luni, 1 noiembrie 2021

(15) "Ispita" lunii noiembrie



Dupa ce timp de vreo doua saptamani am avut o vreme minunata, insorita, senina, cu acel cer albastru ca-n povesti, a sosit - in sfarsit! as putea spune - si vremea aceea mai potrivita pentru citit. Adica, de stat in casa, la caldurica, cu cafeaua sau ceaiul alaturi si cu cartea in mana.

Nu ca inainte n-am stat. Am stat. Dar tot simteam asa, un dor de duca, atunci cand, dupa ce ne intorceam din plimbare, tot mai vedeam pe fereastra cerul ala impecabil de senin si impecabil de albastru, precum si culorile acelea extraordinare ale sfarsitului de octombrie atat de fotogenic. Cum sa vrei sa stai in casa si sa citesti cand seninul ala insorit si frunzele colorate ale lui octombrie te cheama afara? Nu vrei. Totusi, am citit la greu, chiar si in aceste conditii "vitrege" pentru citit.  :)

Acum, insa, vremea s-a schimbat un pic, inteleg ca pentru vreo doua zile, atat cat sa ne aminteasca adevarul calendarului: a venit luna noiembrie. 

Astfel, mi s-au imbunatatit si mie conditiile de munca (sic!), devenind mai propice domeniului de activitate in care prestez acum, respectiv, cititul intensiv, aproape fara pauze, disperat, compulsiv, de parca maine ar veni apocalipsa si as ramane cu tintele neatinse, cu targhetul nerealizat, cu perspectiva neincasarii bonusului trimestrial din cauza asta, sau, si mai rau, cu consecinte drastice in cadrul sedintei trimestriale profesionale, cu critici si penalizari, cu avertismente sau... in fine, ati inteles voi.

Am citit in perioada asta cu o asa pofta de citit, intr-un asa ritm infernal, o asa mare cantitate de carti, intr-un atat de scurt timp, cum  niciodata in viata mea n-am mai citit asa, bifandu-le pe toate deodata pe cele enumerate mai inainte. Nu stiu de la ce mi se trage, nu stiu cu ce m-am contaminat, nu stiu cat o sa ma tina, dar stiu ca antidotul este foaaaarte... savuros. 

Chiar ma mir ca am avut o stare atat de buna pentru citit in conditiile "vitrege" de vreme despre care va aminteam mai sus. Daaar... nebanuite sunt caile Domnului, nu stim intotdeauna de ce si nici cand, asa ca nu ne mai ramane deocamdata decat sa constatam "cum", pe masura ce inaintam spre "pana cand". Eventual, la un moment dat, doar privind inapoi, vom putem exclama multumiti "Ahaaa, deci, de aceea!" sau vom intelege ca "abia atunci a fost momentul potrivit, pentru a putea sa....!"  

In concluzie, consemnez acum, in prima zi a lunii noiembrie, incheierea celei de-a 15-a carte din maratonul meu de toamna dedicat cititului, cea despre care va spusesem ca o incepusem ieri. Am inceput-o in lipsa volumului 2 al romanului "Pulbere de stele" - comandat, insa, pe internet, de la un anticariat on-line, de unde speram sa primim comanda cat mai repede, daca este posibil inainte de Blackout. Nu de alta, dar cred ca, in primul rand, curierii au nevoie de telefon pentru a finaliza expeditia (iar Blackout presupune nefunctionarea telefoanelor, printre altele), iar, in al doilea rand, nu vreau sa ajung sa citesc volumul 2 la lumanare.

Cred ca toata lumea este la curent cu acest... "Avertisment de Blackout. Pana de curent in toata Europa. Nu se pune problema daca se va intampla, ci cand" . 

Cum nu stiti?? Cica Austria isi instruieste deja populatia in acest sens. Adica, le spune ce provizii sa aiba fiecare in casa pentru a supravietui timp de vreo doua saptamani fara curent electric si fara caldura, deci, fara frigidere, fara aragaze, chiar fara apa, pe alocuri, unde pompele nu vor functiona. Puteti gasi mai multe informatii pe net, daca doriti. 

Un articol scris in urma cu trei zile este acesta: https://www.opiniatimisoarei.ro/avertisment-de-blackout-pana-de-curent-in-toata-europa-nu-se-pune-problema-daca-se-va-intampla-ci-cand-ce-trebuie-sa-aveti-in-casa/29/10/2021

Gurile rele spun ca acest Blackout s-ar declansa saptamana asta, candva, dupa miercuri. :) Asa ca ar fi cazul sa ajunga la noi comanda aia de carti azi-maine!  :)

Mi-am adus aminte acum ca ultima noastra adresa la care am stat in Bucuresti, inainte de a ne muta la munte, a fost la etajul 10. Va dati seama? Sa ramana blocul fara curent electric si sa urci pe scari 10 etaje de cel putin trei ori pe zi. Pai, da, pe motiv de Bubulina de trei ori, iar restul.... pentru noi doi. 

Dar.... sa revenind la ultima carte citita. 
Este vorba de "Ispita", scrisa de Mary Balogh, pe care am terminat-o in cateva ore. Mai e ceva de spus in plus dupa asta? Cred ca este foarte limpede totul. Next.

 























Inca ceva in legatura cu Blackout. Cica din cauza Romaniei au dat alarma, i-au pus pe ganduri, vezi doamne, pana aia de curent de la noi, din ianuarie 2021, din vestul tarii. Adica, Romania ar fi un fel de "pietricica mica ce rastoarna carul mare" - Europa, mai precis.

*

"Austria atrage atentia asupra unui risc urias si isi informeaza populatia asupra unui Blackout, care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicatiile, mass-media si siguranta publica.

Luam in calcul o intrerupere de curent in viitorul apropiat„, avertizeaza Klaudia Tanner, ministrul apararii de la Viena.

In acest context, fortele armate din Austria desfasoara de cateva saptamani o campanie masiva de constientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adica o pana de curent de dimensiuni mari, catastrofale.

Autoritatile din Austria nu-si pun problema daca va fi acest „Blackout”, ci cand se va intampla.

Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrica si astfel o scadere a frecventei in toata Europa Centrala ca urmare a unei intreruperi in reteaua electrica romaneasca, scenariul blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediata a unor mari consumatori din reteaua electrica europeana, relateaza diepresse.com.

Nu ar fi prima data cand armata austriaca prezice corect o criza de proportii. Campania de publicitate stradala, numita „Blackout – ce sa faci atunci cand totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afise explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populatiei sfaturi, campania de informare cuprinde si insertii publicitare in presa audio-vizuala si scrisa cu titlul: „Blackout! Planuiti-va sa petreceti acasa un concediu ca la camping pentru 14 zile“!

Potrivit recomandarilor expertilor militari austrieci, este de asteptat ca in cazul unei intreruperi de curent in Austria sa nu existe curent electric pentru cel putin o zi, iar pentru intreaga Europa sunt asteptate intreruperi de… o saptamana. Conform aceleasi surse, probabilitatea unui blackout in urmatorii 5 ani este de 100%, scrie dcnews.ro.

Telefoanele mobile, retelele fixe si internetul vor fi paralizate. Vor inceta sa functioneze automatele bancare, statiile de benzina, majoritatea mijloacelor de transport in comun, lifturile, sistemele de incalzire si racire, vor fi probleme semnificative in aprovizionarea cu apa si in functionarea canalizarii. Principala problema in gospodarii este ca dispozitivele de racire sau sistemele de incalzire se defecteaza odata cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite si dramatice in functie de anotimp. Procurarea hranei va fi dificila.

In cazul in care acest scenariu devine realitate, armata ii sfatuieste pe austrieci si ce provizii trebuie sa aiba in case. Depozitati in gospodarie apa de baut, 2 l de persoana pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrana pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru doua saptamani, bani in numerar”.

– Radio cu baterii (radio auto!)

– Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezerva)

– Lumanari, aprinderi, stingatoare, alarme de monoxid de carbon

– Apa (2 litri de persoana pe zi; 3-5 zile), bauturi, ceai, cafea

– Mancare durabila timp de 2 saptamani (paste, orez, conserve…)

– Medicatie esentiala timp de 2 saptamani, trusa de prim ajutor

– Articole de toaleta, saci de gunoi, benzi adezive, fermoar

– Aragaz, gratar, pasta de combustibil

– incasati in bancnote si monede mici

– Saci de dormit, paturi, haine calde

– Jocuri, blocuri, pixuri

– Masina sa aiba rezervorul macar pe jumatate plin.

CE AR TREBUI SĂ FACI IMEDIAT?

Împreună cu familia și prietenii, gândiți-vă ce probleme apar și ce posibile soluții pot fi pregătite încă de acum.

- Asigură stocuri pentru 2 săptămâni

- Completați trusa de prim ajutor

- Stabiliți un punct de întâlnire unde să vă întâlniți atunci când telefoanele nu vor mai funcționa (de exemplu, cu copiii care sunt la școală sau în altă parte departe de casă)"

Articolul original si complet in legatura cu Blackout il gasiti la linkul urmator: 

https://m.dcnews.ro/austria-avertisment-urmeaza-un-blackout-o-pana-de-curent-catastrofala-la-nivel-european-planuiti-va-sa-petreceti-acasa-un-concediu-de-14-zile_843752.html?fbclid=IwAR36qlHqULVutmNUQM3yaDWaq-ZIVbua4PwlnuC8axHRHfRHWa-biw632DY

 

----------------

Ca sa nu inchei in vibratia acestui articol, voi pune in continuare pozele facute muscatelor noastre din balcon ieri, cand inca era senin si insorit afara, iar umina pentru poze era minunata. 

Cu atat mai mult cu cat copacul din fata blocului s-a scuturat complet, lasandu-ne vederii o mult mai mare suprafata din cerul senin decat pana acum. 

Este ca si cum s-a dat deoparte o cortina de frunze si, de pe scena, vedem in sala de spectacole mult mai multe decat inainte, mult mai departe, scaldati fiind de mult mai multa lumina. 

Ca-n viata, as putea zice. Si metaforic, dar si ad-literam.


































01.11.2021


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)