Urzicile culese alaltaieri trebuia sa le gatesc ieri, dar n-am avut timp. Am avut in program (din nou) un drum la Busteni cu Bubulinuta, ca sa-i mai cumparam de la doamna doctor, de la cabinetul veterinar, niste boabe speciale, gen "apa plata cu lamie", pentru dieta. Dap, tine dieta si Ema Boema von Bubulina Haute Couture. :))))
Asa ca le-am gatit azi.
Dar, inainte de a trece la subiectul zilei, "urzicile", sa va arat ce s-a intamplat la noi, la Predeal fix a doua zi dupa ce am cules eu minunile astea de urzici. A venit iarna! Iarna-iarna, nu doar asa, o parere de iarna. Iarna cu zapada, cu viscol puternic cum n-am avut toate lunile trecute, in decembrie, ianuarie sau februarie.
A venit un val de frig si cu precipitatii peste toata tara, a nins chiar si la Bucuresti usor, o fulguiala fina, insa la noi, la Predeal, orasul aflat la cea mai inalta altitudine din Romania, la 1100 m inaltime, a nins abundent, de s-a depus deja vreo 5 cm de zapada, si, in plus, bate un vant puternic si inghetat de iti intra prin oase. Frecvent, viscoleste puternic zapada, si abia vezi inainte la 50 m, cand vine un vartej din asta alb, inghetat.
Si cand ma gandesc ca in urma cu numai cateva zile, vineri-sambata, in 23-24 martie, am avut 14 grade, de ziceam ca vine vara! In Bucuresti chiar venise vara, cu cele 24 de grade in acele zile. La diferenta de 3-4 zile au scazut temperaturile peste tot cu cel putin 10 grade, am sarit peste primavara ce parea ca vrea sa vina, si ne-am intors in iarna. :))))
Am pus cateva poze facute de la ferestre si cateva filmulete, in care am surprins iarna asta de sfarsit de martie montan-carpatin.
Acum, vedeti ce bine este sa ne ascultam Intuitia atunci cand ea ne vorbeste si ne impinge inainte sa facem cate ceva anume, desi noi credem ca parca inca n-ar fi momentul, ca parca ar fi cam devreme si ca avem timp destul sa facem ce avem de facut?
In cazul de fata, este vorba de Intuitia mea, care imi spusese brusc alaltaieri ca TREBUIE NEAPARAT sa ies imediat cu o punga sa culeg urzici. Nu-mi planificasem asta pentru alaltaieri. Observasem ca iesisera urzicile pe ici, pe colo, in timpul plimbarilor noastre din ultimele zile, dar imi ziceam sa mai las vreo cateva zile si abia apoi sa iesim la cules.
Ei bine, alaltaieri, dupa ce ne-am intors de la plimbarea zilei, nu stiu cum, dar brusc am avut un sentiment de urgenta, de iminenta, si parca cineva ma impungea in suflet sa plec la cules de urzici. :)))
Cum eu am invatat din experienta proprie ca nu-i bine sa nu-ti asculti intuitia, ca s-ar putea sa-ti para rau, mi-am luat echipamentul de cules urzici si am plecat spre marginea padurii, unde vazusem eu mai multe verdeturi decat in alte parti.
A doua zi, adica ieri, ne-am trezit cu viscolul asta teribil peste noi si cu gerul asta de -5 grade Celsius ziua, in timp ce noaptea temperatura a coborat pana spre -9 grade Celsius. Va dati seama ca la gerul asta nu mai rezista nici o frunza de urzica! Daca nu culegeam alaltaieri, trebuia sa mai asteptam inca vreo saptamana sau doua pana cand iesea si crestea urmatorul val de frunze, caci asta de acum se pierde de la inghet.
De-aia va spun: atunci cand Intuitia, impreuna cu Sinele vostru Inalt si cu intregul alai de ghizi spirituali, Sfinti si Arhangheli, si toti cei care va calauzesc prin lumea asta duala, va spun cu Vocea Sufletului sa faceti ceva anume, nu mai stati pe ganduri. Faceti asa! Ca ei stiu perfect care este cel mai inalt bine al vostru! Da? Ok.
Deci, asa cum eu am fost calauzita sa fac, asa am facut si m-am trezit brusc in frigider cu vreo cinci pungi cu urzici, deci cam vreo 5 kg, de procesat.
Cum ieri ne-a obosit peste masura drumul pana in Busteni si inapoi, cu trenul, pe vremea asta friguroasa si cu viscolul asta imposibil, de martie, neasteptat si nedorit, ieri n-am mai avut chef sa ma mai ocup de urzici.
Azi, insa, dupa ce m-am trezit mult mai odihnita, dupa ora 11:00, si dupa ce mi-am baut cafeaua de dimineata/pranz, am scos pungile din frigider si m-am apucat de lucru.
Mai intai m-am apucat sa le oparesc pe toate, in transe.
Aseara am aruncat un ochi pe internet ca sa vad ce alte retete de urzici mai exista, altele decat cea pe care o stiam eu de la mama si pe care o mai gatisem de cateva ori in trecut.
Si, vizualizand cateva clipuri, am retinut si un secret (pe care, de altfel, il stiam, dar il ignorasem, nedandu-i prea mare importanta): urzicile si spanacul, dupa ce sunt oparite, trebuie sa fie scufundate imediat intr-un castron cu apa rece, pentru a le opri procesul de oxidare si a ramane verzi, ca atunci cand sunt proaspete.
Daca sunt gatite fara a se face asta, ele isi continua procesul de oxidare si se inchid din ce in ce mai mult la culoare.
Zis si facut: intr-o oala mare, de 10 litri, am pus cam trei sferturi cu apa pe foc, cu un pic de sare. Cand a dat in clocot, am pus prima punga de urzici si, dupa ce au dat din nou in clocot, le-am mai lasat cam un minut si le-am scos intr-o strecuratoare. Dupa ce s-a scurs apa clocotita din ele, le-am rasturnat in castronul rosu cu apa rece, din chiuveta. Le-am amestecat un pic, ca sa se racoreasca bine de tot si le-am scos in alta strecuratoare. Iar de acolo le-am transferat intr-o caserola, pentru a face loc urmatoarei transe de urzici.
Am repetat procesul acesta pentru toate cele cinci pungi cu urzici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)