadou tuturor, adunându-le cuvintele în caietele mele studențești, care se adunau într-un ditamai turnul de la un an la altul.

Ei bine, se pare că nu aprecia nimeni ceea ce făceam. Per total, simțeam că orice aș fi făcut, nu era bine. Mă percepeam din ce în ce mai deconectat de familie, din ce în ce mai inadecvat într-o lume care mă respingea constant, diferit într-un sens complet negativ, ciudat, lipsit de importanță, marginal.

Nu știam pe atunci, dar în perioada aia au început să crească în mine rădăcinile rușinii, vinei și, mai mult decât orice, poate, ale abandonului. Rușinea de a fi dezaprobat excesiv de cei care de fapt contau pentru mine genera și mai multă dezaprobare, și mai multă rușine. Cum spune un alt psiholog, Gershen Kaufman, cu cât cineva este mai important pentru noi, posibilitatea apariției rușinii este mai mare. Valabil, în egală măsură, pentru vină și abandon.

N-aveam de unde să știu și, după cum se vede, nici ceilalți, că toate acele fațete ale comportamentului revoltător pe care-l afișam încă din primii ani de viață, erau doar semnalele codificate ale unor nevoi și frici pe care altfel nu știam să le exprim iar cei din jurul meu nu știau să le decodeze. Multă vreme am fost convins că era doar vina mea. Că orice aș fi făcut sau aș fi spus era greșit a priori.

De multe ori, mă îndoiam până și eu că aș fi meritat altceva decât oftaturi exasperate și pedeapsă. Începuse să mi se pară firesc să fiu tratat așa. Atât de firesc, încât am continuat, într-o formă sau alta, din ce în ce mai disimulat pe măsură ce am înaintat în vârstă, să mă comport ca și cum lumea întreagă mi-ar fi fost împotrivă. Și totul, din vina mea – eram convins de asta.

Mi-am explicat fiecare prietenie stricată, fiecare poveste de dragoste de care s-a ales praful, fiecare notă proastă, fiecare eșec în viața profesională drept consecințe firești ale propriei inadecvări, ale incapacității mele recunoscute atât de devreme de părinți, de a fi normal, așa cum erau alți copii.

Deși nu am fost considerat un copil prost, nu am excelat la școală. În afară de limba română, la care excelam, eram, în cel mai bun caz, mediocru. Nu mă motiva aproape nimic, mi se părea pierdere de vreme să învăț geografie sau biologie. La fel de adevărat este că, aproape fără excepție, nu am avut parte de profesori care să mă atragă de partea lor, să aibă răbdarea de a-mi stimula pofta de a învăța o materie sau alta. Nu avea nimeni timp de așa ceva. Cine învăța, bine, cine nu, asta era.

Am trecut prin școală fără să mă chinuiesc prea mult, însă lipsit de vreun apetit pentru performanță. Speculam slăbiciunile aceluiași sistem care mă făcea să rămân un elev mediocru, bun la o singură materie, o luminiță palidă, ca un far sclipind îndepărtat și orb la marginea unui ocean gri de complacere. Orice corabie ar fi nimerit p-acolo nu ar fi reușit niciodată să ajungă la liman.

Relațiile de prietenie și iubire nu au fost nici ele lipsite de un permanent sentiment de inadecvare și, implicit, vină, rușine și abandon. Oricât am mascat toate lucrurile astea, la un moment dat reușeau să iasă la suprafață și să strice, iremediabil, aparente insule de echilibru.

Asemenea părinților, bunicilor și profesorilor, nici prietenii ori iubitele mele nu au știut, nu au dorit sau nu au avut răbdarea să înțeleagă că acțiunile mele erau doar fructele toxice ale unor emoții (teamă de abandon, vină, sentiment de respingere) nerezolvate. Și de unde să fi știut, când nici eu nu am înțeles decât târziu o grămadă dintre lucrurile pe care le-am târât după mine o viață întreagă.

Toți, absolut toți demonii mei, s-au născut în copilărie, manifestându-se prin mine până când ceilalți au ajuns să creadă că eu însumi eram dracul în persoană. Atât de convingător, încât până și eu am ajuns să cred ceea ce-mi spunea bunicul, în timp ce-și defrișa discreta și firava podoabă capilară: că am fost trimis pe pământ direct din iad de către tartorul șef pentru a-i chinui pe toți nefericiții care s-au nimerit în preajma mea.

Trebuie să spun un lucru: nu a fost vina alor mei, a profesorilor, a prietenilor și femeilor cu care am avut relații de-a lungul timpului. Nimeni nu i-a învățat cum trebuie să se poarte cu cineva ca mine. Nici părinții, nici școala, nici societatea. Pur și simplu, nimeni n-a știut să traducă informația codificată pe care, debil la rândul meu, n-am putut să o traduc într-o formă mai accesibilă. Și de unde să fi știut, când nimeni nu m-a învățat pentru că, aparent, nimeni nu știa ce să mă învețe.

Privind în urmă, le-aș spune tuturor, dacă ar mai avea cine să mă audă, că răspunsurile au fost întotdeauna la îndemână, însă nimeni nu ne-a învățat unde să le găsim. Și nu numai în cazul meu, ci al atâtor copii, adolescenți și adulți care au crescut strâmb într-o lume care n-a știut să-i înțeleagă.

Generații întregi crescute cu pedepse corporale și emoționale, puse să stea pe coji de nucă, îndesate, asemenea ardeilor umpluți, cu vină, temeri, anxietate, inadecvare, preconcepții, furie și dezamăgire, atâtea mii de copii neînțeleși și transformați mai apoi în adulți niciodată maturizați pe deplin, cărând după ei un bagaj emoțional care le-a rupt sufletele, relațiile cu cei din jurul lor și, mai mult decât orice, le-a încărcat urmașii cu aceleași traume neînțelese de nimeni.

Așa am crescut, înotând asemenea peștilor în mare, într-o supă emoțională toxică, produsă de propriile noastre familii, cum plastic spunea psihoterapeutul canadian Andrew Feldmar. Problemele emoționale ale adulților, propriile lor limite, lipsa de cunoștințe – toate astea creează un lichid aproape amniotic în care copilul crește hrănindu-se cu traumă în fiecare clipă, incapabil să se dezvolte normal, perpetuând tradiția unei educații care creează semi-indivizi, inși niciodată complet stăpâni pe ei, pe propriile emoții și decizii, incapabili să-și asume responsabilitatea totală față de ei și alții, față de propriile familii și, implicit, față de proprii copii deveniți, cum altfel, victime ale aceluiași cerc vicios de ignoranță și suferință.

Tot ce putem face este să căutăm răul exact acolo unde ne-am gândi mai puțin că se află, să-l privim în ochi și, dacă nu să-l extirpăm, măcar să-l înțelegem. Să fim mai blânzi unii cu alții, pentru că agresivitatea, de cele mai multe ori, nu numai că nu rezolvă nimic, însă doar toarnă gaz pe foc.

Degeaba îi ordoni unui copil să facă sau să nu facă ceva; mai bine încerci să înțelegi de ce nu te ascultă. Poate vrea doar să-ți atragă atenția. Poate se simte decuplat de tine, ca părinte. Poate că nu-i acorzi suficientă atenție. Poate că atitudinea aia a lui enervantă nu e decât un mesaj disperat că își dorește să fie ascultat de un egal, nu de cineva care are autoritatea de a-i da ordine.

Degeaba țipi la el, degeaba îl iei la palme; pe termen lung, nu o să rezolvi nimic. Nu vei face decât să-i adâncești sentimentele de vină și rușine, să-l convingi că într-adevăr nimeni nu-l înțelege, că până și cei care ar trebui să-l înțeleagă (mama și tata), nu vor decât să-l controleze, să-l reducă la tăcere, să-l pedepsească.

Nici nu vă imaginați cât de multe familii și-ar găsi răspunsurile dacă membrii ei ar fi mai atenți unii la alții, ar avea mai multă răbdare și blândețe ori ar merge, măcar din când în când, la o ședință de terapie. Uităm că, de cele mai multe ori, o atitudine calmă și răbdătoare rezolvă mai mult decât furia și coerciția.

Că nu trebuie să fim experți în psihologie ca să vorbim frumos cu copiii și cu adulții din jurul nostru, că e bine să mai și ascultăm cu adevărat, că poate ar fi o idee bună să încetăm să controlăm totul, în schimb am putea să ne punem în locul celuilalt pentru cinci minute, să ne aducem aminte că, în general, suntem doar reflecții pentru ceilalți, că de câte ori îi criticăm, s-ar putea să criticăm fix propriile defecte devenite însă vizibile doar când sunt exprimate în alții, că felul în care ne purtăm unii cu ceilalți creează lichidul psihologic în care cei din jurul nostru, în special membrii familiei, înoată ca peștii în mare.

Dacă aruncăm mizerie sufletească în apa aia, să nu ne mirăm că devine murdară. Dacă deversăm agresivitate, să nu dăm ochii peste cap că devine toxică. Poate că nu am reușit să salvăm din marea aia copiii care am fost cândva, dar măcar putem înceta să înotăm în același cerc vicios și toxic, astfel încât să nu îi condamnăm și pe alții să trăiască, la nesfârșit, aceeași suferință.

Să nu uităm că trauma, asemenea vieții care o conține, nu este imuabilă. Uneori, e nevoie doar de un strop de blîndețe și de un minut de răbdare pentru a schimba o existență. Indiferent că este vorba despre un copil sau o cățelușă pentru care noi, părinții, suntem lumea întreagă.






































































































 26.09.2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)