Si, cand zic "unii", ma refer, desigur, la predeleni, la localnici. Deh, suntem si noi localnici predeleni acum. ;-) Adica, vorbesc din experienta directa, nu din carti sau bla-bla-bla-uri inventate. ;-)
Suntem la inceputul lui noiembrie si, desigur, toata lumea se gandeste deja la sarbatorile de iarna.
Cum numai maine nu-i poimaine, predelenii si-au luat si ei toate masurile potrivite, dupa nevoi si preferinte, dupa buget si arogante, astfel incat revelionul sa-i gaseasca bine pregatiti.
Asa cum toata lumea stie, pregatirile pentru sarbatorile de iarna incep de la baza, conform ierarhizarii necesitatilor din Piramida lui Maslow.
Vom observa cu usurinta ca aceasta ierarhizare a fost de curand actualizata si up-datata conform vremurilor moderne pe care le traim, vremuri pline de conspirationism si de breaking-news vigilente la schimbarile planetare si ale omenirii.
Asadar, ce avem noi acum la baza noii Piramide a lui Maslow? Internetul. "Daca internet nu e, nimic nu e" - zice un citat celebru al unui clasic care nu mai e in viata.
Pai, ziceti si voi, ce ne facem noi, omenirea, in general, daca vin sarbatorile si ne gasesc fara internet? Unde ne mai laudam noi cu cele mai bune selfie-uri, unde mai postam fotografiile cu toate preparatele culinare pe care le-am pregatit pentru Craciun si Revelion, unde ne mai laudam noi cu rezultatele noastre spectaculoase in urma celei mai drastice diete, cea care ne-a ajutat sa intram in cea mai fabuloasa rochie de Revelion, de o sa crape de ciuda toata lumea?
Deci, trebuie sa ne asiguram din timp ca internetul este functional, ca avem trafic destul, ca telefoanele sunt optimizate, eventual sa fie ultimele modele din gama, neaparat cele care te fac cel mai invidiat barbat sau cea mai barfita femeie din comunitate, da?
Este binecunoscut faptul ca la Predeal aerul montan este mult mai rarefiat, mai ozonat, mai racoros si mai umed, aspecte care au si facut din aceasta statiune o cunoscuta oaza de terapie si odihna, chiar de pe vremea regilor, care veneau frecvent si se plimbau prin padure, pe Promenada Regilor, Polistoaca.
Aerul acesta atat de curat, de tare, de ionizat si de umed este extrem de benefic sanatatii, ceea ce il face foarte indicat pentru odihna, dar mai ales pentru vindecarea sau ameliorarea unor boli de plamani, psihice (exista aici chiar si un Sanatoriu de Nevroze, dedicat mai ales concediilor seniorilor, pensionarilor, adica), dar si pentru eficientizarea antrenamentelor sportive, nenumarate tabere ale sportivilor de performanta de tot felul desfasurandu-se la Predeal pe tot parcursul anului.
Tuturor acestor beneficii ale aerului asupra sanatatii oamenilor li se opune o anumita caracteristica ce ingreuneaza viata localnicilor, a gospodinelor, in speta.
Este vorba de faptul ca spalatul rufelor devine problematica in cea mai mare parte a timpul din an, din cauza ca se usuca mai greu. Aerul umed, mai ales din cele trei anotimpuri reci, face aproape imposibila finalizarea perfecta a acestei actiuni.
Tocmai de aceea, vara este anotimpul in care se suprasolicita toate masinile de spalat din statiune, si, implicit, toate sarmele intinse peste tot, printre blocuri, prin parcuri, pe marginea aleilor, si, in general, oriunde bate soarele cam toata ziua.
Am fost foarte uimita de acest obicei de aici, mai degraba rural decat urban, desi, cred ca nici acolo, la tara, nu prea se mai practica la scara larga, mondenitatile urbane din prezent aducand noi obiceiuri chiar si la sate.
Eu, cel putin, nici cand am locuit in Gradina, intr-un sat traditional din centrul Ardealului, n-am putut sa admit sa uscam hainele spalate pe sarme intinse peste tot, la vedere, prin curte.
Ba chiar, imediat dupa ce ne-am mutat acolo, primul lucru pe care l-am facut pentru reamenajarea curtilor si redecorarea lor conform noilor proprietari, fosti bucuresteni, si conform noului lor feng shui emancipat, a fost sa strang si sa desfiintez toate sarmele, franghiile si celelalte "aranjamente rustice demodate", pe care le-am considerat incompatibile cu esteticul urban de provenienta, civilizat, elegant, simplu si cu accente boeme.
Deci, da, fara sarme pline de rufe intinse la vedere peste tot, admirabile chiar si din strada.
Am folosit numai acei suporti pliabili de uscat rufe, pe care ii intindeam discret in locuri retrase, astfel incat sa nu se poata face din strada inventarul sifonierului nostru pus la uscat. Ca si acum, de altfel. Ii intind in balcon si, chiar daca hainele se usuca un pic mai greu, in nici un caz nu sunt de acord cu expozitia rufelor pe sarmele din fata blocurilor, din spatiile verzi sau de aiurea, din spatiul public urban.
Deci, da, aceasta actiune a gospodinelor din Predeal se desfasoara cu preponderenta in perioadele insorite si calde, iar acum inca este vreme buna, tocmai potrivita pentru finalizarea spalatului intregului inventar al gospodariilor, caci iarna e lunga si nu mai spala nimeni nimic pana spre sfarsitul primaverii, pana spre sfarsitul lunii mai, asa. Da, glumesc. :))))
Mbuuun..... ce alte activitati mai desfasoara in aceste zile predelenii, in vederea sarbatorilor de iarna?
Curatenia orasului.
Pai, da, o statiune turistica montana trebuie sa fie pregatita, frumoasa si primitoare, pentru turistii ce vor veni in concedii sau in excursii la schi, sau pentru alte sporturi de iarna, daca va fi ninsoare. Iar la Predeal, se stie, este mereu ninsoare bogata, luni intregi.
In aceste zile de inceput de noiembrie, primaria a demarat operatiunea de curatenie a strazilor, trimitand echipe numeroase de angajati pentru maturarea frunzelor uscate, scuturate din pomi.
Oricat de frumos ar fi decorul tomnatic, cu covoare de frunze intinse peste tot, sa nu uitam cat de dezagreabila devine imaginea in perioadele ploioase si friguroase, care deja se anunta catre sfarsitul acestei luni. Frunzele ude, calcate in picioare sau de rotile masinilor, se transforma intr-o mazga compacta, neplacuta si mai greu de curatat.
Asadar, curatenia a inceput in tromba si zilnic descoperim saci menajeri plini de frunze pe marginea trotuarelor, in asteptarea masinilor de la salubritate sa fie ridicati. Ceea ce este un lucru bun si laudabil.
Ne mai dorim ca si lucrarile demarate din vara pentru reabilitatea sistemelor de canalizare si alimentare cu apa sa se finalizeze, apoi sa se acopere toate gropile, si sa se asfalteze tot ce este de asfaltat.
Noi avem rabdare, nu avem asteptari iesite din comun, stim cum se lucreaza in general pe domeniul public, asa ca.... avem tot timpul din lume.
Si mai avem o echipa de paparazzi profesionisti, care abia asteapta sa va povesteasca detalii despre acest subiect. :))))
Bubulina, o infocata pasionata de beletristica, in general, si de Grisham, in special, ne-a avertizat de prin februarie, cand am avut ultima comanda din cartile acestui autor, ca cele cinci sunt cam putine, si ca celelalte sapte carti ale lui Wilbur Smith nu par a fi pe gustul ei, dar n-am crezut-o.
Ei bine, a fost chiar asa. Wilbur Smith chiar scrie un fel de thriller african, desfasurat pe mai multe secole, din vremea piratilor cruzi, feroce, neinfricati si nemilosi, avizi de putere si lacomi de averi, bogatii si pozitii sociale privilegiate.
Le-a citit ea, Bubu, pe primele patru, dar apoi le-a abandonat, spunand ca sunt prea sangeroase, cu eviscerari directe, fara ocolisuri, si fara nici o tinuta morala.
Adica, neuronii ei nu numai ca nu s-au antrenat deloc citindu-le, ci s-au simtit chiar agresati, fiind nevoiti sa abandoneze ultimele trei carti, chiar daca acestea pareau a fi de o alta factura. In fine, poate dupa sarbatori sa revina asupra deciziei si sa incerce cateva pagini din ele.
Deocamdata, este foarte multumita cu cele patru carti noi de Grisham, "Nevinovatul", "Si vine vremea indurarii", "Lista judecatorului" si "Ziua Razbunarii", cu care spera sa-si umple agenda pregatirilor pentru sarbatorile de iarna. :))
05.11.2022
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)