Lumea si-a impobit deja bradul, dupa cum am putut constata peste tot in jurul nostru, precum si in mediul virtual, in poze, in filmari, in declaratii. :)
S-a generat acest trend, ca bradul sa se impodobeasca intre 01 si 06 decembrie, astfel incat Mos Nicolae sa aduca darurile tot sub brad, ca si Mos Craciun. Asa, nici nu mai stiu copiii care e Mosul adevarat! Care dintre cei doi e cel imbracat in rosu? Nu mai conteaza. Daruri sa aduca! Pot veni si trei Mosi, daca e. Ii dam fiecaruia o alta culoare, ii programam in zile diferite si, gata, se bifeaza distractia moderna, adaptata vremurilor de acum. :))))
Traditiile noastre, mostenite de la parinti, asa cum le-am trait noi cand am fost copii, spuneau ca bradul se impodobeste in Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie. Eu asa l-am impodobit intotdeauna! Si copil fiind eu insami, dar si, mai tarziu, pentru copiii mei.
Intotdeauna, an de an, in toti cei 23 de ani pana cand fetele mele si-au luat zborul din cuib, noi trei impodobeam bradul fix in seara de Ajun. Aducea o emotie aparte asteptarea asta, era Spiritul Craciunului!
Acum, impodobirea bradului are alt farmec, mai comercial, mai sclipicios, mai stralucitor, desigur, caci decoratiunile sunt altele decat cele folosite de noi in trecut, insa nostalgia dupa anii copilariei ne schimba un pic perceptia si ne face sa vedem cu alti ochi si sa simtim altfel acest ritual al impodobirii bradului.
Noi doi, Adrian si cu mine, impodobim brad daca avem, iar daca nu, nu. Si n-avem nici o problema cu asta. Suntem detasati de obligatia implinirii acestui ritual, iar copiii nostri interiori se bucura altfel acum.
Insa, daca avem brad de impodobit, il impodobim! :)))
Suntem impotriva taierii brazilor, militam impotriva achizitiei de brazi naturali din piata/targ pentru a fi impodobiti, asa ca ne descurcam an de an cum putem. In trecut, impodobeam brazi artificiali si o consider ca fiind cea mai buna solutie pentru cine vrea brad fancy. :)
Cand am locuit in Bucuresti cumparam crengi de brad sau coronite gata facute din crengi de brad.
In Gradina in Ardeal, in cele cinci ierni petrecute acolo, am avut brad in curte, afara. Il impodobeam in ziua de Ajun, ma distram maxim facandu-i poze, pentru facebook :))))), apoi strangeam toate decoratiunile si le duceam in casa.
De ce? Pentru ca aveam trei caini de curte foarte jucausi si curiosi, si s-ar fi ales praful de toate daca ar fi ramas afara. Ghirlandele de beculete colorate in interior, in jurul ferestrei, mentineau atmosfera de sarbatoare, specifica perioadei Craciunului, si ne era de ajuns.
Acum, la munte, suntem in cea de-a patra iarna de cand ne-am mutat aici, si ne-am descurcat lejer din acest punct de vedere. Evident ca nu, n-am taiat si nici n-am cumparat brazi taiati, insa ne-a fost mult mai usor sa ne procuram crengi potrivite pentru a fi impodobite.
In primii doi ani am avut braduti facuti din crengi de tuia, gasite taiate si abandonate de localnici. Anul trecut n-am gasit nimic din care sa improvizez un bradut, asa ca ne-am descurcat cu un bradut din carton, ce era impodobit deja cu beculete colorate. Unul din comert. Nu, nu l-am cumparat noi, ne-a fost... sa zicem... "donat". :)))) Suficient pentru noi doi!
Asadar, ce vroiam sa spun: acum impobim brad cand avem brad. Sau tuia. Sau orice conifer, nu conteaza. :))). Deci, fara data fixa. :)))
Am povestit despre bradutii anilor anteriori aici:
05.12.2021 - In cautarea
Bradului de Craciun
Iar aici
vedeti bradutii decorati de Craciun:
Anul acesta, abia ieri am adus in discutie pentru prima data subiectul bradului de Craciun. Si i-am zis eu lui Adrian pe drum, in timpul plimbarii: "Sufletel, de azi inainte sa fim atenti in jur, pe unde ne plimbam noi zilnic, poate gasim ceva crengi de brad, ca sa impodobim si noi ceva verde si parfumat a cetina anul asta, ok?"
Atat a fost de ajuns ca Adrian sa se activeze . El este Omul Solutiilor. Este suficient sa-i spun ce problema am si ce am nevoie, ca el imediat cauta Solutia. Isi activeaza toate "antenele de detectie" si toate "sistemele de analiza si procesare date", apoi, dintr-o lista de solutii alternative, deliberam impreuna si alegem Solutia potrivita. :))
Asa ca azi, cand am iesit la plimbarea de dimineata, mi-a zis: "Puiut, ar fi bine sa mergem azi inspre padurea dinspre partia de schi. Poate gasim acolo ceva crengi de brad."
Zis si facut. Ziua a inceput cu o ceata deasa, alba, laptoasa, de s-o tai cu cutitul, raspandind in jur o atmosfera plina de mister, copacii avand o prezenta fantomatica printre perdelele cetoase, innegurate. Fix atmosfera potrivita pentru cautat Bradul de Craciun. :)))
Am pornit spre partie.
Insa n-am gasit nimic in zona aia. Daca n-ar fi fost deja tarziu, aproape de ora mesei de pranz, am fi luat-o spre Polistoaca - Promenada Regilor, drum pietonal care trece direct prin padurea de brazi.
Acolo ar fi fost imposibil sa nu gasim ceva. Mai ales ca mereu, in fiecare iarna, au loc actiuni de defrisari prin padure. Brazii sunt taiati, trunchiurile sunt toaletate de crengi si incarcate in platforme rutiere si transportate cine-stie-unde.
Asa ca am decis pentru a doua zi, pentru maine, o plimbare prin Padure, pe Polistoaca.
Pe drumul de intoarcere acasa, a intervenit insa o schimbare de plan.
Am constatat ca o creanga uriasa a unui pin de pe marginea unei strazi fusese rupta in timpul zilei sau noptii anterioare. Alaltaieri, cand am fost spre puiutii lui Egzema (a se citi postarile precedente), tot pe acolo am trecut, iar pinul acela destul de batran era in regula.
Ne-am apropiat, i-am facut cateva poze si am decis pe loc: "Gata, Sufletel, asta ne va fi "bradul" anul acesta!"
Crenga era rupta de sus, de la baza ei, deci era iremediabil pe moarte. Noi ii puteam oferi o noua perspectiva asupra vietii, chiar daca temporara. Ii ofeream un final frumos, colorat, stralucitor, vesel, in locul celui ce parea inevitabil: aruncarea in rapa din spatele lui, dinspre calea ferata.
Am ajuns acasa, mi-am luat echipamentul potrivit, respectiv manusi de protectie (mai ales impotriva rasinii de conifer, extrem de lipicioasa), foarfeca de taiat via (amintire din Gradina din Ardeal) si o sacosa pentru carat crengile, apoi am revenit la copacul respectiv.
Am taiat atatea crengi cate mi-au incaput in sacosa. Si mai lungi, si mai scurte, unele chiar si cu conuri de pin pe ele. Le-am facut acolo si cateva poze, ca sa am material demonstrativ pentru blog - bineinteles ca eram hotarata sa va povestesc tot, cum altfel? :))))))
Cu "prada de razboi" in sacosa, am ajuns acasa obosita maxim. Cred ca am adus peste 15 kg de crengi de pin, fara exagerare! :))))
Mai intai le-am scuturat bine in chiuveta de acele care se scuturau si de zapada depusa pe drum, caci, da, incepuse si sa ninga pana am ajuns eu acasa.
Apoi le-am sortat pe marimi, ca sa stiu cu care trebuie sa incep "constructia" bradului. Pardon, adica.... bradului din... crengi de pin. :))))
Am facut si inventarul cu ocazia asta: 9 crengi mai lungi, 13 crengi de lungime medie si 2 crengute scurte, pe care le-am luat doar pentru ca aveau conuri de pin pe ele (si unele din celelalte crengi aveau conuri).
Desi parea ca am material suficient cat sa fac vreo doi-trei braduti, in cele din urma pot spune ca a fost suficient cat sa-mi iasa un bradut grasut, bogat si frumusel.
Crengile le-am legat intre ele cu sfoara si, dupa ce am realizat un fel de "trunchi" mai gros, l-am introdus intr-un vas si l-am fixat cu mai multe pietre mari, ca sa stea drept, fara sa se miste. Pietrele acelea fac parte din "colectia" mea de pietroaie montane decorative, ca sa stiti.
In primul an dupa ce ne-am mutat aici, la munte, am fost fascinata de pietrele alb-gri care se gaseau peste tot si care mi se pareau extrem de decorative. Asa ca mi-am adunat o roaba de pietre, ca sa am, sa-mi ajunga, sa nu-mi lipseasca. :))))
Dupa ce "bradutul" a fost asamblat, montat, fixat si echilibrat, a venit momentul sa-i gasim locul potrivit in spatiu. Destul de complicat s-a dovedit a fi acest lucru, caci a fost nevoie de niste rocade intre ghiuvecele cu flori din bucatarie, caci in alta parte nu avem loc.
Asadar, deocamdata, "bradutul" nostru din crengi de pin este definitiv amplasat in decor, isi pastreaza cumpatul si isi asteapta decoratiunile pe care i le-am promis. Va fi tot un brad vintage, ca si in anii trecuti, caci voi folosi aceleasi decoratiuni, dintre care unele cu accente glamour, pe care le am intr-o cutie, altele nemaicumparand.
Caci, da, suntem si impotriva consumerismului decadent occidental, risipitor si opulent, cred ca n-ati uitat tocmai asta. Facem parte din secta aia dubioasa, ciudata, care are in vedere stoparea risipei, reciclarea constienta, curatenia ecologica, din astea grele, petioase si pretentioase. :)))))
Acum sa va spun si cum miroase in bucataria noastra. Divin!!!
Parfumul de pin este un parfum mult mai puternic decat al bradului, mai ales daca este geruit si ud, asa cum au fost crengile de azi. La acestea se adauga parfumul intens de rasina de conifere, care ridica vibratia pana la ceruri.
Deci, chiar si nedecorat, "bradutul" nostru, pardon, pinul nostru face toti banii. Ma rog, a fost gratis, dar ati inteles ideea. :)))
Am turnat si o cana cu apa in vasul in care am ancorat bradul, pardon, pinul :)))) ca sa se mentina cat mai mult timp proaspat, viu si parfumat. Din fericire, in bucatarie putem sa mentinem si o temperatura mai racoroasa, astfel incat sa-i prelungim starea proaspata cat mai mult timp.
Si, daca tot am deschis subiectul "decoratiuni de sarbatori" sa va arat ce luminite de sarbatoare ne-a pus primaria si pe strada noastra, fix in fata blocului nostru, nu doar pe DN1, care este, de fapt, artera rutiera principala a statiunii.
Este primul an cand sunt montate decoratiuni luminoase pe strada noastra, deci ne vom lauda maxim cu ele! Trei stalpi de iluminat public avem pe strada (da, e o strada scurta), si toti trei sunt impodobiti cu coarne de reni, stralucitoare. :)
Intentionez sa impodobesc bradul, pardon, Pinul, fix maine, fix in zi de mare portal 12.12.2024, un portal cum nu s-a mai vazut si nu s-a mai auzit vreodata, dar cum nici n-o sa mai auziti vreodata in viitor, caci vor fi alte portaluri despre care veti fi informati, desigur, de "oamenii portalurilor", adica de cei care numai cu asta se ocupa si numai despre asta vorbesc. :)))
Doamne, ce potrivire! Doamne, ce noroc pe mine! Va dati seama? Sa impodobesc eu bradul, pardon, Pinul, fix in zi sacra, mistica, magica si fermecata de portal? :)))))
Dar... daca n-o sa am chef maine? Stiti cum sunt versurile alea: "Nu am chef aaazi.... nu am chef aaaazi... n-am chef de nimic...!" :))))
Deci, ca sa nu avem discutii: daca o sa am chef, fac poze si va anunt. Daca n-o sa am chef.... n-o sa am chef. :))))
Anul trecut am scos ghirlanda cu beculete pe final de decembrie, cu doua zile inainde de Craciun, dar a ramas in asteptare, in cutie, pana spre Revelion.
Deci nu, anul trecut de Craciun n-am avut beculete :)))), si abia inainte de Anul Nou m-am mobilizat si le-am pus in jurul ferestrei de la bucatarie. Ca sa avem beculete de Revelion. Am povestit despre asta aici: 14.01.2024 - Un selfie face diferenta, insa
mai multe...
Asta, ca sa stiti, ca exista deja un precedent la treaba asta cu "nu am chef aaazi.... nu am chef aaazi... n-am chef de nimic!" :)))))
Daaar, Mos Craciun se apropie oricum! Ho-hoho!!! :)))
Iar Nasterea Domnului, Craciunul adevarat... va aduce si anul acesta mult asteptatul Spirit al Craciunului, acea stare a sufletului in care simtim cu adevarat Magia sarbatorilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)