vineri, 9 august 2024

Aceasta nu este o Orhidee montana.

 

Actualizare in 11.08.2024: completare text si poze noi

Este o banala floare de camp. Creste mai ales la munte pentru ca prefera umezeala din preajma apelor curgatoare montane si umezeala aerului mai racoros, montan.

Am facut aceasta precizare pentru ca am vazut ca cineva a confundat-o, spunand ca este o floare rara, o orhidee montana. Nu, nu este o orhidee si nici nu este o floare rara. 

Aceasta planta creste in tufe bogate, pline de inflorescente mari, care seamana cu niste flori uriase de Gura Leului. 

Creste mai ales pe langa albiile izvoarelor si paraurilor montane, sau oriunde are un sol umed constant si este de doua culori: un roz-magenta, care bate usor in bordeaux pe masura ce florile se trec, iar altele sunt de un roz pal, un roz bom-bon, diafan.

Am vazut-o si pe unele povarnisuri de munte acolo unde multele ape subterane ieseau la suprafata in nenumarate izvoare nestiute, care faceau ca solul sa fie constant imbibat cu apa.

Noi am observat-o chiar din august 2021, imediat dupa ce ne-am mutat aici, la munte, si am scris despre asta si pe blog, in 10.08.2021, aici Selfie in padure - langa Cabana Vanatorilor.


Apoi, am si cules aceste flori si le-am dus in casa, in vaza. De recitit aici, in 14.08.2024 - Dati o sansa si buruienilor de august!

Azi le-am fotografiat pe valea Prahovei. Adica, ad-literam, am mers pe malurile raului Prahova, aproape de locul de unde el izvoraste, maluri pe care aceasta planta creste in devalmasie, ca orice buruiana salbatica, alaturi de altele cateva plante iubitoare de apa.

Am cautat-o pe internet ca sa-i identific exact numele, insa, din pacate, inca n-am reusit s-o gasesc. Este atat de comuna incat orice fotograf a neglijat-o si n-a inclus-o nimeni in clasoarele de flora salbatica unde am cautat pana acum. Daca o descopar, revin si va spun cum se numeste.

Si, daca tot sunt la capitolul flori de camp, voi lasa la sfarsit si pozele facute saptamana trecuta cu florile de camp culese in timpul plimbarilor noastre zilnice. 

Veti recunoaste printre acestea si Gura Leului salbatica care acum este in plina perioada de inflorire. Ar fi galbene poienile montane daca n-ar veni cu motocoasa muncitorii de la primarie care intretin spatiile verzi in anotimpurile calde.  



Actualizare in 11 08.2024: 

Dupa ce am pierdut vreo doua-trei ore incercand sa identific aceasta planta pe google, Adrian a avut ideea de a-mi instala pe telefon aplicatia care permite identificarea plantelor direct pe teren, prin fotografiere si selectare a imaginii corecte dintr-o baza de date in care este regasita planta cautata.

Zis si facut. Azi am reusit sa aflam ce planta este. Se numeste Impatiens glandulifera Royle.

Si nu numai ca nu este o floare rara, ci mai mult decat atat, este chiar o floare invaziva, care a fost trecuta in registrele de monitorizare a acestor plante invazve din intreaga Europa, din Canada si din alte areale. Iata ce scrie pe pagina de FB Managementul Speciilor Invazive din Romania

"Impatiens glandulifera (balsamina, slăbănog de India) este o plantă anuală, de talie înaltă (până la 3 m), originară din Asia (Munții Himalaia), introdusă în Europa în prima jumătate a secolului al XIX-lea (Anglia, 1839), ca plantă ornamentală. Florile sunt roșii, cu pinten îngroșat, dispuse câte două până la 14 într-o inflorescență. Frunzele sunt dințate pe margine, codița frunzei și dinții bazali glanduloși. Înflorirea are loc între lunile iunie-octombrie. Se înmulțește prin semințe, o plantă poate produce între 800 și 2500 semințe.

Se dezvoltă în general în habitate umede și perturbate, în special pe malurile lacurilor și ale râurilor, prin pajiști și păduri umede, dar și în habitate antropice (marginile drumurilor, canale, șanțuri etc.).

În România, a fost identificată ca subspontană, pentru prima dată, în Transilvania în anul 1882, la Sibiu.

Abilitatea acestei specii de a înăbuși plantele native și expansiunea sa previzibilă în lungul cursurilor de ape poate constitui în viitor un pericol serios pentru conservarea naturii. Pentru prevenirea răspândirii acestei specii, se recomandă evitarea cultivării ei în scop ornamental, în principal în regiunile umede, care sunt mai vulnerabile la invazie."

Voi adauga aici, inaintea pozelor mele, cateva poze luate de pe internet, care au fost facute cu aparate foto profesionale si care ofera o identificare clara a formei plantei si a florilor sale.



















































































































































































































































09.08.2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)