miercuri, 21 iunie 2023

Semne de vara (2) - cu soc si cretisoara, cu permutari de doua luate cate doua

 

Actualizare in 27.06.2023 - text si poze noi la final

Ooooo.....!!!! De cand astept momentul asta!!! :)))

Nici nu puteti banui cata satisfactie am eu acum, dupa ce am bifat primul cules de Cretisoara!!! :)))

Aveam un pitic pe creieri responsabil cu acest subiect si in fiecare zi ma intreba "Cand culegem, cand culegem? Cand, cand, cand??" :)))

Asadar, gata, am cules! A venit vara, am ajuns si la solstitiu, au inflorit tufele, nu mai puteam astepta! :))

Mi s-a linistit si piticul, eu sunt maxim de multumita, toata lumea s-a linistit pentru moment. Le-am pus la uscat in balcon, iar dupa ce vor fi uscate si transferate in borcane, la pastrare, voi mai culege cel putin o tura. Mai bine sa fie decat sa lipseasca. :))))

Flori de soc mai am inca destule din cele culese si uscate in iunie 2020, fix inainte de plecarea noastra din Gradina din Ardeal. Sunt perfecte si acum. 

Insa tot nu ma pot opri din cules macar cateva inflorescente proaspete de soc din tufele pe langa care trecem zilnic in plimbarea noastra. 

Eu as vrea sa ma pot stapani si chiar depun eforturi, dar mainile mele au propria lor vointa si, imediat ce ne iese in cale vreo palarie de soc bine inflorita, mainile mele se activeaza brusc si o culege. Asta e, nu ma pot opune. :))))

Voi reveni tot aici zilele urmatoare sa pun pozele cu Cretisoara uscata si depozitata in borcane, ok? 

Daca vreti sa stiti daca se umple buncarul antiatomic cu rezervele de cretisoara pentru intreaga umanitate, reveniti aici si verificati inventarul. :))))
































































Daca v-ati uitat cu atentie la pozele din balcon, sigur ati observat o schimbare. Cuuum?? N-ati observat? Nu creeed....!!! A, probabil ca nu sunteti un cititor fidel. Asa da. De fapt, asa nu. :))) Rusiniiicaaa....!!! Glumesc. :)

Ok, sa ma adresez numai cititorilor fideli, adica celor care mi-au citit blogul din scoarta in scoarta, care imi iau la analizat cu lupa toate pozele, care conspecteaza, iau notite cu detaliile si verifica modificarile de la o zi la alta, cititori care, desigur, merita o explicatie atunci cand sunt nedumeriti ca nu se suprapun cadrele foto asa cum se asteapta. :)))

Deci, ce vi se pare voua diferit in balcon? Asa e, daaaaa!!! Nu mai sunt muscatele in ghivecele suspendate!!! :)))

Va felicit pentru spiritul de observatie! Nici nu ma indoiam ca nu veti observa! Adica, chiar as fi fost maxim de dezamagita daca cineva n-ar fi observat ca au disparut muscatele si au aparut in locul lor plantele "paianjen"! :))))

Ei? Cum vi se pare? Nu-i asa ca e o schimbare minunata?

Muscatele acelea au fost frumoase la timpul lor, adica incepand din iunie 2020, cand Adrian mi le-a cumparat de ziua mea si cand erau bogate in frunze si mult mai bogate in flori rosii. Mai mare dragul! 

Imi dorisem mult in balcon astfel de muscate curgatoare in ghivece suspendate. Si le-am avut. Insa nu intotdeauna planul de acasa se potriveste cu cel din targ. Ele sunt muscate de tinut afara, in aer liber si in soare, nu in conditii de balcon orientat inspre rasarit si cu un copac urias in fata blocului, deci, conditii de sera, partial umbrite. 

Le-am inmultit si mi-am facut doua jardiniere pline cu muscate din soiul acesta, pe care le-am pus pe pervazul exterior al geamului de la bucatarie, iar acolo le-a placut maxim si au inflorit bogat. Nu si in balcon. 

Asa ca am pus in balcon, in locul lor, plantele paianjen care erau inghesuite in jardinierele din sufragerie, alaturi de alte plante, si unde facusera o multime de pui aerieni. Se vor dezvolta acum foarte frumos in balcon, in ghivecele suspendate.






























Si in privinta plantelor paianjen aveam un pitic pe creier responsabil. :)))
Daaa... am o armata de pitici si toti sunt responsabili cu cate ceva. :)))

Ei bine, vazusem eu pe internet niste poze super incitante pentru orice iubitor de flori si nu am mai putut sa mi le scot din cap. Deja visam numai plante paianjeni agatate peste tot in ghivece suspendate. Fix ca in pozele de mai jos. 

Acum, ca mi-am facut si placerea asta, mi-am linistit si piticul, gata, trecem la alte subiecte, la alti pitici. :)))














Muscatele scoase din ghivecele suspendate din balcon au ajuns in jardinierele de la fereastra din bucatarie, inghesuite printre celelalte care erau acolo.

Am scos toate resturile si radacinile de la Myosotys (Nu-ma-uita) pe care le pusesem prin aprilie, v-am povestit, si care, intre timp, s-au trecut. M-am lamurit ca nu sunt plante de cursa lunga pentru apartament, nici macar la exterior, asa ca am renuntat la idee.

Ceea ce mi s-a parut interesant a fost ca, in cele doua ghivece suspendate am gasit, in fiecare, cate doua muscate. Asa ca am plantat in cele doua jardiniere cate doua muscate in fiecare. Doua cu doua, in pereche. Tocmai bine, mi-am zis, sa pastrez armonia vizuala.

Oricum, taiasem aproape toate frunzele care se inrosisera la muscatele pe care le scosesem cam prea devreme afara si pe care le-a cam afectat frigul noptilor de mai. 

Lavanda a inflorit, dar nici ea nu e prea bogata in frunze, caci a cam imbatranit. Urmeaza o tundere drastica dupa ce le trec florile, sper sa ma indur, caci altfel se uratesc. 

In concluzie, cele doua jardiniere s-au imbogatit cu ceva plante noi, cu muscatele transplantate, si, chiar daca sunt cam imbatranite, sper sa mai infloreasca ceva-ceva in vara asta. In primavara urmatoare vreau sa reintineresc "gradina" si sa scap de tulpinile astea imbatranite si golase.

Dar asta e, pana la anul incerc sa le mai resuscitez pe astea, caci nu ma indur sa le arunc. Pur si simplu, eu nu sunt genul sa arunc florile, oricat de urate ar fi. Le ingrijesc, la vindec, le aduc tot felul de schimbari si imbunatatiri in conditiile de trai, pana cand fie isi revin, fie mor singure. Dar nu arunc nimic. Nu pot! Nu ma lasa piticii. :)))

La anul, voi rupe toti lastarii tineri de la toate muscatele care vor trece iarna si voi intineri jardinierele, dupa care voi putea renunta la radacinile batrane cu lujerii acestia goi.







 































In inchere o sa va arat si situatia jardinierelor din sufragerie, cele in care crescusera plantele paianjen si unde au facut milioane de pui aerieni. 

Acum au ramas in principal plantele de limba-soacrei, care imi plac foarte mult, mi se par foarte decorative si deloc pretentioase. 

Se preteaza foarte bine si in locuri cu mai putina lumina, nu prea vor sa fie udate des, poti sa uiti de ele ca oricum le merge bine, infloresc, fac pui, asa ca.... ce sa-ti mai doresti in plus de la o planta? :)














Si in legatura cu limba-soacrei am eu un pitic responsabil. :))

Pai, priviti ce poze mi-a selectat el de pe internet! Nu este asta o micuta obsesie in crestere? :))))

Din fericire, plantele astea, oricat s-ar dezvolta, nu ocupa prea mult spatiu, deci nu-mi strica feng-shui-ul absolut deloc. :)))









Am avut si o mare surpriza odata cu aceasta transplantare.

In una din jardiniere am avut un bulb de planta "Z" careia nu prea i-a placut compania si a considerat ca mai bine isi usuca frunzele. Avea doar o tija cu cateva frunze. Cand am vazut-o uscata am taiat tija si am lasat bulbul in jardiniera, in pamant. Mi-am zis ca, daca se razgandeste si vrea sa iasa la lumina, ok, daca nu, asta e.

Se pare ca deja se razgandise pana cand am inceput eu operatiunea asta si am descoperit ca, pe langa tija retezata de mine, a inceput sa creasca o noua tija. Doamne-ajuta, sa-i fie de bun augur!

Mi-a placut mult planta asta si chiar speram s-o inmultesc cumva, nu ma asteptam sa se usuce. Acum insa imi dau seama ca a fost doar o problema de adaptare. 

O sa pun mai intai doua poze luate de pe internet, ca sa va lamuriti cum o sa creasca. Sunt acele plante din prim-plan, cu frunze dispuse pe o tija lunga precum frunzele de salcam. 

Celelalte plante din jardiniere au ramas in continuare sa le tina companie. Sper sa se inteleaga si sa se dezvolte bine impreuna, ca si pana acum. 

Dupa cum ati putut constata, am avut multe de facut, iar vara asta abia a inceput! 

Nici nu stiu ce ma asteapta in continuare, dar sunt tare nerabdatoare sa descopar! :))))




















Actualizare in 27.06.2023:

Azi am pus si cretisoara uscata la borcane. Mi-au iesit 12 borcane mari din aceasta prima transa. Am refolosit o parte din borcanele etichetate anul trecut, deci pozele de azi va pot induce un pic in eroare, pentru ca scrie 2022 pe ele. Dar, intelegeti acum de ce.

Urmeaza si alte transe la rand, la cules, caci cretisoara de anul trecut am terminat-o prima dintre toate plantele de ceaiuri adunate pentru iarna, deci este nevoie de stoc gargantuelic. :)))

Acum mi-am facut loc pentru uscat si stocul nou de flori de soc, stoc care creste in fiecare zi cu cate un manunchi de flori pe care le culeg din mers, in timpul plimbarilor noastre. Sunt tufe de soc peste tot, iar acum, fiind toate inflorite, alaturi de iasomie, este o betie de parfumuri! :) 















21.06.2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)