Suntem bogați!!!!! Suntem
mafioți!!!! Fără nici o îndoială, a dat norocul peste noi! Căci așa înțeleg eu bogăția:
când ai adunat atât de multe flori de soc, încât nu mai ai pe unde să le înșiri
la uscat. Iar când, pe lângă florile de soc, aduni și o sacoșă de flori de
salcâm, pot spune că asta se numește opulență. Iar dacă vă mai spun că toate
comorile acestea le-am adunat într-o plimbare de-o seară, înspre mănăstire,
prin pădurea de salcâm din jurul bisericii, de pe dealul care se vede din
grădina noastră, în stânga, petrecând vreo oră și ceva în pădure, într-o seară minunată
de mai, îmbătați de miresmele de salcâm și de soc, acompaniați de triluri de
privighetori, nici nu știu cum se mai poate numi. Poate Fericire?
Ei bine, aseară, după ce m-am lăudat
pe facebook cu impresionanta recoltă de flori albe, parfumate, m-am uitat pe
internet după o rețetă de dulceață de salcâm, că nu făcusem niciodată și habar
nu aveam ce presupune. Așa am descoperit că dulceața se face din florile
proaspete, nu le puteam lăsa până dimineaţă. Era ora 22:00. Așadar, după cum
spune și unul din proverbele poporului nostru înțelept, "cine n-are de lucru
își face", aseară, în loc să mai stau frumușel măcar vreo oră pe facebook
degeaba, socializând, adică, sau să ne mai uităm la vreun film, m-am apucat să
fac dulceață de salcâm.
Nu fusesem pregătită cu
ingredientele necesare, nici măcar nu avusesem de gând să culegem flori de
salcâm, ci doar de soc, dar, dacă tot ajunsesem în plimbarea noastră până în
mijlocul pădurii de salcâm, asta e, am cules. Din fericire, am constatat că am
avut prin dulapuri, totuși, fix ce aveam nevoie, adică o jumătate de lămâie,
zahăr brut și câțiva stropi de esență de vanilie, rămași în două sticluțe mici,
lângă care am completat cu câteva picături de esență de rom, deși rețeta nu
pomenea deloc de esență de rom. Dar, mi-am zis eu, ce rău putea să facă?
Și m-am apucat de treabă. Mai întâi
am curățat și spălat florile de vreo trei ori în apa rece, le-am stors bine, că
absorb multă apă în petale, apoi le-am întins pe o față de masă de bumbac,
albastră, să se zvânte. Ideal era să stea suficient de mult cât să se usuce și
cât să aibă timp să iasă de prin petale cele câteva insecte minuscule care ar
mai fi putut rămâne după spălare. Știu de mult timp că insectele ies din plante
spre materialele colorate în albastru, cu predilecție, sau, eventual în roșu.
Așa este, aseară mi s-a confirmat din nou, și chiar am mai găsit ceva firicele
de insecte rămase pe fața de masă albastru-turquois, după ce am strâns florile
să le pun în siropul legat.
Cât timp s-au zvântat florile pe
masă, am fiert vreo jumătate de oră siropul, adică apa, cu zahărul, lămâia,
esențele și un vârf de linguriță de coajă rasă de portocală, pe care o aveam
pusă cu zahăr de astă iarnă într-un borcan, în frigider. Aşadar, după ce a dat
în clocot, am fiert siropul 30 de minute, amestecând întruna, până s-a legat
(testul cu picătura pe farfurie), apoi am adăugat florile de salcâm și am mai
fiert încă vreo 10 minute, cât să se evapore complet apa din flori, iar
petalele să absoarbă siropul și să devină, din albe, transparente. Apoi am
oprit focul și am lăsat dulceața să se răcească vreo două ore, cât ne-am uitat
noi la vreo două seriale ale unui film foarte bun, Good Witch, pe care vi-l
recomandăm (are vreo șase sezoane, noi am ajuns la al doilea).
Târziu, în noapte, dincolo de miezul
nopții, cine încă își mai făcea de lucru prin bucătărie și punea dulceața în
borcane? Eu. Mi-au ieșit două borcane mari, de 800 gr, de dulceață și un pahar
de 300 ml aproape plin cu sirop, pe care îl vom folosi să facem un suc
răcoritor, cu apă minerală, lămâie și mentă, căci siropul de păpădie s-a
terminat demult și cam trebuia înlocuit, după cum se pare.
Din Grădina lui Dumnezeu:
19.05.2020
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)