Inainte de a trece la subiectul important al zilei, respectiv, urzicile, sa trecem un pic in revista starea vremii si, mai ales, o minune dumnezeiasca ce ni s-a intamplat fix pe 30 martie, cand noi am avut ceva important de sarbatorit.
Ei bine, de pe la mijlocul lui martie vremea fusese cam intunecata si rece, cu ploi care apoi s-au transformat peste noapte in ninsoare.
Pe 28 si 29 martie chiar au fost doua zile incredibile, cu viscol puternic, cu frig in termometre si cu un ger de-ti intra prin oase.
Pe 30 martie, insa, a iesit soarele ca prin minune, a topit toata zapada pana seara, iar gerul a disparut ca si cum nici n-ar fi fost. Se poate vedea si din poze ce zi superba, primavaratica, am avut.
Apoi, incepand cu 1 aprilie si continunand cu ieri, 2 aprilie, a revenit ploaia. Noptile a plouat torential, rapaind pe acoperisuri ca niste mitraliere, de am fi putut zice ca-i o ambuscada, ceva, pe undeva. ")
Asadar, in ziua noastra de sarbatoare, exact asa cum ne-am dorit, am avut o zi extraordinar de frumoasa, insorita, senina si calda. Doar o zi, atat! Exact cat am avut nevoie.
Acum poate ploua oricat, nu ne pasa. Avem urzici!!!! :))))
Dupa ce mi-am umplut sufletul cu frumusetea aia de spectacol si m-am mai odihnit, m-am reapucat de cules.
Am umplut cu urzici si cel de-al doilea sac in urmatoarea ora. Am terminat la 16:41 - dupa doua ore.
Mi s-a parut mie ca de data asta culesesem ceva mai mult decat data trecuta, caci sacii pareau mai grei, dar nu mi-am imaginat ca, de fapt, culesesem chiar aproape dublu!
La final, am mai ramas un timp in mijlocul "teatrului" naturii, ascultand spectacolul muzical al mierlelor, apoi am pornit spre casa multumita de noua "comoara" recoltata din "gradina" noastra montana.
Ajunsa acasa, aveam sa primesc pentru tot efortul meu si un premiu special din partea Juriului Suprem, respectiv, un minunat si colorat Curcubeu. :)
Azi dimineata, m-am trezit cu gandul la urzicile din frigider, desigur! :)))
Imi propusesem, impreuna cu Adrian, ca sa gatesc pentru pranzul de azi urzicile din congelator, cele ramase de data trecuta. Ceea ce am si facut.
Am scos din congelator cele doua caserole cu urzici si o caserola cu zeama in care am oparit urzicile, apoi si restul ingredientelor din frigider.
Dupa cum se poate vedea din poze, urzicile si-au pastrat culoarea verde, proaspata, intacta, datorita acelui secret pe care l-am divulgat in insemnarea in care am povestit cum le-am gatit. ;-)
Nu mai scriu aici reteta, am scris-o zilele trecute. Pun doar pozele facute pe repede-inainte.
Am servit pranzul acesta de sezon foarte-foarte multumiti! :)))
Mbuuun, dupa ce am mancat, am pregatit si cafeaua-cacaoa de pranz, iar eu mi-am scos din frigider "comoara" pe care o aveam de procesat, cele noua pungi cu noua portii de urzici, pentru spalat in mai multe ape, oparit, racorit repede in apa rece, strecurat si pus in caserole.
A fost mult de munca, am lucrat pe patru fronturi deodata, dar am reusit sa fiu eficienta fara sa stric nimic, fara sa sparg nimic, fara sa rastorn nimic, fara nici o pierdere! :))))
M-am apucat de lucru la ora 14:00 si am terminat procesarea urzicilor pe la 16:30.
Aveam deja miscarile invatate, am fost ca Charlie Chaplin pe linia de fabricatie, spala urzicile, scoate-le in strecuratoare, schimba apa, spala-le din nou, strecoara-le din nou, opareste-le, scoate-le in strecuratoare, pune-le in apa rece, scoate-le din nou in strecuratoare, pune-le in caserola.
Repetat de noua ori. Distratie, nu gluma! :)))
03.04.2023
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)