sâmbătă, 24 decembrie 2022

Salata "de boeuf fara boeuf" pentru Mos Craciun

 

Actualizare (3) in 27.12.2022 - a treia zi de Craciun, sarbatorim cu pasiune

Actualizare (2) in 26.12.2022 - a doua zi de Craciun, poze noi, pasiunea continua :)

Actualizare (1) in 25.12.2022 - prima zi de Craciun, poze noi, la final

Buna seara! Eu nu sunt Jamila, dar bine ati venit in bucataria mea!

Astazi va voi povesti cum am facut eu salata boeuf pentru Mos Craciun. Desigur, n-ati uitat, v-am spus, Mosul a venit la noi cu daruri si la noi a ramas. Si nu mai pleaca! In plus, ce credeti? A aflat ce talent deosebit am eu in bucatarie si mi-a zis ca tare s-ar mai bucura sa verifice si el din talentele astea, ale mele. :)))

Deci, salata asta, a mea, se inscrie in ciclul "cand te plictisesti si n-ai de lucru, iti faci". Sau din ciclul "faci acum totul ca sa nu mai faci altadata nimic". Sau "chiar de Mosului ii place, altadata nu mai face!" Sau din ciclul "Mos Craciun, Mos Craciun, de esti darnic si esti bun, hai o pizza sa mancam, de salata sa uitam!":)))))

Mai intai, sa facem o specificatie importanta, ca sa limpezim subiectul acesta controversat. Caci, sa stiti, chiar este un subiect foarte disputat cam pe toate grupurile culinare, unde, mai ales in perioada asta, se aduna gospodinele sa-si impartaseasca retete si sfaturi pentru preparatele ce urmeaza a fi servite la masa de Craciun. 

Este salata de boeuf? Deci, se pune boeuf, nu se pune carne de pui. Aha, si nici mazare. Dar, daca nu pui carne deloc, ce e? Este salata a la rouse. Si, da, se poate pune si mazare daca se doreste. Ok? Este limpede pentru toata lumea?

Desigur, exista trei feluri de gospodine: 

(1) cele care nu concep ca salata de boeuf sa nu contina boeuf si, deci, sunt extrem de indignate pe cele care numesc salata ca fiind "de boeuf", desi acelea nu pun boeuf, ci carne de pui. Inadmisibil! :))))

(2) cele care fac salata a la rouse, ele stiu foarte clar ca asa se numeste sortimentul fara carne, nu au nici o problema cu diferitele variatiuni pe aceasta tema, pun si mazare, daca vor, iar ele vor, dar nu se pot abtine sa nu intre in polemica virulenta cu cele din categoria (1) cu care se simt cel mai adesea in opozitie.

(3) cele care combina cum vor, ce vor, cand vor, daca vor, fara sa le pese de denumiri, retete, cantitati si polemici si care, fara nici o retinere, isi numesc salata tot "de boeuf", desi nu are boeuf, si nici carne de pui, ba chiar adauga si mazare, dom'ne, ca sa vezi tupeu pe ele! Hahaha...!!!

Eu mi-am zis ca nu-mi pasa, salata mea se va numi "de boeuf" chiar daca e fara boeuf, mai mult asa, ca sa stie lumea la ce fel de reteta ma refer. Este mai mult un termen conventional, generic, spui "de boeuf" si, gata, stie oricine despre ce este vorba. Nu-i asa? :))

Mbuuun... deci, acum stiti, am facut si eu azi salata boeuf, fara boeuf, si, culmea, am pus si mazare in ea! Asa cevaaaaa.....!!! Cata extravaganta! Cata aroganta! Ce sofisticata e! :))))) 

Sa va povestesc. M-am trezit si eu pe la ora 11, ca de obicei. Da, stiam ca azi am de lucru la salata asta, dar, daca ma trezeam mai devreme decat de obicei, imi stricam automat "karma, zenul si feng-shui-ul" si n-am riscat. :))))

Mi-am baut cafeaua si abia apoi m-am apucat de adunat ingredientele pe masa din bucatarie, pentru o prima sedinta foto si pentru a-mi organiza agenda zilei. Adica, ce targhet imi propun, la ce ora imi stabilesc sedintele de analiza a indicatorilor, pauza de masa si, desigur, evaluarea de final, cand trag concluziile si stiu si eu clar daca iau bonus sau nu.

Cum eu am ambitii mari, dintotdeauna am avut, bineinteles ca mi-am stabilit cel mai mare targhet ca sa obtin bonusul cel mai mare. :))

De obicei, majoritatea gospodinelor fac salata asta intr-o cantitate rezonabila, cat sa puna pe un platou, maxim doua. Cativa cartofi, cativa castraveti murati, vreo doi-trei morcovi si vreo doua linguri de maioneza si, gata, aia e. Si, in fine, cu sau fara boeuf.

Eu, in schimb, am avut cel putin o jumatate de magazin de procesat!! Adica, ori totul, ori nimic. Am muncit eu azi o zi intreaga, pana-n seara, dar cel putin am facut salata boeuf cat pentru o armata de oameni, stiind ca pana anul viitor in mod sigur nu mai refac reteta asta. Deloc. 









Dupa ce am facut inventarul produselor care ar fi umplut un raft intreg de magazin, m-am apucat de treaba. 

Mai intai mi-am verificat agenda de lucru si am vazut ca mi-am programat sa rezolv mai intai etapa in care fierb tot ce e de fiert: legumele si ouale pentru maioneza.

Am pus o oala cu apa pe foc, pe aragaz, si, pana s-a incalzit, am spalat bine de tot cu o periuta toti cartofii asa, cu coaja, si i-am pus la fiert. 

Apoi am curatat de coaja restul legumelor, morcovii, pastarnacul si telina, si le-am pus si pe ele la fiert. 

Pe un al treilea ochi de aragaz am pus patru oua la fiert, ca sa am galbenusurile pentru maioneza.



















Nici n-am terminat eu bine prima etapa din procesul de fabricatie, conform agendei, ca ce credeti ca-mi vad ochii sub brad? Dulciureleeeee! !!!  :))))

Pesemne ca Mos Craciun, fiind atat de impresionat de modul in care am inceput sa-mi etalez talentele mai sus mentionate, cele culinare, desigur, s-a gandit ca merit un premiu suplimentar si, daca tot n-a mai plecat cu sacul plin cu daruri catre alti copii, a inceput sa-l descarce la noi. :)

Tocmai bine a picat Milka aia mov, cu lapte! 

Mai ales ca, intre timp, fiersesera si legumele, mixerul era deja pregatit pe masa, pentru facut maioneza, iar celelalte ingrediente fusesera si ele scoase din borcane, scurse de lichide, in asteptarea procesarii.













Nici n-am terminat eu bine de facut cea de-a doua tura de poze inainte de a trece la urmatoarea etapa ca s-a facut ora de masa. In agenda mea scria mare, cu majuscule, bolduit si cu chenar de jur imprejur: 13:30 - 14:00 - pauza de masa. Ce era sa fac? Trebuia sa respect programarea din agenda. :)))

Am pregatit masa pentru noi si, evident, pentru Bubulina. Cand am strigat-o si pe ea la masa, a venit repede-repede-repede si, pofticioasa, a cerut cu mare entuziasm "tot caviar din ala bun, ca si ieri, mami!" :)

Si i-am dat, doar nu era sa nu-i dau. Caviar, cum ce? Daca asta a cerut, asta i-am dat, ca si ieri! :)))















Ok, dupa masa mi-am verificat din nou agenda. 14:00 - 14:45 - maioneza si cafea.

Asa ca m-am apucat de maioneza. Am facut-o din patru galbenusuri fierte si doua crude, un borcanel de mustar Dijon cumparat de Adrian din magazin, sare de Hymalaia, un pic de zeama de lamaie si ulei de masline dupa ochi, sa ziv vreo 350-400 gr.

Dupa ce am facut-o, am bagat vasul in frigider pana am terminat de procesat legumele.

Era gata-gata sa uit de cafeaua trecuta in agenda pentru ora 14:20! Noroc ca a venit Adrian si m-a intrebat de ea, ca nu stiu ce ma faceam! Nu-mi bifam targhetul complet si riscam o penalizare la bonusul final. :)))



































Partea cea mai anevoioasa incepea de-abia de acum incolo. 

Imi stabilisem in agenda 14:50 - 15:30 - curatat cartofii, apoi 15:30 - 16:30 - taiat cartofii. 

Am bifat contra cronometru, caci, spre final, afara deja incepuse sa se insereze. Azi a plouat cam toata ziua, chiar de dimineata am avut un cer gri, o atmosfera gri-gri, o lumina "gri-gri-gri, iarna gri, nu credeam c-o sa mai gri" - cum spune poetul, de nici sa iesi afara nu vrei, asa ca tocmai bine a fost, ca n-am avut ispite care sa-mi deturneze programul.

Dupa ce am terminat cu cartofii, am simtit de parca jumatate din treaba era gata. Si cam asa era. Mai ales ca mi-am suplimentat aportul de energie cu Milka si cu alte chestii bune de rontait.

Si uite-asa, mai o aluna, mai o bucatica de cioco, am ispravit de taiat cartofii aia lipiciosi.












Apoi, au urmat la rand morcovii, pastarnacul si telina. 

Cele mai multe gospodine nu mai pun in salata de boeuf pastarnacul si telina, dar eu le pun. 

Imi plac, dau o aroma suplimentara, speciala, asa ca le-am bifat si pe ele la taiat.

La final, am taiat si castravetii murati si gogosarii in otet, pe care i-am stors bine de zeama.





















Se facuse ora 18:20 cand am terminat etapa de tocat legume. Am scos maioneza din frigider si, inainte de a asambla salata si a amesteca toate ingredientele, le-am mai facut o data inventarul, ca sa-mi iasa si targhetul la poze pentru blog, caci uitasem de el. :))

Apoi, intr-un lighean mai mare, am inceput sa pun cate jumatate din fiecare castron cu ingrediente. Am inceput cu 1/2 din cantitatea de cartofi, apoi 1/2 din mazare, 1/2 din castravetii murati si gogosarii in otet, 1/2 albitura (pastarnac si telina), 1/2 din morcovi si 1/2 din maioneza. 

Le-am amestecat usor, prin rasturnare, ca sa nu se zdrobeasca, apoi am adaugat si restul de jumatate din ingrediente. Fiind cantitate multa, ca pentru intreaga planeta, va dati seama ca era greu de omogenizat deodata toate cantitatile. In felul acesta am reusit sa fac asta mai usor si chiar mai repede. 





























Dupa ce am incheiat si ultima etapa notata in agenda, am inventariat si ingredientele pastrate pentru maine, pentru decorarea platourilor, respectiv, cativa morcovi fierti, cativa castraveciori murati, albusul de la cele patru oua fierte, maslinele si cele trei bucati de sfecla rosie pe care le-ati observat probabil prin poze, dar despre care inca nu va spusesem nimic. 

Deocamdata, am pus salata la frigider pana maine, pentru omogenizarea aromelor, pentru imprietenirea ingredientelor si pentru osmoza maionezei in cartofii fierti. Maine o voi gusta din nou si, inainte de a o aranja pe platou, daca va mai fi cazul ii voi mai adauga sare si mustaj Dijon de Predeal, adica din cel facut de mine zilele trecute, cum v-am povestit.





Dupa ce mi-am terminat treaba si mi-am lasat si bucataria curata, cu toate vasele curate si puse la locul lor in dulapuri, mi-am luat restul de Milka si m-am retras din bucatarie, pentru a descarca pozele din telefon si pentru a ma pregati sa va povestesc aceasta saga deosebit de interesanta, cu informatii de importanta strategica pentru natiune, fara de care nimeni nu s-ar mai fi putut concentra asa cum se cuvine la subiectul zilei de maine, Craciunul, Nasterea Domnului.

Si ce credeti ca s-a intamplat? Pesemne ca Mos Craciun a citit blogul meu si a aflat ca pe 6 decembrie Mos Nicolae nu ne-a adus si noua turta dulce si mandarine, ca altor copii, si tare s-a necajit din cauza asta. Asa ca a facut el o magie mare, cum alta nu-i, cum numai Mos Craciun poate sa faca in Ajunul Craciunului, si.... hocus-pocus-preparatus.... ne-a pus sub brad turta dulce si mandarinele dorite!

Nu-i asta nemaipomenit? Cum sa  nu-l iubesti pe Mos Craciun? 

Pai, sa vedeti cum o sa-l mai ospatam noi maine, la masa de Craciun, cu salata mea sofisticata, de boeuf fara boeuf, cum alta nu exista si nici nu va mai exista altadata, cred, ca mi-a luat o zi de munca si probabil ca anul viitor il vom astepta pe Mosul tot cu vreo pizza, ceva, ca aia e gata in 15 minute si nici nu fac nimic la ea. Si cat de buna e!!!! :)))))

PS. Daca nu uit, voi reveni aici, la aceasta poveste, ca sa va arat cum am decorat eu platourile si sa va spun daca Mos Craciun mi-a apreciat talentele mele extraordinare, daca i-a placut salata si daca vrea sa-i mai spun vreo poezie, ceva, vreun cantecel, orice, numai sa nu-mi mai ceara si la anul sa-i fac din aceasta salata de boeuf fara boeuf, pentru ca..... nuuuu maaaaai faaaaac....!!!! . :)))))


 








Actualizare (1) in 25.12.2022 :

Prima zi de Craciun - Primul decor de salata boeuf. Plus desert. :))))

Bubulina a primit si ea caviar, asa cum si-a dorit, deci, toata lumea a fost multumita. :)












































Şi eu cred în Moş Crăciun!

 

Şi eu, ca tine, cred în Moş Crăciun!

Povestea lui o ştiu şi eu prea bine.

Sunt un copil ca toţi copiii lumii

Şi îl aştept să vină şi la mine.

 

Mă va-ntreba dacă am fost cuminte?

Şi ce greşeli în viaţă-am mai făcut?

Nu cred că Moşul va mai vrea să ştie

De tot ce-a fost în timpul meu trecut.

 

De-acum-nainte îi voi spune, dulce,

Ca un copil frumos şi alintat,

Ce vise am, ce clipe fericite

În anii care vin mi-am programat.

 

Îi voi vorbi acum despre iubire,

Despre speranţe pentru anul nou.

Şi-n loc de poezie îi voi spune

De-aripile ce le-am primit cadou.

 

Şi va rămâne-n loc, uimit de mine,

Şi-mi va zâmbi prin albele-i mustăţi,

Simţindu-mi fericirea şi lumina

În loc de cenuşiul de-alte dăţi.

 

Şi-l voi iubi pe Moş Crăciunul meu,

Nu ca pe-acel bătrân venit pe drum,

Ci ca pe-Acel Copil născut din ceruri

Cu care ne-om juca din nou acum.

 

Şi-l voi ruga să îmi aducă-n dar

Lumina Lui cea sfântă din Lumină!

Şi-n toţi copiii lumii să aprindă

Scânteia de pe faţa Lui senină!

Autor: Liliana Pascanu

*

Actualizare (2) in 26.12.2022 - poze noi, pasiunea continua

A doua zi de Craciun - Al doilea decor de salata de boeuf. Desertul este prezent si el, desigur. 

Bubulina a fost in continuare foarte multumita. Nu i-a lipsit deliciosul ei caviar. :)))

In plus, a iesit si soarele!!!!!!  :)







































Actualizare (3) in 27.12.2022 

A treia zi de Craciun sarbatorim cu pasiune al treilea decor pe salata boeuf. :)

Cred ca m-am razgandit. Este atat de buna salata asta "de boeuf fara boeuf" incat sigur voi face si anul viitor! :)))

Bubu este total de acord. Mai ales ca ea voteaza pentru caviar, nu pentru salata noastra. :))

Azi - ceata si ploaie! :)))
































Fiti binecuvantati de ziua Nasterii Pruncului Iisus si intotdeauna! 

24.12.2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)