miercuri, 30 martie 2022

Am dat startul gradinaritului de primavara montan!

 


De ieri am inceput! 

Caci ieri, 29 martie, a fost aici, la Predeal, o adevarata prima zi de primavara montana. Ignorati urmele fine de zapada pe care le mai vedeti prin pozele de mai jos, caci le-am facut ieri si deja azi s-au redus la mai mult de jumatate, iar maine, probabil, vor disparea total, daca se mentin temperaturile din aceste doua zile.

Asadar, ieri, inregistrandu-se cam vreo 12 grade afara, daca e sa ne luam dupa prognoza meteo de pe internet, dar si vreo 25 de grade in gradina noastra suspendata, daca e sa ma iau dupa termometrul din balconul nostru, am considerat ca este timpul sa incepem si noi gradinaritul de primavara. Mai ales ca ne pregateam de sarbatoare, adica pentru ziua de azi. Azi am sarbatorit ceva, dar nu spunem ce!

Din fericire, gradinaritul nostru montan este mult mai usor si mai relaxat fata de gradinaritul practicat in cele cinci primaveri petrecute in Gradina noastra din Ardeal, din anii in care am locuit acolo. Atunci am avut o multime de preocupari si de activitati de facut primavara. Despre toate am scris, am povestit si le-am surprins in poze la vremea respectiva (pe blog le regasiti in perioada decembrie 2015 - iunie 2020). 

In perioada aceea, am experimentat absolut tot ce ne-am dorit in privinta gradinaritului, de la legume si flori, la fructe si plante aromatice, de la conserve si prafuri aromatice, la pamatufuri de salvie pentru fumigatie si obiecte decorative rustice, de la rasaduri facute de noi din seminte bio cumparate, pana la recoltarea propriilor noastre seminte, de la curatenie prin gradina si curte, la activitatile specifice de intretinere de primavara in vie si livada, de la gradinarit pe parcele geometrice, cu feng shui artistic si fotogenic, la gradinarit salbatic, dupa principii de permacultura si biodiversitate, de la implicare totala, zi de zi, ora de ora, la indiferenta artistica si contemplare spirituala a gradinaritului ideologic, in fine, am facut acolo tot ce ne-am dorit si tot ce-am visat, dand frau liber creativitatii si jocului, experientelor de tot felul si descoperirilor unui intreg univers rural, modelat dupa chipul si asemanarea noastra. 

Mutandu-ne la munte, aici gradinaritul este mai mult unul spiritual, initiatic. Si la propriu, si la figurat....! 

Ei bine, da, am adus gradinaritul la un nou nivel, adica. Este un nivelul de inaltime, respectiv, de etaj, un fel de "Gradinile suspendate ale Semiramidei". Aici, insa, dincolo de natura practica a activitatilor specifice cu plantele, acum practicam mai degraba contemplarea energetica asupra Gradinii, dincolo de ea si mai presus de ea. Materializam altfel. ;-)

Acum ferestrele ne sunt deschise catre privelistea asta minunata a muntilor, spre cateva culmi impadurite, printre care si muntele Cioplea, cu cele trei partii de schi ale statiunii, iar toate simturile ne sunt in prezent saturate prin senzatiile pe care traiul la munte ni-l ofera: aer tare, ozonat, parfum de padure de brad, miros de cetina, de zapada topita, insorita, de primavara! 

Toate acestea ne incarca la maxim toate bateriile fiintei fara a mai fi nevoie sa mai facem si altceva, cum a fost in trecut nevoie sa experimentam gradinaritul ad-literam, pentru a ne reacorda la energiile naturii, dupa o viata de oraseni crescuti si educati in buricul capitalei, traind dupa normele si principiile ei. Echilibrarea s-a produs, debransarea de stringurile orasului s-a realizat, resetarea fiintei noastre a avut loc in conformitate atat cu energiile pamantului, cat si cu cele ale cerului. 

Acum muntele ne sustine si ne inalta si mai sus, dupa ce dealurile din Ardeal si-au incheiat misiunea de crestere, preluata de la campiile Baraganului, locul unde au rasarit "semintele" evolutiei noastre.

Cu toate acestea, ne-am facut si un mic coltisor de gradina miniaturala in imediata noastra apropiere, in balcon. Este o ancora puternica si un simbol important al evolutiei. 

Deci, pentru ca s-a incalzit bine, am putut sa incep activitatea de reamenajare a balconului pentru noul sezon, cel al primaverii montane, si sa scot aproape toate ghivecele cu flori din camere, de pe la ferestre, de acolo de unde au petrecut iarna.

Muscatele curgatoare au trecut cu bine peste anotimpul hibernal in balcon si, dupa ce le-am curatat de frunzele uscate si le-am scurtat de lujerii care crescusera prea lungi si golasi, le-am agatat din nou la inaltime, acolo unde vor incepe sa se incarce de frunze proaspete si flori rosii. 

Sunt deja pline de boboci, peste vreo saptamana o sa vi le arat din nou inflorite. Vreo doua inflorescente rosii am fost nevoita sa le rup, fiind in capatul a doi lujeri luuungi cat o zi de post, golasi, fara alte ramificatii. Dar inobileaza frumos intregul buchetel de varfuri pe care l-am pus intr-un pahar cu apa, ca sa faca radacini.

Santalul, care a stat si el tot in balcon peste iarna, este plin de boboci in toate varfurile de ramuri, si inca nu m-am dumirit daca sunt boboci de flori sau sunt muguri pentru ramificatie, din care vor iesi noi ramuri cu frunze. Vom vedea. 

Am scos si ciclamele un pic la soare, in balcon. Ele au stat in casa pe timpul iernii, au avut si vreo doua luni de pauza germinativa, asa cum au ele mereu, de doua ori pe an, iar acum au inceput sa se trezeasca la viata, le-au dat frunzulite noi, proaspete, crude, iar unele au deja si boboci de flori. 

Puii de ciclame iesiti din seminte sunt bine, sunt inca fragili, dar hotarati sa se dezvolte. Daca reusesc sa reziste inca vreo cateva luni, inseamna ca vom putea spera ca anul viitor sa avem flori de la ei. Cresc repede, se maturizeaza dupa doi ani, dar trebuie sa depaseasca mai intai aceasta perioada de vulnerabilitate de la inceputul rasaririi din seminte, cat inca nu au bulbii foarte bine formati si stabili.  Dar, daca am reusit eu sa scot o generatie de ciclame din seminte in Gradina, in Ardeal, tinand ghivecele afara, sigur voi reusi si de data asta.

Lavanda a crescut pe timpul iernii, in balcon, ca o tufa bogata, pletoasa, un pic cam prea mult si cu lujeri cam firavi. Ar trebui s-o tund zilele astea, dar inca nu m-am indurat, e prea frumos si parfumat verdele ei bogat acum, cand parca nu-mi ajunge verdele din jur. Dar o voi tunde, ca sa poate inflori bogat in vara. 

Apoi, am redus la numai doua cele patru jardiniere amenajate vara trecuta. Unele dintre plantele puse de mine atunci in ele n-au trecut peste iarna, asa ca am comasat plantele ramase doar in doua. 

Probabil ca in celelalte doua jardiniere voi planta puii de muscate care vor face radacini din varfurile pe care le-am taiat acum, cu ocazia toaletarii celor doua ghivece suspendate. Muscatele cresc repede, sunt nepretentioase, se umplu frumos cu frunze verzi, intens parfumate, si in plus mai si infloresc bogat si minunat. Nu prea stiu inca unde o sa le amplasez, balconul nostru este lung si ingust, si este orientat spre rasarit, iar muscatele au nevoie de lumina multa ca sa infloresca, insa ma mai orientez pe parcurs. 

Asadar, da, am dat startul gradinaritului de primavara montan! 

Si am pregatit gradina pentru sarbatoarea noastra de azi. 

Caci... da... am avut ceva de sarbatorit! Nu spunem ce, dar, da, e o sarbatoare din aceea pe care noi doi o sarbatorim cu fast, trei zile inainte si trei zile dupa. :) 

Voi incheia cu un text pe care l-a scris Adrian in urma cu un an si jumatate, foarte potrivit pentru acest inceput de primavara si de gradinarit, la propriu si la figurat:

Autor: Adrian Pascanu

"In epopeea noastra la tara, unde aveam o gradina mare, am invatat cateva lucruri care se aplica si in viata. Aceasta deoarece, Gradina lui Dumnezeu este pretutindeni.

Am invatat ca pamantul trebuie pregatit toamna tarziu si primavara devreme. Atunci era una dintre cele mai grele munci, deoarece era baza de care depindea ceea ce se intampla dupa aceea.

Am invatat ca trebuie sa stii cand sa insamantezi pamantul, fiecare planta la timpul ei. Nu dupa calendarele traditionale (desi sunt bune pentru orientare), ci urmarind cu atentie evolutia anotimpurilor si a naturii.

Apoi, am invatat ca primavara poate fi imprevizibila. Poate sa vina o ploaie puternica sau inghet tarziu, culcand la pamant fragedele vlastare. In astfel de situatii, era bine sa ai rezerve de seminte pentru a replanta sau, unde se putea, sa folosesti diverse tehnici pentru a minimiza efectele vremii.

Putea sa fie seceta timpurie, caz in care trebuia sa ai mijloace de a iriga. Batranii satului ne invatau ca plantele trebuiau sa fie suficient de mari si sa acopere pamantul pana cand venea fierbinteala dogoritoare a verii, Altfel, pamantul se usca impreuna cu majoritatea plantelor.

Apoi, venea un moment cand pasarile aveau nevoie de hrana, faceau pui, si trebuia sa gasesti metode de a echilibra apetitul lor pentru delicatesele din gradina.

Si venea vara cea dogoritoare. Daca iti faceai munca bine, imbinand intuitia, observarea si tehnica, gradina arata frumos si verde iar pamantul era acoperit.

Din adancurile sale, mai ieseau "rau famatii" soboli dar am invatat ca merita sa ia cateva plante in adancuri in schimbul afanarii pamantului. Movilele cu pamant afanat si umed le foloseam pentru alte plante, mai ales ornamentale.

Am introdus si alte abordari, neconventionale. Astfel, am mai lasat buruieni, cele care acopereau pamantul, care sa coabiteze cu legumele gradinii. Pamantul ramanea protejat si nu mai era necesara munca obsesiva de a tine totul traditional, "ca la carte", perturband ecosistemul.

Si venea toamna. O liniste feerica se lasa in gradina care nu mai avea nevoie de mare efort. Roadele colorate si zemoase asteptau sa fie culese. Culori, parfum, liniste, pace si bucurie.

Apoi, dupa cateva cicluri temporale, vine un moment in care te ridici deasupra gradinii si explorezi alte zari, care sunt accesibile oriunde te-ai afla, deoarece se afla in interior.

In interior suntem noi si este Totul.

Acum, daca am sa spun ca gradina este viata pe pamant, ciclul iarna - primavara - vara - toamna este rotirea cosmica a erelor, munca este evolutia noastra, plantele sunt simbolul eforturilor noastre, recolta este realizarea si desavarsirea noastra dupa Chipul si Asemanarea Sa, iar ridicarea deasupra gradinii este Ascensiunea, mesajul nostru poate fi vazut din alta perspectiva.

Va dorim zile de Sarbatoare Binecuvantate si o Era cat mai Luminata!"

.....Caci toata Viata este o Sarbatoare!.....














































































 

30.03.2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)