joi, 2 septembrie 2021

Ema in gradina inflorita din balcon

 


- Ne-a inflorit gradina, mami!!!!

- Da, Bubulina, a inflorit! Iti place?

- Da, e foarte frumoasa! Mult mai frumoasa decat aia din Ardeal! Aici nu ma murdaresc pe labute, nu ma ud pe blanita cand ploua, nu-mi stric coafura, nu sunt insecte nesuferite si pot sa ma plimb cat vreau prin gradina asta frumoasa! Si ce frumos miroase! Aici si covoarele au inflorit! Ai vazut, mami, ca au inflorit din nou si muscatele?

- Abia acum au inceput sa li se deschida bobocii noi, asa e, Pufulina!

- Sunt fericita, mami! Uite, si piticii de gradina sunt fericiti! Amandoi! Uite, ce zambesc!





























Adevarat, a observat bine Emelina-Pufulina- Ema-Boema-Bubulina- Houte-Couture, pe numele ei complet si actualizat cu noile ei ranguri nobiliare. Infloresc muscatele! Din nou, adica.
Dupa ce au avut o perioada de vreo doua luni in care au fost inflorite maxim (de cand le-a cumparat Adrian, deja pline cu flori, pe 19 iunie, cam pana pe 19-20 august), cele doua muscate au intrat intr-o perioada de pauza si refacere, cam vreo zece zile, timp in care s-au trecut treptat toate florile anterioare si s-au format treptat noii boboci. Ieri am constatat ca primii boboci au pocnit, iar azi erau deja infloriti. 
Si, uite-asa, dupa o scurta perioada de adaptare pentru sezonul rece, care urmeaza, respectiv, pentru toamna-iarna, muscatele noastre se infrumuseteaza din nou cu inflorescentele lor rosii, mari, impresionante, cum rar am mai vazut asa ceva. Sunt pline cu tije noi cu boboci, deci ma astept la o perioada de cel putin inca doua luni de inflorire din partea lor. 





















Tot fotografiind muscatele si calculand pana cand, tarziu, in toamna, le vom avea inflorite,  mi-am dat seama ca, de fapt, va veni si momentul toamnei tarzii, cand aproape toate florile din balcon vor trebui bagate in casa. Foarte putine sunt plante de exterior. Iar aici, la munte, nu putem risca sa le expunem la frigul noptilor de iarna, chiar daca in balcon nu va fi chiar asa de frig, pentru ca trebuie sa mentinem o temperatura optima si acolo, avand in vedere ca avem centrala termica montata pe balcon. 

Si, cu gandul la imaginea in care nu vor mai fi florile atat de luxuriante peste tot, m-am hotarat sa fac din nou, a nu stiu cata oara, o noua serie de fotografii cu aspectul acesta verde, bogat, proaspat, vesel si elegant al balconului, asa cum este el acum, la inceput de septembrie. 

Asadar, in mod redundant, cam despre asta este vorba. Veti vedea si cat de mare si de bogata este acum feriga primita de la mama, dar si celelalte. Mi-e tare drag cum arata "gradina noastra inflorita" din balcon! Mi-e atat de draga, incat i-as face poze intruna! Unde ma uit, unde intorc privirea, vad un colt frumos de balcon, vad frumusete verde, vad texturi diferite de frunzis delicat, vad culori si aranjamente placute, vad pui curajosi de plante, ce aduc fragezime, dantelarie de frunze si viata cruda, ce se formeaza treptat, pornind din radacini noi, hotarate sa sustina plantele mature, asa cum vor ajunge la un moment dat. 

Daca v-ati plictisit de pozele mele din balcon, dati click si mergeti pe alte pagini. Caci eu oricum le voi pune aici si ma voi bucura maxim de ele, mereu si mereu, mai ales la iarna, cand balconul va fi gol de verde, sau aproape gol, vom vedea, iar pozele acestea imi vor aminti ca va veni primavara din nou, iar frumusetea verde va reumple spatiul acesta iar, la fel de bogat cum este acum. 

Si cat de simpla este ingrijirea si reamenajarea de primavara a unei astfel de gradini, in balcon, cu ghivece pe care doar le iau si le readuc inapoi, dupa cum este nevoie! Imi amintesc acum cu cat efort si cu ce lunga asteptare imi faceam din nou frumoasa gradina din Ardeal, primavara. Avea si aceea rostul ei, frumusetea ei exterioara, cu tufe mari de bujori, cu trandafirii, cu iasomia si cu lalelele, dar, totusi, era extrem de obositoare curatarea si intretinerea ei primavara. Numai mainile mele stiu cu cate zgarieturi, intepaturi si rani m-am ales in astfel de activitati. 

Cat am fost acolo, am facut tot ce-am putut ca sa avem acea gradina (si de flori, si de legume) cat mai frumoasa, mai bogata, mai sanatoasa si mai diversa. N-a fost mereu usor, dar ne-a placut sa fie frumos, asa ca am depus tot efortul necesar ca sa ne facem sa fie frumos. 

Acum, aici, la munte, avand o gradina suspendata, ne-am amenajat-o cu tot ce am putut pentru a ne fi un colt de natura usor de intretinut, curat, elegant, dotat cu acele plante care se adapteaza cat mai bine la conditiile locului. Fara chinul intemperiilor de afara, mereu surprinzatoare. Fara teama de bruma sau de grindina, fara grija protejarii radacinilor si tulpinilor de ger chiar acolo, afara, fara a sta in ploaie sau ninsoare, ori, dimpotriva, in canicula extrema, pentru a uda, curata, stropi, umbri sau acoperi plantele, uneori chiar inutil, caci vremea era deseori imprevizibila, se schimba brusc si nu mai puteam face nimic. Dupa ce am avut experienta marii gradini, pe care ne-am dorit-o la timpul ei, acum avem exact ceea ce ne trebuie. 

Finalul eforturilor noastre de acum acesta este, se vede in poze. Ne bucuram tare mult de aceasta mica gradina, care este acum inflorita in roz si, curand, in rosu bogat, de la muscate. 

De cate ori ne dorim mai mult, respectiv, cand ne dorim sa fim invaluiti de spatiul larg al naturii exterioare, avem padurea la doi pasi, avem muntii, avem frumusetea acestui oras montan, care este o extraordinar de linistita statiune turistica, una deloc comerciala, din fericire, in care sufletele noastre si-au gasit pacea si tihna, si unde putem sa ne bucuram de noi insine si de energiile binefacatoare ale inaltimilor impadurite (cu brazi, cel mai adesea, la aceasta altitudine).


































02.09.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)