joi, 11 aprilie 2024

Credeati ca Primavara asta nu mai recoltam nimic?

 

Actualizare in 14-16.04.2024: poze noi cu verdele crud de Primavara montana din adancul padurii, spre izvorul raului Prahova.

Actualizare in 13.04.2024: prima recolta de usturoi! :)))

Actualizare in 12.04.2024: texte si poze noi la final (in care o veti vedea si pe Ema Boema von Bubulina Haute Couture, care mi-a deconspirat un loc secret, numai de ea stiut, de unde am cules foarte multe flori de Ciubotica Cucului. Deci, urmeaza o a treia serie de flori de pus la uscat pentru ceaiuri).

Dupa ce m-am pornit cu deschiderea sezonului la culesul de urzici, am stiut ca nu ma mai pot opri. :)))

Insamantasem doua "parcele" de usturoi cu doua zile inainte, iar gandul imi era deja la urmatorii pasi, pentru noile recolte de primavara. :)))

06.04.2024 - Deschidem sezonul pe 2024 la cules de urzici

04.04.2024 - Usturoiul de protectie, Mantrele de primavara si Lumina Violeta


Pai, urmatorii pasi au fost, in primul rand, cei facuti in vederea cresterii productiei de usturoi pe metru patrat. Sau "la hectar", cum se zice in limbaj agricol profesional. Caci, profesionisti suntem si noi acum, dupa cinci ani de gradinarit in Ardeal, nu?

Zis si facut. Primele doua "parcele" de usturoi au fost analizate cu atentie pentru a ne lamuri despre cum s-a comportat aceasta "cultura" in conditiile agricole montane "de balcon". 

Pozele vorbesc de la sine. Au crescut firele verzi de usturoi in primele opt zile (31 martie - 8 aprilie) mai ceva ca Fat frumos cel din poveste. Ia priviti cat a crescut! :))))



















Dupa inca doua zile, adica ieri, 10 aprilie, am decis. Suplimentam insamantarile de primavara pe inca patru parcele. Cu alte cuvinte, cand productia obtinuta intrece toate asteptarile, nu mai stai pe ganduri si amplifici beneficiul. :))

Simplu. Fara sapat pamantul cu sapa, fara udat, fara aplecat pentru plivit de buruieni, fara stat in soare si fara insolatie, fara dureri de spate, de genunchi sau de umeri, fara intepaturi de insecte nesuferite, fara zgarieturi si bataturi in palme, fara pamant sub unghii, fara bronz de tractorist pe fata, decolteu sau maini, fara manichiura deteriorata, fara griji de seceta, bruma sau inghet, fara teama de lighioanele pamantului (gandaci, coropisnite, cartite, soareci de camp, melci, limacsi), fara teama de pasarile pofticioase ale cerului, de fapt, fara nici o teama fata de orice fel de agresiune asupra culturilor noastre de usturoi sau asupra noastra, a gradinarilor profesionisti ce am devenit in urma cu cativa ani, prin experimentare directa, concreta si de mare succes. :))))

Acum am lucrat "cu mainile curate", cum s-ar zice. Curat, elegant, de fite. :)))  Da, dar cine va recolta in curand frunzele de usturoi verde, primavaratic? Cine, cine, cine? :)))

Numai maine nu-i poimaine, si am programata o zi de gatit cate ceva prin bucatarie, zi in care mi-am propus sa recoltez prima mana de frunze de usturoi din productia sezonului de primavara-vara a anului 2024. 

Pai, ce, credeati ca ne jucam? Nu. Recoltam! Si suntem abia in aprilie! La munte! La peste 1100 m altitudine. Da, avem o gradina in balcon, dar, pardon, acum suntem in stadiul de experimentatori evoluati, dupa ce am experimentat in Gradina din Ardeal, pe rand, stadiile de incepatori-amatori, incepatori-entuziasti, incepatori-in-curs-de-profesionisti, profesionisti, profesionisti-avansati. 

Aici ne-am oprit. Ne-am gandit sa-i mai lasam si pe altii sa treaca prin toate aceste stadii, ca noi ne-am bifat tot ce ne-am dorit si ne-am dorit sa trecem la "next level". Ceea ce am si facut. :))) 

Aici, la munte, in anii trecuti aveam inca zapada in aprilie. Anul acesta, iata, in aprilie avem primele recolte din propriile culturi "next level", cum am zis. :)))

E foarte bine, foarte, foarte bine! Altii poate ca nici nu s-au trezit din iarna pana acum. Nici pamantul nu l-au arat. Nici semintele nu si le-au procurat. Nici macar planuri de gradinarit nu si-au facut. Incepatorii, desigur. 

Desi, noi si ca incepatori am fost mult peste asteptari. Fara falsa modestie. Aveam planurile de gradinarit pregatite chiar cu un an inainte de a ne gasi Gradina si a ne muta in Ardeal! Apoi, am facut gradinaritul in paralel cu renovarea casei. Apoi am pus conserve cu mesterii misunand in jurul nostru. Si altele. Ah, ce de experiente! :))))

Dar sa revenim la subiectul "usturoiul de primavara". Dupa ce voi recolta primele frunze de usturoi verde, voi pune pozele aici. Ramaneti aproape! Sau "fiti pe faza".































Actualizare in 13.04.2024: prima recolta de usturoi! :)))






























Mai departe voi continua cu prezentarea celorlalte recolte de primavara, cele care sunt in plina desfasurare zilele acestea. 

Este vorba de florile de Ciubotica Cucului. Am strans o multime deja! 

Prima serie am pus-o la uscat de saptamana trecuta, iar azi am umplut un borcanel de 400 gr cu aceste delicate flori, bune pentru ceai. Azi am pus la uscat si cea de-a doua serie in cele patru tavi mari pe care le folosesc mereu in acest scop.

Si, pentru ca nu sunt prea multe de spus despre acest subiect, va las sa admirati, ca bonus, toate pozele facute in ultimele zile cu ocazia acestei incalziri uimitoare a vremii, cu temperaturi de pana la 20 de grade montane (muntenii au iesit imbracati in maneca scurta, ca vara). Desigur, fata de Bucuresti, unde s-au inregistrat si spre 27 grade, temperatura de aici pare racoroasa, insa pentru noi, la aceasta altitudine, este considerata foarte calda. 

Aceasta caldura este un pic cam nefireasca pentru luna aprilie la aceasta altitudine montana, insa ne bucura, evident.

Au inflorit aproape peste noapte toti corcodusii din Predeal, toti ciresii salbatici si toate tufele de forsitia (ploaia de aur), iar primele frunzulite crude au inceput sa apara ici-colo, mai ales in gardurile vii de peste tot, si din ce in ce mai des si pe crengile pomilor. 

Ba chiar au revenit si privighetorile! Le-am auzit ieri trilurile complicate si uluitoare prin crengile copacilor, alaturi de cantecul altor pasari care s-au trezit brusc din iarna si au inceput dansurile de imperechere si de construire a cuiburilor.

Am fost si noi la vanat de fotografii cu verdele crud, primavaratic, iar rezultatul acestei "recoltari" de poze il puteti constata mai jos. 
































































































































Actualizare in 12.04.2024: texte si poze noi la final 

O veti vedea si pe Ema Boema von Bubulina Haute Couture, care mi-a deconspirat un loc secret, numai de ea stiut, de unde am cules foarte multe flori de Ciubotica Cucului. Deci, urmeaza o a treia serie de flori de pus la uscat pentru ceaiuri.









































































Actualizare in 14.04.2024:








































































































Actualizare in 16.04.2024: Verdele crud de Primavara montana din adancul padurii, spre izvorul raului Prahova

















































































11.04.2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)