sâmbătă, 27 noiembrie 2021

S-a scumpit caviarul? No problem.

 



Azi, mai intai, am citit presa si m-am pus la curent cu ultimele stiri senzationale ale zilei. Ma rog, ale zilelor precedente. Titlul bomba a fost urmatorul:

"Îngrijorări maxime printre bogătași: Preţul caviarului roşu a atins un maxim istoric în Rusia"

„Caviarul roşu din icre de somon, o alternativă la icrele de sturion, mult mai scumpe, a atins un preţ record în Rusia, unde acest produs alimentar este de nelipsit de pe mesele de sfârşit de an, şi aceasta în pofida creşterii cantităţii de somon pescuit, transmite AFP.

Pe piaţa cu amănuntul, preţul unui kilogram de caviar roşu a depăşit pragul de 5.000 de ruble (aproximativ 60 de euro la cursul de schimb actual), acesta fiind cel mai ridicat preţ înregistrat de la debutul publicării datelor statistice cu privire la acest produs, în 2000, arată datele publicate de Oficiul de Statistică Rosstat, analizate de cotidianul RBK.

În aceste condiţii, faimoasele tartine cu unt şi ouă de somon, echivalentul foaie-gras-ului din Franţa, ar putea să devină o raritate pe mesele ruşilor, care sunt afectaţi de o inflaţie generalizată ce se resimte în special în cazul produselor alimentare.

AFP subliniază că, în ultimele două decenii, preţul caviarului roşu s-a majorat de şapte ori.

Această creştere de preţuri contrazice prognozele, în condiţiile în care pescuitul de somon, care se face în mare parte în Peninsula Kamchatka din Extremul Orient, a crescut cu aproape 30% începând din luna ianuarie a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2020, arată datele publicate de Agenţia Federală pentru Pescuit.

Creşterea cantităţii de somon pescuit ar fi trebuit să conducă la o scădere a preţului la somon. Însă, potrivit unei anchete a RBK, este vorba de un efect sezonier, actorii de pe piaţă evocând o "speculaţie" înainte de sărbători, precum şi concentrarea pieţei în mâinile a "10-15 producători" din Extremul Orient rus.

În luna octombrie a acestui an, inflaţia anuală în Rusia a urcat la 8,1%, cel mai ridicat nivel de după 2016. La fel ca şi în alte părţi ale lumii, o creştere deosebită s-a înregistrat în cazul preţurilor la produsele alimentare, ceea ce reprezintă o lovitură pentru o populaţie care nu reuşeşte să facă economii, informează Agerpres.”

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/ingrijorari-maxime-printre-bogatasi-pretul-caviarului-rosu-a-atins-un-maxim-istoric-in-rusia_2107470.html?fbclid=IwAR1EltpAi3oIWYmDNdQdoJDcM1zuzmq7wTRe8qFwC-sVDA2-PhzDVtPtA48   - Autor: Ioana Necula, Redactor,  Publicat: 22/11/2021 20:25

*




Va dati seama ce dezastru? 
Cum sa se scumpeasca, dom'ne, caviarul, cum? 
Ei bine, da, cam asta este marea ingrijorare a unora. Pretul la caviar.

Mbuun. Dupa o asa stire alarmanta, am aruncat o privire pe geam. 

Ia sa vedem, vremea ce spune? O sa ninga, o sa ploua, o sa fie vreme buna, fara vant, fara furtuna?

Cerul albastru si insorit era acoperit cu o armata de nori in trecere. Marsaluiau dinspre nord (dinspre Brasov) spre sud (spre Bucuresti). 

Fiind inca sub influenta nefasta a stirilor panicarde de mai sus, pentru un moment am avut impresia ca norii ne vorbeau intr-un limbaj codificat si ne transmiteau ca ar fi bine sa ne grabim si noi spre supermarketurile bucurestene, cele pline cu caviar, ca sa ne completam si noi stocurile de apocalipsa, ca nu se stie cand vine, poate dispar de pe rafturi in curand, iar asta nu-i a buna. 

Toate ca toate, dar caviarul sa nu ne lipseasca.









Cum caviarul nostru are uneori culoare si aroma de cartofi in unt, cu branza si cu oua-omleta - toate la cuptor, azi ne-am refacut si noi stocurile, caci am considerat ca norii aia trebuiau luati in serios. Mai ales ca aveam ceva de sarbatorit, iar noi, se stie, numai cu caviar sarbatorim, desigur.

Asadar, pe la ora..... Poftim? ce m-ati intrebat? Aa, ce am sarbatorit? Pai, am sarbatorit faptul ca am reusit sa termin de citit (cu chiu cu vai, trasa de par) cea de-a 23-a carte din cadrul maratonului "Cititorul ambitios". 

Adica, eu am terminat a 23-a carte, dupa ce si Adrian a mai citit inca vreo doua cuvinte din cartea aceea groasa si grea, la care citeste de vreo patru ani, cred. In paralel cu altele. Da, este atat de groasa si de grea, incat abia vreo doua pagini pe an poate citi din ea. In mileniul asta sper sa o termine. Dupa doua cuvinte citite este musai sa contemple vreo doua saptamani continutul si energia mesajului. Grea de tot, nu gluma! Nu, nu vreti sa stiti. Numai Adrian poate citi in felul acesta o carte. Eu as uita si ca exista cartea aia, in ritmul asta! Poate doar daca m-ar obliga cineva prin tortura, poate numai asa.....  In fine, deci, asta am decis de ieri - este cazul sa sarbatorim.

Pentru meniul nostru de sarbatoare, dis de dimineata Adrian a cumparat "caviarul" necesar, conform listei de ingrediente pregatita. 

De data asta insa m-am hotarat sa schimb reteta, ca sa nu mai petrec in bucatarie doua ore pentru o masa pe care o servim in 15 minute. O fi el "caviar", dar sa ne respectam rangul si pozitia, si sa nu uitam ca avem lucruri mult mai importante de facut, precum plimbarea prin padure, de exemplu, sau pe oriunde. Mai ales ca aici, la munte, este suficient doar sa inspiram aerul tare si curat, si gata, e ca si cum ne-am hranit cu portia zilnica de... libertate. Era sa zic altceva... dar mai bine sa continui povestea.

Si m-am apucat eu de pregatit noua reteta. Cat timp au fiert cartofii, am pregatit mezanplasul de sarbatoare, cu pozele de rigoare. 

Apoi am pregatit tava pentru cuptor cu toate ingredientele in ea, iar dupa mai putin de o ora (poate sa fi fost chiar vreo jumatate de ora, ca nu mai stiu exact cand m-am apucat de treaba), "caviarul" nostru era gata de servit.





























A fost atat de bun incat nu ne-am putut opri doar la o portie. 

Ba chiar si Bubulinuta a poftit la meniul nostru de sarbatoare si nici ea nu s-a putut opri doar la o portie. 

S-a declarat extraordinar de multumita si ne-a spus ca ea mai vrea si alta data din "caviarul" asta, al nostru, ca a fost tare bun!

Mai ales partea de omleta din caviar i-a placut cel mai mult. Ma intreb cu cine semana oare?!











Si atat de mult i-a placut Bubulinei, incat mi-a pus ferm in vedere ca "ce-a ramas este al meu!", adica al ei. :)

Am facut cafeaua pentru mine si cacaoa pentru Adrian, apoi ne-am retras pentru siesta. Caci... uufff, greu de tot dupa "caviarul" asta!

Nu vreti sa stiti cum mirosea toata casa de la asa meniu fastuos, exclusivist, privilegiat si chiar desantat, de mari bogatasi, magnati si oameni de afaceri ce ne pretindem a parea, meniu cum numai la "banchetele afurisite" ale Emmei Harte mai gasesti, despre care v-am mai povestit cand am citit "Pretul succesului", "Pastreaza visul" si "Sa fii cel mai bun". 

Acum voi face o mica divagatie. De obicei, la munte, cand vin turistii (in weekend mai ales), statiunile se umplu de fum de gratar (de "caviar", desigur) si de armonii de "muzica simfonica". Aceste accente sunt dovada refularii unora, in urma iesirii din mijlocul constrangerilor urbane, si reprezinta modul cel mai frecvent in care unii simt nevoia sa iasa din rutina zilnica. Adica... "cum adica? venim  la munte si nu facem si noi un gratar, un mic cu mustar, un carnat, o lada cu bere, o "muzica simfonica" data la maxim, sa ne stie toata tara ca ne simtem bine?"

Din fericire, Predealul nu-i un magnet pentru astfel de refulari, dar, totusi, uneori, in weekend, valul de turisti (mai mare sau mai mic, dupa anotimp si vreme) isi face simtita prezenta prin iz de gratar de "caviar" din departare si prin acorduri de "pian, cu simfonii de Beethoven, Ceaikovscki si Rahmaninov". 

De data asta ne-am pornit si noi ofensiva impotriva lor si am lansat un atac nemilos asupra glandelor lor olfactive. Numai a "caviar" a mirosit si de la noi azi, din bucatarie. Sic!








Dupa ce ne-am baut licorile de dupa masa, am iesit afara, la o plimbare, sa inspectam "campul de lupta" si sa inregistram cate victime am facut in urma atacului cu arsenalul nostru ofensiv imbatabil. 

Si ca sa ne mai miscam si noi putin, caci..... da.

*

PS. 

Sa nu ma intrebati nimic de cantar! 

Repet. Sa nu ma intrebati nimic de cantar! Ca nu raspund de faptele mele! Este posibil sa va para rau ca m-ati intrebat. Sa nu ziceti ca nu v-am spus! Si sa nu mai aud de "caviar" cel putin vreo sase luni de acum inainte, fir-ar sa fie!  :)

Bun, bun, da' scump, doamna, scump! Dincolo era mai ieftin. :))))






27.11.2021



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)