marți, 26 octombrie 2021

Striptease de octombrie


Sa incepem cu 1 octombrie, cand decorul arata inca verde, doar cu fine nuante tomnatice. Vremea abia incepuse sa imprime usoare irizatii galbui in verdele ala lasat in urma de septembrie.

 



Apoi, pe 9 octombrie a venit prima ninsoare. Si, deocamdata, singura de pana acum. 



Pe 12 octombrie, ceata a accentuat tendintele coloristice. 



Pe 16 octombrie ploaia a adus si ea un accent suplimentar de galben si aramiu, incepand sa descheie nasturii frunzelor de pe varfuri, de unde, peste noapte, unii pomi au inceput sa-si piarda din podoabe.



Pe 22 octombrie, dupa prima noapte cu temperaturi negative, -1, vantul a facut curatenie prin frunzele unor pomi



Pe 23 octombrie unele frunze inca se incapatanau sa ramana pe ramuri. Altele nu. 



Pe 25 octombrie, dupa o noapte cu -3 grade in termometre, brusc, fara nici o impotrivire, toate hainele colorate au cazut la pamant.



Azi dimineata, 26 octombrie, am declarat curatenia incheiata la nivelul majoritatii foioaselor colorate. 








Cam acelasi spectacol ni l-au oferit si castanii din dreapta tabloului pe care il avem cand privim de la fereastra.
Cele 8 instantanee surprinse in cele 8 zile ale lui octombrie (1, 9, 12, 16, 22, 23, 25 si 26 octombrie) ne confirma acelasi ritm de colorare si de dezgolire a ramurilor, in functie de vreme - temperaturi si precipitatii.










Din fericire, cei mai multi copaci care ne inconjoara la aceasta altitudine nu sunt foioase, ci brazi. Deci, verdele nu ne va lipsi niciodata, indiferent de anotimp, intemperii sau temperaturi. 

Padurile de brazi ne asigura prospetimea coloristica de care avem nevoie, aerul ozonat si decorul mereu verde, de basm, al muntelui. Chiar ma bucur ca nu avem aici multe paduri de foioase, ca sa nu stam aproape 6 luni din an avand in fata ochilor doar imaginea aceea de padure desfrunzita, cenusie, gri, terna si chiar depresiva, in zilele ploioase, cetoase, intunecate. 











26.10.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)