luni, 5 septembrie 2022

Dulceata din fructe de soc (2)

 

(continuare)

Am crezut ca azi aveam sa termin dulceata asta din fructe de soc si ca o sa v-o arat fotografiata, pusa frumos in borcane. Ei bine, nu. Maine va fi gata.

Azi abia am trecut de etapa intai a procesului de fabricatie. 

S-a intamplat asa pentru ca am ales sa aplic o anumita reteta, cea de pe pagina "Savori urbane" (link aici https://savoriurbane.com/dulceata-din-fructe-de-soc-reteta-simpla/) , care presupune doi pasi. 

Mai intai fierberea pentru dizolvarea zaharului si crearea siropului, dupa care se lasa peste noapte pentru procesul de osmoza, proces in timpul caruia boabele absorb siropul si se inmoaie, fara a fi nevoie de o fierbere prelungita. Abia maine voi definitiva fierberea siropului si finalizarea dulcetei.

Am ales reteta asta pentru ca a fost singura care m-a convins ca la final voi avea o dulceata cu boabe de soc intregi, nezdrobite prin fierbere. Vom vedea.

Asadar, azi am luat ligheanul in care pusesem de ieri fructele si zaharul, in straturi alternante, peste noapte. Zaharul de deasupra nu se topise in siropul creat, asa ca am pus totul la fiert pe foc mic spre mediu, cu zeama de la patru lamai, pana cand s-a format spuma si am adunat-o de deasupra.

Pentru ca nu am avut un vas atat de mare in care sa-mi incapa toata cantitatea deodata, am impartit-o in doua cratite, ca sa aiba loc suficient sa se umfle spuma fara sa mi se reverse peste aragaz.

























Dupa ce am ales spuma din cele doua craticioare, am unit toata cantitatea de fructe si sirop in cratita mai mare, pentru a uniformiza gusturile si omogeniza continutul.

Daca as fi avut un vas mare de la inceput, as fi sarit peste pasul asta.








Dupa aceea am scos cu o spumiera fructele din sirop. Ideea este ca siropul trebuie adus la punctul de fierbere, si lasat sa fiarba mai mult, fara fructe, pentru ca acestea sa nu se zdrobeasca.

Am adaugat in sirop esenta de vanilie si l-am mai lasat sa fiarba pe foc mic spre mediu inca vreo 15 minute, ca sa mai scada si sa se lege, cat de cat.












Dupa cele 15 minute de fierbere a siropului, am adaugat peste el fructele si le-am lasat asa la racit.

Pana maine are loc procesul numit osmoza, respectiv, absorbtia siropului fierbinte prin porii semiimpermeabili din coaja boabelor de soc.

In urma acestui proces se inmoaie boabele, fara a fi nevoie de fierbere, pastrandu-le intregi. 

Maine voi continua cu etapa a doua.







Pana am terminat eu prima parte a prepararii dulcetei, a iesit si soarele. 

Norii s-au mai retras si petice de albastru se zareau ici colo de dincolo de draperia vanata, incarcata inca de precipitatii.

Azi n-a plouat deloc, deci, iata, o prognoza meteo neconfirmata. :)













(va urma)

05.09.2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)