Acum, sincer, nici nu prea îmi venea
să mă uit la borcanul ăla adus de Adrian în bucătărie, dar să mai și gătesc
ceva din conținutul lui! Încă mă bântuiau amintirile nenumăratelor ore, zile,
săptămâni și luni de muncă la stocul ăla din care făcea parte borcanul cu
pricina. În cele din urmă mi-am luat inima în dinți și am zis: ok, o lume
întreagă se luptă cu molima aia dubioasă, iar eu să n-am curajul să desfac un
amărât de borcan cu fasole? Și ce dacă e de acum doi ani? N-o fi acolo bomba
atomică de la Hiroshima! Și l-am deschis!
Am avut o surpriză de proporții!!!
Fasolea mirosea divin și arăta de parcă abia ieri făcusem conservele alea. Am
coborât în pivniță să inspectez mai bine depozitul antiaerian în care încă
stăteau cuminți, pe rafturi, o mulțime de alte borcane la care refuzasem cu
ostentație să le mai iau în considerare ca fiind bune de ceva. Am descoperit
chiar și un borcan de tarhon în oțet, de care chiar nu mai știam!!! De
borcanele cu compot de mere cu scorțișoară să mai pomenesc? Încă sunt acolo și
încă sunt excelente! Siropul lor parcă este miere și miroase fantastic! Bamele în
sos de roșii, dovleceii în saramură și în oțet, verdeața uscată și închisă
ermetic în borcane (leuștean, oregano, roiniță, mentă), florile de soc uscate
pentru ceai sau socată, toate stăteau frumos aliniate, așteptând ca cineva să
le bage în seamă. Ei bine, gata, azi le-am băgat în seamă!
Văzând eu că toate arătau foarte
bine și verificând conținutul borcanului cu fasole mai sus menționat, m-am
decis să gătesc o mâncare ușoară, de prânz, cu ceva usturoi proaspăt din
grădină, că tot a răsărit el singur, ca în fiecare an, fără să ne întrebe pe
noi și fără să ne solicite vreun efort.
Cum eram încă în izolare, pe motiv
de pandemie, nu m-am putut deplasa în grădină fără un motiv bine întemeiat și
fără declarație pe proprie răspundere, cică. Așa că am luat și eu exemplul
altora mai experimentați și mi-am luat animalul de companie în caz de forţă
majoră şi calamitate, respectiv, melcul din dotare, și l-am scos la plimbare,
ca pretext pentru o ieșire în decor.
Mi-am cules eu frunzele de usturoi
și o mână de frunze de pătrunjel și dau să plec, însă pe ce credeți că mi s-au
agățat ochii? Pe urzici! Tocmai citisem pe pagina unei prietene despre cum
culesese și gătise ea urzici și îmi amintisem de entuziasmul nostru din primul
an de după mutarea din București la țară, entuziasm care ne-a azvârlit fix în
valurile inconștienței de-a dreptul, culegând atunci urzici în stilul caracteristic,
totul sau nimic, cam tot pentru o armată întreagă de oameni, nu doar pentru noi
doi.
Adevărul este că, fiind atât de
multe urzici și atât de la îndemână, atât prin livadă, cât și pe lângă garduri,
ni se părea chiar absurd să nu culegem tot ce se putea din grădina noastră! Că
doar de aceea ne mutasem la țară, nu-i așa? ca să beneficiem la maxim de tot ceea
ce grădina ne putea oferi. Să vă mai spun cât am suferit de pe urma acelor
usturimi ale palmelor? Să vă mai spun că de atunci n-am mai cules nici măcar o
singură dată urzici? Ele sunt bune, nimic de zis, sunt delicioase, nimic de zis!
Mâncate cu ouă ochiuri, eventual cu smântână, cu usturoi, fiecare cum îi place.
Și nouă ne place să le mâncăm, desigur, dar să fie, dom'ne, culese de
altcineva! Și spălate de altcineva! Că, de gătit, hai, treacă-meargă, m-aș
putea sacrifica și eu un pic.
Așadar, azi, mă tot uitam lung la
urzicile din grădină. Dacă le-am culege pe toate și le-am depozita în
congelator, am avea de gătit nu doar tot anul, ci câțiva ani la rând! Și nu
doar pentru noi doi, ci pentru un oraș întreg! Deci, cu o așa comoară la grădina
omului, care să crească în neștire, fără semănat, săpat, udat, copilit,
curățat, întreținut și așa mai departe, nimeni pe lumea asta n-ar mai suferi de
foame, pe bune! Ba, mai mult decât atât, ar putea considera că servește
delicatese!
Deci, ce vreau sa zic, se înscrie
cineva la cules de urzici pentru binele omenirii? Pentru salvarea planetei?
M-am întors din grădină mulţumită,
cu verziturile necesare, și m-am apucat de gătit. Am luat din pivniță și un borcan
de fasole verde, fideluță, și, împreună cu frunzele proaspete de usturoi, o
ceapă mai mare și ceva bulion, am pregătit ceva care a stârnit pofte în tot
satul, dacă e să judec după agitația bruscă de pe stradă, după pancardele cu
"vrem și noi", după uralele și aplauzele necontenite, abia ținute sub
control de șirurile de polițiști mobilizați la fața locului.
Dincolo de glumă, cred că vă
imaginați cum miroase în bucătăria noastră acum, când aromele din farfurie s-au
combinat meșteșugit cu aromele de pâine prăjită! Ah, Doamne! Că bine ai mai făcut
Tu prin 2017 când ne-ai împins de la spate să facem atâtea conserve! Acum, hai,
gata, nu ne mai ispiti și cu urzicile alea că am spus, nu mă mai ating de
ele nici sub amenințarea unei pandemii universice!
În încheiere, vreau să vă liniștesc
în privința situației caisului nostru care se apucase el, zăpăcitul, să
înflorească pe vreme de carantină militară. Când am fost azi la plimbare prin
grădină cu melcul nostru, animalul de companie care are dreptul la ieșirea
zilnică în outdoor, am profitat de ocazie și am aruncat o privire și pe la
florile lui. Din fericire, a trecut cu foarte bine peste această încercare! Era
plin de albine!!!! Plin!!! Au venit toate la el să-l felicite pentru succesul
de a înfrunta pandemia cu așa curaj – “inconștiență” i-am spune noi - și
pentru mulțimea de flori pe care și le-a deschis, și pe care încă le mai are de
deschis în zilele următoare pe crengile din vârf. Zbârnâiau toate atât de
fericite din floare în floare, încât abia-abia am reușit să fac câteva fotografii
de aproape, că deja mă împresuraseră, crezând că am venit și eu la cules de
polen, și că le fac concurență.
Din Grădina lui Dumnezeu: 26.03.2020
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)