vineri, 18 august 2023

Varza alba murata si cele 8 inghetate mici

 

Gata, am pus varza la murat pentru iarna. :))))

Pentru ca ne-am decis brusc sa trecem de la salatele de vara la ciorba de toamna, ne-au ramas in frigider o serie de legume proaspete, pe care le foloseam in salate, dintre care si doua verze. Ce sa fac cu ele? 

O jumatate de varza am rezolvat-o ieri. Un sfert am tocat-o marunt, fideluta, si am pus-o in ciorba, iar restul am pus-o in doua pungute in congelator, pentru urmatoarele ciorbe. Dar restul? In congelator nu mai incape nimic!

Asa ca m-am hotarat sa pun varza la murat pentru iarna. :)))

Evident, nu va tine pana la iarna, o vom consuma rapid dupa ce se va mura, insa, nah, v-am captat atentia cu titlul asta, cred. :))

Am taiat toata varza rapid in jumatate si apoi in felii de vreo doi centimetri grosime, am taiat felii si cele doua cepe mari cu care mai ramasesem, cei doi castraveti din frigider si tot usturoiul din dotare, vreo patru capatani destul de mici. Cu doua plicuri de marar cumparate, plus cateva bete de marar uscat dintr-un borcan pe care il aveam prin dulapuri, gata, am rezolvat lista de ingrediente. 

Le-am asezat pe toate in straturi alternative in cele doua borcane de 4 l fiecare, apoi am turnat peste ele saramura facuta din 8 sticle cu apa (sticle de 750 ml, cele de la sucul de rosii, stiti voi), 8 linguri de sare si cele doua plicuri de marar. Apa am incalzit-o doar pana cand am constatat ca s-a topit sarea, n-am clocotit-o. 

Si, ca sa se mentina varza in borcane pe masura ce fermenteaza, am fixat-o cu cateva bete puse in cruce deasupra. Betele acelea, nu, nu vi se pare, chiar sunt bete ramase de la inghetatele pe bat mancate de-a lungul timpului. V-am spus ca eu nu arunc nimic si ca reciclez totul, da?! :) 

Mi-a ramas separat un castronel cu saramura, pe care o voi adauga treptat in borcane pe masura ce scade lichidul, fiind absorbit de legume.

Cam peste sapte zile ar cam trebui sa fie buna de consum.












































Cum nici o fapta buna nu ramane nepedepsita (sau era "nerasplatita"? :))) ) , Adrian s-a hotarat sa ma "pedepseasca" pentru efortul meu de azi, din bucatarie, si m-a intrebat ce vreau sa-mi ia "ceva bun" de la magazin.  :)))

"Inghetata pe bat!"- i-am raspuns eu promt, fiind mai ales cu gandul la cresterea stocului de bete din dotare pentru urmatoarele borcane cu varza pusa la murat. Bineinteles ca pentru betele alea am cerut eu inghetata pe bat, voi ce-ati crezut? :)))))

Doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, caci Adrian a venit nu cu o inghetata mare, ci cu opt mici! :)))

Dar, nu asta a fost problema, ci faptul ca cele opt erau inghetate "mini", care aveau bete "mini", deci pe jumatate de scurte fata de cat mi-ar fi trebuit mie. :)))

Va dati seama? Acum o sa fiu nevoita sa-i cer din nou inghetata pe bat, ca betele astea nu sunt bune, imi trebuie altele mai mari, de la inghetate mari! :)))

Aceste inghetate mini sunt ca pentru copii (deci, ca pentru noi, da! :))) ), fix cat sa musti de doua ori din ele, fix cat un deget de-al meu de lungi, nici 10 cm nu au. Insa, da, foarte delicioase! 

Atat de delicioase incat s-a activat si Ema in jurul meu, scartaind, mieunand, miorlaind si chitaind pofticioasa cand in doua picioare, cand in patru, facand ca toate lighioanele din jungla de pofta si cersind ca ultimul cersetor din centrul Parisului, in toate limbile pamantului. Nu ca am sti cum cerseste un cersetor in centrul Parisului, dar, ma rog, asa mi-a venit sa spun. Licenta poetica, adica artistica, deci, cum-ar-veni. :))))

Acum trebuie sa ma gandesc ce sa mai pun la murat zilele urmatoare ca sa am motivul bine argumentat inainte de a cere din nou inghetata pe bat. Ca doar n-o sa admit ca vreau inghetata din nou, asa, degeaba, fara sa nici o justificare! Nu se face asa ceva! Trebuie diplomatie. :)))

Cand ai un cantar vigilent care iti tine socoteala zilnic, nu poti sa vii asa, simplu, doar sa dai din gene si ochii peste cap, cerand cu ingenuitate din nou inghetata. 

Trebuie sa dovedesti ca esti un adult responsabil, dedicat dietei, care nu cedeaza tuturor ispitelor, tuturor slabiciunilor de moment, tuturor poftelor declansate din te miri ce. Nu-i asa?..... :)))





















 
In incheiere, vreau sa redau si un text pe care l-a scris chiar azi Adrian, care, pe undeva, se potriveste in context.
*
„New Age in persoana

Una dintre provocarile evolutive ale omului spiritual este dorinta de a se simti special. Forma deseori intalnita a acestei dorinte este asocierea serviciilor secrete cu manifestarea si mesajul sau spiritual sau concentrarea permanenta asupra conspiratiilor.

Sloganul cel mai des intalnit este reprezentat de ideea ca serviciile secrete au infiltrat miscarea New Age.

Eu va propun o alta abordare...

Serviciile secrete nu au infiltrat cu adevarat niciodata miscarea New Age, deoarece aceasta a fost o manifestare mult mai complexa a unui nivel de trezire a unui grup mai indraznet de suflete venite pe Pamant.

Mai degraba, miscarea New Age a infiltrat serviciile secrete, iar dovada cea mai clara este ca destui oameni din aceste servicii au evoluat spiritual, si-au dat demisia si au inceput sa ofere cursuri de dezvoltare personala.

New age-ul este poate cel mai frumos (chiar daca initial idealistic) fenomen spiritual ce a avut loc pe Pamant in ultimele decenii. Idealismul si naivitatea sa s-au transformat de-a lungul timpului, fie inspre discernamant si maturitate, fie inspre nihilism si negare.

New age-ul, calul de bataie al oamenilor spirituali ce doresc sa se simta speciali, necheaza insa vesel si devine treptat Golden Age, in decenii sau secole, dupa cum gaseste drum de manifestare. Propun sa il lasam in pace sa isi urmeze drumul.” 

Autor: Adrian Pascanu (18.08.2023)

Cu alte cuvinte: "Te lepezi de New Age?" "Da, ma lepad de New Age." :) ))))))

Reactia publicului: „Respect! Admiratie! Chapeaux! Corect! Asa este! Namaste.




18.05.2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)