joi, 30 martie 2023

Bine ati venit pe blogul "Oglinzile Sufletului"!

 

Autor blog: Liliana Pascanu

Am infiintat acest blog in 20 iulie 2012. El mi-a devenit un fel de "acasa" virtual, caci aici am adunat, pe langa toate creatiile mele artistice, fie ca sunt poezii, poeme sau eseuri, fie ca sunt fotografii adunate in arhiva personala, fie ca sunt ganduri, marturisiri, pareri sau simple opinii, si multe confesiuni, povestiri, si chiar un jurnal, mai mult sau mai putin complet, al multora din experientele mele de viata. 

Prima parte a blogului (2012-2014) cuprinde poeziile mele, compuse de-a lungul timpului. 

Acestea au format cuprinsul cartii  "Oglinzile Sufletului - Poeme de Iubire" - pentru detalii click pe titlu - care a fost lansata in luna iulie 2022 (avand cod de inscriere in Registrul Centrului National ISBN din cadrul Bibliotecii Nationale a Romaniei seria ISBN 978-973-0-36933-5). 

Publicarea lor într-un volum de autor, organizat în şapte secţiuni, cu şapte teme distincte din viaţă, vine să onoreze şi să închidă capitolul metaforelor, cel de la care am pornit în exprimarea de sine, care m-a ajutat să mă descopăr, să mă văd, să mă aud, să mă înţeleg, să mă iert, să mă accept şi, în cele din urmă, să mă manifest plenar. 

Iubirea de sine, Iubirea de Sufletul Oglindă, Iubirea de Dumnezeu, Iubirea ancestrală a Femeii primordiale, Eva, Iubirile trecătoare, Iubirea karmică, Iubirea platonică, iluzorie, Iubirea materna, Iubirea pentru frumuseţile lumii, fără limite, toate mi-au fost cărări prin labirintul vieţii, conducându-mă, treptat, spre menirea mea. 

Şi, mai presus de orice, în acest volum de poeme este vorba despre Femeia redescoperită în Sine însăși şi despre Feminitate. Despre acestea toate am cântat în versuri în cele şapte capitole (click aici pentru titlurile celor peste 450 de poeme  Testimoniale si Cuprins de carte): 

1. Labirintul Oglinzilor 

2. El mi-e Oglinda 

3. De ce, Eva? 

4. Floarea de Crin, iluzia din Oglindă, 

5. Priveşte-Te, Doamne, în Oglindă! 

6. Cioburi de Oglinzi

7. Mamele de îngeri, Oglinzi înlăcrimate 

Perioada decembrie 2015 - iunie 2020 cuprinde jurnalul experientei noastre, a mea si a lui Adrian, sotul meu, in Gradina din Ardeal, unde ne-am mutat pentru o perioada de timp.

In cei patru ani si jumatate, cat am locuit acolo, in Ardeal, am adunat un bogat material, care a fost ulterior prelucrat, slefuit si structurat, constituind baza pentru o miniserie de carti, lansata sub titlul-umbrela "Bucuresteni mutati la tara, in Ardeal".  


Aceasta miniserie de carti-jurnal cuprinde patru volume: "In Cautarea Gradinii", "Noi doi in Gradina", "Gradina pentru Aripi si Vise" si "Zborul", fiecare avand cod ISBN propriu de inscriere in Registrul Centrului National ISBN din cadrul Bibliotecii Nationale a Romaniei, astfel (pentru detalii click pe titluri):

În Căutarea Grădinii 2019 - ISBN 978-973-0-30905-8

Noi doi in Gradina 2020 - ISBN 978-973-0-31084-9

Grădină pentru Aripi și Vise 2020 - ISBN 978-973-0-31501-1

Zborul 2020 - ISBN 978-973-0-32252-1


Mai multe detalii, fragmente din carti si testimoniale gasiti accesand urmatoarele linkuri:

- pagina de facebook "In Cautarea Gradinii": https://web.facebook.com/În-Căutarea-Grădinii-109603810513727

- site-ul de promovare a cartilor "In Cautarea Gradinii":  https://gradina.design.blog/


Dupa ce am plecat din Gradina, am stat un an in Bucuresti, ca sa ni se alinieze planetele asa cum ne-am dorit noi, ceea ce s-a intamplat, iar din iunie 2021 ne-am inceput aventurile intr-un alt loc de poveste, adica la munte, in Predeal, unde ne-am mutat definitiv. :)

Asadar, acest blog este precum un cufar plin de comori: are si bijuterii valoroase, are si gablontzuri, are si bucati de suflet, nepretuite. Daca aveti curiozitate si timp pentru a cauta in acest cufar, o sa va bucurati de ceea ce veti gasi aici. Veti descoperi vibratie inalta,  energie pozitive, bucurie si frumusete. 


Cateva detalii interesante puteti citi aici:

Început şi sfârşit de poveste

Trecerea intr-o noua etapa a vietii

Blogul "Oglinzile Sufletului" a implinit 10 ani!

Cele mai citite articole personale sunt: 

Îţi mulţumesc, Doamne!

Scrisoare de dragoste

Scrisoare către nepoţelul meu

Grădina lui Dumnezeu

Cele mai citite poeme personale sunt: 

Priveşte-Te, Doamne, în oglindă!

Iubitul meu drag

El mi-e Oglinda

Nu e numai o poveste

Sunt fericită!

Nu sunt o sfântă

Va multumesc pentru prezenta pe acest blog si pentru timpul petrecut citind aici. Sper sa descoperiti lucruri inspirationale si interesante pentru propria voastra calatorie. 

Sunteti bineveniti!

11.08.2021


“Nu poți aștepta până când viața nu mai e grea ca să te decizi să fii fericit.”
 
Jane “Nightbirde” Marczewski

Notă copyright: 

Blogul "Oglinzile Sufletului" este protejat de legea drepturilor de autor. Toate textele si poeziile publicate pe acest blog sunt creatia autorului acestui blog, respectiv, Liliana Pascanu, cu exceptia celor care au alta specificatie, la care este mentionata in mod explicit sursa. 

Te rog să nu reproduci texte sau pasaje din conţinutul blogului fără acordul expres al autorului, indiferent de suportul fizic sau electronic, cu excepţia limitelor legale de citare pentru situaţii de promovare sau recenzii, cu menţionarea sursei. 

Îţi mulţumesc că recunoşti, apreciezi şi sprijini creativitatea şi unicitatea!

Îţi doresc lectura placuta!

Cu drag,

Liliana Pascanu


„Lectura este esenţială. Cititul te conectează la un scriitor, iar conectarea îţi dă părţi din emoţia sa, care se adaugă la sufletul tău pentru că orice scriitor pune ceva din sufletul lui în carte. Aşa, lecturând mult, se dezvoltă inteligenţa emoţională. Cunoscută şi ca EQ, psihologii spun că inteligenţa emoţională este ceea ce ne ajută să ne adaptăm provocărilor vieţii şi să ne folosim mult mai eficient IQ-ul, coeficientul de inteligenţă. Cei care citesc au un suflet mai mare! Citiţi orice! Eu prefer scriitorii care povestesc ceea ce au trăit, (...) prefer autorii care îşi scriu viaţa. Dincolo de sufletul lor, e energia vieţii, e “qi”-ul, forţa vitală, cea care dă viaţă.” Ovidiu Dragos Argesanu


„Probabil că toți am intalnit oameni pasionati, oameni care pun suflet intr-un anumit gen de activitate, care se implică in ceea ce fac. Cu siguranță că ei au reușit, fără să-și propună asta, să vă insufle acea energie pozitivă și să vă prindă in valul lor intr-o anumită măsură. 


Ei sunt cei care mișcă lucrurile, care fortează limitele, care aduc evoluția și care creează un vârtej benefic ce îi ,,înghite", si pe cei din jurul lor. Atractia este irezistibilă si nici nu este bine să i te opui deoarece îti hrăneste sufletul cu frumos. Să trăiești fără să ai măcar o pasiune inseamnă să vrei să fii gol, să vrei să fii impersonal, să vrei să fii doar ,,un cap de locuitor, intr-o statistică. Pasiunea inseamnă talent, energie, evolutie, dedicație si până la urmă inseamnă dezvoltarea perceptiei si indreptarea ei pe calea corectă.

Un om fără o pasiune este un om ce renuntă din proprie vointă la sufletul lui si implicit la viața lui. Din păcate, in cea mai mare parte, lumea este formată din oameni sterpi, fără pasiuni, care cresc si se educă asa, crezand ca asta vrea societatea, ei căutând cu disperare să fie acceptati si apreciati de ea. Insă, nu inteleg că ea ignora astfel de oameni si in nici un caz nu-i recompensează. Ei confundă de cele mai multe ori pasiunea cu dorinta, cu patima sau cu plăcerea (de a avea bani, de a face cumparaturi, de a avea un job bun, etc) insa nu au nici o pasiune care să-i scoată din starea de morti-vii.

Un om fără macar o pasiune este un om mort care se crede viu si asteaptă să moară. Iar unul cu cel putin o pasiune este un om care isi doreste sa traiască pentru că are de ce, pentru ca simte frumosul, pentru ca gustă nemurirea in timpul vietii.

Așa că, lasati pasiunile să intre in viata voastră! Cultivati-le, hrăniți-le si dati-le voie să vă conducă pe drumul spre voi înșivă! Intoarcerea ,,acasa,, adică "la tine" este intotdeauna plăcută si înaltatoare. De aceea trebuie să ramanem vii si umani. Este cel mai important deziderat ce ar trebui urmarit de orice om care nu vrea sa piardă legatura cu el si cu divinitatea. Iar pasiunile ne ajută să descoperim secretele vieții!” Autor: Laura Nicoleta


”Menirea unui om este calea lui în viața personală și cea profesionala pe care, atunci când el merge, se simte în armonie cu lumea din jur. Omul care și-a găsit menirea își realizează aptitudinile și dorințele în cel mai bun mod pentru sine și pentru societate. Noi toți ne naștem cu anumite talente, noi toți suntem unici și capabili de niște realizări mari. Însă, doar unii oameni reușesc să își realizeze complet potențialul care le-a fost dat și să își îndeplinească menirea.

Este nevoie de energie pentru a ne realiza menirea. O aspirație corectă îi oferă energie unui om. Abilitatea de a ne stăpâni dorințele și instinctele animalice și de a ne activa principalul instinct de aspirație către iubire este capacitatea de a primi energie. Este foarte important să nu ne pierdem energia. Energia se pierde atunci când, în loc să acceptăm o situație și să încercăm să o îmbunătățim, simțim supărare, irascibilitate și nemulțumire.” Autor: S.N.Lazarev


„Cine alege o a treia cale, cine își caută și își găsește chemarea și pe deasupra, în mod ideal, se recunoaște pe sine drept iubita faptură a Domnului, evită atât mândria nestăvilită cât și umilința fără măsură. Și atunci rămânem, când avem succes, umili și recunoscători, pentru că nu doar propriul nostru merit ne dă putere.” Autor: Alexander Von Schonburg


„Nu-s un om ușor de iubit, știu, nu mă poate îndrăgi toată lumea și cu siguranță nici nu mi-aș dori asta. Vin la pachet cu o groază de principii și idei la care nu renunț, nu pot fi modificată de nimeni, nu știu să ascult și nici măcar să tac “pentru că așa trebuie și e frumos”.

Nu știu să respect pentru că trebuie, știu s-o fac pentru că simt, vreau și meriți. Nu, nu trebuie să faci nimic bun pentru lume dar care-ți face ție rău și nici rău lumii ca să-ți faci bine ție. Nu trebuie să te supui, să-ți pleci capul ori să schimbi ceva la tine ca să fii acceptat.” Autor: Alexandra Pasca


„Te vor numi „nebun” pentru că ești, pentru că te-ai născut cu darul de a vedea lucrurile diferit și asta îi sperie.

Te vor numi „intens” pentru că ești, pentru că te-ai născut cu valoarea bine pusă pentru a-ți permite să simți totul pe deplin și asta îi intimidează.

Te vor numi "egoist" pentru că ești, pentru că ai descoperit că tu ești cel mai important lucru din viața ta și asta nu li se potrivește.

Te vor chema în multe feluri, cu multe judecăți, mult timp, dar rămâi ferm pe tine și ce vrei, și îți promit că într-o zi te vor suna să-ți spună: "Mulțumesc că exiști."  Autor: Alexandru Jodorovski


"Doar nebunii si solitarii isi pot permite luxul sa fie ei insisi. Pentru ca solitarii nu au nevoie sa faca pe plac nimanui, iar nebunilor nu le pasa daca sunt sau nu intelesi." Autor: Charles Bukowski

“Pentru cei care înțeleg, nu este nevoie de explicații. Pentru cei care nu înțeleg, nicio explicație nu este posibilă” Autor: Ziad K. Abdrlnour


“Vorbește despre succesele tale, nu despre eșecurile tale.

Vorbește despre ce ai, nu despre ce nu ai.

Vorbește despre ceea ce iubești, nu despre ceea ce respingi.

Vorbește despre ceea ce aspiri de la viață, nu despre ceea ce invidiezi.

Vorbește despre realizările tale, nu despre frustrările tale.

Vorbește despre cum iubești, nu despre cum urăști.

Vorbește despre viața ta, nu despre viața altora.

Vorbește despre ce aștepti de la tine, nu despre ce aștepți de la alții.

Vorbește despre sănătatea ta, nu despre bolile tale.

Vorbește despre bucuriile tale, nu despre tristețile tale.

Vorbește despre binele care este în tine, nu despre răul care se află în tine.

Vorbește despre divinitatea din tine, de bucuria de a fi acum și aici.

Vorbește despre lucruri frumoase și pozitive, nu despre lucruri negative și rele.

Vorbește despre recunoștiință, mulțumire, prețuire, nu despre drame și victimizări.

Tot ce spui, pozitiv sau negativ, are energie, acea energie se descarcă în univers, și se materializează conform dialogului tău zilnic.

Fii conștient de tot ceea ce gândești și spui. Pentru că tu singur îti creezi propria energie, propriul ghinion, sau propriul noroc. “ Sursa: Luna Agape

Buna Vestire

Sunt Floare de Crin înflorit pe-nserat.

Spre soare-mi ridic parfumate petale!

Le-nalţ către ceruri, aripi să-mi desfac,

Din noapte să zbor spre Luminile Sale.

EL ştie ce vreau şi-mi trimite în jur

Iubirea din alte aripi luminoase.

Prin îngerii Săi îmi trezeşte acum

Speranţe în albe petale frumoase.

Prin florile mele de Crin înflorit

Polenul Iubirii din rouă răsare.

Comoară de Bună Vestire-am primit

Şi-o-mprăştii grăbită din floare în floare!

Şi zbor fericită, zâmbind tuturor!

În inima mea a sosit Primăvara!

Zăpezile albe de ieri se topesc,

Culori din Iubire se-aprind până seara!

Am soare în suflet! Am dor necuprins!

Şi, iată, Lumina se face aripă!

Vestesc tuturor că bobocii de Crin

Nesfârşit înfloresc, Iubirii risipă!

Autor: Liliana Pascanu. Am compus acest poem foarte potrivit pentru ziua de Florii in data de 05.02.2010 si este publicat pe acest blog cu titlul Buna Vestire (click pe titlu), in data de 02.08.2012. 


Cuvântul dat de Ursitoare 

Am primit Cuvântul de la Ursitoare şi mi-au dat deodată şi-un blestem cu el:

Să mă amăgească, să-mi inunde gândul, să-mi picteze viaţa ca un menestrel,

Să îmi cânte-n versuri vise şi iluzii şi să-mi toarcă fusul timpului Prezent,

Să mi-l fac prieten, frate şi părinte, Dumnezeu să-mi fie, prin el, confident.

Şi-am lăsat Cuvântul să-mi aducă-n minte mii şi colorate pagini de poveşti,

M-am jucat prin ele, mi-am clădit castele, am trecut hotarul porţilor cereşti,

Am trăit în slove taine neştiute, dragostea curată, dorul nesfâşit,

Fericirea-ntreagă, dulcea mângâiere, chin şi resemnare… toate le-am trăit…


Am lăsat Cuvântul să trezească-n mine minunate aripi ce m-au înălţat

Mai presus de drumul-n care el, Destinul dat de Ursitoare, m-a abandonat.

Însă zboru-acesta pare fără margini, după cum mi-e gândul ispitit de cer,

El îmi este visul, el îmi e chemarea, el îmi e avântul, în el pot să pier.

Mă învârt în juru-mi şi privesc în zare şi se-ntorc în mine, din oglinzi, priviri.

Unele se-ncruntă, altele m-aprobă… şi-mi devin, din cioburi, toate, amintiri.

Doar Cuvântul spune azi a lor poveste… file încurcate, născocite ieri…

Împlinind blestemul, m-am pierdut pe mine pe un drum ce duce tot spre… nicăieri.

 

Azi îmi e Cuvântul dat de Ursitoare şi salvare sfântă şi cumplit blestem.

El îmi e şi steagul alb pe care-l flutur, dar şi închisoarea-n care zac şi gem,

El îmi e şi cântec, tot el şi cuţitul, el mi-e mângâiere, dar şi-amar pelin,

El îmi e minciuna, dar şi adevărul, el îmi este Calea scrisă în Destin.

Autor: Liliana Pascanu

Am compus acest poem in data de 19.08.2012 si l-am publicat pe acest blog in 20.08.2012 cu titlul Cuvântul dat de Ursitoare (click pe titlu).


"Eu sunt doar o Oglinda. Reflexia este a ta."

Interior, exterior. 

Inspiratie, expiratie.

Impresie, expresie. 

Ganduri, cuvinte. 

Oglindire.

„Sunt Oglinda ta!!! Când vei dori să ştii de sunt Aici, Prezenţa mea o vei simţi în tine. Voi fi Cuvântul în care Acum Pun tot ce sunt şi am mai drag în mine. 

Să nu te uiţi la forme şi culori. Şi să nu-ntrebi de timpul care trece. Sunt mai presus de amintirea care Azi, pe pământ, fiinţa mi-o petrece. 

Sunt dor de vânt, de apă şi de foc. Sunt visul din ţărâna frământată. Sunt floarea vieţii prinsă în buchet, Scânteie din Lumina minunată. 

Sunt flux de energie nevăzut, Din care astăzi îţi trimit Iubirea, Să simţi ce sunt - mai mult decât citeşti. Să-ţi aminteşti că asta-i fericirea. 

Iar tot ce sunt asemeni eşti şi tu. Oglinda Adevărul ţi-l va spune. Voi fi în ea, mă vei vedea atunci Când să priveşti nu te vei mai opune.”

Autor: Liliana Pascanu. Am compus acest poem in data de 10.12.2009 si l-am publicat pe acest blog in 26.07.2012 cu titlul Sunt Oglinda ta (click pe titlu).


Nu sunt o sfântă

 

Nu sunt o sfântă pe acest pământ, prea multele greşeli mi le asum,

Căci mi-am ales prea grele încercări ce m-au îngenunchiat prea des pe drum

Însă, oricât de mult m-au copleşit poverile şi-al lor blestem cumplit,

M-am ridicat cu ochii către cer şi-am implorat iertare. Şi-am primit.

 

Nu sunt o sfântă-n trupul omenesc, prea des mi-am pus cătuşe de minciuni,

Prea mult mi-am scris în paşii din destin orgolii mari ce-au declanşat furtuni,

Însă, oricât de multe rătăciri am înfruntat, fără să ştiu ce fac,

M-am izbăvit prin rănile adânci din care astăzi aripi îmi desfac.

 

Nu sunt o sfântă în acest moment, prea negru e-ntunericul ascuns,

Prea multe umbre-nchid în colivii, iar lacătele-mi par că nu-s deajuns,

Însă-n adâncul meu cel mai adânc arde-o scânteie ce mă va salva.

În strălucirea ei voi fi curând, când nimbul de lumină mi-l va da.

 

Nu sunt o sfântă, ştiu, destinul meu mi-a pus în braţe-n loc de flori doar spini

Şi i-am purtat aşa cum am putut, imaginându-mi că sunt flori de crini,

Am vrut să fug, să uit, să scap cumva de drumul crucii ce-mi părea prea greu,

Crezând că n-am putere să ajung s-ating sfinţenia ce mi-o doream şi eu.

 

Însă, oricât de mult m-am întinat, oricât de disperată-am fost cândva,

Mi-am înfruntat al vieţii labirint şi-am tot sperat când nu puteam spera,

Am strâns din dinţi şi-am îmbrăcat mereu doar al iertării pur şi alb veşmânt

Şi în oglindă Sfântă m-am văzut. Prin ochii Lui, prin Sfântul Lui Cuvânt.

Autor: Liliana Pascanu. Am compus acest poem 08.01.2013 si este publicat pe acest blog cu titlul Nu sunt o sfântă  (click pe titlu), in data de 08.01.2013. "Un Bărbat alege mereu. Alege Femeia propriei nebunii. Dintre toate Femeile o alege pe cea mai veselă. Dintre cele vesele, pe cea mai înţeleaptă. Dintre cele înţelepte, pe cea mai gingaşă.... și răbdătoare... dar și nebună, pentru că de fiecare dată când o priveste adânc în ochi, un Bărbat îşi citeste veselia, înţelepciunea, gingăşia şi răbdarea din el... dar şi nebunia...  reflecţia propriei sale nebunii." Sursa: blog "De vorba cu tine" 
*
“Oamenii cresc acolo unde sunt apreciati. Merg unde sunt primiti. Si raman acolo unde sunt iubiti.” S . Hawking

„Regula de bază a bucuriei autentice este să o împărtăşeşti cu cei din jur.” George Byron

„Când te dăruieşti, primeşti mai mult decât dai. Căci nu erai nimic şi începi să te împlineşti.” Antoine de Saint-Exupery 


Iar despre esarfele mele colorate puteti afla mai multe detalii aici: Esarfa Boema.

„Fericiți aceia care văd frumusețe acolo unde alții nu văd nimic.” Camille Pissarro

„S-ar putea întâmpla fel de fel de miracole. Dar trebuie să te înveţe cineva cum să le priveşti, ca să ştii că sunt miracole. Altminteri, nici măcar nu le vezi. Treci pe lângă ele şi nu ştii că sunt miracole. Nu le vezi...” Mircea Eliade, ”Noaptea de Sânziene”

„Din pasiunea unei femei izvorăște viața eternă.” James Clavell3 comentarii:

 1. Iubire de toate și de toți !!! Asta ești tu, Liliana !!!
  Mulțumesc din tot sufletul că ai poposit cândva în viața mea !!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu inca iti sunt aici, Cristiana. Aici si Acum. Prezenta. ;-) Si eu iti multumesc ca imi esti. :)

   Ștergere
  2. OOooo!!! CORECT !!! Îmi cer iertare, suflețel !!! De ani de zile ești lângă sufletul meu și vei fi întotdeauna !!! Mulțumesc din toată inima, Liliana !!!

   Ștergere

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)