miercuri, 12 august 2020

De dragul aparentelor


Un punct de vedere bine formulat despre afisarea unei false imagini:

"Suntem, în permanență, ocupați să salvăm aparențele. Nu știu dacă doar noi, românii și nu știu nici cât la sută din viață ne ocupă asta. Dar, de dragul aparențelor, facem tot felul de sacrificii. Să nu vadă/știe lumea că ești supărat sau bolnav și, Doamne ferește, să afle că ești sărac! Să nu vadă/știe lumea că nu ai enșpe mii de diplome pe post de tapet în sufragerie, să nu afle lumea că fiu-tău sau fiică-ta a luat 6 la teză la chimie, că de o săptămână mănânci doar ciorbă de fasole, că nu ți-ai mai cumpărat o pereche de pantofi de doi ani, că nu ți-ai făcut concediul în Belize, ci la Coțofenii din Deal, și lista rămâne deschisă la infinit.

Și asta nu este de acum. În societatea noastră a fost dintotdeauna. Dacă nu ai stea în frunte și sclipici pe dos, nu exiști.

Îmi amintesc cum, copii fiind, bunică-mea maternă ne făcea zăbic. Adică bucățele de pâine, prăjite în untură sau ulei și sărate. Cam ce se numește acum Bake rolls și se vinde la juma de euro punga. Numai că, de câte ori ne făcea asta, avea grijă să ne avertizeze:

- Să nu cumva să spuneți pe-afară ce-ați mâncat.

- Da', de ce, mumă? întrebam mirați, întrucât, nu numai că nu ni se părea nimic nelalocul lui, dar ne și plăcea al naibii de mult.

- Asta e mâncarea săracului, mumă...

De ce toate astea? Pentru că ne este teamă să nu fim judecați, marginalizați, umiliți, arătați cu degetul. Pentru că cei mai mulți își trăiesc viața judecându-i pe cei de lângă ei. Îi judecă, îi etichetează, chiar dacă nu au căderea s-o facă. Nu sunt capabili de empatie, dar arată cu degetul cu ușurința cu care respiră. Nu sunt capabili să înțeleagă, să ajute, dar ușuie cu un firesc, demn de alte cauze mai bune, pe oricine nu se ridică la ''înălțimea'' lor. Și, din păcate, le și reușește. Pentru că, nu-i așa, din teama de gura lumii renunțăm la a mai fi noi, renunțăm la visuri, la speranțe, la zâmbete.

Generații întregi au transmis și încă transmit către generații întregi frica de ''ce o să zică lumea?''

Adela Onete"

12.08.2020


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Interior, exterior.
Inspiratie, expiratie.
Impresie, expresie.
Ganduri, cuvinte.
Oglindire.
:)