joi, 21 septembrie 2023

4.Tartaria - Inca una din obsesiile mele secrete: Castelul Neuschwanstein, Bavaria


Actualizare in 07.08.2023: texte si poze noi

Aceasta foarte frumoasa obsesie are o poveste. Care nu este numai o poveste. ;-)
Dar, mai intai ascultati acest cantec al lui Sarah Britghtman, numit "Sky and Sand", si priviti decorul din videoclipul acestei piese. Veti recunoaste fix castelul acesta! 

Apoi priviti si aici:


Ei bine, totul a inceput cu o poezie pe care am compus-o in ianuarie 2013, dedicata lui Adrian: Nu e numai o poveste (21.01.2013).

Vorbeam in versurile ei despre un cadru minunat de poveste, despre un castel alb, amplasat intr-un decor alb, de iarna, un castel in care Printul era atras pe taramul magic de farmecele Printesei, cea pe care el o cautase indelung pe carari de munte, "printre codrii albi de vise".  Ea il chema si il astepta sa vina la castelul ei, "calarind pe cel din urma inorog", asa cum se intampla in povesti. :)

Ei bine, am compus poemul si, cand am vrut sa-l public pe blog, am avut nevoie si de o poza cu un castel alb, in peisaj de iara montana, "pe un varf inalt de stanca". Trebuia sa fie o poza care sa sugereze si sa transmita privitorului atmosfera de basm din versurile mele. 

Singurul castel care mi-a intrunit toate conditiile cerute, obligatorii si indispensabile, a fost minunatul Castel Neuschwanstein din Bavaria, Germania. :)

Atunci nu m-a interesat ce castel este. Vizual, el facea perfect legatura cu povestea mea si atat, asta era tot ce ma interesa la momentul acela. 

Abia dupa o vreme, nici nu mai stiu exact cand, am descoperit ce castel este, unde se afla, am citit despre istoria lui si, ce mi s-a parut cel mai extraordinar, am aflat ca el chiar avea cu adevarat o legatura cu lumea povestilor. 

Mai exact, imaginea acestui castel a fost inspiratia pentru crearea imaginii celebrului castel din filmele Disneyland. 

„Din când în când, Walt Disney căuta inspirație afară. De aceea se știa că petrecea mult timp în librăriile austriece și germane. 

De fapt, în timpul turneului său european de două luni din 1935, împreună cu soția și familia fratelui său, se știe că a cumpărat sute de cărți.

În timpul acestui turneu, a petrecut două zile la Munchen și a avut șansa de a vedea Castelul Neuschwanstein. 

Cu toate acestea, unii susțin că animatorul, scriitorul, actorul de voce și producătorul de film nici nu a vizitat Castelul Neuschwanstein.

Oricum ar fi cazul, cum s-au desfășurat lucrurile în deceniile următoare, a devenit sigur că castelul regelui Ludwig al II-lea și-a găsit un loc în inima lui Walt Disney.

În 1955, la două decenii după turneul său european, Walt Disney a inaugurat Disneyland în Anaheim, California.

A fost primul dintre multele Disneyland care aveau să apară peste tot în lume. 

Interesant este că această atracție turistică avea un castel înalt de 23 de metri (77 de picioare) Frumoasa Adormită, care arăta exact ca Castelul Neuschwanstein din Bavaria. 

Versiunea de la Disneyland este singurul castel Disney a cărui construcție a fost supravegheată de Walt Disney.

Designerul castelului Roland E. Hill a folosit conceptul de perspectiva forțată pentru a-l face să pară mai înalt decât era cu adevărat. Hill a reușit acest lucru făcând elementele de design de la fundație mai mari decât detaliile de la turnulețe. 

Urmează multe replici. De când Walt Disney a inaugurat Castelul Frumoasa Adormită, inspirat de Neuschwanstein, din California, multe altele au fost construite în întreaga lume. 

https://thebettervacation.com/ro/castelul-neuschwanstein-disney/


Am luat atunci aceasta informatie ca pe inca un semn, ca pe inca o frumoasa sincronicitate, una care ne confirma o data in plus propria noastra poveste, care nu era numai o poveste. Cum sa nu se nasca de aici o mica-mare obsesie? :)

Acum, cred ca e de inteles, abia astept sa se alinieze planetele si sa vina momentul optim in care vom putea mergem sa vizitam acest fantastic castel in care, evident, m-as muta si maine, chiar si fara a fi depus nici un minim efort de a fi convinsa. :) Deci, da, da, fara nici o insistenta! :)))

Acest castel alb, printre foarte putinele (rarele!) castele albe din lume, este la propriu un adevarat "Cuib de Vulturi", unul care ne-a fost "prorocit prin pagini". :)

Este amplasat in varful unei stanci inalte de munte, inconjurat de paduri de brazi si de foioase (care se coloreaza spectaculos toamna) si de crestele celorlalti munti care il strajuiesc pe o parte, langa un lac imens de acumulare format de o apa curgatoare, dar si cu o deschidere larga inaintea sa, la poalele muntilor, inspre un platou mirific, pana in zare. ;-)

Am pus mai jos si doua clipuri de pe youtube, in care puteti vedea cat de spectaculos este acest castel si imprejurimile lui. Este cu adevarat de poveste!

A fost scrisă-acolo-n stele, pentru timpul care vine,
O poveste minunată într-un minunat decor.
Şi-a fost prorocit prin pagini că noi doi vom fi eroii
Ce-i vor desluşi misterul doar prin inimile lor.

Într-o seară liniştită, fermecat de luna plină
Şi de-a mea chemare tandră, către mine vei veni.
Îmbrăcat în straie albe, ca un Prinţ din vechi istorii,
Călărind pe cel din urmă inorog, mă vei găsi.

Printre codrii albi de vise, pe un vârf înalt de stâncă,
Vei găsi castelu-n care eu, Prinţesa, te aştept.
Îţi voi flutura tot timpul o eşarfă la fereastră,
Să mă vezi din depărtare şi să ţii tot drumul drept.

Când la poartă vei ajunge porumbeii-ţi vor deschide
Şi intra-vei pe tărâmul unde-mi vei fi prizonier,
Unde numai eu cu tine vom continua povestea
Scrisă-acolo, printre aştri, chiar în al nouălea cer.

Mari primejdii te aşteaptă-n fermecata mea cetate!
Ispitit vei fi într-una de vrăjitele-mi priviri!
Iar sărutul meu fierbinte ţi se va-mpleti prin paşii
Ce te poartă către mine printre albele-mi zidiri.

Din saloane maiestuoase dulci cântări te vor atrage
Către pragul peste care, curajos, tu vei păşi.
Calde mreje de fecioară blând, uşor, te vor cuprinde
Şi, înfiorat de toate, vei începe-a mă iubi.

Astfel, numai în iatacul alb şi parfumat de floare,
Numai prin petale sfinte de iubire când vei fi,
Vei cunoaşte că povestea nu e numai o poveste!
Şi în braţele-mi de fată, fericit, te vei trezi.
Autor: Liliana Pascanu 

Notă copyright: 

Blogul "Oglinzile Sufletului" este protejat de legea drepturilor de autor. Toate textele si poeziile publicate pe acest blog sunt creatia autorului acestui blog, respectiv, Liliana Pascanu, cu exceptia celor care au alta specificatie, la care este mentionata in mod explicit sursa. 

Te rog să nu reproduci texte sau pasaje din conţinutul blogului fără acordul expres al autorului, indiferent de suportul fizic sau electronic, cu excepţia limitelor legale de citare pentru situaţii de promovare sau recenzii, cu menţionarea sursei. 

Îţi mulţumesc că recunoşti, apreciezi şi sprijini creativitatea şi unicitatea!



Neuschwanstein Castle Bavaria

Ludwig al II-lea, regele Bavariei din 1864, i-a adresat următoarele rânduri omului pe care îl admira atât de mult, Richard Wagner:

„Intenția mea este să reconstruiesc vechea ruină al castelului Hohenschwangau, lângă Cheile Pöllat, în stilul autentic al vechilor castele ale cavalerilor germani și trebuie să vă mărturisesc că abia aștept să trăiesc acolo într-o zi (în 3 ani); vor exista mai multe camere confortabile, locuibile, cu o vedere splendidă asupra nobilului Säuling, munților Tirolului și departe de câmpie; îl cunoști pe veneratul oaspete pe care aș vrea să-l găzduiesc acolo; locația este una dintre cele mai frumoase care se găsesc, sfinte și inabordabile, un templu vrednic pentru prietenul divin care a adus mântuirea și adevărata binecuvântare lumii.De asemenea, vă va aminti de „Tannhäuser” (Sala Cântăreților cu vedere la castel în fundal), „Lohengrin’” (curtea castelului, coridor deschis, poteca către capelă); acest castel va fi din toate punctele de vedere mai frumos și mai locuibil decât Hohenschwangau mai jos, care este profanat în fiecare an de proza ​​mamei mele; se vor răzbuna, zeii profanați, și vor veni să locuiască cu Noi pe înălțimile înalte, respirând aerul cerului».

Aproape toate aspectele Neuschwanstein-ului lui Ludwig sunt menționate aici. Ceea ce nu este menționat, însă, este motivul politic al construirii: în 1866 Bavaria, aliată cu Austria, pierduse un război împotriva Prusiei în expansiune. Bavaria a fost nevoită să accepte o „alianță defensivă și ofensivă”, care a înlăturat regelui dreptul de a dispune asupra armatei sale în caz de război. Din 1866, așadar, Ludwig al II-lea nu a mai fost un conducător suveran. Această limitare a fost cea mai mare nenorocire din viața lui. În 1867 a început să-și planifice propriul regat, sub forma castelelor și palatelor sale, unde ar putea fi un adevărat rege.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/idea/index.htm

„Mai frumos și mai locuibil decât castelul inferior Hohenschwangau”

Lebăda Majolika, Castelul Neuschwanstein

Hohenschwangau a fost decorat cu scene din legende și poezie medievale, inclusiv legenda cavalerului Lebădă Lohengrin. Ludwig s-a identificat pe când era încă băiat cu Lohengrin, căruia Richard Wagner i-a dedicat o operă romantică în 1850.

Lebada era și animalul heraldic al Conților de Schwangau, al căror succesor regele se considera a fi. Maximilian al II-lea făcuse deja din lebădă un laitmotiv al Hohenschwangau. Idealizarea Evului Mediu a fost astfel combinată cu tradiția locală concretă.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/idea/index.htm

„Locația este una dintre cele mai frumoase care se găsesc”

Maximilian al II-lea avea deja căi și puncte de belvedere construite în zona din jurul Hohenschwangau pentru a se putea bucura de peisaj. În anii 1840, drept cadou de naștere pentru consoarta sa de alpinism Marie, el a făcut să construiască podul, „Marienbrücke”, deasupra Cheilor Pöllat.

De pe creasta îngustă a muntelui cunoscută sub numele de „Jugend” din stânga Pöllat, se vedea o priveliște magnifică asupra munților și lacurilor. Maximilian al II-lea a iubit acest loc și a plănuit să construiască acolo un pavilion de vizionare în 1855. Prințul moștenitor Ludwig a fost adesea pe „Jugend”.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/idea/index.htm

„În stilul autentic al vechilor castele ale cavalerilor germani”

Pe „Jugend” se aflau ruinele a două castele mici: Vorder- și Hinterhohenschwangau. Aici Ludwig al II-lea a plănuit să-și construiască „Noul Castel Hohenschwangau” (a căpătat numele de „Neuschwanstein” abia după moartea regelui). Avea să fie o recreare mai bună a unui castel medieval ideal decât Hohenschwangau.

Perfecțiunea a fost cheia: „reconstrucția” trebuia să fie mai aproape de stilul original și echipată cu toate caracteristicile tehnice moderne.

În 1867 Ludwig al II-lea a vizitat recent „reconstruit”. Wartburg. Aici s-a inspirat în special din Sala Cântăreților, se presupune că locația legendarului „Concurs al Cântăreților”. Wartburg și sala sa au devenit laitmotivul „Noului Castel”. Arhitectul Eduard Riedel a trebuit, de asemenea, să prelucreze idei bazate pe decoruri concepute de pictorul de scenă din Munchen Christian Jank.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/idea/index.htm


„Aștept cu nerăbdare să locuiesc acolo într-o zi (în trei ani)”

Castelul nu a fost construit atât de repede pe cât se aștepta regele. Proiectul a fost prea cuprinzător și șantierul de pe munte a prezentat dificultăți. Scenografii, arhitecții și artizanii au implementat ideile detaliate ale regelui. Termenele neconsiderate pe care le-a fixat puteau fi uneori respectate doar lucrând zi și noapte.

Piatra de temelie a „Castelului Nou” a fost pusă la 5 septembrie 1869. Clădirea Gateway a fost construită mai întâi, iar Ludwig al II-lea a locuit aici câțiva ani. Ceremonia de finisare a Palas a avut loc până în 1880, iar regele s-a mutat în 1884.

Pe măsură ce se retrăgea din ce în ce mai mult din contactul uman și se concentra și mai mult pe demnitatea sa regală, Ludwig al II-lea a schimbat programul de construcție. Camerele de oaspeți au fost înlocuite în plan cu o „Sală maură” cu o fântână, dar aceasta nu a fost niciodată construită efectiv. „Camera de scris” a fost schimbată din 1880 într-o mică grotă. Modesta „Sala publicului” a devenit o sală uriașă a tronului.

Acesta nu mai era destinat să ofere audiențe, ci a fost construit ca un monument al regalității și o copie a legendarei săli Graal. A fost necesară o construcție modernă din oțel pentru a încorpora această sală în Palas, care era deja în picioare. O „baie cavalerilor” urma să fie instalată în partea de vest a Palas, amintind de baia rituală a cavalerilor Sfântului Graal. Astăzi există aici o scări pentru a fi folosite de vizitatori, care duce în jos până la ieșire.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/idea/index.htm

Castelul Neuschwanstein – un exemplu de istoricism

Arhitectul guvernamental ales pentru a converti reprezentările picturale ale lui Christian Jank în planuri a fost Eduard Riedel, care reproiectase deja Palatul Berg pentru tatăl lui Ludwig în 1849-51. Conform dorințelor regelui, Jank a transformat „castelul cavalerului tâlhar” cu elemente gotice târzii pe care le proiectase inițial într-un castel monumental „romanic” cu un Palas cu cinci etaje în stilul general al Palas Wartburg.

Neuschwanstein, despre care toată lumea îl consideră acum un „castel medieval” tipic, nu este astfel o copie a vreunei clădiri existente, ci un exemplu caracteristic de istoricism, în care motivele arhitecturale din Wartburg sunt combinate cu cele ale castelelor din cartea medievală. ilustrații.

Este semnificativ faptul că proiectul lui Jank a fost criticat pentru că nu a fost fidel istoriei. Pictorul Michael Welter, care a fost recomandat regelui de către castelanul de la Wartburg pentru acuratețea sa istorică, s-a angajat să ofere „detaliile necesare” pentru Neuschwanstein pe baza exemplelor romanice și a declarat că proiectele finale ale lui Jank vor „incita la cea mai virulentă și amară critică.".

https://www.neuschwanstein.de/englisch/idea/index.htm

Secretarul Curții Düfflipp a respins propunerile lui Welter într-o scrisoare din 21 noiembrie 1871, din următoarele motive cele mai revelatoare:

„Este voința Majestății Sale Regele ca noul castel să fie construit în stil romanic. Trăim acum în anul 1871,  la secole după perioada stilului romanic și nu poate exista nicio îndoială că realizările care au avut de când a fost atins în domeniile artei și științei, ne va aduce beneficii și în construcția acestei clădiri. – Prin aceasta nu vreau să spun deloc că ar trebui să modificăm stilul în sine într-un mod care să-i afecteze caracterul, dar nici nu o facem. Vreau să spun că ar trebui să recreăm vremurile vechi din toate punctele de vedere și să nu beneficiem de experiența de care s-ar fi folosit, dacă ar fi fost disponibilă”.

Istoricismul a implicat frecvent nu doar copiarea stilurilor istorice, ci „perfecţionarea” lor folosind toate cele mai noi abilităţi meşteşugăreşti şi mijloace tehnice. Din acest motiv, combinația tipică dintre tehnologia modernă (construcții) și stilurile arhitecturale și de mobilier istorice nu a fost în niciun caz considerată o contradicție. Aceasta a fost și filozofia lui Ludwig al II-lea, astfel că castelul „romanic” din Neuschwanstein are o bucătărie foarte modernă, încălzire cu aer cald și numeroase ferestre mari, bine fixate, cu rame din oțel industrial.

Exteriorul castelului a devenit din ce în ce mai auster când Georg Dollmann i-a succedat lui Riedel în 1874

și multe dintre detaliile pitorești din desenele lui Jank au fost abandonate. În secțiunile completate în formă simplificată după 1886 această tendință a crescut.

Julius Hofmann, care a finalizat complexul pe baza planurilor lui Riedel din 1886 până în 1892, a proiectat întregul interior „romanic” al orașului Neuschwanstein complet cu mobilier în conformitate cu ideile regelui.

Doar dormitorul, proiectat de Peter Herwegen, și capela adiacentă sunt în stil gotic târziu, cu mobilier care este relativ istoric în comparație cu interioarele neogotice Biedermeier din Hohenschwangau.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/idea/histor.htm'


Lucrările de restaurare intensivă în muncă a operelor de artă unice, care au început în 2017, se desfășoară treptat în toate showroom-urile, încăperile anexe și încăperile funcționale accesibile vizitatorilor.

Celebra Sala Cântăreților și magnifica Sala Tronului au fost deja complet restaurate. Întreaga lucrare este de așteptat să fie finalizată în primăvara anului 2024.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/tourist/index.htm

Regele Ludwig al II-lea al Bavariei

Scurtă biografie:

Născut la 25 august 1845 în Schloss Nymphenburg

Regele Bavariei 1864–1886

A murit la 13 iunie 1886 în lacul Starnberg

Un mister etern

Chiar înainte de a muri, regele devenise deja o legendă. „Vreau să rămân un mister etern pentru mine  și pentru alții”, i-a spus Ludwig odată guvernantei sale, iar acest element misterios îi fascinează și astăzi pe oameni.

Poetul Paul Verlaine l-a numit pe Ludwig al II-lea „singurul rege adevărat al acestui secol”.

Visătorul timid, care nu avea niciuna dintre caracteristicile tipice ale unui rege popular, trăiește, încă idolatrat, ca „Kini”. Palatele sale, care erau interzise străinilor, au fost vizitate de peste 130 de milioane de oameni de la moartea sa. Sunt înregistrări în piatră ale lumii fantastice ideale pe care regele a construit-o ca refugiu față de realitate. Interpretarea sa istorică, poetică și ideală a rolului său de rege a fost în cele din urmă căderea lui.

Este posibil să fi preferat să moară decât să se întoarcă la realitate.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/biography.htm


Printul Ludvig

Prințul s-a născut în ziua onomastică a canonizatului Ludovic al IX-lea, regele Franței și fondatorul Casei de Bourbon. Bunicul și nașul său Ludwig I al Bavariei l-a avut ca naș pe Ludovic al XVI-lea al Franței.

Această relație cu Casa de Bourbon a avut o influență importantă asupra modului în care prințul s-a văzut pe sine de-a lungul vieții.

Ludwig și fratele său Otto au fost crescuți strict cu accent pe datorie. Părinții lor Maximilian al II-lea de Bavaria și Maria de Prusia s-au ținut la distanță.

„Ludwig îi plăcea să se îmbrace… îi plăcea să joace actorie, iubea pozele și altele asemenea… și îi plăcea… să facă cadouri pentru bunurile sale, banii și alte bunuri”, a spus mama sa. Asta nu trebuia să se schimbe. Imaginația sa vie, tendința de a se izola și simțul său pronunțat al suveranității erau deja evidente când Ludwig era copil.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/biography.htm


Tânărul rege

În 1864 Ludwig al II-lea a urcat pe tron ​​la vârsta de 18 ani fără nicio experiență de viață sau politică, dar adorat de femei.

Privind înapoi în 1873, el a descris-o astfel: „Am devenit rege mult prea devreme. Nu învățasem suficient. Am început atât de bun... cu învățarea legilor statului. Dintr-o dată am fost smuls din cărțile mele și pus pe tron. Ei bine, încă încerc să fac învăța …"

În 1866 Ludwig al II-lea a suferit cea mai mare înfrângere din viața sa: în 1866, statul în expansiune al Prusiei a cucerit Austria și Bavaria în „Războiul german”. De atunci, politica externă a Bavariei a fost dictată de Prusia, iar regele a fost doar un „vasal” al unchiului său prusac.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/biography.htm


Wagner

Prințul moștenitor Ludwig era deja fascinat de dramele muzicale și scrierile lui Richard Wagner. El a vrut să-l aducă pe compozitor la München de îndată ce a devenit rege și să-și realizeze visul de a avea un festival de operă. În 1864 l-a chemat pe Wagner la el și l-a salvat astfel dintr-o criză financiară gravă.

„... Astăzi am fost adus la el. Din păcate, este atât de frumos și înțelept, sufletist și domnesc, încât mă tem că viața lui nu va dispărea ca un vis divin în această lume de jos... Nu vă puteți imagina magia respectului său: dacă rămâne viu va fi o mare minune!” a scris compozitorul după prima sa întâlnire.

În anii următori, München a devenit capitala muzicală a Europei cu premierele „Tristan und Isolde” (1865), „Die Meistersinger von Nürnberg” (1868), „Das Rheingold” (1869) și „Die Walküre” (1870) . Ludwig al II-lea a continuat astfel tradiția de patronaj a Casei Wittelsbach în stil grandios.

Wagner a fost însă forțat să părăsească Munchen până la sfârșitul anului 1865 din cauza conflictului cu guvernul.

Mai târziu Ludwig al II-lea a protestat și împotriva sentimentelor antisemite exprimate de prietenul său. Cu toate acestea, a continuat cu sprijinul său generos pentru opera lui Wagner. Monumentalul teatru de festival planificat pentru München a fost construit într-o formă foarte simplificată în Bayreuth și inaugurat în 1876 cu ciclul „Der Ring des Nibelungen”. În 1882, aici a avut premiera „Parsifal”. Fără angajamentul lui Ludwig al II-lea, nu ar fi existat niciodată un festival de la Bayreuth.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/biography.htm


Lume de basm

Ludwig al II-lea a fost posedat de ideea unui regat sfânt prin Harul lui Dumnezeu. În realitate a fost un monarh constituțional, un șef de stat cu drepturi și îndatoriri și puțină libertate de acțiune. Din acest motiv și-a construit în jurul său o lume fantastică în care – departe de realitate – putea simți că este un adevărat rege. Din 1875 a trăit noaptea și a dormit ziua.

Desenele idealizate ale pictorilor de scene pentru un „Noul Castel Hohenschwangau” deasupra liniştitului

Hohenschwangau al tatălui lui Ludwig al II-lea, un „Palat Bizantin” şi o copie a lui Versailles existau deja până în 1868. De la început, lumea fantastică a lui Ludwig a îmbrăţişat mai multe epoci diferite. . „Castelul Nou” (ulterior Neuschwanstein), s-a bazat pe regalitatea creștină în Evul Mediu, iar noul Versailles, construit din 1878 pe Herreninsel, amintește de absolutismul baroc al regelui Bourbon al Franței. Linderhof din Graswangtal, construit din 1869, imită o varietate de stiluri, cu ajutorul celei mai noi tehnologii.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/biography.htm


Regele Graalului

Ludwig al II-lea s-a identificat din ce în ce mai mult cu Parzival, figura legendară medievală care a devenit

Regele Graalului prin puritatea și credința sa și, prin urmare, și-a răscumpărat unchiul păcătos.

Bătălia interioară pentru eliberarea de păcat și puritate este într-o manieră evidentă în jurnalele regelui extrem  de evlavios. Această legendă particulară este subiectul ultimei lucrări a lui Richard Wagner „Parsifal”, pe care a început-o în 1877. Wagner și cercul său s-au referit în mod privat la rege drept „Parsifal”, iar problemele sale au fost încorporate în drama Graalului. Neuschwanstein, inițial un monument al minnesingerilor din vremurile medievale, a fost reinterpretat ca Castelul Sfântului Graal, iar Sala Tronului a fost reproiectată ca Sala Sfântului Graal – dedicată misterului mântuirii pentru lume.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/biography.htm

Regele Ludwig al II-lea al Bavariei. Ludwig al II-lea și castelele sale

În afară de Castelul Neuschwanstein, Administrația Palatului Bavarez are grijă și de următoarele clădiri, toate comandate de Regele Ludwig al II-lea:

Palatul Linderhof

Cu acest palat, terminat în 1878 și singurul în care Ludwig al II-lea l-a finalizat și în care a trăit efectiv, epoca rococo a cunoscut o renaștere. Fațada bogat ornamentată a acestui palat relativ mic ascunde o lume a opulenței, strălucitoare de aur și oglinzi strălucitoare, cu tapet și picturi, catifea și mătase, candelabre de cristal, lapislazuli, malachit și porțelan.

Principalele caracteristici ale parcului frumos amenajat sunt Capela Sf. Anna, „Königshäuschen” (Loja Regală), vechiul Tei Regal cu o platformă unde regele lua uneori micul dejun, Chioșcul Maur cu Tronul Păunului, Casa Marocană, Cabana lui Hunding și Schitul Gurnemanz. O stâncă „deschisă de susan” duce la Grota artificială Venus cu o cascadă și un lac.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/palaces.htm


"Reclusa"

„Singuratatea poetică monarhică ideală” pe care regele și-a ales-o pentru sine nu era pe termen lung compatibilă cu îndatoririle sale de șef de stat. Noile cadre pe care le concepea în mod constant pentru el însuși erau în egală măsură dincolo de mijloacele private ale unui rege. Ludwig a eșuat prin dorința de a-și ancora iluziile și visele în realitate.

Din 1885, băncile străine au amenințat că îi vor pune mâna pe proprietatea. Refuzul regelui de a reacționa rațional a determinat guvernul să-l declare nebun și să-l destituie în 1886 – procedură neprevăzută în constituția bavareză. Ludwig al II-lea a fost internat la Palatul Berg. A doua zi a murit în împrejurări misterioase în lacul Starnberg, împreună cu psihiatrul care îl certificase ca nebun.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/biography.htm

Casa Regelui de pe Schachen

Ludwig al II-lea a ales un cadru unic cu vedere la Zugspitzmassif pentru o cabană montană. Clădirea din lemn cu exteriorul său destul de modest ascunde un hol la etajul superior mobilat cu splendoare orientală.

Regele a căutat izolarea munților pentru a-și sărbători ziua de naștere și ziua onomastică în Sala turcească bogat decorată, mobilată cu divane și o fântână.

La Casa Regelui se poate ajunge doar pe jos, fie din Elmau, fie din Garmisch-Partenkirchen.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/palaces.htm


Palatul Herrenchiemsee (Palatul Nou)

Acest palat a fost conceput ca un Versailles
bavarez în onoarea lui Ludovic al XIV-lea
al Franței.

Deși la moartea lui Ludwig al II-lea, în
1886, construcția era încă în curs de
desfășurare, costurile acestui complex
imens erau deja mai mari decât cele ale
Neuschwanstein și Linderhof puse
împreună.

Dormitorul de stat cu patul său de
3 x 2,60 metri era chiar mai luxos decât
modelul său francez.

Galeria Oglinzilor, lungă de aproape 100
de metri, era luminată de peste 1.800 de
lumânări.

Apartamentele regale sunt mai intime în
comparație cu aceste două cabine.

Grădinile franceze cu design geometric,
cu faimoasele lor fântâni, reprezintă
doar o parte din ceea ce a fost planificat
inițial, dar nu a fost finalizat, iar palatul
și grădinile sunt înconjurate de un parc
amenajat natural cu copaci bătrâni.

Muzeul Regelui Ludwig al II-lea are
exponate care documentează viața și
opera regelui.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/palaces.htm


Mănăstirea Augustiniană

Herrenchiemsee

Abația Benedictină – Mănăstire –

Palatul Regal:

Când Ludwig al II-lea a achiziționat

insula Herrenchiemsee în 1873,

a făcut ca camere din clădirea mănăstirii

cunoscută mai târziu sub numele de

Palatul Vechi să fie convertite pentru

uzul său privat, iar unele dintre acestea

au fost acum redeschise publicului.

În 1948, Convenția Constituțională a

Prim-miniștrilor s-a întrunit aici pentru

a pregăti Constituția Republicii Federale

Germania.

Acest capitol important al istoriei germane

este documentat în muzeu împreună cu

istoria mănăstirii.

Merită vizitată și galeria de artă cu lucrări

ale lui Julius Exter (1863-1939) și galeria

artiștilor din Chiemsee.

În Tractul Prinților pot fi văzute Sala

Imperială, Camera Grădinii și Bucătăria

Curții.

https://www.neuschwanstein.de/englisch/ludwig/palaces.htm 

Cocoțat pe o stâncă din Alpii Bavarezi,
lângă Füssen, Germania, Castelul
Neuschwanstein este simbolul
idilicului. Turlele sale se înalță spre
ceruri, în timp ce peisajele din jur sunt
o invitație la visare cu ochii deschiși.
Este chestia basmelor, atât de mult încât
omul care a construit-o este supranumit
„regele basmului” - Ludwig al II-lea al
Bavariei, care s-a născut în 1845.

„Neuschwanstein este cuibărit în acest
peisaj alpin.
Amintind de un decor teatral, Ludwig
al II-lea și-a propus să unească arhitectura,
arta și peisajele într-un Gesamtkunstwerk —
o operă de artă completă”, a declarat pentru
DW Alexander Wiesneth, de la
Administrația Palatului Bavarez.

https://www.dw.com/en/neuschwanstein-castle-inspired-a-king-disney-and-the-nazis/a-64859703

Considerat ca un loc de refugiu

La doar câteva săptămâni după moartea misterioasă a lui Ludwig al II-lea în 1886, Neuschwanstein a fost deschis publicului. A fost o întorsătură ironică a destinului, deoarece regele a construit-o ca un refugiu privat pentru el, căutând cu disperare singurătatea.

Modelat ca un castel al cavalerului medieval, inspirația pentru Neuschwanstein a venit în timpul călătoriilor lui Ludwig al II-lea în 1867 la Castelul Wartburg de lângă Eisenach, Germania și la Chateau de Pierrefonds din Franța. După cum excentricul Ludwig al II-lea însuși i-a scris veneratului său prieten, compozitorul de operă Richard Wagner, în mai 1868:

„Intenția mea este să reconstruiesc ruina veche a castelului […] lângă Defileul Pöllat în stilul autentic al vechilor castele ale cavalerilor germani și trebuie să vă mărturisesc că aștept cu nerăbdare să trăiesc acolo într-o zi.” ca Administrația Palatului Bavarez

https://www.dw.com/en/neuschwanstein-castle-inspired-a-king-disney-and-the-nazis/a-64859703

Un omagiu adus compozitorului Richard Wagner

Construcția „noului castel” care urma să cuprindă 200 de camere a început în septembrie 1869 și a continuat de-a lungul deceniilor, dar nu a fost niciodată finalizată complet.

Clădirea a îmbinat diverse stiluri, inclusiv turnuri, capele și arcade, dar a prezentat și realizări moderne, cum ar fi încălzirea centrală, toalete cu spălare și un sistem de clopoțe pentru a chema servitorii.

Designul lui Neuschwanstein a fost dedicat și lui Wagner, ale cărui opere „Tannhäuser”, „Lohengrin” și „Parsifal” l-au influențat profund pe Ludwig.

Sala Cântăreților se mândrește cu cadre aurite și fresce care înfățișează cavaleri, dragostea curtenească și alte legende ale vremurilor medievale, precum Sfântul Graal. Tavanul dezvăluie semne zodiacale, în timp ce imaginile de pe perete îl arată pe fiul lui Parsifal, „Cavalerul Lebădei” Lohengrin. Ludwig al II-lea însuși se identificase cu astfel de figuri încă din tinerețe.

https://www.dw.com/en/neuschwanstein-castle-inspired-a-king-disney-and-the-nazis/a-64859703

Moartea misterioasă a lui Ludwig al II-lea

Cu toate acestea, aceste încăperi maiestuoase, cum ar fi Sala Tronului și Sala de bal – cerșind să fie umplute cu oaspeți iluștri și petreceri fastuoase – au rămas goale. La urma urmei, regele își dorea pacea.

În timp ce construcția lui Neuschwanstein a durat de-a lungul multor ani, Ludwig însuși a trăit la Neuschwanstein doar pentru scurt timp, înainte de moartea sa uluitoare la vârsta de 40 de ani - oficial declarată a fi o sinucidere prin înec, o teorie care a fost totuși contestată.

Trupul neînsuflețit al lui Ludwig al II-lea a fost descoperit plutind în Lacul Starnberg, lângă München, împreună cu cadavrul medicului său, după ce cei doi au plecat într-o plimbare de seară în iunie 1886.

https://www.dw.com/en/neuschwanstein-castle-inspired-a-king-disney-and-the-nazis/a-64859703

Depozit pentru opere de artă jefuite de naziști

Cu toate acestea, nu doar designul luxos, de basm al lui Neuschwanstein a câștigat faima castelului.

Rolul său de depozit pentru operele de artă jefuite de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-a făcut, de asemenea, destul de infam, așa cum este prezentat în filmul lui George Clooney din 2014 „The Monuments Men”.

După ce trupele germane au invadat Franța vecină în 1940, Adolf Hitler a autorizat grupul de lucru condus de Alfred Rosenberg „să caute în biblioteci, arhive, loji și alte instituții filozofice și culturale de tot felul pentru material adecvat și să confisc astfel de materiale”, care includea bunuri culturale ale Evrei, așa cum se menționează în Arhivele Americane de Artă ale Instituției Smithsonian și în siturile Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite.

Între 1940 și 1945, oficialii naziști au transferat bunuri de valoare furate, în principal de la evrei, în locații din întreaga Europă, iar mai târziu, în Germania, inclusiv minele de sare, mănăstiri și castele. Castelul Neuschwanstein a fost ideal ca depozit și loc pentru sediul grupului operativ Rosenberg. Ascuns lângă granița cu Austria, departe de capitala Berlin sau de alte posibile ținte aliate, a oferit spațiu amplu.

https://www.dw.com/en/neuschwanstein-castle-inspired-a-king-disney-and-the-nazis/a-64859703

Dezgroparea comorilor jefuite

În cele din urmă, când forțele aliate au luat cu asalt Neuschwanstein în 1945, au scos la iveală cataloage, diapozitive foto și liste care documentau peste 20.000 de lucrări de artă și alte piese care au fost furate de  naziști, inclusiv bijuterii și mobilier Rothschild, precum și capodopera „Retalul Gentului” de către Frații Van Eyck.

Multe dintre aceste articole proveneau din Franța. Datorită eforturilor curajoase ale curatorului francez Rose Valland, grupul operativ aliat a descoperit cache-ul Neuschwanstein în primul rând, a declarat unul dintre „Monuments Men”, istoricul de artă S. Lane Faison Jr., într-un interviu găsit la Arhivele de Artă Americană.

„Ea s-a prefăcut a fi un colaborator [nazist]”, a remarcat Faison despre Valland, care a lucrat la Muzeul Jeu de Paume din Paris, unul dintre punctele de colectare ale naziștilor înainte de a expedia mărfuri furate în Germania.

De ani de zile, Valland a urmărit în secret unde era transportată arta, iar înregistrările ei meticuloase au ajuns de bun augur în mâinile forțelor aliate.

Spre sfârșitul războiului, a fost înființat Punctul Central de Colectare din München (MCCP), cu scopul de a

returna operele de artă jefuite de naziști proprietarilor lor de drept.

Matthias Memmel, responsabil cu cercetarea provenienței la Administrația Palatului din Bavaria, a subliniat pentru DW în ceea ce privește „The Monuments Men” că „Castelul Neuschwanstein a fost bucuros să coopereze cu proiectul filmului, deoarece a făcut meritul istoric al aliaților americani, „ Monuments Men, mai bine cunoscut unui public larg internațional.”

Maria Blenk, specialist în muzeul Administrației Palatului Bavarez, a explicat pentru DW că vizitatorii pun

întrebări despre Neuschwanstein și al Doilea Război Mondial. „Americanii în special, dar și britanicii își  amintesc de istoria „Monuments Men” și mulți au sau au avut membri de familie care au fost staționați în Bavaria, așa că sunt interesați de istoria mai recentă a lui Neuschwanstein”.

https://www.dw.com/en/neuschwanstein-castle-inspired-a-king-disney-and-the-nazis/a-64859703

O privire spre viitor

Neuschwanstein a fost doar unul dintre marile proiecte de construcție ale lui Ludwig al II-lea. Altele includ palatul rococo Linderhof și palatul baroc Herrenchiemsee. Împreună, ei încearcă să devină un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Fie că este visul unui rege, locul unui fost depozit de artă jefuit de naziști sau că este inspirația pentru castelele Cenușăreasa și Frumoasa Adormită ale lui Walt Disney, Neuschwanstein rămâne în imaginația multora.

După cum remarcă Alexander Wiesneth de la Administrația Palatului Bavarez, asemănarea dintre regele Ludwig al II-lea și Walt Disney este clară: viziunea lor asupra arhitecturii era despre „a spune o poveste”. https://www.dw.com/en/neuschwanstein-castle-inspired-a-king-disney-and-the-nazis/a-64859703

Când este cel mai bun moment pentru a vizita Castelul Neuschwanstein?

Acest castel nu este orice castel. Este una dintre cele mai populare destinații turistice din Germania.

De fapt, în fiecare an Castelul Neuschwanstein atrage 1,4 milioane de vizitatori. În zilele sale cele mai  aglomerate, peste 6000 de perechi de ochi vor vedea castelul.

Și 6000 de oameni înseamnă o mulțime de oameni într-un singur loc deodată. De aceea, veți dori să evitați sezonul de vârf dacă puteți.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/

Deci, când este sezonul turistic de vârf la Castelul Neuschwanstein?

Da, ai ghicit. Vară. Lunile de vară, precum și mai și septembrie sunt sezonul turistic de vârf la Castelul Neuschwanstein. Există un motiv bun pentru asta. Temperaturile mai calde și zilele mai însorite fac din Bavaria și faimosul său castel un loc atractiv de vizitat.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să evitați vizitarea Castelului Neuschwanstein între mai și septembrie. Trebuie doar să vă planificați călătoria puțin mai bine. Asta ar putea însemna vizita în zilele mai liniștite sau în perioade mai puțin aglomerate. Citiți mai departe pentru a afla când sunt aceste vremuri.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/

Vizitarea Castelului Neuschwanstein în afara sezonului de vârf

Poate că sezonul în afara vârfului sună atrăgător chiar acum? Asta va fi din octombrie până în aprilie. Dar fiți atenți, sudul Bavariei nu este ferit de vreme nefavorabilă. Poate ninge. Și devine înghețat. Cu toată acea gheață, urcarea spre vârf și orice drumeții pe care le-ați planificat, ar putea deveni perfide. Dacă călătoriți cu copii mici sau rude în vârstă, atunci probabil că cel mai bine vă rămâneți lunile mai calde. Vremea rece și înghețată poate fi o dezamăgire. Mai ales dacă nu ești pregătit și ai călătorit până acum.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/

Care anotimp este cel mai bun moment pentru a vizita Castelul Neuschwanstein?

Totul se rezumă la preferințele personale. Castelul Neuschwanstein se află în sudul Bavariei. Sudul Bavariei are un climat continental.

Temperaturile variază de la anotimp la anotimp, dar la fel și și vedea soarele. Norii grei de culoare gri pot  ascunde cerul albastru timp de săptămâni în timpul iernii.

Pe de altă parte, sudul Bavariei are o proporție bună de cer însorit primăvara, vara și toamna. Citiți mai departe pentru avantajele și dezavantajele pentru a vizita Castelul Neuschwanstein în funcție de fiecare sezon.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/

Primăvara la Castelul Neuschwanstein

Pe măsură ce zilele devin mai calde, ele devin și mai lungi. Și primăvara vede peisajul trecând de la o monotonie de maro și gri la nuanțe vibrante de verde.

Începe și sezonul turistic. Este un moment bun pentru a merge dacă călătoriți fără copii de vârstă școlară. Doar asigurați-vă că nu alegeți să vizitați în timpul sărbătorilor de Paște.

Deși temperaturile se ridică puțin, acest lucru nu înseamnă că puteți profita de zilele calde și cerul însorit. Norii gri au obiceiul de a zăbovi, iar unii turiști ghinionști pot fi supuși averselor din aprilie chiar până în mai.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/


Vară

Cele mai aglomerate luni la Castelul Neuschwanstein sunt, desigur, iunie, iulie și august. Majoritatea oamenilor își iau vacanțele anuale în aceste luni, iar vacanțele școlare sunt în plină desfășurare.

Acestea fiind spuse, este un moment bun pentru a vizita. Este mai probabil să experimentați zile însorite

la mijlocul anilor douăzeci. Vreme ideală pentru drumeții. Fără a uita peisajul este ca o mare de verde viu.

Dacă trebuie să vizitați în timpul sezonului de vârf al Castelului Neuschwanstein, atunci asigurați-vă că alegeți  o zi mai liniștită a săptămânii și că începeți devreme sau ajungeți mai târziu în cursul zilei.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/


Toamnă

Deși o mulțime de copaci din jurul castelului sunt veșnic verzi, octombrie te va răsfăța totuși cu o expoziție

de frunze de toamnă. Temperaturile sunt încă blânde și s-ar putea să aveți câteva zile mai calde în septembrie. În general, tinde să  fie o perioadă mai însorită a anului, deși fără promisiuni!

Septembrie poate fi încă o lună încărcată de vizitat. Este adesea o perioadă în care oamenii care călătoresc

fără copii vizitează castelul. Dar vor fi încă perioade mai liniștite de vizitat, cum ar fi la mijlocul săptămânii.

Noiembrie vede temperaturile încep să scadă și pot fi câteva începuturi geroase. În jurul lunii octombrie se

poate dezvolta o ceață puternică și, uneori, nu se ridică timp de câteva zile. Este ceva de reținut dacă sunteți acolo pentru priveliști!

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/


Iarnă

Voi începe prin a spune că nu trebuie să vă așteptați niciodată la zăpadă la Castelul Neuschwanstein. Zăpada în sudul Germaniei este imprevizibilă. Unii ani sunt multe, alți ani nu există. Dacă vrei să vezi Castelul Neuschwanstein arătând magic sub un strat de zăpadă, atunci s-ar putea să aștepți ceva timp. Este imposibil să vă planificați vizita în preajma zăpezii.

Din decembrie până în februarie pot fi luni reci, iar condițiile meteorologice pot deveni perfide. Gheața este obișnuită și poate face imposibilă orice drumeție chiar și pentru cei avansați. Iar condițiile de gheață pot face castelul inaccesibil.

Dacă sunteți disperat să vizitați Castelul Neuschwanstein, evitați să vă rezervați vizita în lunile de iarnă, deoarece acest lucru vă poate dezamăgi.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/


Ce moment al zilei este cel mai bun pentru a vizita Castelul Neuschwanstein?

Castelul Neuschwanstein și drumul care duce la el pot fi aglomerate. Pentru a evita aglomerația (și stresul), planificați să vizitați castelul dimineața devreme.

Dacă rezervați pentru un tur al castelului, veți dori să vă cronometrați biletul pentru primul tur al zilei.  Veți depăși orice potențiale cozi și ați putea fi tratat cu un răsărit uimitor.

O a doua opțiune pentru acele bufnițe de noapte (sau persoanele care preferă o minciună în vacanță) este să viziteze seara. Castelul Neuschwanstein se luminează noaptea, doar sporindu-și acreditările de basm.  Dacă îți joci cărțile corect, vei putea urmări apusul și castelul simultan.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/

Ce zi a săptămânii este cea mai bună pentru a vizita Castelul Neuschwanstein?

O vizită la mijlocul săptămânii este cea mai bună pentru a evita aglomerația principală. Castelul Neuschwanstein este cel mai aglomerat în weekend, desigur.

Doar asigurați-vă că vizita dvs. nu coincide cu o sărbătoare publică, deoarece castelul poate fi la fel de aglomerat ca și în weekend.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/

Care este cea mai bună lună pentru a vizita Castelul Neuschwanstein?

Ca și în cazul anotimpurilor, cel mai bun moment pentru a vizita Castelul Neuschwanstein ar trebui să se  bazeze pe modul în care preferați să călătoriți.

Dacă călătoriți de departe și aveți o singură șansă de a vedea castelul, este recomandat să nu călătoriți în timpul iernii pentru a evita dezamăgirile.

Temperaturile mai blânde sunt între aprilie și octombrie. Ploaia poate apărea în orice lună a anului, dar mai sunt puține în lunile martie, aprilie și mai.

Valurile de căldură pot apărea oricând între iunie și august. Temperaturile pot fi de 30 de grade Celsius. Și din moment ce este implicată o urcare abruptă, acest lucru ar face o vreme inconfortabilă pentru mers pe jos.

Dacă ați avut în vedere o vizită mai liniștită, atunci veți dori să evitați să vizitați Castelul Neuschwanstein în lunile de vârf. Lunile mai liniștite sunt din octombrie până în aprilie. Dar dacă nu aveți de ales, vă va ajuta să vă planificați vizita la mijlocul săptămânii și dimineața sau seara devreme.

Un sfat – indiferent de planurile tale, verifică întotdeauna orele de deschidere pe site-ul oficial al Castelului

Neuschwanstein. Și nu uitați să vă rezervați biletele în avans.

https://goodtravelguides.com/2023/02/10/best-time-to-visit-neuschwanstein/

Castelele de basm ale regelui Ludwig al II-lea al Bavariei

În 1864, la vârsta de 18 ani, Ludwig Otto Friedrich Wilhelm a devenit regele Ludwig al II-lea al Bavariei. Ludwig al II-lea (cunoscut și ca Regele Lebedelor sau Regele Basmului) a fost regele Bavariei până la moartea sa în 1886.

În timpul domniei sale, și-a folosit toți banii privați pentru proiectele sale artistice și arhitecturale.  A construit trei castele în sudul Germaniei, care sunt acum atracții turistice majore. Pe lângă dragostea lui pentru arhitectură, a fost și patronul celebrului compozitor Richard Wagner. Deși acum ne uităm la castelele pe care le-a construit ca minuni arhitecturale pe care cu toții dorim să le vizităm. În timpul domniei sale, a fost puternic criticat pentru extravaganța sa. Și în cele din urmă, a fost declarat nebun (de unde și porecla „Regele Nebun Ludwig”). Regele Ludwig al II-lea a fost luat în custodie și la 12 iunie 1886 a fost destituit. O zi mai târziu, Ludwig și medicul său au fost găsiți morți.

În 1867 regele Ludwig a vizitat castelul francez de Pierrefonds și Palatul Versailles și castelul german Wartburg. Aceste vizite au influențat stilurile arhitecturale ale propriilor castele. Dar și operele lui Richard Wagner au fost o mare inspirație pentru noile sale palate regale.

Regele Ludwig al II-lea a murit tânăr, dar moștenirea sa arhitecturală continuă să trăiască, iar Castelele Regelui Ludwig din Germania sunt printre cele mai vizitate castele din Germania (și din lume).

Aceste castele magnifice sunt situate în statul Bavaria și pot fi vizitate într-o excursie de o zi din Munchen.

https://www.visiteuropeancastles.com/germany/the-fairytale-castles-of-king-ludwig-ii-of-bavaria/

Castelul Neuschwanstein

Primul castel construit de regele Ludwig al II-lea a fost castelul Neuschwanstein. Schloss Neuschwanstein din Bavaria este un castel clasic de basm așezat pe un munte cu mai multe turnuri. Nu este de mirare că acest castel a fost inspirația pentru Walt Disney pentru castelul său Frumoasa Adormită.

Castelul este situat în Hohenschwangau, aproape de casa copilăriei lui Ludwig, Castelul Hohenschwangau. În timpul copilăriei lui Ludwig, pe acest loc se aflau două ruine de castel, pe care le-a înlocuit cu noul castel.

(...) Ludwig al II-lea urma să trăiască în castelul său doar 172 de zile si a murit înainte de finalizarea sa. Puteți vizita acest castel Disney cu Sala Tronului, suita Regelui Ludwig, Sala Cântăreților și Grota artificială.

https://www.visiteuropeancastles.com/germany/the-fairytale-castles-of-king-ludwig-ii-of-bavaria/

Acest articol oferă o vedere din culise asupra lui Neuschwanstein, un loc care continuă să-și arunce vraja celor care vizitează, pe măsură ce legenda regelui Ludwig al II-lea al Bavariei trăiește.

Neuschwanstein a fost comandat de Ludwig al II-lea al Bavariei, un om cunoscut și sub numele de Regele  Lebedelor sau Regele Basmului, dar și ca Regele Nebun Ludwig. Lui Ludwig al II-lea nu s-a bucurat să domnească. A visat la o viață înconjurată de natură, a fost un fan înfocat al lui Wagner și iubea imaginile mitice. Castelul Neuschwanstein a fost visul lui realizat în piatră. Dar a fost și o retragere din atribuțiile sale de șef al statului. Și cu cât Ludwig al II-lea s-a ascuns mai mult în castelul său de vis, cu atât și-a înfuriat mai mult miniștrii. Ei au văzut proiectele sale artistice și arhitecturale ca fiind exagerat de extravagante. În cele din urmă, această „exces de indulgență” a fost folosită ca motiv pentru a-l declara nebun.

A fost internat în 1886. La doar câteva zile, s-a înecat în lacul Starnberg în împrejurări misterioase, împreună cu psihiatrul care îl certificase nebun. La șase săptămâni după moartea lui Ludwig al II-lea al Bavariei, castelul a fost deschis vizitatorilor. Decizia a fost și un efort de a convinge publicul că regele fusese „nebun” și mulți au venit să vadă castelul.

Apoi au venit războaiele mondiale și Neuschwanstein a fost uitat pentru scurt timp de public. În timpul celui de-al treilea Reich, naziștii l-au folosit greșit pentru a stoca arta jefuită. Dar castelul a supraviețuit nevătămat războaielor.

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele americane au ajuns la castel. În scurt timp, a devenit un favorit printre GI staționați în Germania, iar Neuschwanstein a fost din nou o atracție turistică foarte iubită. Astăzi, este un fenomen turistic.

https://www.dw.com/en/neuschwanstein-secrets-of-a-castle/a-55620124


Un palat de basm construit sub ordinele excentricului, dar introvertitul Ludwig al II-lea al Bavariei, sau regele nebun Ludwig, așa cum a ajuns să fie cunoscut de mulți, Castelul Neuschwanstein este una dintre cele mai populare destinații turistice din Germania.

Un proiect fantastic

Construcția castelului Neuschwanstein a început în 1869, dar, la fel ca majoritatea planurilor de construcție ambițioase ale regelui Ludwig, nu a fost niciodată finalizată. El a proiectat el însuși palatul cu viziunea unei scene mai mult decât a unei case - și, în mod natural, a fost ajutat de un scenograf mai degrabă decât de un arhitect.

În ciuda faptului că a fost construit în stil medieval, castelul se lăuda cu cele mai recente inovații tehnologice ale vremii sale, inclusiv un sistem de încălzire centrală, apă curentă caldă și rece și toalete cu spălare automată.

Neuschwanstein a reflectat visele și idealurile lui Ludwig la un T. Inspirat de lucrările lui Wagner, prietenul său, și obiectul obsesiilor sale, castelul ar fi avut peste 200 de camere dacă ar fi fost finalizat. Printre cele cincisprezece construite conform dorințelor regelui, două puncte de atracție sunt un dormitor cu tematică Tristan și Isolda complet cu un pat cu vârf de turlă și o sală a tronului în stil bizantin care nu are tron, dar a cărei podea în mozaic conține mai mult de două milioane. pietre. https://www.introducingmunich.com/neuschwanstein-castle

Un vis devenit realitate

Cunoscut în întreaga lume ca simbol al arhitecturii romantice, precum și pentru povestea curioasă de viață a omului care l-a creat, Castelul Neuschwanstein este o clădire spectaculoasă a cărei magie este simțită de toți cei care o vizitează, în măsura în care a inspirat castelul Frumoasa Adormită de la Walt Disney.

Deschis publicului din 1886, la doar câteva săptămâni după moartea Regelui Ludwig, Castelul primește în

aceste zile în jur de 10.000 de vizitatori pe zi în plin sezon, ajungând la peste 1,4 milioane de vizite pe an. Situat pe un deal dramatic deasupra satului Hohenschwangau, la aproximativ 80 de mile, sau 130 km, de centrul orașului München, Neuschwanstein este o excursie perfectă de o zi din München. Pe lângă arhitectura sa impresionantă, veți fi captivat de priveliștile sale uluitoare asupra peisajului montan bavarez din jur.

https://www.introducingmunich.com/neuschwanstein-castle



















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































06.08.2023



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)