Actualizare in 11.09.2025 - poze si texte noi la final
Azi, miercuri, 10 septembrie, a fost o noua zi de forta.
A fost, cred, chiar mijlocul procesului de trasformare a celor 7 kg de macese in dulceata.
Cine nu a citit si episoadele anterioare (desi merita, va asigur, gasiti acolo multe motive de distractie), trebuie sa stie ca am impartit intreaga cantitate de boabe in trei parti aproximativ egale si le-am procesat in paralel, in mai multe zile, astfel incat nici sa nu ma aglomerez, dar nici sa am timpi morti, avand in vedere ca unele etape presupun curatare de mustati, altele presupun lasarea peste noapte, la infuzat, altele presupun fierbere, iar altele presupun pasare - deci, etape foarte diferite intre ele, dar care au putut fi intercalate doua cate doua si, astfel, grabit procesul.
Voi recapitula care sunt etapele de procesare, astfel incat sa fie clar de ce a fost nevoie de atatea zile pentru a finaliza dulceata (exclusiv ziua in care am cules macesele, dar si ziua in care le-am curatat de gunoaie, frunze uscate, codite):
etapa 1 - taiat mustatile cu o foarfeca, bob cu bob + se fierb o ora, apoi se lasa la infuzat peste noapte
etapa 2 - a doua zi - se fierb inca o ora + apoi se zdobesc boabele fierte cu robotul pentru a se obtine o pasta de macese, care contine si semintele + se trece pasta de macese prin sita pentru a separa semintele; se poate continua cu etapa 3 sau se poate lasa pe a doua zi, caz in care pasta se pune la frigider;
etapa 3 - pasta de macese se pune la fiert cu zahar, lamaie si esenta de vanilie + se pune in borcane/sticle;
Asadar, care au fost actiunile mele organizate?
1. Seria 1 - va reamintesc ca macesele din seria 1 au fost procesate complet, adica au trecut prin toate cele trei etape (etapa 1 in 07.09, etapa 2 in 08.09 si etapa 3 in 09.09), in urma carora am obtinut 4 sticle de 750 ml.
2. Seria 2 - De macesele din seria a 2 am inceput sa ma ocup astfel:
etapa 1 - in 8.09 si pentru ca a doua zi, adica ieri, nu am putut sa ma ocup, fiind zi de sarbatoare, 9.9.9., si am facut urzicile, le-am pus la frigider pana azi
etapa 2 - azi 10.09 - am obtinut pasta de macese fara seminte, pe care am pus-o in frigider pentru maine - in pozele de mai jos (in combinatie cu pozele aferente seriei 3, de care am inceput sa ma ocup azi.
etapa 3 - maine 11.09 - fierberea dulcetei si punerea in sticle/borcane
3. Seria 3 - azi, 10.09 am bifat etapa 1 - cu taiatul mustatilor, fiertul o ora si lasatul la infuzat peste noapte
etapa 2 - maine 11.09 - ma voi ocupa de obtinerea pastei de macese fara seminte,
etapa 3, poimaine 12.09 - voi face dulceata si o voi pune in sticle/borcane
Puteti constata ca am alternat etapele doua cate doua , cand fiebea o serie, eu taiam mustatile la seria urmatoare, apoi ziua urmatoare, cand fierbeam o serie, eu faceam pasta la alta serie, si tot asa. :)))
Etapele colorate de mai sus sunt cele care mi-au mai ramas. Cum e vorba aia? Mult a fost, putin mai este. :)))
Las pozele de azi si cred ca voi reveni tot la aceasta postare si cu celelalte poze de maine si de poimaine, ca prea am facut deja trei postari cu macesele de anul acesta. Ce-i drept, ca a si fost o cantitate foarte mare, greu de procesat, insa, iata, m-am descurcat foarte bine, cu o foarte precisa organizare. :)
Nu, nu mi-au murit laudatorii, ci, pur si simplu, nu am deloc laudatori in schema de personal, cum nu am nici bucatari, nici cameriste, dupa cum v-am informat deja in postarea anterioara. Despre laudatorii pe care i-as fi putut avea, pot doar sa banuiesc ca s-au angajat toti in grupurile organizate de laudatori ai guvernului actual. Eu asa cred. Cica sunt platiti foarte bine de la buget. Mie nu mi-a ramas nici unul! Eu n-am avut buget. :))))
Acestea fiind zise, sa reveniti aici ca sa faceti inventarul tuturor sticlelor de dulceata obtinute din munca acestor zile.
Chiar voi face si eu o contabilitate a orelor de munca cu toate etapele enumerate mai sus, inclusiv culesul boabelor, ca sa imi fac chiar si eu o idee exacta a efortului pe care l-am depus in acest periplu culinar inedit, care nu se va mai repeta ever-ever-ever. :)))
Nu ca n-as sti ce efort a fost, ca il simt in tot corpul, in toti muschii, in oase, in piele - la propriu, dar vreau sa am o evidenta exacta si ca timp de lucru, caci, cine stie, poate se decide cineva sa ma angajeze la facut dulceata de macese in cantitati industriale si vreau sa stiu cu ce tarif sa-l taxez. :))))))
Cu alte cuvinte, imi pregatesc materialul si argumentele pentru o negociere la sange! Sa vedeti ce o sa ma imbogatesc peste noapte! :))))
Fac dulceata, dar nu mai culeg macese!!!! Sa fie clar!!! Am zis. :))))))
Acum, insa, am nevoie de o vacanta de refacere.... :)))))))
Primele poze sunt cu macesele din seria 3, cu taiatul mustatilor, in timp ce macesele din seria 2 fierbeau o ora pe aragaz.
Cules macese
– peste 7-8 kg
in 02.09 – 30 min – aprox 1 kg (apreciere
ochiometrica)
in 04.09 – 2 h – 6,8 kg (cantarite)
Curatat
codite, frunze, resturi – peste 7-8 kg
in 06.09 – 2 h
------------------------ 4,5 h
1. Seria 1 – aprox 2,5 kg
etapa 1 in 07.09 – curatat mustati – 1 h si 45 min + fierbere 1 h
etapa 2 in 08.09 – pasta macese – 1 h si 30 min + fierbere 1 h
etapa 3 in 09.09 – dulceata – 2 h
in urma carora am obtinut 4 sticle de 750 ml.
------------------------ 7 h si 15 min
2. Seria 2 – aprox 2,5 kg
etapa 1 - in 8.09 – curatat mustati – 1 h si 45 min + fierbere 1 h
etapa 2 - in 10.09 – pasta macese – 1 h si 30 min + fierbere 1 h (13 h)
etapa 3 – in 11.09 - dulceata – 1 h si 30 min
in urma carora am obtinut 6 sticle de 750 ml.
------------------------ 6 h si 45 min
3. Seria 3 – aprox 2,5 kg
etapa 1 in 10.09 - curatat mustati – 2 h + fierbere 1 h
etapa 2 in 11.09 – pasta macese – 2 h + fierbere 1 h
etapa 3 in 12.09 - dulceata – 1 h si 45 min
in urma carora am obtinut 6 sticle de 750 ml.
------------------------ 7 h si 45 min
TOTAL produs finit = 16 sticle de 750 ml.
TOTAL ore lucrate efectiv = 26 h si 15 min
Plus ore auxiliare pt.curatenie = 4 ore




























































Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)