sâmbătă, 28 septembrie 2019

Nu cred in "intelepciunea" acestor dictoane.





E o vorba in traditia noastra populara care spune asa: "Fa ce zice popa, nu ce face popa". Nu cred in acest indemn.

Nici un argument nu poate convinge mai bine, mai elocvent si mai credibil decat exemplul personal.

Din punctul meu de vedere, nu este deloc credibil omul care nu aplica teoria pe care o propaga mai departe altora (oricine ar fi acestia - publicul larg, cunostinte/prieteni, familie/proprii copii).

Exemplul personal, dovedit prin experienta proprie, dovedeste cel dintai ca omul care sta la "tribuna" nu este doar un demagog.

Zic eu.


*demagóg, -oágă s. (vgr. demagogós, d. démos, popor, și ago, duc. V. pedagog). Persoană care caută să-și creeze popularitate prin discursuri bombastice, promisiuni mincinoase etc, Cel ce întărâtă pasiunile populare, Care se preface că apără interesele poporuluĭ ca să-ĭ cîștige favoarea și să-l exploateze. V. agitator. /<fr. démagogue





O alta vorba din cultura noastra populara in care eu nu cred este "Scopul scuza mijloacele". Doar Machiavelli putea emite asa ceva.

Stiu ca pot fi invocate situatii extreme sau cauze de forta majora, insa, folosit ca precept argumentativ, poate fi considerat un dicton chiar periculos.

Bunele intentii, cele care-l conduc pe un om spre atingerea scopului sau cel mai inalt, benefic si cutezator, trebuie sa tina intotdeauna seama de utilizarea celor mai nobile mijloace.

Doar asa se construieste desavarsirea spre care tindem toti, facand din ea o alegere pentru conduita.

Zic eu.



Sursa: Wikipedia spune astfel:
"În psihosociologia modernă se utilizează termenul de machiavelism ca atitudine, desemnând tendința de a manipula comportamentul altora în vederea atingerii propriilor scopuri, precum și termenul de tip de personalitate machiavelică, ce se caracterizează prin atitudinea aceasta.[2] Machiavelismul este dispoziția de a percepe și a trata indivizii ca pe obiecte ce pot fi manipulate, pentru a atinge un anumit scop."

 *

Intradevar, povestea dictonului are in vedere, la origine, viata politica, unde considerentele morale sunt trecute in plan secund sau chiar ignorate. Generalizarea aplicarii dictonului in orice zona a vietii sociale este ceva ce, in prezent, unii aproba si de care chiar se prevaleaza in a-si justifica alegerile. 



Din Gradina lui Dumnezeu: 28.09.2019

***


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)