miercuri, 16 august 2023

Dupa Sfanta Maria, prima ciorba de toamna

 

Ziua de azi a inceput cu cerul innorat si cu prognoze de averse usoare de ploaie. 

Ok, mi-am zis, e o zi numai buna de gatit, asa cum imi place mie. Mi-am scos toate ingredientele, am pornit postul de Radio Romantic on line de pe telefon, am deschis larg fereastra bucatariei, ca eu numai asa gatesc, sub nici o forma nu pot altfel, si m-am apucat de tocat legumele pentru ciorba.

Si dai, si toaca, si dai, si toaca, nici nu stiu cand a trecut o ora. Inca o ora si ceva, chiar doua, si ciorba mea era gata, numai buna de servit.

Putem declara acum deschis sezonul de toamna montan, cu prima ciorba de dupa perioada salatelor estivale. Chiar imi era dor de-o ciorba fierbinte, cu mult piper deasupra! :) 









Dupa ce mi-am terminat treaba, mi-a atras atentia zborul de du-te/vino al randunelelor care isi au cuibul deasupra ferestrei de la bucatarie. Am reusit sa le si fotografiez in cateva cadre si chiar am surprins un cap de pui iesind timid din cuib. 

Cred ca, totusi, sunt doi pui acolo, ca in anii trecuti (puteti vedea in 20 iulie 2021, aici Avem puiuti de randunele), i-am si auzit pe galagiosii guresi cum isi disputa viermisorii si musculitele aduse de adulti, dar inca n-au iesit la zbor. 

Spre final de august ar trebui sa fie gata de drum, spre tarile calde, caci noptile montane sunt din ce in ce mai reci, iar puii nu pot suporta asta. 



















Si, gandindu-ma la apropiatul moment de plecare a stolurilor de randunele spre locurile in care ierneaza, mi-am amintit si de ursii nostri din Predeal, care si ei cauta frenetic in aceasta perioada rezerve suplimentare de hrana, pentru a-si mari stratul de grasime necesar hibernarii.

Unii cauta prin gunoaie, altii cu mai mult tupeu bat de-a dreptul pe la geamuri, cerand suplimente si plecand apoi mai departe, din casa in casa. 

Zilele trecute am vazut pe fereastra unei vile urmele unui astfel de urs indraznet. Batuse la geam ca sa vada daca este cineva acasa, pentru un ospat special. Nu stim daca musafirul a fost primit la masa sau nu, dar urmele lui la geam au ramas acolo, vizibile din strada, din locul pe unde trecem noi deseori cand ne plimbam.




















 16.08.2023



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)