Ei bine, da! Am poftit la varza murata.
M-am trezit
saptamana trecuta cu o varza in bucatarie si, uite-asa, pe negandite, mi s-a
trezit si pofta asta neobisnuita. Desigur ca e neobisnuita, caci la mine doar
pofta de amandine se pune!
Asadar, am
taiat-o bucati, am pus-o intr-un borcan cu saramura simpla (apa rece cu sare de
Himalaya) si gata! Nu eram pregatita cu condimentele specifice de muraturi,
n-am avut marar, nici piper macar n-am mai avut in ziua aia in casa, asa ca
mi-am zis "Asta e, ce-o fi, o fi!"
Alaltaieri,
adica duminica trecuta, se incheia saptamana de cand o asteptam sa se mureze si
n-am mai avut rabdare s-o mai las, asa ca am degustat minunea din borcan. Ah!
Ce gust, ce aroma, ce licoare!!!!
Cu
certitudine, mirosea a varza murata si doua etaje in sus, si doua etaje in jos,
dar ce mai conta?!?! Imi facusem pofta!!!
Iar, cum o
pofta neobisnuita nu se stinge doar cu una bucata varza murata, ieri ne-am
aprovizionat cu alte doua verze identice, care au trecut prin acelasi proces de
fabricatie complicat, minutios, sofisticat si, peste inca o saptamana, cand vom
transfera in frigider si aceste doua verze gata murate (asa cum am facut cu
prima), toti vecinii se vor napusti in piata, de unde isi vor cumpara,
nerabdatori si plini de pofte incomensurabile, materia prima pentru aceasta
reteta minune cu care i-am ametit zilele acestea.
Iar despre
zeama de varza murata, atat va zic: o beau ca pe o licoare pura, sacra,
speciala, sau ca pe o nu-stiu-ce delicatesa rarissima, elitista, greu de
procurat, poate doar cu ajutorul mafiei, a interlopilor sau a ocultei. Si numai
din paharul de sampanie, desigur, cum altfel?!
PS. Ultima
data cand am mancat acest preparat specific bucatariei traditionale romanesti a fost in toamna lui 2016,
dupa ce am cules din Gradina noastra o nesperat de mare recolta de verze pe
care le-am pus la murat. Cum nu suntem mari amatori de
varza calita, iar de sarmale nici atat (ca ar trebui facute si nu mai scrie in
CV-ul meu "samurai care isi face harakiri din cand in cand", nici
chiar daca in compozitie ar fi ciuperci in loc de carne), am fost nevoita sa
pun varza aia de atunci la congelator, portionata, folosind-o la ciorbe vreo
trei ani dupa aceea.
Caci, doar
din pasiune de proaspeti gradinari, plini de entuziasm si pofta de cultivat de
toate pentru toti, am pus atunci in gradina seminte de varza cat pentru tot
satul (pe care l-am si aprovizionat apoi cu rasaduri, caci nu ne asteptam sa
germineze toate si am fost nevoiti sa le rarim la mai putin de 30% din cate
erau). Deh, amintiri din Gradina.
PS. Mi-am amintit acum de o faza
comica legata de amandine si de stilul asta al meu de a scrie, care trezeste
pofte si nevoi celor care citesc. Scriam
in urma cu vreo doi ani despre placerea asta a mea nebuna de a manca amandine
si pusesem si poze. Si au inceput sa curga like-urile si comentariile, care mai
de care mai haioase, fiecare glumea la greu pe seama amandinelor mele, eu
asemenea, incat, in cele din urma, una din persoanele care comentau mi-a spus
ca nu mai rezista, ca a fost nevoita sa se duca sa-si cumpere prajituri de vreo
15 euro (locuia in strainatate) ca sa-si potoleasca pofta, dupa ce statuse cu
ochii lipiti de ecran, privind la amandinele mele si citind glumele pe care le
facusem. ))) Acum
sper ca varza mea murata sa nu trezeasca pofte din acestea, cu nabadai. )))
*
S-au terminat toate verziturile adunate in lada frigorifica din recoltele Gradinii. Din fericire, am consumat o mare parte din ele chiar inainte de a ne muta, mai ales spanac si urzici, de-am crezut ca o sa ne inverzim si noi de la atatea frunze, si ca vom ajunge precum Schreck si Fiona.
Si, pentru cazul in care vreti sa va reamintiti beneficiile verzei murate, o minune a acestei lumi, un fel de aproape panaceu universal, tratament pentru cele mai neobisnuite sau neplacute simptome si boli, pun aici cateva link-uri. Sunt curioasa cine mai preia pofta asta!
*
Varza murată, un elixir pentru
sănătate. Cea mai ieftină sursă de probiotice şi singurul aliment cu vitamina
B12
*
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
*
Iar in acest articol primim si o
informatie extrem de valoroasa! "Unele studii afirmă că varza murată
reduce și riscul de obezitate, ajută la pierderea în greutate, dar este nevoie
de strângerea mai multor date în acest sens, mai spun specialiștii. Varza
murată este o excelentă sursă de fibre, care conferă senzația de sațietate,
oprind astfel pornirea de supraalimentare." De
adaugat in diete
*
Aici este mult mai clar, scrie negru
pe alb: "Atât varza murată, cât şi cea crudă sunt recomandate în diete şi
cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus". Deci, gata, trec
pe meniu 100% de varza si amandine. Si cafea.
*
Varza murată împiedică pierderile de memorie! Tot din acest articol, sa subliniem acest beneficiu! "Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grăsimilor şi normalizează apetitul”, a declarat, pentru csid.ro, medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică."
06.10.2020
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)