miercuri, 21 februarie 2024

Manifestul Femeilor - Macarena


Motto: "Respect-o, nu pentru ca ea e Femeie, ci pentru ca tu esti Barbat."

Motto (versuri din piesa Macarena): 

"- Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?

- Să ne protejeze de cine?"

Pe 14 februarie, chiar de ziua indragostitilor, o tanara cantareata din zona hip-hop a lansat o piesa care a facut valuri in media romanesca prin stilul abrupt, taios, dur, chiar vulgar, prin care ea, o femeie, si-a transmis mesajul de revolta, indignare si manifest impotriva masculinitatii toxice, impotriva barbatilor dominatori, agresivi, misogini sau abuzatori de orice natura (verbala, psihica, sexuala, fizica, etc), barbati carora multe femei le devin victime. 

Este un Manifest si impotriva tabuu-rilor societatii patriarhale, a cutumelor si fricilor transmise din generatie in generatie in familiile traditionale, cele care tind sa transforme femeile in victime, provocandu-le traume majore si inoculandu-le astfel convingerea total gresita ca "toti barbatii sunt la fel".

Limbajul licentios prin care artista a ales sa-si transmita mesajul pare, la prima vedere, motivul care  a ridicat valurile de revolta si reactia controversata din partea publicului. 

Adevarul este ca, de fapt, situatia expusa in versurile ei, reflecta o realitate care este ca un buboi foarte bine ascuns sub pres, unul rusinos, un tabu dureros. versurile si simbolistica clipului au rascolit istoria a foarte multor femei, care si-au simtit in sfarsit recunoscute si expuse traumele si ranile create de diverse abuzuri. 

Astfel, inca un buboi al societatii noastre, inca atat de patriarhala, in mod evident, s-a spart. Si e bine ca s-a spart. A iesit mult puroi. Si e bine ca a iesit. De-abia de aici inainte se poate incepe vindecarea.


Cu fiecare femeie care are curaj sa spuna NU atunci cand pentru ea este NU se mai face un pas inainte  spre diminuarea si chiar spre eliminarea abuzurilor, spre instaurarea respectului reciproc, al echilibrului feminin-masculin. 

Cu fiecare barbat care constientizeaza ca femeia nu este un bun asupra caruia el detine proprietatea, ca nu ii este nici inferioara, ca ea are dreptul sa-si exprime, fara a fi umilita si degradata, o opinie diferita, o dezaprobare, un refuz, ca ea are dreptul sa spuna oricand NU si sa-i fie respectat respectat acest NU, se mai pune o caramida in construirea relatiilor sanatoase dintre feminin si masculin.


Am facut o selectie de materiale de pe internet, legate de acest subiect,  pentru ca mi s-a parut important sa marchez si eu, pe blogul meu, acest moment de furtuna sociala, produsa cu scopul de a sustine procesul de aparare a dreptului Femeii de a-si apartine siesi. 

Cu atat mai mult cu cat am propria istorie in care nu am fost scutita de abuzuri din partea acestei masculinitati toxice. 

Si, pentru ca eu mi-am vindecat cu mult timp in urma traumele create de acele abuzuri, pot sa vorbesc despre ele. Mai ales ca eu traiesc in prezent alaturi de Barbatul care mi-a demonstrat ca "nu toti barbatii sunt la fel". Ca mai sunt si barbati buni pe lumea asta, nu doar cei rai, abuzatorii.

Modul prin care eu mi-am procesat acele traume, la vremea respectiva, a fost transmutarea lor prin energia poeziei, a versurilor. Am compus poeme in care mi-am pus toata suferinta si, astfel, am sublimat-o. Nu mi le-a citit nimeni in perioada respectiva, totul era un secret, un tabu, desigur. Nu trebuia sa stie nimeni prin ce trec. Trebuia "sa ma protejez". Tabu, da. Le-am scos la lumina pentru prima data abia cand le-am publicat pe acest blog, dupa multi ani dupa ce se consumase istoria care le generase.

Asadar, in periplul meu de cautare pe internet a impresiilor legate de aceasta piesa muzicala a Erikai, chiar am dat si peste un comentariu (l-am marcat cu albastru mai jos, in cuprins) care spune ca in vremurile de azi, atat de tehnologizate, oamenii nu mai sunt receptivi la poezie, in general, poate doar la versurile cantecelor. 

Si ca abia acum s-a declansat un resort, prin acest cantec, caci mesajul prea brutal a contrastat puternic cu retorica aparent poetica a unor versuri. Si ca doar prin astfel de texte dure, adresate fix in limbajul vulgar al abuzatorilor, mesajul putea ajunge in primul rand la urechea lor si abia apoi a lumii, in general, pentru a produce un declick, o reactie, o spargere a tabu-urilor. o evidentiere a problematicii, o scoatere de sub pres a traumelor victimelor pentru a fi cunoscute, procesate, vindecate. 

Acest comentariu m-a determinat sa-mi caut toate acele poezii scrise demult, atunci, in acele perioade critice, si sa le adun la un loc intr-o postare pe care o voi face separat, caci merita un spatiu separat, fiind legate strict de experienta mea personala. Eu cu mine insami. Si cu Dumnezeu.

Mai jos urmeaza diferite puncte de vedere si reactii publice fata de aceasta piesa muzicala, cu mesajul ei controversat. Bineinteles, le-am selectat pe cele care sunt in asentimentul meu, chiar daca unele sunt exprimate cam cu acelasi limbaj licentios ca in versurile cantecului. Eu sunt o doamna finuta, delicata si chiar pudibonda, dar uneori, unele lucruri trebuie spuse intr-un anumit fel ca sa fie auzite, ascultate, intelese.

Atentie, mamelor de fete: atentie mare la barbatii care sunt in preajma fetelor, indiferent de varsta lor! Indiferent cine sunt, straini sau din familie. 

Atentie mamelor de baieti: de educatia pe care voi le-o dati de mici, prin care ii invatati (sau nu) sa respecte femeia, depinde ce fel de barbati vor deveni pentru femeile din jurul lor. Si mai ales pentru Femeia din viata lor.

Este adevarat, nu se predau in scoli lectii despre viata, despre cuplu, despre relatiile dintre femei si barbati. Nici in familii nu se prea vorbeste despre asta. Este in continuare un subiect tabu. Insa acum, cu internetul, exista o multime de surse de informare si doar cine nu vrea nu gaseste materiale din care sa invete, sa-si cizeleze educatia, sa inteleaga si sa se formeze ca om mai bun, mai intelept. Autodezvoltarea este doar o alegere. Cu putin discernamant, se poate sa te autoeduci!

Eu chiar am adunat pe acest blog mai multe materiale utile, atat fetelor/femeilor cat si baietilor/barbatilor. Sunt 31 de insemnari publicate la rand, consecutiv, in octombrie 2023. Am selectat mai  jos cateva titluri mai specifice acestui subiect.

2.A trai in Integritate si a fi un Exemplul Personal

3.Relații de cuplu sănătoase, asumate de ambii parteneri, durabile

5.Femeie, spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti!

8.Relația cu un om evoluat spiritual (cu un nivel inalt de Constiinta)

9.Cand te privesti in Oglinda, ce vezi?

11.Limitele personale

12.Iubirea de sine

14.Cand vine timpul sa intelegi si sa te schimbi

15.Pentru Mame - in special. Pentru Femei - in general.

16.Femeia din mine si din toate celelalte Femei

19.“Nu poți aștepta până când viața nu mai e grea ca să te decizi să fii fericit.”

20.De ce unii oameni prefera sa fie singuri?

30.1.Pentru BARBATI si despre barbati

30.2.Barbatul si Femeia

 

Petronela Rotar, 28 februarie 2019 

„Azi mi-a zis cineva: "ce plină ești de tine", iar eu am citit: ce plină ești cu tine. Și sunt. Sunt plină cu/de mine după peste 35 de ani în care am fost goală de mine. E nevoie de un om gol de sine să remarce cu răutate și insultător plinătatea altcuiva. Știu cum e. Am fost și eu acolo. Am fost atît de goală de mine încît aveam nevoie să îi micșorez pe ceilalți ca să nu mă mai simt inferioară. Disprețul meu era mereu doar un mecanism de apărare. Mi-a luat ani mulți de lucru foarte greu și serios să mă umplu cu mine. 

Încet, am pus bucată cu bucată la loc. Fiindcă nu m-am născut așa, goală de mine și lipsită de drag de mine. Dar am fost deposedată cu fiecare critică, insultă, umilință, bătaie. Și apoi am stat așa, goală și înveninată, multă vreme. Dar am început să pun bucățile la loc. E muncă grea reumplerea. Încă mai am de lucru. Însă da, sunt cel mai plină de/cu mine din viața mea de adult. Mă apreciez. Știu cine sunt și cît valorez. Mă plac. Mă pun pe primul loc. De cînd fac asta, îi apreciez și pe ceilalți. Îi plac. Le văd valoarea. Îi admir sincer, fără invidie, fără sentimentul inutilității de dinainte. Nu mai disprețuiesc pe nimeni. Cu atît mai puțin pe cei mai buni decît mine. Doar mă bucur de întîlniri și de ce pot învăța de la ei. Și îmi sunt recunoscătoare mie în fiecare zi pentru asta.”


Iunia Pașca, autoarea versurilor de mai jos:

”Mi s-a cerut părerea despre Erika, și Macarena.

Răspund în felul meu, tot prin cuvinte, cu o poezie pe care am scris-o acum câteva luni, care o descrie pe Erika.

Și descrie mesajul ei.

Însă în alte cuvinte. Din altă energie interioară.

Și faptul că această poezie nu va avea un milion de vizualizări spune mai multe despre noi ca societate decât despre Erika.

*

FEMEIA CARE URLĂ

Femeia care sparge vasele din bucatarie nu e posedată,

Ci e neauzită.

Femeia care te sperie cu “crizele” ei 

nu e nebună,

E epuizată.

De cele mai multe ori, de viață.

 

Femeia care urlă azi o face, printre altele,

pentru că mama ei n-a urlat,

Sau străbunica ei,

Sau poate tot neamul ei.

 

Nu urlă că așa vrea, 

Ci că e la capătul puterii de a îndura.

 

E disperată de neputință.

De lipsa sprijinului,

De presiunea de a performa

După niște reguli care nu i se potrivesc,

La construirea cărora nu a participat, 

Și care storc în fiecare clipă viața din ea.

 

Femeia care urlă azi o face din disperare

Din atâta de-conectare,

Încât nu mai vede decât prin ochii orbi ai Furiei 

ce e gata să spintece.

Atât de însetată de dreptate 

încât nu mai vede al cui sânge curge.

 

Femeia care urlă azi nu-și urlă doar durerea proprie,

Ci a mamei care n-a îndrăznit,

a bunicii care n-a putut,

a străbunicii care n-a avut acest privilegiu 

pentru că era ocupată cu supraviețuirea

într-o lume privată de energie feminină.

 

Femeia care urlă azi o face pentru fiecare femeie 

căreia i s-a băgat pumnul în gură

Fizic sau cu diplomație,

Eventual cu un rânjet pervers pe față.

 

Căreia i s-au zburat dinții din gură pentru că a îndrăznit să spună NU

Care a fost dată cu capul de pereți nu doar de “patriarhat”,

Ci de patriarhul din tata

Și de multe ori din mama.

 

Femeia urlă azi pentru că abuzul acela chiar NU a fost ok.

Pentru că nu i-a spus nimeni asta, 

și a presupus că a fost vina ei.

Urlă pentru că nu a ținut-o nimeni de frunte să-și vomite nedreptatea,

Ci i-au spus doar să tacă, să uite, să meargă mai departe.

 

Urlă pentru că o DOARE,

În piept o doare, și în pântec,

Și în stomac acolo unde o lovește de fiecare dată când i se spune

Șșșșșh,

Lasă,

Lasă de la tine,

Lasă să treacă,

Lasă că va fi bine.

 

De fiecare dată când o altă femeie îi bagă pumnul în gură 

spunându-i că nu e nici prima nici ultima,

Că la un moment dat n-o să mai doară,

Că e și vina ei,

Că așa a dat Dumnezeu,

Că trebuie doar să vadă partea bună, 

Că oricum nu o va asculta nimeni, 

Că e prea neînsemnată să schimbe ceva,

Că așa a fost de când îi lumea,

Că nu se moare din atât,

Că e puternică și poate duce,

Că nu are ce să facă, așa că mai bine să tacă.

 

De fiecare dată când un bărbat îi bagă pumnul în gură

Privind-o de sus în jos

De preferință disprețuitor

Doar pentru că nu are flegmă și ….e.

 

Când face mișto de vulnerabilitatea ei 

pentru că simte că l-ar ucide un asemenea nivel de goliciune.

Când e dezgustat de sensibilitatea ei 

pentru că îi e imposibil să-și simtă și îndure propria sensibilitate.

Când o strivește sub papucul lui doar pentru că poate.

Pentru că neputința ei îi aduce aminte de propria neputință,

Și pentru că nu o poate gestiona,

Dă cu pumnul tare, să iasă sânge de undeva.

Să pedepsească pe cineva care nu poate riposta

Pentru toate neputințele lui.

Greșelile și trădările lui.

 

(respira)

Femeia care urlă azi o face pentru că se urăște.

A ajuns să se deteste pentru că a cedat de atâtea ori

În fața ta, a lui, a ei, 

a patriarhului din tata, 

și de multe ori din mama.

 

Că a mai tăiat o bucățică din ea pentru a-și hrăni copiii

Și pentru a-și hrăni parinții

Și pentru a hrăni toate gurile flămânde 

care amenințau că o scuipă dacă nu le satisface.

 

Că și-a mai vândut o bucățică de suflet 

când a spus încă un Da ce de fapt era Nu,

Când a acceptat să se prostitueze la un job pe care îl detestă 

doar pentru a pune ceva pe masa copiiilor,

sau a avea cu ce etichete să impresioneze gura lumii.

 

Femeia care urlă azi se urăște pentru că s-a prostituat social

Și-a vândut nu doar trupul, ci și sufletul pentru atenție, 

Pentru acceptare,

Pentru a fi aprobată și primită în niște găști

Care nu dau doi bani pe inima și sufletul ei.

 

Însă are impresia că dacă nu e cu ei,

E a nimănui.

 

(respira)

Femeia care urlă azi a ajuns la capătul puterilor 

de a duce în spate povara lui “trebuie”

A lui “se cuvine”

A lui “doar așa e voie”

A lui “așa e bine”

 

A lui “femeia e făcută să…”

“Rolul femeii e să…”

“Femeia trebuie să…”

 

Femeii care urlă azi îi pușcă venele 

de nedreptate, 

abuz, 

control, 

minciuni,

deconectare,

cuști poleite cu aur.

 

Femeia care urlă azi nu o face că-i nebună,

Ci o face ca să o auzi.

Să-i auzi disperarea că se simte tot singură, 

chiar și atunci când ești lângă ea.

 

Că nu poate să mai ducă viața în spate,

Că atunci când se simte nefericită, neîmplinită, neînțeleasă,

Atunci când sufletul ei abia se târăște 

Tot trebuie

Să pună copiiilor pe masă

În ghiozdane

În inimi

Ceva de valoare.

 

Că se simte singură pentru că tribul susținător de odinioară

s-a transformat în grămezi de oameni 

gata să o arate cu degetul la orice mișcare.

 

Care știu mai bine ce e bine și ce e rău pentru ea

Și pentru copiii ei.

Care stau după colț parcă abia așteptând să o taxeze 

Că nu e perfectă

Și corespunzătoare

Ca femeie, ca mamă, ca fiică, 

angajată, colegă, șefă, iubită.

 

Femeia care urlă azi vrea să se oprească 

într-o lume care o împinge într-una 

Spre mai mult, mai mare, mai sus, mai departe.

Mai spre moarte.

 

Femeia care urlă azi e ca o lupoaică hăituită de o lume oarbă,

Care o încolțește cu furci doar pentru că poate.

 

Femeia care urlă azi are nevoie să o lași să-și vomite nedreptatea,

Și apoi să o ții în brațe până își plânge durerea,

Și apoi să vă luați de mână 

și împreună să creați o lume mai bună.

(Autor versuri: Iunia Pașca)

 

Petronela Rotar:

„Cum nu mai am de mai bine de jumătate de an FB pe telefon, iar de pe laptop intru foarte rar, era să-mi scape subiectul săptămînii. Am făcut greșeala să mă uit în comentarii la ceva influencer care o distribuise și am simțit nevoia să mă mut nu doar din țară, ci și de pe planetă.

Piesa asta e un strigăt, un manifest și e așa cum e nevoie să fie, pe limba celor care au nevoie să audă asta. Iar faptul că face vîlvă e exact ce are nevoie societatea asta amorțită, misogină, traumatizată.

Și, de fapt, Mirel din Turnu Măgurele sîntem fiecare dintre noi la un moment dat.

LE: Am vorbit despre asta des, însă tot pare că degeaba: cînd vine vorba de cît misoginism sistemic a existat în societate, cîtă traumă: violuri, femei vîndute, femei bătute la sînge, omorîte, tratate ca cetățeni de rang 2, discriminate, plătite prost, nelăsate să se educe etc etc etc etc etc pot scrie o zi la cît rău le-a fost făcut femeilor, E NORMAL SĂ EXISTE MULTĂ FURIE!!!! Furia e sănătoasă. E prima oară istoric vorbind că putem fi furioase pe bărbați. Prima oară! E o etapă sănătoasă ca să ajungem la împăcare. E o reglare de conturi istorică. Și e normal să fie așa.

Vă las un poem scris de mine în urmă cu mulți ani, face parte din volumul Efectul Pervers, din același registru al furiei, un poem manifest:

sindromul tourette

‘tu-vă morții mamelor voastre

de neterminați și lăbari

‘tu-vă în curu ăla mare mamele castratoare

care v-au trasformat în grămezi de rahat

lua-v-ar dracu’ cu gena lașității cu tot

cu nevoia de a domina și a crea dependență

nerezolvaților psihic și lașilor

speriaților

lipsiților de coaie

pulifricilor

nu v-ar mai ține naibii pămîntul!

(asta nu e poezie, veți spune

așa e, aveți perfectă dreptate

e țipăt)


Maria Emanuela Mihai

Zici ca au înnebunit toti cu fel de fel de "argumente" împotriva acestei piese. Încă procesez un comentariu al unei doamne, "aceasta piesă nu reprezintă realitatea, este o scorneală"... Nu stiu unde trăiește ea, clar nu pe aici 

Roxana Cristina

Laura Sol plus ca și daca o recunoști … ce să faci ca : 1. nu te crede nimeni 2. Daca te crede ‘ no lasă ca e bărbat … e ok sa te bată ca tot acasă vine (și ți mai iei o serie ca ai îndrăznit sa te plângi la vecina și l ai făcut de râs la băieții de la birt‘ 3. ‘Așa s bărbații de sute de ani te ai trezit tu sa i schimbi ‘

Andrei C. Pușcașu - Jurnalul Unui Psiholog  · 

Just, Petronela! Prejudecățile, misoginismul, nu sunt decât forme ale rigidității, ale fricii (de nou, de divers, de necunoscut). Nu sunt decât dovada că se preiau convingeri disfuncționale despre viață, despre oameni, din familie, din anturaj, fără să fie trecute prin filtrul personal.

Mihaela Lungu

Corect! E bine că acum putem vorbi în sfârșit și duce vorba cât mai departe despre asta. E bine că putem să strigăm, să țipăm, să spargem, să lovim ca să acceptăm furia, neputința, rușinea, vina fără vină... E foarte bine că trăim în vremuri de o deschidere nemaipomenită, depinde doar de noi ce facem cu această deschidere.

Alexandra Andra

Esti singura care este alaturi de victime, in rest toti au spus asa: vaiii…fetelor, dar de ce umblati cu Mirel din Targu Magurele. Ca domne’ ei (barbatii) nu sunt asa, iar ele, doamnele nu ar putea patii nimic pt ca sunt mult prea educate.De parca femeile fara educatie n-ar conta…Respect Petronela Rotar

Roxana Cristina

Nu știu de ce dar am impresia ca dacă era un bărbat ce cânta melodia asta ( evident din punctul de vedere al

Unui bărbat ) mamă ce mai hit era … dar la varianta asta ne dăm uimiți … unii, deranjați alții…ca deh ‘femeia tre’ să stea la oală ‘vb cântecului …

Georgiana Andrei

Roxana Cristina, nu ai impresia, chiar asa e, numai cata BUG Mafia si altii, care au luat toate organele la cantat prin gura… si rasunau boxele peste tot… fara sa fie nimeni oripilat. Asta e chiar decenta piesa si macar transmite un mesaj pozitiv, fata de BUG care nu doar ca aduc toate organele in repertoriu, dar transmit mesaje negative in legatura cu femeile, familia.

Steffi Ana

Mă consider o femeie educată. Știu și eu să nu ies cu unii, cu alții. Aș zice că "știu să am grijă de mine". Cu toate astea educația mea nu-i împiedică pe mârlani, să claxoneze sau să fluiere și să strige după mine, să mă atingă pe stradă sau în mijloacele de transport în comun. Da, educația e importantă, dar trebuie educați EI și mai mult decât atât trași la răspundere legal, pt că sunt mulți "domni" trași la cravată, patru ace cu diplome, facultăți și neveste acasă care nu bănuiesc că ei în timpul liber se duc la "prostituate" care sunt poate de multe ori doar fete luate împotriva voinței lor și forțate într-un asemenea mediu. Sau domnii își fac mendrele cu un nepot, sau nepoată, care nu are încă vârsta la care să știe să spună "NU". Sau poate chiar soția e cea pe care a sedus-o cu vorbe și comportamente frumoase și după ce a prins-o în plasă ca pe un fluture nevinovat, a început să dea în ea...iar lumea habar n-are. Da' mai blamăm mult victimele în loc să facem ce trebuie și să îi tragem pe domni la răspundere? Deci, despre a cui lipsă de educație vorbiți?


Larisa Blanaru

Prima carte a ta, Petronela Rotar pe care am citit-o eu, a fost cea de poezii. Mi s-a părut atât de ciudat, pentru ca… noi parcă nu mai simțim nimic în versuri.

Se pare ca lumea s-a schimbat și poezia e prea lentă pentru ritmul nostru.

Ascultăm încă muzica, doar aici mai tolerăm versuri, unele abia le băgam în seamă.

Da…prin muzica încă se mai trimit mesaje și versurile încă mai contează.

Desigur ca pentru mințile noastre agitate și împrăștiate, e necesar ca pe lângă versuri să adăugăm imagini, astfel să capteze atenția.

Poate ar trebui să existe mai multă poezie pe piața noastră literară, începând desigur cu cititori dornici de poezie:)

Mi-am amintit acum și poezia asta, atunci mi s-a părut foarte picantă.

Poate pt ca Baudalaire și Arghezi suna altfel, dar potrivit epocii noastre, poezia ta nu e altceva decât o oglindire a realității contemporane.

A mai fost o controversă recentă, legată de arta, se pare ca poate să exprimă doar frumosul.

Asta este percepția generală în țara noastră, mai accentuată decât în alte locuri, pentru ca suntem ceva mai în urmă la nivel de cultură, în orice formă a ei.

Noi…uratul și grotescul, suferința și groaza, le ținem doar sub preș și nu ne place să fie scuturate așa în public. Este rușinos… Și prin rușine…fiecare traduce fix ceea ce are ca traumă în suflet.

Andreea Teodor - Coaching & Psihologie  · 

Fix asta mi-am zis și eu când am citit supărarea oamenilor “da ce dragă, nu putea vorbi frumos?”

Ce simt eu că nu cuprind oamenii este ca e greu să vorbești despre abuz fără să existe furie.

Furia este reacția firească la abuz, nedreptate, încălcare de limite etc., și este o emoție mobilizatoare, care ne ajută să ne apărăm. E locul ei în mesaj. E locul ei în noi, femeile, când luăm contact cu realitatea asta - și asta prea des!

Un alt lucru pe cere l-am mai văzut eu: anularea mesajului pentru că e transmis cu limbaj licențios, dar asta e un fel de gaslighting și la mine ajunge fix așa “nu pot conține adevărul pe care tocmai l-ai spus, deci mi-e mai ușor să mut atenția pe felul tău de a vorbi ca să ignor ce simt eu / cum mă atinge pe mine acest adevăr”.

Noh, eu o ascult pe repeat și sper că a trezit niște conștientizări.

Dana Calinescu

Ah, ce tare! Observasem trioul Maiden-Mother-Crone ca etape transformatoare, dar, citind comentariul, realizez ce fain mainile "zeitei" care reprezinta intuitia/inconstientul colectiv se opresc din facutul aceluiasi lucru iar si iar, astfel incepand un alt mod de a trai: despletite  Fain tare!

Irimia Daniela

Ceea ce spune Erika în #Macarena este realitatea pentru majoritatea femeilor din România.

Mirel este și un medic, un profesor, un polițist, un șef ....

Dacă ne oprim la forma ....facem cam ce se face în țara asta dintotdeauna.... "Dați mereu vina pe victime ca idioții "


Natalia Dogaru

Nu ascult muzică românească, dar melodia Erikăi... are ceva acolo, ceva special.

Ceva care ajunge la sufletul oricărei femei.

Am 22 de ani și, din păcate, înțeleg prea bine ce a vrut să spună Erika. A zis-o bine. Fără ocolișuri și direct.

Nu e doar o melodie, e o operă. 

Și, chiar dacă va mai dura până voi deveni mamă, și mie îmi e frică dacă voi avea o fată. Știu prea bine cum e societatea. Cum sunt Mirel-ii. 

Ada Caraba

M-am scarbit si eu mai ales de comentariile atacatoare ale doamnelor de varste, s-ar zice respectabile, dar in cazul lor doar varsta s-a aratat respectabila, care mureau de raca sa o calce pe artista pe cap si sa umple de injurii toate tinerele care scot un pic capul din noroi.

Denissa Corbu

Mie-mi place piesa asta de nu mai pot!  Tocmai pentru că trezește toate aceste reacții în rândul oamenilor. O adevărata provocare pentru cei care se află încă în negarea umbrei colective, dar și a celei personale.

Enache Adriana

Insasi reactia multora la melodia asta, e dovada clara ca sexismul este o problema adânc înrădăcinata al noi. Dublul standard este șocant de neclintit. Unde ați văzut reacții din astea la maneliști, rapperi, trapperi și chiar rockeri? Am crescut cu o groaza de melodii "neortodoxe" nimeni nu a comentat atât. Când o face o femeie e "HARAM" .... drum lung și lupte multe mai avem de dus pentru a fi măcar respectate. Bărbaților le e frica ca nu cumva sa fie detronati. Noi nu vrem tronul, vrem sa ardem tronurile.

Sky Sky

Ororile prin care trec și au trecut femeile de-a lungul timpului sunt dureroase și greu de digerat.

Din păcate, ura și războiul nu fac decât să caute vinovați și să adâncească traumele.

Bărbații nu s-au schimbat atât de mult, chiar dacă aparențele ar zice că au făcut-o. Evoluția din perspectiva drepturilor omului și legile i-au obligat să-și înfrâneze instinctele, însă nu prea aveau cum să-și vindece astfel și rănile. Aparențele sunt diferite, esența nu chiar atât de diferită.

Bărbații care nu respectă femeile își pedepsesc, de fapt, mamele. Pentru că nu au știut și nu au putut să-i iubească. Pentru că, la rândul lor, au fost rănite. Foarte multe chiar de tații lor, adică tot de bărbați, care au fost și ei răniți la rândul lor. Foarte mulți de mamele lor, adică tot de femei.

Nu e nimeni vinovat, pur și simplu ăsta e ciclul traumelor, ne facem rău unii altora fără să fim conștienți, iar ura și războiul nu fac decât să alimenteze și să crească traumele ăstea.

Răul produs e tare greu de schimbat și ură va mai tot fi, de ambele părți, însă răul care urmează să vină ar putea fi prevenit. Un băiat care e iubit de mama lui, când va crește mare, va respecta și va iubi femeile. Un băiat a cărui mamă va fi superiorul lui, când va crește mare, va vrea să fie superiorul ei și o va proiecta în toate femeile care îi ies în cale.

Soluția nu poate veni niciodată pe calea războiului. Ura nu va fi niciodată o soluție și nici nu ar trebui promovată, chiar dacă o putem accepta ca parte din procesul de vindecare.

Petronela Rotar

Sky Sky nici nu a sugerat nimeni, cu atît mai puțin eu, că soluția e războiul. Doar am normalizat, ca psiholog și psihoterapeut, această etapă prin care trecem la nivel de societate. Furia nu e ură, e o emoție de apărare și e absolut firească, iar ea ca să treacă trebuie trăită nu reprimată. Vorbim totuși de o piesă, nu de un război nuclear, ce naiba.

Sky Sky

Petronela Rotar, Știu că te refereai la piesa. Eu mă refeream mai mult la ce s-a creat în jurul ei. Și la cum arată, în general, discuțiile, când se ajunge la subiectul ăsta. Din păcate, e un război și multă ură. Iar rezultatele încep să se vadă în diferențele ăstea dintre masculin și feminin, care începem să înțelegem tot mai puțin care cui aparțin. Exprimarea furiei sună frumos la tine și la femeile care sunt conștiente de ce înseamnă asta, însă realitatea nu arată prea bine. Și bărbații își exprimă furia pe mama lor, când rănesc femeile

Corina Ghionea

Sky Sky, Eu zic sa pastram proportiile. Nu comparam o piesa care pana la urma este si hip hop (nu ca ar conta neaparat, dar in piesele de genul limbajul licentios este frecvent), cu ideea ca barbatii care ranesc femei sunt raniti si ei. E din cu totul alt registru ceea ce spuneti.

Plus ca piese agresive indreptate invers au existat de ani de zile (a se vedea Parazitii, Mafia etc) si nu s’a mai scandalizat nimeni ca e un razboi “mondial” pe cale sa inceapa.

Sky Sky

Corina Ghionea, Femeile au avut și vor avea întotdeauna puterea și controlul, pentru că ele dau viață. E important doar cum aleg să le folosească. Au fost înzestrate cu capacitatea asta emoțională și cu puterea de a iubi mult mai autentic și mai frumos. Iar asta e cea mai mare putere pe care o poate primi un om.

Pot să-și folosească puterea construind sau pot să rămână în capcana victimizării și să-și piardă puterea. De înțeles și justificat, de altfel, însă inutil.

Înțeleg că e doar o piesă, însă pot să văd prin ea imaginea femeii moderne care își folosește puterea într-o direcție deloc constructivă. Își pierde, de fapt, puterea și își pierde cu pași repezi și feminitatea. Pentru că, nu-i așa, comparațiile ăstea despre ce “piese” au făcut și fac bărbații exact în direcția asta o să îndrepte femeile. O să facă și ele la fel de aici înainte. Dacă bărbații au putut fi bărbați, de ce să nu fie și ele acum, dacă tot pot

Am privit reacțiile și discuțiile care s-au creat în jurul piesei ca o imagine generală a luptei din “războiul” ăsta al sexelor și nu m-am referit strict la piesă. Care, am înțeles, e doar o piesă. Cum au fost atâtea făcute de bărbați și nu i-a pedepsit nimeni 

Corina Ghionea

Sky Sky, Am inteles, e parerea dvs. Discutii vor fi mereu cand va aparea un element de noutate. Parerea mea e ca n’o sa se intample absolut nimic, nu va aparea nicio miscare de rezistenta ca urmare a discutiilor. Ori va fi un moment care va trece, cum au fost atatea piese care au rupt topurile si apoi au fost inlocuite de altele mai noi, ori fata asta va mai face piese de genul, vazand ca are succes cu ele. In cazul asta se va crea probabil o nisa pe tema asta, pt ca genul asta muzical nu place si nu va placea niciodata oricui.


Tanasie Veronica

Corect, chiar nu conteaza pe ce limbă este transmis acest mesaj. E ingrozitor ca e inca actual, asta ar trebui sa ne zdruncine!

Petronela Rotar

Tanasie Veronica ba contează și e exact limbajul de care e nevoie. Să încetăm cu pudibonderia într-o țară în care una dintre patru femei e agresată sexual sau fizic.

Tanasie Veronica

Petronela Rotar nici eu nu il consider nici gresit, nici deplasat. Cred ca femeile au dreptul si obligatia sa se apere cu orice au la îndemână de astfel de indivizi. Faceam referire doar la opinia carcotasilor de serviciu care blameaza culmea agresivitatea victimei

Ozana Almajan

O piesă manifest!

Florin Sîmpetrean

Nu sîntem toți așa

Anca Romocea

Florin Sîmpetrean Tin sa te contrazic, la un moment dat in viata ta ai inchis ochii cand unei femei i se spunea/facea ceva. Indiferent daca era o glumita sexuala in liceu spusa ca sa o faca sa taca sau poate chiar un boy talk cu alti baieti pe care voiai sa i impresionezi. Nu doar violatorii sunt problema ci toti care tin sistemul in picioare. Ca you know better acuma, nu mi se pare normal sa asteptati toti complimente pentru ca nu ati violat pe nimeni.

Florin Sîmpetrean

Anca Romocea, oh, dar exagerezi

Anca Romocea

Florin Sîmpetrean My point exactly

Iuga Anna

Am spus-o si la postarea de pe Youtube: era nevoie de piesa asta. Si este mare nevoie de mai multe voci furioase care sa strige mesajul piesei!

Simona Duicu

Mai nou exista si un "ecologism isteric", promovat de femei, in viziunea unor barbati romani. Adica daca sunt femeie si imi exprim o parere despre mediu, practic "ecologismul isteric". Pana acolo merge misoginismul. 

Cosmin Ioanes

OK, e un manifest pentru misogini....dar cand vom vedea un manifest si pentru toxicitatea asta feminina pentru ca uneori sunteti mai rele ca serpii... Fiecare dintre noi am suferit la un moment dat din cauza unei femei, mai mult sau mai putin... Daca ar fi sa manifestati ceva feminin in voi, manifestati mai multa iubire...mai multa intelegere. Ar fi misto!



Reacție la Macarena (Erika Isac)

Sursa: Pagina FB Catchy, 21.02.2024

„Păi țărăncuță cum e ea,

E drept că badei i-ar plăcea.

Dar când îi cată vorbă el,

Ea fuge și nu vrea defel,

Dar într-o zi n-a mai răbdat

Și i-a spus badea supărat:...

Țărăncuță, țărăncuță,

Cu bujori în obrăjori!

De ce-mi cauți tu pricină,

Vrei să uit că-mi ești vecină,

Când îmi ții calea-n grădină,

Noaptea când e luna-n nori!

Tocmai când e luna-n nori!

Țărăncuță, țărăncuță,

Cu fuiorul prins în brâu!

Ți-a mers vestea de sfioasă,

Că te-ncui și ziua-n casă,

Dacă ziua ești fricoasă,

Ce cați noaptea la pârău?

Ce cați noaptea la pârău?

De data asta măi fată,

Zi bogdaproste c-ai scăpat!

Dar de te prind eu alta dată,

Să știi că intru în păcat!

Țărăncuță, țărăncuță,

Cu bujori în obrăjori!

O să mă aduci în stare,

Să te prind de cingătoare,

Ziua în amiaza mare,

Să-mi dai fraga buzelor!

Să-mi dai fraga buzelor!”

Dacă o întrebi pe mamaie, sigur va spune că era tare drăguț Dan Spătaru, zâmbind șăgalnic (mbine, fără să facă și cu ochiul) în timp ce cânta "țărăncuță, țărăncuță...".

Dar întreab-o azi, nu pe Erika, pe una dintre toate aceste femei care au scos în aceste zile la iveală povești îngrozitoare despre asemenea atenții/intenții și vezi ce răspuns primești.

@Mihaela Mhl: Suntem generația de femei care s-a săturat să spună bodaproste c-a scăpat, generația care vrea să meargă noaptea la pârâu fără ca asta să fie o invitație la nimic.


Oana Cirstena

Mi-a ramas in minte un fragment din Virsta Inocentei (carte si film), in care eroul principal incercand sa isi invete sotia emanciparea (actiunea se petrece sfirsit de secol XIX- inceput de secol XX) se intreaba retoric: "cum poti invata o femeie sa fie libera cind ea nu are constiinta ca nu este libera" (citat aproximat)

Suntem in secolul XXI si inca exista femei care nu au constiinta ca nu sunt libere si, dureros, sunt foarte vocale in "a pastra randuiala patriarhala".

Iar piesa Ericai este doar un mijloc mai strident (nu cel mai fericit cuvint) de a trage de atentie asupra problemei, gen cum actionau sufragetele pentru cistigarea dreptului de vot pentru femei.

Viorela Bilea

Amalia Ceangâru nu știu ce definește bărbați "adevărați", că am auzit mai multe variante, dar sunt de acord că cei corect educați sunt puțini. Și cum femeile sunt oricum mai multe, soluția dvs e ca alea care nu.i găsesc sa se călugărească sau cum?! Mai sunt de acord și cu faptul că unele au devenit și ele agresive, ceea ce e oarecum de înțeles, fiind crescute in medii agresive, uneori e chiar o soluție de supraviețuire. Mai cred că, până nu.i vorbești unuia pe limba lui nu te va pricepe, degeaba vorbești super elevat cu un prost, cum degeaba vorbești romana cu un chinez/neamț/american, că se uita ca curca.n lemne. Din punctul meu de vedere, piesa e o încercare de a transmite mesajul Mirei.lor pe limba lor, poate-poate...și o încercare de a transmite femeilor că pot și trebuie să ia atitudine (nu aia de "așa va fi mereu, așa sunt bărbații, e normal"), mai ales că și ele poartă o parte din vina pentru existența Mirei.lor, că ele i.au născut și a lor era datoria primordială de a.i educa.

Sursa: Pagina FB Catchy, 21.02.2024



Psiholog dr.Sandra O'Connor,

 Autoarea textului de mai jos, de pe pagina ei personala FB:

"Mi-aș dori"

Mi-aș dori să fie totul atât de simplu.

Mi-aș dori să mă apere ceea ce mă învață părinții.

Mi-aș dori să nu vadă nimeni sexualitate în spatele copilăriei mele, să nu fiu manipulată în necunoașterea mea, să nu fiu terifiată de consecințele pe care le va avea mărturisirea abuzului, mi-aș dori ca ceea ce știu să mă apere de abuz, de viol, de moarte.

Mi-aș dori să nu merg în mașini cu străini.

Mi-aș dori să pot să aleg să nu urc în mașinile abuzatorilor mei niciodată, chiar dacă uneori durează ani până se întâmplă abuzul.

Mi-aș dori să nu merg niciodată niciunde cu niciun străin, chiar dacă asta înseamnă să nu mai cunosc pe nimeni niciodată. Mi-aș dori ca asta să mă apere doar de durere nu și de bucurie, însă gratiile de la geamuri blochează ambele direcții.

Mi-aș dori ca ceea ce fac eu să mă protejeze.

Mi-aș dori să fie atât de simplu, să port o fustă mai lungă, părul prins și să interacționeze doar cu oameni cunoscuți, iar asta magic să îl schimbe pe tata, pe unchiul sau pe vecinul meu.

Mi-aș dori să pot spune ce am pățit.

Mi-aș dori să fiu ascultată, crezută și înțeleasă. Mi-aș dori să mă întrebe cineva cum mă simt, nu ce am purtat. Mi-aș dori să întrebe cineva dacă sunt bine, nu de ce am reacționat. Mi-aș dori să pot plânge, să pot striga, să pot să mă apăr, fără să îmi spună ceilalți că am reacționat pre mult sau prea puțin, că nu am înțeles că mâna pe piciorul meu era o glumă, că loviturile se iartă și se discută doar în casă.

Mi-aș dori să nu urc în taxi sau in Uber spunându-mi în minte cuvinte de încurajare: uite, e ok, are sute de curse la activ, istoricul cursei e înregistrat pe hartă, ești în siguranță!

Mi-aș dori să pot să trăiesc într-o lume în care nu trebuie să mă gândesc că sunt norocoasă să am băieți, Mariane.

(Poza e cu mine - la 5 ani, din perioada în care am fost răpită, abuzată sexual și aproape omorâră de un străin.)


Psiholog Carla Carmen Diaconu

Nu te cunosc dar te urmăresc cu drag de mult timp!

Povestea ta m-a făcut inițial sa ma blochez,apoi să plâng de durere, de neputința și mai apoi am simțit o frica ce mi a paralizat simțurile... sunt mama unei fetițe minunate și vreau doar sa o iubesc și sa o protejez....

Te îmbrățișez cu prețuire și pe Sandra mică și pe Sandra mare! Pun în îmbrățișare tot ce puteți primi și las acolo iubire și speranță!

Alina Gabriela

Aș dori să pot exprima în cuvinte mai bogate profunzimea emoțiilor pe care le-am simțit citind despre experiența ta personală. Îmi doresc să îți împărtășesc:

1. Profunda mea recunoștință pentru că ai avut curajul să împărtășești o parte din universul tău interior. Acest gest poate fi o sursă de putere și încredere pentru cei care au trăit experiențe similare, oferindu-le speranța că există lumină și după umbrele abuzului. Și în același timp, "deschide ochii" celor care NU au avut acest tip de experiență traumatică și sper să le crească gradul de înțelegere și empatie.

2. Admir modul în care cuvintele tale, pline de simplitate, au reușit să atingă corzile inimilor noastre, a celor care "te" citim.

Simona Sirbu

Nici prin gând nu mi-ar fi trecut că este despre dvs, la cum vă percepusem din postări și podcast uri ca pe o persoană f echilibrată și puternică. Am recitit, crezând că prima data am ratat ghilimelele... Vă îmbrățișez cu sufletul și vă spun că acum vă apreciez și mai mult pentru omul care ați devenit  Îmbrățișez mult și copila care a trecut prin experiența descrisă, ea are mai mare nevoie de iubire! 

Psiholog dr.Sandra O'Connor

Simona Sirbu oamenii care trec prin traume timpurii, pot fi echilibrați. E important să lucrăm la noi, să ne vindecăm, să nu ascundem experiențele noastre și să îi ajutăm și pe alții să înțeleagă ce înseamnă să fii victimă, cât de puțin control ai în astfel de situații, că ne afectează enorm procesul de dezvoltare, că e nevoie de multă înțelegere, blândețe și răbdare pentru a se ajunge la echilibru și iubire(de sine și de ceilalți)  . Trimit și eu îmbrățișări

Moldovan Corina

Psiholog dr.Sandra O'Connor m-am întrebat de multe ori de ce societatea încurajează abuzul și implicit acuzatorul, de ce mai mereu victima fie copil sau adult este incriminată și arătată cu degetul? Am trecut prin două situații de abuz , o dată în adolescență și că femeie matură, ca adolescentă nu am avut curajul să vorbesc, tocmai din frica de a fi acuzată, ca adult mi-am asumat această povară, am vorbit, m-am luptat, dar nu m-a apărat nimeni.

Psiholog dr.Sandra O'Connor

E o societate profund rănită și nevindecată. Sper ca cu fiecare supraviețuitor căruia nu îi este teamă să fie vulnerabil și să vorbească despre experiențele sale și o poate face în coerență și echilibru(pentru că a fost suficient de norocos încât să se poată vindeca), să deschidem tot mai mult brațele înspre ocrotire și să închidem tot mai multe răni.

Andra Berceanu

Mi-aș fi dorit să nu ți se întâmple așa ceva, nici ție, nici altor copii sau femei. Îmi pare foarte rău și-mi dau seama că, dincolo de trauma în sine, societatea noastră și astfel de discuții nu fac decât să pună sare pe o rană veche. Te îmbrățișez!

Psiholog dr.Sandra O'Connor

Nu simt că a pus sare pe rană, eu simt că a dat o oportunitate să discutăm despre ceva ce în continuare e considerat tabu, iar asta sper să fie vânt sub aripi înspre vindecare, pentru cel puțin o persoană care să înțeleagă că nu a contribuit și nu contribuie la abuz. Mulțumesc pentru îmbrățișare și cuvintele frumoase 

Mă simt întristată că există în anul 2024 polițiști care blamează victima și minimalizează abuzul asupra femeilor, asta ne arată că vor mai fi încă mulți copii retraumatizați și multe victime neascultate și neînțelese. Procesul meu personal de vindecare e complet, am supraviețuit și am viețuit, am vindecat și am încercat să contribui și la alte procese de vindecare. Îmi pare rău că te-a întristat povestea mea. Sunt aici cu voi, din fericire pentru mine, s-a terminat cu bine. Te îmbrățișez.

Irina Nichifiriuc

Tare mult mi-aș dori să nu fi fost nevoie să fii protejată, ascultată, înțeleasă. Mi-aș dori să fi trăit într-o lume în care să nu trebuiască să-ți fie teamă, să fii în siguranță, să vorbește despre iubire și bucurie, să împărtășească toată lumea dorința de bine și frumos. Îmi pare rău pentru tot ce ai suferit! Te îmbrățișez cu sufletul

Psiholog dr.Sandra O'Connor

Așa mi-aș fi dorit și eu, de aceea iau extrem de serios responsabilitatea mea de a contribui cu ceva la lumea în care trăiesc. Știu cu certitudine că vreau să contribui la o societate măcar cu o fărâmă mai bună, în care alte fetițe și alți băieței să fie ascultați, înțeleși și protejați pur și simplu, pentru că e o parte integrantă a lumii lor.

Psiholog dr.Sandra O'Connor

Facem doar ceea ce putem, vorbim despre asta, pentru a da curajul și altor oameni să vorbească despre rănile lor. Unii poate vor avea curajul să vorbească despre un abuz care se întâmplă acum, pentru a ajunge și ei la pace, la liniște, la vindecare și la siguranță și ocrotire. Cel puțin o femeie care citește ceea ce scriu eu azi, e într-o situație de abuz. Vreau să vadă, să știe și să simtă că nu are nicio vină, că poate și merită să scape de acolo  Primesc îmbrățișările și trimit și eu o îmbrățișare.

Psiholog dr.Sandra O'Connor

Eu vorbesc dintr-un spațiu de echilibru, cu răni vindecate. Consider că e în puterea mea să arăt că există vindecare și echilibru post traumă, că e important să punem reflectorul pe derapaje care pot să valideze abuzul în ochii altor oameni, practic consider că prin prisma profesiei mele e și o responsabilitate civică să fiu cât mai transparentă și mai asumată, în limite etice.



Octavian Herţa
,

Autorul textului care urmeaza, luat de pe pagina lui de FB:

Hai că m-ați făcut să ascult piesa Ericăi! Om bătrân cu reumatism și incontinență, numai de așa ceva nu mă mai ocupasem. Și pentru că nu puteați trăi dacă nu citeați și părerea mea de boșorog senil despre ea, mă sacrific. Să nu săriți dup-aia pe mine, că mă dor șalele, taică și nu-mi plătiți voi medicamentele, da?

Unu. Cel mai important e că s-a creat vorbărie în jurul piesei. Nu sunt de acord cu lupii moraliști care spun că e un nonsubiect și ar trebui să dezbatem (doar) alte teme – Gaza, Ucraina, alegerile din America șamd. Importanții vieții, dacă se discută despre un subiect, înseamnă că e de interes. Femeia – obiect, violență conjugală, viol – astea-s teme importante iar faptul că Erica le abordează în piesa ei (mai puțin contează dacă sunt pe gustul tuturor genul muzical, maniera de interpretare sau limbajul folosit), e remarcabil. Mor p-ăștia care te trimit la plimbare dacă nu discuți zilnic despre geopolitică, ca și cum ești zero barat dacă nu bați câmpii pe subiecte grele. Sunt și alte lucruri de dezbătut pe lumea asta. Iar dacă piesa Ericăi suscită atâta interes, înseamnă că a apăsat niște butoane p-acolo.

Doi. Mai sunt ăia care condamnă limbajul. Normal, numai bărbații au voie să spună/scrie cu poolă, pixdă și footut. Femeile, nu, că-s niște doamne, până când considerăm noi, că dup-aia sunt cur*ve. Teoretic, piesa asta e hip-hop, deci nu văd care e problema. Mai toate trupele și artiștii hip-hop folosesc limbaj licențios și nu se mai sesizează nimeni. În România și aiurea. Afară e normal ca și fetele care cântă rap să înjure în piese, în România au voie doar bărbații. Doar Sișu și Uzzi, Erica n-are voie, că are uter. Dublu standard, ipocrizie și prostie multă, că așa e la noi, unii-s mai egali decât alții. Și dacă nu era o piesă hip-hop, Erica tot avea voie să folosească ce cuvinte vrea pixda ei, ca să ne înțelegem. De ce? Pentru că poate și pentru că nu trăiește în Rusia, China, Arabia Saudită sau alte țări în care faci pușcărie sau ești ucis doar pentru că ești om normal. Asta e partea mișto în democrație, că poți să te manifești cum vrei, atâta timp cât nu încalci libertatea ăluia de lângă tine, care, la rândul lui, poate să asculte piesa sau nu.

Trei. Ce să-ți spun, mai sunt culturnicii vieții care se dau cu curul de pământ că din punct de vedere artistic, piesa e proastă. Nu știu ce să zic, nu-s expert în hip-hop, dar mi se pare că piesa nu sună rău. Nu e nici Tupac, dar nici de căcat. Merge. Și știți ce, nici măcar nu contează pentru mine, că nu-s în targetul Ericăi. E irelevant ce cred eu despre piesa ei. Dincolo de asta, dacă mă întrebați pe mine, sunt puțini artiști care au reușit să ducă hip-hop-ul în altă sferă. Plm, e ca la death-metal. Ai câteva ritmuri și mai mult vorbești sau urli cât mai gutural în microfon. N-ai cum să scoți Bohemian Rhapsody sau Stairway to Heaven doar din bass și vorbit sacadat. Hip-hop-ul și metalul sunt muzici de mesaj, în primul rând. Sunt agresive, nu-s pentru mimoze. Se folosește la greu limbajul licențios, nu-ți place genul, nu asculți. Dar nici nu vii să te caci pe tine că o fată a lansat o piesă și vorbește urât. Sigur, după mintea unora trebuia să citeze din Jane Austen și să apară în clip îmbrăcată ca la pension. Din nou, ipocrizie și prostie cât cuprinde. Mulți dintre noi trăim încă într-o peșteră din Evul Mediu, aia e.

Concluzie, ca la școală: e bine că a apărut piesa asta, e bine că se vorbește despre ea. De fiecare dată când cineva șochează abordând subiecte delicate într-o manieră controversată, e ok. Ne arată unde suntem și, mai ales, cine suntem. D-aia și reacționăm unii dintre noi agresiv, că ni se pun în față oglinzi întunecate în care nu vrem să ne privim. Ăsta-i cel mai greu lucru, să accepți că în oglinda aia murdară și hâdă ești (și) tu. Cu prejudecățile tale, cu primitivismul tău, cu ipocrizia ta, cu refuzul de a-ți deschide mintea, cu încăpățânarea de a rămâne ignorant, cu frica de cuvinte. De data asta, a făcut-o Erica, așa cum a știut, așa cum a simțit. Sper ca din ce în ce mai multe dintre voi să o faceți, pentru că România are nevoie, mai mult ca oricând, de voci care să o zguduie și de oglinzi în care să se privească. Orice e mai bun decât tăcerea complice, primitivă și proastă făcută grămadă.


Georgiana Andrei

Poftiti, cum le place la domnii pudibunzi sa cante despre femei… la modul pedofil, bai, a naibii, ca la astia nu se oripileaza NIMENI!

Si asta e un singur exemplu, ca e pliiiin! Si nimeni nu e oripilat, canta domnii in cor… despre femei, abuz, incest si pedofilie!

Inchideti usile! Ascundeti cheile!

Femei care te-nvaluie, modelul p****!

Varsta:domnisoare.

P***e extraordinare-n cautare de p**a mare.

Ca sa redefinesc pa cap, aleg un inger

16 ani, pur-sange, f**e fara bani, suge fara bani

Sau complimente, vrea propuneri indecente..

Vrea aventura si nu are masura.

Pun palmele la gura, strig:"HEI, DJ! "

Da cu basii aia grei, ca le place la femei

Cand se simt studiate-ndeaproape de baieti ca noi

Vibreaza din g****e si-alte chestii noi.

Domnisoara:Pa mas-oferta-i grasa, zi ceva!

De baut, de fumat, sau de aliniat p-oglinda ta?

Refren (X1) :

E timpul sa fac abuz

Aici pot sa fiu confuz

Da-mi tot ce ai nu refuz

Nu am de ce sa ma scuz.

Plin de tentatii insist

Gata sa vad cat rezist

Crescut in spirit marchist

Nu ma abtin, clubul e plin.

Sa ma prezint:Grasu X*X

Am venit cu un kilogram asa cum am promis

Declar in scris, ca Omis, face streap-tease

Si lumea s-ancins, si bara s-ancins.

E in-ter-zis sub 18 ani

Dar daca ma asculti, nu mai conteaza cati ani ai!

Hai! Mainile pe sus!

Si nu-ntelegi de ce:

Ai mancat cumva pastile pe post de analgezice?

Si-acum, in exces, vrei sa faci s*x

Dar daca vine sor-ta face mon-incest

Doua gemene se bat cu sampanie

Care e, tighie, doar pe banii ei, ca:

Fetele cu bani, p***ele de la volan

Au venit la bairam

Va rog:nu sariti pe geam!

Ele in exces, tzatzele fara sutien

P***e-n p**a mea, sa vedem…

NIMENI, oripilat dupa piesa de mai sus… ptiu, ptiu…


Melania Medeleanu,

Autoarea textului care urmeaza, luat de pe pagina ei FB

Un scaun răsturnat, o cratiță aruncată spre mine și mâna ridicată care n-a mai căzut.

A doua zi am plecat, dar luni întregi m-am uitat în spate.

- Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?

- Să ne protejeze de cine?

La nivel național, în primele 9 luni ale anului 2023 polițiștii au intervenit la 79.442 de cazuri de violență domestică, în creștere cu 4,9% față de perioada similară din anul 2022 - statistica IGPR. Numărul cazurilor neraportate e probabil la fel de mare.

Câtă vreme statistica rămâne actuală, câtă vreme abuzul emoțional și fizic asupra femeilor e parte din ADN-ul societății noastre, momentul Erika Isac e piatra aruncată-n râu. N-o să schimbe cursul apei, dar e bine că face valuri! Te bucură și-ți lasă un gust amar deopotrivă. Te bucură curajul unei tinere de a lua atitudine, pe un subiect în care era previzibil ca Mireii din toată țara să ridice pumnul.

Gustul amar provine de la aceeași și aceeași ipocrizie care ne înconjoară. De la ipocriții care scot în față, scandalizați, versurile „licențioase”. O fac tocmai aceia care încă mai știu pe dinafară toate versurile de la B.U.G. Mafia sau Paraziții. De la ipocriții care continuă să arunce vina pe victimă, și nu pe agresor.

Limbajul Erikăi nu e nici pe gustul meu – sunt o pudibondă care strâmbă din nas la înjurături, aruncă vorbe aprige cam o dată la 4 ani și crede că schimbarea se face cu diplomație. Dar cu poezie de dragoste nu prea merge pe subiectul ăsta. So… Let it be!


Cum să nu fii Mirel din Turnu Măgurele

de Marcel Bartic, profesor, 17 Februarie 2024, 20:41

Val de indignați după lansarea piesei Macarena interpretată de Erika Isac. Vai, da’ ce limbaj! Vai, da’ cât de suburban se exprimă! Deci nu se poate, asta nu este muzică, se zvârcolește Mozart în mormânt, mai terminați-o cu feminismul ăsta exagerat. Ochi dați peste cap, leșinuri intempestive și dureri atroce la lingurică.

De domni vorbesc. 

Boieri dumneavoastră! Ia opriți-vă oleacă din vânat mamuți, lupte cu urși grizzly și probat geaca de piele cu ținte, să vă zică fratele Bartic două vorbe.

În România, una din patru femei a fost victima violențelor fizice sau sexuale. Mai bine de jumătate dintre români consideră că violul este justificat în anumite situații. În ultimii ani, din 27000 de cazuri de violență în familie, în 80% din cazuri victimele sunt femei. Aproape 50 de femei și copii au murit, doar în ultimii doi ani, în urma agresiunilor comise în familie.

Piesa Erikăi este încă prea amabilă pentru o țară în care lucrurile astea sunt ignorate sau chiar justificate. În România, iubita, soția sau fiica dumneavoastră încă se teme să meargă singură seara pe străzi. Încă se gândește de două ori înainte de a se îmbrăca într-un anumit fel când se duce la serviciu pentru a nu încasa iar tot felul de apropouri din partea șefului sau colegilor. În plus, dacă este victima unei agresiuni sare toată lumea cu gura pe ea că “și-a căutat-o”.

Amice, vrei să nu fii Mirel din Turnu Măgurele? 

Bravo. Lasă-mă cu văicăreli dintr-astea ipocrite legate de limbaj și ia atitudine când vezi că este hărțuită o femeie. Enervează-te când vezi că se hăhăie toți pitecantropii în călduri care justifică agresiunile sexuale. Ține-ți mâinile și gura acasă și încearcă să înțelegi că femeile nu sunt proprietatea nimănui și nici obligate să-ți suporte ție avansurile, mesajele porcoase pe messenger sau apropourile nesimțite. 

A, și încă ceva. 

Învață-ți copilul că NU înseamnă NU. 

Indiferent cum se poartă, se îmbracă sau vorbește o fată. 

https://www.educatieprivata.ro/cum-sa-nu-fii-mirel-din-turnu-magurele/?fbclid=IwAR27nFGSUB3S9qcT2FJ9MZftpZ2nWSTHD5CIXyAmkYwpduZ0UQKuqv1cx-Q


Macarena în cuvinte și imagini

de Sorin Cucerai, publicist, absolvent al Facultății de Filosofie a Universității București, cu specializarea filosofie moral-politică, 18 Februarie 2024, 18:47

Bun, versurile ca versurile – bune rău: fruste, directe, explozive. In your face. Dar video-ul l-ați văzut? Fiindcă și el e something else.

The Maiden are părul împletit în cozi foarte lungi care o transformă într-o marionetă. Cozile sunt practic sfori pe care le trag alții. Și părul lung, împletit, și marioneta sunt simboluri puternice: ale obligației femeilor (și în particular a tinerelor femei) la conformism și ale lipsei autonomiei.
The Mother e o păpușă gonflabilă. Femeia vacă de prăsilă și obiect sexual. Aici nu mai e nimic de comentat.

The Crone e matriarha care tronează deasupra corpurilor tinerelor femei și care are grijă ca ele să continue să-și împletească părul – să „păstreze rânduiala”, cum slinos zic conservatorii noștri. O referință directă la rolul femeilor (în particular al maturelor și vârstnicelor, al „soacrelor”) la menținerea patriarhatului.

The Crone e, de altfel, singura femeie îmbrăcată din videoclip. Corpul ei nu mai contează – tot ce contează e puterea ei. The Crone din videoclip e sclavul de casă, ierarhic superior celorlalți sclavi, pe care îi controlează pentru a asigura menținerea ordinii dorite de stăpân.
Și mai e și gestul din final, când The Crone se oprește din împletit și lasă coada să se desfacă. Fiindcă moare și patriarhatul se destramă, sau fiindcă refuză să-și mai joace rolul și se transformă ea însăși în eliberator – nu știm, autorul nu ne mai spune.

Și pe urmă e numele, menționat explicit la începutul fiecăreia dintre cele 3 părți ale videoclipului: The Maiden-The Mother-The Crone, Fecioara-Mama-Baba, care e numele Triplei Zeițe a neopăgânilor.

E numele unei zeițe, nu al vreunui zeu, și menționarea explicită a lui sugerează opoziția fățișă față de religia dominantă a patriarhatului – care, la noi, e creștinismul ortodox cu bărboșii lui. 

Și ar mai fi, evident, ruptura dintre caracterul frust al versurilor și ultra-rafinata simbolistică a imaginilor, o ruptură/tensiune prezentă și jucată permanent – și care nu cred deloc că e întâmplătoare.

https://www.educatieprivata.ro/macarena-in-cuvinte-si-imagini/?fbclid=IwAR3rdh0J_y968wT2N3ZJ21R6JtinsfaEHUtslKPKde1tu4aiUbdNLYOQJ9o



„Macarena” Erikăi Isac rupe internetul și aprinde discuțiile. Ce spun specialiștii despre mesajul piesei VIDEO

Autor: Maria Dinu, Publicat:19.02.2024 19:27

Noua „Macarena”, lansată de cântăreața de muzică trap Erika Isac, tratează o parte din problemele cu care se confruntă femeile în societate, astfel că a atras instant simpatie în mediul online. 

Versurile vorbesc despre atitudinile ostile venite din partea unora dintre reprezentanții sexului opus, precum misoginismul, care este de regulă indicat drept cel mai frecvent în prezentarea tipurilor de comportamente incorecte folosite de aceștia la adresa femeilor. 

„Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema”, spune artista în cadrul refrenului. Ulterior cântăreața face o remarcă: „s-a trezit Mirel din Turnu Măgurele să ne facă educație”. 

Melodia atinge și pericolele la care sunt, de regula, mai expuse femeile, făcând o paralelă între gândurile unui bărbat și cele ale unei femei într-un simplu moment, precum cel al unei prime întâlniri. 

„Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?/ Să ne protejeze de cine?”, mai spune tânâra în cadrul melodiei, continuând: „dați mereu vina pe victime ca idioții”.

Artista folosește însă un limbag vulgar pentru a expune problemele societății, fapt care a atras multe critici. Cuvintele alese amintesc de melodiile unor trupe precum BUG Mafia sau Paraziții, de asemenea criticați frecvent pentru limbajul de multe ori chiar obscen. 

Interpretarea conține chiar și un vers al melodiei lansate în 1994: „dale a tu cuerpo alegría”. 

Cine este Erika Isac

Considerată o figura principală în trapul romînesc, Erika Isac s-a apucat de muzică încă de la vârsta de 6 ani. A participat la mai multe concursuri, dar și emisiuni precum „X Factor”, „The Four” sau „One True Singer”.  

„Am scris piesa asta ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultată”, a transmis cântăreața cu privire la ultima melodie lansată.   

Versurile au intrigat ascultătorii pentru ca făceau referire la un bărbat, Mirel, din Turnu Măgurele, care critică comportamentul unei femei. Cântăreața a explicat însă că numele este unul fictiv. 

Val de reacții în mediul online

Apariția melodiei a stârnit în mediul online un șir lung de mesaje de susținere, dar și de critică, iar mai femeile au început să împărtășească povești, asemănător mișcării internaționale „MeToo”, îndreptate împotriva hărțuirii și violenței sexuale.

Un mesaj de susținere a venit și din partea senatoarei Simona Spătaru, care a transmis pe Facebook că tânăra „are curajul să vorbească pentru femeile care nu mai sunt”„încearcă să le reprezinte pe cele care nu cred că mai au vreo scăpare”, dând voce unei „generații care spune STOP violenței pe care femeile/ fetele românce o suportă de prea multe generații”.

„Această melodie nu caută să ia vreun premiu pentru cuvintele potrivite. Dar sigur merită unul pentru mesajul direct și curajos”, a susținut senatoarea.  

Sociolog: „Este normal să existe reacții”

Sociologul Ionaș Vladimir a explicat pentru „Adevărul” că melodia  „transmite un mesaj cât se poate de real”, arătând că „avem o mare problemă în societatea românească, și nu numai”, în majoritatea țărilor existând astfel de probleme. Totodată, sociologul a afirmat că, „dacă o mare parte a societății, a celor care au un cuvânt de spus, consideră că aceasta este o melodie manifest, atunci într-adevăr este”.   

„Nu cred că limbajul este neapărat problema”, a mai punctat sociologul, arătând totodată că „societatea este extrem de divizată și orice lucru care apare și este susținut masiv de o anumită parte a societății, va fi respins de cealaltă parte automat”.

Ce spun versurile vechiului cântec „Macarena”, care a cucerit lumea petrecerilor

Adevărata piesă „Macarena”, lansată în 1994 de Los del Río, vorbește despre o tânără care ajunge să își înșele iubitul înrolat în armată, chiar cu prietenii acestuia. Versurile mai spun că fata visează să își cumpere „cele mai moderne haine”, „i-ar plăcea să traiască în New York” și „să seducă un nou iubit”. 

https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/val-de-reactii-in-mediul-online-dupa-aparitia-2341179.html


Erika Isac, Macarena și dezvrăjirea femeilor

Autor: Sabina Fati

 „Dați mereu vina pe victime ca idioții”, „Dacă n-ai vagin nu ai dreptul la opinie” sunt versuri ale Erikăi Isac care i-au indignat pe mulți dintre cei care s-au obișnuit cu o Românie misogină. O analiză de Sabina Fati.

Macarena, piesă scrisă și cântată de trapperița Erika Isac, a lansat dezbateri paralele pe rețelele sociale, după ce i-a scandalizat pe pudibonzi și a fost aplaudată de cei care văd că România a rămas încă o țară a violatorilor greu de pedepsit.

Adevărul spus direct în cuvinte puține și dure șochează ipocrizia colectivă ca și cum cuvintele ar fi de vină că în România cel puțin una din patru femei este sau a fost agresată de partenerul ei. Șochează pentru că, în continuare, în România 55% din populație crede că violul poate fi justificat „în anumite situații”: „Dați mereu vina pe victime ca idioții” spune Erika Isac în versurile ei, știind și ea, din statistici, dar nu numai, că jumătate dintre români dau vina pe victima violului, nu pe violator.

Într-o țară în care violatorii sunt crezuți iar frații Tate devin un fenomen demn de imitat fiindcă propovăduiesc violența ca noua identitate masculină, Macarena Erikăi Isac e pusă la zid fiindcă folosește expresiile pe care doar partea macho a societății le-a exersat până acum în rap, trap și alte genuri. Fiindcă în clip folosește ipostaze care tulbură imaginarul colectiv: artista goală, dar blurată, având părul împletit în codițe, care o țin legată de o condiție nedorită, pune în versurile ei marile probleme ale fetelor și femeilor: „Bărbatului i-e frică să nu fie păcălit/că fata n-arată ca-n poze”/„femeii i-e frică să nu-l apuce pe-ăsta psihoze/să nu-l apuce omoru/să nu-l apuce violu/să n-apuce s-o bată/să n-apuce s-o îmbete/”. 

Macarena, o pastișă asumată după hitul grupului Los Del Rio de la mijlocul anilor 1990, a fost transformată într-o melodie fanion de Erika Isac. Lansată de Ziua îndrăgostiților, pe 14 februarie, piesa de două minute și jumătate are deja doar pe Youtube  peste un milion și jumătate de vizualizări și a stârnit pe rețelele sociale în același timp valuri de indignare și aplauze.  

„Doresc fete la orice bagabont fără rețineri/să simți cum e să n-o poți proteja de alții ca tine”. Prejudecățile sunt descompuse în puzzle-uri simple: „Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?/să ne protejeze de cine?”. Sau enumerarea despre ce se cade să facă femeile și ce nu, cu cea mai comună concluzie: „Femeia trebuie să spele, să calce și s-ajute”.

Erika Isac, 24 de ani, nu e la prima manifestare feministă. În Tupeistaspune  direct „Dacă n-ai vagin, nu ai dreptul la opinie”. Lansată în octombrie 2023, piesa întoarce pe dos clișeele despre femei și le aplică în metafore vizuale bărbaților. La fel în Femei, în care apar coapse cu vergeturi și sandale roz masive strivind soldățeii de plastic.

Odată cu Erika Isac, o nouă generație de artiste va trece pragul și va cânta marginalizarea, violențele și clișeele aplicate femeilor, la fel cum în anii 1970 rap-ul a început să arate cu degetul rasismul american în formele lui cele mai grele. În poezie, în teatru, în proză, feminismul a deschis demult drumuri în România, dar sunt drumuri exclusiviste. Pe când trap-ul cu mesaj dur lansat de Erika Isac poate ajunge peste tot, la toate categoriile. Fetele vor fredona, poate, această Macarena până când vor ști că nu trebuie să se mai lase agresate, date la o parte, umilite.

După ce a lansat Macarena, Erika Isac a spus în cuvinte la fel de simple „Am scris piesa asta ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultată”.

În acest fel, autoarea a interpretat mai bine decât mulți politicieni rapoartele și statisticile dramatice care arată cât de rău o duc femeile din România: ultimul Raport Global cu privire la diferențele de gen, făcut de World Economic Forum, plasează România pe locul 88 din 146 de state măsurate, după Etiopia (75), Kenia (77), Uganda (78), Mongolia (80), Kîrgîstan (84), Zambia (85), Bosnia (86), Indonezia (87); iar cel mai recent Barometru al violenței de gen arată că 86% dintre bărbați și 76% dintre femei sunt de acord că femeile au nevoie de protecția unui bărbat, că 66% dintre bărbați și 57% dintre femei sunt de acord că bărbatul este capul familiei, că 1 din 4 români consideră acceptabil ca bărbatul să nu lase partenera să își folosească banii cum dorește iar 23% dintre români consideră acceptabil ca unei femei să i se interzică să aibă un grup de prietene/prieteni. 

Erika Isac și cele care o vor urma s-ar putea să aducă mai multă conștientizare decât toate programele finanțate de guvern și, în timp, această muzică atât de clară ar putea ajuta la schimbarea atitudinilor sau măcar la modificarea viziunii pe care atât de multe femei o au despre o viață la cheremul bărbatului.

Dezvrăjirea poate începe cu melodii ca acestea lansate de Erika Isac, care se folosesc de limbajul misogin pentru a scoate la suprafață cât de grele sunt încercările prin care trec româncele, cât de umilitoare sunt procesele în care judecătorii le dau dreptate violatorilor, cât de inuman e tratată o femeie care reclamă un viol.

https://www.dw.com/ro/macarena-dezvr%C4%83jirea-femeilor-%C8%99i-pref%C4%83c%C4%83toria-colectiv%C4%83/a-68295612


Erika Isac a înnebunit Internetul cu „Macarena”. Gelu Duminică, sociolog: Atunci când femeile au atras atenția „frumos”, societatea nu a auzit / video

Autor: Mihai Preda, 19.02.2024 14:52

Mihai Preda: Cum a reacționat populația la piesa Erikăi Isac - Macarena?

Gelu Duminică: „Oamenii au reacționat divers, la fel cum e și societatea. Unii au susținut-o, considerând că, în sfârșit cineva spune lucrurilor pe nume. Alții au dat ochii peste cap și s-au făcut că nu văd elefantul din cameră din cauza culorii. A doua variantă ne-a șocat pe unii dintre noi, pentru că genul ăsta muzical pe care îl cântă Erika Isac nu e cu panseluțe și cu macarale care râd în soare argintii, ci el conține cuvinte obscene care sunt folosite peste tot în lume. De la Eminem care în piesa My Mom (Mama mea) vorbește despre societate folosind cuvinte obscene și nu despre cum duce flori de ziua mamei, până la Dr. Dre, Wu Tang Clan, toți folosesc cuvinte obscene pe care le repetăm știind că ”motherfucker” nu însemnă ”du-te naiba”.

Mihai Preda: Și în societatea românească nu avem deja suficiente exemple de limbaj vulgar?

Gelu Duminică: „Societatea românească e obișnuită și ea cu înjurăturile în piese de la B.U.G Mafia, Paraziții, La Familia sau Racla până la trap-ul actual care nu ne deranjează atât de tare. Spre exemplu Cheloo are niște melodii cu un limbaj care ține de sfera patologicului. Uitați-vă la versurile lui Cheloo și comparați cu piesa de față. Genul acela de versuri n-a mai oripilat pentru că erau spuse de un bărbat ”macho”. Nu am auzit forme din alea de înjurături ca la Cheloo în viața mea. Iar omul acela e vedetă de televiziune, omul acela apare săptămână după săptămână și ne dă lecții, uneori purtând și tricouri care îndeamnă la violență. Iar Cheloo nu este singurul caz, noi am avut chiar la președinție misoginisme feroce, misoginisme chiar realese. Noi îl avem pe Gigi Becali în atenția publică de ani de zile, nesancționat.” 

Mihai Preda: Este totuși vorba de limbaj?      

Gelu Duminică: „De fapt aici nu este vorba de limbaj, ci ne-a oripilat tupeul. Tupeul unei fete să-i spună masculului feroce reprezentat de ”Mirel din Turnu Magurele” care este un personaj tipic: Fii atent că ești cam bou, că ești misogin, că tu îți bați joc de altă persoană. Și o spune într-un limbaj generat de un tip de frustrare care la rândul ei e generată de faptul că, atunci când au atras atenția frumos, societatea nu a auzit. 

Pentru că femeile din spațiul românesc tot atrag atenția într-un mod frumos și civilizat, prin marșuri împotriva violenței domestice sau de gen sau prin statistici care arată că o femeie e abuzată fizic la fiecare 7 minute sau omorâtă. 

Și Alexandra din tragicul caz de la Caracal a cerut ajutor „frumos”, la fel și fata care năștea în fața spitalului a cerut ajutor ”frumos”, de toate s-a râs și ulterior au devenit tragedii. A nu se înțelege că artista a cerut urât, ci mai printre dinți, mai explicit. Și ea nici măcar nu a înjurat ”Mireii din Turnu Magurele” ci a înjurat situația, și a exprimat frustrarea.” 

Mihai Preda: Totuși există oameni pe care nu i-a deranjat limbajul, ci tonalitatea cu care s-a exprimat.

Gelu Duminică: „Cine merge pe fenta că i-a deranjat tonul, să fim serioși, discursul românesc e plin de violență și abuz, vedem zi de zi limbaj mult mai dur în politică, vedem preoți care abuzează femeile când vin la spovedanie, vedem primari care se culcă cu fetițe minore, vedem judecători care spun că o fată minoră l-a provocat pe un om de 40 de ani să se culce cu el. În toată societatea asta în care femeile sunt abuzate în fiecare secundă, noi ne oripilăm că o femeie a zis ”las-o în p**a mea”. Asta e un tip de conservare de putere. Iar oamenii aceștia sunt comparabili cu un pasaj din Ferma Animalelor de Orwell, ”să fie egalitate, dar nu între căței”. 

Orice persoană care are un pic de conștiință a observat că femeile în societatea actuală sunt abuzate și știe că ce zice Erika Isac e corect. Am observat corul de bărbați care fluieră femei pe stradă, am fost martori la abuzuri, la violuri, la dat vina pe victime pentru că ”au purtat fusta prea scurtă.”

https://www.dcnews.ro/erika-isac-a-innebunit-internetul-cu-macarena-gelu-duminica-sociolog-atunci-cand-femeile-au-atras-atentia-frumos-societatea-nu-a-auzit-video_949522.html



Cine este Erika Isac. „Macarena” este piesa cu care artista a devenit virală

Anca Lupescu, 13:41, 19 feb. 2024

Erika Isac este cântăreața care a lansat hit-ul „Macarena”, piesa care a ajuns pe locul 1 în YouTube trending și a devenit rapid virală. O mulțime de păreri controversate au apărut pe marginea subiectului din piesă, un manifest feminist și o piesă îndrăzneață. Mulți s-au întrebat cine este Erika Isac, in special cei care sunt străini de genul de muzică pe care aeasta îl cântă.

„Macarena”, hitul momentului în România.

În vârstă de doar 24 de ani, Erika Isac a devenit rapid un nume cunoscut în industria muzicală, atrăgând atenția publicului cu piesele sale îndrăznețe și mesajele puternice. 

Ultimul ei hit, „Macarena”, lansat de Valentine’s Day, nu doar că a cucerit topurile muzicale, ci a devenit și un manifest pentru sexul feminin, aducând în discuție problemele cu care se confruntă femeile în societatea contemporană, în special violența.

Piesa, a cărei versuri sunt scrise chiar de Erika, reprezintă un apel sincer la înțelegere și empatie în fața realităților dure cu care se confruntă multe femei. 

„Am scris piesa asta ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultată, love u all, my ladies”, a transmis Erika, subliniind importanța mesajului său. Piesa a ajuns rapid pe primul loc în trending YouTube, iar versurile sale au răsunat peste tot și a iscat dezbateri intense pe marginea subiectului din melodie.

Piesa a adunat în doar două zile aproape un milion de vizualizări pe YouTube.

Cine este Erika Isac

Originară din Constanța, Erika a început să cânte de la vârsta de șase ani și a strălucit pe scenele concursurilor de talente încă din adolescență. Are 24 de ani și este figura principală din trapul feminin.

Participarea sa la X Factor și ulterior la emisiuni precum The Four și One True Singer i-au consolidat statutul de artistă talentată și îndrăzneață.

La X Factor, Erika a ajuns până în semifinale, în echipa lui Ștefan Bănică Jr. 

„Erika pentru mine este o învingătoare. Fata asta este făcută pentru scenă!!”, spunea Horia Brenciu în 2015.

Primul ei hit, „Regreți”, în colaborare cu Adi Istrate, a fost o altă piesă care a captat atenția publicului, consolidându-și poziția în industria muzicală din România. 

A avut o relație cu Adi Istrate

Erika a avut o relație până de curând cu Adi Intrat, cel pe care l-a cunoscut la One True Singer. Au avut o relație de trei ani și jumătate.

Despărțirea recentă de Adi Istrate, confirmată de amândoi, a stârnit interesul presei și al fanilor, dar și a adus în prim plan mai mult decât o simplă poveste de dragoste. 

Erika continuă să-și urmeze pasiunea și să-și transmită mesajele puternice prin muzică, iar hit-ul său recent, „Macarena”, este o dovadă a angajamentului său față de cauzele sociale.

Cu o prezență fermecătoare și o voce puternică, Erika Isac este nu doar o artistă de succes, ci și un simbol al curajului și independenței pentru tinerii din întreaga țară. 

Prin muzica și mesajele sale, își continuă misiunea de a inspira și de a aduce schimbări pozitive în societate.

https://playtech.ro/stiri/cine-este-erika-isac-piesa-artistei-a-devenit-virala-851911



Macarena. Mic tratat despre ipocrizia colectivă 

Autor: Carmen Dumitrescu, 2024-02-17 16:29:00

Îmi amintesc că eram în clasa a opta. După ore, într-o zi, a venit un coleg cu o casetă și ne-a zis că a descoperit ceva nemaiauzit, dar condiția e să închidem ușa clasei și să ascultăm în liniște, că nu poate da prea tare sonorul, din motive pe care încă nu ni le dezvăluise.  A apăsat „Play” și am auzit ceva cu totul și cu totul scandalos, dar, într-un fel ciudat, extrem de plăcut. 

„E anul 2000, târfele să dea din fese, băieții care știu șampanie să verse…”

Era piesa „Un doi și trei de zero” de la Mafia. Apoi am început să căutăm și alte piese ale altor trupe. La Familia, Paraziții… Nu cred că era piesă în care femeia să nu fie apelată în feluri jignitoare. Singura femeie despre care se cânta cu o anumită considerație în piesele alea era „mama”. Ca aici: „Cineva mă întreba dacă-mi place viața mea, i-am răspuns că vine a doua după mama”.

În rest, fetele erau curve, târfe, sugative, jeguri. Într-un fel ciudat, pe noi, pe fete, asta nu ne scandaliza. Și deseori fredonam piesele astea, ignorând cu totul partea lor misogină. Erau piese care descriau cu lux de amănunte un viol sau cum iubitul își lovește și ucide iubita. Și pe acelea le fredonam, ignorând agresivitatea. Era cool să știi versurile alea în discuțiile cu colegii, iar băieții apreciau că le știi, că tu ești altfel decât alea despre care cântau trupele pe care le ascultam cu sonorul dat încet, să nu audă părinții.  Numai că, repetând niște versuri, ideile lor au tendința să-ți pătrundă în minte și să te formeze. Că de aia nu e bine să asculte copiii manele: că se vor forma pe principii fragile, prioritizând valorile vieții în funcție de bani, dușmani și cât de repede îți poți cumpăra un bolid de lux. Așa ne-au intrat și nouă, fetelor din generația aceea, niște idei în minte: că femeile pot fi înjurate public, că pot fi abuzate, că pot fi agresate și că, pe undeva, au și ele o vină.  Fie că ne plăcea,  fie că nu ne plăcea asta, cumva știam că așa e viața.. Bărbații sunt bărbați, femeile sunt târfe.  

Anii au trecut și generațiile s-au schimbat. 

N-o spun ca pe-o poveste. Nu! Eu merg periodic în școli și mă întâlnesc cu această nouă generație. Una mai puternică și mai asumată decât a mea. Una care nu poate fi mințită, una care nu crede tot ce aude și care consideră că ideile generației mele sunt cam „cringe”. 

Din generația asta s-a ridicat Erika Isac, o tânără talentată care a decis să lanseze o piesă-manifest. 

„De ce vorbești urât, Erica, ești domnișoară! Ia-te-n gură cu mine să-ți arăt cât sunt de doamnă!” - își începe Erika manifestul pentru drepturi egale între femei și bărbați. Ea explică, într-un limbaj pe care îl înțelege, în egală măsură, și golanul, și academicianul, că femeile sunt încă tratate precum niște cetățeni de mâna a doua, care necesită protecție din partea bărbaților (pentru a fi salvate de alți bărbați), care pot fi agresate la prima întâlnire, așa că trăiesc într-o perpetuă îngrijorare, care nu se pot exprima așa cum doresc, pentru că regulile sunt în continuare stabilite de bărbați.  

Lansarea piesei în cauză a generat controverse uriașe. Mulți spun că e despre formă. Că, dacă Erika ar fi transmis acest mesaj despre egalitate a drepturilor într-un limbaj elegant și prețios, nu era nicio problemă. Numai că forma asta era necesară pentru clarificarea ideii principale a piesei. Abuzurile bărbaților împotriva femeilor nu trebuie să fie taxate cu eleganță, pentru că nici bărbații nu violează, lovesc sau răpesc elegant. De asta piesa e puternică. Pentru că lovește ca un pumn în mentalitatea pe care generația mea a învățat-o de la Paraziții, Mafia etc…

Piesa Macarena, fie că ne place sau nu, e un produs al noii generații. Una care nu se mai teme să se opună trendurilor, care nu va fredona niciodată un refren în care nu crede, care știe să-și ceară drepturile și să nu accepte nimic mai puțin decât merită. E o generație care e, de fapt, mai bună decât noi. Care nu mai poartă greaua moștenire comunistă în minte și-n suflet, care nu știe ce înseamnă să nu ai voie să spui ce crezi, pe care n-o interesează ce cred alții, decât în măsura în care alții sunt relevanți în problema ridicată. 

Am văzut în ultimele zile mulți oameni ultragiați de piesa Macarena. Sigur, sunt aceiași oameni pe care nu i-am auzit să se plângă de conținutul misogin și agresiv al piesei Cheia sub preș a lui Ombladon, care descrie, în detaliu, o agresiune domestică.  Care folosește, de asemenea, cuvinte obscene. Numai că toate sunt despre femeie. Și de asta nu a fost o problemă niciodată că piesa aia a inspirat mii de bătăi. Când o tânără fată iese public și spune că toți anonimii pământului au ajuns să facă educație femeilor pe net, jumătate din România e ultragiată. Păcat! Un om cu adevărat liber înțelege totul cu mintea lui. Și asta e lecția pe care generația care vine după noi ne învață acum. Sigur, e opțiunea fiecăruia dacă vrea să înțeleagă ceva sau nu. Dar cert e că Erika Isac face, prin piesa ei, un serviciu uriaș femeilor din generația mea. Care, poate, nu se vor mai teme să se exprime, de frica acelui personaj colectiv, pe care Erika l-a numit foarte inspirat Mirel din Turnu Măgurele. Și care vor înțelege, poate, că egalitatea în drepturi se aplică la orice nivel al discuției.  Și când suntem între golani, și când ne jucăm de-a academicienii.

https://republica.ro/macarena-mic-tratat-despre-ipocrizia-colectiva


Piesa care a spart toate tabuurile! Cine e artista care i-a supărat pe bărbați cu versurile ei “vulgare”, dar pe care femeile o adoră

Sursă: https://www.protv.ro/articol/97475-piesa-care-a-spart-toate-tabuurile-cine-e-artista-care-i-a-suparat-pe-barbati-cu-versurile-ei-vulgare-dar-pe-care-femeile-o-adora

Doina Goanță, Publicat 15. 2. 2024

În vârstă de 23 de ani, cântăreața Erika Isac a stârnit o mulțime de controverse pe rețelele de socializare cu noua ei piesă, Macarena. Artista își exprimă ideile muzicale printr-un limbaj “colorat”, care i-a împărțit pe fani în două tabere – cei care îi apreciază curajul și cei care consideră versurile nepotrivite pentru o domnișoară de 23 de ani.

“Cum să vorbești urât, Erika, ești domnișoară!” se întreabă, autoironică, artista. “Ia-te-n gură cu mine ca să vezi cât sunt de doamnă!”

Erika Isac apare complet goală, dar blurata, în clipul piesei “Macarena”. “Am scris piesa asta ca să fie mai mult înțeleasă decât ascultata, love u all my ladies”, spune Erika.

Sursă: https://www.protv.ro/articol/97475-piesa-care-a-spart-toate-tabuurile-cine-e-artista-care-i-a-suparat-pe-barbati-cu-versurile-ei-vulgare-dar-pe-care-femeile-o-adora


#TheCube. Macarena, piesa trap devenită subiect de dezbatere: „Ce se întâmplă în societatea noastră cu femeia e perfect redat de versuri”

Cine este Mirel?

Erika Isac, cântăreață de trap: „Mirel din Turnu Măgurele... Cine e Mirel din Turnu Măgurele? Mirel din Turnu Măgurele nu este nimeni. Nu cunosc niciun Mirel, de nicăieri, nu cunosc pe nimeni din Turnu Măgurele.

A fost un nume random de bărbat care mi-a venit în mine, un pic mai tradițional, mai vechi, și o localitate random, asta mi-am dorit de la versul respectiv. Și mi-a venit Mirel, și mi-a venit Turnu Măgurele, am vrut să sugerez că s-a trezit nu știu cine dintr-o localit...

„Ceea ce a făcut această artistă poate genera un #metoo românesc”

Sociologul Gelu Duminică a explicat la #TheCube că nu limbajul în sine ar fi problema care îi deranjează pe mulți dintre români, ci felul în care artista reușește să atragă atenția asupra abuzurilor asupra femeilor: „cu tupeu”.

Gelu Duminică, sociolog: „Să nu ne mințim că ne deranjează cât de tare înjură această artistă, nu, ne deranjează tupeul ei. Tupeul ei de a atrage atenția asupra unui fenomen, asupra unor chestii, și faptul...

„Mireii - masculinitatea toxică, de fapt, au venit și au spus Terminați, mă, cu prostiile, vă spunem noi despre ce e vorba. Bărbații - ăia conservatori, tradiționali - încă își doresc să fie stăpânii trupului femeii”.

„Din punctul meu de vedere, ceea ce a făcut această artistă este demn de laudă și poate genera un #metoo românesc. Pentru că ce-am auzit, ce-am văzut și ceea ce știu că se întâmplă în societatea românească cu femeia este perfect redat de acele versuri scurte, penetrante. (...)

E atât de simplu ce spune această artistă: Băi, atenție, nu e normal ca tu să te gândești cum arăt, iar eu să mă gândesc că nu vrei să mă bați, nu vrei să mă violezi... (...) Da, a folosit trei, patru înjurături light, cele mai light din spațiul românesc, credeți-mă... Ce cântă Cheloo, Paraziții, R.A.C.L.A, La Familia... E light. Ce a cântat fata asta față de cei pe care i-am menționat acum este light, light, light”.

https://www.euronews.ro/articole/thecube-macarena-piesa-trap-devenita-subiect-de-dezbatere



Mihaela Baran

Text luat de pe pagina FB a autoarei.

Macarena - o poveste de succes

Că e o poveste de succes. Toată lumea a câștigat din ea.

Erika, pentru că piesa e mișto și s-a dus țeavă, plus influensării, mai ales ăia care au avut opinii deplasate și au fost înjurați, pentru că lor le merge cel mai bine, când generează câte-un scandal (la nivel re reach, vizibilitate, creșterea numărului de urmăritori, chestii d-astea pe care influensării le urmăresc, așa că există șanse mari ca scandalurile să fie deliberate).

Deci, a fost win-win situation.

Io, cuminte, cum mă știți, am stat pe margine și-am urmărit.

Au fost câteva idei care-au inflamat mai tare.

1. Asta nu e melodie, că n-o poți fredona. Unde e muzica de altădată?

Așa e, e trap. Trap-ul nu se fredonează, trap-ul e mai mult despre mesaj, iar muzica de altădată e tot acolo unde era și până acum.

Ăsta e conflictul între generații, de o eternitate.

Dacă aș mai avea o bunică și i-aș pune Rage Against the Machine, i-ar sări supa din lingură și ar spune că ea rămâne la Dolănescu, că așa a apucat ea.

Maică-mii, dacă-i pun Metallica, zice că-i sar plămânii și că rămâne la Beatles, că asta asculta ea și era tare frumos.

Eu, când aud de gheboasa sau tzancă sau alte d-astea, mă refugiez în Tab Benoit-ul meu, dar nu ignor faptul că susnumiții au zeci de milioane de vizualizări.

Asta e muzica generației tinere, se pare. Nu o înțelegem, nu ne place, nu suntem de acord cu ea, ne frustrează că nu știm cum s-a ajuns aici, dar e târziu să mai facem ceva.

De ce e târziu?

N-o să vă placă ce vă spun, dar educația muzicală nu ar trebui să lipsească unui copil și, din păcate, lipsește, că noi nu mai avem timp și chef de muzică.

Câți dintre voi sau cunoscuții voștri ascultă muzică acasă?

Câți dintre voi și-au crescut copiii înconjurați de muzică bună?

Câți dintre copiii de 14 ani, să zicem, aveau o bază muzicală solidă, când au ascultat prima dată gheboasa?

2. Următoarea apăsare (cu cuvintele mele) ar fi că ”e o problemă dacă trebuie să dai share locațion live, că înseamnă că nu te-ai asigurat suficient și n-ai adunat suficiente date.”

Și, gata, atât?

Sună de parcă atât de simplu ar fi: puțină precauție și n-ar mai fi drame pe planetă, ceea ce e greșit.

Trăim vremuri greșite, în țara greșită, în țara fără legi și fără poliție care să ne apere, trăim într-o țată cu un nivel de educație jenant, cu mentalitate jenantă, etc.

Multe tinere sunt naive, needucate, fără repere, prostuțe chiar, pentru că provin din familii de genul ăsta. Nu e vina lor

Pe de altă parte, trăim în era în care toți psihopupu s-au făcut șoferi la firmele de ridesharing, s-au făcut profesori de înot, s-au făcut popi, s-au făcut ce s-au făcut, de ne-au înconjurat.

Deci, nu, femeile nu au nevoie de share locațion live pentru că ies cu oameni de pe Tinder și se duc la ei acasă din prima, deși, chiar așa să fi fost, asta nu înseamnă că-s coorve și merită un prădător, ca să le intre mințile în cap.

Este absolut grotesc să gândești așa.

3. Următoarea problemuță ar fi legată de limbaj, că nu e destul de elevat.

Un manifest despre bombardieri, atitudine și ripostă cu limbaj neelevat, asta e!

Cum ar fi sunat piesa, oare, dacă ar fi avut un limbaj elevat?

Ar fi prins, dacă Erika l-ar fi rugat pe Cărtărescu, să zicem, să-i scrie versurile?

Nu!

Ar fi ascultat cineva piesa?

Nu!

Ar fi câștigat femeia bani și notorietate dintr-o arie de Mozart și cuvinte din Shakespeare?

Nu!

Totuși, pentru că noi am fi iubit această combinație de Mozart cu Shakespeare și ni s-ar fi părut un mare act de cultură, am fi shareuit-o în neștire până când ar fi știut toată lumea de ea?

Nu!

Îi dăm noi bani femeii să nu mai cânte vulgarități, ci chestii elevate pe care nu le ascultă nimeni?

Nu!

Nu ne place, nu e pe gustul nostru. Ignorăm, ne vedem de treabă și mergem să ascultăm ce ne place?

Nu!

4. A făcut mama o tupeistă/Cui nu-i place să mă pupe la...

Recunosc că punctul 4 m-a scos din minți cel mai tare.

Pentru cine nu știe, versurile de mai sus sunt dintr-o altă piesă de-a Erikăi.

Ce treabă are altă piesă a Erikăi, cu piesa din discuție, adică Macarena?

Niciuna, dar dacă tot s-au pornit influensării să discrediteze o piesă, s-au gândit că n-ar fi rău să discrediteze și artista, ceea ce denotă o disperare de argumentare dubioasă și malițioasă!

Urât, foarte urât. Stați jos, 4!

5. Punctul ăsta e preferatul meu

Am văzut mulți oameni, din cei care mă urmăresc, luând foc că vai ce cuvinte vulgare.

Bre, sunteți bine?

Păi, de ani de zile încerc să vă învăț să golăniți și să vorbiți ca niște birjari, eu însămi vorbind ca unul și voi luați foc pentru un pla mea?

Nu sunteți sănătoși la cap?

Păi, io muncesc degeaba acilea?

Concluzie: piesa a fost un succes pentru Erika și pentru influensării care câștigă din postări controversate.

Win-win, cum spuneam.


Marcela Paven

De acord . A stârnit un val de destăinuiri ale agresiunilor mai mari sau mai mici din care am tras concluzia că practic ,ești femeie ,ești țintă . Fără apărare. Din nimic . Iar dacă exista bărbați buni ,care nu sunt Mirei ,de cele mai multe ori când o femeie este agresata NU SUNT DE PARTEA VICTIMEI! Țin cu agresorul ! " O fi făcut ea ceva ...!" dacă își ia fusta scurta ?!...."

În zilele astea am citit zeci de povesti ale femeilor tinere ,bătrâne,grase,slabe ,îmbrăcate pana în gat sau nu, in mijlocul zilei sau seara au fost fluierate,agresate verbal,înghesuite în colțuri ,bătute, violate FARA CA ELE SA FIE VINOVATE CU CEVA .

Cristina Ghita

Ai dreptate..putin..vulgara ..dar mesajul beton..foarte adevarat..si eu am 57..adica chiar am trecut de la Elvis ..prin toate genurile muzicale.Ceva tot este bun in acest Trap..vorbeste vulgar dar aduce in discutie chestiuni arzatoare"..din care fetele..mai mult...din ziua de azi chiar au la ce reflecta.

Bota Nicu

Părerea mea e că nu limbajul a supărat lumea "bună". Oricum așa vorbește toată România. Faptul că o femeie a îndrăznit să spună lucrurile direct, asta a supărat. Adică e ok să vina golanul Tate, suntem ok cu el, este idolul generației cu creier de plută, dar sa vină o fată și să spună prin ce trec femeile in țara asta de ipocriți, asta nu e ok.....

Mihaela Costin

Nu cred ca a stârnit atât hate felul în care a vorbit. În jurul meu o mulțime de femei vorbesc ca un birjar, și sunt bine, nu are nimeni nimic cu ele. Deranjează problema pe care o pune, statutul femeii , în țara noastră noi suntem considerate inferioare bărbatului, cum să aibă ea așa tupeu?

Culmea e ca multe dintre noi dau cu pietre în ea .

Anna Criss

Bine punctat. Ce ma ofuseaza pe mine cel mai tare e ca atunci când bărbații precum cei din Paraziții, BUG Mafia și alții , recita cuvinte vulgare ii ascultam și punct. Dar dacă a venit fetișoara asta cu 3 cuvinte vulgare in tot videoul si a lovit in bărbați, gata , au sărit cu toții pe ea. Vorba ta, nu trăim in tara corecta. Și punct.

Marcu Petre Iulian

Am reținut un singur lucru din text, "conflictul dintre generații".

Nu e asta, nu azi. Ar putea fi veșnicul strigăt de ajutor al veșnicului postadolescent frustrat de transparența sa în societate dar iar e desuetă metafora.

De fapt, din milioanele de vizualizări, se scade unda de șoc și rămâne procentul masei de manevră, inadaptații zilei, potențialii anarhiști.

Trist.

Cris Lemeni

Pe mine m-a iritat întotdeauna într-o oarecare măsură puritanismul asta forțat. Nu zic ca sunt pro înjurături, dar un plm, la locul lui, spune mai mult decât o compunere, câteodată. Macarena este compusă bine, vulnerabilitatea nuditatii în contrast cu brutalitatea mesajului, mie mi se pare un lucru bine făcut, punct.

Cum sună un mesaj social de impact formulat în limbaj academic? Hai sa fim serioși...

Carmen Florentina

M-ai convins, după ce am citit toate cele despre melodie, cântăreață, versuri ,etc întâlnite în media fără să mă lovească curiozitatea ,am dat de cele 5 puncte ale tale sisule și nu am mai rezistat, am cautat melodia și am ascultat-o, nu e o melodie pe care sa o pui pe repet când faci smotru prin casă ca neboona dar are un mesaj ,bineînțeles într-un limbaj actual care prinde la tinerii din ziua de azi, ce sa zic ,m-am edificat acum ,unde mai pui că știu și eu acum cine este personajul "negativ" din povestea lor...

Camelia Uberti

Corect punctul tău de vedere. Trăim intr-o societate unde se vând bine: scandalul, sexul, trivialitatea. Este România 'educata' a zilelor noastre unde starurile sunt Dragusanu si alte pitipoance ca ea, manelistii gen Tanca Urangutanul, Gheboasa etc. Intr-o tara unde părinții fie nu știu, nu au timp sa-si educe copii, la scoala nici vorba de educație, profesorii își predau materiile și atât, iar la orele de dirigenție se fac proiecte total inutile. Poate din aceasta controversa apare și ceva bun, modificarea mentalității misogine a bărbaților, un cadru legislativ care chiar sa pedepsească abuzurile, hartuirea și violul, iar părinții sa-si educe copii sa poată înțelege și sa se ferească de acest gen de pericole.



Camelia Radulian 

Erika Isac, Macarena. Bine, nu sunt chiar fană trap, asta nefiind neapărat o dovadă de pedigree, fiindcă -evident, nu tot ce nu-mi place mie e în mod necesar rău sau neiubibil. Așadar, auzind despre imensele turbulențe produse de acest cântec, l-am căutat pe Youtube (deci strategia lor de marketing e foarte bună!) și l-am ascultat, să văd de unde-i vin leșinurile și înjurăturile consumatorilor.

Ok, limbaj licențios, că doar nu am dat peste vreo arie de operă. Pe alocuri, amuzant. Dar, trudind la mânuirea cuvintelor, nu mă răpune nimic, ochii și urechile-mi pot suporta absolut orice cuvânt, doar să fie la locul și la timpul lui. (T)Rap-ul, din acest punct de vedere, permite orice, ba chiar invită. Ceea ce e foarte ok, din punctul meu de vedere. Poate că uneori aș putea servi și eu drept exemplu de textier, când șofez. Trap-erii, sunt sigură, m-ar iubi. Eu sunt, oricum, destul de departe de a vorbi doar în menuete.

În concluzie, vocabularul acestui cântec nu m-a leșinat, nu m-a oripilat. Deloc!

Ba, dincolo de acest aspect, simt chiar nevoia să salut mesajul lui extrem de puternic, amar și disperat.

Căci obiectualizarea femeii e un fenomen oribil, pe care îl denunț și eu, alături de toate feministele. Indiferent de mijloace.

În această lume puternic amprentată de dezechilibre de gen, feminismul nu e o fiță, ci o amară, tristă necesitate. Poate vom discuta curând despre asta, dar liberi de clișee, în special de acelea imbecile, conform cărora feministele trebuie să-și care singure bagajele. În concluzie, ok, Erika! Cam piperat pentru gustul meu, dar... bravo! Curajul tău e foarte WOW! Și nu mă refer la limbaj...

Anca Iulia Beidac

Camelia, te îmbrățișez! Și îți mulțumesc!

Acum vreo oră scrisesem asta ca un comentariu la postarea cuiva din lista mea, care ștergea pe jos cu Erica:

"Nu știam despre ce e vorba în text. Noroc cu numele Erica. Altfel nici nu știam ce să caut pe google.

Am văzut, am ascultat și zic așa:

Fata asta a scos o piesă cu mesaj. Despre o societate în care trăim și în care violurile și agresiunile asupra fetelor și femeilor sunt dese, iar victimele sunt de multe ori "de vină", conform concepției bolnave a agresorului/ prietenilor/ societății, în general.

Cuvintele vulgare își au locul perfect în text și în videoclip. Fata a produs o melodie cu un text - tare și ca mesaj, și ca fel de a fi spus. Bravo ei!

Cât despre nuditatea frontală acoperită, căreia i-ați dat acea intepretare psihologică, eronată, zic eu. Răspunsul e mult mai simplu: clipul, melodia și fata nu ar fi ajuns atât de cunoscute într-un timp atât de scurt dacă în clip erau nuduri și nu nuduri blurate. Atâta tot. Ar fi intrat în altă categorie de clip, cu consimtământ necesar ca să-l vezi sau poate chiar interzis ca fiind porno...

Deci, din punctul meu de vedere: bravo, Erica! Ai spus lucrurilor pe nume și ai spus-o folosind cuvinte tari, vulgare, care șochează, ca să prindă cât mai bine clipul. Și, mai ales, cuvinte pe care toți Mireii de peste tot din țara asta le pot folosi fără să le sară țara în cap că, vezi Doamne, cât de vulgar!"

Sigur că s-au adunat pudibonzii și haterii și au dat cât au putut în ea.

Îți mulțumesc că ai scris asta! Chiar mă simt bine să văd că nu-s singura care a înțeles altceva din piesa Ericăi.

Camelia Radulian

Anca Iulia Beidac Îți mulțumesc și eu pentru implicare și pentru susținerea acestei fete! Ai explicat mult mai bine decât mine tot ceea ce e de extras din demersul ei. Dacă în umbra comercialului se poate construi un hai sictir aruncat spre toți hormonalii și toți Mireii și toată această modă de obiectualizare a femeii, e foarte bine.

Anca Iulia Beidac

Camelia Radulian Sunt înspăimântată și dezgustată nu doar de atitudinile mireilor. Ci mai ales de valul uriaș de cucoane, dintre care unele au și scris în comentarii la postarea aia, că, de fapt, femeile se pot apăra singure și, dacă nu se apără, de fapt vor să fie agresate/ violate/ abuzate etc. Efectiv îți vine să vomiți când citești așa ceva. De aceea a trebuit să scriu acel comentariu.

Camelia Radulian

Anca Iulia Beidac femeile se pot apăra singure... doar dacă au decibelii și statura doamnei Ș.. Oricum, de ce e nevoie ca femeile SĂ SE APERE mereu de bărbați? Deci bărbații hăituiesc, sau cum? O discuție serioasă și argumentată ar fi necesară, chiar pornind de la Macarena. Poate o voi isca și contez pe tine la participare! 

Anca Iulia Beidac

Camelia Radulian Chiar te rog! Iar fata asta, Erika, a sumarizat perfect în 2 fraze referitor la apărarea femeilor. A zis că (adică societatea spune asta) femeile au nevoie de bărbați să le apere. Dar să le apere de cine? (Dacă nu chiar de bărbați, îmi permit să completez.)

Deci, salut ideea ta, Camelia dragă. O susțin și voi participa/ ajuta cum și cu ce pot inițiativa ta.

Anca Iulia Beidac

... era vorba despre un mesaj. Un strigat de disperare, daca vreti, adresat in numele tuturor fetelor si femeilor carora le este frica sa mearga singure pe strada seara, care au fost batute, umilite, traumatizate, violate si, uneori, chiar omorate. Dar tot ele sunt, cumva, de vina. Asa spun 50% dintre romani despre victimelor violurilor.

Anca Iulia Beidac

Si se mai face ceva: cand nu ai argumente referitoare la mesaj, ataci pe cel care emite mesajul. Cat despre vorbe vulgare, va spun eu, care n-am injurat in viata vietii mele, desi am acum aproape 50 de ani: de ce nu are voie sa spuna Erika acele cuvinte? Pentru ca exact cu acele cuvinte a socat, a atras atentia si a generat aceasta mare valva. Daca venea un el, nu o ea, nu s-ar fi oripilat nimeni. Hai sa lasam pudibonderia si dublul standard. Daca barbatii au voie sa injure, au si femeile. Atat. Si inca o data, nu ati inteles nimic: cuvintele vulgare au fost puse acolo sa atraga atentia. A reusit 100%. Se numeste marketing si a fost facut genial in acest caz. Melodia nu ma intereseaza, eu nu consider ca trapul e muzica. Asta e alta discutie. Remarc, oricum, ca ati sarit si peste fraza in care v-am spus ca 50% dintre romani considera ca victimele violurilor sunt de vina. Va mai spun ca tot statisticile arata ca una din patru - ADICA UN SFERT DIN FEMEILE DIN ROMANIA - a fost abuzata, in vreun fel sau altul in cursul vietii. Ceva imi spune ca veti trece si peste asta si veti continua cu plagiatul, cu absenta liniei melodice si alte observatii fara nicio legatura cu subiectul. Motiv pentru care eu ma opresc aici. Sanatate si numai bine!

Mihaela Galatanu Sirbu

O piesa manifest, fff tare! A avut curaj sa vorbeasca despre o realitate pe care o cam ascundem sub pres, sa le spuna fetelor ca nu sunt singure si ca nu e vina lor. Si sa ne spuna noua, tuturor, ca timpurile s-au schimbat, indiferent ca ne place sau nu. Limbajul vine firesc, la pachet, cu aceasta noua si cruda realitate, mesajul nu ar fi inteles complet daca ar fi transmis prin cuvinte mai blande.


Carmen Meera:

Varianta asta cu femeia gospodina, implicare maxima in cuplu, supusa, daruind si neprimind, e usor desueta ca in bancul ala" femeia sa fie buna gospodina, sa conduca businessul feroce,

sexual: amanta perfecta (a sotului), sa straluceasca(fara sa fie vazuta cu masca de argila pe fata), corp slim, mama impecabila si iubitoare, devotata, fidela, zen, zambitoare.

Este usor utopic sa tot daruiesti neprimind. Este karma acolo.

Este frustrare. Este Imbalans. Este energia de a fi victima barbatului. Este iubire plina de conditii, nimic nou sub Soare.

A iubi si a fi iubita presupune echilibru, A primi si A darui. Este imposibil doar sa expiri intr-o respiratie.

Se cere inspir si expir.

Cuplul este Respiratia Iubirii, expir si inspir. Cine nu inspira si expira, moare. Iubirea, la fel.

Femeia robot, mafalda, cea care face totul, da totul si cere nimic in schimb, femeia multi-tasking a fost generata ca idee de presiune inalta pentru orice femeie.

Daca esti altfel, independenta si libera, te asimileaza imediat cu altcineva, adica iti faci banii prin alte modalitati mai putin ortodoxe, folosindu-ti corpul, adica esti prostituata.

Programele astea dure au fost lansate de Patriarhatul distorsionat, anihiland Femeia si sacralitatea ei, inrobind-o, umilind-o, supunand-o unor reguli stupide ca sa fie femeie "respectata".

Suntem in Mileniul 21.

Se cere ceva nou si un balans, stiind bine ca nu le poti face pe toate o data.

Este imposibil.

De unde vine dorinta asta si presiunea Asta DE A FI perfecta?

Viziunea asta din conStiinta de masa primitiva.

Unii barbati asteapta sa fie slujiti de femeie, ca asa stiu ei, de cand e lumea lume. Asa au fost programati prin filme, prin lipsa de politete a tatalui si a bunicului, depinde ce modele au preluat. Multi barbati sunt programati eronat din copilarie.

Ei bine, acum totul se schimba si totul revine la un echilibru de bun simt.

Ne daruim reciproc. Ne respectam.

Iti aduc dragul meu halatul de baie, iti ofer si un masaj relaxant in apa, te sarut, te iubesc si tu, nesilit de nimeni si de bunavoie imi aduci cafeaua in pat dimineata, dupa ce facem dragoste.

La cina daca suntem acasa, poti gati tu cina, uneori. Eu te admir cu paharele de sampanie pe masa, aprinzand lumanarile din sfesnic.

Propun Sa-i lasam pe acesti barbati care insista in ideea ca femeia este generata sa-i serveasca pe ei, propun sa-i lasam in casa si cu casa macar o saptamana, cu gospodaria, cu gatitul, cu aspiratoarele, cu copilul.

Sa vedem cam cum se descurca acesti patriarhali care citesc ziarul si se joaca pe iphone mai nou, joculete pentru mentalul lor plictisit.

Ar fi coplesiti, va asigur.

Sa le cerem si munca administrativa acasa , la birou si sa fie si impecabili, eleganti, parfumati, top style.

Unii barbati, doar asa, ar vedea ca munca din casa e deloc usoara, ca gatitul e deloc "piece of cake" si una peste alta, e ca un job sau chiar 2 in 1.

Te poate epuiza, usor.

Se cere un balans. Se cere noul.

Poate barbatul ar trebui si el sa gateasca sau sa asigure o masa la restaurant, macar pentru el, daca e deloc generos cu partenera lui.

Iata idei sa usurezi viata.

Se cere doar un "check in" pentru variantele astea.

Exista alternative.

Fie ca ai un copil sau esti fara de copil.

Fii mai blanda cu Tine si abordeaza-le pe rand.

Gaseste solutii si paseste dincolo de regulile vechi.

E foarte greu uneori, atunci cand esti sub un stress emotional si te trezesti noaptea, daca ai un bebelus si din din 3 in 3 ore alaptezi.

Prioritizezi sa iti fie mai usor.

O femeie, mai ales atunci cand apare un bebelus, ea trebuie ajutata de partener, fara exceptie.

Barbatul a devenit tata si are o noua sarcina: sa se trezeasca si el noaptea, daca situatia o cere.

Multi barbati se sperie cand vad un bebelus si unii sunt depasiti de situatie. Isi imaginau poate ca va fi ca in reviste, ideal image cu caruciorul in parc.

Un copil e mult mai mult decat o jucarie.

Un copil cere dragoste si atentie.

Reclama atentia ta. Pre-zen-ta ta. Timpul de calitate si dragostea pura a ta.

Este imposibil sa poti spune copilului 'stai un pic sa ma barbieresc' atunci cand bebelusul plange pentru ca-i este foame sau plange pentru ca ii este somn.

Atunci cand se naste un copil pana la 2 ani si mai incolo, 10 minute libere sunt luxury.

Iti pasa de tine si este ideal sa dezvolti strategii, sa fie bine pentru toti.

Iti asumi rolul de tata si te implici.

Cere responsabilitate.

E ceva sa fii un tata dedicat, barbat veritabil si sot(partener) gentleman.

E timpul pentru noi perceptii in ariile vietii, iubirii adevarate, cuplului, parentingului.

Zambete, Carmen Meera


Printesa urbana

Cu curiozitate sinceră, am o întrebare pentru bărbații care văd acest mesaj.

Context: multe femei, mai mult sau mai puțin cunoscute, au postat public zilele astea despre cum se simt pe stradă în România, în taxi, la școală, la serviciu, în autobuz, despre cum umblă cu cheile în pumn seara și noaptea, despre străini care s-au frecat de ele în tramvaie, despre abuzuri sexuale din partea unor unchi, vecini, profesori, șefi, despre cum nu au purtat niciodată fustă în liceu, despre cum dau share live location din uber sau taxi.

Întrebarea pentru voi, guys e: Ne credeți?

Puteți răspunde scurt sau argumentat, chiar îmi doresc să știu cum se vede realitatea femeilor din partea bărbaților.

Mulțumesc.


Printesa urbana

Un comentariu al lui @Ionut Iordache la postarea de pe profilul meu: Multi dintre noi am fost invatati ca asa e normal, ca esti barbat doar daca abordezi cu tupeu femeia, ca ei ii place daca o fluieri/claxonezi pe strada, nu am fost invatati ca “nu” este “nu”, ci ca nu suntem destul de insistenti daca ea zice nu.

Cred ca majoritatea barbatilor stiu foarte bine ce se petrece, doar ca foarte multi considera ca asa e normal. Aici cred ca este problema, nu daca va credem sau nu.

Din pacate, nu stiu daca noi vom apuca zilele cand aceste lucruri vor deveni o raritate in Romania.

Mentalitatile nu se schimba peste noapte, la noi feminismul are o istorie scurta. Si e si prost inteles.

In Islanda, tara in care e cel mai bine sa traiesti ca femeie, feminismul are o istorie de vreo 150 de ani. Si nici acolo nu e totul roz.

Mai mult, Ulrich Beck are in cartea sa “Individualization” o teorie interesanta. Natiunile se afla pe paliere diferite ale evolutiei. Autorul vorbeste despre “Prima modernitate” si despre “A doua modernitate”. Unele tari se afla in prima parte, alte in a doua, iar altele nici macar nu au intrat “In prima modernitate”. Noi suntem o natiune tanara, care acum 120 de ani avea cam 80% cetateni analfabeti, nu putem sa speram ca intr-un timp atat de scurt sa ajungem in “A doua modernitate”.

E trist, dar asta e realitatea.

Otilia-Maria Aioanei

You guys, ca femeie singura pe strada si in locuri publice, inclusiv in biblioteci publice, m-am simtit cel mai in nesiguranta in Franta (Paris). Ma credeti? Apoi in Danemarca,in Copenhaga. You guys, ma “credeț” sau iar trebuie musai sa spunem ca doar in Romania e nasol, iar in rest e superb. Ma credeti? Si da, am patit si in Romania sa ma simt foarte in nesiguranta, inclusiv sa cer ajutorul si sa fiu ignorata. Insa a fost incomparabil cu modul in care m-am simtit in Franta…in special arabii erau foarte intruzivi, dar si francezii. Ca idee la BNF (biblioteca nationala a Frantei) care are restaurante in interior unde poti manca sau bea o cafea, nu exista zi lasata de la Dumnzeu sa nu vina un itqlian, francez, arab care nu doar sa intre in vorba cu mine, dar sa puna mana pe mine natural, ca si cum ne cunosteam de 20 ani. Sa ma invite la film la ei acasa in weekenduri. Sa se ofere sa ma duca cu masina acasa dupa ce vorbeam 5 minute in biblioteca. Si sa INSISTE! Rau de tot… mi s-a intamplat in magazine sa ma ia de mana si sa nu imi dea drumul, pe motiv ca eram dintr-o data unica si cea mai rapitoare femeie de pe planeta. Ceva ce n-a vazut Parisul. :)) Mi s-a intamplat sa vina zilnic aceeasi oameni in aceleasi sali cu mine si sa nu scap de ei cand ieseam sa beau o cafea tot in interiorul bibliotecii. In metrouri si alte mijloace de transport nu mai zic se cate ori se apropiau extrem de mult ai inconfortabil… si cu propuneri foarte directe si random. M-am saturat de IPOCRIZIE si de subiecte care fac audienta.

Printesa urbana

Otilia-Maria Aioanei Eu am abordat o tema intens dezbatuta zilele astea: abuzul asupra femeilor din România, care doar daca esti orb ti se pare nesemnificativ sau mic. Tu vii si intorci conversatia inspre hai sa nu mai dam cu pietre in Romania (?), ca in alte parti e mai rau si ca tie nu ti s-a intamplat. Reduci la zeto exprientele oribile ale unor milioane de fete si femei din Romania ca sa demonstrezi tu o tema nationalista, despre cum Romania e un loc sigur. Am inteles: tu nu ne crezi. Si din cauza femeilor ca tine ne este rau si le va fi rau si fiicelor noastre inca multa vreme de-acum incolo.

Diana Nițulescu

Otilia-Maria Aioanei, distragerea atentiei de la subiectul principal e o tactica. Da, femeile sunt discriminate si vulnerabile peste tot in lume. Da, barbati idioti si mitocani sunt peste tot. Dar femeile astea care se revolta acum traiesc in Romania si vor ca acolo unde traiesc si platesc taxe, sa fie auzite si sa beneficieze de drepturile lor, inclusiv protectie impotriva diverselor forme de violenta. Vor ca fetele lor sa nu traiasca ce au trecut ele. Da, parerea ta e auzita si ea si valida. Dar nu despre alte tari e vorba. Eu ce am povestit la mine e despre experientele traite in primii 41 de ani de viata in Ro. Nu am mentionat despre perioada dupa ce ma plecat caci nu e relevant. Desi poate ar trebui sa spun ca am plecat din tara si pentru ca nu am vrut ca fiica-mea sa traiasca in tara aia nesigura si misogina. Sa nu treaca prin ce am trecut eu. Da, nicaieri nu e lapte si miere. Dar daca vei compara cifrele, statisticile, macar pe cele declarate (caci in Ro multe nu sunt declarate) plus politicile in domeniu, vei vedea ca Ro e o tara nesigura pentru femei.

Marina Georgiana Oprea

Otilia-Maria Aioanei Diferența e că în timp ce în Franța sau Danemarca sau alta țară se iau măsuri când denunți pe cineva pt abuz/violență/agresiune, în România te mai trimite și acasa vreun polițai care îți zice"sigur ai făcut tu ceva,ți o meriti" și așa mai departe..

Adela Dehenes

Otilia-Maria Aioanei cred ca în țările nordice sunt altfel, sau au "recidivat" în ultimii ani. In anii 90 am avut o bursa de studii in Anglia. Am primit cazare in campus, intr-un bloculeț cu 10 camere individuale si living si kitchen comun. Mixt. Şi eram 2 fete si 8 baieti, englezi si francezi. La început, eu, socializată în România (comunistă) îmi faceam mari probleme sa merg la kitchen, să-mi gătesc, să manânc de față cu băieții. Cand colo, nimic. Efectiv nu ma vedeau, nu-mi spunea nimeni nici un cuvant, nici o privire. Eram atât de surprinsă, că am început să cred că ceva nu era în regulă cu mine. Vorba aia, "dacă nu fluieră, înseamnă că îmi stă prost machiajul". 

Mai târziu, la fel în Germania. Eu stresată praf să circul singură, seara. Îmi rugam colegii să mă conducă acasă, ăştia efectiv nu înțelegeau ce şocuri am.

Nu eram traumatizată de nimic, nu am ceva neplăcut de amintit sau reprimat, efectiv aşa am fost educată şi (gender)socializată. Asta era "normalitatea".


Oana Nadaban

Nu ar avea sens sa ii dau tag tatălui meu, nici nu cred ca își da seama de influenta pe care a avut-o. Dar eu, pe la vreo 30 de ani, am realizat ca motivul pentru care eu nu ma regăseam în copilărie și în adolescenta în astfel de situații e tata - ceva din atitudinea lui, din modul de a gestiona situațiile, a ținut departe de mine și de sora.mea toți "Mireii" din cartier. Eram singurele fete de care nu se lua nimeni, iar eu am fost păzită de bullying inclusiv la scoala, tot datorita lui.

Asa ca da, exista barbati care aud, vad și iau atitudine. Uneori, ei nici nu.si dau seama de cât de multe lucruri își protejează femeile dragi ...

Oana Nadaban

Carmen Manole a luat atitudine de la chestii mici. Pe un anumit ton :)) când a aruncat cineva cu pietre de la balcon și m.a nimerit pe mine ...în 5 minute a fost la poarta lui și i.a explicat, ceva mai apăsat, ca nu e cazul sa se repete treaba. Și nu a fost nevoie sa facă des asa ceva, ca "s.a dus vestea".

Iar lucrul acesta cred ca m.a făcut și pe mine sa am o anumita atitudine, pentru ca știam, inconștient, ca are cine sa.mi ia apărarea. Citind aseară mesajele, mi.am adus aminte ca un bătrân s.a așezat la un moment dat langa mine în tramvai și a început cu chestii obscene. Iar eu l.am dat la o parte și am ieșit din tramvai. Nu m am blocat, nu am acceptat.

Recunosc ca nu știu sa dau foarte multe exemple concrete de ce a facut, nici măcar nu mi am dat seama pana de curând ca a făcut asta. Pur și simplu, pentru mine nu erau familiare situațiile de acest gen. Le auzeam, le vedeam, dar nu puteam da exemple din viata mea. Mi.am dat seama de influenta lui abia când am aflat o situație urata patita de o vecina. Și m.am trezit spunând ca dacă eram noi în situație, nu l vedeam bine pe individ, ca tata rezolva probmema!

Si nu, nu a lovit niciodată niciun copil din vecini. Cred ca e vorba pur și simplu de modul în care reacționează cineva la astfel de situații. Dacă celorlalți li se par normale anumite comportamente și vor considera o prostie plângerile tale, ajungi sa consideri și tu ca e firesc și sa nu iei atitudine. Și sa crezi ca ești singur(a)...

În alta ordine de idei, ce ii învăț eu în cabinet pe părinții victimelor bullyingului este sa le tina partea copiilor. Sa se facă văzuți, sa se știe ca e cineva care va face ceva dacă lucrurile se repeta. Iar copilul care știe ca e cineva în spatele lor și ii protejează va avea alta atitudine. E valabil și pentru femei, ca în fond tot de o forma de bullying vorbim.

Iulia Preda

Intr-o iarnă în urma mea în bloc a intrat un individ care se ținea după mine dar am reușit să fug pe scări, din fericire a pornit senzorul la bec la etajul 1 și el s-a oprit la parter..acum și pe strada urmăresc mereu

Dan Ţurcan

Da, va cred. Este oribil ce se întâmplă. În schimb, ma bucur mult ca Erika a făcut piesa asta din doua motive:

1. toată lumea vorbește despre abuzuri de zile întregi.

2. Ne-a ajutat sa mai cernem din influenceri. Reacțiile unora ne-au arătat ca nu erau asa cum credeam (speram) noi, ci erau niște Mireli.

Societatea românească avea mare nevoie de piesa asta

Aida Adam

Cred ca și "Mirel" raspunde la aceasta intrebare "Da, va cred!", dar întotdeauna urmeaza un "dar". Și ceea ce urmeaza dupa acest "dar" este ingrijorator, fraze de genul: "dar și femeia trebuie sa aibă grija", " dar și ea abuzeaza", " dar a făcut ea ceva" "dar femeia de ce nu pleaca", "dar m-a provocat"... multe . Ne trebuie mult mai multa educatie tuturor.


Mirela Haghiac  

Sa va spun si reversul medaliei. Nu mai avem femei feminine, imbracate in fuse, rochii, tocmai pt ca exista astfel de barbati. Eu recunosc, prefer oricand pantalonii, tocmai pentru ca urasc sa fiu privita ca o bucata de carne....

Petra Onciu Popovici  · 

Urmăreşte

Imi amintesc in "faculta" cum Profu' de Conta' a introdus examen oral 1 la 1 in anul 3 asta dupa ce tot anul 2 umbla dupa mine si la toaleta ... iar cand am ridicat problema la Decan , mi s-a sugerat ca domnia sa e mare "boss" prin Vestul tarii si ca nu l-as vrea de dusman .

Deci chiar cred ca e momentul ca noi, sa luam taurul de coarne. Elevat, ne-elevat , diplomat nediplomat, ca mahalagioacele ca birjaritele sau fiecare dupa cum poate , doar sa punem punctul pe i.

Ludmila Ciobanu  · 

Urmăreşte

Este lumea în care ne facem experiențele! O lume pe vibrația fricii, rușinii, neputinței și sclaviei! Cine spune că nu-i așa este adormit și condus de niște ființe din spatele lui! Toate programele asimilate și transmise de mii de ani de către cei care conduc Terra au adus aici! Se fură energia sexuală la greu fiind energia creatoare care o poate dezvolta doar partea feminină a unei părți subliminale iar zeii/ dumnezeii știu că e mai puternică decât energia masculină astfel o atacă mereu pentru a nu conștientiza adevărata ei putere!

Oana Elena Ibris

Voicu Valentina-Adina eu nu pot vorbi de alte tari, vorbesc de tara unde locuiesc. Aici, in Romania mi s-a pus cuțitul la gat, fiind tâlhărită. Tot aici am fost acostată de multe ori de barbati cu organul la vedere, încercând sa ma abuzeze pe strada. Ziua, nu noaptea! Pe străzi , in parcuri, in transportul in comun, din cand in cand gasesti un exhibiționist.Nu mai descriu alte lucruri. Si am fost o persoana la locul meu, nu am fost in locuri rau famate, nu m-am expus, mi-am vazut de ale mele.

Laura Mazâlu

Eu nu pot răspunde, însă îmi amintesc că în liceu umblam cu o forfecuță de unghii prinsă la chei (și cheile în buzunarul hainei).

În facultate umblam cu un bisturiu la mine. Când mă prindea seara pe drumul spre casă, îmi urmăream cu coada ochiului umbra ca să știu dacă cineva se apropie de mine (încă fac asta).

Între timp am renunțat la obiecte ascuțite, însă dacă am nevoie să plec undeva cu un taxi / Uber / Bolt, primul lucru pe care îl fac este Share Location către soțul meu.

Nu, nu era paranoia. Când în primele clase de gimnaziu (11-12 ani) se iau de tine muncitorii care renovează școală, când proful de muzică îți atinge din greșeală fundul cu mâna când trece pe lângă tine (și nu doar ție, ci tuturor fetelor din clasă), când nu ești lăsată să cobori din autobuz de către un om de 60+ (altminteri, prezentabil la o primă vedere)... nu e paranoia. Și nu, nu umblam cu fuste / rochii scurte, mulate sau decoltate (de parcă asta ar fi putut justifica ceva și de s-ar fi întâmplat), ci în blugi + hanorac. Mai eram și supraponderală și cu acnee. Iar toate aceste lucruri se întâmplau ziua, în amiaza mare, în locuri frecventate de oameni. Și au fost multe, multe situații de acest fel sau chiar mai urâte.

Țin minte un episod în care un muncitor m-a prins cu putere pe stradă, cu mama de față (care a înlemnit și nu a putut scoate un cuvânt - nu știu dacă din cauza evenimentului în sine sau a repertoriului de înjurături pe care i l-am adresat bărbatului respectiv; nu am vorbit niciodată despre acea întâmplare).


Mela Radutoiu

Cate palme peste fund la trecerile de pietoni, mai ales în intersecțiile mari gen Arcul de Triumf unde trec multi și se fac neobservați. De cate ori în aglomerația de la metrou nu se găsea vreunul să te mângâie și când te uitai la el, se uită in alta parte de ziceai că nu e el. Odată stam pe ultimul scaun dinspre ușa în metroul spre Păcii când în îngrămădeală aia, incepe unul să mă pipăie pe braț. Retrag brațul, incepe sa mă pipăie pe coaste spre sâni. Mă uit urat la el și îl întreb care-i problema. A zis că vrea să stea jos și să îi dau locul. M-am ridicat că eram singura și trebuia să cobor la un moment dat și îmi era naiba că mă urmărește. Era noapte, veneam de la munca. Dar îmi venea să îi dreg o geanta fix in cap. Dar mama mi-a zis, ai grija că nu ști cu ce nebuni ai de a face, te lasă acolo lata, așa că mereu mi-am văzut de treabă. Dar să te ferească sfântul de toți Doreii care urla după tine ca o haită de lupi, te fluieră, te umilesc, de parcă ai fi curva lor personala și te-au luat de la coada vacii. Unul singur n-ar avea curaj, dar la grămadă sunt un exemplu de virilitate. Și evident, este vina femeii că se îmbracă provocator. In cazul meu în pantaloni de alergare. Când nu le-am răspuns la "avansuri" au început să strige cat de naspa sunt, ba se mai apucau sa alerge dupa mine câțiva metri, comentând. Mi-e sila.

Geta Ionele

Tata, Dumnezeu sa îl ierte, a crescut 2 fete și un băiat, fără sa facă diferențe între noi, regulile se aplicau la fel. Trebuia să spunem acasă exact cu cine ieșim și unde, dacă tatăl avea suspiciuni ne ducea personal la locație și tot el ne spunea ora la care ne va prelua de la locație, că nu aveam telefoane și share locațion! A doua regulă era să ne cumpărăm noi consumația, să fim tot timpul cu sticla/paharul în mână, iar dacă a fost nesupravegheat o perioadă să nu mai consumăm, că nu se știe ce se poate strecura în pahar! Apoi toti 3 am invatat cateva miscari de autoaparare, prinderi, zone sensibile pt loviri, in caz de nevoie. La liceu am fost deja dotata cu spray NATO in ghiozdan, caci făceam naveta cu trenul( cunoșteam cu nume și prenume tot personalul CFR).

De mici am fost încurajați să vorbim deschis despre orice eveniment, curiozitate, sau chiar jenă, adică tata era cel care rezolvă orice! Noi am învățat clar care sunt limitele decente de limbaj și conduită, astfel că nu am trecut niciodată cu vederea o palmă "inofensivă" peste fund, o propunere indecentă, o atingere sau apropo ce l-am descifrat ca fiind nu tocmai la locul lui, aveam la noi replici învățate de acasă, atât pentru reacții defensive, cât și mai ofensive, că "prostului trebuie să-i vorbești pe limba lui", spunea tata. Asa ca de mine nu s-a frecat nimeni veci in mijloacele de transport in comun pentru ca mi-am impus spațiu de siguranță. In taxi regula era "fara povesti inutile, spuneam traseul, urmăream clar sa nu abată și tot timpul trebuia să menționez să se grăbească că mă așteaptă tata, sau că plata o face tata la destinație"( o abureală), dar a funcționat tot timpul, nu am avut parte de nici o poveste cu taximetriști. Faptul că am avut oameni de încredere la care puteam apela la orice oră din zi sau noapte, fără rețineri, ne-a păzit de "Mirei". Dar dacă nu am întâlnit eu vreunul, dacă nu am tremurat eu de frică, dacă nu am fost pana acum victima, nu zic ca nu există. Sunt sigura ca educația primita, caracterul format, faptul că nu ne-am expus la riscuri, nu am cautat noi distracția în zone nesigure, nu mi s-a părut palpitant sa ies la "date" cu necunoscuți, toate se datorează bărbatului nr 1 din viata mea, care a fost tata!

Mihai Preda

Nu se pune problema de crezut. Cred că procentul fetelor care au fost agresate măcar o dată dincolo de limita pe care au permis-o ele trece de 50%. Enorm.

Doar că problema stă în educație. Făcută în ambele sensuri: atât din convingere, prin modele de comportament, cât și prin pedepse clare, aplicate in procent cat mai mare. Ca în cazul șoferilor: afară primești 90 de amenzi dacă faci 100 de greșeli, în Ro primești o amendă pentru 100 de încălcări ale legii, sau chiar mai puțin. D-aia conduc șoferii cum vor.

La fel și cu abuzurile - afară in unele țări din 10 abuzuri 9 sunt pedepsite (aici in Spania poate ca 2-3 din 10), pe când in Ro probabil că procentul este de 1 din 100. Sau 1000.

Polițiștii și justiția cred și ei, în marea lor majoritate, că victima e de vină. (Am patit-o și eu, în alt context, când mi s-a furat mașina - nu dezvolt, dar am ieșit și cu mașina furată și cu hoțul lăsat liber).

Mai mult, politia și justiția au exact rapoarte despre dosarele de violente sexuale: câte femei au raportat, câte dosare s-au întocmit, câte pedepse s-au dat. Ar fi niște cifre interesant de comparat cu alte tari. Aici e soluția.

PS: mă bucur că întrebarea este despre problema reală - abuzul sexual - și nu despre Erika și piesa ei.

Oana Solomon

Mihai Preda trebuie sa ai in vedere aici si agresiunile sexuale pe care nu le poti proba, dar si frustrarea cand unele sunt evidente, in public si nimeni nu intervine ca poate il cunoaste (victima pe agresor), ca ea e-n fusta scurta, are decolteu, a facut - o ma-sa frumoasa si credem ca e bun public, etc.

Stii ce mi-as dori sa rezulte din toata dezbaterea asta? Nu neaparat pedepse pentru toti Mireii, ci spirit civic - imi doresc ca atunci cand una din fetele mele va fi fluierata sau acostata pe strada, cineva sa se opreasca si sa o intrebe daca il/ii cunoaste, daca are nevoie de ajutor etc. Poate sunt mai sensibila ca mama de fete, insa desi micro-agresiunile au inceput, pana acum nu am auzit ca vreo persoana sa-si fi oferit ajutorul. Asta e dincolo de educatie, e in spiritul civic pe care ar trebui sa-l avem

Dana Gradinaru

Mihai Preda Foarte corect comentariul. Iar motivul in Romania pentru nepedepsirea fărădelegilor este corupția asta nenorocita de care nu mai reușim să scăpăm. Pe polițiști nu prea ii mai vezi, te tratează cu indiferenta daca ii soliciți, magistrații sunt și ei interesați de pensii speciale, educația e la pământ. Cum să ieșim din asta? Suntem pe cont propriu, nimeni nu ne apără, asta că individ, că nu doar femeile sunt abuzate, sunt abuzați și copiii, bătrânii, etc

Claudia Toderean-Dascălu

Pe mine m-a hărțuit sexual un "mare" fost judecător și profesor la drept la UBB... mi se face scârbă când îmi amintesc. Tot el și pe f multe alte studente. Era tare stimat și sus-pus... Din fericire e mort acum. Din păcate a murit fără să fi fost vreodată tras la răspundere pt faptele lui.

Flavius Mihai

Da, va cred!

Si mai cred ca intr-o tara in care nivelul general de educatie e din ce in ce mai scazut, intr-o tara in care victimele pot deveni oricand agresori din punctul de vedere al organelor statului si al modului in care este interpretata orice incercare de a te apara, intr-o tara in care increderea in Politie, Justitie este din ce in ce mai scazuta, astfel de situatii vor fi din ce in ce mai dese.

Elena Spiridon

În adolescență eu și colegele mele care mergeam la liceu am fost, agresate sexual -pentru că a ți se pune mâna pe coapsă, pe fund, pe sâni, la vagin, fără voia ta, in parc, in tramvai, in troleu este agresiune. La fel și frecarea/masturbarea de tine în tramvai, lift, metro este agresiune!

In anii ‘90 ne amuzam,oarecum, și ne adaptasem ne apăram singure, ne bucuram ca era doar atât. Când le povesteam taților, fraților aceștia erau îngroziți și ne replicau sa ii chemăm când se întâmpla, cum fără telefoane mobile, ne cam învățasem.

Azi încurajez pe fiecare fetița, adolescenta, femeie care trece chiar și printr-o tentativă de acest gen să meargă la poliție! Aceste lucruri nu trebuie lăsate pur și simplu fără urmări legale, pentru că pot degenera, să nu le fie teamă că nu vor fi crezute.

Deci SESIZAȚI AUTORITĂȚILE!!!

Chiorean Alex

Da, cred ca toate sunt adevarate. Din pacate 150 de ani de evolutie sociala si ideologica, nu are cum sa stearga peste noapte zeci de mii de ani de comportamente si instincte primare cu rol de perpetuare a speciei  iar pentru barbatii care functioneaza pe pilot automat lasandu-se dominati de partea arhaica a creierului lor este imposibil sa fie altfel. Si din pacate realitatea aceasta nu se va schimba prea curand (daca se va schimba vreodata), astfel ca va trebui in continuare sa avem grija unii de altii iar barbatii care traiesc constienti si conectati la societatea si ideologia anului 2024 sa fie acolo pentru fiecare femeie abuzata. Vestea buna este ca statistic, balanta pare sa incline tot mai mult spre barbatii constienti care reuseac sa vada omul din spatele dorintelor instinctuale. Vestea rea este ca multi "barbati buni si smeriti" ascund multe schelete in sertare, asa ca vigilenta ramane mereu cea mai buna solutie. 

Daniela Andreea Talpos

Am patit-o de 2 ori, prima data aveam vreo 10-11 ani, am intrat in scara blocului si ca niciodata am urcat pe scari, la etajul 2 m-am trezit cu unu in spatele meu care s-a aruncat cumva sa ma prinda in brate, aveam in mana o sticla de suc de 2 litri, i-am tras o sticla in cap si am inceput sa strig cat m-au ținut plamanii, mi-am dat seama ca daca as fii urcat cu liftul cum o faceam de obicei se putea termina urat de tot, oricum mi-a lasat o spaima de atunci, de cate ori intram in casa scarii , a doua oara in autobuz, veneam de la scoala aveam vreo 14-16 ani, autobuzul aglomerat am prins loc pe scara, si simt cum cineva isi pune mana pe picioarele mele cumva in interiorul coapsei cand m-am intors si l-am vazut, l-am prins de mana si mi-am infipt unghiile aveam unghii mai mari, le-am infipt in mana lui atata de tare ca efectiv mi s-au rupt, la urmatoarea statie a coborat, ideea este sa ne invatam fetele sa reactioneze, sa strige, sa loveasca orice sa nu se panicheze.

Oana Elena Ibris

Stiti cum e da-ul asta?

Cum zic eu ca inteleg ca cineva sufera ca are cancer. Imi inchipui durerea, chinul, suferinta, nelinistea si ...atat. Ce pretind eu ca inteleg e 1% din ce simte persoana aia in realitate. Nu am cum sa inteleg daca nu sunt pusa in postura aia.

Nu au cum sa înțeleagă oricat si-ar dori. Nu au cum... Majoritatea insa nici nu isi pun astfel de intrebari...

Adrian Ardelean

Va credem, dar nu bărbații echilibrați sunt problema. Și asta e supărător în discuția publica, unde bărbatul este pus la colț, când de fapt relația unui bărbat cu femeia este o prelungire directă a relației pe care a avut-o cu mama sau cu figura maternă și modelul pe care l-am avut în familie. Nu e că și cum femeia nu are o responsabilitate aici. Are, mai ales în calitate de mama și educator. Agresorii aia, verbali sau fizici nu apar din neant, au un istoric, au o experiență, ajung sa fie așa din diverse cauze.Din acest motiv cred că piesa care a generat discuția este doar o ocazie pentru ventilarea frustrărilor legitime ale femeilor. Dar atât, nu se schimbă nimic fara modele și educație sănătoase.


Irina Binder:

“A ajuns acel cântec (care a stârnit atâtea controverse) și la urechile Ralucăi (pentru cei care nu au citit niciuna dintre poveștile mele despre ea: este finuța mea și are 10 anișori). Nu au șocat-o versurile, nici videoclipul, problema ei a fost că ea nu are voie să înjure, că nu e frumos, dar fata aceea de ce are? V-am povestit cândva că Raluca, atunci când era micuță a petrecut mult timp cu copiii din vecini, familie de la care a auzit multe înjurături și limbaj colorat pe care micuța le-a copiat. Ne-am străduit mult să o dezvățăm...

Și acum vine acest cântec. Iar dacă ați crezut că i-am spus că nu este ok, aflați că nu, am ascultat împreună cântecul și i-am explicat mesajul. Fiindcă acest cântec are un mesaj, indiferent cum este transmis, cu siguranță este pe limba celor cărora le este destinat un astfel de mesaj.

I-am spus micuței că este un cântec "manifest", o revoltă împotriva unor nedreptăți care li se fac femeilor. Și că este un act artistic și da, uneori un act artistic poate fi și așa, fără perdea.

Cu ocazia aceasta i-am explicat că nu este ok ca vreun băiat/bărbat să îi pună vreodată etichete, să o evalueze sau să o critice pentru felul în care arată, că oamenii nu sunt obiecte, că nu este nimic greșit în aspectul fizic al unui om.

Da, un act artistic poate fi o revoltă, iar atunci când te revolți nu poți lansa balonașe roz, floricele și inimioare... fiindcă furia adunată în sufletul cuiva rănit nu este roz. Este suferință, frustrare și multă tăcere în fața nedreptăților...

Nimeni nu are dreptul să ne spună cum ar trebui să fim sau cum ar trebui să simțim, așa cum nu mulți înțeleg nevoia de a ne revolta și chiar a înjura după ce prea mult timp am tăcut... ca să ce? Să menajăm mitocănia, grobianismul, abuzurile celor care ne tratează ca pe niște cărnuri, care ne pun etichete și care nu realizează că nu e treaba lor dacă și cât suntem de slabe sau de grase, urâte sau frumoase, că nimeni nu este în măsură să spună că avem sânii prea mici sau prea mari, că suntem tinere sau babe și așa mai departe.

Dacă în acest cântec ar fi fost înjurați politicieni, lumea nu s-ar fi înverșunat atât de tare, nu? Ăia merită, ar zice. Dar de ce nu merită și cei care ne-au rănit de prea multe ori cu afirmațiile lor, cu gesturile lor deplasate, cu pretențiile lor, cu abuzurile emoționale?

Și se mai miră lumea că unele femei au ajuns să se mutileze cu operații estetice în încercarea de a deveni mai frumoase, de fapt acceptate, se mai miră unii că ne e frică să îmbătrânim...

Nu sunt de condamnat nici cei care nu înțeleg acest gen de revoltă... poate sunt persoane norocoase care nu s-au confruntat niciodată cu "Mirei"... dar noi, cele care nu am avut același noroc, care încă de când eram fetițe am fost abuzate emoțional și fizic, avem voie să înjurăm, să urlăm, să ne revoltăm. Ne-a fost prea mult timp frică să vorbim, să ne apărăm, să ne strigăm nemulțumirile și durerile...

Atunci când ești nevoit să te aperi de ceva oribil și nedrept nu mai există limbaj cu care să menajezi pe cineva, nu mai există reguli, nu mai există etică... cu mitocanii, ghiolbanii și abuzatorii nu folosești formule de politețe.

Îmi pare rău că nu am avut curaj atunci când am fost ținta mitocăniilor, când am fost atacată cu tot felul de derapaje ghiolbănești, să înjur și să fi urlat, poate le-aș fi temperat elanul Mireilor și aș fi salvat alte fete și femei, și poate chiar și bărbați, de niște neplăceri care pot ajunge traume... și complexe pe viață. Și din cauza cărora prea mulți oameni plătesc cu singurătatea...

- Dar nu e rușine să vorbești așa? Nu e păcat?, m-a întrebat micuța Raluca.

- Unii nu au simțul ridicolului și nu au nici Dumnezeu, de aceea limbajul pentru ei trebuie să fie direct proporțional cu nivelul lor de înțelegere.

Și, după ce i-am explicat micuței despre genul "trap", apoi despre cum ar trebui tratat și respectat orice om, după ce am rugat-o să-mi promită că nu va permite nimănui să-i pună etichete și să râdă de ea, că va apăra orice ființă nedreptățită, îmi spune:

- Auzi, dar până la urmă cine dreacu e Mirel ăla?

Și a continuat cu o rafală de epitete la adresa lui...”


Octavian Herţa

Deși noi, bărbații, nu suntem vinovați că ne gândim numai la pixtă, asta nu înseamnă că putem fi idioți non-stop. Una e să ne gândim, alta e să ne comportăm ca niște giboni libidinoși în viața de zi cu zi. D-aia am fost dotați cu frână, ca să o folosim pentru a putea trăi ca niște ființe cât de cât evoluate. Nu putem sări pe femei de fiecare dată când ni se scoală, nu le putem agresa verbal sau fizic, nu avem voie să fluierăm după ele, să facem glume de autobază când trec pe lângă noi. 

Da, băieți? Nu ne dă nimeni dreptul să fim infecți, doar pentru că suntem obsedați de pixtă și pentru că, teoretic, suntem mai puternici fizic decât femeile. La fel de căcat e să ne apărăm public așa-zisele privilegii masculine și să le condamnăm tot pe femei că sunt sexy și ne incită. Să le agresăm iar apoi să dăm vina tot pe ele. Să fim milițieni proști și cocalari și să le tragem la răspundere că ies cu noi la cafea ca proastele, asumându-și că ar putea fi violate. 

Da, băieți? D-aia nu suntem cimpanzei, pentru că putem fi civilizați, în pofida instinctelor noastre de obsedați sexual. Aici ar trebui să facă diferența educația, familia, societatea. Cărțile citite, exemplele din proximitate, legile, o anumită atitudine a comunității față de drepturile fiecăruia dintre noi. Din nefericire, în România fiecare e pe cont propriu. Societatea e strâmbă și nu ne putem baza pe ea. Școala e nereformată, legile - de multe ori proaste, organele – retrograde și adesea de partea infractorului, politicienii – vai de pwla noastră. Între agresor și victimă rămân, iată, prea puține site care să cearnă. Ceva bun simț, niște cărți citite, poate o familie mai răsărită, un dram de umanitate și cam atât. Cine le are, le are, cine nu, îngroașă armata gibonilor. 

D-aia avem prea mulți mirei și prea puțini domni. Prea multe brute și prea puțini bărbați. Prea multe femei bătute, agresate și violate și prea puține legi care să le apere. Să nu facem, bă, nimic. Nu educație sexuală în școală, că vă strică copiii. Nu pedepse grele pentru violență domestică și agresiune sexuală în orice formă, că femeile-s de vină. Nu mai mulți polițiști pe stradă, că poate prind dracu’ vreun infactor, ci pe Facebook, să-și facă update la nivelul de jeg moral de fiecare dată când li se scoală și li se permite. 

Să continăm să spunem că asta e, așa sunt bărbații, niște porci și să mergem mai departe. Să lăsăm de la noi cu un zâmbet ștrengar. Femeile să continue să se teamă de fiecare data când ies pe stradă, când urcă în taxi, în autobuz sau în tren sau pur și simplu, când vor să stea liniștite la o terasă ca să bea o cafea. Glumesc, normal. 

Idioți mai suntem; ca și cum nu am avea cu toții soții, iubite, surori, mame, prietene. Măcar pentru asta și tot ar trebui să începem să avem mai multă grijă unii de alții. Înainte să fluieri după gagica aia mișto care poate e soția cuiva, ar trebui să te gândești că un alt idiot e pe cale să îi tragă iubitei tale una peste cur, doar pentru că poate. Și doar pentru că tu nu ești acolo să o aperi, prea ocupat să fii la rândul tău o altă verigă în lungul lanț al fricii și umilinței permanente, din care prea multe femei nu mai văd scăpare.


21.02.2024


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)