marți, 9 noiembrie 2021

(17) Pulbere de stele - vol.2


 

Saptamana care a trecut am cam lipsit de pe blog, dar a fost o saptamana atat de plina, incat am folosit tot timpul pentru altele si n-am mai avut disponibilitate si pentru postari. A fost o vreme superba la munte, a fost cald, insorit si senin, a fost minunat pentru plimbari lungi, pentru picnicuri la iarba verde, pentru lenevit sau contemplat toamna in padure, ori pentru savurat pur si simplu aerul de vacanta al unui inceput de noiembrie montan foarte placut. 

Ceea ce am facut si noi din toate, fara nici o retinere, am facut chiar si picnic la Trei Brazi, unde s-a putut face si plaja, pentru cine a vrut, atat de cald a fost. N-am mai facut poze cu nemiluita, ca alta data, asa cum fac eu de obicei, asa ca nu am cu ce sa documentez randurile de mai sus. Poate doar... doua poze cu un nor interesant. Nu stiu de ce "interesant", nu ma intrebati, dar asa mi s-a parut mie atunci si... asta e, atat va pot oferi.




Aceasta postare, insa, nu este dedicata felului in care ne-am petrecut noi timpul, in general, saptamana trecuta, caci l-am petrecut bine, multumim, ceea ce va dorim si voua, ci este dedicata continuarii inventarului cu cartile citite din noua biblioteca pe care am dobandit-o de curand, in urma cu cinci luni, de cand ne-am mutat la munte, si pe care am luat-o la investigat cu vreo luna si jumatate in urma, prin 18-20 septembrie, mai exact. De atunci devorez carti. :)

Dupa cum va anuntasem in 3 noiembrie, cand am pus pozele cu cartea "Mandrie si prejudecata", tocmai primisem in ziua aceea comanda de carti facuta de Adrian pe internet la un anticariat on-line. Va spusesem deja, daca va amintiti, ca descoperisem in aceasta noua biblioteca mai multe carti descompletate, asa incat, cu aceasta ocazie, am facut o selectie a celor pe care mi le-as fi dorit sa le citesc si le-am completat. 

In total au fost sapte volume. Din ele, patru fac parte dintr-o trilogie formata din cinci volume, in total. Asadar, aveam doar un volum, de undeva de pe la mijloc. Nici cal, nici magar, cu alte cuvinte. Imi aminteam ca vazusem filmul ce fusese ecranizat dupa aceasta carte si tineam minte ca imi placuse foarte mult, deci merita cu prisosinta sa citesc intreaga trilogie.

Este suficient sa va spun doar numele personajului principal ca sa va dati seama imediat despre ce carte este vorba: Emma Harte - o femeie extrem de tenace, care, in urma unei experiente nefaste, a ajuns, cu o mare ambitie si vointa nestramutate, sa ascensioneze pe scara sociala a vremurilor, de la nivelul de servitoare la varsta de 13-16 ani in casa unor bogatasi, in anii 1904-1905, pana la nivelul de important om de afaceri local, inainte de a implini 30 de ani, cu o avere fabuloasa, in perioada anilor 1907-1919, apoi ajungand sa detina multiple afaceri in mai multe domenii si pe mai multe continente, pana in perioada 1968, cand implinea 80 de ani. A avut aceste performante trecand prin cele doua razboaie mondiale, casatorindu-se de mai multe ori, avand mai multi copii, si avand o multime de provocari extraordinare, specifice acelor timpuri si oranduiri sociale. Asa ca am decis ca merita sa comandam si volumele care lipseau.

Deocamdata, in aceasta insemnare, vreau sa amintesc de volumul 2 din cartea "Pulbere de stele", autoare Charlotte Bingham, pe care am terminat-o, desigur, fix a doua zi dupa ce am inceput-o. O carte care a fost ecranizata si ea, dupa cum v-ati dat seama dupa coperta cu Elisabeth Taylor, actrita care a jucat unul din cele trei roluri principale. 

Cand v-am povestit despre volumul 1, v-am spus ca empatizasem cu unul din personajele feminine care trecuse printr-o situatie critica imposibila si eram tare curioasa cum se termina. Ma bucur mult ca am gasit volumul 2 si ca mi-am putut satisface aceasta curiozitate. ;-)

Deja ne-am apucat sa cautam toate filmele vechi care au fost ecranizate dupa toate aceste carti, ca sa le vedem/revedem. Mai ales ca acum le pot aprecia altfel, dupa ce am citit romanele, stiind povestile in profunzime, cunoscand toate detaliile, tot ce filmul nu poate reda, cum ar fi framantarile interioare ale personajelor, gandurile, visele lor, argumentele si justificarile actiunilor. 













09.11.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)