marți, 21 mai 2024

Epopeea siropului din muguri de brad 2024 (1)

 

Ii urmarim deja de vreo saptamana ca sa vedem cand e momentul optim de cules. 

Si, cum unii brazi sunt mai harnici si mai grabiti decat altii (ca si oamenii, nu-i asa?), iata ca am avut unul castigator chiar de azi, cand Adrian s-a hotarat sa-l deposedeze de "rodul" primavaratic, respectiv, materia prima pentru siropul nostru mentolat si atat de bun, pe care abia astept sa-l fac in fiecare primavara, de trei ani incoace.

Asa ca, azi dimineata, pana sa ma trezesc eu, el a coborat in fata blocului si a cules o punga mare cu muguri din unul din brazii batrani si uriasi din parcul de vis-a-vis.

Eu doar am rasturnat punga intr-un lighean, am facut cateva poze cu captura cea verde si parfumata a rasina de conifere, apoi, dupa ce ne-am baut cafeaua de dimineata, am iesit mai intai la plimbare, caci prea frumos era afara ca sa ratam ziua stand in casa si facand sirop. 

Cu alte cuvinte, avem prioritati. :))))
















Asadar, am lasat pentru dupa amiaza procesul de productie si am pornit pe carari insorite de munte, prin verdele crud al acestei primaveri care, aici la munte, anul acesta a venit mai devreme cu o luna decat in anii anteriori. 

Doar copacul din fata balconului nostru abia acum isi deschide mugurii de frunze, fiind, cred, ultimul pe lista infrunzirilor dintre toti copacii din categoria foioase care se  gasesc la aceasta altitudine.

In timpul plimbarii mi-am adunat si un brat de flori de camp, tocmai bune pentru a-mi decora nu numai bucataria, ci si pozele pe care urma sa le fac in timpul prepararii siropului de muguri de brad.

Si trebuie sa va spun ca floricelele galbene, care cel mai probabil erau de rapita, aveau un asa parfum puternic a flori de camp si a vanilie, incat m-a dus cu gandul instant la copilaria din satul bunicilor, dar si la parfumul florilor de mustar pe care noi l-am cultivat in Gradina din Ardeal in fiecare an. Am avut lanuri-lanuri de mustar parfumat! Puteti vedea pozele aici: 

08.06.2018 - Tratamente si activitati de intretinere

10.06.2019 - Gradina in miez de iunie (1)











































































Apoi, destul de tarziu, m-am apucat si de curatat, spalat, fotografiat si pus la fiert mugurii de brad. 

Ei se fierb putin, vreo 5-10 minute dupa ce au dat in clocot si se lasa la infuzat peste noapte, pana a doua zi, cand se strecoara "ceaiul" si se fierbe siropul cu zahar si lamaie.

Pana a dat apa in clocot, m-am gandit sa-mi fac si cateva poze cu cele doua jardiniere pe care le-am scos in sfarsit din balcon afara, pe pervazul exterior al geamului de la bucatarie. 

Am mai completat jardinierele cu un mix de plante noi si am mai facut niste rocade de ghivece pentru alte flori care au avut nevoie.

Pentru ca acum sunt in stadiul de inceput, cu diversi pui de flori abia plantati alaturi de muscate, am vrut sa am poze gen "before/after" pentru perioada urmatoare, cand acestia vor creste si vor inflori. 

In ceea ce priveste siropul de muguri... va urma. Maine. :)))

Voi reveni tot aici cu poze si cu finalul povestii. ")))





































Dragi telespectatori, episodul 2 va urma. :)))

Superproductia de film "Siropul de muguri de brad" este in lucru, se filmeaza in platou, actorii isi pregatesc rolurile, iar recuzita este la infuzat. :))))

Deci, reveniti pentru a vedea finalul filmului.  :)))))

Daca vreti sa vizionati si alte filme cu aceeasi tematica aveti aici cateva recomandari: 

21.06.2021 - Trei zile ca in povesti pentru trei sarbatori (1)

21.06.2021 - Dupa Solstitiu (2)

21.06.2021 - Trei zile ca in povesti pentru trei sarbatori (3)

28.05.2022 - Am cules muguri de brad

29.05.2022 - Sirop din muguri de brad

01.06.2022 - De 1 iunie, citim viitorul in calendar si facem sirop din muguri de brad - runda a doua

03.06.2023 - Sirop din muguri de brad, din recolta 2023

06.06.2023 - Sirop din muguri de brad, iunie 2023, tura a 2-a

21.05.2024 - Epopeea siropului din muguri de brad 2024 (1)

22.05.2024 - Epopeea siropului din muguri de brad 2024 (2)

21.05.2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)