joi, 22 februarie 2024

Lacrimi de Femeie - Cand te doare si nu poti sa urli...


Motto: "Respect-o, nu pentru ca ea e Femeie, ci pentru ca tu esti Barbat."

Am reluat mai intai introducerea in subiect, pe care am facut-o in insemnarea precedenta, pentru a intelege contextul in care am compus  poemele care urmeaza. Sunt poeme foarte vechi, in care mi-am surprins in metafore atat propria suferinta din trecutul indepartat, generata de abuzurile masculinitatii toxice, cat si procesul meu (cu suisuri si coborasuri) de eliberare, intelegere, transmutare si vindecare.

Am selectat 77 de poeme, un numar deloc intamplator. 
Sper sa va fie de folos!

Motto (versuri din piesa Macarena): 

"- Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?

- Să ne protejeze de cine?"

Pe 14 februarie, chiar de ziua indragostitilor, o tanara cantareata din zona hip-hop a lansat o piesa care a facut valuri in media romanesca prin stilul abrupt, taios, dur, chiar vulgar, prin care ea, o femeie, si-a transmis mesajul de revolta, indignare si manifest impotriva masculinitatii toxice, impotriva barbatilor dominatori, agresivi, mincinosi, infideli si pradatori sexuali, misogini sau abuzatori de orice natura (verbala, psihica, sexuala, fizica, etc), barbati carora multe femei le devin victime. 

Este un Manifest si impotriva tabuu-rilor societatii patriarhale, a cutumelor si fricilor transmise din generatie in generatie in familiile traditionale, cele care tind sa transforme femeile in victime, provocandu-le traume majore si inoculandu-le astfel convingerea total gresita ca "toti barbatii sunt la fel".


Limbajul licentios prin care artista a ales sa-si transmita mesajul pare, la prima vedere, motivul care  a ridicat valurile de revolta si reactia controversata din partea publicului. 

Adevarul este ca, de fapt, situatia expusa in versurile ei, reflecta o realitate care este ca un buboi foarte bine ascuns sub pres, unul rusinos, un tabu dureros. versurile si simbolistica clipului au rascolit istoria a foarte multor femei, care si-au simtit in sfarsit recunoscute si expuse traumele si ranile create de diverse abuzuri. 

Astfel, inca un buboi al societatii noastre, inca atat de patriarhala, in mod evident, s-a spart. Si e bine ca s-a spart. A iesit mult puroi. Si e bine ca a iesit. De-abia de aici inainte se poate incepe vindecarea.


Cu fiecare femeie care are curaj sa spuna NU atunci cand pentru ea este NU se mai face un pas inainte  spre diminuarea si chiar spre eliminarea abuzurilor, spre instaurarea respectului reciproc, al echilibrului feminin-masculin. 

Cu fiecare barbat care constientizeaza ca femeia nu este un bun asupra caruia el detine proprietatea, ca nu ii este nici inferioara, ca ea are dreptul sa-si exprime, fara a fi umilita si degradata, o opinie diferita, o dezaprobare, un refuz, ca ea are dreptul sa spuna oricand NU si sa-i fie respectat respectat acest NU, se mai pune o caramida in construirea relatiilor sanatoase dintre feminin si masculin.


Am facut o selectie de materiale de pe internet, legate de acest subiect (pe care le puteti citi in insemnarea precedenta, Manifestul Femeilor - Macarena), pentru ca mi s-a parut important sa marchez si eu, pe blogul meu, acest moment de furtuna sociala, produsa cu scopul de a sustine procesul de aparare a dreptului Femeii de a-si apartine siesi. 

Cu atat mai mult cu cat am propria istorie in care nu am fost scutita de abuzuri din partea acestei masculinitati toxice. 

Si, pentru ca eu mi-am vindecat cu mult timp in urma traumele create de acele abuzuri, pot sa vorbesc despre ele. Mai ales ca eu traiesc in prezent alaturi de Barbatul care mi-a demonstrat ca "nu toti barbatii sunt la fel". Ca mai sunt si barbati buni pe lumea asta, nu doar cei rai, abuzatorii.

Modul prin care eu mi-am procesat acele traume, la vremea respectiva, a fost transmutarea lor prin energia poeziei, a versurilor. Am compus poeme in care mi-am pus toata suferinta si, astfel, am sublimat-o. Nu mi le-a citit nimeni in perioada respectiva, totul era un secret, un tabu, desigur. Nu trebuia sa stie nimeni prin ce trec. Trebuia "sa ma protejez". Tabu, da. Le-am scos la lumina pentru prima data abia cand le-am publicat pe acest blog, dupa multi ani dupa ce se consumase istoria care le generase.

Asadar, in periplul meu de cautare pe internet a impresiilor legate de aceasta piesa muzicala a Erikai, chiar am dat si peste un comentariu (l-am marcat cu albastru mai jos, in cuprins) care spune ca in vremurile de azi, atat de tehnologizate, oamenii nu mai sunt receptivi la poezie, in general, poate doar la versurile cantecelor. 

Si ca abia acum s-a declansat un resort, prin acest cantec, caci mesajul prea brutal a contrastat puternic cu retorica aparent poetica a unor versuri. Si ca doar prin astfel de texte dure, adresate fix in limbajul vulgar al abuzatorilor, mesajul putea ajunge in primul rand la urechea lor si abia apoi a lumii, in general, pentru a produce un declick, o reactie, o spargere a tabu-urilor. o evidentiere a problematicii, o scoatere de sub pres a traumelor victimelor pentru a fi cunoscute, procesate, vindecate. 

Acest comentariu m-a determinat sa-mi caut toate acele poezii scrise demult, atunci, in acele perioade critice, si sa le adun aici la un loc, intr-o postare separata, caci merita un spatiu separat, fiind legate strict de experienta mea personala. Eu cu mine insami. Si cu Dumnezeu.


Atentie, mamelor de fete: atentie mare la barbatii care sunt in preajma fetelor, indiferent de varsta lor! Indiferent cine sunt, straini sau din familie. 

Atentie mamelor de baieti: de educatia pe care voi le-o dati de mici, prin care ii invatati (sau nu) sa respecte femeia, depinde ce fel de barbati vor deveni pentru femeile din jurul lor. Si mai ales pentru Femeia din viata lor.

Este adevarat, nu se predau in scoli lectii despre viata, despre cuplu, despre relatiile dintre femei si barbati. Nici in familii nu se prea vorbeste despre asta. Este in continuare un subiect tabu. Insa acum, cu internetul, exista o multime de surse de informare si doar cine nu vrea nu gaseste materiale din care sa invete, sa-si cizeleze educatia, sa inteleaga si sa se formeze ca om mai bun, mai intelept. Autodezvoltarea este doar o alegere. Cu putin discernamant, se poate sa te autoeduci!

Eu chiar am adunat pe acest blog mai multe materiale utile, atat fetelor/femeilor cat si baietilor/barbatilor. Sunt 31 de insemnari publicate la rand, consecutiv, in octombrie 2023. Am selectat mai  jos cateva titluri mai specifice acestui subiect.

2.A trai in Integritate si a fi un Exemplul Personal

3.Relații de cuplu sănătoase, asumate de ambii parteneri, durabile

5.Femeie, spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti!

8.Relația cu un om evoluat spiritual (cu un nivel inalt de Constiinta)

9.Cand te privesti in Oglinda, ce vezi?

11.Limitele personale

12.Iubirea de sine

14.Cand vine timpul sa intelegi si sa te schimbi

15.Pentru Mame - in special. Pentru Femei - in general.

16.Femeia din mine si din toate celelalte Femei

19.“Nu poți aștepta până când viața nu mai e grea ca să te decizi să fii fericit.”

20.De ce unii oameni prefera sa fie singuri?

30.1.Pentru BARBATI si despre barbati

30.2.Barbatul si Femeia



1.Tăcere e în toate

Autor: Liliana Paşcanu

 

Azi tac. Cum am tăcut şi ieri.

Şi-mi tace gândul veşnic netăcut.

Şi-mi tace inima şi se-nfioară

De întunericul în linişte crescut.

 

Cuvintele îmi mor azi pe hârtie

Şi-mi dau cu ele ultimul respir.

Uitate în sertarul vieţii mele

Vor putrezi aşa cum le înşir.

 

N-au vrut să-mi ştie slova disperată,

Nu mi-au citit cuvântul scris în vers,

Şi, astfel, n-au aflat din timp finalul:

Din Cartea Vieţii Ursitoarele m-au şters.

 

Nu mi-au ştiut din rime suferinţa,

Banalul vers la coş l-au aruncat

Sau l-au lăsat uitat... ca şi pe mine...

Uitată în clişeul repetat.

 

Ce-i pasă lumii de durerea mea?

Sunt număr în statistici şi-n rapoarte.

Am plâns, am râs, m-am consumat trăind

Şi-acuma tac...Tăcere e în toate...


2.Adevărul poeziei

Autor: Liliana Paşcanu

 

Cuvintele-n proză, când le citim,

Mari adevăruri ne par declarate.

În ele primim serioase sentinţe,

Uneori, implicit, de noi asumate.

 

Cuvântul în versuri, frumos aşezat,

În alt ritm şi-n altă-armonie,

Îl admirăm, îl cântăm, îl slăvim,

Ca pe-o repetabilă ceremonie.

 

În strofe stau, însă, simple şi grave,

Dureri ce cutremură firea, ostil.

Dar trecem de ele cu admiraţia

Că sunt doar poetice figuri de stil.

 

De adevărul lor ne este teamă

Clasificându-le drept fantezii.

Spunem zâmbind, superior:

Sunt doar metafore din poezii.

 

Dar sufletul nostru îşi recunoaşte

Din drumul trecutelor vieţi

Adevărul cântat în rime şi versuri

De suferinţa acestor poeţi.

 

Să ne-aplecam cu mai mare atenţie,

Cuvântul lor să îl descifrăm.

Numai aşa vom afla Adevărul

Pe care-l trăim când îl recităm.

 


3.Va trece

Autor: Liliana Paşcanu


Tot ce doare-acum va trece
Ca şi vântul printre nori:
Tot ce azi se risipeşte
Mâine iar la loc va creşte.

Tot ce doare-acum va trece
Ca şi apa peste pietre:
În adâncuri stau înfipte
Basorelief de cripte.

Tot ce doare-acum va trece
Ca şi focul peste câmpuri:
Care arde lăstărişuri
Şi renaşte din frunzişuri.

Tot ce doare-acum va trece
Ca zăpada la câmpie:
Chiar de astăzi se topeşte,
Sus pe creste troieneşte.

Tot ce doare-acum va trece
Ca pământul răscolit :
Chiar de doarme ani o mie,
Brusc erupe lavă vie.

Tot ce doare-acum va trece
Ca furtuna-n zi de vară:
Tu te bucuri de răcoare,
Dar dă grindina-n răzoare...

Tot ce doare-acum va trece
Cum stau lacrimile-n ochi :
Chiar de râzi acum în pace
Inima din nou le stoarce.


4.Durerea Pământului

Autor: Liliana Paşcanu


Plouă în inima Pământului.
Torente grele-o răscolesc
Să-i spele amare neputinţe,
Să-i smulgă spinii ce-o rănesc.

Simte durerea Pământului
Pentru trecute căutări,
Pentru răspunsuri nerostite
La nerostite întrebări.

Geme trupul Pământului,
Scrâşnesc în adânc mădulare,
Împroaşcă icnind din rărunchi
Otravă şi foc în hotare.

Suspină sufletul Pământului
Strivit de tone de-ndoieli,
Ştiind că timp nu mai există
Ca să repare din greşeli.

Vibrează spiritul Pământului
Şi se purifică-n lumină,
Primeşte binecuvântarea
Şi dragostea din cer, divină.


5.Mă voi salva          

Autor: Liliana Paşcanu

 

Bate vântul rău în gânduri,
Jalea-mi rupe crengile,
Până-n măduva spinării
Îmi simt iernile.

Crivăţul îmi troieneşte
Inima îndurerată,
De tristeţile-mi trecute
Îngheţată.

Lacrimile-s sloiuri mute
De furtuni încremenite,
De-anotimpuri şi de ani
Netopite.

Vijelii îmi intră-n suflet,
Ploi năprasnice-n şiroaie,
Râul glasului şi-al firii
Se înfoaie.

Se revarsă peste baieri,
Mă inundă spre rărunchi,
În nămol îmi mor lichenii
De pe trunchi.

Însă ştiu că voi răzbate
Şi din iad mă voi salva
Când mi-oi aminti de Tine,
De iertarea Ta.

 


6.Aş vrea

Autor: Liliana Paşcanu

 

Sunt încordată şi mi-e frică.
Încremenită-mi ţin suflarea
Şi simt că timpul îmi va stinge
Lumânarea.

În teamă am trăit o viaţă
Şi-n somn coşmaruri am primit,
Ne’nţelegând deloc pedeapsa
Ce-am simţit.

Ciulesc urechile atentă
Să simt pericolul apropiat,
Iar mâinile-mi frământ întruna.
Neîncetat.

Puternic inima îmi bate
Şi-n ape reci mă trec fiori,
Genunchii-mi tremură de groază
Adeseori.

Aş vrea să plec de-aici! Departe!
Aş vrea să scap de-acest calvar,
Să mă topesc în invizibil,
În imaterial.

În raze de lumină calde
Aş vrea să mă dizolv pierdută,
Să îmi dispară pe vecie
Durerea-mi mută.

Blândeţea astrelor aş vrea-o,
Tăcerea lor nemuritoare,
Să simt primind din cer Iubirea
Vindecătoare.

În univers, printre planete,
M-aş arunca în infinit
Şi aş uita că-n suflet tare
M-ai lovit.

Aş râde iarăşi fericită,
Speranţa m-ar înveşmânta,
Tandreţea mângâierii Tale
M-ar binecuvânta.

Aş fi din nou cutezătoare
Şi iar m-aş avânta pe drum,
Cuvântul Tău din nou l-aş crede.
Oricum.

Iubirea-n piept mi-ar înflori
Şi-n clinchete de clopoţei
Mi-ar străluci din nou în ochi
Scântei!


7.Vindecată de durere?      

Autor: Liliana Paşcanu


Sunt suflet din sufletul Tău
Şi m-am preschimbat în Iubire,
Respir sentimentele Tale,
Mă bucur de-a Ta moştenire.

Încă mă doare-amintirea
În care mă văd rătăcind,
Amar îmi e timpul în care
Captivă eram, suferind.

Balonul de spumă al vieţii
S-a spart aruncându-mă-n stele,
Primindu-le serenitatea,
Mângâiată în ele.

M-am ridicat peste propria
Iluzie din labirint,
Găsindu-mi ieşirea din haos,
Cărarea spre infinit.

Nici o teamă aici nu mai simt,
De nimeni nu mă mai feresc,
Mă cufund în braţele Tale,
Cu Iubirea Ta mă-nvelesc.

Am uitat de suspine şi lacrimi,
De pelinul cuprins în cuvinte,
Prin lumină şi flori parfumate
Mă-nalţ de acum înainte.

 


8.Simt nevoia să plâng

Autor: Liliana Paşcanu


Simt nevoia să plâng.
Timpul mă scrie-n catrene
Când lacrimi sărate prin vene
se scurg.

Negre-amintiri mă înfrâng.
Trecutul îmi iartă prezentul,
Dar ambele-mi sunt argumentul
să plâng.

Când TOTUL din mine mă-nalţă
Mă pierd în NIMICUL din mine.
Zidită mă simt, ca-n vitrine,
în propria-mi scoarţă.

Închisă-n colivia de aur
De lacăte sunt dependentă.
Mi-adun durerea existentă
ca pe-un tezaur.

În versuri mi-o fac pledoarie,
Şi-o ţin prizonieră-n cuvânt
Alături de trup, în mormânt,
va fi mărturie.

 


9.Un alt început?

Autor: Liliana Paşcanu


Am căzut de atâtea ori
Disperată în genunchi,
Degetele-mi tremurânde
Le-am făcut mănunchi.
Şi spre ceruri ridicat-am
Pumnul ameninţător,
Către sfinţi şi către îngeri
Cerând ajutor.

Am cerut răscumpăre
Pentru-al meu destin,
Dar am înţeles că preţul,
Evident, nu-i ieftin.
-„Poţi să te întorci în timp
Să-ţi reiei povestea
Într-o noua întrupare”-
Gândul îmi rostea.

„Orice vei avea nevoie
În experienţa vieţii
Vei primi. Tu poţi să ceri
Drum fără decepţii.
Dar gândeşte-te ce-mi ceri.
Căci tu ai un suflet
Ce-ntr-o viaţă mărginită
Ar fi incomplet..

De te vei întoarce iară,
Spre alt început,
Va fi prea târziu să afli
Ce azi n-ai ştiut.
Vei afla că drumul simplu,
Fără suferinţă,
Îţi va fi mai grea povară
Pentru conştiinţă.

Sufletul îţi este sfetnic.
În înţelepciunea lui
Să te-ncrezi fără tăgadă:
Tu faci voia Cerului.
Prin acest destin cu lacrimi
Planul Lui l-ai împlinit.
Experimentând durerea
Te-ai desăvârşit.”

Astfel gândurile mele
Îmi spuneau o lecţie,
În timp ce-mi jeleam cu foc
Propria-mi decepţie.
De iluzia realităţii
M-a salvat gândul deciziei
Şi-am rămas nemângâiată
În realitatea iluziei.


10.Şi când iubesc mă doare...

Autor: Liliana Paşcanu


În ochii mei albaştri iar
Te chem să mă priveşti,
Să mă citeşti din nou, în lacrimi,
Şi să mă izbăveşti.

La ce-mi e de folos acum
Slăvita frumuseţe
Când zâmbetul mi-e îmbrăcat
În haine de tristeţe?

Ascultă-mi plânsul în cuvânt,
În dor mă sting rostită.
Acceptă-mă aşa cum sunt:
Tăcută şi cernită.

Sunt zile când pot înflori,
Spectacol de speranţă,
Dar mai apoi mă prăbuşesc
În ritm de alternanţă.

Nu ştiu, nu pot şi nici nu vreau
Să mă prefac că-s bine.
La ce mi-ar folosi să-ţi faci
Iluzii despre mine?

Mă doare inima. Ascult-o.
Mă doare visul ne’mplinit.
Mă doare timpul care trece.
Mă doare gândul nerostit.

De vei dori să-mi fii alături
Vei şti ce trebuie să faci:
Din ochii mei frumoşi, albaştri,
Tristeţea s-o dezbraci.

Şi dacă tu vei reuşi
Să-mi fii a mea salvare,
Iubindu-mă vei înţelege:
Şi când iubesc mă doare...


11.Salvată de mine însămi

Autor: Liliana Paşcanu

 

M-am hotărât să-mi scriu acum
Scrisoare simplă pe hârtie
În locul vorbelor din gând
Ce-n vânt or să se-mprăştie.

Şi, de-mi voi da uitării vorba,
Cuvântul scris îl voi citi
Şi, amintindu-mi despre mine,
Pe mine mă voi regăsi.

Când singură printre străini
Mă voi simţi, atunci înscrisul
Va spune : „Nimeni nu e singur
Decât de vrea cu dinadinsul!”


Când voi dori o-mbrăţişare,
Ca cea primită de la Tine,
Cuvântul mă va-mbrăţişa:
„Şi totul o sa fie bine!”

Când mă voi întreba pierdută
„Oh, Doamne, ce să fac acum?”
Stă scris: „Ca Pheonix voi renaşte
Din viaţa mea făcută scrum!”


Când voi simţi că nu fac faţă
Şi-n gol eu mă voi prăbuşi,
Aici voi şti încurajarea:
„Perseverează şi vei reuşi!”

Când în oceanul de tristeţe
Eu fi-voi naufragiată,
Voi şti că : „Pot împrumuta
Din fericirea de-altadată!”


Când stăpânire peste mine
Va pune lacrima prelinsă
Voi reciti ce-acuma scriu:
„Durere, nu mă las învinsă!”

Când oboseala pân’ la oase
O voi simţi cum se-adânceşte,
E scris: „Ce azi nu te omoară
De mâine sigur te-ntăreşte!”


Când voi cădea pe caldarâm
De mine voi fi ridicată.
„Căci imi doresc să mă ajut
Şi din abis să fiu salvată!”


Când voi dori să plec, voi sta
Nevrând cuvintele-acum scrise:
„Momentul drumului frumos
Şi-a braţelor deschise...”



12.Fără Iubire

Autor: Liliana Paşcanu

 

Mă arde-n suflet neputinţa

Singurătăţii ce-o resimt.

Mă văd pierdută şi golită.

Nemărginirea mi-o presimt.

 

Am irosit atâţia ani…

Fără iubire am trăit.

Am căutat-o, am dorit-o

Şi-n resemnare-am amuţit.

 

Tăcerea mi-a fost plâns în noapte

Şi leagăn de abandonare,

Balsam pe inima rănită,

Şi-ades, colacul de salvare.

 

Mă protejam fugind de lume,

De gura ei provocatoare,

Punându-mi masca fericirii

În faţa ei nepăsătoare.

 

Oh, ce puţin aveam nevoie!

Doar un cuvânt şi-o-mbrăţişare!

Însă tăcerea m-a învins

Abandonată în uitare...

 

Am aşteptat să simt căldura

Iubirii care nu pretinde,

Tandreţea ce m-ar vindeca

Şi într-o clipă m-ar destinde.

 

E-aşa târziu să mai aştept…

Şi sunt atât de obosită…

Cu fire albe şi cu riduri

Sunt azi împodobită….

 

Salcâmii iar au înflorit

Şi boarea nopţii mă-nfioară,

Melancolia şi durerea

Din depărtări mă înconjoară.

 

O melodie a iubirii

Mă deapănă-n sclipiri de stele…

- “E prea târziu să mai aştepţi…”

Şoptiră Ursitoarele….

 


13.Frica

Autor: Liliana Paşcanu

 

Din ce în ce mi-e mai greu să trăiesc.

O stare de vid îmi blochează gândirea.

Mi-e frică de mâine, de ziua de ieri,

Trecutul mi-aduce-n prezent amintirea.

 

Şi frica trecută renaşte frecvent

În gesturi, în glas, în cuvinte de-ocară!

M-ascund în tăcerea din inima mea

Şi urc spre Hristos pe a liniştii scară.

 

Nu ştiu dacă merit suferinţa aceasta.

Aşa o fi planul: să-ndur toate cele,

Durerea pe viu s-o trăiesc până când

Povara-mi va fi pe puterile mele.

 

Instinctul răspunde cu teamă pe chip,

Iar zâmbetul meu a-nceput să suspine.

Reflexul la frică mă apără când

Curajul absurd se ridică din mine.

 

Şi frica mă-nvaţă să uit şi să iert,

Şi peste dureri mă ridică într-una,

Şi-o iau de la capăt în fiece zi

Rănită de spinii ce-i poartă cununa.

 

Ce lecţii de viaţă aveam de-nvăţat?

Să gust umilinţa din frică născută?

Să-mi regăsesc Dumnezeul în mine

Ducându-mi ‘nainte crucea, tăcută?

 

Cu lacrimi ascunse accept să primesc,

Căci făr-a Ta voie nimic nu se face.

Îndură-te, Doamne, scurtează calvarul!

În stea de lumină tu mă preface!

 


14.În colivie

Autor: Liliana Paşcanu

 

Furca timpului mă toarce,

În fir simplu mă transformă

Şi mă ţese cu răbdare,

Respectând un stil şi-o normă.

 

Frumuseţea mi-a fost dată

Să-mi deschidă drum uşor,

Însă prinsă-n colivie

N-am putut ca să mai zbor.

 

Aripile nu m-ajută,

Cântecul pierdut îmi este.

Din tăcerea închisorii

Îmi citesc trista poveste.

 

Spre seninul cerului

Tot privesc hipnotizată.

Ochii mei îmi oglindesc

Libertatea de-altădată.

 

Furca vieţii-mi împleteşte

Pe la tâmple fire albe.

Sper să zbor spre nemurire

Îmbrăcată-n haine dalbe.

 


15.Voi trece hotarul

Autor: Liliana Paşcanu

 

Înot disperată-n oceanul de lacrimi,

Pierdută şi fără speranţa salvării.

Şi simt cum de inimă sunt trasă în jos

În  lanţul legat de piatra durerii.

 

Spre cine să strig să mă scoată la mal?

În hău mă afund şi nimeni nu ştie.

Furtuna şi norii din sufletul meu

M-ajută să uit că încă sunt vie.

 

Am totul în faţă şi totuşi nimic.

Amarul pelin îmi îneacă avutul.

Pustiul din mine mă-mbracă deplin

Şi îi aştept resemnată sărutul.

 

Curând voi scăpa de arsura din piept

Şi-mi voi aminti că odată zburam.

Din visele vechi voi culege aripi

Cu care, fecioară fiind, mă-nălţam.

 

Curând voi trece hotarul durerii.

Prinţesă frumoasă printre stele voi fi.

Voi rătăci către tronul pe care

În eternitate, singură, voi adormi.

 


16.Resemnată

Autor: Liliana Paşcanu

 

Aştept ca timpul să treacă de mine,

Şi noaptea să-mi stingă lumina,

Iar liniştea să nu-mi mai vorbească.

Pe scenă aştept să îmi cadă cortina.

 

N-am gânduri, nici glas, nici voinţă,

Trăiesc prin aceste finale cuvinte.

Din inerţie respir, dar n-ajunge

Să mă împingă pe drum înainte.

 

Sunt agăţată de viaţă de-un fir

Pe care n-am dreptul şi nu vreau să-l rup.

Grea mi-e povara şi nu ştiu ieşirea

Din lume să ies ca albina din stup.

 

În jur simt văzduhul şi-un vuiet absurd.

Îi simt cum încearcă să tragă de mine

La mal să mă scoată, salvându-mă iar.

Dar eu mă înec resemnată-n suspine.

 


17.Trecutul şi Prezentul

Autor: Liliana Paşcanu


O stranie lumină mă-nconjoară

Un zgomot surd planează pe pământ.

Ce timp îmi spune azi povestea

Trecutelor dureri? Şi-n ce cuvânt?

 

E versul trist în lacrimi înecat?

E resemnarea stinsă, neştiută?

Este stindardul vrednicei revolte

Din neputinţa mea şi-a lor născută?

 

E strigătul cumplit de disperare?

E acceptare simplă şi cuminte?

Cu ce cuvinte să-mi justific existenţa

Când iar încerc să îmi aduc aminte?

 

Trecutul meu vorbeşte pentru mine,

Dar nu mai este nimeni să-l asculte.

Cuvântul lui e îmbrăcat în haina

Regretelor, suspinelor prea multe.

 

Doar el, trecutul, îşi exprimă slova.

Prezentul doar priveşte spectator

Fără să ştie cât de multe pierde.

Dar ce contează?  E nemuritor!

 

Prezentul veşnic va privi în toate:

În urmă sau ‘nainte, ochi iscoditor.

Şi nu va şti că astfel se transformă

În timp trecut sau... poate-n viitor.

 


18.Eu plâng

Autor: Liliana Paşcanu

 

Eu plâng. Şi inima îmi plânge.

Şi viaţa-ntreagă-mi curge în suspine.

Tu mă priveşti pierdut, ca un străin,

Cu sufletul de piatră rece-n tine.

 

Eu plâng pierdută şi nemângâiată

Şi-adânc mă răscoleşte dorul mut.

Tu mergi ‘nainte cu încrâncenare,

Iar paşii tăi mă uită în trecut.

 

Eu plâng, căci doar atât mi-a mai rămas.

Cărarea mea cu lacrimi mi-e pavată!

Şi aş vrea să-mi fii alături, dar nu-mi eşti.

Pe braţul tău aş plânge consolată.

 

Doar plâng, deşi aş vrea să mă opresc

Şi-aş vrea să-ţi iert tăcerea vinovată

Ce-ascunde-n ea aceeaşi suferinţă

De care mă simt zilnic devorată.

 

Ghicesc în fuga ta aceeaşi neputinţă

De prizonier pe veci al aceluiaşi destin.

Ştiu că purtăm acelaşi oftat fără cuvinte,

Căci din aceeaşi cupă noi am băut pelin.

 

Se sparge viaţa noastră în tăcere…

Din cioburi o vei căuta s-o strângi

Când, singur, disperat, te vei întoarce

În timpu-n care trebuia şi tu să plângi.

 


19.Eliberată de trecut

Autor: Liliana Paşcanu

 

O mie de gânduri mă-ntâmpină-n zori

Şi toate încep să-şi descarce în mine

Bagajul cu vise, cu temeri, cu dor,

Confuze dorinţe, în suflet ciorchine.

 

Lumina îmi umple privirea şi viaţa

În timp ce-mi trimit rugăciunea spre Tine!

Îmi satur fiinţa cu apa sfinţită

Şi, sub semnul crucii, speranţa revine.

 

Aşa, renăscută din noaptea adâncă,

În mijlocul lumii mă-ntorc optimistă.

Încrederea-mi este toiagul de sprijin

Şi-aştept provocări să le-nfrunt realistă.

 

De mâinile Tale mă las susţinută.

În inima mea ai venit să m-ajuţi.

Smerită-mi duc paşii spre fricile mele

Cu care e timpul să mă confrunţi.

 

Îmi iese pe rând, câte una, ‘nainte,

Să-mi vindece rănile însângerate,

Să-mi redescopăr uitate probleme

Lăsate în urmă, nerezolvate.

 

Sunt toate din mine şi-acum retrăiesc

Secvenţe din viaţă pierdute pe drum.

Le-adun şi le ard cu tămâie de cedru

Şi picur parfumul de mir peste scrum.

 

Balastul de grele poveri din trecut

S-a stins pentru veci, remuşcări potolind.

Voioasă mi-e inima eliberată!

În braţele Tale vin, Doamne, iubind!

 


20.Floare de Crin

Autor: Liliana Paşcanu

 

Sunt Floare de Crin înflorit pe-nserat,

Spre stele-mi ridic parfumate petale,

Iar visele mele se pierd neştiute

Spre nepătrunse ceruri astrale.

 

Frumoasă mă văd în ciorchine de cupe

Când zi după zi în alt crin înfloresc,

Dar timpul mă doare când trece de mine

Şi-n cioburi de suflet de crin m-ofilesc.

 

O floare de mac de-aş fi fost în câmpie,

O viaţă de-o zi aş fi fost fericită,

N-aş mai privi din boboc nou de floare

Tinereţea din cupă de crin ofilită.

 

Pierdut mi-e parfumul din florile plânse

Ca anii ascunşi în petale uscate.

Speranţe de fată frumoasă-nflorită

S-au stins peste timp, abandonate.

 

Alte speranţe născute din vremuri

Au înflorit, amăgindu-mi sfârşitul,

Dar lacrimi ascunse-n parfumul sublim

Îmi cheamă-n suspine, târziu, asfinţitul.

 

Mai pot să renasc într-o ultimă floare,

În albe petale din nou să zâmbesc,

Înmiresmată iubire să-mi urce în ceruri

Şi-apoi printre stele să strălucesc.

 


21.Renasc din cenuşă          

Autor: Liliana Paşcanu

 

Renasc din cenuşă în aripi,

Tăciunii s-au stins liniştit.

În trupul cel nou, de Lumină,

Ridic rugăciuni spre zenit.

 

Suavă plutire mi-e firea

Uitând frămâtări din trecut,

Scânteie de suflet se-nalţă

Spre-al stelelor dulce sărut.

 

Doar dorul de Tine mă ştie,

Cu el m-am salvat din infern,

Prin el am ales, renăscută,

Să-mbrac fericirea, etern.

 


22.Moara timpului

Autor: Liliana Paşcanu

 

A timpului moară mă macină fin,

Celulele trupului meu se desfac

În fire de praf solitare ce ştiu

Să-şi crească tulpina din nou pe arac.

 

Şi-mi zboară în zare făina de trup,

Seminţe de viaţă purtând către mâine

Puterea de-a-şi creşte din nou rădăcini

Şi înţelepciunea de-a se face pâine.

 

Când pâinile mele vor fi împărţite

Ca hrană de dor pe întregul pământ

În sufletul meu voi arde ofrandă

Ca-n rugul aprins de pe Muntele Sfânt.

 

Lumina  celestă - căldura din Rai,

Va coace în inima lumii Iubirea.

În trupuri mereu măcinate de timp

Prin suflete toţi ne vom şti nemurirea.

 


23.Nostalgii de toamnă

Autor: Liliana Paşcanu

 

Prin norii vineţi toamna îmi trimite

Sărate lacrimi clipocind în lacuri

Şi-n dans de frunze, pe aripi de vânturi,

Tristeţea se aşează prin iatacuri.

 

Îmi flutură în inimă şi-n ramuri

Acorduri lungi în plâns de vijelie.

Apuse sunt visările din vară -

Le-am adunat pe toate-ntr-o cutie.

 

Sub pelerina ploii reci de toamnă

Amare nostalgii mă răscolesc.

Din amintiri şi lacrimi adunate

Regretele din nou mă năpădesc.

 


24.Nevoia de suferinţă

Autor: Liliana Paşcanu

 

Am tot avut nevoie de tristeţe

Şi-n lacrimi am primit-o peste ani

Să-mi spele gânduri rele şi absurde

Şi zâmbetele cumpărate-n bani.

 

Şi de durere am simţit nevoia

Să-mi taie-n două inima în loc,

Să-mi cureţe dorinţe de mărire,

Să-mi smulgă reuşita din noroc.

 

Şi umilinţă am cerut în viaţă

uit mândria cea înşelătoare,

Să simt în dinţi ţărâna din cădere,

Trufia în pământ să mi-o coboare.

 

Şi ură am simţit venind spre mine

Să-nvăţ iubirea mea s-o dăruiesc,

Cu ea să-mi vindec rănile, uimită,

S-o recunosc ca Har dumnezeiesc.

 

Şi necredinţa am simţit-o-n suflet

Ca să mă-ntorc apoi spre Dumnezeu,

Să-L recunosc şi să-I trăiesc prezenţa

Din mine-ntâi şi-apoi din jurul meu.

 


25.Pasul către mâine

Autor: Liliana Paşcanu

 

Confuz mi-e pasul către mâine,

Deşi văd dincolo de pas.

ŞTIU destinaţia finală,

Dar pân-acolo?.... ce-a rămas?

 

Ce flori, pe cale, voi culege

Şi-n ce parfum voi adormi?

E Genţiana cea visată

Salvarea? Ea va înflori?

 

Ce neştiute suferinţe

Mă vor soma să le primesc

În schimbul clipelor frumoase

Ce-n vis deja mi le trăiesc?

 

Ce vămi voi trece fericită?

Şi care vor dori pe loc

Să mă oprească şi să-mi ceară

Tribut pe clipa de noroc?

 

Mi-ajunge timpul plin de lacrimi!

Deşi... pe-acestea le-am cerut

Să mă înveţe cum, spre mâine,

Să vin cuminte din trecut.

 

Respir adânc şi merg ’nainte

Şi rog întregul Univers:

Să nu mai sufăr niciodată

Acolo unde am de mers!

 

Iar paşii ce va fi să-i fac

Cărarea dreaptă să o ţie,

Iar cei ce-n drum m-or însoţi -

Toţi - fericiţi şi ei să fie!

 

Nu vreau un schimb de suferinţă

Cu fericirea cuiva!

Ci armonia absolută

În viaţa tuturor şi-a mea.

 

Cu freamăt viu îmi chem Lumina!

Cu inima o simt plutind

În jurul meu şi pe cărarea

Pe care-nvăţ să merg...  iubind!

 


26.Lecţia pasului înapoi

Autor: Liliana Paşcanu

 

Merg înainte, nu mă las!

Chiar dacă drumul e greoi,

Chiar dacă după zece paşi

Cad unsprezece înapoi!

 

Învăţ să fiu aşa cum sunt,

Iar „pasul înapoi” acum

Mă-nvaţă lecţia răbdării

Şi-a-nţelepciunii unui drum.

 

În ritmul noului respir

Îmi recâştig pierdutul pas.

Acum pornesc alt început,

De-acolo de unde-am rămas!

 


27.Cărări de ape

Autor: Liliana Paşcanu

 

Sunt picătură din Lumină!

Pornesc zâmbind către pământ

Înfăşurată-n curcubeul

Ce-mi este cel dintâi Cuvânt.

 

În braţe verzi de brad, pe creste,

Ca strop de rouă mă opresc.

Privesc cu nostalgie Cerul

Pe care azi îl părăsesc.

 

Apoi, chemarea din izvoare

Mă-mbracă-n alte haine noi:

Când fir de apă, lin, cuminte,

Când răscolire de noroi.

 

Încep să-mi construiesc cărarea

Pe care vreau frumos să cresc.

Vâltoarea mi-o aşez în matcă

Şi spre câmpie mă pornesc.

 

Aici, în soarele amiezei,

În vad de râu primesc chemare

Ca să hrănesc grădini frumoase

În drumul meu către vărsare.

 

Curând un fluviu voi ajunge

Şi-n mare mă voi arunca,

Dintr-un pocal de apa dulce

Sărate valuri voi gusta!

 

Şi, regăsind nemărginirea

În Cerul de deasupra mea,

Îmi voi aprinde din adâncuri

Lumina ce am fost cândva!

 


28.Sămânţa vieţii

Autor: Liliana Paşcanu

 

Chiar dacă pomii-s desfrunziţi

Ei se îmbracă în Lumină,

Prin crengi culeg puterea Ei

Şi-o duc frumos spre rădăcină.

 

Acolo, în pământul reavăn,

Minunea apei îi hrăneşte,

Iar sufletul pământului

De deznădejde-i ocroteşte.

 

Când iarna se va instala

Şi-omătul alb îi va cerni,

Copacii, îmbrăcaţi în vise

De primăvară, vor dormi.

 

Şi chiar de crivăţul va bate

Prin negre braţe, amorţite,

Căldura pomilor va fi

În miez de trunchiuri adormite.

 

Şi chiar de omul îngheţat

Îi va tăia, pe foc să-i pună,

Căldura lor va dăinui

În bobul de sămânţă bună.

 

Şi, când veni-va primăvara,

Trezită-n mijloc de zăvoi,

Sămânţa îşi va spune lumii

Istoria, prin frunze noi!

 

Bătrânii care-o plămădiră

Vor fi prin preajmă, protectori,

În aerul din jur, în soare,

Să-i lumineze primii zori!

 

Prin tinereţea ei va duce

Povestea vieţii mai departe.

Un alt copac... altă sămânţă...

Un alt pământ... o altă moarte...

 


29.Dincolo de ziduri

Autor: Liliana Paşcanu

 

Nu ştiu cum să încep povestea

Şi nu mai ştiu pe unde merg.

Îmi este-acum prea grea povara

Prin lumea-n care azi alerg.

 

Am obosit ducând cu mine

Îndatoriri din vremea când

Porneam cărarea după Cartea

Ce începea cu un Cuvânt.

 

Atunci mi-am acceptat destinul,

Iar timpul multe m-a-nvăţat.

Poate-am iertat acele clipe

Ce m-au durut, dar n-am uitat.

 

Iar din buchetul de iluzii

Cu care am pornit la drum

Doar lăcrămioarele fragile

Mi-au rezistat până acum.

 

Din picătura lor de rouă

Cu gust sărat sau amărui

Cetate mi-am zidit, iar poarta

N-am mai deschis-o nimănui.

 

Acum mă uit către fereastră

Şi vreau lumină să primesc,

Iar zidurile ferecate

Încep pe rând să le zdrobesc.

 


30.Respir din nou

Autor: Liliana Paşcanu

 

Mă pierd, mă risipesc tăcută.

Nisipul mi-e de vânt luat.

Mă uit cum timpul îmi răstoarnă

Credinţele ce m-au creat.

 

Mă caut în genunchi, în lacrimi,

Şi fir cu fir m-adun din nou

Din grote reci, întunecate

Şi din al soarelui halou.

 

Fac lut din nou, de întrupare,

Dar forma mi-e doar chip frumos.

Ceva lipseşte din păpuşa

Ce-am recules-o de pe jos.

 

Un înger blând de sus trimite

Lumină albă peste ea,

Iar când veşmântul o cuprinde

Pe cer se-aprinde-o nouă stea.

 

Privesc lucrarea şi minunea

Şi văd prin ochi de lut aprins.

Simt cum încet primesc în mine

Fluxul divin... vârtej încins.

 

Iar când pocalul plin ajunge

Aud o şoaptă din văzduh:

„Nu te opri... Te rog, respiră!...

Acum eşti OM nu mai eşti duh!

 

Te-ai vrut aici printre nisipuri,

Iar eu SĂ FII te-am ajutat.

Ţi-am pus în cuget nemurirea

De care-atunci te-ai lepădat.

 

În inimă ţi-am scris cuvinte,

Iar focul lor te va trezi!

Le vei simţi vibrând în tine,

Când în Iubire vei trăi!”

 


31.Lumina Ta

Autor: Liliana Paşcanu

 

Te-ntâmpin iar, Copile, cu uimire

Simţind iubirea-n care Tu te naşti -

O lume-ntreagă Te aşteaptă-n inimi

Să le-aminteşti că n-ai murit de Paşti.

 

Primesc şi eu, privindu-Te în iesle,

Smerenia pierdută în cuvânt.

Renasc şi eu acum, cu tine-odată!

Prezenţa Ta mă-nvie din mormânt!

 

De mii de ani Te răstignesc pe cruce,

Dar Tu mă ierţi  - acum la fel ca ieri.

Când neputinţa mi-a fost grea povară

Tu mi-ai trimis din ceruri mângâieri.

 

Şi ai oprit chiar timpul pentru mine

Ca să-mi reaminteşti că Tu exişti.

Din steaua ce-mi arată iar minunea

Culeg un zâmbet pentru ochii trişti.

 

Copile drag, Hristos fără de moarte,

Te întrupezi în raze de iubire!

Oare încape-n inimile noastre

Lumina Ta şi-atâta fericire?

 


32.Un rol secundar

Autor: Liliana Paşcanu

 

Mi-am învăţat atât de bine rolul

Încât mă uit pe mine uneori.

Zâmbesc, deşi tot sufletul îmi plânge.

Aştept, deşi el îmi şopteşte: ...zbori!...

 

Am construit o aparenţă care

În sânge rădăcinile şi-a prins.

În carnavalul vieţii mele Masca

Îşi joacă rolul care m-a cuprins.

 

Ştiu replici mari, ce îţi trezesc pe faţă

Aplauze şi strigăte-n urale,

Dar mă trezesc că-n filmul vieţii mele

Doar alţii-mi joacă rolurile principale.

 


33.De iluzii vreau să mă dezleg

Autor: Liliana Paşcanu

 

În jurul meu lumina iar vibrează

Şi iar primesc cuvântul de la Tine.

E-al Tău răspuns? Sau îmi aştept, de fapt,

Răspunsuri născocite chiar de mine?

 

Oare-mi culeg chiar propriile vorbe

Ce mi le-am pregătit pentru Acum

Din vremea când ştiam că doar acestea

Vor ridica perdeaua mea de fum?

 

Oare ştiam că nimeni nu-mi va spune

Spre ce prăpăstii mă voi îndrepta

Şi mi-am trimis din timpuri neştiute

Tot ce descopăr azi în preajma mea?

 

Oricum ar fi, în mine e puterea,

Dar numai Tu m-ajuţi să mi-o-nţeleg.

Şi-mi amintesc treptat, prin noi cuvinte,

Că de iluzii vreau să mă dezleg.

 


34.Vise albe de crin

Autor: Liliana Paşcanu

 

Se aşterne iarna peste clipa asta,

Ninsoarea coboară frumos, liniştit,

Din ceruri adie cântări de colinde,

Prin gene o lacrimă iar mi-a-nflorit.

 

E stropul de rouă din albe petale

Ce-l scutur din trupul de floare de crin,

În el văd oglinda ce-mi ştie parfumul

Frumoaselor cupe. Privesc şi suspin.

 

E iarnă şi-ngheaţă pe pleoape un fulg

Născut din albastre, tăcute stamine.

Şi-mi ninge polenul în albul decor

Ca norii ce plâng în acorduri cu mine.

 

În glastră, la geam, îmi ascult melodia

Din iarna ce-mi intră prin frunze în piept

Şi-atinge tărâmul din ultima floare

Pe care, demult, să-nfloreasc-o aştept.

 

Tabloul pustiu, pictat peste parcuri,

Mă cheamă să calc prin omăt neatins.

Aş sparge fereastra şi mi-aş face aripi

Să m-arunc în gerul care m-a cuprins.

 

Visele de iarnă ard în sobe calde

Ridicând spre ceruri fuioare de fum.

Doar visele mele, evadate-n crivăţ,

Cad - petale albe, îngheţate-n drum.

 


35.Zidită în cuvânt

Autor: Liliana Paşcanu

 

Am primit din ceruri versul ca ursită,

Şi-l zidesc în mine, şi-mi ridic castel

Pe-o colină mândră, de-ape-nconjurată,

Turn de apărare fără pod spre el.

 

Poarta n-are lacăt , nu-i bătută-n cuie,

Singura fereastră este spre apus,

Scara în spirală duce spre odaia

Unde zace-n lanţuri sufletul supus.

 

N-am străjeri la uşă în armuri de luptă,

Nu am la fereastră gratii de oţel.

Lanţul ce mi-l ţine este doar cuvântul

Scris de ursitoare numai pentru el.

 

N-are cum să urce-n stelele în care

Timpul se dilată spre-a te întâlni.

Nu-ndrăzneşte pasul dincolo de clipă,

Doar aici e spaţiul în care va fi.

 

Sunt prezentă-n versul care îţi vorbeşte

În această clipă. Mâine nu vom şti

Dacă zidu-n care eu sunt prizonieră

Tot aici, ca astăzi, îl vei mai găsi.

 


36.Prizoniera mea, tristeţea

Autor: Liliana Paşcanu

 

Azi m-am rugat la ceruri să m-ajute

Să scot din mine toată frumuseţea

Pierdutelor cuvinte din adâncuri

În care prizonieră mi-e tristeţea.

 

Să fac din ele foc, vâlvoi să ardă,

Să mistuie suspine neoprite,

Iar prin destinul pârjolit în slove

Să uit de ursitoare despletite.

 

Să fac potop din ele, să-mi cuprindă,

Cu fiecare val, sărate lacrimi,

Să îmi scufunde timpurile-n care

Îmi înfloreau în suflet numai patimi.

 

Să le îngrop în ţarina pustie,

Definitiv deşert să le-nconjoare,

Să nu mai ispitească nici un suflet

Spre adâncimea lor amăgitoare.

 

Iar, la final, ceva de va rămâne

Nerisipit, îmi voi trimite vântul

Să spulbere din colţuri prăfuite

Nălucile ce mi-au păzit mormântul.

 

Şi, astfel, voi pătrunde prima oară

În carcera cea rece şi tăcută

Zâmbind timid la primele cuvinte

Ce-mi vor şopti iubirea renăscută.

 


37.Azi mă detaşez

Autor: Liliana Paşcanu

 

Am oftat destul. Ajunge! Nu mai vreau tristeţi să ştiu,

Vreau să trec peste trecutul care  încă mă mai doare.

Nu mai vreau o prizonieră-a amintirilor să fiu,

Vreau să fac din clipa asta un prilej de încântare.

 

Azi mă detaşez de vorbe, de imagini şi de vise,

De aripile cu care nu mai pot acum să zbor.

Voi uita acele gânduri care înca nu sunt scrise

Şi-am să văd dacă de mâine îmi va fi mult mai uşor.

 


38.Îmi iert...

Autor: Liliana Paşcanu

 

Îmi iert acum tot ce nu mi-am iertat,

Tot ce trecutul încă-mi aminteşte,

Tot ce orgoliul m-a-nvăţat să fac

Pe vremea când credeam în el orbeşte.

 

Îmi iert toţi paşii care m-au purtat

În întuneric şi-n nefericire.

Îmi iert tăcerea-n care-am suferit,

Din care mi-am făcut mereu zidire.

 

Îmi iert cuvintele care-au durut

Şi lacrimile toate din privire.

Din cele câte le-am trăit în trup

Îmi iert acum tot ce n-a fost iubire.

 

Îmi iert povara încărcată azi

Cu toate ne’mplinitele dorinţe,

Îmi iert alegerile care mi-au vorbit

Despre atât de multe neputinţe.

 

Îmi iert tot timpul plin de aşteptări,

Când nu ştiam de Clipa de Acum,

Când nu ştiam că doar Prezentul este

Momentul ce-l trăiam, de fapt, pe drum.

 

Îmi iert şi gratiile dincolo de care

M-am avântat şi-am prins curaj să zbor

Printr-o fereastră, astăzi larg deschisă,

După ce-am spart, iubind, al ei zăvor.

 

Mă iert aşa cum pot, doar prin Cuvânt,

Iar Sfâtul Duh cu Harul Său m-alină!

Salvarea însă vine prin Iubire!

Ea mă înalţă astăzi în Lumină !

 


39.De vorbă cu Oglinda

Autor: Liliana Paşcanu

 

Astăzi, dis-de-dimineaţă, m-am trezit cu o-ntrebare:

Cine sunt, care mi-e umbra, ce făpturi mă definesc?

Cine ştie să-mi răspundă? O oglindă poate oare?

Sper că ea va şti să-mi spună. Azi cu ea am să vorbesc.

 

Am privit-o de departe şi  puţin ne’ncrezătoare.

Şi-am văzut doi ochi albaştri ce păreau a mă iubi.

“Hai, citeşte-n ei – se-aude – care-i adevărul oare?

Numai tu îţi vei răspunde dacă sinceră vei fi.”

 

Şi, privind în ei, atentă, am văzut o transformare:

Trup de şarpe stând la pândă, pregătind al meu venin,

Clopoţei ce spun minciuna, farmec fără de scăpare,

Să mă ţină-n loc vrăjită şi prin ei să mă înclin.

 

Muşcătura mă transformă şi-altă umbră mă cuprinde.

Ochi adânci, frumoşi şi ageri de jaguar mă încolţesc.

Vânătoarea de iluzii în privire mi se-aprinde

Şi-mi dezvăluie felina-n care-acum sălăşluiesc.

 

Dar oglinda nu mă lasă în această întrupare.

Genele-mi vibrează iute, ca aripile în zbor,

O minusculă făptură vrea din mine sus să zboare…

Vis de colibri mă-nalţă tot mai sus… tot mai uşor…

 

Oare ce oglindă-i asta? Sigur nu e fermecată?

Oare-mi spune adevărul? Să o cred sau să o sparg?

Ce-mi arată ea o clipă? Sunt în ceruri înălţată?

Ce aripi îmi duc privirea către zborul mult mai larg?

 

Sunt eu vultur? Hei, oglindă, cine-n locul meu priveşte?

Mult prea sus mă duci cu gândul! Lasă-mă să fiu acum

Floarea albă, parfumată, ce în inimi înfloreşte,

Ce încântă, din grădină, ochii celor de pe drum.

 

Vreau ca albele-mi petale în aripi să strălucească,

Iar parfumul meu de floare să se-nalţe către cer.

Vreau să fiu Iubirea care tuturor să le-amintească

De Lumina lor din suflet, nu de trupul efemer.

 


40.Buna Vestire

Autor: Liliana Paşcanu

 

Sunt Floare de Crin înflorit pe-nserat.

Spre Soare-mi ridic parfumate petale!

Le-nalţ către Ceruri, aripi să-mi desfac,

Din noapte să zbor spre Luminile Sale.

 

EL ştie ce vreau şi-mi trimite în jur

Iubirea din alte aripi luminoase.

Prin îngerii Săi îmi trezeşte acum

Speranţe în albe petale frumoase.

 

Prin florile mele de Crin înflorit

Polenul Iubirii din rouă răsare.

Comoară de Bună Vestire-am primit

Şi-o-mprăştii grăbită din floare în floare!

 

Şi zbor fericită, zâmbind tuturor!

În inima mea a sosit primăvara!

Zăpezile albe de ieri se topesc,

Culori din Iubire se-aprind până seara!

 

Am soare în suflet! Am dor necuprins!

Şi, iată, Lumina se face aripă!

Vestesc tuturor că bobocii de crin

Nesfârşit înfloresc, Iubirii risipă!

 


41.Caut Lumina

Autor: Liliana Paşcanu

 

Caut Lumina printre stele, când noaptea rece mă-nconjoară,

Caut căldura-aceea blândă din ochi de soare-n asfinţit,

În sufletul ce-mi iese-n cale, mereu, în fiecare seară,

Când, prin cuvântul meu, mă vede doar crin frumos şi înflorit.

 

Caut Lumina în răspunsul ce se întoarce către mine,

În zâmbet drag de-ntâmpinare, în gânduri ce rostesc frumos,

O caut în ecoul care, din depărtări, în valuri vine,

În drumul său pe care curge curat, senin şi luminos.

 

O caut şi adânc, în mine, şi-aprind adesea lumânarea

Când simt că noaptea-mi ţine calea, iar paşii mei se pierd în ea.

Mă ustură în suflet focul ce-mi aminteşte iar cărarea

Şi îmi întoarce spre Lumină petalele din floarea mea.

 

Din ea primesc licoare sfântă ce mă înalţă către soare

Şi-n ochii parfumaţi, albaştri, boboci de crin îmi înfloresc.

Ei spun povestea mai departe, mi-o cântă floare după floare:

Grădinii îi devin Lumină! Prin raze albe o vestesc!

 


42.Sunt Eu în mii de cioburi

Autor: Liliana Paşcanu

 

„Ceea ce azi contează cu-adevărat, ştiu bine,

Nu sunt acele lucruri ce viaţa mi le-aduce,

Ci sunt acelea care din mine primesc viaţă.”

Acesta mi-e stindardul ce pasul mi-l conduce.

 

Din toate câte-n cale mă-ntâmpină mereu

Primesc învăţătura şi mi-o asum cuminte.

Dar cele ce-mi dau aripi şi paşii mi-i înalţă

Sunt urmele prin care eu am călcat, fierbinte.

 

Prin focul meu lăuntric am ars ţărâna veche

Şi-am pus scânteie nouă la nouă lumânare.

Eu am ales schimbarea, eu mi-am dorit Lumina!

Din Mine mi-am dat viaţă-n această întrupare!

 

Privesc atentă paşii prin picurii de ceară:

Pulsează toţi odată, prezenţa lor se vede!

Sunt Eu în mii de urme, păpuşă fragmentată,

Rămasă-n fiecare mai mult decât aş crede.

 

Azi mă adun din cioburi şi mă iubesc în toate

Căci le-am creat să-mi fie oglindă în Prezent.

Din Mine le-am dat viaţă şi-acum le chem în mine,

Întregul să-mi devină, prin ele, conştient.

 


43.Nimic nu mai doare...

Autor: Liliana Paşcanu

 

Singurătăţile mele dor cumplit doar dacă le resping.

N-o să mă mai opun îmbrăţişării.

Iată, sunt a lor.

Sunt eu în ele, sunt ele în mine.

în palmele mele căuş se strâng secundele lor.

Paşii mei adună în ei liniştea timpului.

Ochii mei primesc în albastrul lor şoaptele cerului.

Sunt eu în toate cum toate-s în mine.

 

Ce aripi calde mă cuprind!

Nimic nu mai doare…

Nimic…

 


44.Trezeşte-mă, Doamne!

Autor: Liliana Paşcanu

 

Atâtea lacrimi, Doamne! Pentru ce? Şi până când? Opreşte-le acum!

În locul lor vreau zâmbetul de floare, parfum de crin să-mi dăruiesc pe drum,

Petale albe de lumină sfântă să îmi deschizi în ochii mei frumoşi,

Oglindă vie să-Ţi devin în lume, să-mi uit în urmă paşii dureroşi.

 

Atâta dor de Tine-am adunat! Te-am căutat în fiecare om!

În fiecare frunză zgribulită, în rădăcina fiecărui pom,

În fiecare cuib ascuns de lume, în ape-adânci, în peşteri, în pământ!

Numai în mine n-am ştiut să caut, deşi-mi erai, în inimă, Cuvânt.

 

Chiar şi acum, când ştiu că-mi eşti aici, nu mi-e de-ajuns! Căci nu vreau doar să ştiu!

În trupul meu trezeşte-mă şi-arată-mi cum să îţi simt prezenţa, cum să fiu!

Prin Tine vreau să uit de suferinţa din lumea-n care Tu m-ai întrupat

Ca să trăiesc Sublima Ta Iubire cum, niciodată, încă, n-am visat.

 


45.Răstignirea şi învierea

Autor: Liliana Paşcanu

 

Ieri am fugit rănită şi m-am ascuns în mine

Şi-am plâns acolo toată însingurarea mea.

Mi-am ridicat privirea în ceruri, către Tine,

Iar mâna-n rugăciune iertare îţi cerea.

 

M-am reîntors la Tine cu inima în lacrimi

Ca un copil pe care străinii l-au certat.

În braţe ia-mă, Tată, goleşte-mă de patimi,

Salvează-mă de clipa în care Te-am uitat.

 

Prin Fiul Tău trimite-mi din ceruri izbăvirea

Chiar dacă ştii că-n mine mereu L-am răstignit.

Sunt Crucea Lui, Părinte, iar El îmi e Iubirea

Pe care iar o caut cu sufletul smerit.

 

Cununa Lui, pe frunte, din spini îmi sângerează,

Iar biciul şi în mine loveşte nemilos.

Îndură-Te, Tu, Doamne, nu-L vezi cum lăcrimează?

E prea amar paharul... e mult prea dureros...

 

Am aruncat în mine cu-o piatră vinovată,

M-am ţintuit pe cruce şi-acolo am murit.

Îmi ung acuma trupul în smirnă parfumată

Şi-l las trei zile-n grotă, de-un ţol acoperit.

 

Când Fiul Tău, în ceruri, va fi luat de Tine

Voi răsturna capacul din cripta-n care stau.

Voi tămâia în juru-mi cu fumul din răşine

Şi-n trup, nouă Lumină, din Tine o să-mi iau!

 


46.Mireasa Cerului

Autor: Liliana Paşcanu

 

Aş vrea să fiu Floarea de Crin care cântă

În zorii de ziuă, spre Soare dansând,

Să-mi fac din petale o rochie sfântă

De albă de mireasă, aievea visând.

Aş vrea să-I fiu albă, plăcută mireasmă,

Altarul să-mi plângă de dor răscolit,

Prin genele-albastre din catapeteasmă

Să-L văd cum m-aşteaptă Acela dorit.

 

Aş vrea să fiu Floarea de Crin care ştie

Că toată durerea în veci s-a sfârşit,

Că trupul Luminii de-acum o să-mi fie

Alături de sufletul meu înflorit.

Aş vrea să-I fiu pas peste albe covoare,

Gustând din corolă parfumul de mir,

Curată minune să-I fiu la picioare,

Boboci nesfârşiţi de Iubire pe-un fir.

 

Aş vrea să-I fiu Floare de Crin la icoana

La care mă-nchin dimineaţa, în zori.

Nectarul din mine să-I fie pomana

La nunta-I finală cu albele-mi flori.

Pe frunte aş vrea o cunună de stele,

Şi-n poală de rochie a Lunii sclipiri

În piept numai raze de Soare, fidele,

Să-mi fie eternele mele zidiri.

 

Aş vrea să fiu Floarea de Crin adorată

De Cel către care, smerită, păşesc,

Să-mi ierte polenul acela de fată

Pierdut printre genele care-L privesc.

Să-mi şteargă trecutul ce încă mă doare,

Nuntirea să-mi fie curatul Hotar,

Senină, deplină şi caldă uitare

Să-mi fie, prin voal de mireasă, un Dar.

 


47.Mi-e somn de veşnicie

Autor: Liliana Paşcanu

 

Mi-e somn, atât de somn de veşnicie! Mi-aş adormi trecutul în prezent,

Să nu-l mai simt în minte şi în suflet, să nu-mi mai fie-n lacrimi argument.

Mi-aş adormi pe-o margine de lume toţi paşii-n care-am presărat tăceri,

Abandonând în trupul care doarme regretele-adunate până ieri.

 

Aş adormi sub baldachin de stele, m-aş înveli cu galaxii fierbinţi,

Iar luna albă m-ar veghea şi-acolo, prin visele frumoase şi cuminţi.

În somnul meu aş vrea să fiu purtată pe-aripi de îngeri către Dumnezeu

Ca să-mi primesc cereasca mângâiere în infinitul sufletului meu.

 

Aş vrea să dorm în mijlocul Luminii, de întuneric să mă odihnesc,

Doar muzica divină să-mi îngâne plutirile  prin Edenul ceresc,

Prezenţa Lui să-mi fie nesfârşirea, să uit nisipul care sunt acum,

Să uit clepsidra-n care stau blocată, să fiu la capătul acestui drum.

 


48.Arată-mi, Doamne!...

Autor: Liliana Paşcanu

 

Ajută-mă, Doamne, să trec peste toate,

Ajută-mă azi, că de ieri am trecut,

Ajută-mă mâine să uit greutatea

Ce încă-mi apasă pe sufletul mut.

 

Oftez prea adânc şi prea tare mă doare!

Ajută-mă, Doamne! Vreau iar să zâmbesc!

Învaţă-mă paşii ce ies din furtună

Şi spune-mi întruna c-am să reuşesc!

 

Arată-mi că nu m-ai uitat înecată

În valuri de lacrimi ce vin ne’ncetat,

Arată-mi că timpul suspinelor mele

Curând îl voi şti doar trecut depărtat.

 

Ridică-mă-n braţe şi strânge-mă bine

Să simt că mă ţii lângă inima Ta,

Să nu mă mai tem de cărarea aceasta,

Să nu mă mai tem că, din nou, voi cădea.

 

Arată-mi un semn să îmi fie dovada

Că zorii de zi în curând se ivesc!

Mă simt rătăcită şi singură, Doamne!

Arată-mi, coşmarul, cum să mi-l sfârşesc!

 


49.Când eşti departe, Doamne....

Autor: Liliana Paşcanu

 

Când eşti departe toate se schimbă în iluzii

Şi nu mai ştiu pe unde să ies din labirint.

Oglinzile mi-arată aceleaşi vechi confuzii.

Pe unde eşti, Tu, Doamne? Întoarce-te-n Corint!

 

Te caut printre vetre stricate şi uitate,

De corinteni lăsate, pierdute printre stânci.

Găsesc fără izvoare fântânile... secate...

De soare doar privite-n pereţii lor adânci.

 

Când eşti departe toate mă înconjoară rece

Şi nu mai ştiu pe unde găsesc al Tău Cuvânt.

Deşertul mă cuprinde, iar oaza o să sece,

Pe unde eşti, Tu, Doamne? Hai, vino pe pământ!

 

Te caut printre rânduri aflate-ntr-o scrisoare

De Sfântul Pavel prinsă în Sfântul Pergament.

Din templul Afroditei, cea mai frumoasă floare,

Un alt răspuns mi-aduce uitarea în prezent.

 

Când eşti departe toate m-aruncă în fântână

Şi mă înec în lacrimi ce nu se mai opresc.

Întoarce-Te în mine! Zeiţa mi-e stăpână!

Alung-o, Doamne!  Vino! Pe Tine Te iubesc!

 


50.Dor de crizanteme

Autor: Liliana Paşcanu

 

Mi-ai adus aminte, toamnă minunată, de petale albe la icoane puse,

De parfum de rouă plânsă dimineaţa, de priviri de floare pe-nserat apuse.

Braţelor sfioase le-a fost dor de ele, dor de crizanteme mândre în grădină,

Dor de-nţelepciunea timpului în care mi-ascundeam în mine dorul de lumină.

 

Mi-ai adus aminte de-un trecut în care nu ştiam că-s vie şi că-n mine-s vise,

Nu-mi ştiam povestea vieţii pregatită, nici de-acele drumuri mie interzise.

M-ai dus în trecutul unde resemnarea îmi era cu lacrimi în destin înscrisă,

Unde n-aveam doruri şi nici îndrăzneala de-a-aştepta din stele dragostea promisă.

 

Mi-ai adus aminte că mi-am pus speranţa pentru fericire printre crizanteme,

Căci pe-atunci doar ele îmi stăteau alături şi-mi şopteau cuvinte pentru noi poeme.

Ele-au spart oglinda-aceea-n care noaptea mă găsea, spre ceruri, cerând îndurare

Şi au pus în mine o oglindă nouă să mă văd senină, albă, mândră floare.

 

Ele-au scos din mine toamna şi durerea şi-au sădit în suflet muguri de iubire,

Mi-au deschis petale fine de speranţe şi-au făcut din ele prima amintire.

Vise parfumate mi-au trimis în valuri, dăruindu-mi prima albă aripioară

Şi de-atunci ştiu bine cât de dor le este florilor de toamnă după primăvară.


51.Iubirea, de suflet Creator

Autor: Liliana Paşcanu

 

Când am venit pe lume am fost doar o lumină

Uimită de ulciorul în care mă-ntrupam.

În ochi aveam privire albastră şi senină

Ca Cerul meu din care în mine coboram.

Aveam o întrebare în trupul meu de fată

La care, într-o viaţă, urma să îmi răspund.

Copil am fost o clipă şi-apoi adult de-odată

Şi în uitarea nopţii am adormit profund.

 

M-am lepădat de aripi în fragedă pruncie

Când lumea asta strâmbă în fier m-a îmbrăcat.

Am renunţat la vise, poveştile o mie

Mi-au devenit iluzii şi le-am abandonat.

Credeam că fericirea în aur e-mbrăcată.

Aşa-mi spuneau cu toţii, aşa am învăţat.

Am căutat s-o aflu, dar calea-i minunată

S-a rătăcit de mine şi-n hău m-am afundat.

 

Acum, în depărtare, luceşte o scânteie,

Un far care-mi arată ieşirea din ocean.

Ea luminează astăzi copilul din femeie

Şi-ncearcă să-l salveze de dor şi de alean.

Lumina-aceea caldă îi spune iar povestea,

De visele pierdute îi aminteşte iar.

Din ape îl salveazăşi îi aduce vestea

Că aripi noi, frumoase, din suflet îi răsar.

 

Le simt cum cresc în mine şi-un strop de fericire

Îmi picură o clipă în inima din piept.

Din ea îmi iau puterea să ies din amăgire,

Să zbor din nou spre ceruri, ’napoi către Cel Drept.

Acum din nou răsună pierduta întrebare,

Dar ştiu deja răspunsul, în el mă înfăşor.

Toţi paşii mei din urmă m-au dus spre-a lui cărare:

Iubirea mi-e Lumina - de suflet Creator !

 


52.Eva, Femeia

Autor: Liliana Paşcanu

 

Păcat ancestral şi icoană-n perete.

Privesc lumea asta şi-n ea mă cufund.

O nasc din durere, o legăn în braţe,

O mint sau i-arăt adevărul profund.

Cu mine începe misterul trăirii

şi-n mine se pierde tărâmul de basm,

Deschid cu privirea cărări de iubire

şi-apoi mă închid într-un glob de marasm.

 

Blestem şi descântec din mine se-nalţă

şi-n şoaptele mele pun leac sau venin,

Urgiile lumii le-nfrunt ca o stâncă

şi-apoi mă deschid ca o floare de crin.

Sunt albă scânteie aprinsă în noapte

Ce-arată ieşirea din strâmt labirint

Sau uşa-ncuiată ce-ascunde hotarul

Eternelor vise-n luciri de argint.

 

Am chip angelin şi chemare suavă,

Dar jocul durerii mă duce-n infern,

Demonice gânduri se luptă în mine

şi-acolo le-nving cu instinctul matern.

Îţi sunt destinată să-ţi fiu jumătate,

Cum ţie ţi-e scris jumătate să-mi fii,

Războiul puterii prea multe milenii

Ne-a-mpins spre iluzia pe care o ştii.

 

Am fost în trecut doar o Evă frumoasă,

Menită să-i fiu lui Adam ca un dar,

Apoi am urcat în icoană, Fecioară,

S-aduc din Lumină Cerescul Lui Har.

Acum sunt Femeia cu toate în mine,

E tot universul în mine clădit,

Dar numai alături de tine, Bărbatul,

Mă simt doar IUBIRE în trup înflorit.

 


53.Promisiunea

Autor: Liliana Paşcanu

 

Dumnezeu

întâi de toate a creat Femeia!

şi i-a promis solemn că îi va da

Dupa dorinţa ei - Bărbat-minune!

Dar…  n-a ştiut că nu-l putea crea!

Când a-nţeles ce-aşteaptă să-i ofere

şi, disperat de neputinţa Sa,

I-a spus Femeii că-i va fi sortitul

în orice colţ unde-l va căuta.

şi i-a facut apoi rotund Pământul,

Lipsit de colţuri, simplu şi curat,

Crezând c-aşa, fără alternative,

Cadoul necreat va fi uitat.

Dar Forţele Divine din Femeie

I-au amintit că stă-n puterea ei

Să-şi manifeste forţa creatoare

Pornind forţa imaginatiei.

ştia deja că unic i-e Bărbatul

şi că-ntr-un unic colţ îl va găsi:

Un colţ discret, de care Creatorul

A şi uitat – în colţul inimii!!!

 


54.Pentru Ea

Autor: Liliana Paşcanu

 

Pentru Ea Dumnezeu a făcut universul!

Pentru Ea pe Adam L-a creat pe pământ!

Rostul lumii prin Ea se-mplineşte de veacuri,

Căci în Ea-l întrupează pe Om din Cuvânt.

 

Numai Ei i-a fost dată chemarea-n ispită,

Iar hotarul impus prima Ea l-a trecut.

Numai Ea l-a convins pe Bărbat să-ndrăznească

Să cunoască Lumina din Necunoscut.

 

Pentru Ea s-au deschis aripi albe, de înger

şi-Adevărul întreg prima Ea l-a ştiut,

Doar prin Ea a-nceput zborul lumii spre ceruri

şi-al iubirii ecou tot prin Ea a-nceput.

 


55.Perechea lui, Eva. Femeia

Autor: Liliana Paşcanu

 

Demult, demult, la început de lume,

Când Dumnezeu pe Om l-a desenat,

I-a dat din toate numai cele bune

Şi-apoi într-un Bărbat l-a întrupat.

Dar, din Singurătatea Lui Totală,

A resimţit singurătatea lui.

Şi-a început desen pe-o altă coală

Să-i faca o pereche Omului.

 

Din truda Lui nu reuşea, se pare,

Să creioneze un alt chip perfect

Şi, dintr-o coastă-aleasă la-ntâmplare

Din primul Om, a scris un alt proiect.

Creaţia Divină, minunată,

I-a fost de-atunci Bărbatului mereu

Pereche sfântă, veşnic căutată,

Final de drum ’nainte de-a fi Zeu.

 

I-a fost chemare dulce şi-mplinire,

I-a fost durere-n piept când i-a lipsit,

I-a fost cărare spre desăvârşire

Şi doar prin ea Lumina şi-a primit.

Au fost meniţi de Dumnezeu să fie

Doar împreună Unul neştirbit,

Prin ea, Femeia, el, Bărbatul, ştie

Că e întreg, iubit şi fericit!

 


56.De ce Eva?

Autor: Liliana Paşcanu

 

De ce-a fost nevoie să o ispitească pe Eva, frumoasa, un şarpe viclean?

De ce i-a-ntins mărul spunându-i să muşte? De planul acesta ştia doar Satan?

De ce l-a lăsat Dumnezeu în Grădina în care doar sfinţi si doar îngeri erau?

De ce nu i-au spus dinainte Femeii că măru-i destinul ce i-l pregăteau?

 

De ce nu i-au spus că urma să plătească această ispită cu lacrimi fierbinţi?

De ce au lăsat-o să creadă milenii că ea a greşit răspunzând la dorinţi?

De ce tocmai ei i-a fost dat să primească acel dar divin prin păcat omenesc?

De ce tocmai ea trebuia să-l convingă pe-Adam de comoara din mărul ceresc?

 

De ce-a alungat-o apoi fără milă când ea, inocentă, destin şi-a-mplinit?

De ce-a blestemat-o să simtă durerea prin pruncii ce-n trupu-i tot El i-a zidit?

De ce chiar şi-Adam a lovit-o adesea, pe ea răzbunându-şi plecarea din rai?

De ce–ntotdeauna, de-atunci până astăzi, de ea s-a ţinut agăţat ca un scai?

 

De ce numai ea a putut să-nţeleagă că totul a fost dinainte menit?

De ce a putut numai ea să-şi accepte povara cu care în lume-a venit?

De ce-a trebuit, mai presus decât toate, să-i ierte pe-acei ce-au rănit-o mereu?

De ce, chiar şi azi, dupa-atâta durere, ea-şi iarta Bărbatul şi pe Dumnezeu?

 

De ce ochii ei, minunat de albaştri, se-aprind de scântei când în ea se-oglindesc

Şi Omul şi Zeul ce-i sunt şi Pereche, şi Tată, şi Spirit, şi  Trup pământesc?

De ce-n pieptul ei amândoi îşi au locul şi-a ei fericire e-n braţele lor?

De ce, Eva dragă?  „- De ce? Sunt Femeie! Ei sunt Început şi Sfârşit. Eu sunt Zbor!”

 


57.Unul lângă altul

Autor: Liliana Paşcanu

 

Caut în oglindă timpul care trece...

Din albastre raze ochii mă privesc

Şi mă-ntreb, retoric, oare unde-s anii

Ce-au aprins lumina-n care azi trăiesc?

 

Am venit în lume în trup de femeie

Şi-am primit în taină privilegiul sfânt

De-a fi jumătatea care întregeşte

Omul fără-o coastă pe acest pământ.

 

Sufletele noastre au primit ispita

Şi-am muşcat din mărul ce ne-a osândit,

Însă împreună ne-am purtat în spate

Crucea şi destinul care ne-a unit.

 

I-am fost mângâiere dulce peste rană,

Dar şi-ncrâncenare plină de venin,

A gustat din mine miere şi dulceaţă

Dar şi picătura amară de pelin.

 

M-am născut Femeie şi-am făcut lucrarea

Pentru care-n lume Domnul m-a zidit,

Eu sunt focul Gheenei, dar tot eu şi Raiul

Pe pământul unde El ne-a izgonit.

 

Eu sunt decăderea, dar şi înălţarea

Şi am fost trimisă rost să împlinesc,

Să duc în ispită Omul fără-o coastă

Şi apoi spre ceruri veşnic să-l slăvesc.

 

Unul lângă altul am ştiut Grădina,

Unul lângă altul am fost în păcat,

Unul lângă altul am trăit iubirea,

Unul lângă altul astăzi ne-am salvat!

 


58.Al Evei destin

 Autor: Liliana Paşcanu

 

Te rog, spune-mi, Tată din Ceruri, ce taine ai vrut să dezlegi

Prin mine-ntrupat, ca femeie? Ce oare ai vrut să-nţelegi?

Prin sufletul meu, o scânteie, de ce-ai mai venit pe pământ?

Ce vrei să trăiesc pentru Tine, ce vrei să rostesc prin Cuvânt?

 

Venit-ai aici o secundă să simţi şi prin mine cum eşti?

Să vezi şi prin ochii mei lumea în care de sus Te-oglindeşti?

Să scrii poezii de iubire? Să arzi de dorinţă şi dor?

Să-ţi vezi şi lumina şi umbra când stau în genunchi sau când zbor?

 

Mi-ai dat aripi albe din stele, mi-ai pus cerul tot în priviri,

Hotarele inimii mele îţi sunt ale Tale zidiri,

Prin zâmbetul meu de fecioară deschis-ai cărare de Om,

Prin buzele mele muşcat-ai din fructul acela din Pom.

 

Te rog, dragă Tată, răspunde-mi din Cerul Tău mare şi sfânt:

Prin mine-ntrupat, ca femeie, ce-ai vrut să-mplineşti pe pământ?

-“Al Evei destin, şi prin tine, venit-am aici să-l trăiesc

Să-i spun lui Adam, înc-o data, că n-am încetat să-l iubesc!”

 


59.Iubirea

Autor: Liliana Paşcanu

 

Iubirea e lumina ce se-aprinde

în grota nepătrunsă, neştiută,

E steagul alb ce flutură în soare

Când s-a-nălţat pe-a inimii redută.

E aripa uşoară ce te poartă

Deasupra zidurilor închisorii,

Ea te transformă dintr-un mărăcine,

Printr-o magie, în parfumul florii.

 

Iubirea n-are teamă, nici regrete,

Ea doar se lasă-n taină să pătrundă

în ascunzişuri negre şi-ngheţate

Din inima bolnavă, muribundă.

Singurătăţi, blazări şi întuneric,

Frustrări, dureri, suspin şi resemnare?

Alchimizează totul cu un zâmbet,

O mângâiere şi o-mbrăţişare.

 

Iubirea sparge poarta ferecată

şi rupe lanţuri grele, oţelite,

Ea netezeşte-a sufletului cale

şi-i pune aripi albe, strălucite,

Ea risipeşte semnele furtunii

şi lasă-n loc tăcerea din cuvinte,

Chemările şi dorul din privire

şi dragostea-n eterne jurăminte.

 

Iubirea e de toate iertătoare

şi crede totul, fără îndoială,

Ea e tandreţea simplă şi cuminte,

Dar e şi gestul plin de îndrăzneală.

O simţi în tine de-o eternitate

Când nu mai ai hotare interzise,

Căci numai ea-mpleteşte printre stele

Nenumărate şi frumoase vise.

 


60.Inima Femeii

Autor: Liliana Paşcanu

 

Acel tărâm din inima Femeii

Este o lume plină de mister,

Acolo simţi că totu-i o poveste,

Un vis frumos, de noapte, efemer,

îţi trebuie curaj să îi treci pragul

şi să înfrunţi primejdii fără chip:

A ei chemare, cântec de sirenă,

Miraj în mişcătorul ei nisip.

 

Acolo sunt poteci amăgitoare,

Ce duc adânc, spre grote-închisori,

Acolo e infernul către care

Vei fi-ndrumat de Ea să te cobori.

întâi acolo-ţi vei cunoaşte frica

şi tot acolo s-o înfrunţi vei şti.

Doar mistuit deplin de focul Ghenei

Purificat de-asupra vei ieşi.

 

Te vei trezi apoi într-o Grădină,

Un colţ de rai, de soare mângâiat

şi vei uita de chinurile toate

De-atâta frumuseţe fermecat!

şi-ai să-ţi doreşti acolo să-ţi rămână

O veşnicie sufletul uimit!

Convins fiind că vraja e eternă

Te vei simţi o clipă fericit!

 

Dar inima Femeii e tărâmul

în care nimeni n-are rădăcini!

Este suav parfum în înserare,

Descântec alb al florilor de crini!

Hotarul ei te-mbie înăuntru

şi, ameţit de ea, de vei intra,

Tenebrele deplin te vor cuprinde

şi doar iubirea ei te va salva!

 

Aripi de dor pe suflet îţi va prinde

şi către stele te vei înălţa!

Vei inspira eternitatea clipei

în siderale taine ce-or urma!

Vei şti atunci că-n inima Femeii

Doar tu şi numai tu ai fost primit!

Doar tu, Bărbatul care o iubeşte!

Căci doar de tine s-a îndrăgostit!

 


61.In Sufletul Femeii

Autor: Liliana Paşcanu

 

Motto: ”Am locuit un timp în sufletul unei femei. Mare înghesuială
 
Ai locuit un timp la Ea
în suflet?

şi-nghesuială mare ţi-a părut?

Ce să-nţeleg? Că Ea te-a dat afară?

Sau ai plecat că nu ţi-a mai plăcut?

Era aşa de la-nceput acolo?

Sau locul strâmt în timp a devenit?

Nu înţeleg! Te plângi sau simţi regretul

Că prea puţin în el ai locuit?

 

Tu ce-ai fi vrut? Tot spaţiul pentru tine?

Cât de absurd! Doar inima-i aşa!

Doar inima acceptă numai Unul!

în suflet însă este altceva!

Intrarea-n el este oricui deschisă

şi poţi oricât în el să locuieşti!

O singură condiţie îţi pune:

Dac-ai intrat, în şoaptă să vorbeşti!

 

E-adevărat, în liniştea aceea

îşi caută destui un adăpost

şi ţi-a putut părea înghesuială

Dacă acolo n-aveai nici un rost.

Sau poate-ai spus aşa de ochii lumii,

Când tu, de fapt, ai fost evacuat

Căci te-ai crezut stăpân pe teritoriu

şi-n sufletul Femeii ai ţipat?

 


62.Iubeşte-mă, Mamă!

Autor: Liliana Paşcanu


Iubeşte-mă, Mamă, iubeşte-mă-acum

şi strânge-mă-n braţele Tale rotunde!

Sunt micul grăunte de suflet ivit

în mijlocul Inimii mari şi fecunde.

Cu mâinile Tale divine să-mi ştergi

Privirea ascunsă în lacrimi de fată,

în cântec de leagăn uşor să m-adormi,

Să-mi fie povestea din urmă uitată.

 

Iubeşte-mă, Mamă! La Tine mă-ntorc

Din mijlocul lumii cu vise deşarte,

La pieptul Tău cald din văzduh să m-aduni,

Salvează-mă, Mamă, de timp şi de moarte!

Primeşte-mă iar în eternul Tău chip

şi-nvaţă-mă iar să respir infinitul,

Cu ochii deschişi spre tărâm nesfârşit

Să-mi fac auzit, în eter,  gânguritul.

 

Iubeşte-mă, Mamă, cum numai Tu ştii!

în pacea din Tine să-mi fie trezirea,

Să fiu iar un mugure alb printre crengi

şi-n noi primăveri să-mi renască uimirea,

Să-nvăţ să-mi deschid noi petale de om,

Boboc de copil să-nfloresc în Lumină,

Iubirea Ta aripi să-mi fie de-acum

şi tot ea să-mi fie mereu rădăcină.

 


63.Îngeraş de suflet păzitor

Autor: Liliana Paşcanu

 

Eşti lângă mine oare? Chiar acum? Chiar stai în jurul meu şi mă păzeşti?

Chiar mă auzi când uneori, plângând, te chem alături să mă linişteşti?

Tu chiar îmi mângâi sufletul când ard în neştiute flăcări din destin?

Sau, când îmi pierd speranţele şi cad, a tale aripi albe mă susţin?

 

Tu chiar mă porţi în braţe uneori, când, obosită, nu mai am puteri?

Şi mi te-alături când pe umeri duc, de prea mult timp, prea grelele  poveri?

Tu îmi şoptesti în taină ce să fac când nu mai ştiu să descifrez cărări?

Tu mă împingi ’nainte şi, apoi, îmi stai aproape cu încurajări?

 

Tu chiar mă strângi în braţe fericit când evadez din lanţuri şi-nchisori,

Când mă înalţ spre ceruri fluturând frumoase vise dincolo de nori?

Tu îmi arăţi lumina din oglinzi când singură în noapte rătăcesc?

Tu-mi pui cuvinte-n inimă mereu ca-n adevărul lor să înfloresc?

 

Tu chiar eşti lângă mine-n faţa Lui când rugăciuni, smerită, îi trimit?

Îi ceri şi tu iertare pentru tot ce-n vieţi nenumărate am greşit?

De paşii mei de mâine îi vorbeşti? Şi-i aminteşti şi tu cât vreau să zbor?

Cum oare aş putea să-ţi mulţumesc, drag îngeraş de suflet păzitor?

 


64.Ai grijă de sufletul meu!

Autor: Liliana Paşcanu

 

Hai, ia-mă de mână, Te rog, şi ţine-mă strâns lângă Tine,

Să nu mă mai tem de nimic, să nu mai simt frigul când vine,

În inima Ta să adorm, de ochii Tăi blând mângâiată,

Pierdută de lume-ntr-un vis, pe braţele Tale purtată.

 

Adună-mă-n Sufletul Tău şi spune-mi că totul e bine,

Chiar dacă eu ştiu, Tu, acum, vorbeşte-i fetiţei din mine,

Alint-o şi-n inima ei şopteşte-i Cuvintele Tale,

Să simtă ce mult o iubeşti din Sferele-nalte, astrale.

 

Eu ştiu că alături îmi eşti, Tu, Veşnică, Sfântă Scânteie,

Alături de mine-un copil ascuns într-un trup de femeie.

Ai grijă de sufletul meu! Acum doar pe Tine Te vede,

Acum numai Tu îi vorbeşti şi orice i-ai spune Te crede.

 


65.Aripile mele

Autor: Liliana Paşcanu

 

Am aripi albe, mari, pe braţe albe,

De Dumnezeu,  din umeri goi, sculptate

şi-n noaptea asta voi zbura spre ceruri,

Spre-naltele tărâmuri înstelate!

Voi fi precum un înger de lumină,

înveşmântat în vise de femeie,

Cu flori de crin pe frunte,în cunună,

şi-un dor fierbinte de Calea Lactee.

 

Mă voi desprinde de-ale lumii valuri

şi de-ale ei pământuri îngheţate,

De rădăcini mult prea adânc ascunse,

De lanţuri grele mult prea acceptate.

Spre siderale zări îmi voi deschide

Frumoase aripi, sufletului date,

Când trupul de femeie-mi va rămâne

Uitat, în somn, pe patul din cetate.

 

Plutind în zbor, zâmbind, eliberată,

Voi rătăci pe-a viselor poveste,

Voi fi Nimic şi Totul într-o clipă,

Voi şti că Sunt în Tot Ceea Ce Este.

Mă voi descoperi, printre planete,

Copil frumos, plângând în aşteptare,

Nemângâiat, uitat în întuneric

şi speriat de-a sa însingurare.

 

Mă voi lua în braţele-mi de înger,

Redevenind fetiţa care-aşteaptă

Să vin la ea, femeie împlinită,

Să-mi fiu oglindă vie, înţeleaptă.

şi să mă iert că am lăsat copilul

însingurat, departe, printre stele,

Să îl iubesc cum nimeni n-a făcut-o,

Lui dăruindu-i aripile mele!

 


66.în aşteptare

Autor: Liliana Paşcanu

 

A mai trecut o noapte fără mine

şi-o altă zi din nou m-a regăsit

în trupul meu blocată, ca-n clepsidră,

Nisip frumos, de suflet, nesfârşit.

Nu ştiu de vreau să ies din închisoare,

Nu ştiu nici să rămân dacă mai vreau,

Nu am cărări ’naintea mea deschise,

Nici vise nu-mi mai vin cum îmi veneau.

 

Nu dau nimic din mine către nimeni

şi nici n-aştept ca să primesc ceva,

Zâmbesc frumos sau plâng neconsolată

şi-aş vrea să uit dac-aş putea uita.

N-am nici un gând şi nici o perspectivă,

Entuziasmul l-am pierdut pe drum.

Am fost vreodată oare fericită?

Am suferit cumva? Sunt toate scrum.

 

A fost în mine focul, vâlvătaia,

şi arde încă jarul în scântei.

Un dor cuminte-n inimă se coace

şi se adună, viu, în ochii mei,

şi parc-aş vrea să ştiu unde mă duce,

şi, parcă, nu-mi mai pasă că nu ştiu.

Aştept ceva, dar oare ce anume?

O fi devreme? O fi prea târziu?

 

Acum doar sunt aici, în nemişcare!

Dar ce va fi? Ce se va întâmpla?

Spre care zări îmi voi simţi chemarea?

Voi şti să plec? Chiar oare voi pleca?

îmi voi lăsa doar sufletul să zboare

Spre albe porţi de paradis pierdut?

Sau voi primi în trup Lumina Sfântă

şi-a ei Iubire de la început?




67.Hai, îndrăzneşte, fii întreg, deplin!

Autor: Liliana Paşcanu

 

Să nu mai plângi iar, suflet minunat, să nu te mai afunzi în întuneric,

Să nu mai laşi furtunile din jur să-ţi strice zborul diafan şi sferic,

Să nu mai crezi că ai fost părăsit şi că nu-i pasă nimănui de tine!

Tu ai ales să fii aici, acum, scânteie sfântă întrupată-n mine!

 

Te crezi prea crunt de viaţa mea lovit, iar rănile îţi sângeră prea tare?

Tu m-ai împins prin gaura de ac şi m-ai purtat cu tine pe cărare!

Tu mi-ai creat al trupului destin, tu mi-ai adus speranţa şi coşmarul,

Tu ai ştiut că voi cădea-n genunchi şi că-n aripi îmi voi uita amarul!

 

Te simţi muşcat de-atâtea ne-mpliniri? Prea multe renunţări? Prea rău te doare?

Ştiai că paşii mei vor asculta al tău cuvânt, subtila ta chemare!

Ştiai că n-am să fug de încercări, că am s-accept şi lacrimi, şi iubire,

Şi rătăciri, şi disperări târzii, şi vise noi, şi nouă fericire!

 

Acum de ce te temi, de ce eziţi? Eu îţi accept cuminte provocarea!

Priveşte-n mine, suflet rătăcit! Accept şi amintirea, şi uitarea!

Şi detaşarea lină de trecut, dar şi poverile cu nostalgii, şi dorul,

Şi-ngenunchierile cu capul în pământ, şi ridicarea din abis, şi zborul.

 

Hai, îndrăzneşte, fii întreg, deplin! Adună-te din toata-mprăştierea!

Din fiecare om ia-ţi înapoi pierdute cioburi şi, apoi, puterea,

Din fiecare loc pe unde-ai fost urzeala-ţi fină strânge-o în seminţe

Şi şterge din trecut şi viitor orice greşeli şi orice neputinţe.

 

Eu ştiu că poţi! Da, astăzi ştiu să-ţi fiu oglinda vie care îţi arată

Că eşti întreg, frumos şi minunat! Iar eu mă simt de tine luminată!

Oricâte guri din tine au muşcat, tu ai rămas tot fructul dulce care,

Deşi în lume pare interzis, m-ademeneşte-ntruna spre-nălţare.

 


68.Azi mă-ntregesc cu tine-n infinit!

Autor: Liliana Paşcanu

 

Pătrund adânc în mine şi te caut… şi vreau să te găsesc întreg, deplin!

Deşi, ştiu bine, încă mai ai cioburi de integrat din viaţă, din destin,

Mai ai de vindecat istorii multe, mai ai de-nchis în urmă nişte uşi,

Mai rătăceşti prin vise de fetiţă, strângând în braţe trupuri de păpuşi.

 

Te caut şi te chem în echilibrul de-a fi complet, cum ştii c-ai fost cândva,

Când ai venit în lume să descoperi, prin trupul meu, manifestarea Sa,

Dar ai uitat că eşti etern şi sacru şi te-ai lăsat lovit şi amăgit

Şi-ai suferit în mrejele poveştii în care prizonier ai devenit.

 

Citesc în drumul vieţii o povaţă cu care azi te-adun din amintiri,

Din tot ce-am dăruit de bună voie, din tot ce-au fost doar simple ispitiri,

Din tot ce am respins înfiorată, din ce mi s-a furat fără să ştiu,

Din tot ce-am fost în cele întâmplate, din tot ce mi-am dorit mereu să fiu.

 

Te-adun din lacrimi şi din fericire, te cer să vii-napoi de peste tot,

Din cei în care-am dăruit din tine încerc uşor, cu grijă, să te scot,

Din zidurile toate din cetate, din colivii de aur, din pământ,

Din munţii-n care-ai hoinarit adesea, din ape şi din stele, din cuvânt.

 

Te chem să-mi fii şi visul şi-mplinirea, să-mi fii şi ghid şi tainicul popas,

Să-mi fii şi destinaţia finală spre care azi mai fac încă un pas,

Te chem să-ţi vindec lipsurile care te fac să crezi că nu eşti pregătit

Şi să îţi mângâi rănile-adunate ce încă-ţi spun că nu ai fost iubit.

 

Eşti tot ce sunt, eşti Unicul prin care am cunoscut al dragostei fior!

Tu m-ai purtat pe căile iubirii şi numai tu ştii cât mi-a fost de dor!

Azi te dezleg de chinurile-acestea, azi te-ntregesc cu tot ce ţi-ai dorit!

Azi mă dezleg de drumul iluzoriu, azi mă-ntregesc cu tine-n infinit!

 


69.Acum e-un început

Autor: Liliana Paşcanu

 

Acum din nou am linişte-n adâncuri

Şi-o nouă pace-n suflet mi-a pătruns

De parcă, la final de căutare,

În inima din mine am ajuns.

N-am aşteptări, nici vise, nici regrete,

Nici remuşcări, nici temeri, nici dureri,

Nici întrebări, nici vorbe nerostite,

Nici amintiri, nici lipsuri, nici averi.

 

Din nou resimt doar vid şi nemişcare

În liniştea acestui sfânt popas.

N-am nici un fel de griji şi nici emoţii

Şi nici nu ştiu “Aici” ce m-a atras.

Nu înţeleg ce vindecări sunt gata,

Ce curăţări de drum s-au petrecut

Şi nici de ce n-am nici o îndoială

Că în acest “Acum” e-un început.

 


70.Am timp din nou

Autor: Liliana Paşcanu

 

Am timp din nou să mă întorc în mine şi să citesc în paşii din trecut,

Să-mi regăsesc regretele din care am învăţat şi-apoi am renăscut,

Să mă ascult în vorbele rostite şi-n cele-ascunse în lăuntrul meu,

Să-mi fiu din nou oglindă fermecată şi-n adevăr să mă privesc mereu.

 

Am timp din nou să plâng după căldura din inimile ce m-au părăsit,

Să iert din nou şi să-nţeleg tăcerea în care m-am ascuns când am greşit,

Să-mi răscolesc durerile trecute, de pânze de păianjen să le şterg

Şi să le-aşez curate în lumina în care azi ’nainte ştiu să merg.

 

Am timp din nou să stau în aşteptare, să nu-i grăbesc pe cei ce se opresc,

Să fiu cu ei în liniştea în care înţelepciunea vieţii o primesc,

Să le devin o cheie pentru uşa ce încă e închisă-n faţa lor

Chiar dacă ştiu că vor uita de mine când aripile-şi vor deschide-n zbor.

 

Am timp din nou s-alerg după iluzii şi să visez ce încă n-am visat,

Să retrăiesc în inimă minunea de-a evada din trupul limitat,

De-a mă juca-n poveşti nemuritoare uitând de lumea-n care-am rătăcit,

Descoperind acolo libertatea de a iubi ce încă n-am iubit.

 

Am timp din nou să simt nemărginirea din cei ce azi în ei sunt prizonieri,

Să îi aştept zâmbind la porţi închise, să le ofer din mine primăveri,

Să le fiu lor ce nu mi-am fost nici mie când am crezut că timpu-i trecător:

Iubirea nesfârşită! Fericirea! Un infinit etern în jurul lor!

 

Am timp din nou să-mi construiesc castele sau să pornesc pe-un drum fără sfârşit,

Să fiu din nou adâncă rădăcină sau doar parfum de floare risipit,

Să fiu orice! Acum nu mai contează! Cum alţii vor? Cum însămi îmi doresc?

Nimic de sunt, ştiu bine că sunt Totul! Căci sunt Iubirea însăşi! Şi iubesc!

 


71.Priveşte-te în ochii mei

Autor: Liliana Paşcanu

 

Dacă ai sufletul înnegurat şi-n preajma ta nu-i nimeni să te vadă,

Dacă-ntr-un colţ de lume-ntunecat te-ascunzi de tot ce-ţi pare o corvoadă,

Dacă în viaţa ta de până azi îţi pare totul fără de temei,

Te rog să uiţi o clipă de trecut şi să priveşti adânc în ochii mei.

 

Dacă prea multe lacrimi te-au făcut să te abandonezi în resemnare

Şi te-ai lăsat să cazi în grote-adânci din neputinţă şi din disperare,

Dacă de-acolo n-ai mai vrut să ieşi simţindu-ţi paşii vieţii mult prea grei,

Te rog să uiţi o clipă de trecut şi să priveşti adânc în ochii mei.

 

Dacă speranţele ce te-au salvat ţi-au plăsmuit poveşti nemuritoare,

Dacă iluziile ţi-au furat încrederea în tine şi in soare,

Dacă lumina lui s-a transformat din foc de artificii în scântei,

Te rog sa uiţi o clipă de trecut şi să priveşti adânc în ochii mei.

 

Te poţi vedea aşa cum vrei sa fii: precum o umbră-n lumea trecătoare

Sau, în sfârşit, poţi să te vezi ce eşti,  Lumină albă şi nemuritoare!

Vrei să te pierzi într-un deşert pustiu, dând vina şi pe oameni şi pe zei?

Sau să descoperi ce minune eşti? Te rog, priveşte-adânc în ochii mei!

 

Oglindă fermecată îţi voi fi cum nimeni n-a-ncercat aşa să-ţi fie

Căci sufletul pe care-l vei vedea doar ochii tăi, privindu-l, pot să-l ştie.

Nu căuta istorii din trecut şi nici iluzii noi să nu mai vrei.

Doar lasă-mă să-ţi fiu precum mă văd când te priveşti adânc în ochii mei.

 


72.În vid

Autor: Liliana Paşcanu

 

Nu ştiu de ce-n clepsidra lumii mele secundele îmi par că s-au oprit

Şi-o linişte absurdă, nelumească, peste nisipul meu s-a risipit.

Nu-mi mai aud nici gândurile care, deunăzi, curgeau fără hotar.

Într-un pustiu deplin mi-e-ncremenirea şi-n el îngenunchez ca-ntr-un altar.

 

Nu ştiu de ce stau într-o aşteptare, deşi ştiu bine că n-am ce s-aştept,

Nu ştiu de ce, parcă, puţin mi-e teamă, deşi-mi resimt şi liniştea din piept,

Aş plânge pentru nu ştiu ce motive, m-aş bucura, dar nu ştiu pentru ce,

Aş întreba, deşi, parcă, ştiu totul, din toate lumile concentrice.

 

Ca într-un vid mă simt acum blocată. Nu pot să fug, dar, parcă, nici nu vreau.

Sunt singură cu mine-n întuneric. Au dispărut toţi cei ce mă iubeau.

Nu ştiu dacă absenţa lor mă doare sau dacă mi-e mai bine fără ei,

Nu ştiu nici ce-anotimpuri se perindă prin mintea mea şi nici prin ochii mei.

 

Ştiu doar că simt nevoia împăcării cu tot ce m-a rănit şi n-am iertat,

Cu toate sentimentele din mine, cu tot ce-am vrut să uit şi n-am uitat,

Cu nemplinitele dorinţe şi cu vise ce mi-au rămas doar vorbe în trecut,

Cu dorul, cu iubirea netrăită, cu tot ce am avut şi am pierdut.

 


73.Cuvântul dat de Ursitoare

Autor: Liliana Paşcanu

 

Am primit Cuvântul de la Ursitoare şi mi-au dat deodată şi-un blestem cu el:

Să mă amăgească, să-mi inunde gândul, să-mi picteze viaţa ca un menestrel,

Să îmi cânte-n versuri vise şi iluzii şi să-mi toarcă fusul timpului prezent,

Să mi-l fac prieten, frate şi părinte, Dumnezeu să-mi fie, prin el, confident.

 

Şi-am lăsat Cuvântul să-mi aducă-n minte mii şi colorate pagini de poveşti,

M-am jucat prin ele, mi-am clădit castele, am trecut hotarul porţilor cereşti,

Am trăit în slove taine neştiute, dragostea curată, dorul nesfâşit,

Fericirea-ntreagă, tandra mângâiere, chin şi resemnare… toate le-am trăit…

 

Am lăsat Cuvântul să trezească-n mine minunate aripi ce m-au înălţat

Mai presus de drumul-n care el, Destinul dat de Ursitoare, m-a abandonat.

Însă zboru-acesta pare fără margini, după cum mi-e gândul ispitit de cer,

El îmi este visul, el îmi e chemarea, el îmi e avântul, în el pot să pier.

 

Mă învârt în juru-mi şi privesc în zare şi se-ntorc în mine, din oglinzi, priviri.

Unele se-ncruntă, altele m-aprobăşi-mi devin, din cioburi, toate, amintiri.

Doar Cuvântul spune azi a lor poveste… file încurcate, născocite ieri…

Împlinind blestemul, m-am pierdut pe mine pe un drum ce duce tot spre… nicăieri.

 

Azi îmi e Cuvântul dat de Ursitoare şi salvare sfântă şi cumplit blestem.

El îmi e şi steagul alb pe care-l flutur, dar şi închisoarea-n care zac şi gem,

El îmi e şi cântec, tot el şi cuţitul, el mi-e mângâierea, dar şi-amar pelin,

El îmi e minciuna, dar şi adevărul, el îmi este Calea scrisă în Destin.

 


74.Învăţ să fiu Dumnezeu întrupat

Autor: Liliana Paşcanu

 

Te chem să Te-arăţi înc-o dată, Te rog! Aprinde-mi lumina din sufletul meu,

Să-mi fie făclie, pe ea s-o urmez, iar drumul spre Tine să nu-mi fie greu.

Te rog să-mi vorbeşti ne’ncetat, să-mi arăţi Cuvântul Tău, Doamne, ce-n mine îl scrii,

Ajută-mi să-l simt şi în trup să-l trăiesc curat şi frumos cum numai Tu ştii.

 

Te rog să-mi deschizi uşa Cerului Tău, să simt că acasă-am ajuns, în sfârşit,

Să trec peste pragul ce-n drum mi L-ai pus cu albele aripi ce mi s-au ivit,

În ochii mei mari Adevărul să-l văd, să nu mai greşesc şi să nu mai accept

Iluzii în care mă pot rătăci şi paşi ce m-abat de la drumul Tău drept.

 

Ajută-mă să-mi amintesc ce mi-ai spus când Tu mi-ai dat haina de lut pe pământ,

Când m-ai limitat într-un joc dureros în care părea că nimic nu e sfânt.

Aveam de-nvăţat că doar eu voi sfinţi noroiul în care urma să-nfloresc,

Eu, nufăr frumos, albă floare de crin sau vis de iubire-n destin omenesc.

 

Fii, Doamne, în mine şi-arată-mi că eşti! Întoarce-mă-n Sufletul alb şi curat!

Opreşte-mi impulsul absurd de-a lupta cu umbrele mele în care-am intrat!

Opreşte-mi cuvântul ce nu e Cuvânt şi-nvaţă-mă când să vorbesc sau să tac!

Putere să-mi dai şi curaj să spun „Nu” când „Nu” este pasul ce vrei ca să-l fac!

 

Dar mai ales, Doamne, te rog să mă-mpingi pe calea pe care Tu ştii că e „Da”,

Oricâte obstacole-ar fi să înfrunt şi oricâte lacrimi în ochi aş avea!

Căci ştiu că la capăt de drum voi găsi răspunsul pe care l-am tot căutat:

Că-n mine e totul şi că eu am ales să-nvăţ cum să fiu Dumnezeu întrupat!

 



75.Crezul meu, iubirea

Autor: Liliana Paşcanu


Am doar un crez: iubirea! Doar ea mi-e Adevărul.

Frumos, perfect şi simplu, etern, deplin, firesc.

Prin ea-mi salvez fiinţa şi o înalţ spre stele,

Acolo unde sfinţii şi îngerii domnesc.

 

Credinţa mea-n iubire îmi scrie pergamentul

Ce-adună despre mine secunde şi mirări.

Nestrămutat mi-e pasul când ea mă-ncurajează,

Oricât de încurcate mi-s lungile cărări.

 

Cred, Doamne, în iubire! Tu ştii ce foc e-n mine!

Cu ea, stindard, în lume, oriunde pot s-ajung.

Orice mi-ai pune-n cale, oricâte ziduri groase,

Oricâte porţi închise, cu ea pot să străpung.

 

Am doar un crez, Părinte! Doar el mă defineşte:

Iubirea! Ea e-n mine, în jurul meu, în tot!

Am vise fără număr şi-ncredere deplină

Că, în curând, pe toate, să le-mplinesc, eu pot.

 

Iubirea mă creează, mă schimbă, mă-nfloreşte,

Mă naşte şi renaşte în fiece moment,

Mă umple cu lumină, în ochi îmi străluceşte,

Şi-n orice verb Cuvântul vorbeşte de Prezent.

 

Am doar un crez: iubirea. Acesta-i Adevărul.

Şi îl vestesc, Părinte, întregului pământ.

E cheia ce descuie tărâmul nesfârşirii,

Şi care desluşeşte misterul cel mai sfânt.

 


76.E primăvară iar!

Autor: Liliana Paşcanu

 

De peste noapte ploaia se retrage şi-n aburi fini se pierde efemer,

Descoperind spre soare, zâmbitoare, drum de lumină, calea către cer.

Se linişteşte-n urma ei pământul, iar rădăcinile se-nfruptă din izvor,

Întinerindu-şi crengile în muguri - clepsidre pentru timpul călător.

 

Se-adună-n glasuri înc-o dimineaţă, în paşi de om se naşte-o nouă zi,

Speranţele şi visele-ndrăzneţe vorbesc necontenit despre „a fi”,

Se redeschid potecile spre viaţă, se reaprind altarele de flori,

Se iau de mâini îndrăgostiţii lumii şi risipesc perdelele de nori.

 

E primăvară iar! O spune ploaia şi udele oglinzi de prin grădini!

O spun bobocii curajoşi de floare, iţind petale albe printre spini!

O recunosc bătăile de inimi din piepturile celor ce iubesc!

O strig şi eu din toată-a mea fiinţă! E-aici, în mine, o mărturisesc!

 

Adio, iarnă! Du-te-n alte locuri! Retrage-ţi rochiile de zăpezi!

Ia-ţi gerurile toate de pe dealuri, ia-ţi viscolul din curţi şi din livezi!

Fii, iarnă, fericită că, de astăzi, alte meleaguri vei cutreiera,

Alte grădini îţi vor primi ofranda şi–nfriguratul tău cojoc de nea.

 

Acum e primăvară peste câmpuri! Noi cuiburi în curând se vor ivi.

Noi vise-n aripi fi-vor desenate şi noi miresme-n aer vor pluti,

Din inimi, ca un foc de artificii, vor exploda, multicolor, iubiri,

Va înflori tandreţea necuprinsă în gesturi, în cuvinte, în priviri.

 

La fel şi-n noi, iubitule, prind viaţă chemări şi taine, încolţind frumos,

Răsar minuni ce-au fost însămânţate, de amândoi, adânc, sub brazde, jos.

Din timpul hibernal purtăm, în trupuri, misterele acestei primăveri:

Nepreţuite flori nemuritoare, adevăratele, divinele averi.

 


77.Ce simţi?

Autor: Liliana Paşcanu

 

Ce simţi, mă-ntreb, când îmi citeşti aici, pierdutele, tăcutele poeme?

Ce oare te îndeamnă să revii prin paşii mei? Ce glas în tine geme?

Ce vânt te-aduce-n portul meu acum? Ce întrebări îşi caută răspunsul?

Ce taine, oare, crezi că vei afla? Eşti oglindirea mea! Tu eşti cuprinsul!

 

Priveşte-n tine cum eu te privesc! Cuvântul meu e numai o pictură

Pe-un şevalet în noapte-abandonat. Doar un sărut pe recea ta armură.

E doar o umbră rătăcind târziu prin labirintul gândurilor mele.

Ce simţi când vii aici şi mă găseşti plângând sau surâzând în ritm cu ele?

 

Ce cauţi oare-n glasul meu şoptit, în strigătul rotund de bucurie,

În tânguirea serilor ce-adorm în pieptul meu, sub luna argintie,

Printre năluci ascunse-n amintiri, prin dorul meu, eternul rug pe care

Mă mistuiesc deplin ştiind ca-apoi cenuşa îmi va fi înnaripare?

 

Ce simţi când trec prin tine ca săgeata cu vorba mea? Zâmbeşti sau sângerezi?

Îmi înţelegi cumva resortul care m-a transformat în arc? Mă descrifrezi?

Te recunoşti în gesturile mele? Şi în furtuni? Şi-n focul din priviri?

Şi-n pacea care astazi mă atrage? Şi în speranţa unei noi iubiri?

 

Ce simţi când vii aici şi îţi priveşti, prin ochii mei, ascunsele dorinţe?

Cum te confrunţi cu tine când trăieşti din nou, aici, aceleaşi neputinţe?

Cum evadezi din ele? Cum te-nalţi? Cum zbori spre cerul zorilor senine?

Cum te trezeşti din visele pustii? Cum te întorci, apoi, din nou în tine?

 

Ce simţi când versul meu plin de-ntrebări ajunge la sfârşit şi, în tăcere,

Lăsăm să curgă timpul între noi? Cuminte acceptare sau durere?

Pleci împăcat, zâmbind şi liniştit? Oglinda astăzi ţi-a vorbit de bine?

Sau cazi pe gânduri şi te-ntrebi profund: e vorba despre ea sau despre mine?

 


22.02.2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)