marți, 27 august 2024

Am cules macese pentru dulceata!

 
Actualizare in 28.08.2024: poze noi la final - azi am bifat tura 2 de cules macese.

Dupa ce am facut dulceata de fructe de soc parca imi cam trecuse cheful de facut alte dulceturi. Desigur, ma refer aici strict la dulceata de macese, caci altele nici nu mai pot intra in discutie, pe motiv de "prea banale". :)))

De fapt, motivul adevarat-adevarat este ca, odata ce le fac, ele trebuie si mancate! Cine le mananca? Tot eu, evident! Si n-as prea vrea. :))))

Pai, tocmai acum, cand sunt si eu multumita, cantarul meu e multumit, toata lumea este multumita, sa ma apus sa stric ordinea universului, armonia cosmica si buna organizare a celulei de baza a societatii, respectiv, familia, cu astfel de abuzuri toxice de rau augur? :))))

Una e sa mai iei de pofta o lingurita din cand in cand si alta e sa ai la discretie nenumarate borcane pline cu dulceturi! Cam de asta n-as mai vrea, ca sa stiti! :))))

Dulceata de macese este insa un subiect foarte rar, asa, in general, in lume si prin blogurile culinare, deci poate fi unul destul de interesant pentru blogul meu, dar, asa cum v-am spus mai sus, parca imi trecuse cheful. ;-))

Totusi, de buna seama ca dulceata asta imi este scrisa in stele si pe anul 2024, caci, iata, ca ieri, 26 august 2024, in timpul plimbarii noastre pe stradutele cochete ale statiunii, ne-a iesit inainte o tufa frumoasa, incarcata cu macese rosii. Dar rosii-rosii-rosii! :)

Nu m-am putut abtine si m-am oprit cu gandul sa culeg cateva, macar sa am de-o poza cu un pumn de macese. Atat, zic. :)))

Dar, ce credeti? M-am mai putut opri din cules? Nu! :)))

Nici macar nu eram echipata corespunzator pentru o astfel de operatiune. Eram in rochie, cu parul liber pe spate, fara manusi, deci exact ceea ce nu se recomanda la culesul maceselor. :))

N-am insistat prea mult pe tufa aia, caci trebuia sa-mi protejez rochia si parul de spinii care tot incercau sa ma agate din toate directiile, insa, dupa alte cateva minute de plimbare, o alta tufa cu macese coapte ne-a iesit in cale si mai ispititoare. 

Bineinteles, nu m-am putut stapani nici acolo, asa ca am cules cat am putut si de acolo, adica atat cat am reusit sa culeg fara sa trag de crengi si fara sa ma zgarii pe maini prea mult.

Din fericire, a avut Adrian la el o punguta mica in care am pus macesele, altfel m-as fi intors acasa doar cu cele din prima fotografie, respectiv vreo 10 boabe rosii. :)

Insa, cu aceasta ocazie, am retinut locatia respectiva, unde erau inca vreo alte doua tufe imense, pline cu macese inca verzi. Peste vreo trei-patru zile vor fi si acelea bune de cules, deci "I'll be back", cum spune Arnold Schwarzenegger Terminator. :)))

Pe drumul de intoarcere acasa, am trecut din nou pe langa hotelul unde zilele trecute am gasit cei doi pui de muscata curgatoare aruncati pe trotuar, dupa ce florile din balcoane au fost curatate de cineva direct in strada. Mda... 

Ei bine, ieri am gasit din nou aruncati de sus mai multi astfel de pui, din aceleasi muscate ca si data trecuta! I-am salvat si pe acestia, vreo 11 buc. Acasa, i-am curatat de uscaturi si i-am pus in apa la inradacinat. Sa vedem cati vor face radacini din toti cei 13 pui. 13? Hmmm...... Chiar 13? :)))


























Apoi am curatat de codite si de frunze toate macesele culese in timpul diminetii si asa mi-am dat seama ca imi cam venise inapoi cheful de facut dulceata aia! :)))

Afara se cam adunasera niste nori de ploaie, dar stiam ca prognoza nu precizase nici o ploaie pentru ieri. 

Asa ca m-am decis sa ma iau dupa prognoze, nu dupa norii adunati pe cer si sa ies din nou pentru o noua tura de cules macese. 

De data asta, insa, aveam sa fiu echipata corespunzator. Adica, imbracata in pantaloni, cu parul strans si cu manusi de protectie anti-spini. :)





De data asta m-am indreptat spre spatele blocului, spre liziera padurii, unde stiam eu ca sunt niste tufe cu macese tocmai bune de cules. 

Mi-am zis ca, daca incepe ploaia, macar sa fiu aproape de casa, caci nu aveam de gand sa-mi iau umbrela cu mine. 

Ajunsa pe teren, la locul cu pricina, entuziasmul meu de cules macese a crescut brusc considerabil! :))

Va amintiti cum m-am exprimat in urma cu doi ani cand am trecut pentru prima data printr-o astfel de actiune? Ca am cules macese ca un pirat! :))))

Adica am jefuit tot! Dar toooot! :)))) 

Ieri, la fel. Pur si simplu, am defrisat tufa! Nici o bobita rosie n-a mai ramas acolo! :)))

Apoi am plecat mai departe, catre un alt loc pe care il stiam, pe care il luasem in vizor in timpul plimbarilor noastre.










Norii de deasupra mea pareau din ce in ce mai intunecati, lumina nu mai era atat de buna pentru facut poze, insa nu m-am descurajat. Am facut cateva cadre si m-am pus pe cules macese in mod compulsiv. 

Eram sigura ca nu puteam culege toata tufa pana la inceputul ploii, caci, da, intre timp imi dadusem seama ca ploaia nu ne va rata, dar, mi-am zis, macar sa culeg cat mai multe, apoi revin a doua zi, addica azi, pentru restul.

Cand au inceput sa cada din cer primii stropi reci, mari si grei, am fost nevoita sa ma opresc. 

Am luat-o in pas grabit spre casa si, fix cand am ajuns in fata blocului, s-au rupt baierile cerului, pornindu-se o ploaie torentiala strasnica. 

M-ar fi facut ciuciulete daca as mai fi stat inca doua minute in plus! :))



















Asa ca ieri am reusit sa culeg in total cat sa umplu doua castroane cu macese.

Le-am curatat de codite, de frunze si de toate acele mustati din varf, iar acum sunt in asteptarea urmatoarei etape, alaturi de urmatoarea captura, care ar fi trebuit sa fie azi, dar care n-a mai fost. 

Caci, da, azi n-am mai cules! Am avut treaba prin bucatarie dimineata, apoi a reinceput ploaia. Pesemne ca ramasese ceva neterminat din norul ala de ieri. :)))

Dar, gata,  nu o sa ma opresc acum, dupa ce tocmai mi-am repornit motoarele! Maine culeg din nou! Sigur! Sigur-sigur, doar v-am spus! :)))



















 
Ploaie montana nocturna. 

Averse torentiale, fulgere si tunete, sclipiri scanteietoare de picaturi in crengule bradului din fata ferestrei, de parca ar fi fost impodobit cu o ghirlanda de beculete minuscule. 

Magic! :)








Actualizare in 28.08.2024: azi am bifat tura 2 de cules macese. 

Vreau sa bifez si tura 3, maine, apoi ma apuc de facut dulceata. Intre timp, macesele culese se mai inrosesc. 

Daca nu stiati, macesele sunt ca rosiile: pot fi culese si cand sunt doar partial inrosite, apoi, tinute la temperatura camerei, se coc si se inrosesc complet.

Edit later: M-am razgandit, nu mai bifez si alte ture de cules. Mi-am zgariat destul mainile in primele doua ture, ajunge! :)))

Voi trece direct la facut dulceata! :)

Daca aveti curiozitati - eu as avea, in locul vostru! :)))) - despre cum am tratat subiectul "macese" in anii anteriori, puteti spiona prin insemnarile de mai jos. :)))

27.09.2022 - Am cules macese ca un pirat!

27.09.2022 - Dulceata de macese cu LOVE si pisici (1)

28.09.2022 - Dulceata de macese cu multa Filozofie de Viata incorporata (2)

03.10.2022 - Macesele de octombrie sunt pentru... Coroana Regala!

12.10.2022 - Ce mai facem noi in octombrie?

31.10.2022 - Paparazzi urmaresc "lucrarile" de Halloween

17.09.2023 - Macese de munte - recolta lui 2023

27.08.2024 - Am cules macese pentru dulceata!


























































27.08.2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)