joi, 3 aprilie 2025

Pofta de urzici? Este primul semn de primavara!

 

Actualizare in 04.04.2025: poze noi la final

De pe la jumatatea lunii martie ma tot uit prin padure, in cele doua locuri stiute, sa vad daca au aparut urzicile. Nici vorba! 

In anii trecuti am cules si de pe la inceputul lui martie, insa anul acesta nici la inceputul lui aprilie nu avem inca urzici, rasarite macar, nu mai zic bune de cules. 

Ultima zapada am avut-o pe 8 martie si s-a topit dupa o saptamana, insa frigul nocturn s-a mentinut destul de mult timp, cu geruri hibernale de chiar -12 grade in martie. Deci, in conditiile astea, de unde urzici?

Ma tot uitam lung la pozele de pe internet, cele ale gospodinelor de la campie, care au avut de unde sa-si procure materia prima necesara, fie din curtile proprii, fie din piata.

La noi n-au aparut nicaieri. Asa ca am adoptat o Ordonanta de Urgenta, votata in unanimitate, si am activat accesul la ultimele rezerve de apocalipsa din congelator, unde mai aveam niste pachete cu urzici culese anul trecut. :))

Dar, inainte sa dezvolt subiectul, vreau sa va arat care este stadiul primaverii montane acum, la inceput de aprilie, la peste 1100 m altitudine.

Desi la campie au inflorit deja pomii fructiferi, toate florile de gradina si s-a inverzit intreaga natura, la noi padurea inca doarme. Nici o frunzulita verde nicaieri prin pomi! 

Doar pe alocuri, pe jos, pe la liziera padurii au inceput sa apara mici palcuri firave cu floarea Pastelui, care a si inflorit, alaturi de floricelele galbene de umezeala (nu stiu cum se numesc), palcuri de untisor (care e bun de cules) si de matisorii galbeni din pomi, care s-au umflat si au si pocnit in frumoasele inflorescente galbui, ca puful de puisori de gaina.

De ghiocei nici n-am mai vorbit si nici n-am apucat sa-i mai fotografiez anul acesta, caci inflorisera bietii inainte de 8 martie si apoi a nins peste ei, s-au ciufulit si s-au topit treptat in zilele care au urmat. 

Acum, insa, chiar daca mai vine vreo fulguiala, asa cum ne tot anunta prognoza pentru saptamana viitoare, nu va mai avea forta sa opreasca vegetatia. 

Daca Floarea Pastelui a inflorit, gata! Primavara este aici.










































M-as fi asteptat si la urzici sa vad rasarind cateva, macar asa, de incurajare, insa nu. Poate dupa ce trece si valul asta de frig se pornesc si ele sa apara si la noi, la munte.

Totusi, chiar si in aceste conditii, pofta de urzici noi tot ne-am satisfacut-o! :))))

Din milioanele de pungi pline, puse la congelator anul trecut, din care am consumat chiar in fiecare saptamana, de cate ori am gatit, tot ne-au mai ramas o multime de pungi pana acum.

Asa ca am impartit in doua rezerva federala de urzici din congelator si din jumatate din ea am facut o prima sarja de piure de urzici pentru linistirea poftelor primavaratice. :)

Cum urzicile se consuma, in acceptiunea mea, numai in anumite conditii, adica in combinatie cu anumite ingrediente, Adrian mi-a cumparat tot ce era pe lista, apoi m-am apucat de gatit.

Piureul de urzici l-am facut cu ceapa calita in unt, foarte mult usturoi, cateva linguri de gris (in loc de faina) si cu o galetusa de smantana groasa, cu 20% grasime. Asta, asa, ca sa-i fac in ciuda cantarului! :)))

Alaturi de urzici, pentru ca savoarea sa fie maxima, invariabil, trebuie sa existe, urmatoarele: mamaliguta si oua ochiuri (gatite cu galbenusul moase, neaparat).

Anul acesta am adaugat si cartofi fierti, natur, amestecati cu unt din belsug si sare cand inca erau fierbinti. Adica, razbunarea perfecta pe cantarul din dotare! :))))

Pentru ca am avut chef de poze, am documentat intregul proces de fabricatie si vi-l las aici, pentru inspiratie si declansare de pofte. :))))

Am facut si salata de varza, morcov si ceapa, cu mult otet si condimente, acea salata-aperitiv, despre care v-am povestit nu cu mult timp in urma, pentru stimularea digestiei si pacalirea grasimilor si a glucozei din carbohidrati, care, in loc sa se depuna pe unde vor ele in corp, sa fie procesate si transformate in energie (in stransa legatura cu sportul de dupa masa) fara a se stimula o productie prea mare de insulina de catre pancreas, ceea ce ar duce la dezvoltarea rezistentei la insulina si generarea varfurilor glicemice dese si de amplitudine mare, sper ca n-ati uitat. 

Acestea sunt niste secrete oculte, dar bine de stiut pentru cele care vor sa slabeasca, sa-si mentina silueta, sau, pur si simplu, sa aiba grija de sanatatea lor. ;-)

Daca ati uitat, puteti citi in insemnarea din 17 februarie a.c.,  "Ninge de 3 zile!!! Ninsoare si Mancare. :)))"

PS. Avand in vedere ca povestea urzicilor a inceput in martie 2020, pe cand locuiam inca in Gradina din Ardeal (era cea de-a cincea si ultima noastra primavara acolo, dar noi inca nu stiam asta atunci  - ne-am mutat la sfarsitul lui iunie 2020) - am facut o selectie de linkuri cu postari de pe blog in care am tratat aproape exhaustiv acest subiect. :))))

26.03.2020 - Depozitul cu provizii de apocalipsă

27.03.2020 - La cules de urzici pentru proviziile planetare

28.03.2020 - Completăm stocul de urzici și însămânțăm arpagicul

09.04.2020 - Mâncăm sau socializăm?

27.03.2023 - Urzici de munte (1) - dupa trei ani de la urzicile din Ardeal

29.03.2023 - Am gatit urzicile de munte! :))))

03.04.2023 - Urzici de munte (2) - din nou la cules, tura a 2-a

05.04.2023 - Ciorba de urzici.... mistica! :))))

09.04.2023 - Odata cu Floriile, infrunzim, inflorim si insorim Muntele

14.04.2023 - Floarea Pastelui si cea de-a 3-a tura de cules urzici

27.04.2023 - Frunzele de papadii si... tura a 4-a de urzici

07.05.2023 - Ciubotica Cucului, tura a 5-a de urzici si cititul in calendar

08.05.2023 - Azi am gatit in 7 ore cat pentru 7 oameni

22.06.2023 - Primavara in farfurie, in pahar si... pe gazon

06.04.2024 - Deschidem sezonul pe 2024 la cules de urzici

23.04.2024 - Cu urzici sau fara urzici? Aceasta este intrebarea!

19.07.2024 - Naut in sos de legume, cu urzici, usturoi, dovlecei, morcovi si ceapa

03.04.2025 - Pofta de urzici? Este primul semn de primavara!






















































Actualizare in 04.04.2025:

Daca tot am vorbit despre salata-aperitiv, dar si despre untisorul care a rasarit la marginea padurii, tocmai bun de cules, am pus in practica teoria care spune "nu lasa pe maine ce poti face azi", "carpe diem!" si alte vorbe de duh din acest registru.

Asa ca am cules frunze de untisor si am completat salata noastra cu textura lor fina, moale si untoasa. 

Primavara in farfurie, deci! :))
















































03.04.2025

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)