luni, 9 august 2021

Cyclame inflorite angajam gargarita pofticioasa. Rugam seriozitate.


"Cyclame inflorite angajam gargarita pofticioasa. Rugam seriozitate."

Am pregatit anuntul, doar asa, "in caz ca....". Deocamdata, incercam sa aplicam metodele proprii. Daca nu, si nu, asta e, angajam o gargarita harnica, pofticioasa, degraba ciugulitoare de paduchi oportunisti sau de orice alta lighioana ne-a atacat frumusete de flori.

Si, cand vinbe vorba de flori, gata, nu mai stam la discutie, la negocieri, la iertari si vindecari de linii temporale. Dar sa va spun de la inceput ce-am patit, desi v-ati dat deja seama. Cum, totusi, ati ajuns pe pagina asta pentru povestea implicita, sa v-o spun.

Intr-o zi am gasit o frunza ciugulita. Ups! Ce-o fi asta? -  ne-am intrebat amandoi. Adrian a observat primul, intr-o dimineata. "Puiut, cred ca ai adus in casa vreun limax, ceva, cand ai cules florile de camp sau buruienile, ce sunt alea. Uite, ne-a atacat o cyclama." m-a atentionat el intr-o dimineata.

M-am uitat cu atentie la frunza si, da, parea mancata de ceva, asa cum anumiti gandaci mancau din frunzele noastre din gradina, de le gaseam rontaite rotunjit. Hmmmm..... nu prea mi-a placut asta. Un limax sa fie? Brrrrr..... m-am zburlit toata de neplacere si repulsie. Un limax in casa noastra? De neconceput! 

Dar, la fel de bine putea fi si un gandac, o insecta, nu? Mizam pe ceva mai suportabil. Ce putea fi? 

Totusi, daca ar fi fost doar rontaitul, as fi zis ok, sa stam la panda pana prindem intrusul, insa mai era ceva. Un lichid lipicios pe unele frunze si chiar in jurul ghivecelor, pe pervaz. Cateva zile am urmarit frunzele si urmele lipicioase fara prea multa implicare. Ma gandeam eu ca poate a fost ceva si a plecat. 

"Pui, darele astea lipiciase sigur sunt de la un limax. Uite, parca duc de la un ghiveci la altul." imi spunea Adrian dimineata. "O sa cumpar o bere ca sa punem intr-o caserola, langa ghivece. Daca e un limax, va fi atras in caserola si poate se ineaca." - a venit el si cu o solutie la problema. Asa ca a cumparat o bere, am lasat o caserola plina peste noapte pe pervaz, iar dimineata urmatoare am verificat-o plini de speranta. Nimic. Nici o lighioana nu fusese ispitita de berea noastra. Am verificat frunzele si, stupoate! Inca doua frunze fusesera muscate ostentativ. Plus ca lichidul acela lipicios era peste tot, pe tot pervazul. Extrem de nesuferit! 

Am luat frunza cu frunza la verificat si, da, am gasit ceva paduchi din aceea de plante, cu carapace, care se lipesc de frunze, dar numai vreo doi. Parea neverosimil ca toata mizeria aia lipicioasa sa vina de la doi paduchi. 

Adrian suspecta in continuare prezenta unui limax. Chiar daca, asa de-ar fi fost, cred ca mult mai multe frunze ar fi fost rontaite. Timp de vreo saptamana nu s-a mai intamplat nimic nou, in afara lichidului lipicios, pe care zilnic il stergeam cu o carpa umeda cu detergent, iar dimineata il gaseam din nou insirat peste tot, ca si cum n-as fi sters.






O vreme ne-am zis amandoi ca, fiind in perioada lor de inflorire, cyclamele sunt un pic cam vulnerabile si sa nu le deranjam prea mult cu cine stie ce interventii. Sa nu le afectam bobocii. Asa ca, vazand ca nu apareau frunze noi atacate, ni se parea ca nu sunt intr-un pericol prea mare. Gandeam noi ca dupa ce le trece perioada de inflorire sa ne ocupam de ele mai indeaproape si sa le aplicam un tratament, ceva mai consistent.









Intr-o zi m-am gandit ca, totusi, putem verifica daca este sau nu este un limax care calatoreste printre ghivecele noastre. Asa ca, intr-o seara, am presarat pe pervaz, din abundenta, pudra mentolata. M-am gandit ca dimineata putem vedea de unde vin urmele lipicioase si unde se duc. Am facut asta vreo trei nopti consecutive. Nimic concludent pana acum.Nu pareau a fi dare lipicioase, ci doar ceva stropi lipiciosi, care curgeau de pe frunze.







Astazi n-am mai suportat. Mi-am activat luptatorul ninja din mine si am pornit atacul impotriva inamicului invizibil. N-am mai suportat sa stiu ca "ceva"sau "cineva" producea mizeria aia lipicioasa pe florile noastre si pe pervazul nostru. Asa ca azi m-am apucat de o operatiune complicata, pe cat de migaloasa, pe atat de consumatoare de timp si efort. Am luat fiecare ghiveci in baie, pe randd, le-am spalat cu dusul frunza cu frunza, si deaspra si dedesubt, apoi am spalat cu dusul suprafata pamantului, eliminand cam cate o mana de pamant de deasupra, pamant pe care il suspectam a fi infestat de lighioane, apoi am sters cu servetel, din nou, fiecare frunza in parte, fata-verso, dar si bobocii, cu mare grija, pana le-am terminat pe toate.

Apoi am spalat din nou pervazul, l-am pudrat din nou cu pudra mentolata, si am pus florile la locul lor sperand ca aceasta operatiune sa aduca efectul scontat. Daca au fost ceva paduchi, sa-i fi eliminat. Daca a fost vreun limax, desi nu mai cred asta, sa-i evidentiem prezenta cumva. Am luat din ghivece si toate conurile de brad si cochiliile goale de melci cu care le decorasem, ca sa nu existe dubii ca ele ar putea fi locuri in care lighioana s-ar putea adaposti peste noapte. Nu cred in ipoteza asta, toate celelalte ghivece au astfel de decoratiuni si nici una nu a fost afectata. Doar cyclamele. Dar nici eu nu ma las. De-acum  sunt vigilenta, sunt cu ochii pe ele, le spal si le curat de cate ori va fi nevoie de azi inainte, pana scapam de problema.







Avand in vedere ca, din cele patru ghivece, doar trei frunze au fost afectata, doua dintr-un ghiveci si una din alt ghiveci, tind sa cred ca este totusi vorba de paduchii aia. Poate s-au inmultit cumva si s-au ascuns de privirile noastre. Nu stiu. De-ar fi fost asa, ciupiturile de frunze ar fi fost mai multe, pe mai multe frunze, zic eu. In fine, vom vedea. Daca nu si nu, asta e, angajam gargarita harnica, pofticioasa, si o invitam la degustat paduchi din crescatoria noastra, proprie, din ghivecele de cyclame. 







09.08.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)