sâmbătă, 20 mai 2023

Menta de Mai pentru Ceai

 

V-am spus in urma cu cateva zile ca deja am cules cateva maini de crengute de menta, in ciuda faptului ca specialistii recomanda ca menta sa fie culeasa in perioada inflorii, pentru a avea maxim de uleiuri volatile in frunze. 

Eu, nemaiavand rabdare pana in iunie-iulie-august, perioada optima pentru cules, m-am decis sa incerc acum sa fac ceai din menta asta de mai - ce rimeaza! :)) - si, ce credeti, ceaiul chiar are o aroma puternic mentolata! Deci, am concluzionat eu, merita sa culeg si acum, si sa nu mai astept cateva luni. 

De anul trecut am inceput sa consum mult mai intens ceaiuri combinate, fix de cand am cules cretisoara si coada calului de aici, din Predeal. De atunci nu m-am mai oprit! 

Mi s-a aprins un beculet, ceva, nu stiu, dar mi-am activat o pasiune mare pentru cules de plante medicinale (flori si frunze) care sunt bune pentru ceaiuri! :))))

Mai ales ca, de cativa ani, dezvoltasem o problema cu bautul lichidelor, in sensul ca nu prea beam suficiente. 

Nu aveam aceasta problema pe vremea cand locuiam in Bucuresti si aveam job, deci inainte de noiembrie 2016, cand a intervenit demisia care avea sa marcheze mutatul nostru in Gradina din Ardeal. 

Pe atunci lucram in banca si aveam biroul ("castelul meu de fildes", cum il numise o directoare, invidioasa pe biroul meu plin cu flori) la etajul sucursalei. 

De cate ori coboram la parter, cu diverse treburi, imi luam si o sticla de o jumatate de litru si mi-o umpleam cu apa de la dozator. Era un dozator standard, care ne oferea apa rece ca gheata si apa fierbinte, pentru cafea sau ceai. Si beam cateva sticle de jumate de litru pe zi. Cred ca beam cel putin trei litri de apa pe zi. Fie simpla, fie in cafea, fie in ceai, fie chiar in suc de rosii, cu piper, ca in avion. ;-)))

Deci, pe atunci, nu aveam deficit de apa in organism. Ba, mai mult decat atat, la fiecare control medical anual, executat in cadrul rutinei bancii privind verificarea starii de sanatate a personalului, eram mereu intrebata de cadrele medicale cam cata apa beau pe zi. 

Spuneau ele ca se vedea ca beau suficienta apa dupa glezne - aveam gleznele foarte subtiri. Adica, deloc umflate. Si mergeam si pe tocuri de 10 cm toata ziua, de dimineata pana seara, plus urcat si coborat scarile spre si dinspre etaj.  :)

Dupa ce ne-am mutat in Gradina din Ardeal, nu stiu de ce, dar am inceput sa beau din ce in ce mai putina apa. Si nici senzatie de sete nu aveam. Si m-am cam obisnuit asa. Adrian mereu ma intreba peste zi daca am baut apa sau nu, si imi amintea sa beau daca uitam, dar nu mai aveam rutiana aia care mi se formase. Si nici dozatorul. :))))

In fine, unde vreau sa ajung. Mi-am format abia de anul trecut o noua rutina, care m-a ajutat sa-mi reechilibrez hidratatrea optima a organismului. Cu ceaiuri. :)

Caci acolo unde este pasiune, totul vine de la sine! :)))

Bine, ceaiuri puteam sa-mi fac si inainte. Si chiar mi-am facut, caci noua mereu ne-au placut ceaiurile. Insa nu facusem din bautul ceaiului o rutina. 

Acum, odata cu pasiunea asta noua pentru cules plante, flori si frunze, pentru pus la uscat pentru ceaiuri, imi este mai mare dragul sa fac si sa beau. Parca ceaiul meu are alta aroma decat ceaiurile cumparate! :))))

Iar o hidratare buna a organismului, toata lumea stie, aduce o multime de alte beneficii importante! Suntem 70% apa, deci, procentul trebuie mentinut pentru a obtine efectele dorite, respectiv, "tinerete plina de frumusete si viata fara de batranete" - parca asa era vorba aia din batrani, nu? :))))

Mai concret, daca ne hidratam optim, toate organele functioneaza corect, toate sistemele anatomice sunt in perfecta armonie unele cu altele, iar asta se vede si in exterior: un psihic bun, o piele frumoasa, fina, neteda, fara riduri, fara puncte negre sau alte probleme dermatologice, o sclipire in privire, o inima voioasa, reintinerire si altele asemenea, ati inteles voi ideea. :)

Si, uite-asa se face ca acum, vazand eu ca ceaiul meu cu menta are gustul mentolat, chiar daca frunzele folosite sunt de la menta neinflorita, m-am decis sa culeg acum cat pot si sa pun la uscat cat ne permite spatiul din balcon. 

Cu atat mai mult cu cat urmeaza si alte plante de cules si de uscat. 

Am un plan, o strategie si nimic nu este lasat la voia intamplarii. :))
















Asadar, am mers la cules menta tot pe dealul de unde am cules urzicile. 

Este o anumita simbioza intre urzici si menta, cresc perfect impreuna, impartind frateste arealul. Si menta si urzicile au aceeasi structura a radacinilor, un fel de ramificatii intretesute, motiv care le face indezirabile prin gradini, caci devin invazive, raspandindu-se foarte usor, fiind usor adaptabile si deloc pretentioase. 

In ultimele zile, dealul acela s-a inverzit complet, iar urzicile au crescut cam de vreo 15-20 cm, facandu-le foarte usor de cules. Am vazut localnici venind cu saci de rafie si culegand cu mainile goale urzici de acolo, pentru a le pune la congelator sau a le usca. Cred ca eu le-am dat startul, caci m-am apucat de cules pe la sfarsitul lui martie, iar pana acum, in ultima decada a lui mai, ne-am facut si pofta, si am pus si la congelator cate ceva. 

Pentru noi, acum a venit randul mentei. Iar joi dupa amiaza, pe o vreme innorata (desi dimineata fusese insorita si frumoasa, numai buna pentru plimbarea zilei), mi-am luat pungi si manusi de unica folosinta (pentru a ma proteja de urzicile din mijlocul carora aveam sa-mi culeg pretioasele crengute de menta) si am pornit la recoltat din "gradina noastra montana". 

Si am cules nu numai menta, ci si niste floricele frumoase, de camp, pentru vaza din bucatarie. Asa numitele "buruieni" decorative.
























Tocmai ce umplusem o punga si o incepusem pe a doua, cand am observat ca aveam companie. Mai intai am auzit un zgomot printre frunze si m-am intors un pic panicata, caci zona este frecventata de ursi si sunt foarte vigilenta din punctul asta de vedere.

Nu, nu era ursul. Era o pisica. Nu stiu ce urmarea in frunzele de mur din spatele ei. Initial am crezut ca are pui acolo si-i pazeste, dar nu avea. Cand m-a vazut ca ma apropii de ea, cu gandul sa o fotografiez, a intrat in alerta. 

Era o pisica de casa, nu una vagaboanda. Chiar parea una cu o alura foarte nobila. Totusi, nu stiu ce facea ea acolo, caci parea ca se instalase pe busteanul ala ca la ea in fotoliu, de parca era la ea in sufragerie. :)

Din cand in cand isi ascutea ghearele de bustean si isi schimba locul. Eu mi-am vazut de treaba mai departe o vreme, dar ea tot acolo a ramas, ca un gardian protector. 

Pesemne ca ma adoptase si ma pazea de urs! :)))





























Dupa ce am umplut cele doua pungi, am fost gata de plecare. Eram maxim de multumita!

Am mai facut cateva poze cu verdele crud al muntelui si m-am indreptat spre casa. Aveam o captura parfumata enorma de procesat! 

Eram hotarata sa culeg toate frunzele de pe crengute, caci observasem de la recolta anterioara ca se usuca mult mai repede si mai bine fara codite. In plus, oricum, numai frunzele se foloses la ceai. 












Ajunsa acasa, am facut cateva poze cu noua mea comoara recoltata din "gradina" si, dupa ce mi-am pus si un pahar din ceaiul cu aroma de menta, pe care tocmai il facusem dimineata (fac cate 2 litri de ceai - fie zilnic, fie o zi da, una nu, dupa chef, in mix de plante: flori de soc, coada calului, cretisoara, frunze de mur, de zmeur, de papadie, macese si de acum inainte si menta - treptat se vor adauga si altele, dar sa nu anticipez), m-am apucat de curatat frunzele. 

Intr-o ora, procesasem o jumatate de lighean de crengute de menta.

Dupa inca o ora, terminasem primul lighean. 









































Pe la ora 20:45 am insirat afara, la uscat, prima transa de frunze de menta curatate de pe crengute. 

Afara se inserase, dar pozele facute in balcon, cu blitz-ul telefonului, sunt totusi edificatoare pentru a se intelege ce cantitate era acolo. 

Nu se curata greu, insa este migalos. In timp ce faceam eu munca aia de chinez in bucatarie, cu grija si cu atentie pentru fiecare frunza de menta ce avea sa ajunga la uscat si apoi in ceaiurile noastre, ma gandeam la toti procesatorii industriali de ceaiuri pentru vanzare in magazine. 

Si ma intrebam: oare ei au tehnologie de curatat frunzele de pe codite? Nu cred. :)))

Eu cred ca in pliculetele de ceaiuri sunt tocate plantele intregi, asa cum sunt recoltate mecanic de pe camp. Sunt tocate la comun crengile si frunzle, dar si eventualele ganganii care sunt printre frunze. 

Sunt sigura de asta, mai ales ca eu am descoperit in frunzele culese de mine melcisori, furnici, niste omizi minuscule verzi si, desigur, multe fire de iarba, si resturi de frunze de urzici si alte plante. La nivel industrial, cred ca sunt tocate, uscate si ambalate, la gramada, tot ce se recolteaza automat din lanul de menta. :)))

Anul trecut, pe vremea cand incepusera discutiile aprinse on-line despre lansarea pe piata a alimentelor bazate pe faina de insecte, de greieri, in speta, am citit un articol facut pe baza unui studiu care spunea ca fusesera analizate toate sortimentele de ceaiuri ale unui supermarket si ca la absolut toate se descoperise ca aveau in continut cel putin cateva zeci, pana la cateva sute, de structuri de ADN de insecte. ;-))))

Pai, daca si la cele mai scumpe, fancy, extravagante si exclusiviste ceaiuri s-a descoperit ca au insecte in plicuri, ce sa mai vorbim? Ceai de insecte, mon'ser! :)))

Eu mi-am ales cu mare atentie frunza cu frunza pentru ceaiurile noastre. Numai frunze bune, sanatoase, curate si frumoase, nu orice! :)
Si am ramas si cu doua castronele cu resturi de aruncat. Care - nu-i asa? - la procesatorii industriali, s-ar fi regasit tocate si amestecate in continutul pliculetelor de ceai. ;-)









Dupa o pauza de o jumatate de ora, pe la ora 21:40 m-am apucat de procesat si cel de-am doilea lighean, care era un pic mai mare decat primul. Mi-a luat doua ore si jumatate de procesat. Deci, in total, pentru toata menta culeasa, am lucrat inca patru ore si jumatate pentru a o procesa. Munca, nu gluma! :) 

Deci, abia pe la miezul noptii am terminat de curatat toate frunzele de pe codite si de insirat afara, pe balcon, la uscat. 

Eram obosita, dar foarte multumita. 

Va trebui sa le mai amestec din cand in cand, ca sa se aeriseasca si sa se usuce uniform, caci stratul de frunze este acum foarte gros. 

Deci, in mod sigur, va trebui sa le impart in doua si sa pun la uscat si pe al doilea suport, pentru a grabi procesul. 










Am facut poze si a doua zi, pe lumina, cu frunzele insirate la uscat din balcon, caci prea frumos aratau ele acolo si prea bine mirosea a menta de la o asa recolta valoroasa. :)

Apoi, pentru ca albastrelele pe care le luasem de pe dealul cu urzici se smulsesera cu radacini cu tot, m-am gandit sa incerc sa le adaptez la noi, asa ca le-am plantat in jardinierele cu muscate, de la geamul de la bucatarie. Vom vedea ce se intampla. Sper sa se prinda si sa se infloreasca mult si bine acolo. :)




























Hidratarea corecta este o stiinta. Cat de adevarata este regula celor 8 pahare de apa pe zi

 

Imaginati-va organismul ca un motor. Pentru ca fiecare piesa sa functioneze bine, este nevoie de apa. Corpul nostru este in mare parte apa (cel putin 60%) si are nevoie de apa pentru a indeplini extrem de multe functii: eliminarea toxinelor cu ajutorul aparatului urinar, reglarea temperaturii interne, a pulsului, tensiunii arteriale, mentinerea metabolismului sanatos si prevenirea constipatiei. Daca fara mancare putem trai si pana la 2 luni, fara apa nu putem supravietui mai mult de cateva zile in medie, arata studiile. Daca stim ca de apa depinde insasi viata noastra, de ce uitam uneori sa ne atingem de un pahar cu orele? In cele ce urmeaza povestim ce inseamna o hidratare corecta, dincolo de mituri, si cum facem din ea o rutina.  

„Bea 8 pahare de apa pe zi!” Este un sfat omniprezent in articolele de pe Internet care incearca sa ne invete cum sa avem un stil de viata sanatos. Adevarat sau fals? Raspunsul corect ar fi, mai degraba: depinde. Depinde de varsta, de sex, de climatul in care traim, de activitatea fizica pe care o desfasuram. Nu e nimic dovedit stiintific, dar nici nu strica, spun medicii. Potrivit U.S. National Academies of Sciencies, Engineering and Medicine, o cantitate adecvata de lichide, pentru o persoana care locuieste intr-o zona cu clima temperata, ar fi dupa cum urmeaza: in jur de 3.7 litri (aproximativ 15.5 pahare) pe zi, pentru un barbat adult, si 2.7 litri (aproximativ 11.5 pahare) pe zi, pentru o femeie adulta.

Dar si aceasta regula trebuie interpretata intr-un mod rezonabil. Nu inseamna ca un barbat ar trebui sa bea aproape 4 litri de apa pe zi, iar o femeie, 3 litri. Recomandarile se refera la lichide in general: apa, alte bauturi si alimente. Da, aproximativ o cincime din aportul zilnic de lichide provine din alimentatia noastra. Chiar si din cafeaua de dimineata. Desi se spune ca aceasta ne deshidrateaza, de fapt, efectul diuretic al cafelei este mic comparativ cu cantitatea de lichid continut. Pe scurt, cafeaua ne hidrateaza intr-o masura mult mai mare decat ne deshidrateaza si nu ar trebui sa renuntam la ea doar daca ne temeam de acest efect. Supa, lactatele (in special cele lichide – lapte, lapte natur, iaurt, sana sau chefir), fructele foarte zemoase, precum pepenele, foarte multe legume (cu exceptia leguminoaselor – mazare, fasole etc.) sunt tot atatea surse bune de lichide, care contribuie la o buna hidratare. Apa este, intr-adevar, cea mai buna sursa de hidratare, dar e bine de stiut ca nu este singura.

 

Invata sa-ti asculti organismul, ca sa stii cum trebuie sa te hidratezi

Un indicator foarte important al nivelului nostru de hidratare este de cate ori simtim nevoie sa mergem la toaleta. Urinarile la 1-2 ore pot fi un semn ca v-ati hidratat suficient si chiar puteti sa aplicati aceasta regula simpla: consumati suficiente lichide astfel incat o data pe ora sau la 2 ore, sa urinati. Culoarea urinei este, de asemenea, un indicator al nivelului de hidratare: cu cat este mai deschisa la culoare, spre incolora, cu atat sunteti mai hidratati.

Daca aveti o activitate fizica mai intensa, nevoia de lichide este, desigur, si mai mare. In timpul efortului fizic, pierdem apa prin transpiratie si respiratie, in incercarea corpului de a se raci. Asadar, cu atat mai mult daca sunteti o fire sportiva, este bine sa beti apa chiar daca nu va e sete. Si chiar daca nu simtiti senzatia de sete, durerile frecvente de cap, fara motiv, va pot semnala ca, de fapt, aveti mai multa nevoie de apa decat ati crede (sau de alte lichide). De fapt, daca foarte rar simtiti senzatia intensa de sete, inseamna ca sunteti hidratati.

Nu doar activitatea fizica creste nevoie de hidratare, ci si anumite afectiuni, cum ar fi raceala, gripa, gastroenterocolitele. Clasica supa de pui recomandata adeseori atunci cand suntem raciti este foarte buna tocmai din acest motiv: ne hidrateaza si, fiind calda, are efect decongestionant. In concluzie, ca sa va stiti hidratati, este bine sa va faceti un obicei din a consuma lichide la fiecare masa, intre mese, inainte, in timpul si dupa exercitiile fizice si, in fond, ori de cate ori va este si sete. Incercati, totusi, sa nu ajungeti la acea senzatia de sete intensa, care tradeaza deja deshidratare.

 

Ce e prea mult strică

Atunci cand trecem la extrema cealalta si bem mai multa apa decat poate procesa organismul nostru, exista riscul de a dezvolta o afectiune numita hiponatremie, care poate fi letala. In acest caz, nivelul de sodiu din organism scade atat de mult incat se poate ajunge la inflamarea creierului. Totusi, excesul de zel, hiperhidratarea, este un lucru extrem de rar si mai degraba ne-am face grija pentru lichidele pe care nu le consumam suficient decat cele pe care le consumam prea mult.

Sursa: https://good-routine.com/blogs/news/hidratarea-corecta-este-o-stiinta-cat-de-adevarata-este-regula-celor-8-pahare-de-apa-pe-zi


Care sunt beneficiile hidratarii

Hidratarea are numeroase beneficii pentru organism. Mai jos sunt cele mai importante dintre acestea:

Influenteaza nivelul de energie si functionarea creierului - exista o legatura stransa intre consumul de apa si creier. Chiar si o deshidratare aparent banala, de doar 1-3%, poate actiona asupra creierului. Potrivit unui studiu, pierderea a 1,4% din apa corporala in urma activitatii fizice afecteaza puterea de concentrare si starea de spirit, in cazul femeilor sanatoase. De asemenea, creste probabilitatea de aparitie a durerilor de cap. Repetarea experimentelor pe barbati a dus la concluzia ca pierderea a 1,6% din apa din corp dupa sport afecteaza memoria si creste senzatia de anxietate si oboseala mentala; 

Previne sau poate trata durerile de cap - deshidratarea poate duce la aparitia migrenelor. Potrivit unei cercetari foarte interesante, 40% dintre participanti au avut dureri de cap ca urmare a deshidratarii. De cealalta parte, persoanele care consuma suficienta apa au un risc mai mic de aparitie a durerilor de cap. Mai mult, in experimentele in care voluntarii trebuiau sa consume mai multa apa decat in mod normal, durerile de cap s-au diminuat in cazul a 47% dintre participanti. Prin comparatie, in grupul de control, 25% au resimtit diminuarea migrenelor;

Ajuta la reducerea constipatiei - aceasta problema apare atunci cand scaunul trece cu greu prin intestin. Cresterea consumului de lichide reprezinta prima recomandare in tratarea constipatiei. Pentru persoanele care sufera de constipatie, este indicata mai ales apa carbogazoasa. Aceasta este bogata in sodiu si magneziu, care imbunatatesc frecventa scaunului si miscarile intestinale;

Poate trata pietrele la rinichi - acestea se formeaza ca urmare a acumularii sarurilor de acid uric. Drept urmare, urinarea este dureroasa. Consumul de lichide, mai ales de apa, creste volumul de fluide care trebuie sa treaca prin rinichi. Apa dilueaza din concentratia acestor minerale si, astfel, inlesneste eliminarea lor prin urina. De asemenea, hidratarea corespunzatoare previne formarea pietrelor la rinichi;

Poate contribui la pierderea in greutate - consumul de apa stimuleaza metabolismul si ofera satietate, fiind un aliat de nadejde daca doresti sa slabesti. Conform unui studiu din 2013, un grup de femei supraponderale, care au consumat 500 de ml de apa inainte de mesele principale, timp de opt saptamani, au slabit mai mult decat in perioada anterioara experimentului. Ora consumul de apa este vitala, daca vrei sa pierzi in greutate. Daca bei apa cu 30 de minute inainte de masa, aceasta ofera satietate si te face sa mananci mai putin. Intr-o alta cercetare, persoanele care au consumat 500 de ml de apa inainte de masa au pierdut cu 44% mai multe kilograme decat grupul care nu consuma apa inainte de masa;

Contribuie la maximizarea performantei sportive - deshidratarea cu doar 2% din necesarul de apa al corpului poate afecta rezultatele sportivilor. Cu toate acestea, este un fapt divers ca sportivii pierd chiar si 6-10% din apa corpului prin transpiratie. Daca acestia nu isi refac depozitele de apa, risca oboseala fizica, reducerea motivatiei si o instabilitate a temperaturii corporale. Consumul de apa previne aceste efecte si chiar reduce stresul oxidativ care are loc in timpul unor antrenamente intense, precum cele HIIT. Considerand ca muschii sunt formati in proportie de 80% din apa, nu mai reprezinta o surpriza faptul ca fluidele ajuta sportivii;

Ofera lubrifiere articulatiilor - cartilajele dintre articulatii si dintre discurile intervertebrale ale coloanei contin aproximativ 80% apa. Deshidratarea poate reduce din capacitatea articulatiilor de a absorbi socurile fizice si poate cauza aparitia durerii;

Ajuta la formarea salivei si a mucusului - fluidele din organism mentin gura, nasul si ochii umezi, prevenind uscarea si frecarile. Consumata in locul bauturilor dulci, apa ajuta si la prevenirea aparitiei cariilor;

Transporta oxigenul si nutrientii in corp - sangele este format in proportie de 90% din apa, iar de mentinerea acestei compozitii depinde transportul la timp al sangelui si al substantelor nutritive, al vitaminelor si al mineralelor in organism;

Ofera pielii un aspect sanatos - daca esti deshidratat, pielea devine mult mai vulnerabila la factorii de mediu si pot aparea decolorari sau riduri premature. Mai mult, in lipsa apei, pielea isi pierde din elasticitate;

Regleaza temperatura corporala - in momentul in care organismul se incalzeste, o parte din apa corporala ajunge in straturile superficiale ale pielii, sub forma de transpiratie. Pe masura ce aceasta se evapora, corpul incepe sa se raceasca. Se crede ca, atunci cand este prea putina apa in organism, acesta se mentine cald, nu mai apare transpiratia, iar persoana face fata mult mai greu (de exemplu, atunci cand alearga pe caldura);

Sustine sistemul digestiv - tubul digestiv are nevoie de apa pentru a functiona normal. Deshidratarea poate cauza o crestere a aciditatii stomacale si poate duce la un risc mai mare de arsuri si ulcer gastric;

Ajuta la mentinerea tensiunii arteriale - sangele este format, intr-o proportie covarsitoare, din apa. Lipsa acesteia duce la ingrosarea sangelui si poate aparea hipertensiunea arteriala;

Sustine functionarea aparatului respirator - atunci cand esti deshidratat, caile aeriene sunt fortate sa minimizeze pierderile de apa. Acest lucru poate agrava simptomele asociate astmului sau alergiilor.

Sursa: https://www.hervis.ro/store/blog/hidratarea

Care sunt simptomele deshidratarii

Deshidratarea apare atunci cand corpul consuma mai multe lichide decat primeste. Drept urmare, acesta nu are suficiente lichide pentru a asigura functionarea normala a tesuturilor, organelor si sistemelor. Mai jos sunt principalele simptome asociate deshidratarii:

 

Lipsa urinei sau eliminarea unei cantitati reduse;

Urina inchisa la culoare;

Gura uscata;

Oboseala sau somnolenta;

Sete profunda;

Dureri de cap;

Confuzie;

Lipsa lacrimilor;

Ameteala si stare de lesin.
 

Unii oameni au un risc mai mare de deshidratare. Pe lista acestora se afla persoanele care practica exercitii intense sau fac sport pe vreme caniculara ori calda si umeda, cele cu anumite afectiuni (pietre la rinichi, infectii ale vezicii, diabet), gravidele sau femeile care alapteaza, persoanele care au febra, varsaturi sau diaree, cele care au o dieta restrictiva si consuma ceaiuri de slabit (acestea deshidrateaza organismul). Varstnicii au, de asemenea, un risc mai mare de deshidratare, mai ales pentru ca organismul nu mai trimite la timp semnale ca ii este sete. 

De cata apa ai nevoie

Cantitatea de apa de care ai nevoie depinde de mai multe lucruri si poate varia de la o persoana la alta. In general, se recomanda:

 

2,7 litri de lichide pe zi pentru femei;

3,7 litri de lichide pe zi pentru barbati.

 

Aceste lichide includ, pe langa apa, pentru care exista recomandari generale de aproximativ doi litri, si ceaiuri, cafea, suc sau alimente (fructe, legume, supe etc.). Necesarul de apa depinde foarte mult si de urmatorii factori: 

Unde locuiesti - daca locuiesti intr-o zona arida sau foarte calda si umeda, vei avea nevoie de mai multa apa. Daca stai la munte sau la o altitudine ridicata, vei avea nevoie de un supliment de apa;

Dieta - daca bei mult ceai verde, cofeina sau bauturi energizante, pierzi mai multa apa prin urinare, la fel daca mananci alimente bogate in sare si condimente picante sau consumi produse dulci. De asemenea, ai nevoie de mai multe lichide, daca nu consumi fructe si legume bogate in apa (rosii, castraveti, portocale etc.);

Anotimpul sau temperatura - este nevoie de mai multa apa in lunile calde decat in cele reci. Vara, de exemplu, transpiri mai mult si trebuie sa inlocuiesti apa eliminata;

Mediul - daca petreci mult timp in aer liber, sub razele soarelui sau intr-o incapere incalzita, vei avea nevoie de mai multe lichide;

Stilul de viata - daca ai un stil de viata activ, mergi mult sau faci sport zilnic, vei avea nevoie de mai multa apa decat o persoana sedentara. De asemenea, daca practici exercitii fizice intense, va trebui sa acoperi pierderile de apa;

Starea de sanatate - daca ai o infectie sau febra, este posibil sa pierzi lichide prin diaree si varsaturi. Acestea vor trebui sa fie inlocuite; daca simti ca nu poti bea apa, incearca ceaiuri si supe calde. Unele medicamente au efecte diuretice, adica elimina apa din organism. Pe lista acestora se afla unele medicamente pentru hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, insuficienta hepatica, edem sau unele afectiuni ale rinichilor. Pe langa deshidratare, diureticele pot avea efecte secundare, precum ameteala, dureri de cap, crampe musculare si dureri articulare;

Sarcina sau alaptarea - femeile gravide sau care alapteaza au nevoie de un surplus de apa, pentru a-si mentine sanatatea. 

Sursa: https://www.hervis.ro/store/blog/hidratarea

ESTE POSIBIL SA BEI PREA MULTA APA?

Consumul prea mare de apa este intalnit mai ales in cazul unor sportivi de performanta, precum:

 

Persoane care alearga la maratoane si ultramaratoane;

Sportivi in triatlon;

Persoane care practica ciclism de anduranta;

Jucatori de rugby.

 

De asemenea, consumul excesiv de lichide poate afecta si persoanele cu boli de ficat, rinichi sau afectiuni cardiovasculare. 

 

Consumul excesiv de apa poate deveni periculos, deoarece o cantitate prea mare de apa in sange duce la diluarea electrolitilor, in special a sodiului. Daca nivelul sodiului din sange scade sub 135 milimoli/l, apare fenomenul de hiponatremie. Sodiul ajuta la echilibrarea lichidelor din interiorul si din afara celulelor. Atunci cand nivelul sau scade, ca urmare a consumului excesiv de apa, lichidele patrund in celule si duc la umflarea acestora. Daca acest lucru afecteaza celulele neuronale, pot aparea complicatii grave. 

 

Poti recunoaste consumul excesiv de apa prin simptomele sale. Acestea includ:

 

Stare de greata si varsaturi;

Dureri de cap;

Confuzie si dezorientare;

Rar, slabiciune musculara, spasme, pierderea cunostintei.

Cum sa consumi suficienta apa

Daca iti este dificil sa consumi apa de-a lungul zilei, arunca un ochi pe cateva recomandari care te vor ajuta sa ramai hidratat fara prea multe eforturi:

Asigura-te ca ai la indemana o sticla de apa - indiferent ca petreci mult timp la birou, mergi la sala sau esti in masina, nu uita sticla de apa;

Daca nu iti place gustul apei de la robinet sau al celei plate, adauga cateva picaturi de lamaie sau lime;

Bea apa inainte, in timpul si dupa antrenament;

Atunci cand crezi ca ti-e foame, bea mai intai niste apa - foamea mascheaza, de multe ori, setea. Daca dupa jumatate de ora inca iti este foame, poti lua masa;

Daca uiti sa bei apa, stabileste-ti un program - bea un pahar imediat dupa trezire, inainte de mesele principale si cu 2-3 ore inainte de culcare;

Inlocuieste bauturile carbogazoase dulci cu apa;

Consuma mai multe alimente bogate in apa - acestea pot fi: salata verde si castravete (96% apa), zucchini (95% apa), varza (92% apa), pepene verde (91% apa);

Foloseste o aplicatie pentru a-ti monitoriza consumul de apa - o aplicatie de acest tip iti permite sa stabilesti intervale de timp pentru a consuma apa. De exemplu, sunt persoane care consuma un pahar mic de apa in fiecare ora.

Hidratarea este vitala pentru functionarea normala a organismului uman. Apa este implicata in toate procesele corpului, de la functionarea vaselor de sange la productia de saliva si mucus pana la mentinerea temperaturii corporale si asigurarea functiilor creierului. Ca sportiv, pierzi apa mai repede decat alte categorii de persoane, motiv pentru care este bine sa ai mereu la indemana o sticla de apa. 

Sursa: https://www.hervis.ro/store/blog/hidratarea











 Cea mai mare plăcere în viață este să faci ceea ce oamenii îți spun că nu vei putea face.

Cei care sunt suficient de nebuni să creadă că pot schimba lumea sunt cei care o vor face.










Taie toate legăturile cu cei care te trag înapoi și te împiedică să crești

 În momentul în care tu îți cari propria apă, vei afla care este valoarea fiecărei picături.


20.05.2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)