miercuri, 26 iunie 2024

Covrigii de Aur, Transhumanta, Tom si Jerry, Ursii, Pisicile care patruleaza si puii de Randunica

 

Si, sa nu uitam de flori. N-au mai incaput in titlu, dar sa nu uitam de flori, da?! :)))

Cu alte cuvinte, azi, la stirile zilei, avem informatii senzationale despre flora si fauna estivala, montana! :))))

Si, desigur, nu uitam nici de covrigii de aur. De fapt, chiar cu ei vom incepe.

Nici nu avem prea multe sa impartasim in legatura cu ei caci, numele incepe sa li se potriveasca perfect. 

Covrigii de Aur chiar sunt de aur, caci altfel nici nu se explica! 

Pretul, adica. Pretul nu se explica, caci la el ma refeream. :)))

Brusc, pretul Covrigilor de Aur a devenit astronomic! Peste noapte! Fara sa fim avertizati din timp nici cu publicare in Monitorul Oficial, nici cu depesa scrisa, cu strigare publica in piata mare si nici macar prin afisaj electronic, cu cifre rosii, postat ostentativ pe peretele covrigariei! Pai, se poate, coane Fanica? :)

Incepand de azi, doua siraguri cu covrigei costa 12 lei. Asta chiar e tun economic! Sa vedeti voi ce se vor imbogati covrigarii din Predeal cu asa strategie de vanzare. Caci, daca banalul sirag de covrigei s-a scumpit atat, va dati seama cum sunt restul preturilor...?! 

Sa vedeti cum se va face de acum inainte coada la covrigi, caci doar ei vor ramane singurele delicatese accesibile pentru turistii care prefera Predealul, adica in special seniorii, apoi familistii cu copii mici, copiii veniti in tabelele scolare, mai ales pentru antrenamente sportive (atletism, ciclism, hambal, volei, etc), si, in general, oamenii care prefera linistea, plimbarile in natura si prin padure, in locul intepenirii pe un scaun de terasa sau de restaurant, cu boxele alaturi, cu viata de noapte desantata, cu furnicar de lume in jur, cu agitatie, consumerism si balamuc turistic, asa cum se intampla in perioadele sezoniere in cele mai multe din statiuni, fie de la mare, fie de la munte. :)))

Asa numitele "statiuni de odihna", adica cele cu adevarat pentru odihna, sunt atat de rare incat este nevoie de strategii turistice speciale pentru a le mentine astfel. 

Printre aceste strategii de succes, care au dat rezultate in Predeal se pot numara: ursii gunoieri, lipsa sau desfiintarea teraselor, barurilor, discotecilor, tarabelor si chioscurilor cu prostii gen "suveniruri - amintiri de la munte/mare", cresterea preturilor la cele cateva obiective turistice existente si inchiderea a cat mai multe magazine, pensiuni, hoteluri, locuri de cazare. :)))

Doar asa se mai poate mentine o statiune in parametrii normali, clasificati sub denumirea generica "de odihna", cea care presupune liniste, curatenie (fizica si fonica), aerisire umana, adica lipsa aglomeratiei de turisti mondeni si consumeristi, mai exact a acelora care sunt, de regula, si cei mai necivilizati. 

O alta metoda de mentinere a statutului de statiune de turism "pentru odihna" este si majorarea pretului de la telescaun, care a crescut de la 80 lei (cat a fost anul trecut) pana la 100 lei de persoana dus-intors, Predeal-Cioplea/cabana Garbova. 

Deci, ca sa mai mergem pentru un picnic la Garbova, asa cum ne placea pana acum sa facem macar o data pe vara, pe noi doi ne-ar costa acum 200 lei! Mult, doamna, mult! Dincolo era mai ieftin! :))))

Radem noi, radem, dar, de fapt, niciunde si nimic nu mai este ieftin. 

Asa ca ne vom reorienta si vom cauta o alta locatie pentru picnicul nostru traditional estival, caci la Garbova nu ne mai place. Strugurii sunt mult prea acri. :)))))





















Stirile noastre de azi mai contin si informatii despre Transhumanta, asa cum bine ati citit in titlu.

Si, da, este vorba despre Trashumanta la propriu, nu-i nici o metafora aici. :)))

Zilele trecute am fost martora unui astfel de moment magic, atat de magic incat m-am intrebat pentru o secunda daca noi chiar ne-am mutat cu adevarat din Gradina din Ardeal in Predealul din Ardeal, sau daca nu cumva am niste halucinatii, reminiscente ale celor aproape cinci ani cat am stat in Gradina, cand ne treceau prin fata portii turmele de oi spre/dinspre stana de pe deal dinspre/spre curtile oamenilor.

De data asta n-a fost vorba despre oi, ci despre o turma de vite: vaci si vitei, vreo 50 de capete am numarat rapid uitandu-ma la poze, dar si o turma de caini ciobanesti uriasi, vreo 15, care insoteau animalele. 

Turma era manata de vreo patru ciobani moderni, imbracati ca orasenii, deci fara cusma pe-o ureche, fara itarii de lana, dar, in schimb, cu ciomegele lungi, traditionale, intr-o mana, si cu telefonul mobil, in alta mana. 

In plus, am observat prezenta si a unui cioban sef, adica cel care a deschis drumul calare pe.... nu, nu pe un cal, ci pe vreo cativa zeci de cai-putere, mai exact la volanul unui jeep 4x4 albastru-ciel-metalizat-traditional. :)))

Eu fusesem la partie sa-l caut pe Bobita, catelul abandonat acolo, pe care il hranesc cu boabe aproape zilnic (am vazut ca l-a mai observat cineva, si ii lasa mancare intr-o caserola) si tocmai plecam spre casa cand mi-a iesit in cale mai intai turma de caini ciobanesti. Apoi, dinspre podul care trece pe sub DN1 a aparut si cireada de vite. 

Ce sa zic? A fost un moment destul de impresionant. 

Bineinteles ca a aparut imediat si o masina a politiei locale, care a luat la verificat actele ciobanilor, efectivele de animale, autorizatiile de migrare-transumanta si, in fine, ce-or mai fi verificat ei acolo, ca nu stiu si nu ma pricep, doar intuiesc, caci, evident, ma gandesc ca trebuie sa fi avut ceva hartii cu aprobari care sa le permita sa treaca asa, nestingheriti printr-o statiune turistica montana internationala, asa cum e Predealul, nu?

Aparitia animalelor a creat un mic haos rutier, caci brusc au aparut mai multe masini in zona, care au fost nevoite sa opreasca si sa astepte degajarea carosabilului de toate patrupedele copitate sau nu, care s-au indreptat spre Promenada Polistoaca, promenada regilor, de unde, la capatul ei, o puteau lua spre dreapta, spre Susai, unde sunt mai multe culmi despadurile, acoperite cu pasune, numai bune pentru pastorit. 

Adica, eu asa ma gandesc, ca au luat-o la dreapta spre Susai, ca la stanga ajungeau la Hotelul Orizont si de acolo inapoi in Predeal, spre calea ferata, la gara, si apoi chiar in centrul statiunii. :)))))

























Continuam stirile de azi cu o informatie de ultima ora. Cu o confirmare, mai exact.

In urma cu aproape trei luni, mai exact pe 31.03.2024, am avut o mancarime in degete si, desi ma retrasesem de pe facebook de ceva vreme (din august 2021), n-am putut sa ma abtin si am lasat cuiva un comentariu sugubat in legatura cu teama exprimata de unii fata de influenta AI (Inteligenta Artificiala). 

Intrasem de Fb doar ca sa-i dau un like lui Adrian la o postare si, cand colo, m-am trezit comentand. Desigur, cu rost, dupa cum s-a dovedit ulterior. ;-)))

Pentru elocventa, voi reda aici acel comentariu al meu: 

Aitana este doar un personaj AI, deci un personaj de desene animate. Atat. Fix ca Tom si Jerry sau ca Papusa Barbie. Doar copiii vor invidia si vor dori sa traiasca viata personajelor de desene animate pe care le admira in virtual, pentru ca ei nu au inca formata in constiinta reprezentarea realitatii exterioare in care s-au nascut. Nu au discernamant. Nu fac diferenta intre real si virtual. 

Un adult stie, simte si experimenteaza direct viata reala, cu toate consecintele si cu toate celelalte variabile ale ei, mult mai multe si mai complexe decat cele prinse intr-un desen animat. Doar un copil, un om imatur, un inadaptat cu o gandire puerila, ar putea invidia viata si povestea de succes ale unui personaj de desene animate.  

Deci, nu, nu cred ca un om matur, inteligent si care stie in ce lume traieste (adica unul care este ancorat cu trup si suflet in lumea reala, nu in cea virtuala, nu in cea iluzorie, utopica si controlata de niste programatori destepti) va privi la aceste desene animate cu invidie fata de viata si succesul personajelor Tom si Jerry, Aitana, Papusa Barbie sau oricum s-ar numi ele. :))))) (Liliana Pascanu, 31.03.2024)

Mbuun... Ulterior, mi-am sters comentariul, am dat niste block in dreapta si in stanga, ca sa fiu sigura ca nu ma mai deranjeaza nimeni, niciodata, cu nimic, si mi-am vazut de ale mele.

Dar, iata ca Dumnezeu nu doarme! 

Intotdeauna, dar fix intotdeauna, eu imi primesc confirmarile. :)))

Ei bine, fix in zi de Sanziene, SOC (a se vedea numarul de inmatriculare) si groaza! :)))

Tom si Jerry au reaparut si au confirmat ca ei sunt, intradevar, doar niste personaje de desene animate, un fel de entertainment pentru copii si pentru adultii ramasi la stadiul de copii.  :)))

Asadar, hai copii, la joaca! Tom si Jerry se stramba unul la altul, isi dau in stamba reciproc, isi pun piedica unul altuia, se saboteaza pe rand, apoi exclama cu gura pana la urechi: "La vitta e bella!" si "good vibe!" :))))




















Dar, stati, n-am terminat! :))))

Desfasuratorul nostru de azi mai cuprinde stiri cu Ursii, dar mai ales cu Pisicile care patruleaza si pazesc zona de Ursi! :)))

Se stie ca Predealul este statiunea Ursilor gunoieri. Ei umbla mai ales noaptea, dar uneori chiar si ziua. Au zonele lor preferate, tomberoanele lor preferate si, tot ce este posibil, si orele lor preferate pentru inspectia gunoiului preferat. :)))

Cum subiectul este de mult pe ordinea de zi a Primariei si mare lucru nu s-a schimbat, unii proprietari si-au luat propriile masuri de paza si protectie si, pe langa sarma ghimpata si garduri electrice in jurul vilelor si curtilor, si-au asigurat personalul potrivit de patrulare. Pisicile! :)))

Chiar ieri am fost de fata cand una din pisicile angajate la una din vile isi facea rondul de inspectie si verificare a arealului. Ea era pe acoperis, dar nu asta conteaza! Nu va pierdeti in detalii. Isi facea datoria? Si-o facea! Am constatat chiar noi, cu ochii nostri! Parol!

Cu certitudine ca un urs isi lasase urmele olfactive pe acolo, pe acoperis! Sunt precisa! :))))











Inainte de a trece la subiectul "puii de randunica", mentionat si in titlu, vom aborda subiectul "florile noastre, cele de toate zilele, flori de vara pana-n seara" :)

Mai jos sunt imagini proaspete, captate de echipa noastra de investigatii chiar de la fata locului, in urma cu o zi, da, da, ieri, mai exact, deci sunt stiri de senzatie, la prima mana, obtinute in urma unor demersuri pline de pericol, de suspans, de iminenta, de, de... cam atat, ca nu mai am alte idei acum. :)))

Ah, da, pline si de intriga si suspans! Pam, pam. :))













































Incheiem reportajul nostru cu ultimele stiri obtinute de jurnalistii nostri de investigatie in legatura cu randunelele care au cuib deasupra ferestrei noastre de la bucatarie. 

Ei bine, da, au puisori!!!!!! 

Nu mai zic de galagia ciripitului lor gures, nici de agitatia zborurilor de du-te/vino, si nici macar de semnele care mai cad de pe marginea cuiburilor peste frunzele muscatelor din jardinierele noastre, actiuni pentru care noi nu ne suparam deloc. Nici macar nu le mai curat de acolo, de teama sa nu se sperie si sa nu mai vina la anul la noi, la cuiburi.  :))) 

Ma refer acum direct la cea mai concludenta dovada care poate exista in lipsa pozelor stil paparazzi cu puii in carne si... pene. Fulgi, mai exact. 

Este vorba despre capacul unui ou de randunica, ou din care, desigur, unul din pui si-a cerut dreptul la existenta. 

Probabil ca randunica a facut curatenie in cuib, a scuturat, a sters praful, a dat cu aspiratorul si, in agitatia ei de gospodina, a scapat capacul de ou din cuib, capac care a cazut in jardiniera noastra cu muscate.

Priviti si va minunati!

































Ca sa va convingeti care este asa-numita "viata de noapte" a Predealului (hahahaha!!!!) am decis sa infruntam pericolele noptii si, ca doi cutezatori si viteji gazetari ce ne pretindem a fi, de investigatie, adica, am iesit la o incursiune nocturna prin centrul statiunii. 

Zic "centrul", dar sa nu va imaginati cine stie ce labirint de piete si strazi pietonale luminate, cu terase, lumini si miscare. Centrul nostru se intinde fix pe distanta de 150 de metri liniari, pe DN1, intre "Ceaunul de munte", benzinaria, Hotel Dragului, Hotelul BRD, intersectia cu Hotelul-restaurant Hanul Domnitorilor (pe un colt) si Hotelul-restaurant Carmen (vis-a-vis), Gara si Mega-Image (fata in fata, de-o parte si de alta a DN1), si Catedrala Ortodoxa. Asta este tot centrul. Ah, Covrigul de Aur este tot in centru. (hahahaha!!!!) :))))

Ne-am amuzat copios intr-o zi cand, fiind in intersectia mai sus amintita, niste turisti l-au intrebat pe Adrian unde este centrul Predealului, iar el le-a raspuns "Pai, asta este! 50 metri la stanga si 50 metri la dreapta, pe DN1." :))

Asadar, ca sa stiti, Predealul este o statiune de odihna. Deci nu are viata de noapte. Aici turistii vin sa se odihneasca noaptea, adica sa doarma, nu sa umble brambura pe strazi, pe la discoteci, pe la restaurante, sau, mai rau, plimbandu-se pe strazi. Tineti minte, daca vreti sa veniti in Predeal: aici NU exista viata de noapte. Aici exista odihna de noapte! Din fericire! :)))

Pe la noi, noaptea, doar ursii se plimba pe strazi! Turistii dorm. Localnicii dorm. Toti angajatii din serviciile de turism dorm. Deci, nu-i nimic deschis noaptea. Ah, ba da, doar luminile din centru.   :))))))

Strazile sunt pustii noaptea. Nimeni nu circula pe strazi, nici macar cu masina (doar pe DN1 mai e ceva miscare). 

In consecinta, este atat de linisteeeeee.......... Aici nu se aude noaptea nici macar vreun latrat de caine, ca in satul in care am avut Gradina, pentru ca aici nu are la cine sa latre (dupa ursi nu latra nimeni).... este o liniste profunda, in care iti auzi gandurile cu ecou.... linistea muntelui....... linistea padurii........

























26.06.2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)