miercuri, 7 decembrie 2022

Pelicanul Cret iese din anonimat

                                               

Cum votați?

Mecanismul de votare a rămas neschimbat. Începând de luni, 14 noiembrie:

  • accesați pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române și a Biroului Teritorial Cluj,
  • mergeți în albumul dedicat Păsării Anului 2023 (click),
  • votați prin „Like” specia preferată - mai exact, dati "Like" la toate cele patru poze cu Pelicanul Cret. :)  .

La finalul zilei de miercuri, 7 decembrie, închidem urnele de vot și în 12 decembrie anunțăm „Pasărea Anului 2023”


Suntem pe ultima sută de metri cu votarea. Dacă vrei ca pelicanul creț (Pelecanus crispus) să câștige titlul de Pasărea Anului 2023, atunci e momentul să îl votezi. Orice reacție la această fotografie se consideră un vot. 😊

Pelicanul creț poate cuibări atât solitar, cât și în mici colonii de până la câteva sute de perechi. Este mai puțin social decât pelicanul comun, cu care formează uneori colonii mixte. Pasărea cuibărește pe sol, pe insule mici sau pe alte formațiuni semiplutitoare cu vegetație bogată. Cuibul constă dintr-o grămadă dezordonată de materiale vegetale, cimentate cu excremente. Femela depune 1-3 ouă în această formațiune de până la un metru înălțime și 60 de centimetri diametru. Puii devin independenți după aproximativ 100 de zile și capabili să se reproducă pe la 3-4 ani.

Consolidarea structurilor existente și amplasarea de platforme artificiale care rezistă mai bine intemperiilor cresc șansele de cuibărire ale speciei. Exact asta ne propunem să facem pentru pelicanul creț, dacă va câștiga titlul de Pasărea Anului 2023.

 


Dacă pelicanul creț (Pelecanus crispus) este candidatul tău preferat pentru titlul de Pasărea Anului 2023, atunci e momentul să-l votezi. Orice reacție la fotografiile cu Pelicani se consideră un vot.

Pelicanul creț este o pasăre aproape exclusiv ihtiofagă. Adică hrana preferată este peștele, mai ales crapul, roșioara și bibanul. Dar prinde și știuci, țipari, sau specii comune din apele unde trăiește. Se estimează un consum zilnic de aproximativ 1.200 grame de pește. 

Spre deosebire de pelicanul comun, care pescuiește în stoluri numeroase și a cărui strategie constă în înconjurarea și izolarea bancurilor de pești, urmate apoi de o frenezie a hrănirii, pelicanul creț se hrănește cel mai adesea în grupuri mici. Uneori pescuiește alături de cormorani.

 


"Candidatul nostru pentru titlul de Pasărea Anului 2023 este Pelicanul creț (Pelecanus crispus)

Specia este „vulnerabilă” conform Listei Roșii pentru România, prin prisma populației cuibăritoare foarte mici și a numărului extrem de redus de locuri unde cuibărește. 

Ce l-a adus aici? Faptul că în România se află la periferia arealului de distribuție. 

O altă cauză este degradarea în timp a habitatelor, prin dispariția zonelor umede sălbatice întinse, desecate pentru agricultură. Vulnerabilitatea vine și din predispoziția speciilor coloniale la epidemii. 

Global, pelicanul creț are statut de „aproape amenințat”, iar la nivel european e încadrat ca „preocupare minimă”, datorită creșterii efectivelor populaționale. Creșterile au avut loc în mare parte datorită acțiunilor de conservare din ultimii ani."


"Pelicanul creț (Pelecanus crispus) este o specie Vulnerabilă, care prezintă în această competiție problemele aferente vieții în zonele acvatice. 

Aici provocările sunt date de desecarea zonelor umede sau de conflictul pe care orice animal consumator (redutabil) de pește îl are cu pescarii și populația locală, mai ales în condițiile diminuării acestei surse de hrană. 

În plus, fiind cuibăritor colonial, orice neplăcere majoră în această perioadă se poate traduce în compromiterea serioasă sau pierderea întregii ponte. 

Acest lucru este posibil deoarece cuibărește în zona lagunară pe insulițe sau formațiuni semiplutitoare, care sunt supuse riscului de eroziune și intemperiilor, valurile mari putând distruge uneori întreaga colonie."



"Speciile coloniale sunt mai sensibile și la îmbolnăvire, după cum a arătat epidemia de gripă aviară din acest an, când am pierdut o cincime a păsărilor adulte de la noi. 

În România cuibărește o parte importantă a populațiiei de pelicani creți de pe continentul nostru, iar protejându-i avem, practic, grijă de populația europeană a speciei. 

Consolidarea structurilor existente și amplasarea de platforme artificiale care rezistă mai bine intemperiilor cresc șansele de cuibărire ale speciei. Exact asta ne propunem să facem pentru pelicanul creț, dacă va câștiga."



Materialul de mai sus este extras de pe site-ul www.sor.ro, care apartine Societatii Ornitologice si Romania 

(https://www.sor.ro/pasarea-anului-2023/?fbclid=IwAR3nbIHysUS5jMxdGr2DVCKFPBGqlnrKt23v4eLHOpQb_hRt_KgqPQhSU6w) 

Prin blogul meu, am decis sa sustinem candidatura Pelicanului Cret

Am primit semne in acest sens, fila de calendar a lunii noiembrie fiind dedicata pelicanilor. Ce alt indiciu mai elocvent doriti in plus? Nimic nu-i intamplator! ;-) 

Votati, va rugam, Pelicanul Cret. Hai la vot!!!!

Daca aveti mai multe conturi de facebook, va rugam sa votati (dati "Like" pozei cu "Pelicanul Cret") de pe fiecare in parte. ;-)

Acum, pe bune, este si frumos, este si vulnerabil. Nu-i o pasare de prada, este doar... un pelican dragut! Deci, merita eforturi suplimentare! 



PS. Ca o dovada ca alegerile noastre sunt sustinute si de Altcineva, mai de Sus, mentinez ca, in noiembrie 2018, am propus-o si sustinut-o pe Cici pentru a fi aleasa pasarea anului 2019 si, ce credeti, chiar a fost aleasa! Atunci v-am cerut votul pentru Cici prin insemnarea O votam pe Cici?

Haideti sa-l sustinem acum pe Mister Pelicanul Cret! :)  

Apoi, ciocnim un pahar cu ceva bun si sarbatorim cu amandineeeee!!!!!  

Sau... am facut-o deja.... ?! ;-)))))


#VoteazăPasăreaAnului2023

Pelicanul creț (Pelecanus crispus) este o specie legată de mediul acvatic. Cuibărește colonial în sud-estul Europei, dar mai cu seamă în estul și centrul Asiei. Preferate sunt lacurile, lagunele și estuarele, cu mici insule fără vegetație sau cu stufăriș. Pelicanii creți de la noi pot fi văzuți mai ales în Delta Dunării și sistemul lagunar - lacurile Razim, Sinoe, Golovița și Zmeica, dar și pe lacurile litorale sau interioare – inclusiv pe lacurile din Bărăgan sau cele de acumulare de pe râurile mari din sud. Desecarea zonelor asociate Dunării sau afluenților ei în ultimul secol a privat specia de o mare parte din zonele umede folosite. 


De asemenea, antropizarea accelerată a zonelor litorale, mai ales din cauza construirii de facilități turistice, precum și transformarea lacurilor unde specia se hrănește în adevărate rute de excursii turistice, adesea lipsite de orice etică, au dus la degradarea ireversibilă a multor habitate necesare supraviețuirii pelicanului creț pe termen lung.

Fiecare reacție "Like"pentru o imagine cu Pelicanul Cret înseamnă un vot


Campania a luat sfârșit, iar învingătorul a urcat pe podium!
🤩
Acvila de câmp (Aquila heliaca) a reușit să vă convingă că merită titlul pe parcursul ultimelor săptămâni! Astfel, cu cele 1.087 de voturi primite s-a instalat confortabil în postura de Pasărea Anului 2023.
😊
A devansat chira de mare, pentru care ați votat 632 dintre voi și pelicanul creț, care a adunat 618 aprecieri.
Răpitorul va lua locul pufoșeniei în anul care vine.
🤓
Ne va răpi mai mult timp și energie decât au făcut-o câștigătoarele anterioare ale titlului de Pasărea Anului.

15.11.2022







3 comentarii:

  1. Îi iubesc foarte foarte foarte mult !!!
    (... și ciocârliile! și măcăleandrii! nu știu pe care s-o aleg !!!)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai, Cristiana, deocamdata, cred ca ar fi bine sa alegi pelicanul, ca sa-l facem pasarea anului 2023. :)
    Si noua ne este tare drag, cu ciocul ala al lui larg si cu trupusorul lui atat de neindemanatic. :))) Mi se pare atat de vulnerabil! Asa ca.... sa-l votam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Gata, l-am votat !!!
    În 1977 am mers în dultă mai cu seamă să mă plimb pe canale, să văd pelicanii... N-a fost să fie... Toate canalele erau închise, nu era voie să iasă nicăieri vreo barcă cu turiști, căci tocmai fuseseră niște crime acolo (dacă o fi fost adevărat, căci după revoluție s-au vehiculat tot felul de teorii conspiraționiste cu privire la Deltă, etc.).
    A rămas totul așadar în programul altor vieți !!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)