joi, 12 septembrie 2024

Am pornit centrala termica!

 

Actualizare in 13.09.2024: ploaie torentiala, nocturna, cu tunete si fulgere, cea vinovata pentru scaderea temperaturilor, conform prognozelor! :)

Da, gata, de asta noapte suntem boieri! :)

Nu ca n-am fi fost si pana asta noapte, dar, vorba vine, cu caldura pornita din buton, parca suntem si mai si. :)))

Zic asta, desigur, doar amintindu-mi cum faceam noi focul in soba de teracota in cele cinci perioade friguroase pe care le-am prins cat am locuit in Gradina din Ardeal. A fost frumos cat a fost, dar tot mai frumos este acum, aici unde suntem, adica la munte, cu centrala termica. :))

Adica, mai concret, aici avem o combinatie ideala, placuta, eleganta si confortabila intre beneficiile vietii de la tara si toate beneficiile vietii de la oras. Avem aici tot ce ne-am dorit din ambele medii (rural si urban), dar fara cele pe care nu ni le-am dorit din cele doua. Deci mixul perfect!  :) 

Revenind la subiectul zilei, iata ca ultimele doua-trei zile cu ploi (care s-au abatut peste toata tara, de altfel, nu doar la munte), au schimbat registrul termic si au adus in termometre temperaturi destul de joase noaptea. In ultimele doua nopti, temperatura a coborat pana la 10 grade C. In noaptea care vine si in urmatoarea vom avea 8 grade C, apoi va cobora dramatic pana spre 3-4 grade, cateva nopti.

Editare ulterioara: am cautat in arhiva sa vad cand am pornit centrala in anii anteriori si am gasit urmatoarele date calendaristice, toate in luna septembrie:

28.09.2021 - am pornit centrala

16.09.2022 - am pornit centrala

13.09.2023 - am pornit centrala

12.09.2024 - am pornit centrala

Deci, cu alte cuvinte, de azi a venit toamna! :)

Culorile decorului montan inca nu s-au schimbat vizibil, de-abia de acum inainte au inceput sa apara unele accente usor colorate ale toamnei, culori atat de asteptate de toti indragostitii de fotografii.

Dupa cum am constatat pana acum, anul acesta, anotimpurile au devansat lunile calendaristice, vara montana asa-zis-caniculara venind aici in iulie in loc de august, asa cum era de obicei, deci mai devreme cu o luna, asa ca anticipez o toamna colorata spre sfarsitul lui septembrie, in loc de octombrie, cum era pana acum. Vom vedea.

Intentionez sa caut in arhiva si sa selectez fotografiile mele din colectiile de toamna ale Predealului, asa cum l-am surprins in poze din 2021, de cand ne-am mutat aici. Deci anul acesta, 2024, bifam cea de-a patra toamna montana din jurul domiciliului nostru. 
























Prima mea grija, cea pe care am avut-o din momentul in care am vazut ca temperaturile scad constant, au fost florile pe care le aveam afara, pe pervazul exterior al geamului de la bucatarie.

Este vorba de cele doua jardiniere cu muscate, Condurul Doamnei, lavanda si Plante-paianjen. Muscatele si Condurul Doamnei sunt inca pline de flori si de boboci gata sa infloreasca, asa ca mi-am dorit sa se mentina cat mai mult timp asa, frumoase. 

In consecinta, azi m-am decis ca este timpul sa le bag in casa. Mai exact, in balcon, unde temperaturile sunt inca foarte bune pentru flori, nu scad sub 20 noaptea, e ca intr-o sera. Mai ales ca dimineata, cand rasare soarele, razele lui bat direct inspre balcon, in geamuri, incalzind interiorul exact ca intr-o sera.

Inainte de a le muta in balcon, am facut cateva poze jardinierelor, ca sa marchez momentul cu fast, fanfara si parada militara. :)

Cu aceasta ocazie am adus din balcon in bucatarie si ghiveciul de ciclame, care au inceput sa iasa din perioada de pauza vegetativa in care au stat pe toata perioada verii si se pregatesc de perioada de inflorire. 

Lor le place frigul, racoarea si umezeala, in general, sunt plante de padure nordica, asadar am avut flori in fiecare iarna de la ele. Vi le mai amintiti cat de pline de flori erau in balconul casei din Gradina  din Ardeal? Gasiti pozele pe blog, daca doriti sa le revedeti. Ele incep sa faca boboci de prin octombrie si florile tin pana spre martie, enorm de mult. 

Editare ulterioara: am cules cateva link-uri de pe blog, unde puteti vedea evolutia cyclamelor pe parcursul anilor, inmultirea lor prin seminte colectate de mine de la florile trecute si modul in care s-au adaptat la munte:

11.11.2018 - Frumuseti, duiosii si delicii de toamna

17.11.2018 - Confort sporit dupa trei ani

28.11.2018 - Ne pregatim de ger si de 1 Decembrie

26.01.2019 - Cyclama, o Floare cu nesfarsite flori

18.04.2019 - Despre cyclame si ghicitul in cafea

07.05.2019 - Cand ploua primavara...

03.08.2021 - Rasaduri montane. Lunaria si cyclame

16.08.2021 - Musafiri din Bucuresti

23.03.2020 - Cyclame în carantină locală

08.04.2020 - Castraveții vor să iasă din izolare

09.09.2021 - Cyclame inflorite pentru Mariuca!

11.12.2021 - Gargarita-rita, la noi in poienita...

28.08.2021 - Reminiscente din Gradina: semintele de flori

23.09.2021 - Gradina din balcon a intrat in hibernare

19.02.2022 - Atelier de gradinarit si de facut dulceata

18.11.2022 - Sah la feriga. Rocada de iarna.

23.02.2024 - Primiti cu Dragobetele?


Tot cu aceasta ocazie am inventariat si urmele ramase de la randunicile de anul asta, respectiv cele doua gramajoare, cate una pentru fiecare cuib de deasupra ferestrei noastre. O gramajoara, cea din stanga, este mai adunata, ca sa zic asa, in timp ce ce-a din dreapta este mai imprastiata. :)))) 

Motivul este ca in caderea "resturilor de randunici" spre pervazul de mai jos, traiectoria acestora s-a intersectat cu frunze ale muscatelor din jardiniera din dreapta, facandu-le sa ricoseze in toate directiile. :)))

Oricum, nu intentionez sa le curat! Stiu, veti rade, poate veti stramba din nas, insa eu m-am lecuit dupa primul an in care le-am spalat, curatenie dupa care randunicile s-au suparat si n-au mai venit la cuiburi. Din al doilea an, insa, regasindu-si urmele intacte, au revenit si au continuat sa revina, inclusiv in acest an. Deci, nu, nu, nu, eu nu mai fac curatenie pe teritoriul lor!   :)))

Printre pozele de mai jos veti vedea si ceva naut pe care l-am pus la inmuiat, ca sa gatesc maine ceva cu el, mi-am zis ca poate intereseaza pe cineva si merita fotografiat si el. :))))

Plus ca mi s-a parut foarte fotogenic castronul albastru si, nah, nu m-am putut abtine. :))))






































Dupa ce le-am fotografiat cat am avut chef, am amplasat jardinierele la locul lor de iernat, in balcon.

Le-am fotografiat si acolo din toate unghiurile posibile, apoi mi-am indreptat atentia catre Canna Japonica, cea care in aceasta perioada ne face o noua surpriza de zile mari! 

Infloreste a doua oara!!!

De fapt, infloresc cei doi pui care au crescut pe langa tija care a inflorit in vara! Deci, vom avea doua tije cu doua randuri de inflorescente deodata! Va dati seama ce spectacol floral vom avea? Voi reveni cu poze dupa ce vor inflori.

Cu adevarat ne-a intrecut toate asteptarile! 

In plus, au mai iesit alti doi pui! Din pacate, cand erau abia iesiti din pamant, temandu-se ca este prea mult pentru radacina, si pentru intreaga planta, in general, Adrian a taiat varfurile celor doi pui mici care au iesit ultimii, crezand ca ii va opri din crestere si ca asta va ajuta planta sa se dezvolte mai usor spre noile infloriri, fara sa se epuizeze. 

Doar ca cei doi pui nu s-au oprit din crestere, ci si-au vazut mai departe de dezvoltarea lor normala. Asa ca primele lor frunze vor fi ciuntite, taiate la jumatate, insa restul se vor dezvolta normal. Nu credem ca vor mai ajunge pana la stadiul de inflorire, este probabil cam prea tarziu pentru asta, insa vor imbogati ghiveciul cu noi frunze frumoase. 

Anul viitor vom sectiona radacina si vom separa puii, astfel incat sa nu se aglomereze ghiveciul cu prea multe tije, frunze si flori. Deja avem musterii pentru noile plante care vor rezulta dupa detasare. :)






































Acestea fiind spuse, am trecut rapid si pe la celelalte ghivece din casa, adica pe la cele care au plante care au inflorit in perioada asta, cum ar fi suculentele, plantele-paianjen si sabiile lungi de limba-soacrei din una din jardinierele din sufragerie. Avem acolo trei tije inalte de inflorescente albe! 

Foarte uimita am fost cand aceasta planta a inflorit pentru prima data, anul trecut, parca!

Asadar, acum pot spune ca am pregatit "gradina" pentru iernat. :))

De-acum poate sa ploua, sa ninga, sa vina ce frig o vrea sa vina, nu ne mai pasa! Avem florile in casa si caldura pornita. :)))

Nu, nici de data asta n-am mai spart lemne si nici nu mai avem soba de teracota, dar nici nu ne mai trebuie! :))))

Si nici nu mai tanjim sa plecam in concediu ca sa ne bucuram de culorile montane ale toamnei. Este suficient sa privim pe ferestre! Sau sa iesim din bloc. :)

Bloc care are aparenta unei pensiuni, da, dar care are toate conditiile urbane, de bloc. 

Ceea ce ne bucura, caci abia acum ii intelegem toate avantajele, in comparatie cu o locuinta la tara, pe pamant. Costurile si eforturile de toate felurile sunt muuuult mai mici, plus confortul, care este muuult mai mare. 

Iar gradina avem si aici. O altfel de gradina, desigur, dar este fix aceea de care  avem nevoie acum.

Stiti vorba aia "adu-ti aminte de vremea cand iti doreai ceea ce ai acum"? Fix asa. 

Iar noi avem acum ceea ce nici macar nu stiam atunci ca asta ne dorim sa avem (a se citi aici 17.11.2018 - Confort sporit dupa trei ani). Doar Dumnezeu a stiut si ne-a trecut prin toate lectiile necesare pentru a intelege totul prin experienta directa, nu din citit in carti sau din vorbele altora. 

Si stiti de ce este atat de necesara experienta directa fata de concluziile teoretice pe care le poti trage din carti? Pentru ca doar experienta directa te impinge sa iei decizii. Deciziile potrivite tie. 

Traiesti la propriu, analizezi si decizi ce vrei mai departe, dupa fiecare pas. Si iti iei deciziile conform cu ceea ce este mai potrivit pentru tine, dupa ce ai trecut ad-literam prin diversele situatii, si nu dupa recomandarile altora, nu dupa concluzii teoretice, logice sau "din carti", aplicabile "la modul general". 

Nu, nici o experienta nu poate fi tratata "la modul general". Totul este subiectiv. Fiecaruia ni se potrivesc anumite medii, situatii sau oameni si le simtim diferit fata de altii. De aceea, si deciziile luate in consecinta sunt extrem de subiective, neaplicabile "la modul general". 

Da, experientele altora sau informatiile citite din carti ajuta pentru o minima documentare, insa nu acestea trebuie sa stea la baza propriilor concluzii. Abia dupa ce am experimentat direct propriile alegeri putem emite judecati de valoare asupra a ceea ce am trait, insa si acestea sunt, desigur, subiective. 

De aceea noi nu dam sfaturi nimanui, din cele care ar putea sa-i influenteze cuiva drastic deciziile, si nici nu facem recomandari. Doar impartasim din experientele noastre. Din ele, fiecare cititor isi va lua fix ce are nevoie pentru a fi inspirat in propria sa calatorie. ;-)

Am salvat un text care sintetizeaza perfect ideea aceasta, pe care o voi reda mai jos.

"Nu toți pricep ce citesc. Dacă nu pricepi nimic din viață, nu pricepi nimic nici din cărți. Te poți întreba: de ce oare nu pricep oamenii nimic despre viață citind MULT? Și ce te face, ca intelectual, atât de neajutorat în raport cu propria-ți viață?

Se pot da multe răspunsuri, dar cel mai evident și mai lipsit de ornamente e acesta: pentru că cititul nu te obligă la nimic. Din cărți înțelegi ce vrei și doar dacă ai chef. Totul e facultativ! Experiența ficțională a lumii nu e același lucru cu experiența reală. Experiența reală e cea care te forțează să iei decizii.

Dacă deciziile sunt proaste, plătești pentru ele. Până nu te descurci realmente cu propria experiență nu vei fi dispus să schimbi sau să înveți nimic. O viață petrecută printre cărți (acolo unde nu te lovești de consecințele propriilor decizii) te condamnă la imaturitate. Oricât de ingenios, rodul activității tale mintale (o idee, o teorie, un set de probleme, o operă) sfârșește în ridicol sau în pseudomistică." (Adela Toplean)

*

In concluzie, ar fi de dorit sa nu mai vorbiti despre ceva ce nu ati trait efectiv. Caci, vorba aia, "teoria, ca teoria, practica va omoara!" :)))))

De aceea se spune despre unii oameni "da, au multa experienta de viata" sau, dimpotriva, "sunt destepti, dar, din pacate, n-au experienta de viata". Pentru ca experienta de viata nu se castiga stand la birou, in fotoliu, citind milioane de carti, ci traind, la propriu, o multime de noi experiente. 

Din toate aceste noi si multe experiente de viata se aduna invataturi bogate, valoroase, care sustin evolutia sufletului. Altfel.... fara ele, oamenii cresc precum niste soareci in laborator. Foarte fragili, foarte vulnerabili, confuzi si dezorientati din cauza conditiilor artificiale in care traiesc ca intr-o bula inchisa, din care nu inteleg nimic. 

Par a fi protejati in bula lor, dar de fapt, sunt complet nepregatiti in fata oricarei mici schimbari care se poate produce in mediul lor, unul atat de controlat de altii. Asa devin inadaptabili si inadaptati. 

Doar curajul de a iesi din bula inchisa si de a trece prin noi experiente ii poate ajuta sa vada si sa inteleaga complexitatea si diversitatea de dincolo de granitele ei, ale bulei, si ii poate pregati sa treaca mai usor, mai cu gratie, prin eventualele provocari ale schimbarilor neprevazute.











































Actualizare in 13.09.2024: ploaie torentiala, nocturna, cu tunete si fulgere, cea vinovata pentru scaderea temperaturilor, conform prognozelor! :)

Am inceput sa filmez cu geamul deschis, dar, la un moment dat, ploaia si-a schimbat brusc directia si s-a pornit sa bata direct spre mine, de nu am stiut cum sa inchid mai repede fereastra.  Am filmat si cu fereastra inchisa vreo doua filmulete, dupa care am redeschis-o. :)

Wooowww!!! In fiecare film am surprins cel putin cate un fulger si tunetul aferent! Se lumina cerul! (mai am de incarcat inca 3 fimulete, dar trebuie sa le prelucrez un pic, pentru ca sunt cu 2 secunde mai mari si Bloger nu ma lasa sa le incarc - revin! -  gata!! le-am incarcat, este vorba de al 4-lea, al 6-lea si al 7-lea clip in cele 8 pe care le vedeti acum incarcate)
















12.09.2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)