Spre deosebire de ziua de ieri, care, desi a fost calda si buna de plimbare, a fost inorata, ziua de azi a fost impecabil de senina, insorita, cu un cer albastru turquoise minunat.
Ne-am baut cafeaua si am iesit afara sa ne bucuram de lumina stralucitoare si vibranta a diminetii, care nu se compara cu nici o alta lumina din restul zilei in intensitate si frumusete.
Dimineata, totul e viu-vibrant, culorile sunt aprinse, translucide, florile stralucesc si intreaga natura freamata de viata.
La un moment dat, fiind in cautare cu privirea de privelisti potrivite pentru poze sau selfie-uri nenumarate cu buchetul meu frumos de floricele mov, am decoperit un palc de "norocei".
Probabil ca stiti, dar acesti "norocei" se formeaza mai ales dupa ce se trec florile mov ale unor scaieti.
Bingo! :)))
Asa ca nu puteam trece mai departe fara sa captez in cateva poze lanul de "norocei" care se formasera din scaietii cu flori mov, nu-i asa? :))
Am bagat in cadru si buchetul de floricele mov deja fotografiat la greu inainte, caci mi-am zis ca mai bine sa-mi prisoseasca, decat sa-mi para rau mai tarziu. :)))
Ulterior, pe parcursul plimbarii de azi, m-am decis sa fotografiez si alte frumuseti montane, chiar daca nu sunt mov. Pana la urma, nah, cat mov sa fie in jur? :))))
Asa ca m-am oprit in dreptul mai multor copacei decorativi care fac niste buchetele de fructe rosii sau portocalii, dupa soi, mai mare frumusetea. Sunt peste tot copaceii astia. Oriunde intorci capul, nu se poate sa nu observi un astfel de copacel cu fructe rosii. Chiar in padure, pe Polistoaca, am vazut ieri.
Cum cerul era atat de frumos si de insorit, am profitat si l-am captat in cat mai multe poze, oarecum in compensatie pentru ziua inorata de ieri.
Apoi, la un moment dat, am descoperit o tufa imensa de mur, plina cu fructe in diverse stadii de crestere si coacere. Am fost uimita sa constat ca au inceput deja sa sa coaca. In ultimii doi ani n-am vazut mure coapte deloc. A venit toamna si frigul destul de repede si n-au apucat nici sa creasca murele, dar sa se coaca. Nici vorba!
Am mancat mure coapte pe saturate doar in prima vara-toamna dupa mutarea noastra la munte, in 2021.
Asa ca imi luasem gandul de la ele, nu mai speram sa mai vad mure coapte.
Dupa cum erau azi, prevad ca peste o luna, in miez de septembrie, vom avea fructe bune de mancat.
Vom vedea. Deocamdata, pot spune ca am descoperit si cateva mure mov, chiar daca nu sunt si dulci.
Culoarea mov nu-i un semn ca murele sunt si coapte, ci ca abia de acum inainte, de la acest stadiu de culoare, incep sa produca zaharurile.
Dupa mure, am inceput sa vedem mai multe semne de toamna. Cam devreme fata de alti ani.
Pai, spuneti si voi. Macese care au inceput si ele sa se inroseasca? Frunze rosii de iedera in mijlocul lui august? Abia pe final de septembrie si inceput de octombrie incepea iedera sa se coloreze. Prea devreme, zic.
Macesele erau bune de cules tot asa, prin octombrie. Anul acesta, insa, cred ca le voi culege pe final de august, dupa cum le-am vazut.
Daca va fi o toamna calda si lunga, cu o colorare a vegetatiei intinsa pe o perioada mai mare, atunci, da, ok, vom avea o toamna frumoasa, divers colorata, extrem de fotogenica.
Dar daca noptile vor fi reci si cu umezeala specifica muntelui, atunci se vor scutura repede toate si vom ramane doar cu verdele brazilor pana in primavara, oricum acestia fiind predominanti pe culmile montane la aceasta altitudine.
Inainte de a ajunge acasa, am avut parte si de o noua surpriza.
Nu, nu era una mov. :))))
Ni se intampla frecvent cand trecem pe langa un anume hotel, sa vedem in jurul lui, pe trotuar, resturi de flori ofilite, mai ales de muscate. Probabil ca cineva curata jardinierele din balcoane si arunca, pur si simplu, in exterior, pe trotuar, uscaturile.
Azi am fost uimita sa descopar printre resturile de flori de muscate aruncate de sus si doi pui de muscate curgatoare. Aveau in varfuri boboci inca neinfloriti!
Ma gandesc ca poate au fost rupti din greseala, in viteza procesului de curatare a uscaturilor. Altfel nu-mi explic de ce ar rupe cineva doi lastari de muscate cu boboci ce urmau sa infloreasca.
I-am luat pe amandoi si, ajunsi acasa, i-am pus in apa de salcie.
Apa de salcie inseamna apa in care am pus bucatele mici, taiate cu foarfeca, din crengute tinere de salcie. Aceasta apa imbogatita ajuta puii de plante sa prinda mai repede si mai usor radacini.
Sper ca cei doi pui de muscate curgatoare sa faca radacini, iar la vara sa infloreasca bogat din jardinierele de la bucatarie, cele in care le voi planta, alaturi de celelalte muscate si de restul de plante pe care le-am mai pus eu acolo (lavanda, plante paianjen, Condurul Doamnei).
Va tin la curent. Si, nu, nici muscatele acestea nu vor face flori mov. Sunt cu flori rosii. Rosu aprins, spre portocaliu. :)))
PS. In plus, sper ca veti observa si movul din bucataria noastra, da? :)))))
Doar nu puteam sa ratez sa fac fotografii cu tematica mov tocmai in bucataria noastra mov! :)))
19.08.2024
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)