duminică, 11 iunie 2023

Coada Calului - prima recolta pe 2023

 

Actulizare in 18.06.2023: text si poze noi la final

Dupa cum am mai spus si alta data, in Predeal sunt o multime de gradini, chiar daca suntem la peste 1100 m altitudine. 

Asa-zisa "pandemie" a facut o minune in mentalitatile oamenilor, acestia redescoperindu-si talentele ascunse de gradinari. Chiar si cei care stau la blocuri. Sau, poate, mai ales acestia, caci ei au fost cei mai afectati de blocatul in case saptamani sau chiar luni intregi. Nu mai stim exact cat, caci noi n-am suferit de asa ceva, locuind pe vremea aceea in Gradina noastra din Ardeal. 

Insa am constatat ca peste tot, chiar si in Bucuresti, oamenii care locuiesc la blocuri au descoperit brusc ca au un petic de pamant in jurul imobilelor si ca pot sa faca si ei gradinarit, nu doar cei care locuiesc la case. 

Asa se face ca au aparut micile gradini amenajate in fostele spatii verzi, unde inainte era doar gazon sau diverse tufe de flori, daca nu chiar buruieni.

La fel s-a intamplat si in Predeal. Am fotografiat o parte din gradinile amenajate pe mici parcele de pamant, unde nu se face mare lucru, insa unde cei cativa pensionari ai locurilor se ocupa cu mare drag de gradinarit, cultivand ba o mana de ceapa, ba una de usturoi. :)

Si cam atat, caci aici pamantul nu-i bun pentru recolte, nici vremea nu-i nici ea prea potrivita pentru gradinarit, insa, cu putina rabdare si drag de lucru, hai, sa zicem ca se mai poate obtine in plus si o mana de capsuni montane. :))

In rest... flori. Muuulte flori. Si plantarea florilor inseamna tot gradinarit, asa ca acolo unde nu se poate cultivaa nici ceapa si nici usturoiul, cresc flori. :)))

Chiar vorbeam azi cu Adrian pe drum daca n-ar fi bine sa negociem si noi cu vecinii nostri si sa ne stabilim care si unde este amplasata cota-indiviza a fiecaruia in terenul din jurul blocului in care locuim. Adica, sa stie fiecare unde are "teren" de gradina si sa stie unde sa cultive ceva nestingherit. :)))

Chiar n-ar strica sa facem o harta, un cadastru, ceva, niste masuratori exacte, topometrice, sa punem garduri, eventual electrice, sa instalam senzori de miscare, anti-urs, ca sa nu muncim degeaba jumatatea aia de metru patrat cat ne-ar reveni fiecaruia, nu? :))))

Pentru noi, o problema ar putea fi doar sa hotaram ce cultivam acolo! Rosii, castraveti, dovlecei, varza, ardei gras, ceapa, usturoi, verdeturi si altele asemenea nu mai vrem sa cultivam. Am experimentat asta si vrem altceva. :))) 

Este foarte complicat sa decidem ce sa plantam, sa stiti! Adica, munca pamantului ne cam trage in jos si ne leaga de pamant, stim asta acum, nu mai vrem. Hrana pamantului ne trage si ea in jos, caci ne ingreuneaza aripile si cantarul. :)))

Oare ce sa cultivam pe o jumatate de metru patrat care sa fie si hrana sufletului si hrana pentru "aripi"? 

Flori, ziceti? Cam la asta ne-am gandit si noi. Si tot la aceasta concluzie ajunsesem si dupa primii doi ani de gradinarit in Gradina din Ardeal. Dar, ca sa cultivam numai flori pe cele 3000 m patrati, cat aveam acolo, ni s-a parut cam mult. :)

Va dati seama cum s-ar fi uitat la noi toti satenii? Ar fi zis ca suntem dusi cu pluta! Numai flori pe 3000 m2???  Fara vie, fara livada? Cum, fara legume mai treaca-mearga, dar fara struguri, fara pruni??? :)))

Ne-au admirat maxim cat am cultivat gradina cu legume si fructe, chiar si de broccolli au fost incantati, desi nu auzise nimeni in sat de asa ceva pana la noi, dar, orisicat, ne-am incadrat oarecum in asteptarile lor. 

Cand am simtit ca gradinaritul clasic nu ne mai multumeste si nu ne mai "hraneste", nu ne "elibereaza", ci, dimpotriva, ne consuma si ne leaga de pamant, ne-am zis ca este mai bine sa-i lasam pe altii sa faca asta si noi sa ne indreptam atentia catre zbor. 

Noi aveam aripi si ne doream sa zburam cat mai sus, nu sa stam priponiti pe pamant, cat mai jos. Deci, am plecat de acolo si ne-am gasit acest Cuib de Vulturi, in locul cel mai sus posibil, in orasul aflat la cea mai inalta altitudine din Romania, unde "zborul" este ceva obisnuit, nu se uita nimeni ciudat la noi cum ca vrem mai degraba sa zburam, nu sa gradinarim ca sa mancam. :))))

Doar de recoltat inca nu ne-am dezvatat. :)))) 

Eu, mai exact, inca mai am aceste reminiscente de pe vremea aceea. Imi place sa recoltez! Ceva, orice, chiar si numai flori. :)))

Pozele de mai jos sunt facute in ultimele doua-trei zile, in timpul plimbarilor noastre, deci puteti vedea care este stadiul "culturilor" in prima decada a lunii iunie in Predeal. 

Am pus si cateva selfie-uri, ca n-am mai pus demult si chiar nu vreau sa ma dezvat de obiceiul asta atat de relaxant. :))))























 






















































Revenind la subiectul din titlu, observasem in timpul acestor plimbari ca a inceput sa se inalte, tot mai mult de la o zi la alta, firele inconfundabile de Coada Coalului, si abia asteptam momentul potrivit sa-mi pornesc ofensiva de cules. 

Deh, fiecare culege ce vrea, ce poate, ce stie. Chiar daca nu mai culegem recolte de legume, ca toti gradinarii profesionisti (sic!), asa cum am fost in cei cinci ani de gradinarit intensiv in Ardeal, acum culegem alte plante extrem de folositoare, din marea gradina montana a Predealului, una fara granite, a tuturor, in care nu trebuie nici sa sapam, nici sa plivim, nici sa udam. Doar recoltam. :)))

Ieri, in timpul plimbarii de dimineata, am testat recoltatul de Coada Calului si m-am intors acasa cu un buchet mare si verde de plante, pe care l-am pus la uscat in balcon, tot pe suportul de uscat haine si tot deasupra unei perdele, care le asigura o aerisire optima din toate directiile. 

Atat mi-a trebuit. Azi abia asteptam sa iesim din nou, ca sa... mai testez inca o data culesul, recoltatul, adica. :))))

Azi, insa, recolta a fost muuult mai bogata! :) 

Dupa cum am constatat, cred ca si anul 2023 va fi un an foarte bun si la productia de Coada Calului pe hectar. :))))







































































Dupa vreo patru zile, timp in care se va usca prima recolta de Coada Calului, va urma Cretisoara, care acum este plina de boboci de floare. 

Abia astept sa infloreasca pentru a fi numai buna de recoltat. Ce sa zic, anul acesta sunt convinsa ca vom avea o super-productie la hectar si la Cretisoara, nu doar la Coada Calului! O productie record national per hectar cultivat. Ma rog, nu chiar cultivat, dar recoltat sigur. :)))

Cu atat mai mult cu cat avem in Predeal chiar si un "Munte cu Cretisoara", asa cum avem un "Munte cu Urzici". 

Cretisoara la discretie!!!! Si, oricum, creste peste tot, pe langa toate bordurile, pe toate coastele de munte, in ziduri, in orice conditii. 




 












Si, odata cu cretisoara, va inflori si socul. Abia acum au inceput sa se deschida cateva inflorescente, dar bune de cules vor fi ceva mai tarziu. 

Asadar, recoltele noastre sunt bogate, noi suntem bogati pentru ca avem norocul sa traim in mijlocul acestei mari gradini montane, din care ne putem culege exact ce ne trebuie, exact cat ne trebuie, fara sa ne mai dam peste cam de sapte ori, ca Fat-Frumos din poveste, sau ca Preslea cu merele de aur, sau ca nu-stiu-ce-alt-personaj-de-poveste, care trebuia sa depuna mari eforturi ca sa obtina ceva, orice. :))))

Desigur, ceea ce vrem noi acum sa obtinem este ceva total diferit fata de ceea ce vor altii sa obtina, tot asa cum Pescarusul Jonathan Livingstone (al lui Richard Bach) isi dorea mai degraba zborul, in timp ce alti pescarusi isi doreau mai degraba mancarea. ;-)

Am depasit stadiul acela, al gradinaritului pentru mancare, acum doar zburam si ne hranim mai degraba din energia zborului (ce-o mai fi si asta?"- se vor intreba unii.) :)))))

"Dacă pâinea este cea pe care o cauți, vei avea pâine."

Dacă sufletul este cel pe care îl cauți, vei găsi sufletul.

Dacă înțelegi acest secret, știi că ești ceea ce cauți. ”

― Rumi

Pai, daca tot ne-am mutat intr-un "Cuib de Vulturi", sa zburam! 

Zi de zi, tot mai sus, tot mai sus! ;-)

PS.1. Voi reveni la aceasta postare cu poze noi dupa ce voi pune plantele uscate la borcane. Daca doriti sa stiti ce produs finit am obtinut din aceasta prima recolta, reveniti aici peste un timp si veti vedea. 

PS.2. Am scris despre Coada Calului, Cretisoara si Frunze de Zmeur in urmatoarele insemnari (unde veti descoperi si detalii importante despre beneficiile terapeutice ale acestor plante):

02.07.2022 - La cules de Cretisoara si de Coada Calului

10.07.2022 - Resetarea Corpului Fizic cu Ceai de Coada Calului

14.07.2022 - Sora mea cu fiica ei, de la Bucuresti, la noi, in Predeal

23.07.2022 - Rezervele federale de rochii, ceaiuri si.... ferigi

27.08.2022 - Frunze de zmeur? Pentru ce?

PS.3. Energia zborului, cea despre care vorbeam mai sus, este energia bucuriei, a calatoriei, a drumului de zi cu zi spre nesfarsire. Este povestea in sine, satisfactia de a da din aripi in "zborul" de fiecare zi spre inaltimi. (un interviu interesant de vazut aici https://web.facebook.com/watch/?v=1296751314250076 ;-)

PS.4. Si sunt sigura ca ati inteles deja ca si "munca" mea  la crearea si imbogatirea acestui blog reprezinta parte din "zbor" pentru mine. :)









"VIBRAȚIA ÎNALTĂ este atunci când te trezești zâmbind!

Vibrația înaltă este când te umpli de bucurie savurându-ți cafeaua sau ceaiul!

Vibrația înaltă înseamnă să te simți bine cu tine însuți!

Vibrația înaltă înseamnă să râzi în hohote cu oamenii pe care îi iubești!

Vibrația înaltă este atunci când ai vise mărețe cu ochii deschiși!

Vibrația înaltă înseamnă să vezi totul mai colorat!

Când vibrezi înalt atragi tot ceea ce-ți dorești!

Vibrația înaltă înseamnă să adormi zâmbind așteptând cu nerăbdare ziua de mâine!

Vibrația înaltă înseamnă să dai tot ce poți în fiecare zi!

Vibrația înaltă înseamnă să știi cum să oprești mintea atunci când ești într-o buclă de gânduri negative, care te fac să te simți rău!

Vibrația înaltă înseamnă să știi cum să fii în momentul prezent, în aici și acum!

Vibrația înaltă înseamnă să vezi viața precum un copil, bucurându-te de fiecare secundă!

Vibrația înaltă înseamnă să faci ceea ce îți umple sufletul fără să rănești pe nimeni!

Vibrația înaltă înseamnă să creezi, să co-creezi cu energia Universală!

Atunci când vrei să afli care este vibrația ta întreabă-te cum te simți.

Dacă te simți fericit, iubit, entuziasmat, vibrația ta este înaltă.

De ce este importanta frecvența vibrațională ?

Pentru că prin ceea ce conținem și emitem, atragem și creăm realitatea!"

Sursa: Adri Campos - La ciencia de la Vibracion






















































Actualizare in 18.06.2023 : 

Gata, s-au uscat plantele de Coada Calului. Am fost nevoita sa le insir la uscat pe ambele suporturi, nu doar pe unul, caci stratul de plante a fost prea gros initial. Asa s-au uscat mult mai repede si mai bine.

Azi le-am strans (cate un lighean plin de pe fiecare suport) le-am taiat cu foarfeca in bucati mai mici si le-am depozitat in borcane de sticla, inchise etans cu capace cu filet. 

Am obtinut 19 borcane mari, de cate 800 gr. Suuuuper bine! :)))








































11.06.2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)