joi, 28 octombrie 2021

(13) "Totul sau nimic" in luna octombrie


 

Dupa 12 romane de dragoste citite in luna octombrie, cel de-al 13-lea roman, cel care incheie inventarul acestei luni, este.... este.... suspans maxim!.... ei bine.... este... un roman... politist!!! "Totul sau nimic" de Elisabeth Adler.

N-as fi crezut! Nu prea sunt amatoare de romane politiste, in general. Da, am citit cateva din scrierile binecunoscutei Aghata Christie si alte cateva mai moderne, dar nu pot spune ca sunt pasionata de acest stil beletristic. Totusi, acest "Totul sau nimic" a fost o combinatie tonica intre aventurile politiste si relatia romantica si aventuroasa a celor doi detectivi particulari, o ea si un el, un cuplu "de excentrici" - asa cum sunt ei catalogati chiar de catre unul dintre personajele din carte. 

Ma opresc aici cu consideratiile asupra romanului, caci am zis ca nu vreau sa fac recenzii pe blog, este plin net-ul de recenzii la carti, nu vreau sa alunec si eu pe panta asta, a bagarii in seama pe marginea unor autori de succes, insa pot spune macar atat, ca mi-a placut si ca ma bucur ca am bifat-o in inventar. Ceea ce nu pot preciza si despre alte cateva carti pe care le-am dat deoparte pana sa ma decid asupra ei. Cred ca voi face un raft anume, special pentru cartile care nu mi-au inspirat interesul. Nu, nu le voi inventaria si pe acelea, gusturile nu se discuta, poate altora le-a placut si nu vreau sa aduc nici un prejudiciu nimanui, nici o umbra asupra nici unui titlu de carte sau autor, ar fi nedrept fata de munca depusa pentru scrierea lor, pentru editarea si publicarea lor, un efort deloc de neglijat.

Asadar, 13 carti citite in 5 saptamani (am inceput acest maraton de citit in 18 septembrie). Consemnez aici si las posteritatii aceste informatii vitale, caci, nu se stie ce va veni, se spune ca robotii vor inlocui oamenii, ori ca oamenii vor deveni bio-roboti, cu cip-uri in creier, situatie in care citirea unei carti va fi un non-sens. "Descarcarea" ei direct in creier, prin cablu USB sau WI-FI va fi, probabil, modul de cunoastere a unui roman, DACA vor mai exista romane, sau DACA va mai fi de interes continutul acestora pentru noua civilizatie de cyborgi terestri. 

Am exagerat, desigur, nici macar la nivel de scenariu de film nu este cazul sa vorbim despre asa ceva, noi nu credem in astfel de previziuni, nici nu le dam energie de manifestare, insa, uneori, a glumi pe o astfel de tema absurda, face ca ea sa reveleze in subconstientul unora realitatea pe care si-o doresc cu adevarat s-o traiasca - aceea care are legatura directa cu esenta lor umana, cu divinitatea din interiorul lor, cu scanteia sufletului lor, cea pe care nimeni si nimic nu poate sa le-o stinga vreodata, indiferent cate cip-uri si injectii se vor inventa de catre cei rau-intentionati, pentru a obtine controlul total si subjugarea umanitatii. 

Nu, nu vor reusi. Tocmai de aceea, este indicat ca noi sa ne mentinem si sa ne dezvoltam acele abillitati si indeletniciri umane care niciodata nu vor putea fi reproduse de un computer, de un robot, de orice entitate non-umana: sa iubim, sa citim carti, sa ne emotionam, sa ne exprima emotiile liber, sa ne impartasim aceste emotii unii altora, sa ne stimulam compasiunea si intelegerea reciproca, sa ne onoram sufletele si tot ceea ce traim in trup omenesc. 

Caci noi, oamenii, avem "totul", in timp ce "ei" nu au "nimic" din ceea ce noi avem. Dar nici nu vor putea avea vreodata, caci nu asta este calea lor, ci alta. Si de aceea sunt atat de frustati. Invidiosii!






















28.10.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)