Actualizare in 18.08.2024: poze noi la final
De fapt, randunelele au plecat la inceputul lunii august, undeva in prima saptamana. Ne-am trezit brusc ca nu le mai vedem zburand pe la geam si nici nu mai ciripesc gurese, galagioase, asa cum faceau de obicei. Asa ne-am dat seama ca au plecat.
Anul acesta, anotimpurile au fost decalate cam cu o luna mai devreme. Canicula estivala montana era de obicei in august, dar anul acesta a fost in iulie. Asa ca, pe la inceputul lui august, in prima saptamana, a venit si pe la noi valul acela de frig, asa cum a venit peste toata tara in perioada respectiva.
Pe la noi, temperaturile au scazut atunci dramatic, ziua pana spre 10-12 grade, iar noaptea pana spre 10-8 grade. Chiar ne-am pus problema intr-o seara daca pornim centrala sau nu in noaptea aceea. Cred ca era in 6 august. Am atasat mai jos cateva din previziunile meteo pe care le-am salvat in acele zile, mai exact in 3, 4, 5, 6, 7 si 10 august.
Puteti vedea cat de frig a fost aici, la peste 1100 m altitudine, in primele zile ale lui august. Intre timp canicula a revenit, insa nu mai depaseste 26 de grade ziua, ceea ce, pentru munte, este destul de mult.
Asadar, randunelele au plecat chiar atunci. Puisorii zburau deja de ceva timp si poate ar mai fi stat pe aici in alte conditii, dar de data asta au preferat sa-si inceapa calatoria spre tarile calde mai devreme.
Probabil ca au facut un popas mai mare dupa ce au ajuns spre campie, spre Baragan, unde temperaturile s-au mentinut peste 20-25 de grade in perioada respectiva.
Dupa ce am constatat ca fetele noastre au zburat spre tarile calde, mi-am zis ca este timpul sa fac si eu curatenie dupa ele. :)))
Asta e, ce sa facem, nu sunt prea atente cu unele actiuni ale lor. Ele nu sunt cunoscute ca fiind niste bune gospodine, cam fac mizerie in jurul lor, insa sunt de notorietate mondiala ca fiind parinti foarte grijulii si protectori, deci li se iarta unele neajunsuri. :)))
V-am mai povestit ca, in 2022, dupa o astfel de operatiune de curatenie dupa popasul lor din anul anterior, ele n-au mai venit la cuiburi, asa ca m-am decis sa nu mai spal "semnele" pe care le lasa in urma lor. Asa ca in 2023 au revenit. Anul acesta au revenit iar, caci "semnele" au ramas neatinse. :)))
Asa ca acum, dupa ce au plecat, n-am de gand sa spal "semnele" lor de pe pervazul care este cam la un metru sub fereastra noastra de la bucatarie, deasupra careia sunt doua cuiburi de randunele.
Insa am fost hotarata sa-mi curat si sa-mi spal florile de pe pervazul exterior al geamului.
Mai exact, una dintre jardiniere, care, nu stiu cum, dar anul acesta s-a aflat cumva fix pe directia traiectoriei "semnelor" randunelelor, dinspre marginea unuia dintre cuiburi, spre pervazul de mai jos. :)))
Mai exact de atat, o parte din "semnele" lor s-au oprit peste frunzele florilor mele din jardiniera! :))))
Nu, nu m-am suparat pe randunici, asta e, mi-am asumat decizia, dar.... orisicat.... am avut de facut ceva curatenie dupa ele. :)))))
Dupa ce am curatat bine "semnele" randunicilor de pe flori, mi-am zis ca ar fi bine sa iau toate florile din "gradina" si sa le trec printr-un proces de curatenie amanuntita.
Asadar, pe rand, pe fiecare, le-am luat si le-am dus in bucatarie, unde le-am curatat, le-am spalat, le-am sapat pamantul, le-am udat, le-am fotografiat, apoi le-am transportat inapoi de unde le-am luat. :))
Pam-pam.
Uite-asa m-am facut cu cateva sute de poze, din care am selectat "cateva" pentru a va exemplifica procesul.
Cu ocazia asta am facut si inventarul de august al tuturor puilor iesiti din radacini, al tuturor inflorescentelor cu boboci care urmeaza sa infloreasca in aceasta perioada, dar si al stadiului in care este fiecare acum, la un pas de trecerea in noul anotimp.
Caci numai maine nu-i poimaine si vine toamna. Da, da! V-am zis ca aici totul este devansat cu o luna. Daca in anii trecuti aveam culorile rosii-aramii-ruginii de toamna prin octombrie, anul acesta le vom avea, mai mult ca sigur, prin septembrie.
Asta inseamna peste doua saptamani. Si nici nu-i de mirare, caci semnele toamnei deja au inceput sa apara prin varfuri de pomi, cu frunze ingalbenite mai devreme si chiar cu frunze scuturate tomnatic, ca niciodata parca, chiar de la inceputul lui august.
Voi pune toate pozele in ordinea in care le-am facut, chiar daca vi se vor parea mult prea multe. Mie nu mi se par multe deloc, asa ca, eu fiind sefa pe aici, ramane cum am stabilit. :))))
Iar la final, ca un bonus pentru cei interesati, voi oferi dovada incontestabila a dictoanelor "Aschia nu sare departe de trunchi" si "Ce naste din pisica, soareci mananca." ;-)
Parafrazand, putem spune "Aschia va face flori, daca trunchiul a stiut sa infloreasca." sau "Ce naste din pisica, sigur iubeste florile." :))))
Florile din bucatarie:
Florile din balcon:
Floarea din dormitor:
Florile din sufragerie - sau din living, daca asa va place sa-i spuneti. :))))
Asa cum spuneam mai sus, la final, ca un bonus pentru cei interesati, va ofer dovada incontestabila a dictoanelor "Aschia nu sare departe de trunchi" si "Ce naste din pisica, soareci mananca." ;-)
Parafrazand, spunem: "Aschia va face flori, daca trunchiul a stiut sa infloreasca." sau "Ce naste din pisica, sigur iubeste florile." :))))
Deci, iata florile mamei, cea de la care am luat "microbul" dragului de flori. :)
Nu sunt toate florile pe care le are, ci doar o parte in ele, cele pe care Jeni, sora mea, a apucat sa le fotografieze si sa mi le trimita pe la sfarsitul lui iulie. Sunt din cele doua balcoane de la etajul patru al unui bloc din centrul Bucurestiului, dar si cele din curtea interioara a blocului.
Dupa ce mi le-a trimis, Jeni mi-a zis ca mama si-a mai cumparat cateva culori de muscate si de suculente care infloresc, caci i se parea ca are cam putine si ca, oricum, nu avea toate culorile. :))))
Din pacate, nu mi-a trimis poze si cu leandrii din curtea interioara. Are acolo o padure de leandri mari, inalti, frumosi, ramificati, care au inflorit in aceasta vara impresionant, in cateva culori, roz diafan, alb, magenta. Canicula bucuresteana, cu temperaturi de pana la 40 in aceasta vara le-a fost manusa acestor plante obisnuite cu caldura greceasca. :))
Intelegeti acum, deci, ce si mai ales cati "soareci mananca pisica". :)))))
Actualizare in 18.08.2024:
17.08.2024
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)