Chiar daca azi am avut parte de zapada, un fel de Baba Dochia intarziata, primavara este aici, deci sa vorbim despre gradinarit, asa cum face tot omul pasionat. :))))
Suntem totusi in aprilie, iar de maine intram in saptamana Floriilor, deci, eu zic sa onoram cum se cuvine apropierea de aceasta sarbatoare ambivalenta, adica una care aduce pe langa bucuria si fascinatia florilor, si starea aceea care ne insoteste stiind ce reprezinta sarbatoarea Floriilor: Intrarea Domnului in Ierusalim, locul unde va fi tradat pe 30 de arginti, unde va fi crucificat, dar de unde va invia, "cu Moartea pe moarte calcand".
*

Asadar, sa incepem sa vorbim despre flori.
Anul trecut am inceput o serie de postari sub o umbrela generica numita "de la samanta la floare".
A fost felul nostru optim de a imbina dragul de gradinarit in propriul nostru balcon - caci am terminat-o cu gradinaritul in gradina :))) - cu dragul de flori frumoase, colorate, potrivite cu clima montana, care este total diferita fata de cea de la campie sau din zonele de dealuri, exact ca in principiul acela stiintific, demonstrat de cercetatorii englezi "iarna nu-i ca vara". Sau... nu cumva era vorba unui clasic in viata....? :)))))
Asta e, deja ne-am adaptat si la specificul muntilor, asa ca acum experimentam si gradinaritul la 1100 m altitudine. Cum putem si cum ne place.
Primele flori pe care le-am crescut de la samanta la floare au fost Canna Japonica si Condurul Doamnei, cu seminte culese de la plante crescute chiar aici, in statiune. Le-am vazut, le-am admirat, am asteptat sa faca seminte si sa se coaca, am recoltat semintele si, la momentul potrivit, le-am plantat in pamant si le-am ingrijit pana au inflorit.
Detalii puteti citi aici:
07.07.2024
- De la samanta
la floare (1) - Condurul Doamnei
07.07.2024 - De la samanta
la floare (2) - Canna Japonica
20.09.2024 - Canna
Japonica, a doua inflorire - o explozie spectaculoasa de culoare!
Canna Japonica este o planta perena de gradina, deci, de exterior, asa cum sunt si bujorii, de exemplu. Toamna i se taie lujerii, adica tulpinele cu frunze, iar peste iarna radacina sta in repaos vegetativ, urmand ca primavara sa dea noi vrejuri cu frunze.
Canna noastra Japonica a dezvoltat anul trecut o radacina foarte mare si puternica, un rizom urias, din care se pornisera pe la inceputul lui martie sa iasa varfuri noi.
Si, cum stiam ca in ultima saptamana a lunii martie sora mea avea sa vina intr-o excursie la munte, ne-am apucat sa sectionam radacina, ca sa-i dam si ei un pui, asa cum ii promisesem de anul trecut.
Din pacate, insa, Jeni a fost nevoita sa-si anuleze calatoria si s-o amane spre vara, asa ca am ramas si cu puiul ei pana cand va veni sa si-l ia in Bucuresti.
Voi pune mai jos pozele cu aceasta operatiune de separare a unui pui din radacina-mama.
Cele doua radacini au fost puse in pamant si deja uu inceput sa iasa varfurile de plante si sa scoata frunze proaspete, noi.
Asa a inceput cel de-al doilea an de vegetatie al acestei plante minunate, care infloreste atat de spectaculos. Canna Japonica.
Ca sa fie povestea completa si pentru cititorii care nu-i cunosc inceputul (si poate nu au disponibilitatea de a citi din urma), voi pune si cateva poze cu florile pe care le-a avut anul trecut din cele doua tije inalte de vreo 50 cm. Fiecare inflorescenta a avut peste 20 de cupe de flori, care seamana cu niste mici si superbe cupe de crini.
Las aici calendarul fiecarei operatiuni de pana acum, urmand sa adaug saptamanile care urmeaza si alte poze, pe masura ce plantele cresc si se imbogatesc cu frunze.
La vara, cand va inflori, voi face o postare noua cu florile noi, insa, pana atunci, voi reveni si voi mai adauga tot aici, la aceasta insemnare, cateva din etapele intermediare.
2024.07.10 si 2024.09.20_ prima si a doua inflorire
2025.03.06 - separarea unui pui din radacina
2025.03.26 - au inceput sa scoata frunze noi
2025.04.04 - fac alte frunze noi - in paralel cu santalul caruia ii infloresc buchetelele cu boboci, iar kerrya japonica este ca o explozie de floricele galbene; celelalte plante din balcon ne demonstreaza si ele ca au renascut in verde crud, primavaratic;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)