luni, 4 octombrie 2021

Azi a cazut Facebook la nivel mondial



Asadar, s-a intamplat si asta! Este timpul, deci, ca lumea sa se intoarca din virtual in real si sa se preocupe si de lucruri mai importante. Precum ar fi.... eh, dar sa nu va dau eu idei, ca va dati si voi seama. :) 

Eu cred ca maine facebook va reveni la normal. La un anumit normal. Altul decat cel de pana acum. Ca si in cazul altor subiecte. ;-) Dar socul resimtit de unii oameni, respectiv al celor care au devenit dependenti de aceste platforme de socializare (Facebook, WhatsApp, Instagram) este, sper, unul de bun augur. Abia acum pot cu adevarat incepe sa-si caute solutiile potrivite pentru a trai si fara acestea. Cei care aveau afaceri derulate exclusiv prin aceste social-media sunt cei mai afectati, desigur. Insa oamenii sunt inventivi. Isi vor gasi nisele potrivite de comunicare/promovare si fara aceste platforme sociale nocive

Toti bateau apa in piua cu "facebook e toxic", "facebook deviaza comportamentul", "facebook/instagram induce depresia si anxietatea in randurile adolescentilor" si altele, dar tot acolo dezbateau subiectele, fix pe facebook. Hotul striga "hotii!" - cam asa. 

Eu am reusit sa ies de pe facebook din iulie 2021, dupa ce timp de aproape un an mi-am tot fundamentat argumentele care imi dovedeau ca este bine sa fac asta. Iata, sunt aproape doua luni si jumatate de cand mi-am inchis lista de prieteni si am devenit inactiva. Contul este inca acolo, dar inutil. Mai mult o nostalgie legata de arhiva adunata in atatia ani m-a oprit sa nu inchid acest cont. Desi, am aceasta arhiva si aici, pe blog. 

In fine, cert este ca a fost nevoie de o astfel de actiune concertata la nivel mondial (cine ar fi crezut vreodata sa cada facebook-ul pe tot globul pamantesc???? cine????) ca sa se poata produce un declick in constiinta oamenilor. S-a produs. 

Ok, acum, ca s-a produs, cu ce sa va servesc? Un piscot, o maslinuta, o esarfa colorata, un ceai, un must....? Ca sa sarbatorim asa cum se cuvine prabusirea unui imperiu virtual. Dap, pai, ce credeati, ca Pandora Paper nu se intinde si asupra lui Facebook? ;-)

Adica, da, sa fim detasati, dar si informati. 

Deci? Ce esarfa alegeti azi, in zi de mare sarbatoare? :)

****

Edit later - ora 23:38

„Bursele, pe roșu. Facebook scade cu 5%, după un picaj al aplicațiilor și înaintea audierii unui „whistleblower” / Zuckerberg a pierdut 7 miliarde de dolari în câteva ore

Wall Street și alte burse din întreaga lume sunt pe roșu, după un picaj al acțiunilor companiilor tech. Rețeaua de socializare Facebook scădea de asemenea cu 5%, luni seara, după ce aplicațiile sale nu au putut fi accesate timp de câteva ore.

Indicele S&P scădea cu 1,35%, indicele compozit Nasdaq (care reunește companiile tehnologice) era pe minus cu 1,92%, iar FTSE 100 scădea cu 0,23%.

Declinul a fost cauzat în primul rând de o vânzare accelerată a acțiunilor Facebook și a altor mari companii de tehnologie.”

Sursa: G4: ANALIZEECONOMIE •  • 

 https://www.g4media.ro/bursele-pe-rosu-facebook-pierde-5-dupa-un-picaj-si-inaintea-audierii-unui-whistleblower-zuckerberg-a-pierdut-7-miliarde-de-dolari.html

*



UPDATE: Whatsapp, Facebook şi Instagram au picat la nivel mondial. Ce spun companiile și care ar putea fi cauza - 04.10.2021 19:31

 „Whatsapp, Facebook şi Instagram au devenit indisponibile luni seara, toate trei serviciile fiind deţinute de compania-mamă Facebook.

ACTUALIZARE 21:20 Problemele gigantului digital Facebook sugerează o eroare din interiorul companiei.

Problema site-ului Facebook sugerează că este vorba despre o eroare DNS (Sistem de nume de domeniu – trad.). DNS permite adreselor web să ducă utilizatorii la destinațiile lor. O pană similară la compania de servicii cloud Akamai Technologies a indisponibilizat mai multe site-uri în iulie, transmite Reuters.

Experți în securitate ce urmăresc situația spun că pana ar fi putut fi declanșată de o eroare de configurație, ce ar putea fi rezultatul unei greșeli interne, deși sabotajul din interior ar fi teoretic posibil.

Un atac cibernetic din afară este considerat mai puțin probabil.

Facebook a trecut prin probleme similare la nivel global cu aplicațiile sale în acest an în lunile martie și iulie.

Problema aplicațiilor vine după acuzații împotriva gigantului digital. Platforma de socializare Facebook este acuzată de un fost manager că permite răspândirea urii, a violenței și dezinformării.

Acțiunile Facebook au scăzut cu 5,5% luni, apropiindu-se de cea mai proastă zi a companiei pe bursă din aproape ultimul an.

ACTUALIZARE 20:00 Într-un mesaj pe Twitter, Facebook spune: „Suntem conștienți că unii oameni au probleme în a accesa aplicațiile și produsele noastre. Lucrăm la remedierea lucrurilor cât de rapid posibil și ne cerem scuze pentru inconveniență”.

Și Instagram a transmis tot pe Twitter că „Instagram și prietenii au parte de niște probleme acum, și s-ar putea să aveți probleme în utilizarea lor. Aveți răbdare cu noi, ne ocupăm de ele!”.

Într-un mesaj pe Twitter transmis la scurt timp după raportarea penei, WhatsApp a spus „Suntem conștienți că unii oameni se confruntă cu probleme folosind WhataApp în acest moment. Lucrăm la remedierea lor și vom publica o actualizare aici cât de curând posibil. Mulțumim pentru răbdare!”.

Messenger a transmis pe Twitter că „Mercur retrograd a scos ce-i mai bun din noi. Lucrăm la rezolvarea problemei cât de curând posibil și ne cerem scuze pentru inconveniență”.

Zeci de mii de utilizatori de Internet din România, Statele Unite, Mexic, Franţa, Norvegia, Grecia şi alte ţări au raportat că nu au putut accesa serviciile Facebook şi Instagram.

Downdetector în SUA primise, potrivit Business Insider, mai mult de 86.000 de reclamații privind pana suferită de Facebook.

În România, numărul reclamațiilor pe Downdetector era de aproape 5.000, apogeul fiind atins în jurul orei 19:00.

Utilizatorii care au încercat să intre pe versiunea de desktop a WhatsApp au fost întâmpinaţi cu mesaje privind lipsa conectării „This site can't be reached” sau „Computer neconectat. Asiguraţi-vă că computerul dvs. are o conexiune activă la internet”, în timp ce pe versiunea de aplicaţie mesajele nu se transmit.

La conectarea pe Facebook, mesajul este „This site can't be reached. Check if there is a typo in ro-ro.facebook.com. If spelling is correct, try running Windows Network Diagnostics”. Acelaşi mesaj apare şi la încercarea de conectare pe Instagram.

Funcția de Messenger a Facebook de asemenea nu funcționează.

Utilizatorii serviciilor Facebook şi ale aplicaţiilor Instagram, WhatsApp şi Messenger nu şi-au putut accesa luni conturile în diverse părţi ale lumii, a informat portalul Downdetector care citează utilizatorii, transmite şi EFE, conform Agerpres.

Zeci de mii de utilizatori de Internet din România, Statele Unite, Mexic, Franţa, Norvegia, Grecia şi alte ţări au raportat că nu au putut accesa serviciile Facebook şi Instagram.

La aplicaţia WhatsApp, când utilizatorii trimit mesaje, apare mesajul „se conectează” şi pictograma ceasului, dar conţinutul nu este trimis la destinatar.”

Sursa: Digi24

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/whatsapp-facebook-si-instagram-au-picat-la-nivel-mondial-1689813

*

Scandal în jurul Facebook. Un fost manager acuză că gigantul tech a permis distribuirea mesajelor de ură și informațiilor false

Frances Haugen, fost manager de produs la Facebook în 2019, a divulgat zeci de mii de pagini de cercetare şi documente interne ale companiei deținute de Mark Zuckerberg. Platforma de socializare este acuzată că permite răspândirea urii, a violenței și dezinformării. 04.10.2021 21:44


Acțiunile Facebook au scăzut cu 5,5% luni, în urma acuzațiilor fostului manager Frances Haugen că rețeaua de socializare era conștientă că era folosită pentru diseminarea mesajelor de ură și dezinformare la nivel global și nu a făcut nimic pentru a le stopa.

Whatsapp, Facebook şi Instagram au devenit indisponibile luni seara, toate trei serviciile fiind deţinute de compania-mamă Facebook.

Într-un interviu pentru CBS, denunţătoarea povesteşte că a decis să acţioneze, după ce a pierdut o persoană dragă din cauza teoriilor conspiraţiei, transmite Mediafax.

Frances Haugen a reclamat public faptul că gigantul nu a acţionat în timp util pentru a limita diseminarea conţinutului de ură, violenţă şi dezinformare şi cum directorii săi au încercat să ascundă dovezile în acest sens.

„Facebook, de fiecare dată, a ales ce era mai bine pentru ea şi pentru profiturile ei”

Într-un interviu acordat CBS „'60 Minutes”, Haugen - care a lucrat şi pentru alţi giganţi tech din Silicon Valley, precum Google şi Pinterest - a spus: „Am văzut în repetate rânduri conflicte de interese între ceea ce era bun pentru public şi ceea ce era bun pentru Facebook. Şi Facebook, de fiecare dată, a ales ce era mai bine pentru ea şi pentru profiturile ei”.

În urmă cu aproximativ o lună, Haugen a depus cel puţin opt plângeri la Securities and Exchange Commission, susţinând că Facebook ascunde investitorilor şi publicului rezultatele cercetărilor privind neajunsurile sale. De asemenea, ea a împărtăşit documentele cu Wall Street Journal, care a publicat o investigaţie în mai multe părţi, arătând că Facebook era conştient de probleme.

Haugen va depune mărturie, marţi, în faţa Subcomitetului Senatului pentru protecţia consumatorilor, siguranţa produselor şi securitatea datelor. „Am văzut o mulţime de reţele sociale, dar Facebook este mai rău decât orice am văzut până acum”, a spus Haugen. 

Inginerul în informatică a spus că a decis să ducă această bătălie pentru că a pierdut o persoană dragă din cauza teoriilor conspiraţiei vehiculate pe reţelele de socializare.

„Facebook ne rupe societăţile şi provoacă violenţă etnică în întreaga lume, inclusiv Myanmar în 2018, când armata a folosit Facebook pentru a lansa un genocid”, a explicat fostul manager.

Facebook a respins ferm declaraţiile fostului manager.

Ca urmare a acestor acuzații, doi membri ai Parlamentului European au cerut o anchetă.

Sursa: Digi 24

https://www.digi24.ro/stiri/externe/scandal-in-jurul-facebook-un-fost-manager-acuza-ca-gigantul-tech-a-permis-distribuirea-mesajelor-de-ura-si-informatiile-false-1689957

*

„Facebook , WhatsApp şi Instagram, toate sub umbrela Facebook, au căzut în toată lumea de mai mult de 4 ore. Acţiunile gigantului din tehnologie scad cu 5,7%

Facebook, WhatsApp şi Instagram, toate trei funcţionând pe aceeaşi infrastructură, nu mai funcţionează la nivel mondial de la puţin peste 18:00, ora României.

Acţiunile companiei, listată la bursa de la New York, sunt în scădere cu 5,8% la ora transmiterii ştirii şi continuă să scadă. O acţiune a Facebook (simbol bursier FB) se tranzacţionează cu 323,64 dolari.

Potrivit Reuters, nu s-a putut confirma imediat problema care afectează serviciile, dar mesajul de eroare de pe pagina web a Facebook Inc sugerează o problemă cu sistemul de nume de domeniu (DNS).

Experţii în securitate care au urmărit situaţia au declarat, pentru Reuters, că întreruperea ar fi putut fi declanşată de o eroare de configurare, care ar putea fi rezultatul unei greşeli interne, deşi teoretic ar fi posibilă şi sabotarea de către cineva din interior.

Un hack din exterior este văzut de experţii citaţi ca fiind mai puţin probabil. Un atac cibernetic care ar putea copleşi unul dintre cele mai populare site-uri din lume ar necesita fie coordonarea între grupuri criminale puternice, fie o tehnică foarte inovatoare, mai scrie agenţia internaţională de ştiri.

Facebook a recunoscut că utilizatorii întâmpină probleme în accesarea aplicaţiilor sale, dar nu au furnizat niciun fel de detalii despre natura problemei sau despre câţi au fost afectaţi de întrerupere.

„Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil şi ne cerem scuze pentru orice inconvenient", au spus cei de la Facebook, citaţi de Reuters.

Facebook a picat luni seara, iar utilizatori din întreaga lume raportează că serviciul nu funcţionează. Probleme sunt şi cu WhatsApp şi Instagram.

Utilizatori din întreaga lume raportează pe site-ul downdetector probleme cu Facebook-ul.

Se pare că mai mulţi utilizatori au probleme şi cu WhatsApp şi Instagram, ambele deţinute de Facebook.

Paginile de Facebook, WhatsApp şi Instagram nu se încarcă nici pe varianta desktop, dar nici pe telefoane.

Sursa: Ziarul Financiar

https://www.zf.ro/business-hi-tech/facebook-whatsapp-si-instagram-toate-sub-umbrela-facebook-au-cazut-20286852

  *

Fostă angajată a Facebook: Platforma „este dăunătoare copiilor, alimentează divizarea și slăbește democrația” 06.10.2021 12:11

Frances Haugen, fost manager la Facebook, vorbește în Congresul SUA. 


Facebook şi Instagram sunt dăunătoare copiilor, alimentează discordia şi slăbesc democraţia - este mărturia explozivă a unei foste angajate de top, devenită denunțătoare a gigantului social media în faţa Congresului Statelor Unite.

La Facebook, Frances Haugen a avut rolul de manager de produs al echipei care gestiona dezinformarea civică.

„Sunt astăzi aici pentru că eu cred că produsele Facebook sunt dăunătoare copiilor, alimentează divizarea și ne slăbesc democrația. Ieri am văzut cum Facebook nu a fost disponibil. Nu știu de ce a căzut, dar știu că timp de mai mult de cinci ore, Facebook nu a mai fost folosit pentru a adânci diviziunile, pentru a destabiliza democrațiile și pentru a face fetele și femeile tinere să se simtă prost în corpul lor”, a spus ea în Congresul SUA.

„Facebook vrea să credem că problemele pe care le dezbatem sunt de nerezolvat. Vrea să credem că trebuie să alegem între un Facebook plin de conținut diviziv și extremist și pierderea uneia dintre cele mai importante valori pe care a fost întemeiată țara noastră: libertatea de exprimare. Că pentru a putea împărtăși fotografii simpatice cu copiii. sau cu prietenii, trebuie să fiți în același timp înecat în postări virale pline de mânie. Vrea să credem că nu se poate una fără alta. Sunt aici astăzi pentru a vă spune că nu acest lucru nu este adevărat”, a continuat ea.

„Facebook știe că acel conținutul care vă provoacă o reacție extremă are mai multe șanse să primească un clic, un comentariu sau să fie redistribuit”, a adăugat Haugen.

Parlamentarii din ambele tabere, democrată şi republicană, au găsit teren comun în criticarea companiei lui Mark Zuckerberg.

„Singurul principiu real după care se ghidează este profitul”, a spus senatorul Ed Markey.

„Victimele sunt copiii noştri. Adolescenţii care se uită astăzi în oglindă simt îndoieli şi nesiguranţă. Mark Zuckerberg trebuie să se privească la rândul său în oglindă”, a spus senatorul Richard Blumenthal.

„Este nevoie de acțiunea Congresului. În prezent, nu există nimeni care să-l tragă la răspundere pe Mark ( Zuckerberg, n.r.) decât el însuși. Facebook se poate schimba, dar în mod clar nu o va face singur. Temerea mea este că, fără acțiune, comportamentele divizive și extremiste pe care le vedem astăzi sunt doar începutul. Ceea ce am văzut în Myanmar, ce vedem acum în Etiopia sunt doar primele capitole ale unei povești atât de îngrozitoare încât nimeni nu vrea să-i citească sfârșitul”, a mai spus Frances Haugen.

„Conducerea companiei ştie cum să facă Facebook şi Instagram mai sigure, dar nu adoptă schimbările necesare, pentru că a pus profiturile astronomice deasupra oamenilor. Este nevoie de o acţiune din partea Congresului”, a adăugat fosta angajată a grupului.


La câteva ore după această audiere, Zuckerberg a luat apărarea companiei sale, spunând că acuzaţiile contravin obiectivelor Facebook, potrivit Agerpres.

„Afirmaţia că promovăm deliberat conţinut care îi face pe oameni mai furioşi în scopuri de profit este profund ilogică”, a scris el într-o postare pe Facebook.

„Facem bani din reclame, iar firmele de publicitate ne spun mereu că nu vor ca reclamele lor să fie lângă un conţinut dăunător sau care îndeamnă la ură. Şi nu ştiu să existe vreo companie tech care să îşi propună să dezvolte produse care să îi facă pe oameni furioşi sau depresivi”, a adăugat Zuckerberg.

El a mai spus că Facebook nu va înceta să îşi analizeze impactul asupra societăţii, dar că Congresul trebuie să adopte reguli care să clarifice vârsta legală la care adolescenţii pot folosi serviciile de internet, cum să li se verifice vârsta acestora şi cum să se găsească „un echilibru între intimitatea adolescenţilor şi accesul părinţilor la activitatea lor”. Editor : M.B.

Sursa: Digi24

https://www.digi24.ro/stiri/externe/fosta-angajata-a-facebook-platforma-este-daunatoare-copiilor-alimenteaza-divizarea-si-slabeste-democratia-1691845










 



Esarfa Boema

Mai multe modele, culori si sugestii de purtare – pe pagina „Esarfa Boema”, aici:  

https://web.facebook.com/profile.php?id=100064349161147

04.10.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)