duminică, 30 ianuarie 2022

Ne miscam si noi mai cu talent? (1) - Deschidem ochii

 


Din noul serial "Povesti pentru copii mari" va prezentam primul episod cu Ema Yoghina - Maestra in sport, sanatate si spiritualitate, nu neaparat in aceasta ordine.

***

- Ce zici, mami? Facem si noi putina miscare?

- Tu ma intrebi pe mine daca facem miscare? Tu, care dormi toata ziua in cosuletul tau pufos, calduros si moale? Ok, hai sa facem miscare, Ema! Sa te vad! Ce miscare vrei tu sa facem?

- Pai.... mai intai incepe tu... Uite, poti sa faci miscare eliptica.

- Eliptica? N-am auzit pana acum de asa ceva referitor la genul de miscare despre care vorbim noi acum. 

- Da, mami, sa-ti explic. Iei bicicleta si faci doar anumite miscari, nu pe toate.....

- Ema, cuvantul asta nu se potriveste in acest context. In vorbire si scriere merge, dar referitor la miscare nu prea are sens.

- Mami, vrei sa faci sport sau te iei de mine si deturnezi discutia ca sa te extragi din... context, na.

- Bine, atunci arata-mi tu cum se face miscarea aia eliptica, Bubu. Fii un exemplu concret, nu mai emite doar teorii si vorbe in vant.

- Fii atenta. Esti atenta? Mai intai deschizi ochii mari. Dar nu ridici capul! Sub nici o forma nu misti capul din loc. Nici urechile nu le misti, da? Stai in pozitie de Sfinx, dar unul tolanit cu capul pe perna, si doar deschizi ochii. Se considera ca ai facut doar anumite miscari, dar nu si pe altele, deci te-ai miscat eliptic sau nu? Se. Apoi, misti o labuta. Atentie, doar o labuta, nu pe toate patru! Si sub nici un motiv nu-ti rasucesti corpul pe o parte. Ok? Hai incearca. 

- Pai, in ecuatia asta concreta, ce rol are bicicleta spre care ma imbii tu ca sa execut o miscare eliptica? 

- Offff, mami....... greu intelegi! Pai de ce crezi ca ti-am spus ca trebuie sa deschizi doar ochii? Doar ca sa vezi bicicleta! Sa o vezi in spatiu! Sa constientizezi ca ea exista, ca e materiala, ca are forma si culoare, componente mobile si componente imobile, si ca te poti impiedica de ea, la o adica. 

Daaaar, numai atat! O privesti, constientizezi si.... astepti sa vezi ce se intampla. Poate se intampla ceva! 

Daca nu se intampla nimic, inchizii ochii si te culci la loc.  Macar stii ca ai facut si tu putina miscare, asa cum recomanda toti doctorii, dieteticienii, instructorii de fitness si multi alti specialisti din domeniu, nu? 

Si mai lasa si tu cartile alea deoparte! Si crosetatul! Si filmele! Si blogul! Gata cu sedentarismul asta ocult, anacronic, bijectiv, decadent si opulent!  Sa ne miscam si noi mai cu talent! ;-))))

PS. Pffff.... ce-mi plac cuvintele astea, mami! Dar mai mult si mai mult imi place "eliptic". E ca atunci cand vrei sa spui ceva, dar nu spui. Adica, spui, dar numai asa, printre randuri. Ca si cum ai spune ceva atat de evident incat nici nu mai este nevoie sa spui, dar toata lumea intelege ce n-ai spus, dar ai vrut sa spui. Eliptic! Nu-i asa ca e grozav cuvantul asta? Nimeni nu intelege nimic din ce ai spus, dar toti pot sa spuna ca au inteles ce vroiai sa spui si n-ai spus. :))))))












 





(va urma)

3 comentarii:

  1. Te pomenești că data viitoare Ema te învață și ce este ecliptica !!!
    Vă pup pe toți trei !!! dar nu gratis: pupați în schimb un brad din partea mea - unul dintre voi, nu neapărat 3 pupici pe 3 brazi... unul e de ajuns !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ha, ha, ha!!! Devine Bubulina noastra, treptat, o literata elitista. Deocamdata, ii place mult cuvantul "eliptic". :))) Il foloseste toata ziua. Mananca eliptic, se plimba pe-afara eliptic. Dar nu in sensul standard, matematic, geometric, ci in sens literar. Adica asa cum spune pe aici https://voxvalachorum.ro/constructiile-eliptice-cum-le-identificam-fraza/
    Daca va trece la cuvantul "ecliptic" cred ca vom fi nevoiti sa o inscriem la doctorat pe undeva ca sa-i punem in valoare abilitatile lingvistice. Va fi vai de noi, iti dai seama! Nu vom mai intelege nimic din ce ne va spune cu un asa vocabular! Ne va cere sa-i dam o carte de Kant sa citeasca si noi ii vom da boabe sa manance! :))))
    Dincolo de gluma, te pupam, Cristiana! O sa avem in vedere bradul la urmatoarele plimbari! Trebuie sa-l gasim pe cel potrivit, desigur. In padure, pe Polistoaca, n-am mai fost de cand a nins, ca este stratul de zapada de vreo jumatate de metru si n-am mai vrut sa ne luptam cu nametii, oricat de frumos a fost. Asteptam sa se faca o poteca mai larga, pe care sa fie mai usor de mers. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a precizat Ema :)))) ca ea s-a referit la urmatoarele: Eliptic adica "Figură de stil care constă în) omiterea din vorbire sau din scris a unor elemente care se subînțeleg sau care nu sunt absolut necesare pentru înțelesul comunicării." (din dex la cuvantul "elipsa")
    Si mi-a mai spus ca, asa cum e exprimarea eliptica, sa-mi fie si mie miscarea eliptica. Deci, o miscare mai cu... talent! :)))))

    RăspundețiȘtergere

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)