marți, 17 august 2021

Cand Femeia este data la o parte...

 



Chiar daca ne-am retras la munte, in Cuibul nostru de Vulturi, unde ne simtim bine, fericiti, protejati de iuresul si nebunia lumii, unde ne-am facut un camin cald si placut, intim si perfect potrivit noua, nu suntem deloc rupti de lume.

Stim ce se intampla pe scena mondiala, intelegem multe din resorturile care ii imping pe unii spre unele actiuni si de ce altii reactioneaza in felul in care o fac. Fiecare are motivele si interesele personale sau de grup, fiecare se considera indreptatit sa faca ceea ce face. Nevoile, simtul datoriei, al onoarei sau dorinta de putere, de acaparare, de dominare sau de castig, sunt justificari pe care pe "unii" le flutura inainte, ca pe un steag, in lupta lor cu "ceilalti".

Vedem acum ce se intampla si pe scena Afganistanului. Dincolo de lupta si de razboiul care are loc acolo, o lume intreaga este oripilata de noua ordine sociala care se implementeaza in aceasta tara erodata de conflicte si de interese straine, respectiv, de reluare a actiunilor de oprimare a femeii. 



Si eu sunt femeie si nu pot fi indiferenta la aceste suferinte ale altor femei din lume, cu atat mai mult atunci cand ele sunt duse la extrem, pana la desfiintarea aproape completa a tuturor drepturilor femeilor afgane, unele dintre ele cu greu redobandite in ultimul deceniu. Nu ma revolt fatis, public, nu sunt o revolutionara, nu am valente de martira, de erou care lupta pentru drepturile altora, nu am aceasta misiune in aceasta viata, insa pot sa-mi exprim in cateva cuvinte opinia si sentimentele fata de aceasta stare de fapt.

O societate in care femeia este desconsiderata si adusa la stadiul de sclava (de catre barbati, in beneficiul barbatilor, abuzand si facand uz de puterea lor suprema, data de muschi si arme) este supusa pierii, destramarii, dezumanizarii si abrutizarii complete. Tot asa cum o familie, in care femeia este desconsiderata si umilita constant, este supusa dezmembrarii. 

Femeia are in lume un rol de echilibrare a energiilor unui popor sau ale unei familii. Femeia are rolul de creatie hranitoare, mangaietoare si vindecatoare a lumii, a familiei. Ea armonizeaza si indulceste fortele cerului cu ale pamantului, dar numai daca este respectata si lasata sa-si implineasca menirea. Acolo unde femeile nu sunt apreciate, valorizate, iubite si protejate, nu rezista nici o baza de constructie, nici o perspectiva, acolo nu exista nici un viitor. Nici nu mai e loc de discutie despre fericirea cuiva.

Poate, aparent, femeile vor fi ingenuncheate in Afganistan, caci ele nu se vor putea lupta fizic cu agresivitatea barbatilor lor, care se cred lei-paralei, zmeii-zmeilor, lupii-lupilor. si dragonii-dragonilor. Insa nimeni, niciodata, nu le va putea invinge spiritul. Ele vor fi libere in suflet chiar si cand trupurile lor vor fi inlantuite intre zidurile unor case, in beciuri, in inchisori sau in custi. Ele vor fi libere in suflet chiar si cand lacrimi amare le vor intuneca fetele. Ele vor fi libere in suflet chiar daca vor cadea lovite de pumni incrancenati, de pietre aruncate cu ura si cu dispret. Ele vor fi libere chiar si atunci cand societatea barbatilor le va supune trupul si le va lua libertatile, drepturile, viata. Nimic nu le va supune, insa, spiritul lor liber de Femei. Tocmai de aceea ele nu pot fi niciodata invinse, chiar daca vor parea uneori ca au capitulat. Niciodata. 

Este adevarat, taberele sunt impartite acum, experientele in trup de femeie atrag, prin rezonanta, mai degraba atentia femeilor si le sensibilizeaza mai ales pe ele. Asa cum, in general, experientele in trup de barbat fac mai degraba obiectul atentiei barbatilor. Mai presus de trup (femeie/barbat), da, stiu, suntem cu totii suflete care am venit pe pamant sa invatam niste lectii de viata sau sa-i ajutam pe altii sa evolueze. 

Insa exista in noi o nevoie fireasca de solidaritate cu cei oprimati, oropsiti, cu cei carora li se ingradesc drepturile, cu cei discriminati, acuzati pe nedrept, loviti de soarta sau de alti oameni, loviti de agresivitati de tot felul. Exista in noi o nevoie de a restabili pacea, adevarul, corectitudinea, respectul si drepturile fiecarui om. Exista in noi o nevoie de a sari in ajutorul celui care sufera, care plange, care cara in spate poveri grele, dureri, amaraciuni. Exista in noi o nevoie de a intinde o mana de ajutor, de a oferi un umar pe care sa planga cel suferind, de a deschide o usa celui fugar, de a oferi o farfurie de mancare celui flamand sau de a-l ascunde si a-l proteja pe cel urmarit, batjocorit, batut, lovit. 

Iar aceasta nevoie fireasca de protectie si ajutor exista pentru ca in noi exista o scanteie divina, numita Umanitate. 

Ea este cea care ne diferentiaza pe unii de altii. Caci sunt si unii care nu mai au umanitate in interiorul trupului lor. Fie nu au avut-o deloc, fie si-au pierdut-o. In locul umanitatii au intrat demoni ai intunericului. Demonii banului, ai puterii, ai alcoolului, ai agresivitatii. Demonii urii, invidiei, lasitatii. Demoni de bestii.

Cred ca nu exista om pe pamant care sa nu fi avut in viata parte de drame de destin, mai mult sau mai putin traumatice. Nu stiu de ce a fost nevoie ca, pe aceasta planeta, sa fie permisa oprimarea femeii. Nu pot ramane indiferenta la asta. Chiar daca aleg sa vad partea frumoasa a acestei lumi, chiar daca aleg sa-mi orientez atentia catre energiile inaltatoare, elevate si binefacatoare ale vietii, nu sunt nici naiva si nici nu traiesc cu ochelarii de cal pe ochi, intr-o bula roz, in care sa cred ca nimic din negura lumii nu m-ar putea atinge. 

Sunt o femeie, totusi, acum, aici, pe pamant, chiar daca stiu ca, la nivel de suflet asta este aproape deloc relevant. Simt solidaritate cu toate femeile lumii, chiar daca stiu ca unele nu sunt tocmai asa cum mi-as dori. Simt solidaritate cu femeile, caci numai asa, prin solidaritate feminina se poate sustine energia feminina planetara, cea care creeaza, hraneste si vindeca omenirea. Omenirea asta este supusa pierii fara energia libera si creatoare a Femeii. 

Toate familiile in care energia Femeii este supusa, tinuta sub lacat si sub oprimare, sunt supuse destramarii. Fara exceptie. Femeia este oricum libera in spiritul ei interior. Nimeni n-o poate invinge si nimeni nu-i poate lega sufletul cu lanturi. Insa, acolo unde Femeia isi simte energia libera, apreciata, respectata, dorita, iubita, valorizata, acolo Femeia face minuni! Face totul din nimic! Muta muntii si rastoarna sistemele. 

Voi reda mai jos articolul legat de schimbarile dramatice care au loc in aceste zile in Afganistan, caci vreau sa las aici un semn al acestor vremuri, un semn al transformarilor in lume, si un semn al promisiunii lui Dumnezeu Tatal in fata Dumnezeului-Mama. Ce este sus este si jos. Ce este macro, este si micro. 

Poate ca transformarile care au acum lor in Afganistan dor. Dar nu va fi de durata. Femeia indura mult, dar pana la punctul in care nu mai vrea sa indure. Din acel punct, nici Dumnezeu n-o mai poate opri. Muta muntii si rastoarna sistemele! Asadar, sa avem incredere in energia feminina a planetei. Ea este cea care ne va arata cat si pana cand. 

Am scris randurile de mai sus azi, 18.08.2021, cu o unda de intristare pentru tot ce am citit ca se intampla acum femeilor din Afganistan. Dar si cu o unda de incredere si speranta, caci stiu ca ele sunt, de fapt, libere in suflet, ca sunt puternice, chiar daca par fragile, si stiu ca nimeni nu le va mai putea opri cand ele vor spune: "Stop!"

*

Inainte de articolul promis, voi pune o imagine facuta de un artist fotograf, imagine care este, de fapt, o colectie de fotografii facuta de el, prin care doreste sa traga un semnal de alarma fata de situatia femeii din tarile islamice. "Disparitia Femeii" - asa se numeste aceasta compozitie, pe care am luat-o de pe pagina dnei Monika Poka, desi, mult mai corect este termenul de "anulare", caci acest proces este unul intentionat, coordonat si impus fortat. Apoi voi reda mai jos si mesajul ei de solidaritate fata de toate femeile lumii.



"Atunci când lumea noastră nu dispunea de mijloacele de informare și de comunicare de care dispune în ziua de astăzi, femei din întreaga lume au găsit calea prin care să-și unească vocile în lupta lor pentru egalitate, drept la educație, drept la vot, drept la VIAȚĂ.
Astăzi, când dispunem de un mediu atât de propice comunicării și transmiterii informațiilor, oare ce ne împiedică să ne unim din nou vocile și acțiunile pentru ca și cele mai oropsite dintre noi să aibă DREPT LA VIAȚĂ?
Femei din toată lumea, UNIȚI-VĂ!
Canalele noastre de comunicare sunt mai puternice și mai înalte decât tot ceea ce știința, tehnologia și tehnica actuală pot oferi.
UNIȚI-VĂ cu MAMA Noastră PĂMÂNT și-atunci suntem de neînvins!
Este timpul să ne amintim CINE SUNTEM cu ADEVĂRAT!
Alături de TOATE femeile nedreptățite în această lume pentru simplul fapt că... sunt femei.
Vă rog ca de câte ori vă vine în minte să trimiteți un gând de iubire și susținere în egregorul feminin și Mamei Pământ care este CANALUL nostru de comunicare intern și care nu poate fi distrus sau perturbat de nici o tehnologie.

Când una dintre noi suferă, suferim toate pentru că toate suntem conectate la același egregor al durerii feminine.
E timpul să arătăm de ce suntem în stare!" Autor Monika Poka, sursa pagina ei de FB, 17.08.2021 https://web.facebook.com/monica.poka/posts/3957054784404841

*


***

"Odată cu intrarea în Kabul, talibanii au dat asigurări că vor respecta drepturile femeilor și ale minorităților conform legii Sharia.

Legea Sharia despre drepturile femeilor, în interpretarea talibană:

'Veți rămâne acasă tot timpul. Nu se cade ca femeile să umble pe străzi. Este permis să părăsiți locuința doar în compania unui bărbat din familie. Cele care vor fi prinse singure pe străzi, vor fi bătute și trimise acasă.

Este interzis, în orice condiții, să vă descoperiți fața. Este permis să ieșiți din casă doar acoperite de burqa. Cele care nu fac asta vor fi aspru bătute.

Cosmeticele sunt interzise.

Bijuteriile sunt interzise.

Hainele atrăgătoare sunt interzise.

Nu aveți voie să vorbiți, decât pentru a răspunde când sunteți întrebate.

Nu aveți voie să priviți în ochi un bărbat.

Nu aveți voie să râdeți în public. Veți fi bătute dacă o faceți.

Nu aveți voie să vă vopsiți unghiile. Veți pierde un deget dacă o faceți.

Fetelor le este interzis să meargă la școala. Școlile pentru fete vor fi urgent închise.

Femeilor le este interzis să aibă un loc de muncă.

Dacă veți fi găsite vinovate de adulter veți fi omorâte cu pietre.'

Așa vor arăta anii următori pentru femeile și fetele afgane.

La Universitatea din Herat, talibanii au oprit deja studentele și profesoarele la intrare. În orașele cucerite, femeile au început să își piardă locurile de muncă și circulă informații că talibanii ar merge din ușă în ușă să facă liste cu fetele și femeile cu vârste între 12 și 45 de ani, pentru a le forța să se căsătorească cu luptătorii islamiști. Femeile care au ocupat posturi vizibile, care au activat în ONG-uri pentru drepturile femeilor sau au militat împotriva talibanilor se tem că, odată identificate, vor fi torturate și ucise.

O întreagă generație ce a crescut cu promisiunea educației și independenței își vede anii de școală, locurile de muncă, libertatea de a decide asupra propriei vieți spulberate de venirea la putere a talibanilor.

În câteva luni țara s-a întors în secolul 14."



LUMEA DE DUPĂ VICTORIA TALIBANILOR ÎN AFGANISTAN. FEMEILE AFGANE, VICTIME SIGURE

Cel mai mult vor avea de suferit femeile afgane, care vor fi reduse din nou la condiţia de sclave.

De către  Delia Mușetescu 16 august 2021, sursa: 

https://argesulonline.ro/lumea-de-dupa-victoria-talibanilor-in-afganistan-femeile-afgane-victime-sigure/?fbclid=IwAR2IDeLHFrwK9P2FW-iqJXCcm2D_3RLXlCVWMf6D6bgqt6DMvwTbCbrOuac

"Victoria talibanilor în Afganistan a oferit o temă generoasă de opinii și păreri despre viitorul lumii. După ani de zile de conflicte, decese, pierderi materiale imense, talibanii au reușit să intre în Kabul și să preia puterea, după retragerea armatei SUA, ordonată de preşedintele lor, Joe Biden.

Modul de acţiune al președintelui democrat american a fost intens criticat de republicani. A suprins, de asemenea, faptul că serviciile de informaţii americane au fost incapabile să estimeze faptul că armata afgană, în care SUA a pompat miliarde de dolari în ultimele două decenii, nu va fi capabilă să opună vreo rezistenţă semnificativă asaltului talibanilor, inferiori şi numeric, şi ca dotare.

Islamiştii au avansat repede, au cucerit oraș după oraș, culminând cu intrarea în capitala Kabul, petrecută cu nici 24 de ore în urmă.

Talibanii au promis că tranziția va fi una pașnică, vor prelua puterea fără ca orașul să fie atacat, iar cei care au fost supuși fostului guvern afgan nu vor fi pedepsiți. Cu toate acestea, teama a fost prezentă, motiv pentru care mulţi dintre liderii-marionetă afgani, în frunte cu preşedintele Ashraf Ghani, au fugit în Uzbekistan şi în Tadjikistan. Foarte mulți se tem acum de începerea unui război civil, deși noul guvern taliban promite pacea.

Pe lângă faptul ca Afganistanul este acum un butoi cu pulbere, o altă problemă este cea legată de drepturile femeilor, drepturi pe care acestea le-au obținut cu greu după căderea talibanilor în 2001. Legea islamică Sharia, aplicată de talibani, este una foarte dură, care nu prevede egalitatea între bărbat și femeie.

Printre drepturile câștigate de femeile afgane, în ultimii 20 de ani, sunt dreptul la studiu și dreptul la muncă. Islamul extrem al talibanilor exclude toate aceste lucruri, considerând că femeia e inferioară din punct de vedere intelectual bărbatului. De asemenea, orice femeie care întreține relații sexuale în afara căsătoriei va primi 100 de lovituri de bici, în public, considerându-se că este o jignire la adresa lui Alah. De cele mai multe ori, însă, ea sfârșește prin a fi ucisă cu pietre.

Același lucru se întâmplă dacă o femeie acuză un viol. Dacă se adeverește acuzația, violatorul este pus să se căsătorească cu victima. Nici vorbă de vreo pedeapsă. Inferioritatea intelectuală este scoasă în evidență în cazul unui proces: două femei vor cântări cât un singur martor, pentru că una singură nu prezintă credibilitate.

 Soții au voie să-și bată copiii și soțiile, dacă atitudinea lor nu le-a fost pe plac. În cazul în care niciunul dintre cei loviți nu moare, fapta nu este pedepsită în niciun fel. Totodată, femeile nu au voie să iasă din casă neînsoțite de un bărbat sau fără să aibă capul acoperit. Ir una dintre cele mai odioase tradiții este că o fată poate fi cerută de soție începând cu vârsta de 10 ani, iar actele sexuale sunt permise chiar şi la astfel de vârste fragede.

Talibanii ajunși acum la putere promit însă că vor respecta drepturile dobândite de femei. Au existat, însă, câteva incidente după pătrunderea lor în orașe: văzând angajatele din bănci care-și exercitau meseria, le-au certat că avea fața descoperită și le-au cerut să plece. În locul lor au fost trimise rude, bărbați. Afganistanul duce, într-adevăr, o luptă intensă între conservatorism și democrație, luptă care nu se știe cum se va sfârși.

Conflictul dintre talibani și America a început în 2001, în urma atacurilor din 11 septembrie asupra World Trade Center. Vinovat principal pentru dezastrul care a lăsat în urmă în jur de 3.000 de morți a fost Osama Bin Laden, însă, majoritatea atentatorilor nu erau afgani, ci cetăţeni saudiţi. Cu toate acestea, armata SUA a pătruns în Afganistan și i-a îndepărtat pe talibani de la putere, instalând la cârma ţării un guvern-marionetă, asemănător celui de la Vichy, al mareşalului Petain, după capitularea Franţei în faţa lui Hitler, în 1940. Sau celui norvegian condus de Vidkun Quisling, în aproximativ aceeaşi perioadă.

În acest moment întreaga lume pare că așteaptă, neputincioasă, să vadă ce va urma. Victoria talibanilor este una istorică, văzută de mulţi ca o nouă umilinţă a armatei şi a serviciilor de informaţii americane, asemănătoare celei din Vietnam. Mulți se gândesc la un război civil, o revoltă a femeilor care și-ar putea pierde drepturile esențiale, iar lumea s-ar putea confrunta cu o criză a migranților.

În imaginea de jos, talibani şezând la masa de lucru a fostului preşedinte Ashraf Ghani, din palatul prezidenţial din Kabul, în această dimineaţă."


sursa foto: Facebook/Phillipines TV

*



"Cele ce-au ars nu erau vrajitoare

Erau femei.
Femei care erau văzute ca fiind
Prea frumoase
Prea fățișe
Aveau prea multă apă în fântână (da, serios)
Aveau semne din naștere
Femei care erau prea pricepute în medicina cu ierburi
Prea zgomotoasă
Prea tăcută
Prea mult roșu în părul ei
Femei care aveau o conexiune puternică cu natura
Femei care dansau
Femei care cântau
sau făceau orice altceva, de fapt.
ORICE FEMEIE RISCA SA ARDĂ ÎN ANII 1600
Surori depuneau mărturie și se întorceau una împotriva celeilalte când bebelușii lor erau ținuți sub gheață.
Copii erau torturați să-și mărturisească experiențele cu ”vrăjitoare” prin false execuții în cuptoare.
Femei erau ținute sub apă și dacă pluteau, erau vinovate și executate.
Dacă se scufundau și se înecau erau nevinovate.
Femei erau aruncate de pe stânci.
Femei erau puse în găuri adânci în pământ.
Începutul acestei nebunii au fost ani de foamete, război între religii și multă frică. Bisericile au zis că există vrăjitoare, demoni și diavolul, iar femeile aduc numai probleme. Cum vedem și azi, adeseori se creează un țap ispășitor, iar haosul a crescut în Suedia când Biblia a devenit lege și tot ce nu era în linie cu ce zicea biserica a devenit letal.
Fanaticismul Bibliei a ucis mii de femei. Tot ce era legat de femeie a devenit de temut, în special sexualitatea ei. A fost etichetată ca fiind întunecată și periculoasă și a fost esența proceselor de vrăjitoare din toată lumea.
De ce scriu asta?
Cred că felul în care folosim cuvintele e important, mai ales când facem munca de a scoate la suprafață aceste povești întunecoase, reprimate și uitate. Pentru că este important să ne știm istoria când construim lumea nouă. Când facem munca de vindecare a descendențelor noastre ca femei. Să le dăm femeilor măcelărite o voce, să le dăm alinare și o șansă la pace.”
Nu vrăjitoare au fost arse.
Ci femei."~
~Fia Forsström
Pe teritoriul României au fost arse femei în Transilvania. Nu atât de multe ca în alte țări, dar au fost.

Numărul cred că este totuși irelevant, pentru că în timp culturile au devenit din ce în ce mai conectate și amestecate, iar atitudinea asta față de femei a fost transmisă prin toată lumea."
🙂
*


"Femeile care nu se potrivesc "standardelor societatii", femeile pentru care nu gatitul,curatenia si compoturile sunt programul preferat, intotdeauna vor fi privite crucis de "restul, de cele normale".

Femeia care indrazneste sa-si faca auzita vocea, femeia care e diferita, care creeaza, care spune NU lucrurilor pe care nu vrea sa le faca, este considerata indaratnica, ingamfata sau nebuna.
DA, fii nebuna, dar fa ce-ti face placere! Traieste-ti viata !!!!
Te imbratisez cu drag, FEMEIE faina!!!"
(am salvat acest comentariu de pe FB in 13 august, dar n-am apucat sa copiez si numele autoarei, o femeie, desigur - daca dau de acest text din nou, revin cu sursa)



*
Sa incheiem cu o nota optimista.
Au ajuns la mine aceste randuri scrise pe pagina ei de FB de

Iuniana Daniela Popescu in data de 17 august: 


"Sunt o femeie europeana. Libera.
Ma trezesc dimineata. Imi beau cafeaua. Trec prin camere copiilor. Ii privesc cum dorm. Senini. Le sarut fruntile in timp ce bataia inimii suna a liniste.
Planific ziua.
Deschid sifonierul. Imi aleg rochia. Sau pantalonii scurti. Un tricou decoltat. O fusta aderenta. Pantofii cu toc sau adidasii.
Trec prin baie. Imi pun rujul. Si parfumul.
Ies pe usa. Imi salut sotul cu o imbratisare. Ma admira.
Suna telefonul. Prietena mea. Ma intreaba daca sambata iesim la un aperitiv. Cu muzica.
,,Da!''
Ma indrept spre job. In drum, ma opresc la salonul prietenei mele. Imi fac programare la par.
Telefonul suna. Iar. O alta prietena ma invita la o expozitie de arta.
,,Da!''
Ajung la birou. Colegele sunt deja la a doua cafea. Rasetele lor trec prin pereti. Ma alatur lor. Una din ele povestea seara de dinainte. O petrecuse cu amicii. La un concert.
Ne asezam fiecare pe scaunul ei. Incepem munca.
Mesaj. Sotul. Tocmai a lasat copiii la antrenament. Ma intreaba daca rezerva bilete la spectacol.
,,Da!''
Sfarsitul programului. Iau copiii. Ne oprim la o inghetata. Privim cerul. Si iarba. Si zambetele piticilor din jur.
Ajungem acasa. Eu pregatesc cina, ei isi fac temele.
Primesc un email. O fosta colega. I-a iesit cartea de la tipar. Are lansarea peste o saptamana.
,,Da!''
In timp ce mancam, fiica-mea ma-ntreaba daca se poate face astronaut. Cand o sa fie mare.
,,Poti sa te faci ce vrei tu''
Tura de alergat. Imi sun prietena. Strazile orasului sunt ale noastre.
In timp ce ne tragem rasuflarea, imi spune ca si-au ales destinatia vacantei.
Seara. Liniste. Cu un pahar de vin in mana, din terasa, privesc stelele. A mai trecut o zi.
...a unor femei. LIBERE.
Libere sa-si aleaga hainele unei zile. Si rujul.
Libere sa mearga orinde isi doresc. Libere sa decida pentru ele. Libere sa traiasca fara sa se simta amenintate. Conditionate.
Libere sa faca ceea ce simt. Sa scrie, sa picteze, sa danseze, sa alerge. Sa zambeasca. Sa iubeasca.
Libere sa-si aleaga propria strada. A VIETII!
Intr-un colt de lume, pe un pamant pierdut, LUMINA unor femei tocmai s-a stins. Destinul lor a intrat pe contrasens.
Iar strazile, le sunt... INTUNERIC."
*

"Treaba noastră, a celor care suntem lideri (în sensul în care conducem prin propriul exemplu), este să le arătăm celorlalți că există mai multe opțiuni decât știau ei, că există și alte variante care le stau la dispoziție, că pot face și alte alegeri. Dacă oamenii aleg să folosească aceste informații/ opțiuni/oportunități sau nu, este treaba/responsabilitatea lor. Ei știu cel mai bine ce rezonează cu ei și ce nu, ce li se potrivește și ce nu.

Cei care sunt victime „împuternicite” nu pot face asta; sunt paralizați, sunt îngroziți de ideea de a ieși din zona lor de confort: „Nu e adevărat ce spui!”, „Sunt informații false!”, „Promovezi minciuna/ rebeliunea!”. În mintea lor, ei au
dreptate și cei care cred altceva decât ei „greșesc”; ei știu/ spun „adevărul” și cei care spun altceva decât ei mint; ceea ce fac ei e „bine” și cei ce fac altceva decât ei sunt „răi”/ „periculoși”/ „iresponsabili”. Noi nu știm de ce face un om ceea ce face. Știm doar că face acel lucru și putem decide dacă facem și noi acel lucru împreună cu el sau nu – avem liber arbitru, în acest sens. " (Jason Estes) Traducere: Mihaela Dan


17.08.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)