joi, 14 mai 2020

Despre loialitate

 

„Loialitatea este acea forță a spiritului care te face viu în relațiile cu cei care cred în tine. Loialitatea este, după părerea mea, cea mai adâncă formă de iubire și prietenie. Loial ești prin faptul că împărtășești visele celui iubit, valorile morale ale prietenilor, seriozitatea și competența în fața colegilor/șefilor, discreția în fața bârfelor, corectitudinea când manifești o viziune comună cu mai mulți parteneri.

Loial ești când încrederea celorlalți în tine nu este atinsă indiferent de ispitele la care ești supus în a-i dezamăgi, manifestând corectitudine, caracter, curățenie sufletească în cea mai pură formă.

Loialitatea este strâns legată de hotărâre, credință, toleranță, respect, ascultare, modestie și onoare, mai ales onoare.

Loialitatea nu ține cont de ambiții personale, nu poate exista la un suflet dominat de ego și poartă în sine permanent un zâmbet de luciditate a unei inimi curate și iubitoare pentru cel care are încredere.

Loialitatea este capabilă să te facă să renunți la tot ce ai dobândit până atunci sau chiar la viața ta, dacă forțele oponente în manifestare îți cer trădarea, și este generatoare de acte de eroism. Un om cu adevărat loial nu numai că nu poate trăda, dar nici măcar dezamăgi.

Loialitatea rezidă din curățenia unei inimi cu principii de nezdruncinat, care a transformat acel om în propriul erou într-o lume bolnavă de lipsa de loialitate și perfidie relațională.

Loialitatea îmbrățișează inima celui care o manifestă și este generatoare de curaj, demnitate, forță interioară, determinare, având un efect imediat de respect și admirație.

Loialitatea nu trebuie confundată cu obediența, slugărnicia, atașamentul relațional, care vin din manifestarea unui spirit mărunt și uneori lipsit de substanță morală. Din acest motiv nu prea e întâlnită la omul de rând. Este specifică doar celor măreți în spirit, impunători în atitudine, strâns legată de onoare, după cum spuneam mai devreme, și crește spiritul în evoluție prin efectele ei determinante în a-l orienta către Adevăr.

Loialitatea este baza crezului într-un vis, temelia unei iubiri adevărate, forța unei cauze mărețe, simplitatea unui suflet curat și iubitor." (Mirela Magdalena Olteanu, FB, 2019)

*

După părerea mea, loialitatea, așa cum este descrisă în acest paragraf, este principala lecție pe care omenirea o are acum de învățat. Toți, de la primul până la ultimul om de pe pământ.

Din Grădina lui Dumnezeu: 14.05.2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)