marți, 5 martie 2019

Amintiri din Fairyland. Glastonbury (7)





Episodul 7. – Stonhenge, Woodhenge, Avebury, Spirala din camp, Monastery Blessed Virgin Mary


In ultimul episod al acestei povesti va voi prezenta mai mult fotografic excursia pe care am facut-o cu doua zile inainte de plecarea din GlastonBury, pe 22 aprilie, la mai multe obiective turistice, cel mai important dintre ele fiind, desigur, Stonehenge.

Desi, cu un an in urma, cand Adrian facuse prima data aceasta calatorie in Glastonbury impreuna cu cativa prieteni, pentru drumul dus-intors de la Stonhenge, Valery le contractase o masina cu sofer, de data aceasta s-a oferit sa ne conduca ea insasi, fiindu-ne sofer si ghid. Impreuna cu noi a mai fost invitat inca un prieten de-al ei, Philip, care statea in apropiere.

Ziua stabilita pentru aceasta excursie a fost un pic mai mohorata, cu episoade sporadice de ploaie fina, pulverizata dintr-un plafon cenusiu de nori compacti. Ne-am luat umbrelele, cateva sandwich-uri si apa pentru drum, asa cum ne recomandase Valery, preconizand mai multe destinatii si o zi lunga, si am plecat.

Pozele facute atunci vorbesc de la sine despre ce am vazut acolo. Energia din jurul maretului obiectiv turistic Stonehenge ni s-a parut foarte placuta, cu atat mai mult cu cat nu erau foarte multi turisti prezenti acolo in ziua aceea, asa cum am inteles ca erau de obicei in zilele insorite, cand nici nu aveau suficient loc sa mearga in coloana pe traseul marcat de jur imprejurul ansamblului turistic. Ne-am plimbat, am admirat, am facut fotografii, am contemplat imprejurimile, ne-am proiectat in timpuri imemoriale, cand aceste stanci isi indeplineau rolul pentru care fusesera proiectate acolo, in acel fel, ne-am incarcat cu energie si am pornit la drum mai departe.






















































Dupa nici un sfert de ora de mers cu masina, am ajuns la Woodhenge, un ansamblu istoric asemanator Stonehenge-ului, cu aproape aceeasi configuratie geometrica si cu acelasi rol in viata celor care-l creasera. Aici ni s-a permis accesul chiar in interiorul formatiunii geometrice si ne-am plimbat o vreme in cercul acela urias, conturat de trunchiuri de lemn infipte in pamant, ce pareau niste tronuri ancestrale, destinate unui sfat al batranilor intelepti de demult.

Dupa un alt set de fotografii ne-am urcat in masina si am fost dusi spre urmatorul popas.














In Avebury mie mi-a placut cel mai mult. Intre timp parca si cerul se mai luminase, soarele incerca si uneori chiar reusea sa-si trimita razele stralucitoare printre nori, insufletindu-ne, iar amploarea acestui obiectiv turistic ne-a oferit o zona mai larga de plimbare, mai multe locatii de vizitat, cateva magazine cu suveniruri, un restaurant/cafenea/bar pentru gustari, bauturi si pentru servit pranzul, dupa preferinte, dar si un impresionant cerc cu pietre/stanci uriase, asezate tot in cerc, dar pe o suprafata mult mai intinsa, acoperind cateva hectare de teren, imposibil de parcurs atunci de noi  la pas, imposibil chiar de vizualizat cu privirea macar, loc care ne-a dat ocazia sa apreciem  mult mai bine grandoarea unor asemenea sit-uri arheologice si constructii antice ale istoriei.



La Avebury am mancat si am servit o cafea la o terasa, ne-am astamparat curiozitatea si am intrat si in cele cateva magazine cu suveniruri, si ne-am plimbat apoi peste campuri, coline si printre frumoasele case de acolo, asa numitele cottage, prin parcul imens, cu iz de istorie veche, intins printre toate obiectivele turistice existente, printre capele si biserici, cu copaci batrani, uriasi, sacri, care implineau dorinte, cu banci de piatra, pentru odihna, cu aranjamente florale deosebite, semn al primaverii ce tocmai se instalase in acel sfarsit de aprilie peste batrana Anglie. Am fotografiat cam tot ce ne-a atras atentia in cele vreo trei ore cat am stat acolo, apoi am pornit mai departe.







































 


























































Dupa ce am demarat din nou, la un moment dat, Valery s-a consultat cu Philip si au decis amandoi sa ne duca intr-un loc necunoscut in sistemul oficial turistic, ci doar de localnici. Era vorba de o spirala descoperita intr-un camp. Cum terenul respectiv era proprietatea cuiva, turistii nu puteau avea acces la spirala. Valery se cunostea insa cu proprietarul, asa ca si-a dorit sa ne faciliteze vizitarea acesteia.

Am oprit undeva, la o margine de drum, langa un palc mai mare de copaci, am  coborat din masina si am luat-o pe un drum laturalnic, neasfaltat. Am ajuns la o poarta mare, de ferma, am trecut de ea, si, intr-un luminis care s-a deschis in interiorul altui palc de copaci, ne-a iesit inainte spirala din pietre.

Dar, nici bine n-am intrat noi in interiorul ei, dorindu-ne sa-i urmam conturul din centru spre exterior, pas cu pas, ca ne-am si trezit apostrofati de la distanta de un grup de persoane. Erau proprietarii terenului, iar casa lor era in imediata apropiere, dincolo de copacii care inconjurau spirala. Pareau extrem de indignati ca noi le invadaseram proprietatea. Valery s-a apropiat imediat de ei, recunoscandu-se reciproc si explicandu-le ca suntem turisti din Romania si ca ea dorea sa le prezinte spirala din curtea lor.

Imediat energia acelui grup de englezi s-a schimbat considerabil. Ne-au privit deodata cu multa ingaduinta si cu o foarte mare simpatie. S-a dovedit ca unul dintre barbati ne vizitase tara in urma cu cativa ani si fusese incantat de natura luxurianta din muntii nostri, de rusticul satelor romanesti si de ospitalitatea cu care fusese tratat pe tot timpul sejurului in Romania. S-a legat, astfel, o lunga conversatie intre ei si Adrian, care le-a raspuns la multe intrebari si le-a oferit si alte cateva recomandari pentru urmatoarele lor calatorii in tara noastra. Eu le-am facut poze, iar, la final, cand s-a incheiat momentul de efuziune si schimbul energie aferent, ne-am indreptat spre masina si am pornit la drum.



 



 













In continuare Valery nu mai avea nimic in plan. Asa ca, la un moment dat, teoretizand ideea ca este bine ca oamenii sa traiasca numai in prezent, fara a se gandi la trecut si fara a face proiectii pentru viitor, ci doar sa se lase dusi de fluxul energiei cosmice, planetare, divine, s-a hotarat brusc chiar sa aplice acest concept (de a fi si a decide in prezent) mai degraba instinctual decat intuitiv. Astfel, trage brusc de volan dreapta (circula pe banda dreapta, dupa cum stiti ca este regula in Marea Britanie), iese din soseaua principala si intra pe un drum desfundat, plin de urme adanci ale unor tractoare sau alte utilaje agricole, cu roti foarte mari, care trecusera pe acolo nu demult, si ne anunta din mers ca intentioneaza sa intram pe terenul unei ferme de animale, nu stiu ce sa ne arate.

Cert este ca, in secunda doi, masina a ramas intepenita in mijlocul noroiului, iar de jur imprejurul ei ne radea in nas o baltoaca de zile mari, formata dupa ploaia din dimineata aceea.

Incerand sa iasa de acolo, a ambalat ea motorul o vreme, dar roata se invartea in gol. Ce era sa facem? Nici sa coboram din masina nu puteam, caci intrase in plin in apa si noroi,  iar in jur nu era nici tipenie de om, deci nu aveam la cine sa apelam pentru ajutor. Valery se simtea un pic cam disconfortabil pentru situatia creata, dar nu putea face altceva decat sa forteze motorul  pana debloca masina. 
Nici unul din noi patru nu avea incaltaminte si imbracaminte adecvata pentru a cobora din masina si a o impinge in acele conditii vitrege, iar eu deja imi spuneam in gand ca – sa fie clar! - pentru nimic in lume si sub nici un motiv, nu aveam sa ma las induplecata sa cobor din masina aia, in noroiul ala.

Din fericire, dupa mai multe chei, accelerari, fortari a ambreiajului si schimbare repetata a directiei din volan, Valery a reusit sa miste din loc masina si s-o scoata din mlastina. Dupa aceasta peripetie Valery si-a dorit sa se recompenseze pentru situatia creata si s-a hotarat sa ne arate alte doua obiective turistice mai putin cunoscute publicului larg.

Astfel, au urmat alte doua opriri la doua biserici/manastiri locale. Prima biserica era vizata pentru vechimea ei seculara. Era inca functionala, inca se mai tineau slujbe si predici in zilele de sarbatoare,  si era strajuita de un copac la fel de batran, al carui trunchi, desi era sectionat in doua, coroana lui era perfect sanatoasa, crengile pline de frunze musteau in fata noastra a seva imprimavarata. Am fost uimiti de grosimea trunchiului acelui copac, pe care nici patru oameni nu-l puteau cuprinde cu mainile de jur imprejur, si ne-am fotografiat acolo pe rand.
Apoi, dintr-o parte a abatiei, trecand pe langa copacul cel urias si indepartandu-ne cateva zeci de metri in mijlocul unui lan cu flori de camp, Valery si Philip ne-au aratat in departare, dincolo de valea din fata noastra, pe coama dealului urmator, conturul fin, elegant, al unei siluete albe “Calul alb al lui Alton Barnes din Wiltshire” , pe care il mai fotografiasem din mersul masinii, pe drum, si care avea o vechime de 200 de ani, impliniti fix in 2012, cand a fost restaurat, folosindu-se peste 180 de tone de creta. Marea Britanie are mai multe astfel de figuri de cai albi, desenati in dealuri de creta, unii mai vechi decat altii, precum este si celebra figura preistorica, veche de peste 3000 de ani, cunoscuta sub numele de „Uffington White Horse”.

Dupa ce ne-am bucurat si am admirat aceasta frumoasa priveliste de pe coama dealului, ne-am intors la masina si am plecat catre ultimul obiectiv pe care l-am vizitat in acea zi.
























Chiar cu putin inainte de a opri in fata unei maiestuoase biserici aflata pe varful unei coline, ne-a iesit in cale un fazan. Valery a oprit masina si a asteptat ca el sa treaca strada alene  si fara nici un stres, dintr-o parte a padurii spre cealalta, ocazie cu care am reusit si eu sa-l surprind in cateva cadre.

Dupa alte cateva minute de mers, a oprit masina la baza unui deal, proprietatea unei manastiri dedicata Fecioarei Maria.

Am intrat in biserica, am admirat sculpturile in lemn, anvonul, unde eu chiar am urcat, pasind pe un culoar de trepte inguste, de unde am fotografiat in perspectiva intregul interior, ne-am acordat la energiile atat de placute generate acolo de secole de rugaciune, slujbe si dedicare divinitatii, apoi, cand ne-am simtit incarcati cu acestea, am iesit in curte eleganta, unde ne-am mai plimbat o vreme si am fotografiat in jur.

La final ne-am indreptat spre masina si am pornit pe drumul de intoarcere spre Glastonbury. Era deja trecut de ora 19:30. Dupa vreo ora de mers am intrat pe straduta care se oprea in fata pensiunii Camelot, a lui Valery, din fata careia se vedea ivindu-se in departare dealul Torului. Fusese o zi plina, frumoasa, dar si solicitanta. Abia asteptam sa mancam ceva, sa facem un dus si sa ne odihnim.
  
















 




 






 





Urmatoarele doua zile ne-am tot odihnit dupa aceasta drumetie cu multe opriri, cu peripetii, dar si cu multe si interesante obiective turistice vizitate.

Intoarcerea acasa, in energiile Bucurestiului, avea sa ne puna bine de tot la incercare vreo saptamana dupa aceea.  Ne-a izbit diferenta de energie inca de la coborarea din avion, la iesirea din aeroport, putin dupa miezul noptii zilei de 25 aprilie. 

Ne-a preluat un taximetrist atat de plictisit si atat de irascibil incat l-am resimtit ca pe un soc dupa cele 7 zile de politete englezeasca, de amabilitate si solicitudine necontenita. Ulterior, dupa inca vreo doua zile, mie mi s-a terminat si concediul de odihna, iar revenirea la ritmul de lucru corporatist, cu stresul, targheturile, sedintele, rapoartele, contractele si termenele limita de predare, m-au fortat sa ies din starea aceea placuta de imponderabilitate pe care o simtisem in Glastonbury, unde parea ca plutim in energiile de basm ale Tarii Minunilor, a lui Alice, si sa revin cu picioarele pe pamant, in energiile haotice, poluate si agresive ale capitalei, ale jobului si ale celor mai multi oameni.

Ne-au trebuit cam doua saptamani sa ne readaptam la noile configuratii. Atunci ni s-a parut acest proces de readaptare aproape dureros fizic.  De atunci s-au mai schimbat lucrurile, iar evolutia inregistrata intre timp ne permite sa transcedem diferentele de energie si sa ne adaptam mult mai rapid si mai armonios la trecerea de la un tip de energie la alta, de la un mediu la altul, de la un fel de oameni la altul. Aplicam un set mult mai complex de protocoale de protectie si armonizare, iar impactul acum este mult diminuat fata de atunci, cu cinci ani in urma, la intoarcerea din Glastonbury.


In incheiere, sper ca v-a placut povestea noastra si ca v-a convins sa va planificati macar cateva zile pentru a vizita acest colt de lume plin de frumusete, istorie, misticism, basm, legende si... lumina.


05.03.2019


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)