Ce, chiar credeati ca n-o sa mai cititi vreodata despre culesul de urzici pe acest blog?? :)))
Iata, ca v-ati inselat! Au trecut trei ani de la acel ultim cules de urzici despre care v-am povestit pe blog in martie 2020 in cele doua insemnari cu acest subiect La cules de urzici pentru proviziile planetare si Completăm stocul de urzici și însămânțăm arpagicul.
Abia incepuse asa-zisa pandemie, eram in izolare impusa, insa noi, spre deosebire de cei de la oras, ne-am petrecut atunci toata izolarea jucandu-ne in gradina de-a gradinaritul. Asa se face ca am redescoperit ca aveam in gradina, pe langa altele, si urzici! Nu radeti! :)
Stiam de ele, desigur, ca doar ne luptasem cu ele in toti cei patru ani anteriori ca sa le imputinam si sa nu ne invadeze culturile noastre de legume. Insa nici n-am vrut sa le eradicam, asa cum facusera toti satenii, vecinii nostri, arand gradinile si dand cu tot felul de ierbicide. Noi am vrut gradina bio si bio am avut-o in cei aproape cinci ani, in total, deci am incercat sa convietuim pasnic si cu urzicile, tinandu-le sub un oarecare control.
Scriam eu atunci cam asa:
„Mi-am zis să-mi fac și eu de lucru cu ceva util pe vreme de pandemie, adică pe vreme cu izolare la domiciliu, în propria grădină, cum ar veni, și ce credeți că am ales din multitudinea de activități propuse de context? Să culeg urzici!!! Păi, da, m-au stârnit prietenele de pe facebook! Adică, noi stăm cu o tonă de urzici în grădină și să ne uităm lung la urzicile de prin pozele celor care și-au vindecat deja anxietățile și au pornit cu curaj și neînfricare la cules?
Singura
dată când am cules urzici din grădina noastră, în primăvara lui 2016, mi-a
lăsat amintiri extrem de usturătoare, dacă mă înțelegeți. Tocmai din acest
motiv m-am enervat cumplit și am refuzat cu încrâncenare să mă mai apropii de
urzicile astea în următorii trei ani, 2017, 2018 și 2019. Ba, în plus, de câte
ori le vedeam prin grădină, mă făceau să-mi accesez din inconștientul ancestral
niște mantre de protecție extrem de eficiente, cu care mă țineam departe de
ele. Daaar, n-am cules, n-am mâncat, desigur.
Bine, nici nu le-am simțit lipsa, căci am avut spanac din abundenţă, de nu mai știam ce să facem cu el și cum să-l mai gătim, de ne-am săturat de spanac până peste cap în primăverile anterioare. Anul acesta, însă, tot cu ochii pe pozele cu urzicile prietenelor de pe facebook, m-am decis: gata, este timpul să rup pisica în două. Adică, vrem urzici, trebuie să culeg urzici.”
(...)
Pe la țară, oamenii nu prea mai mănâncă salată și nici urzici, ca pe vremuri.
Le consideră buruieni. Mai degrabă taie repede un animal, o pasăre, ceva, și
gata, au rezolvat cu masa. O brânză, un ou, o cană cu lapte, și nu le mai
trebuie nimic altceva. Numai noi, cei mutați de la oraș, ne mai uităm după verzituri.
În
cazul urzicilor, nici noi nu prea le-am mai vrut, pe motiv de „înţepături şi
usturime”. Ba
chiar am încercat să scăpăm de ele cumva, dar, din fericire, nu ne-am dat
silința prea tare. Mămăița, care își ară grădina cu tractorul, chiar nu mai are
deloc urzici. A scos toate rădăcinile cu grebla și a eradicat tot. În livada
ei, la fel, parcă are gazon. E frumos, nimic de zis, dar îi lipsesc bunătățile
astea pe care și noi le-am blamat vreo trei ani la rând și pe care le-am
redescoperit acum, cu pandemia asta."
Acestea fiind zise, in primavara lui 2020, a cincea primavara pe care o traiam in gradina noastra din Ardeal, care avea sa fie si ultima petrecuta acolo, am redescoperit urzicile. Si am cules atat de multe atunci, de-am mancat din ele pana in iunie, cand am vandut proprietatea si ne-am mutat.
Trei luni am mancat din urzicile puse in congelator! Si ne-ar fi tinut chiar si mai mult, dar am gatit in ritm continuu si accelerat numai din verdeturile adunate in lada frigorifica pentru a o goli pana la momentul mutarii, respectiv, pana la sfarsitul lui iunie 2020.
Mbuuun.... de atunci n-am mai mancat urzici. Nu prea ne vine sa cumparam urzici de pe marginea drumurilor, ca nu prea avem incredere ca sunt culese din locuri curate, necutreierate de animale, daca intelegeti ce vreau sa spun si, da, stiu ca intelegeti.
Si, oricum, dupa o scurta cercetare pe internet, pentru a-mi actualiza lista de preturi la urzici, atat din piete, cat si din supermarketuri, acum, in plina criza economica, dupa atatea scumpiri la orice, am constatat cu stupoare ca nici nu merita sa cumperi de la altii cand poti sa ti le culegi si singur. Urzicile au ajuns mai scumpe decat carnea! :)))
Ca dovada, vreau sa pun aici, pe blog, pentru posteritate, cateva citate luate din mas-media online, referitoare la preturile urzicilor, care au ajuns la 5 lei punguta pentru un pumn de frunze, doar cat sa pui intr-o ciorba. Daca dati click pe titlurile de mai jos, puteti citi cele cateva articole pe care le-am ales. Este plin internetul cu aceasta stire acum, in postul Pastelui.
Românii
sunt devastați de prețurile de la tarabe
"Acum câţiva ani toată lumea îşi permitea
urzici, ştevie, lobodă, ceapă, cartofi, iar acum uitaţi-vă ce preţuri! Toţi
spun că au preţuri mai mari pentru că le-au crescut cheltuielile, dar la noi nu
se gândesc, noi nu plătim mai mult la toate, de ce îmi bagă mâna în buzunar,
dacă vreau şi eu să mănânc? Înainte ziceai piaţă ziceai produse ieftine şi
proaspete, acum zici că eşti la mall”, se
plânge amărâtă doamna Aurora.
În faţa ei, tanti Lica din Dâmboviţa chiar că s-a enervat. ”Eu mă scol dimineaţa şi muncesc în solar până mă ia benga... ce tot critici, du-te la ţară, ia pământ, udă. Tot critici şi faci atmosferă aici. Nu te obligă nimeni să cumperi. Eu muncesc cinstit şi vin aici să vând. Trebuie să rămân şi cu ceva, că de aia muncesc, nu să îţi fac dumitale un favor şi eu să plec acasă fluierând a pagubă”, zice înţepată tarabagioaica.”
Asadar, cum-necum, dar azi am cules din nou doi saci de urzici! Doi saci! Dupa preturile noi, cam de vreo 100 de lei, asa. Sa fie. :))))
N-a fost usor, nici n-a durat doi timpi si trei miscari, dar merita.
Azi, 27 martie 2023, la fix trei ani dupa acel 27 martie 2020, cand am cules ultima data ultimele urzici, am intrat din nou in actiune, am zis "Motooooor!" si ne-am cules prima transa de urzici montane, din gradina noastra montana, adica de pe la marginea padurii, dintr-un loc unde nici cainii nu intra, nici ursul nu trece. Caci, atatea urzici cate sunt acolo, pe panta aceea, n-am mai vazut nicaieri.
Si m-am pus pe cules... si-am cules.... si-am tot cules.... vreo doua ore incheiate! Doua ore!
Pai, stiu ele, doamnele de la oras, care se asteapta la preturi mici la piata, cata munca este pentru fiecare frunza pe care o gasesc pe taraba, la vanzare? Nu. Nici eu n-am stiut pana cand ne-am mutat la tara si am inceput sa lucram gradina cu mainile noastre, sa stam aplecati de spate, sa ne "bucuram" de dureri de genunchi, de mijloc, de umeri, de maini, sa ne batatorim palmele, sa ne intepam in tot felul de tepi, sa ne muste tot felul de lighioane, sa infruntam toate vitregiile naturii, soarele dogorator, seceta, frigul, ploaia torentiala, vantul naprasnic, ceata patrunzatoare, umezeala grea peste culturi, inghetul, gerul de nesuportat si altele.
Si, dupa ce ai muncit cu lunile in gradina, luptandu-te cu tot felul de alte probleme pe langa vreme, cum ar fi insectele daunatoare, pasarile furacioase, cartitele stricacioase, coropisnitele nesuferite si altele, sa te mai trezesti ca vine si o calamitate, ceva, si iti strica toata munca, de nu te mai alegi cu nimic. Si nici n-ai cui sa te plangi si pe cine sa reclami.
Din fericire, noi n-am avut pierderi de genul acesta, grele, cat timp am locuit la tara, in gradina noastra din Ardeal. Insa munca a fost din plin. Si acum stiu sa apreciez munca celor care inca stau la tara si vin in piete cu diverse produse la vanzare.
Stiti voi cat muncesc oamenii aia pentru o legatura de loboda? Isi merita banii pe care ii cer. Caci nici ei nu traiesc cu aer. Au si ei facturi de platit, chiar daca stau la tara. Iar pentru mancarea pe care o obtin asa-zis "gratis" ei platesc cu sanatatea lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)